DeFi
19
helmi
binance smart chain

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Token-siirto Ethereum-verkosta Binance Smart Chainiin

Binance Smart Chainin suosio on tällä hetkellä hurjassa nousussa. Se houkuttele etenkin piensijoittajia treidaamaan, sillä transaktiokulut ovat vain kymmeniä senttejä verrattuna Ethereum-verkon kymmeniin dollareihin. Tässä artikkelissa käydään läpi, miten siirrät tokeneita Ethereum-verkosta (MetaMask-lompakosta) Binance Smart Chainiin.

Ota käyttöön Binance Smart Chain MetaMaskissa

Siirsitpä tokeneita Binance Smart Chainiin (BSC) miten tahansa, tarvitset DeFi-palveluiden käyttöön Web3-yhteensopivan lompakon. MetaMask on suosituin vaihtoehto. Sen avulla voit käyttää DeFi-palveluita yhtä lailla Ethereum- sekä BSC-verkossa.

Jos et ole koskaan asentanut MetaMaskia, lue ensin tämä aloittelijan käyttöohje. Tässä artikkelissa oletetaan lukijalla olevan jo MetaMask asennettuna ja toiminnassa. Käytössämme on englanninkielinen versio, mutta samat toiminnot löytyvät vain eri nimellä suomenkielisestä käyttöliittymästä.

MetaMask etusivu

MetaMask on oletuksena asennettu toimivaksi vain Ethereum-verkkoon. Koska haluamme nyt leikkiä Binance Smart Chainin puolella, se täytyy ensin lisätä MetaMaskiin. Voit lisätä uuden verkon klikkaamalla oikean ylänurkan värikästä My Account (Oma tili) ikonia. Saat esille kuvassa näkyvän valikon.

metamask-binancesc

Valitse alalaidasta Settings eli tilin asetukset. Tämän jälkeen saat uuden valikon, josta löydät kohdan Networks. MetaMask näyttää sen jälkeen käytössäsi olevat verkot. Löydät listan alareunasta sinisen Add Network -painikkeen. Täytä uudelle verkolle seuraavat tiedot:

Network Name: Smart Chain
New RPC URL: https://bsc-dataseed.binance.org/
ChainID: 56
Symbol: BNB
Block Explorer URL: https://bscscan.com

Kun Binance Smart Chain on lisätty, saat sen näkyviin klikkaamalla Networks-painiketta (katso alla oleva kuva).

metamask-verkon-valinta

Oletuksena käytössä on Ethereum Mainnet. Kun siirryt käyttämään Binancen DeFi-palveluita (esim. PancakeSwap), vaihdat verkoksi Smart Chainin. Siinä kaikki!

Binance Smart Chainin osoitteesi on sama kuin Ethereum-verkon osoitteesi.

Binance-siirto ja Binance Coin

Mainitaan erikseen vielä tärkeä huomio Binance Coiniin liittyen. Jos käytät suosittuja TrustWallet ja Exodus lompakoita, Binance Coinisi ovat mitä suuremmalla todennäköisyydellä Binance Chainissa. Binance Chain ei ole sama asia kuin Binance Smart Chain! Kyseessä on kaksi eri verkkoa.

Näiden kahden ero näkyy helposti osoiterivillä. Binance Chainin osoitteet ovat muotoa bnb…. ja Smart Chainin osoitteet muotoa 0x… eli aivan kuin Ethereum-verkossa.

Jos säilytät Binance Coineja jossain lompakossa, et voi todennäköisesti siirtää niitä suoraan MetaMaskin BNB-lompakkoosi. Tarkista tämä asia huolellisesti ennen kuin teet siirtoja! Muussa tapauksessa saatat menettää kolikkosi peruuttamattomalla tavalla.

On olemassa ainakin kaksi selkeää tapaa siirtää BNB:t oikeaan verkkoon.

  1. Avaa tili Binance-pörssiin
  2. Talleta BNB:t Binance-tilillesi ja kotiuta ne sitten Binance Smart Chainiin
  3. Voit siirtää tokeneita Binance Bridge -palvelulla Smart Chainiin käyttäen MetaMaskia. Tämä vaihtoehto kuvataan artikkelissa myöhemmin.

Alla olevassa kuvassa on esimerkki Bitcoin-kotiutuksesta Binancesta. Kuten näkyy, kotiutuksen kustannukset ovat minimaaliset Binance Smart Chainissa, kun verrataan Bitcoin- tai Ethereum-verkon siirtoon.

Binance kotiutus BTC

Voit siis kotiuttaa Binancesta bitcoineja suoraan Binance Smart Chainiin eli omaan MetaMask-lompakkoosi. Vastaava toimenpide onnistuu Binance Coinilla, Etherillä, XRP:llä, Litecoinilla ja monilla muillakin valuutoilla. Tämä on mahdollista pegged coins -järjestelmän avulla.

Kyse on hieman samasta asiasta kuin Ethereum-verkossa toimivan WBTC:n eli Wrapped Bitcoinin kohdalla. Bitcoin-verkosta lukitaan tietty määrä bitcoineja, joita vastaan luodaan Binance Smart Chain-verkkoon BEP20 formaatin mukainen token. Binance Smart Chain verkossa oleva Bitcoin on siis BEP20 versio bitcoinista ja teknisesti täysin eri token, mutta niiden kurssi kulkee käsi kädessä.

Tarvitset BSC:n DeFi-palveluiden käyttöön pienen summan Binance Coineja gas eli bensan maksuja varten. Kaikki transaktiot maksetaan BNB:n avulla. Ne ovat tällä hetkellä reilusti alle dollarin per siirto, joten esim. 100$ arvosta Binance Coineja riittää jo pitkälle.

Siirto Binance Bridgen avulla

Kotiutus Binancesta suoraan BSC-formaatiin on siis helpoin tapa täyttää MetaMask-lompakkosi tokeneilla. Monella sijoittajalla on kuitenkin Ethereum-pohjaisia tokeneita valmiiksi MetaMaskissa. Nämä on mahdollista siirtää suoraan Binance Smart Chainiin erillisen sillan kautta.

Huom. Muista Binance Bridgen kohdalla, kuten kaikkien palveluiden kanssa, että käytät sitä omalla vastuulla. Artikkelin kirjoitushetkellä eletään hurjaa huumaa kryptovaluuttaskenessä, joten jonotusajat esim. asiakaspalveluun ovat Binancella todella pitkiä. Kannattaa kokeilla palvelua ensin pikkurahalla ja odottaa siirron tulo perille. Jos sähläät jotain siirron kanssa, sen selvittelyyn voi mennä pitkän aikaa supportin puolella.

Binance Bridge löytyy osoitteesta binance.org/en/bridge.

Tehdään tässä esimerkissä 100 USDC:n eli 100 dollarin arvoinen talletus MetaMaskilla Ethereum-verkosta Binance Smart Chainiin. Valitse ennen siirtoa MetaMaskista käyttöön Binance Smart Chain -verkko.

Valitse Asset-valikosta USDC, From kohtaan Ethereum ja To kohtaan BSC.

Binance Bridge 100 USD

Klikkaa tämän jälkeen Connect Wallet -painiketta. Saat ruudullesi popup-ikkunan, josta valitaan MetaMask-lompakko.

Kun olet yhdistänyt MetaMaskin (Binance Smart Chain -verkkoon), yllä olevassa kuvassa näkyvälle siirtolomakkeelle ilmestyy lompakkosi osoite.

Huom. Tarvitset lompakkoosi Binance Coineja (BNB) gas feen maksuja varten, kuten edellä oli jo mainittu. Jos MetaMask-lompakossasi ei ole yhtään Binance Coineja, voit konvertoida osan siirron arvosta BNB:ksi. Tämän vuoksi lomakkeella on valinta Binance Coin -konversiosta.

Kun kaikki näyttää hyvältä, klikkaa Next. Seuraavaksi Binance Bridge kysyy, miten haluat siirtää tokenit.

binance-bridge-terms

Tässä esimerkissä siirrämme tokenit omasta MetaMask-lompakosta, joten valitaan kohta 4. Periaatteessa siirtoa ei tarvitse suorittaa juuri MetaMaskista.

Seuraavaksi saat vahvistusikkunan siirron tiedoista. Tässä ollaan siis liikuttamassa 100 kappaletta Ethereum-verkossa olevaa USDC-tokenia (ERC20) Binance Smart Chainiin, jossa ne konvertoidaan BEP20-tokeniksi. Hyväksy käyttöehdot ja klikkaa Confirm.

binance-bridge-confirm

Tämän jälkeen saat näkyviin Ethereum-verkon osoitteen, johon siirrät USDC-tokenisi. Käytännössä kyse on Binancen hallinnoimasta osoitteesta. He vastaanottavat ERC20-formaatin USDC-tokenisi ja lähettävät sitten lompakkoosi BEP20-formaatin poletteja. Mene siis MetaMaskiin ja suorita tarkalleen 100 USDC:n siirto annettuun osoitteeseen.

Huom. Artikkelin kirjoitushetkellä eletään aikaa, jolloin Ethereum-verkko on erittäin ruuhkainen. Siirtomaksut ovat helposti kymmeniä dollareita. Näin pienen siirron tekeminen ei ole järkevää, koska siirtokuluihin menee prosentuaalisesti valtava summa. Vaikka Binance ei veloita Bridgen käytöstä extraa, joudut maksamaan normaalit transaktiomaksut MetaMaskista tehtyyn siirtoon.

Seuraavaksi Binance Bridgessä pitäisi näkyä ilmoitus, että siirtoa vahvistetaan. Bitcoinkeskuksen testeissä tämä tapahtui lähes välittömästi sen jälkeen, kun MetaMask oli vahvistanut siirron.

binance-bridge-eth

Siirrot etenivät tämän jälkeen hieman eri tahtiin riippuen tapauksesta. Testasimme palvelua Binancen todella kovan ruuhkan aikana, jolloin kolikoiden saapuminen MetaMaskiin kesti jopa pari tuntia. Kun Bridgeä käytetiin hiljaisena aikana, koko prosessi oli ohi alle 10 minuutissa. Normaalissa käyttötilanteessa Bridge toimii jopa yllättävän ripeästi.

Binance Bridgen ylävalikosta löytyy History. Sen kautta näet käynnissä olevien ja aiempien siirtojen statuksen. Kun vaadittavat vahvistukset on siirrolle saatu, tilaksi vaihtuu Remitting. Tämän jälkeen talletus pitäisi näky lompakossa varsin nopeasti (5-15 minuuttia).

Tokenin lisäys MetaMaskiin

Kun olet lisännyt MetaMaskiin Binance Smart Chain -verkon, oletuksena näkyvissä on vain gas-token eli Binance Coin (BNB). Ethereum-verkossa näkyy oletuksena vain ETH. Kaikki muut tokenit on lisättävä MetaMaskiin ennen kuin ne näkyvät token-listassa. Tämä tarvitsee tehdä vain kerran.

Uudet tokenit lisätään MetaMaskiin aivan samoin kuin Ethereum-verkossakin. Tässä kohtaa kuitenkin yksi huomio! Esimerkissämme siirsimme USDC-tokenia Binance Bridgen avulla. Kun lisäät tokenin ja kirjoitat hakukenttään USDC, MetaMask antaa sinulle näkyviin heti sopivan vaihtoehdon. Tämä ei ole kuitenkaan oikea USDC!

bsc-metamask-usdc

Vaikka nyt toimitaan Binance Smart Chainissa, MetaMask näyttää listaavan silti tokeneita Ethereum-verkosta. Kuvassa näkyvä USDC ei ole siis Binance Smart Chainin BEP20-versio. Tilanne tuli vastaan, kun Binance Bridge ilmoitti siirron valmistumisesta, mutta MetaMaskin saldo oli nolla.

Ongelma ratkeaa seuraavasti. Mene BSC Exploreriin osoitteessa bscscan.com ja kirjoita hakukenttään USDC. Saat alla olevan listauksen.

bsc-explorer-usdc

Klikkaa hakutuloksista Binance-Peg USD Coin, niin pääset tälle sivulle. Kopioi sivulla näkyvä contract address eli 0x8ac…. merkkijono.

Mene tämän jälkeen MetaMaskiin, klikkaa Add token ja valitse Custom token. Liitä sopimusosoite Token Contract Address -kenttään. Loput tiedot pitäisi päivittyä itsestään. Kun lisäät tämän tokenin MetaMaskiin, niin USDC-siirrot alkavat näkyä. Toimi vastaavalla tavalla myös muiden tokeneiden kanssa, jos MetaMaskin hakutulos ei anna oikeaa tulosta.

PancakeSwapin käyttö

Kun MetaMask-lompakossasi on Binance Smart Chain -yhteensopivia tokeneita, voit lähteä leikkimään PancakeSwapiin tai muihin DeFi-palveluihin.

PancakeSwap on suosituin DEX. Se on käytännössä Uniswapin forkki, eli treidaus on yhtä simppeliä. Mene osoitteeseen pancakeswap.finance käyttääksesi palvelua. Klikkaa päävalikosta Trade -> Exchange. Yhdistä sivusto tämän jälkeen MetaMask-lompakkoosi.

PancakeSwapin käyttöliittymä on lähes identtinen Uniswapin kanssa.

PancakeSwapin käyttö

Valitset listalta vain haluamasi tokenit ja klikkaat Swap. Tämän jälkeen siirto vahvistetaan MetaMaskissa. Siirtokulut ovat selvästi alle dollarin luokkaa, ja transaktiot tapahtuvat noin 10 sekunnissa.

Jos olet aivan aloittelija ja kaipaat askel askeleelta kulkevaa ohjetta, niin tsekkaa Bitcoinkeskuksen Uniswap käyttöopas. PancakeSwapin peruskäyttö (swap) ei eroa tästä oikeastaan millään tavalla. PancakeSwap sisältää muitakin ominaisuuksia, mutta niitä käsitellään erikseen laajemmassa käyttöoppaassa.

Jos haluat tehdä ”cashoutin Binance Smart Chainista” takaisin Ethereum-verkkoon, voit vaihtaa esim. kaikki tokenit USDC:ksi tai Etheriksi ja käyttää edellä kuvattua siltaa toiseen suuntaan.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.