Tässä artikkelissa käydään läpi mielenkiintoisia tilastoja Bitcoinin verkosta. Miten Bitcoinin transaktiomäärät, louhintapalkkiot sekä lompakoiden määrät ovat kehittyneet, ja mitä näistä lukemista voidaan päätellä?
Tämän artikkelin sisältö ei avaudu henkilölle, joka ei ymmärrä Bitcoinin toimintaperiaatteita. Jos Bitcoin ja etenkin sen louhinta ei ole sinulle ennestään tuttua, aloita ensin Bitcoinkeskuksen kattavasta artikkelista: Mikä on Bitcoin?
Transaktiokustannukset ja louhintapalkkiot
Ensimmäinen grafiikka kuvaa cost per transaction lukemaa (kahden vuoden ajalta), joka tarkoittaa suomennettuna keskimääräistä Bitcoin-transaktion hintaa sen lähettäjälle.
Jos olet koskaan lähettänyt Bitcoineja toiseen osoitteeseen, olet huomannut varmasti mukana tulevan kulun (transaction fee). Maailmasta löytyy kryptovaluuttoja, joiden lähettäminen on ilmaista. Suurin osa sisältää transaktiopalkkion – riippumatta siitä, onko kyseessä louhittava kolikko vai ei.
Jokaisen lohkon yhteydessä syntyy myös 12,5 Bitcoinia. Tämä määrä puolittuu aina muutaman vuoden (tarkalleen 210.000 lohkon) välein, ja lukema on 50 Bitcoinia kymmenen vuotta sitten. Seuraavan kerran tämä lohkopalkkio puolittuu arviolta toukokuussa 2020.
Uudet Bitcoinit jaetaan louhinnan yhteydessä yhdelle onnelliselle louhijalle, ja tätä 12,5 Bitcoinin pottia kutsutaan lohkopalkkioksi. Nykyisin lähes kaikki louhijat kuuluvat louhintasyndikaattiin, jossa palkkiot jaetaan kaikille jäsenille.
Lohkopalkkion lisäksi louhijoille maksetaan edellä mainittuja transaktiopalkkioita. Moni alaa seurannut lukija varmasti huomaa, että yllä oleva grafiikka on ollut korkealla Bitcoin-kuplan huipulla vuoden 2017 ja 2018 taitteessa. Tämä johtuu siitä, että transaktiopalkkiot ovat kuin tiketti ruuhkaisen transaktiojonon ohi.
Louhijat poimivat transaktiojonosta uuteen lohkoon ensin sellaista siirrot, joihin on liitettyä korkea maksu. Kun Bitcoin-huuma oli huipussaan joulukuussa 2017, piti siirroista maksaa useampi kymmenen dollaria, jos Bitcoineja halusi liikuttaa nopeasti. Odottavien transaktioiden määrä oli pahimmillaan satoja tuhansia kappaleita, kun taas artikkelin kirjoitushetkellä puhutaan alle 10.000 kpl lukemasta.
Alla on grafiikka, jossa on louhijoiden kokonaispalkkio eli lohko+transaktio. Pudotus on todella raju joulukuun 2017 huippulukemista.
Nyt Bitcoinin transaktiohinnat ovat todella alhaalla. Jopa miljoonien dollareiden arvoisen siirron saa perille nopeasti lähestulkoon ilmaiseksi.
Tavallinen käyttäjä ei voi useinkaan vaikuttaa maksettuun transaktiopalkkioon, vaan se on määritelty palveluntarjoajan osalta. Esimerkiksi suomalainen Coinmotion käyttää tällä hetkellä kiinteää kulua 0,0002 BTC, joka vastaa nykykurssilla noin 0,72 dollaria per siirto.
Louhintateho on tasaisessa kasvussa
Bitcoin-verkon louhintatehoa kutsutaan englannikielisellä termillä hashrate. Hash viittaa louhijoiden ratkomaan matemaattiseen yhtälöön, jonka avulla selvitetään, kuka onnekas saa jokaisen lohkon palkkiot itselleen.
Edellä mainitut grafiikat kuvasivat rajua laskua louhijoiden saamissa palkkioissa. Voisi äkkiseltään kuvitella, että verkon louhintateho on laskenut samassa suhteessa. Näin ei kuitenkaan ole.
Yllä olevassa grafiikka kertoo, että Bitcoin-verkon louhintateho on ollut todella selvässä kasvussa pidemmän aikaa. Marras-joulukuussa 2018 nähtiin ”vihdoin” pientä pudotusta, jolloin asiaa kauhisteltiin myös skenen uutisoinnissa.
Nyt luku on jälleen nousussa, vaikka Bitcoin kurssihinta ei ole muuttunut merkittävästi. Markkinoille tulee siis koko ajan uusia louhijoita, vaikka tienestit ovat hyvin heikot verrattuna parhaimpiin aikoihin.
Bitcoinin kurssilla on suuri merkitys louhintatuottoihin. Tällä hetkellä Bitcoinin louhinta ei ole kannattavaa esim. peruskäyttäjälle Skandinaviassa, sillä laitteiston vaatima sähkönkulutus ylittää saatujen tuottojen määrän.
Transaktioiden määrä on kasvussa
Edellä on mainittu kaksi faktaa Bitcoin-verkon nykytilasta: kapasiteetti kasvaa ja transaktiokulut ovat alhaalla. Tästä yhtälöstä voi äkkiseltään tulla mieleen johtopäätös, että verkon liikenne on silloin laskussa. Näin ei kuitenkaan ole asian laita.
Yllä olevassa grafiikassa on Bitcoin-verkon transaktioiden määrä per päivä.
Kuten odottaa saattaa, transaktioiden määrä putosi rajusti kryptokuplan puhjettua vuoden 2018 alkuviikkoina. Nyt verkon aktiivisuus on ollut taas selvässä nousussa, ja transaktioita suoritetaan jo tuplasti enemmän kuin vuosi sitten. Tämän hetken taso vastaa marraskuun 2017 lukemia.
Tässä yhteydessä on myös mielenkiintoista myös sivuta salamaverkon lukemia, joka on Bitcoinin ns. ”off-chain” ratkaisu transaktiokapasiteetin lisäämiseksi. Salamaverkko käynnistyi toden teolla vuoden 2018 alussa, ja sen kasvu on ollut huikeaa.
1/ As the #LNTrustChain torch makes its rounds (w/ our #reckless 👩🚀 @Melt_Dem today), let’s look at the 🔥 growth of the #LightningNetwork over the last year ⚡⛓
We’ve seen the network spread as more people discover the tech via new use cases and interesting stunts. pic.twitter.com/C6DhomzlLT
— CoinShares 👩🚀 (@CoinSharesCo) February 15, 2019
Salamaverkon kanavien määrä on 202x ja verkon kapasiteetti 156x suurempi kuin vuosi sitten.
Salamaverkossa osapuolet luovat välilleen kanavan, jossa transaktiot voidaan suorittaa käytännössä reaaliajassa Bitcoin-verkon ulkopuolella. Kanava voi olla esimerkiksi yksityishenkilön ja palveluntarjoajan välillä, kuten kahvila tai nettikauppa. Transaktiot kirjataan varsinaiseen lohkoketjuun vasta sitten, kun kanava osapuolten välillä suljetaan.
Tulevaisuudessa yhä useampi transaktio siirtyy Lightning Networkin puolelle, mikä vapauttaa kapasiteettia varsinaiseen verkkoon vähentäen ruuhkia ja transaktiokustannuksia.
Vain muutama prosentti osoitteista sisältää yhden Bitcoinin
Omistatko lompakossasi yhden Bitcoinin? Onneksi olkoon – kuulut siinä tapauksessa harvinaiseen joukkoon. Ainoastaan 3,13 prosenttia kaikista Bitcoin-lompakoista sisältää vähintään yhden Bitcoinin. Luku voi tuntua äkkiseltään hurjan pieneltä, mutta näin se vain on (lähde: Twitter @Thrillmex).
Yllä oleva taulukko kertoo mielenkiintoista faktaa Bitcoinin hodlaajista. Yksi merkittävä selitys ovat kryptovaluuttapörssit. Moni aloittelija voi luulla pörssiin lähetetyn kryptovaluutan sijaitsevan omassa uniikissa osoitteessa. Näin ei käytännössä ole, vaan pörssit toimivat hieman perinteisten pankkien tavoin.
Kryptopörssit pitävät online-lompakoissa vain pienen määrän kryptovaluuttaa kotiutuksia varten. Valtaosa on offline-lompakossa turvassa hakkereilta. Näissä lompakoissa ovat kaikkien asiakkaiden bittirahat yhdessä kasassa, ja jokaisen henkilön tilin saldo on vain visuaalisesti näkyvillä käyttäjän ruudulla.
Kun ostat tai myyt kryptovaluuttaa pörssissä, ne eivät siirry lohkoketjun osoitteesta toiseen. Henkilöiden virtuaalista saldoa vain päivitetään pörssin tietokantaan.
Moni kryptosijoittaja pitää transaktioiden määrän ja lompakoiden määrän jatkuvaa kasvua merkkinä kryptovaluuttojen suosion vakaasta lisääntymisestä. On kuitenkin huomioitava yksi merkittävä tilasto:
Kyseisessä grafiikassa on uniikkien Bitcoin-osoitteiden määrä, joka tarkoittaa käytännössä sellaisia osoitteita, joiden saldo ei ole nolla.
Monille voi tulla yllätyksenä, että lukema ei ole juuri noussut lainkaan kolmeen vuoteen. Vuoden 2017 huumassa nähtiin selkeä piikki, mutta uniikkien osoitteiden määrä ei ole noussut lainkaan yli vuoteen.
Yhteenveto
Edellä mainitut grafiikat kertovat mielenkiintoista informaatiota kryptovaluuttojen tilasta. Merkittävää on se, että Bitcoinin tulevaisuuteen uskovat ennen kaikkea sen louhijat, joille kurssilla on kaikista suurin merkitys.
Yksittäiselle käyttäjälle louhintakapasiteetin ja salamaverkon kasvu ovat erittäin hyvä asia, sillä ne takaavat Bitcoinin nopeat ja halvat transaktiot myös jatkossa.
Toisaalta on syytä huomioida, että Bitcoinin käyttö näyttää yhä keskittyvän todella pieneen joukkoon, joka ei yllä olevan grafiikan mukaan ole kasvanut merkittävästi pitkään aikaan. Peräti 89% osoitteista ei sisällä edes 0,1 Bitcoinin saldoa. Laajempi adoptio antaa siis odottaa vielä itseään.
Jos ei ole toisin mainittu, niin kaikkien artikkelin graafien lähteenä on Blockchain.com -sivusto. Löydät linkin takaa paljon muitakin mielenkiintoisia graafeja Bitcoin-verkon nykytilasta.
Kuva: Pexels
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja