Opas: Theta Network

theta opas

Mikä on Theta? Theta Network on mielenkiintoinen projekti, joka keskittyy jatkuvasti kasvavaan striimaussektoriin. Thetan taustalla on alan todellisia pioneereja, minkä lisäksi se on tunnettu vahvasta yhteistyöstään Samsungin kanssa. Tämä artikkeli on Theta opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä tulevaisuuden potentiaalin.

Rekisteröidy Binancelle

Mikä on Theta Network?

Aloitetaan asettamalla Theta Network oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat aina kolmeen kategoriaan: platformit, tokenit ja valuutat.

Platformeja kutsutaan myös termeillä ekosysteemi tai Dapp-käyttöjärjestelmä. Niiden tunnetuin edustaja on Ethereum, ja muita tunnettuja platformeja ovat mm. EOS, Tron ja Tezos. Ajattele tämän ryhmän projektien olevan kuin Android tai iOS.

Tokenit ovat puolestaan em. platformien sisälle luotuja kryptovaluuttoja, joilla on käyttöä tietyn, rajatun, ohjelmiston sisällä. Moni token onkin ns. hyödyketoken. Tunnetuimpia tokeneita ovat varmasti Chainlink ja Basic Attention Token. Suurin osa niistä on Ethereumin ERC20-pohjaisia.

Valuutta-kategoriassa ovat sitten Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin, Monero ja muut vastaavat P2P-valuutan rooliin tarkoitetut maksuvälineet.

Theta soveltuu parhaiten platform-kategoriaan. Se on kuitenkin asetettava jonkinlaiseen streaming / gaming alakategoriaan, sillä Theta ei ole suora uhka Ethereumille tai muille perinteisille Dapp-platformeille. Kyseessä ei siis ole kilpailija myöskään Bitcoinille tai muille valuutta-kategorian kolikoille.

Alla olevalla videolla on parin minuutin intro Thetasta sen viralliselta Youtube-kanavalta.

Tarkennetaan vielä hieman termejä. Nimi Theta voi tarkoittaa joko Theta tokenia tai sitten koko projektia. Käytössä on sekä Theta että THETA hieman lähteestä riippuen. Kun puhutaan Theta Networkista, tarkoitetaan Theta-ekosysteemiä eli Theta lohkoketjua sekä siihen liittyviä palveluita (nämä käsitellään tarkemmin hetken päästä).

Theta Networkilla on myös mielenkiintoinen ominaisuus: siinä on käytössä kaksi natiivitokenia. Nämä ovat Theta (THETA) sekä Theta Fuel (TFUEL).

Vastaava järjestelmä on mm. NEO ja Ontology-platformeilla, joilla on erillinen gas-token. Sekä NEO:n, Ontologyn että Thetan tapauksessa sijoittajan on mahdollista ostaa gas-tokenia myös pörsseistä. Muut tunnetut platformit, kuten Ethereum, käyttävät yhtä ja samaa tokenia steikkaukseen sekä transaktioiden maksuun.

Theta on halunnut erottaa lohkoketjun hallinnan (steikkaus) sekä transaktiomaksut erilleen, aivan kuten NEO ja Ontology. Theta ja TFuel -tokeneiden roolit käydään läpi vielä tarkemmin.

Thetan historia: Sliver.tv

Theta on projektina hyvin tuore, jos sitä vertaa Bitcoiniin tai ns. toisen aallon projekteihin. Moni tunnettu kryptovaluutta sai alkunsa vuosien 2014-2015 tienoilla (“toinen aalto”), jonka jälkeen kolmas aalto oli vuoden 2017 ICO-buumi.

Theta lähti liikkeelle Sliver.tv -nimisenä projektina, joka oli ennen kaikkea eSports livestriimeihin erikoistunut alusta. Jos et ole kuullut kyseisestä platformista mitään, et välttämättä kuulu sen kohderyhmään. Palvelulla on nykyisin yli miljoona käyttäjää.

Sliverin ovat perustaneet Mitch Liu ja Jieyi Long, joiden lisäksi CPO Ryan Nichols on ollut mukana alusta asti. Alla oleva kuva on thetatoken.org -saitin team-sivulta.

theta team

Kaikilta perustajista löytyy vahvaa taustaa digitaalisen median puolelta ja pelaamisesta. Mitch Liu on perustanut myös Gameview Studios -nimisen pelistudion ja tuottanut sen kautta mobiilipelejä, joilla on ollut parhaimmillaan miljoonia pelaajia.

Kyseessä on Kalifornian San Josessa päämajaansa pitävä projekti. Sliver sai heti alkuvaiheessa kelkkaansa Silicon Valleyn riskisijoittajia sekä noin 17 miljoonan dollarin potin. Tämän lisäksi projektissa ovat olleet alusta asti mukana Sony ja Samsung.

Monien mielestä kovimmat nimet löytyvät kuitenkin advisor-osastolta. Mukana on nimittäin yksi supersuositun Twitch-striimauspalvelun perustajista, Justin Kan. Vieläkin isompi nimi on Steve Chen, joka on yksi Youtuben perustajista.

Theta Labs tuli kuvaan vuonna 2017 ja alkoi kehittää Sliver-platformiin liitettävää lohkoketjua ja kaikkea siihen liittyvää toiminnallisuutta. Theta Labs on Sliverin omistama, eli kyse on samasta porukasta. Alla on lyhyt video Thetan taustoista ja mm. Sliveristä

Kuten Mitch Liu videolla kertoo, Theta syntyi itse asiassa ratkaisuksi heidän omaan ongelmaansa videostriimauksen kaistan riittävyyden kanssa.

Ideana oli tuoda mukaan suosittuun striimausalustaan myös kryptovaluutat, ja tästä toiminnallisuudesta lisää hetken päästä tarkemmin. Theta Labs on siis kehitysyhtiö, jonka palkkalistoilla olevat insinöörit kehittävät blockchain-puolta tästä projektista.

Thetan ICO ja viime vuosien kehitys

Theta pääsi iskemään vuoden 2017 ICO-buumiin, mutta teki lopulta mielenkiintoisen ratkaisun. Julkinen ICO peruttiin, ja Theta päätti tehdä suunnatun annin rajatulle joukolle sijoittajia. Tämä on jälkeen päin katsottuna todennäköisesti fiksu veto, sillä Yhdysvaltain arvopaperipörssiä valvova SEC on ottanut hampaisiinsa jokseenkin kaikki vuosien 2017-2018 ICO:t.

Theta oli monien muiden ICO-ajan tokeneiden tavoin ensin Ethereumin ERC20-formaatissa. Projektin Mainnet saatiin vihdoin ulos maaliskuussa 2019.

Tässä yhteydessä suoritettiin token swap, joka on tuttu myös muista vastaavista tapauksista. Theta-token siirrettiin Ethereum-verkosta Thetan omaan lohkoketjuun 1:1 suhteessa. Samalla otettiin myös käyttöön Theta Fuel (TFUEL) eli niin sanottu gas-token.

Thefa Fuel jaettiin yksinkertaisesti Thetan holdaajille airdroppina 5:1 suhteessa. Eli Theta-tokeneita on luotu miljardi kappaletta ja Theta Fuelia viisi miljardia.

Tammikuusssa 2020 sliver.tv:lle suoritettiin uudelleenbrändäys, eli kyseessä on nykyisin theta.tv. Tämä oli fiksu ratkaisu, sillä kahden brändin mukanaolo sekoitti helposti aloittelijaa.

thetatv brand

Theta on pysynyt koko lyhyen historiansa ajan varsin tuntemattomana. Token nousi raketin lailla kryptovaluuttojen top 30 -sijoille uuden MainNet-version sekä Samsung-uutisoinnin myötä toukokuussa 2020. Samalla TFuel-tokenin arvo nousi yli 800% vain parissa viikossa.

Kyseessä on edelleen varsin tuntematon projekti, mikä näkyy myös Thetasta löytyvän informaation määrässä. Sitä ei ole paljon saatavilla.

Theta haluaa ratkaista CDN-ongelmat

Nyt kun projektin taustat ovat tiedossa, niin mitä Theta yrittää käytännössä tehdä? Asetti Thetan mihin tahansa paikkaan striimausalustojen maailmassa, niin kyllä projekti väkisinkin kilpailee esimerkiksi Twitchin ja Youtuben kanssa.

Thetalla on kuitenkin erilaiset pyrkimykset. Se tuo peliin teknologiaa, joka ratkaisee perinteisiä CDN:ä vaivaat ongelmat. Lyhenne CDN tulee sanoista Content Delivery Network, ja tällaisia ovat kaikki striimejä myyvät palvelut, kuten Twitch, Youtube, Netflix ja niin edelleen.

Mikä tämä ongelma on? Tietysti videon eli kuvan ja äänen laatu. Se voi olla riittävä nykytilanteessa monille käyttäjille suurkaupunkien keskustoissa, mutta hieman sivummalla servereistä tilanne on toinen.

Tämän lisäksi video syö yhä kasvavassa määrin internetin kaistaa. Tilanne ei todellakaan helpotu tulevaisuudessa, kun mukaan tulevat 4K ja 8K resoluutiot sekä tietysti VR, josta Theta-projektilla on jo paljon kokemusta.

Theta ratkaisee ongelman luomalla DSN-verkon – Distributed Streaming Network. Kuva: Theta Whitepaper

theta cdn

Yksittäisten keskuspalvelimien sijasta Theta-verkossa on tuhansia nodeja (solmuja), jotka striimaavat videota eteenpäin käyttäjille. Teknisesti tämä on toteutettu siten, että striimiä katsovan henkilön päätelaite etsii automaattisesti aina lähimpänä olevat nodet.

Thetan perustaja Mitch Liu on todennut:

”At its core, Theta is enabling users to share their idle bandwidth and computing resources to mine Theta tokens and in turn cache and relay video streams to others in the network.”

Tämä ei tietysti onnistuisi noin vain, eli miksi kukaan jakaisi omaa verkkoyhteyttään muille? Vastaus saadaan lohkoketjun kautta. Tässä mukaan tulee aiemmin esitelty Theta Fuel eli TFuel-token. Samalla kun katsot itse tiettyä striimiä, koneesi jakaa sitä muille ja tienaa sinulle TFuel-tokeneita.

Moni maksaa valtavasta kaistanleveydestä ja käyttää sitä vain 5-10% päivästä, jos sitäkään. Kun lasket 8h nukkumiseen ja 8h töihin + oheistoiminnot, niin arkipäivänä monen tietokone tai smart-tv on kiinni vähintään 20 tuntia.

Mitä jos laittaisit televisiosi ja tietokoneesi töihin 20h päivässä ja tienaamaan TFuel-tokeneita? Nykyisellä TFuelin kurssilla sekä laajakaistayhteydellä voisi jopa maksaa omat Netflixin, Canal+ ja vastaavien palveluiden kuukausimaksut.

Thetan lohkoketju ja nodet

Kuten alussa tuli todettua, Theta-projekti sai alkunsa Sliver.tv -palvelusta. Tämä striimausalusta on saanut rinnalleen Theta-lohkoketjun, minkä avulla Sliver.tv -palveluun (nykyisin siis theta.tv) on saatu mukaan myös kryptovaluutta.

Thetan lohkoketjun roolina on toimia miljoonien mikromaksujen ja muun järjestelmään liittyvän datan validaattorina. On tärkeää kuitenkin ymmärtää, että Thetan lohkoketjuun ei esimerkiksi tallenneta videotiedostoja.

Kyseessä on niin sanottu 3. sukupolven platform. Tällä tarkoitetaan seuraavaa sukupolvea Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen, jossa niiden skaalautuvuusongelmat on ratkaistu. Lähes poikkeuksetta, nämä uuden sukupolven platformit luottavat myös Proof of Stake -konsensukseen. Thetan kapasiteetin kerrotaan olevan noin 1500 TPS.

Mielenkiintoisena ominaisuutena on täysi yhteensopivuus EVM:n eli Ethereum Virtual Machinen kanssa. Theta on siis täysiverinen älysopimus ja Dapp-alusta, jolle voidaan kehittää älysopimuksia Ethereumista tutulla Solidity-kiellä. Tästä voi olla tulevaisuudessa hyötyä, sillä markkinoilla on ylivoimaisesti eniten juuri Ethereum-kehittäjiä.

Theta käyttää Proof of Stake -konsensus varianttia nimeltään multi-level BFT. Termi multi-level tulee siitä, että verkon validaattoreina toimii kahden tasoisia nodeja: enterprise validator ja guardian.

Ensin mainittuja on vain kourallinen (artikkelin kirjoitushetkellä 12 kpl), ja Thetan lisäksi niitä pyörittävät valitut partnerit. Yksi tällaisista on Binance, joka liittyi mukaan tammikuussa 2020. Tuoreimpana tapauksena mukaan liittyi myös Google!

Tämä järjestelmä muistuttaa hieman EOS:n ja Tronin käyttämää Delegated Proof of Stake (DPos) -konsensusmallia, jossa on myös hyvin pieni joukko validaattoreita.

Theta tuo mukaan kuitenkin toisen tason eli guardian-nodet. Nämä palvelimet ovat olleet testiympäristössä vuoden 2019 lopulta lähtien. Thetan MainNet 2.0 -päivitys toukokuun lopussa 2020 toi guardian-nodet mukaan myös tuotantoverkkoon.

Erona Enterprise-palvelimiin on ennen kaikkea se, että guardian-nodeja voi pyörittää kuka tahansa, jolla on vaadittava laitteisto ja steikkaa vaaditun määrän Theta-tokenia. Guardian-nodet yksinkertaisesti viimeistelevät Enterprise Validator -palvelinten työn.

Guardian-nodet saavat osallistumisestaan palkintona TFuel-tokenia. Steikkaus puolestaan suoritetaan Theta-tokenilla.

Kolmas node-tyyppi on cache-node, joka on käytännössä videota katsova ja sitä verkkoon jakava taho. Myös cache-node saa palkkiot TFuelin muodossa.

Theta.tv sekä tokenit Theta & TFuel

Käydään seuraavaksi vielä läpi Theta.tv -platformia sekä token-ekonomiaa. Kuten historiaosuudessa jo selvitettiin, Sliver.tv uudelleenbrändättiin Theta.tv -nimelle vuoden 2019 alussa. Kyseessä on etenkin eSports-striimaukseen keskittyvä palvelu, mutta tämä ei ole mikään rajoite.

Vuonna 2019 Theta aloitti mm. yhteistyön NASA:n kanssa, mikä mahdollistaa NASA:n striimien katselun Theta.tv:n kautta. Toukokuussa 2020 ilmoitettiin yhteistyöstä MGM Studios -tuotantoyhtiön kanssa, mikä tuo Hollywood-klassikoita Theta.tv:n valikoimiin.

Alla on kuvakaappaus theta.tv -palvelusta.

theta tv

Theta.tv muistuttaa varsin paljon Twitchin tai Youtuben näkymää. Siinä ei ole hirveästi mitään uutta, mutta ”konepellin alta” löytyvä Theta-lohkoketju ja integroidut TFuel-tokenit ovat toki oma juttunsa.

Jokaisen videon alla on erillinen TFuel-statistiikka, mikä näyttää sessiota kohti kertyvät kolikot. Mitä enemmän sinulla on kaistaa ulospäin, sitä enemmän voit tienata TFuel-tokeneita.

TFuel-tokeneilla voit antaa mm. tippiä hyville striimaajille, ostaa erilaisia avatareja sun muuta Theta.tv:n kaupasta ja avata tulevaisuudessa esim. maksullisia striimipalveluita. Tällä hetkellä TFuelia ei voi vielä kotiuttaa ulos Theta.tv:stä, mutta ominaisuus lisätään lähitulevaisuudessa.

Theta.tv:n taustajoukoilla on todella pitkä kokemus livestriimeistä. Tällaista saatiin aikaan jo vuonna 2017:

”The 2017 Intel Extreme Masters tournament in Katowice, Poland was another big step for SLIVER.tv. This massive event saw 173,000 fans attend live, and another 46 million watch online. SLIVER.tv’s immersive VR coverage of the event included live stats, replays, and scores and had more than 340,000 unique visitors tune in (the largest VR production in 2017).”

Theta Fuel (TFuel) token liikkuu siis joka suuntaan Theta-ekosysteemissä (Kuva: Theta white paper).

theta blockchain

Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, enterprise validator ja guardian nodet steikkaavat Theta-tokenia. Palkkiot kuitenkin maksetaan TFuelina. Samoin TFuel liikkuu Theta.tv:ssä eri osapuolten välillä.

Theta halusi luoda kaksi tokenia, koska niiden käyttötarkoitukset ovat hyvin erilaiset. TFuelin roolina on toimia mikrotransaktioissa, ja sille sopii todella pieni yksikköhinta. Järjestelmän on myös varattava jatkuvasti valtava pooli TFuelia, jotta mikromaksut saadaan salamannopeiksi.

Tämä on nimeltään Theta Resource-Oriented Micropayment Pool, josta voit lukea lisää tästä Thetan artikkelista.

Kahden tokenin taktiikka tuo myös tiettyä turvallisuutta sellaisia hyökkääjiä vastaan, jotka pyrkisivät hankkimaan hiljalleen valtavia määriä tokeneita.

Theta sijoituskohteena

Theta on siirtynyt artikkelin kirjoitushetkellä uuteen MainNet 2.0 -versioon, jossa mukaan tulivat edellä kuvatut Guardian-nodet. Ne siirtyivät siis testiverkosta MainNetin puolelle. Tämä tarkoittaa todennäköisesti steikkauksen suosion kasvua eli lisää kysyntää tokenille, mikä lienee positiivista kurssikehitykselle.

Theta sekä TFuel -tokenin kurssi raketoi reippaasti ennen MainNet 2.0 -päivitystä. Theta nousi täydestä tuntemattomuudesta jopa top 30 -kryptovaluutaksi ja samalla monien sijoittajien tutkan alle.

Yksi suurimmista Thetan valttikorteista on Samsung-yhteistyö. Tässä videoklippi vuoden takaa Samsung VR -yhteistyöstä.

Äskettäin julkaistiin myös uutinen Theta.tv mobiiliappista, joka olisi tulevaisuudessa asennettuna Samsungin puhelimiin. Tämä tarkoittaisi noin 75 miljoonaa potentiaalista käyttäjää platformille. Uutinen kuitenkin poistettiin Thetan viralliselta medium-kanavalta, mutta päivitämme artikkelia tältä osin uuden informaation myötä.

Projektin historiaosuudessa esille tuodut nimet (Youtuben ja Twitchin perustajat) ovat myös kovaa valuuttaa. Thetan vahvuudeksi voidaan laskea myös se, että projekti ei järjestänyt julkista ICO:ta. Tämä voi olla vielä joku päivä iso etu.

Thetalla ei ole myöskään suoraa kilpailijaa kryptomarkkinoilla, mutta se astuu väkisinkin Twitchin, Youtuben ja monien muiden striimausalustojen reviirille. Jos Youtube ja Twitch tuovat peliin oman tokeninsa (ei yllättäisi), niin mitä se tarkoittaisi Thetan kannalta?

Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että yhtiöllä on riveissään asiansa osaavia henkilöitä, ja Theta.tv:llä on jo yli miljoonan käyttäjän populaatio Sliver.tv:n ajoilta. Kyse ei siis ole mistään puuhastelusta.

Sijoittajan on pohdittava myös sitä, onko Theta token parempi sijoituskohde kuin TFuel? Esimerkiksi toukokuun 2020 rallissa TFuel nousi satoja prosentteja enemmän kuin Theta. Tilanne voi olla toinen tulevaisuudessa.

Päivitys 11.12.2020: Tsekkaa alla oleva video, joka käy läpi THETAn päivityksiä sekä potentiaalia vuodelle 2021.

Theta tokenin kurssi, ostaminen ja lompakko

 

Thetan huonona puolena on heikko tunnettuus, mikä tarkoittaa rajallista pörssivalikoimaa. Yksi hyvä pörssi kuitenkin riittää – onneksi Theta on Binancen valikoimissa. Voit myös ostaa Theta Fuelia Binancesta. Talletus Binanceen onnistuu luottokortilla, pankkisiirrolla tai kryptovaluutoilla.

Osta THETA Binancesta

THETA on huhuttu päätyvän Coinbasen valikoimiin vuoden 2021 aikana – saa nähdä pitääkö tämä paikkaansa. Binance on tällä hetkellä selkeästi paras ostopaikka, sillä se tarjoaa ylivertaisen likviditeetin. Muista tunnetuista pörsseistä (esim. Kraken, Bittrex, Bitpanda, Coinmotion jne.) THETA ei vielä löydy.

Thetalle löytyy oma selainpohjainen lompakko osoitteesta wallet.thetatoken.org. Voit myös ladata lompakon Android tai iOS-version mobiililaitteelle. Thetan lompakko on helppo käyttää ja siirrot Binancesta (tai Binanceen) ovat sujuvia.

Huomaa vielä eräs asia. Koska TFuel on järjestelmän “bensa”, sillä maksetaan myös (sinänsä minimaalinen) transaktiomaksu. Jos lompakossasi on Thetaa, siellä on myös oltava hyvin pieni määrä Theta Fuelia tai et voi suorittaa transaktiota.

Transaktiomaksut ovat 0,000002 TFuelia eli hyvin lähellä nollaa. Jos hankit TFuelia edes yhdellä eurolla ja siirrät sen lompakkoosi, kyseinen TFuel riittänee kaikkiin elämäsi aikana tehtyihin Theta-siirtoihin. Thetan lompakko tukee sekä Theta että TFuelia.

Projektin viralliset sivut löytyvät osoitteesta thetatoken.org. Virallinen Twitter-tili on @Theta_Network ja Youtube-kanavan löydät täältä. Projektin Reddit-sivu on varsin hiljainen, mutta Medium-sivulle päivittyy hyvin uutisia ja Telegram-kanavalla käydään aktiivinen keskustelu.

Alla olevalla videolla on Coin Bureau -kanavan Theta-opas, joka on yksi harvoista hyvistä Youtube-esittelyistä projektiin liittyen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*