The Graph ilmestyi kryptovaluuttojen markkinoille joulukuussa 2020. Kyseessä on kohuttu projekti, jolla on takanaan kovia sijoittajia Coinbasesta lähtien. Moni on kutsunut The Graphia jopa lohkoketjujen Googleksi. Mistä on oikein kyse? Tämä artikkeli on aloittelijan opas The Graph -projektista.
Sisällysluettelo
Mikä on The Graph (GRT)?
Asetetaan The Graph ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.
Valuuttakategoriassa ovat Bitcoinin lisäksi kolikot kuten Litecoin, Bitcoin Cash, Dash ja Monero. Nämä ovat perustettu digitaalisiksi P2P-maksuvälineiksi.
Platformien kuningas on Ethereum. Tämän kategorian projektit toimivat ohjelmointialustoina älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Voit ajatella niiden olevan kuin iOS tai Android käyttöjärjestelmä. Muita tunnettuja platformeja ovat Cardano, Tron, Zilliqa ja Binance Chain.
Tokenit luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Lähes kaikki suositut tokenit on luotu Ethereum-alustalle. Tokeneilla ei ole siis omaa lohkoketjua. Niiden funktio on rajoittunut tietyn ohjelmiston käyttöön (utility) tai hallintaan (governance). Tunnettuja tokeneita ovat esim. DeFi-maailmasta tutut Chainlink, Aave ja Uniswap.
The Graph kuuluu token-kategoriaan. Se on saanut alkunsa Ethereum-platformilla monien muiden polettien tavoin eli kyseessä on ERC-20 standardin mukainen token. Tulevaisuudessa The Graph nähdään myös muilla alustoilla.
Projektin tekee mielenkiintoiseksi se, ettei Graph-protokollalla ole suoria kilpailijoita. Joku voisi kutsuta sitä Chainlinkin tai Filecoinin sukulaiseksi, sillä The Graph toimii hieman samalla alueella. Virallinen termi on indeksointiprotokolla. Projektia kutsutaan myös lohkoketjumaailman Googleksi.
Järjestelmän natiivitoken kulkee lyhenteellä GRT. Se löytyy jo nyt maailman suurimmista kauppapaikoista, vaikka GRT tuli pörsseihin vasta joulukuussa 2020. Tämä kertoo paljon projektin statuksesta.
Kyseessä on monikäyttöinen poletti, jota tarvitsevat The Graph ekosysteemin useat eri toimijat. Näihin palataan artikkelissa vielä tarkemmin.
Projektin takana on trio insinöörejä
The Graph on hyvin nuori projekti kryptovaluuttojen maailmassa. Sen juuret ulottuvat ”vain” alkuvuoteen 2017. Perustajiksi nimetään kolme ohjelmistoalan asiantuntijaa: Yaniv Tal, Jannis Pohlmann sekä Brandon Ramirez. Näistä Yaniv Tal nostetaan usein esille projektin vetäjänä.
Alla olevalla videolla on Yaniv Talin haastattelu ETHDenver tapahtumasta.
Kyseinen kolmikko oli työskennellyt jo ennen The Graphia useissa startup-yhtiöissä suunnitellen työkaluja sovelluskehittäjille. Kun miehet löysivät Ethereumin vuoden 2017 alussa ja ymmärsivät sen mahdollisuudet, alkoi tapahtua.
Tal & kumppanit törmäsivät välittömästi suureen haasteeseen Ethereum-lohkoketjun kanssa. Markkinoilla ei ollut hyviä työkaluja datan käsittelyä varten, mikä teki hajautettujen sovellusten (Dapp) rakentamisesta erittäin työlästä.
Tarinamme sankarit tarttuivat haasteeseen ja alkoivat kehittää Ethereumin dataa indeksoivaa protokollaa. The Graph sai näin alkunsa. White paperin ensimmäinen versio julkaistiin maaliskuussa 2017. Ensimmäinen prototyyppi syntyi vuoden 2017 lopulla, mutta otsikoissa olivat vielä tuolloin aivan toiset kryptovaluutat.
The Graph julkistettiin virallisesti kesäkuussa 2018.
We’re so excited to be announcing The Graph! 🗿✨ A decentralized query protocol for blockchains. The Graph lets you build dApps more easily on Ethereum and IPFS using GraphQL. Together we can build a new generation of the web free from monopolies. https://t.co/CRn36kuF2B
— The Graph (@graphprotocol) June 5, 2018
Lanseeraus meni tuolloin monilta ohi, sillä kryptomarkkinoilla kärsittiin pahaa krapulaa vuoden 2017/2018 kuplan puhjettua. Myös ICO-buumi oli pitkälti kuollut kevään 2018 aikana. Vaikka markkina olikin vuosina 2018-2019 alamaissa, kulissien takana tehtiin kovaa työtä.
The Graph-protokollan startti osui pahimman ICO-buumin huipulle, mutta projekti lähtenyt alkuvaiheessa tähän hullutteluun mukaan. Rahoitusta kerättiin ensin VC-firmoilta. The Graph sai 2,5 miljoonaa vuonna 2019 ja 5 miljoonaa kesällä 2020.
On syytä huomioida, että mukana on blockchain-skenen kovimpia nimiä ml. Coinbase Ventures ja DCG. Alla oleva lista löytyy thegraph.com sivustolta.
Projektin lyhyen historian huipennus nähtiin vuoden 2020 lopulla. Silloin järjestettiin myös The Graphin julkinen ICO, jossa oli tosin kovia rajoitteita. Vain neljä prosenttia 10 miljardista tokenista (= 400 miljoonaa) oli myynnissä, ja yksittäinen sijoittaja saattoi sijoittaa maksimissaan 5000 dollaria.
The Graphin ICO:ssa oli mukana 4500 sijoittajaa. Se keräsi projektille yhteensä 12 miljoonaa dollaria, eli ostajat saivat GRT-tokeneita 0,03 dollarin kappalehintaan. ICO:n ajankohta oli lokakuu 2020.
Joulukuussa 2020 julkistettiin The Graph MainNet-versio, ja samalla GRT-token tuli markkinoille treidattavaksi.
GRT-token listattiin heti markkinoiden suurimpiin pörsseihin ml. Coinbase ja Binance. Sen kurssi kohosi avausviikonloppuna (18-19. joulukuuta 2020) 0,65 dollarin tasolle tarkoittaen noin 800 miljoonan dollarin markkina-arvoa. ICO:ssa tokenia ostaneet saivat kahdessa kuukaudessa sijoituksensa 20-kertaisesti takaisin.
The Graph indeksoi dataa
The Graph on lohkoketjun datan indeksointiprotokolla (engl. indexing protocol). Mitä indeksointi oikein tarkoittaa käytännössä? Yksinkertainen esimerkki on kirjan sisällysluettelo. Kyseessä on indeksi, jonka avulla voit hypätä suoraan etsimäsi paikkaan tekstissä ilman, että sinun on kahlattava läpi koko kirja sivu kerrallaan.
Sisällysluettelon (tai kirjanmerkin) avulla on helppo ymmärtää, miten paljon indeksointi nopeuttaa tiedon hakemista. Jokainen tietokantojen parissa työskennellyt tietää myös tämän varsin hyvin. Indeksin avulla minuutteja kestävä haku voidaan nopeuttaa muutamaan sekuntiin.
Alla oleva grafiikka havainnollistaa Ethereumin lohkoketjua. Kuten moni lukija saattaa jo tietää, lohkoketju on käytännössä dataa transaktioista tallennettuna peräkkäisiin lohkoihin. Voit ajatella yhden lohkon olevan kuin tekstitiedosto täynnä tuhansia rivejä tai oma tietokantansa.
Jos lohkoketjusta halutaan löytää esim. tietty transaktio, data on käytävä läpi blokki kerrallaan uusimmasta vanhimpaan. Tämä on tolkuttoman hidasta ja tehotonta puuhaa.
Miten on sitten mahdollista, että suosittu Ethereum-selain Etherscan.io palauttaa dataa todella nopeasti? Tämä johtuu siitä, että tällaiset explorer-sivustot tallettavat lohkoketjun datan ensin omaan tietokantaansa, josta se palautetaan ripeästi loppukäyttäjälle.
Tällaista kutsutaan englanniksi nimellä ingestion service. Se ei ole kuitenkaan kestävä ratkaisu, sillä jokaisen palvelun ei ole fiksua kerätä lohkoketjun dataa omaan tietokantaansa. Pieniltä projekteilta puuttuvat myös resurssit tällaisen toteuttamiseksi. Ne joutuvat käyttämään muiden rakentamia API-yhteyksiä.
The Graph on kehitetty ratkaisemaan tämä ongelma.
The Graph ja Subgraph
The Graph on käytännössä hajautettujen toimijoiden muodostama ekosysteemi, jossa GRT-token toimii myös ratkaisevassa roolissa. Projekti on ratkaissut datan indeksoinnin ja käytön mielenkiintoisella tavalla. Kaiken keskiössä on termi subgraph, jota on hankala kääntää tässä yhteydessä suoraan suomen kielelle.
Subgraph on käytännössä ikkuna tietyn sovelluksen dataan. Se kertoo informaation kerääjille (Indexer), mitä tietoa kyseisestä Dappista kerätään ja miten se tallennettaan. Subgraphien kuvaukset tallennettaan hajautetusti IPFS-protokollan avulla. Voit lukea lisää IPFS:n toiminnasta Filecoin-oppaasta.
Subgraphit ovat siis valmiiksi rakennettuja komponentteja, joita sovelluskehittäjät voivat hyödyntää. Ne löytyvät The Graph -ekosysteemin erillisestä subgraph explorerista. Voit selata subgrapheja itse osoitteesta thegraph.com/explorer tai tsekkaa alla oleva kuva.
Nyt ei kannata sekoittaa GRT-tokenin lanseerausajankohtaan koko projektin kehitykseen. The Graph ekosysteemi sisältää jo tässä vaiheessa tuhansia subgraph-komponentteja, joita tuhannet sovelluskehittäjät hyödyntävät usean miljardin haun voimalla joka kuukausi! The Graph on siis joka päivä kovassa käytössä.
Subgrapheja löytyy suosituista DeFi-applikaatioista kuten Compound, Uniswap ja Aave sekä USDC stablecoinista. Subgraphit sisältävät käytännössä kaikkea dataa, jota voit kuvitella esim. DeFi-palvelun tuottavan. Volyymi-informaatiota, millä kurssilla on käyty kauppaa ja niin edelleen.
Jos markkinoille tulee uusi ja suosittu Dapp, se luo todennäköisesti heti oman subgraphinsa sovelluskehittäjien käyttöön.
Tässä kohtaa tulee mukaan Graph Query Language (GraphQL), jonka avulla subgraphien sisältämää informaatiota haetaan. GraphQL:aa ei kannata sekoittaa The Graph -projektiin. Ensin mainittu on ollut olemassa avoimen lähdekoodin kielenä jo vuosia ennen The Graphia.
The Graph -ekosysteemin eri roolit ja GRT-token
The Graph ekosysteemi on mielenkiintoinen kokonaisuus, jossa on mukana monen eri roolin toimijoita. Käydään ne seuraavaksi läpi. Samalla ymmärrät myös GRT-tokenin käyttötarkoitukset. Järjestelmässä on neljä oleellista roolia: Indexer, Curator, Delegator ja Consumer.
Indexer
Indexer eli indeksoija on The Graphin yksi tärkeimmistä toimijoista. Kyseinen taho pyörittää myös The Graph nodea eli verkon palvelinkonetta. Indexerin rooliin haluava taho joutuu steikkaamaan GRT-tokenia päästäkseen mukaan leikkiin. Vihamieliset indeksoijat voivat menettää panoksensa.
Kuten roolin nimikin kertoo, indeksoija hoitaa subgraphien sisältämän datan indeksoinnin. Nämä node-operaattorit pitävät huolen siitä, että subgraph sisältää jatkuvasti tuoretta tietoa lohkoketjun päivittyessä uusien lohkojen myötä.
Indeksoijat saavat palkkioita sekä datan indeksoinnista että kyselyiden toteuttamisesta. Kun sovelluskehittäjä käyttää tiettyä subgraphia, indeksoijat palauttavat halutun informaation. Hinnat pysyvät kurissa indeksoijien kilpaillessa keskenään.
Löydät The Graphin toimijoiden kuvauksen selkeässä muodossa alla olevalta videolta, jonka pitäisi alkaa kohdasta 5:42.
Delegator
Delegator liittyy oleellisesti edelliseen rooliin. Kuten nimikin viittaa, kyseessä on delegoija, mikä viittaa tässä tapauksessa GRT-tokeniin. Jos haluat steikata GRT-tokeneitasi, mutta et halua pyörittää omaa nodea, voit delegoida ne haluamallesi indeksoijalle.
Delegoinnin ideana on saada osa kyseisen indeksoijan keräämistä palkkioista. Tällainen delegointi on tyypillistä monissa Proof of Stake -pohjaisissa projekteissa. Usein delegoija on (pien)sijoittaja.
Curator
Curator eli kuraattori on myös oleellisessa roolissa ekosysteemin toimivuuden kannalta. Kuraattori on peräisin latinankielisestä sanasta curare, jonka synonyymeja ovat verbit huolehtia ja vaalia. The Graph ekosysteemissä ne pitävät huolta informaation laadusta.
Kuraattori on se taho, joka ohjaa indeksoijat tiettyjen subgraphien pariin. Myös kuraattorit joutuvat steikkaamaan GRT-tokenia päästäkseen tähän rooliin. Ne saavat puolestaan palkkioita siinä suhteessa, mitä suositumpi niiden suosittelema subgraph on. Kuraattorilla on näin ollen insentiivi suosittella vain laadukkaita subgrapheja.
Consumer
Consumer eli kuluttaja on käytännössä subraphien dataa käyttävä taho. Tämä voi olla yksittäinen sovelluskehittäjä tai Dapp, joka tarvitsee toimiakseen muiden Dappien sisältämää dataa. Loppukäyttäjät maksavat indeksoijille palkkioita suorittamistaan kyselyistä.
Esimerkki The Graphin toiminnasta
Edelliset kappaleet ovat sisältäneet paljon informaatioita, jonka sisäistäminen voi olla aluksi hieman haastavaa. Tehdään yhteenveto The Graphin toiminnasta seuraavan esimerkin avulla. Voit katsoa tämän esimerkin myös Youtubesta Finematics-kanavalta.
Oletetaan, että markkinoille on tullut uusi hajautettu pörssi (DEX). Sen tekijät haluavat saada pörssin informaation helposti sovelluskehittäjien ja muiden Dappien käyttöön. The Graph -ekosysteemi hoitaa prosessin seuraavasti.
Ensimmäisessä vaiheessa, DEXin edustaja luo uuden subgraphin edellä kuvatulle markkinapaikalle. Jos kyseessä olisi laajaa huomioita saanut palvelu, joku olemassa olevista kuraattoreista alkaisi tämän jälkeen steikata GRT-tokenia ja pistää indeksoijat töihin.
Pienemmän projektin tapauksessa näin ei välttämättä kävisi. Silloin projektin kehittäjät ryhtyisivät itse kuraattoreiksi ja antaisivat indeksointisignaalin. Tämän jälkeen indeksoijat tulevat peliin ja indeksoivat kaiken DEXin tuottaman informaation ajan tasalle. Tämä voi viedä pari tuntia tai pari päivää.
Kun data on indeksoitu, loppukäyttäjä astuu kuvaan mukaan. Subgrapheja hyödyntävät tahot maksavat indeksoijille palkkioita käyttöasteen mukaan. The Graph hyödyntää erillistä treidausalgoritmia, joka määrittelee käytetyt indeksoijat.
Toivottavasti tämä esimerkki avasi The Graph ekosysteemin toimintaa.
The Graph token
Edellisissä kappaleissa on käyty läpi The Graph -tokenin käyttökohteita. Nyt pitäisi olla selvää, että GRT on oleellinen palanen tätä ekosysteemiä. Sitä tarvitaan käytännössä subgraphien informaation indeksointiin, datan validointiin sekä datan käyttöön.
Kaikki kuulostaa tähän asti todella hyvältä, mutta sijoittajan kannalta kuviossa on yksi todella suuri mörkö: tokenien liikkeellelasku eli GRT Tokenomics. Tsekkaa informaatio alla olevalta videolta (pitäisi alkaa kohdasta 11:45).
Tarkkaavainen lukija saattoi jo havaita jotain historiaosiossa. Julkisessa ICO:ssa myytiin markkinoille vain 400 miljoonaa GRT-tokenia eli neljä prosenttia kokonaismäärästä. Tällä hetkellä kierrossa on vain 1,2 miljardia eli 12 prosenttia kaikista tokeneista.
Tämä tarkoittaa sitä, että alkuvaiheessa projektiin sijoittaneilla on hallussaan lähes 60 prosenttia tokeneista. Näitä poletteja koskevat tietyt unlocking-jaksot, mutta valtaosa vapautuu myytäväksi vuosien 2021-2022 aikana.
Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana markkinoilla olevien GRT-polettien määrä moninkertaistuu. Tämä ei tarkoita automaattisesti sitä, että jokainen sijoittaja dumppaisi tokeninsa heti niiden vapauduttua. Moni sen varmasti tekee. Tämä tarkoittaa laskupainetta kurssiin. On myös huomioitavaa kolmen prosentin vuosittainen inflaatio, jolla katetaan indeksoijien palkkioita.
Tokenomics on siis osa-alue, joka potentiaalisen sijoittajan on todella huomioitava tämän projektin kohdalla. Tällainen liikkeellelaskun aikataulu tarkoittaa sitä, että GRT-token tuskin saavuttaa järisyttäviä tuottoja seuraavan 12-18 kuukauden aikana.
Toisaalta, se tarjoaa myös pitkäjänteiselle sijoittajalle erinomaisia ostopaikkoja.
The Graph sijoittaminen ja tulevaisuus
The Graph on ollut suuren yleisön tietoisuudessa vasta joulukuusta 2020 lähtien. Tästä huolimatta on selvää, että kyseessä on yksi erittäin tärkeistä palasista Ethereum-ekosysteemissä ja DeFi-maailmassa. The Graphin markkina-arvo voi hyvinkin ohittaa lähivuosina esim. Chainlinkin.
Nämä kaksi projektia eivät siis kilpaile keskenään vaan täydentävät toisiaan. Chainlink tuo hajautetuille sovelluksille lohkoketjun ulkopuolista dataa, esim. informaatioita kurssidatasta. The Graph tarjoaa puolestaan markkinapaikan lohkoketjun sisäiselle datalle.
The Graphin ekosysteemin käyttö on myös hurjassa kasvussa. Alla on kuva joulukuulta 2020, mikä esittää tehtyjen kyselyiden määrää.
Subgraphien määrä kasvoi vuonna 2020 yli kolminkertaiseksi ja päivittäisten kyselyiden määrä kymmenkertaistui kesäkuusta joulukuuhun.
Kun Chainlinkin ja Graph-protokollan jatkoksi laitetaan IPFS (Filecoin), saadaan todella mielenkiintoinen palapeli. Tämä kolmikko voi hyvinkin olla merkittävässä roolissa Dapp-maailman kehityksessä tulevina vuosina. Projektit ovat jo nyt tiiviissä yhteistyössä keskenään.
Koska GRT-tokenilla on myös lukuisia käyttökohteita steikkauksen muodossa, se vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta tapaukselta!
Vuoden 2021 aikana The Graph Explorerista tulee myös hajautettu sovellus (Dapp). Tässä vaiheessa ekosysteemi on vielä hostattuna keskitetysti.
Myös projektin hallinta alkaa saada muotoaan vuonna 2021. Äskettäin perustetun The Graph Foundationin lisäksi kuvaan tulee erillinen The Graph Council eli neuvosto, jossa on eri ekosysteemin roolin edustajia valvomassa projektin kehitystä. Voit lukea lisää aiheesta tästä linkistä.
The Graphin merkitys avautuu parhaiten sellaiselle henkilölle, jolla on kokemusta sovelluskehittämisestä ja tietokannoista.
The Graph GRT ostaminen
The Graphin merkityksestä kertoo jotain se, että GRT-token listattiin välittömästi johtavien pörssien tarjontaan. Paras ostopaikka on Binance, josta saat GRT-tokenille aina hyvän kurssin pienillä kuluilla. Binance tukee nykyisin myös SEPA-talletuksia, joten voit siirtää helposti euroja GRT:n ostoa varten.
Muita suosittuja ostopaikkoja ovat amerikkalaispörssit Coinbase ja Kraken. Pankkisiirrot onnistuvat myös näihin pörsseihin.
Koska kyseessä on Ethereum-alustalla pyörivä ERC20-token, GRT:n talletus onnistuu esim. MetaMask-lompakossa. Mobiililompakko TrustWallet tukee myös The Graph tokenia. Suositut ilmaislompakot Coinomi ja Exodus eivät vielä artikkelin kirjoitushetkellä tue GRT-tokenia. Tilanne varmasti paranee vuoden 2021 aikana.
Löydät projektin viralliset sivut osoitteesta thegraph.com. Twitter-tili on @graphprotocol.
Kuvat: thegraph.com ja kuvakaappaus tästä videosta
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!