Kryptovaluutat
07
tammi
tron

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Tron (TRX)?

Tron on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden suosituimmista älysopimusalustoista. Tron-projekti sai alkunsa vuonna 2017 järjestetyssä ICO:ssa. Tronin tavoitteena on palauttaa internet Tim Berners-Leen alkuperäisen vision mukaiseksi.

Tron on Proof of Stake -konsensukseen pohjautuva lohkoketju, joka käyttää PoS-variaatiota nimeltään Delegated Proof of Stake. Tron on haastava sijoituskohde johtuen perustaja Justin Sunin roolista.

Mikä on Tron (TRX)?

Tron on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden suosituimmista älysopimusalustoista. Tron on käyttöjärjestelmä älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Tronin suurimpiin kilpailijoihin kuuluvat Ethereum, Solana, BNB Chain ja Cardano.

Tron nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 suuressa altcoin-buumissa. Se nousi tuolloin jopa yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista. Viime vuosina Tron on sementoinut asemansa kryptovaluuttojen rankinginlistan sijoilla 10–20.

Tronin natiivivaluutta on TRX. Koska Tron on Proof of Stake -pohjainen lohkoketju, TRX-tokenia käytetään transaktiomaksujen lisäksi myös steikkaukseen.

Alla on perustietoa Tronista:

OminaisuusInfo
Perustaja Justin Sun
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker TRX
Kierrossa nyt 88 mrd. TRX
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Alin hinta (pvm) $0,001091 (15.9.2017)
Ylin hinta (pvm) $0,3004 (5.1.2018)

Tronin reaaliaikaisen hinnan löydät tältä sivulta: Tron kurssi. Tron lienee yksi harvoista kryptovaluutoista, jonka alin ja ylin hinta ovat vain muutaman kuukauden sisällä toisistaan vuosina 2017–2018.

Tronin perustaja Justin Sun on projektin selkeä keulahahmo. Monet Tron-ekosysteemin tärkeimmistä palasista liittyvät Justin Suniin tavalla tai toisella.

Tron on profiloitunut viime vuosina erittäin suosituksi stablecoin-maksujärjestelmäksi. Yli puolet Tetherin luomista USDT-tokeneista liikkuu Tron-alustalla. Suurin osa Tron-alustan maksuliikenteestä tapahtuu Aasiassa.

Tämä artikkeli on Tron aloittelijan opas. Käymme läpi Tronin historian, teknologian ja potentiaalin sijoituskohteena.

Tronin historia

Tron-projekti sai alkunsa vuonna 2017 järjestetyn ICO:n kautta. Tämä oli yleisin tapa kerätä rahoitusta vuoden 2017 kryptovaluuttabuumin aikana. Tronin ICO järjestettiin Binance-pörssissä eli kyseessä oli tarkalleen ottaen IEO (Initial Exchange Offering).

Tronin ICO:ssa syntyi myös TRX-token, joka oli aluksi Ethereum-alustalla toimiva ERC20-token. Tämä oli hyvin yleistä vuosina 2017-2018. Moni Ethereumin kilpailija järjesti ICO:n Ethereum-alustalla, koska se oli ylivoimaisesti suosituin vaihtoehto.

Tron MainNet julkaistiin kesäkuussa 2018. Sen jälkeen TRX-tokenit siirrettiin Ethereum-lohkoketjusta Tron-lohkoketjuun eli suoritettiin niin sanottu token swap.

Tronin lanseeraus oli täynnä kohuja, sillä moni arvosteli projektia sisällöttömäksi ja jopa huijaukseksi. Ensimmäiset kohut saatiin jo white paperin julkaisun aikaan, sillä Tronin vaikutti plagioineen white paperin tekstejä suoraan muilta projekteilta. Justin Sun kertoi tämän johtuneen englanninkielisestä käännöstyöstä, mutta selitys ei kuulostanut uskottavalta

Tronin perustaja Justin Sun (alla olevassa kuvassa) on ollut myöhemminkin monien kohujen keskiössä. Käydään seuraavaksi läpi hänen taustansa.

justin sun
MelfarraTron, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kiinassa syntynyt Sun on lähes täydellinen henkilö tällaisen projektin perustajaksi. Hän sai koulutuksensa Pekingin yliopistossa, jonka jälkeen Sun siirtyi Yhdysvaltoihin Pennsylvanian yliopistoon. Vuoden 2013 lopulla Sun siirtyi Ripplen palvelukseen. Tämä yhteys on monille täysin tuntematon tieto.

Sun alkoi kasvattaa varallisuuttaan jo opiskeluaikoinaan. Hän oli aktiivinen sijoittaja ja lähti ajoissa mukaan mm. Teslaan sekä Bitcoiniin. Ripple lähetti Justin Sunin lopulta Kiinaan, jossa hän toimi yhtiön pääedustajana.

Justin Sun lopetti Ripplen palveluksessa vuonna 2015. Tämän jälkeen hän ehti perustaa myös mediapalvelu Peiwon, joka keräsi yli 10 miljoonaa käyttäjää. Sun on päässyt myös kaksi kertaa arvostetulle Forbes 30 under 30 -listalle, jossa nimetään maailman alle kolmekymppisiä tähtiä eri kategorioissa.

Sun on ehtinyt tehdä sijoituksia myös kryptovaluuttojen maailmassa. Tron-projekti hankki hänen johdollaan BitTorrent-palvelun vuonna 2018. BitTorrent lanseerasi myös vuonna 2019 oman BTT-tokeninsa. Sun on nykyään myös yksi Poloniex-pörssin omistajista.

Tron ei ole noussut 2020-luvulla suureen globaaliin suosioon. Projekti tuntuu olevan hieman oma kuplansa Aasiassa. Kryptoinfluensserit eivät shillaa TRX-tokenia, eivätkä Tronin DeFi-sovellukset näy otsikoissa.

Tronin asema on pysynyt tästä huolimattava vakaana. Sen DeFi-sektoriin on lukittuna ylivoimaisesti eniten dollareita Ethereumin jälkeen. TRX-token on myös pitänyt pintansa kryptovaluuttojen top 20 -listalla sekä nousu- että laskumarkkinoiden aikana.

Tronin vahvuutena on sen saama suosio Aasiassa maksujärjestelmänä. Yli puolet kaikista Tether-stablecoineista on luotu Tronin lohkoketjuun (lähde: The Blockin data). Tämä tieto on varmasti yllättävä monille.

Tron aikoo korjata internetin

Tronin tavoitteena on palauttaa internet Tim Berners-Leen alkuperäisen vision mukaiseksi. Tim Berners-Leen perustama internet oli aivan jotain muuta, kuin nykyinen käytössämme oleva järjestelmä. Tänä päivänä netissä olevaa dataa kontrolloivat jättiläisyritykset kuten Meta ja Google, jotka määrittävät käytännössä netin pelisäännöt.

Tron haluaa luoda hajautetun internetin, jossa sisällön hallinta palautetaan sen tuottajalle.

“Giants, other than users themselves, own the ability to control data. The data no longer belongs to its creator. Due to the inappropriateness of an attempt to retake data initiatives and the difficulty in building websites and Apps, we have to adopt the rules of WeChat and Facebook and the distribution mechanisms of Weibo and Twitter, thus losing our own features. Although an App can be self-made, Apple can easily withdraw it from its platform.”

TRON is an attempt to heal the Internet. We believe users should have ownership of and control over the data they create, rather than have to cede that ownership and control to the platform; users must freely own all digital information.” (Tron white paper)

Tronaikoo siis ”parantaa internetin” ja palauttaa vallan kansalle. Käytännössä Tron-protokolla mahdollistaa aikanaan sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan ja saavat maksun suoraan kuluttajilta TRX-tokenin avulla.

Yli kuusi vuotta Tronin white paperin julkaisun jälkeen voidaan kuitenkin todeta, ettei projekti ole varsinaisesti profiloitunut vapaan internetin puolustajaksi. Markkinoilla on nykyisin jo useita kymmeniä vastaavia lohkoketjuja. Tron on vain yksi monista vaihtoehdoista, joka yrittää saada mahdollisimman suuren markkinaosuuden eri sektoreilla.

Tron on nopea DPoS-pohjainen lohkoketju

Tron on Proof of Stake -konsensukseen pohjautuva lohkoketju, joka käyttää PoS-variaatiota nimeltään Delegated Proof of Stake. DPoS-järjestelmässä steikkaajien joukosta valitaan pieni joukko validaattoreita (delegaatteja) suorittamaan lohkoketjun ylläpitoa.

Tronin tapauksessa verkon validaattoreita kutsutaan nimellä super representative. Näitä validaattoreita on 27 kappaletta, ja uudet valitaan aina kuuden tunnin välein. Super representative -valintaprosessiin pääsee 9999 TRX-tokenin panoksella, joka on vaatimaton summa euroissa verrattuna moniin muihin lohkoketjuihin.

Muut verkon toimijat voivat delegoida omat tokeninsa näille validaattoreille ja saada siten osansa lohkopalkkioista.

Tron on teknisesti kilpailukykyinen lohkoketju. Se pystyy yli 1000 transaktioon sekunnissa vain kolmen sekunnin lohkoajalla ja lähes nollakuluilla. Tronin verkossa on jo yli 8000 nodea, mikä on hyvä lukema verrattuna sen kilpailijoihin.

Alla on kuvakaappaus tronscan.org -sivustolta, josta löydät lisätietoa verkosta.

tronscan

Tron-projektin kehityksestä vastaava Tron Foundation maksoi validaattoreiden saamat lohkopalkkiot ensimmäisinä vuosina. Tällä hetkellä validaattoreiden saamat palkkiot tulevat inflaatiosta. Käytännössä Tron on kuitenkin deflatorinen valuutta johtuen sen mekaniikasta, jossa monet eri toiminnot polttavat eli tuhoavat TRX-tokenia.

Mitä enemmän Tron-alustaa käytetään, sitä enemmän TRX-tokenia poltetaan. Vastaava logiikka toimii myös esimerkiksi Ethereumin lohkoketjussa.

Tron sijoituskohteena

Tron on haastava sijoituskohde johtuen perustaja Justin Sunin roolista. Sunilla on näppinsä pelissä kaikissa Tron-ekosysteemin kriittisissä toiminnoissa. Tämä ei ole teoriassa hyvä asia kun puhutaan desentralisaatioon nojaavasta maailmasta, minkä lisäksi Sun on ollut jatkuvasti negatiivisten kohujen kohteena.

Esimerkiksi, yli 90 prosenttia Tronin DeFi-sektorin likviditeetistä on kahdessa Justin Sunin tukemassa projektissa, JustLend ja JustStables.

Tronin vahvuutena on alustan EVM-yhteensopivuus, eli Ethereumin suositut DeFi-apit olisi helppo kloonata myös Tronin lohkoketjuun. Tästä huolimatta, yksikään suosittu Ethereum-appi ei ole siirtynyt Tronin puolelle vaan kilpaileviin ekosysteemeihin.

Se on kuitenkin kiistaton fakta, että Tron-alustalla on lukittuna Ethereumin jälkeen eniten likviditeettiä. Tron on ollut BNB Chainin jälkeen top 3 -sijoilla jo usean vuoden ajan ja pitänyt kilpailijat kaukana takanaan tällä mittarilla.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $50,3 mrd 57,0 %
Tron TRX $9,5 mrd 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 mrd 6,3 %
Solana SOL $4,6 mrd 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 mrd 3,6 %
Blast BLAST $1,3 mrd 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 mrd 1,4 %
Base - $1,2 mrd 1,3 %

Tronin natiivitoken TRX on myös mielenkiintoinen tapaus. Sen kurssi laski vuoden 2022 karhumarkkinassa vain 75 % vuoden 2021 huipulta, mikä tekee siitä yhden parhaiden arvoaan säilyttäneistä kolikoista.

Kolikon kääntöpuoli on se, että TRX ei ole ollut suurimpien nousijoiden joukossa. Tronin kurssi nousi vuonna 2023 noin 98 prosenttia, mikä on puolet vähemmän kuin Bitcoinin kurssi.

Syy TRX:n suhteellisen vakaaseen kurssikehitykseen lienee Tron-alustan käytössä. Tron ei ole noussut suuren yleisön spekulointikohteeksi, vaan alustaa käytetään paljon maksuvälineenä etenkin Aasiassa. Tron-siirrot ovat nopeita ja lähes ilmaisia kuluiltaan. Markkinoiden johtavaa stablecoinia, Tetheriä, käytetään eniten juuri Tron-alustalla.

Jos uskot TRX:n positiiviseen kehitykseen ja haluat tehdä sijoituksen, lue lisää tästä: Tron ostaminen. Saat artikkelista yksityiskohtaiset ohjeet miten TRX-tokenia ostetaan Binance-pörssistä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *