Opas: Mikä on TRON?

tron trx

TRON on yksi kohutuimmista kryptovaluuttaprojekteista. Se nousi kaikkien sijoittajien tietoisuuteen vuoden vaihteessa, jolloin TRX-tokenin arvo nousi nopeassa ajassa tuhansia prosentteja. TRON-projekti on etenkin Bitcoin-maksimalistien mielestä tyyppiesimerkki altcoin-kuplasta, jossa ei ole mitään sisältöä. Tässä artikkelissa tutustutaan TRON-projektiin tarkemmin. Onko kyseessä pelkästään altcoin-kupla vai jotain paljon enemmän?

TRON – decentralize the internet

Asetetaan TRON-projekti sekä TRX-token ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttauniversumissa. TRON on tullut markkinoille heinäkuussa 2017 Ethereum-alustalla järjestetyn ICO:n tuloksena. Näin ovat syntyneet käytännössä kaikki muutkin kryptovaluutat kuluneen 1,5 vuoden aikana. TRX-lyhennettä käyttävä TRONIX oli alun perin yksi lukemattomista ERC20-standardin tokeneista, joka sijaitsi Ethereumin lohkoketjussa.

Tilanne on muuttunut kesän 2018 aikana, jolloin TRON MainNet käynnistettiin. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että TRX-token siirrettiin TRON-projektin omaan lohkoketjuun. Edellä kuvattu proseduuri on standardi toimintamalli kryptovaluuttojen maailmassa. Projektit kuten VeChain ja ICON ovat tehneet äskettäin saman toimenpiteen, jota kutsutaan nimellä token swap.

TRX-token on TRON-lohkoketjun natiivivaluutta. TRON kuuluu puolestaan ekosysteemi/platform-kategoriaan, eli sen kilpailijoiksi voidaan hyvin nähdä projektit kuten Ethereum, NEO, EOS ja Elastos. Kaksi viimeisintä ovat erityisesti lähellä TRON-ekosysteemiä, sillä termi Web 3.0 on liitetty niihin olennaisena osana.

Käydään seuraavaksi läpi TRON-projektin taustaa sekä pureudutaan tarkemmin sen tavoitteisiin.

TRON on yhtä kuin Justin Sun

Kuten lukija varmasti tietää, Bitcoin on keksintönä hyvin poikkeuksellinen. Se on omaa luokkaansa myös kryptovaluuttojan maailmassa, mitä tulee projektin hallintaan. Bitcoinia ei johda Satoshi Nakamoto, eikä kukaan muukaan yksittäinen henkilö.

Muiden projektien kohdalla tilanne on täysin päin vastainen. Bitcoin Cash ja Roger Ver, Ethereum ja Vitalik Buterin, Litecoin ja Charlie Lee, Monero ja Riccardo Spagni. Kaikki tunnetut kryptoprojektit henkilöityvät hyvin vahvasti yhteen keulahahmoon. TRON ei ole poikkeus tähän sääntöön, ja jokainen projektia seurannut tuntee varmasti nimen Justin Sun (kuvassa).

justin sun tron

Kyseessä on kiinalainen superlahjakkuus. Alibaban perustaja Jack Ma valitsi aikoinaan Sunin henkilökohtaisesti arvostettuun Jack Ma Hupan University for entrepeneurs -koulutusohjelmaan, johon on vaikeampi päästä sisään kuin Princetonin yliopistoon. Jack Ma ei ole Suomessa erityisen tuttu nimi, mutta tynnyrissä eläneille tiedoksi: kyseessä on tällä hetkellä yksi maailman rikkaimmista henkilöistä.

Justin Sun on perustanut aiemmin mediapalvelu Peiwon, joka on eri lähteiden mukaan Kiinan johtava audio-yhteisö yli 10 miljoonalla käyttäjällä. Sun on päässyt myös kaksi kertaa arvostetulle Forbes 30 under 30 -listalle, jossa nimetään maailman alle kolmekymppisiä tähtiä eri kategorioissa.

Justin Sunin lisäksi myös TRON-tiimin tärkeä palanen, Weixing Chen, on kytköksissä Alibaban suuntaan. Chen on Kuadi-nimisen palvelun perustaja, joka on Kiinan vastine Uberille. Vuonna 2013 Alibaba sijoitti palveluun satoja miljardeja dollareita, ja tällä hetkellä Kuadi on jättimäinen yritys. Jack Ma oli yksi sen starttivaiheen tärkeistä tukijoista, ja Alibaban perustajalla on ollut tapana sijoittaa suojattiensa projekteihin.

Embed from Getty Images

TRON-tiimissä on mukana kaksi kuvassa olevan Jack Ma:n oppipoikaa. Ei olisi suuri yllätys, jos yksi maailman rikkaimmista miehistä lähtisi projektiin tulevaisuudessa mukaan isolla panostuksella.

TRON aikoo korjata internetin

TRON-projektin tavoitteet ovat kaikkea muuta kuin vaatimattomat. Sen tarkoituksena on palauttaa internet Tim Berners-Leen alkuperäisen vision mukaiseksi.

Tim Berners-Leen perustama internet oli aivan jotain muuta, kuin nykyinen käytössämme oleva järjestelmä. Tänä päivänä netissä olevaa dataa kontrolloivat jättiläisyritykset kuten Apple, Facebook ja Google, jotka määrittävät käytännössä netin pelisäännöt.

Hyvä esimerkki tästä on viime aikoina uutisoitu tapaus Alex Jones. Kyseessä on amerikkalainen vaihtoehtomedian hahmo, jonka konservatiivista viestiä tilasi pelkästään Youtuben kautta yli 5,5 miljoonaa henkilöä. Eräänä päivänä internetiä käytännössä kontrolloivat jättiläiset päättivät sensuroida Jonesin pois alustoiltaan. Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen eikä viimeinen henkilö, joka on joutunut Googlen tai Facebookin sensuurin kohteeksi.

TRON haluaa luoda hajautetun internetin, jossa sisällön hallinta palautetaan sen tuottajalle.

“Giants, other than users themselves, own the ability to control data. The data no longer belongs to its creator. Due to the inappropriateness of an attempt to retake data initiatives and the difficulty in building websites and Apps, we have to adopt the rules of WeChat and Facebook and the distribution mechanisms of Weibo and Twitter, thus losing our own features. Although an App can be self-made, Apple can easily withdraw it from its platform.”

TRON is an attempt to heal the Internet. We believe users should have ownership of and control over the data they create, rather than have to cede that ownership and control to the platform; users must freely own all digital information.”

TRON aikoo siis ”parantaa internetin” ja palauttaa vallan kansalle. Käytännössä TRON-protokolla mahdollistaa sisällön jakamisen internetissä ilman välikäsiä, jolloin käyttäjät kontrolloivat täysin omia julkaisujaan ja saavat maksun suoraan kuluttajilta TRX-tokenin avulla.

TRON-projekti on vasta alkutekijöissään

Virallisen roadmapin mukaan TRON-projektille on nimetty kuusi eri kehitysvaihetta: Exodus, Odyssey, Great Voyage, Apollo Star, Trek ja Eternity.

Ensimmäinen vaihe (Exodus) on elokuusta 2017 joulukuuhun 2018. Viimeisimmän vaiheen (Eternity) arvioidaan päättyvän vuonna 2025. Tämä aikajana kertoo hyvin siitä, että projekti on vasta alkutekijöissään.

Exodus-vaihe on käytännössä TRON-verkon sekä lohkoketjun käynnistäminen. Sen suurin merkkipaalu oli MainNet-julkaisu kesän 2018 aikana. Odyssey-vaiheessa mukaan tulevat taloudelliset kannustimet sisällöntuotantoon – TRON käyttää termiä content empowerment.

Vuonna 2020 käynnistyvä Great Voyage -vaihe tuo mukaan ICO:t, ja Apollo-vaiheessa sisällöntuottajat voivat luoda myös omia tokeneitaan. Viimeisissä vaiheissa TRON on jo mukana vahvasti pelimaailmassa.

“Star Trek: create a decentralized, online gaming platform that can be built by developers freely. This will facilitate the prediction of market functions, fully autonomous gaming and monetizing traffic.

Eternity: developers will have the ability to set up and crowdfund their game development with ease. This will let users invest in games they are interested in and influence the future of the gaming marketplace.” (Lähde)

TRX-token koki vuoden vaihteessa järjettömän kurssinousun monien muiden altcoinien tavoin. Tuossa vaiheessa projektin ensimmäinen merkkipaalu, TRON MainNet, oli vielä kuukausien päässä. Justin Sunin vision lopullinen toteutuminen ja TRON-projektin onnistuminen nähdään vasta vuosien päästä.

TRON luottaa DPoS-konsensusalgoritmiin

TRON on karkeasti sanottuna ekosysteemi dApps eli distributed apps -sovelluksille Ethereumin, NEO:n sekä muiden kilpailevien platformien tavoin. TRON ei kilpaile osuudesta ICO-markkinassa, vaan projektit tärkeimmät ovat sisällöntuotannon suunnalla.

Teknisesti TRON on huomattavasti nopeampi ja skaalautuvampi verkko kuin Ethereum tai Bitcoin. Se pystyy tällä hetkellä jo 1200 TPS (transactions per second)-lukemaan, ja Justin Sun on luvannut TRON-verkon pystyvän jopa 10.000 TPS-tasoon. Ethereumin lukemat on tällä hetkellä noin 15-20 TPS ja Bitcoin alle puolet tuosta.

On kuitenkin sanottava, että TRON-lohkoketjun suorituskyky ei eroa merkittävästi muista uuden sukupolven projekteista. Ethereumin sekä Bitcoinin skaalautuvuusratkaisut ovat niin ikään valmistumassa.

TRON käyttää konsensusalgoritmina Proof of Stakea, mikä poikkeaa ensimmäisen ja toisen sukupolven ratkaisuista. Wanhat kryptovaluutat kuten Bitcoin, Litecoin ja Ethereum käyttävät fyysisiä louhintalaitteita vaativaa Proof of Work -metodia. Käytännössä jokainen ~kahden viime vuoden aikana perustettu projekti käyttää jotain PoS-konsensusalgoritmin variaatiota, jossa tokeneita ei louhita esiin tietokoneiden avulla.

Delegated Proof of Stake on PoS-variaatio, jossa verkon ylläpidosta vastaavat käyttäjien valitsemat delegaatit. Dan Larimerin kehittämät EOS ja Steem ovat todennäköisesti monille tunnetuimmat DPoS-projektit. TRON-projektissa näistä delegaateista käytetään nimeä super representative. Myös super node on joskus käytetty termi.

Jokainen TRX-tokenin hodlaaja voi osallistua verkon ylläpitäjien valintaan, kuten muissakin vastaavissa projekteissa.

TRON sijoittaminen

Tässä vaiheessa artikkelia lienee selvää, että TRON ei ole missään nimessä täysin huuhaa-projekti. Sen käynnistyminen on ollut kuitenkin kohuja täynnä, joista viimeisin nähtiin kesän MainNet-julkaisun yhteydessä.

TRON-projektia syytettiin plagioinnista, ja vastaava kohu syntyi myös puoli vuotta aiemmin sen white paperin yhteydessä. Perustaja Justin Sun on toistaiseksi kieltänyt plagiointisyytökset jyrkästi: “We wrote the whitepaper ourselves. We didn’t deliberately copy the work of other.” (Lähde)

Toisaalta voidaan myös todeta, että harva kryptovaluuttaprojekti on edennyt puolta vuotta ilman minkäänlaisia kohuja. Esimerkiksi valtavan EOS-projektin MainNet-käynnistys tänä kesänä oli viikkoja kestävä mediasirkus.

TRON on mielenkiintoinen projekti, jolla on suuret tavoitteet. Online-viihdebisnes on tällä hetkellä noin 10 biljoonan dollarin arvoinen. Tämä lukema on yhtä suuri kuin 20 kertaa kaikkien kryptovaluuttojen markkina-arvo, tai noin kolme kertaa suurempi kuin kaiken maan päällä olevan kullan nykyarvo. TRON haluaa leikata palan tästä kakusta ja tarjoilla sen suoraan digitaalisen sisällön tekijöille oman protokollansa avulla.

Tällä hetkellä TRX-tokenin arvo on romahtanut noin 90 prosenttia tammikuun huipuista.

Se on todennäköisesti nyt hinnoiteltu huomattavasti lähemmäs todellista arvoaan huomioiden sen, miten alkuvaiheessa projekti on.

TRON-projektissa miellyttää eniten sen perustajien sekä Jack Ma:n linkki. Tänä kesänä TRON hankki myös kuuluisan BitTorrent-palvelun, jonka 100 miljoonaa käyttäjää ovat hyvä pohja TRX-tokenin adoptiolle lähitulevaisuudessa.

TRON on projektina altis nopeille hinnanmuutoksille myös tulevaisuudessa. Perustaja Justin Sunilla on myös tapana tehdä uutisia uutisista, mikä saa markkinat helposti ylireagoimaan. Jos TRX-token kiinnostaa sijoituskohteena, älä koskaan lähde mukaan kurssiralliin mukaan. Odota rauhassa ostopaikkoja, sillä nopeita kurssinousuja seuraa myös nopeita romahduksia.

TRX-tokenia kannattaa ostaa Binancesta, jossa on merkittävä osa koko markkinan vaihdosta. Se löytyy myös mm. Bittrex ja Bitfinex-pörsseistä.

Ledger Nano S -lompakko on turvallisin säilytystapa. TRON wallet löytyy myös iOS ja Android -mobiiliversioina. Näiden lisäksi on tarjolla myös Tronscan web-lompakko ja Chrome-selaimessa toimiva lisäosa.

 

Jos TRON-projektin kehitys kiinnostaa, niin laita Justin Sun sekä TRON foundation seurantaan Twitterissä. Redditin puolella /r/Tronix -sivu tarjoaa kaikki tärkeimmät uutiset sekä keskustelua TRONin tulevaisuudesta. Löydät lisätietoa alla olevista lähteistä. Jos haluat tuoreen päivityksetn TRON-projektin tilanteesta, niin katso myös alla oleva video. Siinä perustaja Justin Sun on suositun Crypto Lark-kanavan haastattelussa.

TRON Wiki, TRON whitepaper, Coincentral, Will TRON heal the internet?, What is TRON coin?, The Beginners guide to TRONTRON – Read about the journey from whitepaper to realityTron (TRX) Promises 10,000 Transactions Per Second With MainNet LaunchTron (TRX) — A commendable, outstanding long-term investment and everything you need to know about it, Exclusive: Researchers Allege Tron Plagiarized Code from other Crypto ProjectsTRON’s Technical Livestream — EXPLAINED SIMPLY + Easy to understand.

Coinmotion


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

1 Trackback / Pingback

  1. Mikä ihmeen TRON? – TRON on satakertaistanut arvonsa kuukaudessa! – ⚜ KryptovaluuttaToimisto ⚜

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*