Tezos on kryptovaluutta ja alusta älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille. Tezos on yksi vanhimmista älysopimusalustoista, ja projekti on toteuttanut myös kilpailijoistaan poikkeavan on-chain-hallintomekanismin. Tämä artikkeli on aloittelijan opas Tezos-kryptovaluutasta.
Sisällysluettelo
Mikä on Tezos (XTZ)?
Tezos (XTZ) on kryptovaluutta ja alusta älysopimuksille sekä hajautetuille sovelluksille (dapps). Tezos on yksi vanhimmista älysopimusalustoista, sillä sen suunnittelu alkoi jo vuonna 2014. Tezos mainnet käynnistyi virallisesti syyskuussa 2018 suuren kohun jälkeen. Tezos ICO keräsi sijoittajilta peräti 230 miljoonan dollarin potin.
Tezosin suosio oli huipussaan vuosina 2019 ja 2020. Tezos oli tuolloin yksi ensimmäisistä kryptovaluutoista, jonka steikkaukseen tavallisen sijoittajan oli helppo osallistua. Tezosin suosio alkoi hiipua, kun steikkauksen suosio kasvoi ja markkinoille tuli myös kymmeniä muita vaihtoehtoja.
Viime vuodet projekti on ollut kaukana kryptovaluuttojen top 20 -rankinglistoilta, ja sen näkyvyys on ollut sosiaalisessa mediassa hyvin vähäistä.
Tezosin natiivitoken käyttää tickeriä XTZ sekä symbolia ꜩ. XTZ-tokenilla maksetaan transaktiomaksut Tezos-lohkoketjussa. Tämän lisäksi XTZ-tokenia käytetään steikkaukseen sekä äänestämiseen Tezosin on-chain-hallintomoduulissa.
Alla olevassa taulukossa on perustiedot Tezosista.
Ominaisuus | Info |
---|---|
Perustaja | Arthur Breitman |
Lohkoketju käynnistyi | 16.9.2018 |
Kategoria | Älysopimusalusta |
Ticker pörsseissä | XTZ |
Kierrossa nyt | 950 milj. XTZ |
Kierrossa max | Ei maksimimäärää |
Alin kurssi (pvm) | $0,3146 (7.12.2018) |
Ylin kurssi (pvm) | $9,18 (4.10.2021) |
Tezosin XTZ-token on inflatorinen, eikä sillä ole määrättyä maksimimäärää kuten esimerkiksi Bitcoinille. Voit seurata XTZ-tokenin kurssia tältä sivulta: Tezos kurssi.
Yksi Tezosin uniikeista ominaisuuksista on sen hallintotapa eli on-chain governance. Tezosin kehityksestä päättävät XTZ-tokenin holdaajat, jotka esittävät omia kehitysideoita ja äänestävät kehitystiimin ratkaisuista.
Tezos pyrkii tarjoamaan turvallisen ja tehokkaan infrastruktuurin älysopimuksille ja hajautetuille sovelluksille. Tezosilla on myös erityinnn fokus tokenisaatioon, ja projekti on saavuttanut myös jonkinlaista menestystä NFT-sektorissa.
Isossa kuvassa Tezos on jäänyt marginaaliin älysopimusalustojen kilpailussa, eikä Tezos-platformille ole esim. rakennettu yhtään todella suosittua Defi-sovellusta viime vuosina.
Tezos-logo voi olla tuttu Valioliigan ystäville, sillä projekti solmi keväällä 2022 monivuotisen sponsorisopimuksen Manchester Unitedin kanssa. Tezos-logo koristaa legendaarisen futisseuran harjoituspelipaitoja.
Tezos (XTZ) ostaminen
Tezos (XTZ) ostaminen onnistuu helposti Binance-pörssistä. Binance on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi, ja löydät sieltä parhaan likviditeetin Tezosin XTZ-tokenille. Voit ostaa Tezosia mm. USDT- ja BUSD-stablecoineilla sekä bitcoineilla.
Tezos ostaminen tapahtuu seuraavasti:
- Avaa tili Binance-pörssiin
- Suorita henkilötietojen varmennusprosessi
- Talleta tilillesi euroja tai kryptovaluuttaa (USDT, BUSD, BTC)
- Osta Tezosin XTZ-tokenia
- Säilytä XTZ-tokenit Binancessa tai siirrä ne omaan lompakkoosi
Jos säilytät XTZ-tokenit Binancessa, voit myös ostallistua helposti steikkaukseen ja kerätä kolikoillesi vuosikorkoa. Myös moni lompakko-ohjelmisto tukee Tezosin steikkausta.
Binancen lisäksi Tezosin ostaminen onnistuu mm. Kraken- ja KuCoin-pörsseistä. Klikkaa päävalikosta Kauppapaikat-linkkiä, niin löydät tarkemmat oppaat kaikista näistä palveluista.
Tezosin white paper on julkaistu jo vuonna 2014
Tezosin perustaja on Arthur Breitman, jonka tausta on sovellettun matematiikan, tietojenkäsittelytieteen ja fysiikan parista. Hän muutti 2000-luvulla Ranskasta Yhdysvaltoihin opiskellakseen rahoitusmatematiikkaa ja työskenteli mm. investointipankki Morgan Stanleyssä.
Projektissa on ollut alusta asti mukana myös hänen vaimonsa, Kathleen Breitman, johon Arthur tutustui vuonna 2010 Anarcho-Capitalist -tapahtumassa. Tezos on henkilöitynyt vahvasti tähän aviopariin.
Arthur Breitman on ollut mukana kryptovaluuttojen maailmassa jo pitkän aikaa. Hänelle syntyi 2010-luvun alkupuolella visio siitä, miten kryptovaluutan hallinto pitäisi Bitcoinin sijasta toteuttaa.
Vuonna 2014 alkoi tapahtua, kun nuori IT-guru nimeltään Vitalik Buterin julkaisi Ethereumin white paperin. Breitman kävi koko Ethereumin koodin läpi ja totesi Buterinin idean olevan todella paljon hänen oman visionsa mukainen.
Ethereumin hallintorakenne oli silti Breitmanin mielestä puutteellinen, joten hän halusi luoda oman versionsa. Breitmanin visiossa kehitystyö ja hallinto olisi järkevästi hajautettu yhteisön haltuun, jolloin tarvetta hard forkeille ei olisi koskaan olemassa.
Breitman päätti julkaista (salanimellä L.M Goodman) vuonna 2014 white paperin sekä position paperin, jossa hän kertoi omat visionsa.
Most importantly, Tezos supports meta upgrades: the protocols can evolve by amending their own code. To achieve this, Tezos begins with a seed protocol defining a procedure for stakeholders to approve amendments to the protocol, including amendments to the voting procedure itself.
Breitman yritti saada hankkeelle rahoitusta eri lähteistä, mutta hänen ideansa eivät saaneet vielä tässä vaiheessa suurta kannatusta.
Tezos ICO ja lähihistorian kohut
Arthur Breitman työskenteli vuoteen 2016 asti Morgan Stanley -investointipankissa. Hän perusti samaan aikaan Dynamic Ledger Solutions -nimisen yrityksen, joka omisti Tezos-projektin koodit.
Vuoden 2016 aikana Breitman irtisanoutui pankkimaailmasta ja alkoi suunnitella rahoitusta ICO:n avulla. Hän onnistui saamaan suunnitteluvaiheessa eri sijoittajilta 612.000 dollaria, joiden avulla perustettiin Tezos Foundation. Sen kotipaikaksi tuli Sveitsin Zug, joka tunnetaan nimellä ”crypto valley” johtuen sen suosiollisesta lainsäädännöstä kryptomaailmaa kohtaan.
Tezosin rahat alkoivat loppua jo ennen ICO:n käynnistystä, joten tunnettu enkelisijoittaja Tim Draper päätti osallistua projektiin 1,5 miljoonan dollarin panoksella. Tämä toi projektille paljon uskottavuutta, sillä Draper on ollut sijoittajana mm. Skypessä, Teslassa, Coinbasessa, Twitchissä ja monissa muissa onnistuneissa teknologiayhtiöissä.
Tezosin heinäkuussa 2017 pidetty ICO oli lopulta valtava menestys. Se keräsi 66.000 Bitcoinia ja 361.000 Etheriä, joiden yhteisarvo oli tuohon aikaan 230 miljoonaa dollaria. Tezosin ICO on edelleen yksi kaikkien aikojen suurimmista.
Seuraavaksi Breitmanin Dynamic Ledger Solutions -yrityksen oli tarkoitus myydä Tezosin koodit ja muu materiaali Tezos Foundationille. Seurauksena oli kuitenkin valtava riitely Breitmanin sekä Tezos Foundationin johtoon palkatun Johann Geversin välillä. Tämän vuoksi Tezos-tokenien jako sijoittajille viivästyi, kuten myös koko Tezos-verkon käynnistäminen.
Lopulta riita saatiin sovittua, mutta säätäminen oli vasta alussa. Tezos joutui lisäksi SEC:n hampaisiin johtuen ICO:n puutteellisesta KYC/AML-prosessista. Viranomaisten painostuksesta johtuen Tezos joutui implementoimaan KYC-prosessin ICO-sijoittajille kesäkuussa 2018, mikä suututti monet.
Arthur Breitman sai myös vuoden 2018 aikana sakot Yhdysvaltain arvopaperipörssiltä johtuen hänen perustamastaan yrityksestä. Breitman ei raportoinut osallisuuttaan siinä asianmukaisesti, joten maksettavaksi tuli 20.000 dollarin sakot. Tämän lisäksi Breitman bannattiin arvopaperien treidaamisesta vuoteen 2020 saakka.
Tezos-projekti on siis ollut viimeisen monien kohujen kohteena. Lopulta Tezos-verkon beta-versio saatiin vihdoin käyntiin kesäkuun 30. päivänä vuonna 2018. Jos Tezosin historia kiinnostaa tarkemmin, niin tämä todella kattava Wired.com -artikkeli käy läpi tapahtumat yksityiskohtaisesti.
Vuosi 2019 oli Tezosi kannalta valtava hitti. XTZ-tokenin ”steikkaus” (staking) tuli mahdolliseksi mm. Coinbasen ja Ledger Nanon kautta sekä moniin muihin lompakoihin. Tämä lisäsi valtavasti sijoittajien kiinnostusta ja tietoisuutta projektista. XTZ nousi satoja prosentteja vuoden 2019 aikana ja projekti kohosi samalla lähelle top 10 -sijalukuja.
Tezos ohjelmistokehitys – formaali varmennus
Miten Tezos sitten eroaa Ethereumista tai muista kilpailevista platformeista? Tezosin kohdalla tuodaan usein esiin kaksi merkittävää ominaisuutta: formaali varmennus (formal verification) sekä yhteisön hallitsema lohkoketju. Aloitetaan ensin ohjelmoinnista.
Ohjelmistokehityksessä (dApps, älysopimukset) Tezos eroaa kilpailijoistaan merkittävästi. Se käyttää älysopimuksissa omaa ohjelmointikieltään, joka on nimeltään Michelson. Jotkut platformit tukevat useita eri kieliä, joilla älysopimuksia voidaan kirjoittaa.
Tezosin valinta johtuu sen käyttämästä verifiointimenetelmästä, joka on nimeltään formal verification eli formaali varmennus. Kyseessä on matemaattinen tapa verifioida koodin oikeellisuus. Se on metodina hyvin raskas, jonka vuoksi sitä käytetään reaalimaailmassa lähinnä sovelluksissa, joissa bugi tarkoittaisi ihmiselämän menetyksiä (lääketiede, ydinvoimalat yms.).
Formaali varmennus käydään läpi ymmärrettävässä muodossa mm.tässä artikkelissa.
Formaalissa varmennuksessa ohjelmakoodin oikeellisuuden tarkistaa sitä varten rakennettu matemaattinen malli. Sen avulla saadaan karsittua kaikki koodin loogiset virheet. Normaalisti koodivirheitä testataan ihmisten toimesta, joilla on vain rajallinen kapasiteetti käydä läpi eri virhetilanteita.
Koodin oikeellisuus on erityisen tärkeää älysopimusten kohdalla. Niiden koko toimintaidea kun on se, ettei lohkoketjussa olevan älysopimuksen toimintalogiikkaa voida muuttaa. Jos älysopimukseen pääsee virhe, sen päivitys ei onnistui noin vain. Tästä johtuen Tezosin formaali varmennus on niin arvokas.
Tezos-ekosysteemi eli älysopimusten ”framework” on koodattu OCaml-ohjelmointikielellä.
Tezos on yhteisönsä hallitsema
Tezosin kenties kiinnostavin ominaisuus on sen hallintotapa. Joidenkin mielestä Tezos on ikään kuin hybridi Ethereumista sekä Dash-kryptovaluutasta, jossa on hieman vastaavia ominaisuuksia.
Kuten aiemmin tuli mainittua, Arthur Breitmanin visio oli luoda ekosysteemi, jossa hard forkeille ei olisi koskaan tarvetta. Tämä saavutetaan siten, että Tezos sisältää on-chain governance -ominaisuuden. Toisin sanoen, XTZ-tokenin holdaajat päättävät järjestelmän kohtalosta.
Tezos-yhteisön kehittäjät tekevät ehdotuksia uusista ominaisuuksista, jotka sisältävät teknisten kuvausten lisäksi myös ko. kehittäjälle maksettavan korvauksen. Tämän jälkeen yhteisö äänestää sen tulevaisuudesta.
XTZ-tokenin holdaajat hoitavat myös lohkoketjun päivityksen, koska Tezos käyttää monien muiden platformien tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua siitä, pitäisikö Tezosin ratkaisua kutsua nimellä DPoS eli Delegated Proof-of-Stake EOS:n tavoin. Kyse on kuitenkin hieman eri asiasta.
Dan Larimerin kehittämässä DPoS-järjestelmässä on kiinteä (ja hyvin pieni) määrä delegaatteja, jotka voi nähdä vaikka kansanedustajien tai kaupungin hallituksen tyyppisinä tahoina. Jokainen EOS-tokenin holdaaja voi äänestää haluamaansa delegaattia.
Tezos-järjestelmässä validaattoriksi pääsee holdaamalla 8000 XTZ-tokenia (ennen lukema oli 10.000), ja vastaava idea on myös muissa PoS-järjestelmissä. Tezos eroaa kuitenkin hieman vastaavista kilpailijoista. XTZ-tokenit lukitaan tietyksi ajaksi, jonka jälkeen niiden holdaaja saa korkoa talletukselleen.
Kyseessä on siis ikään kuin joukkovelkakirja, minkä vuoksi Tezosin konsensusalgortimia kutsutaan myös nimellä bond-PoS. Tezos-projekti käyttää itse nimitystä Liquid Proof-of-Stake.
Tezos Staking ja baking
Kuten artikkelin alussa mainittiin, Tezosin ”steikkaus” (staking) on ollut yksi merkittävä syy sen suosion kasvulle. Se liittyy oleellisesti aiempaan kappaleeseen ja lohkoketjun hallintaan. Tezosin kohdalla blokkien luomisesta käytetään louhinnan (mining) sijasta termiä baking ja validaattorina toimiva Tezos-verkon node on näin ollen bakery tai baker, eli leipomo tai leipuri.
Jos haluat alkaa leipuriksi, tarvitset 8000 teziä, kuten edellisessä kappalessa oli kerrottu. Tällainen kasa tokeneita on Tezos-järjestelmässä nimeltään roll. Tokeneiden lisäksi tarvitset palvelinkoneen sekä Tezos-ohjelmiston, joiden avulla sinusta tulee verkon node. Sama perusidea on myös muissakin lohkoketjuissa.
Verkon nodet (leipurit) hoitavat lohkoketjun ylläpidon eli vahvistavat uudet transaktiot. Tämän lisäksi ne saavat työpanoksestaan lohkopalkkioina teziä eli XTZ-tokeneita. Löydät aktiiviset Tezos-leipurit osoitteesta mytezosbaker.com.
Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, leipureiden duunista saa noin 5,5-6% verran vuosikorkoa. Leipurit saavat sitä enemmän lohkopalkkioita, mitä enemmän teziä he steikkaavat.
Tässä kohtaa tulee mukaan myös delegointi. Vaikka omistaisit ainoastaan 10 teziä, voit delegoida ne jollekin aktiivisista leipureista. He ottavat tyypillisesti 10-15% siivun louhintapalkkioista itselleen, kuten yllä olevasta kuvasta näkyy.
Jokaisen lohkon leipuri valitaan kaikkien joukosta satunnaisesti. Palkkio on 16 teziä + 2 teziä vielä 32 kpl lohkon verifioijalle. Uusia XTZ-tokeneita syntyy siis 80 kpl per lohko eli kerran minuutissa.
XTZ-tokenin delegointi on Tezosin rajun suosion takana. Monet pörssit ja lompakko-applikaatiot ovat tuoneet tämän delegointiominaisuuden vuoden 2019 aikana. Esimerkiksi suosittu Coinbase-pörssi otti delegoinnin käyttöön, ja nykyisin voit saada korkoa myös holdaamalla tezit omassa Ledger Nano:ssasi.
Delegoinnin hyvä puoli on siinä, että tokenit ovat jatkuvasti omassa hallussasi. Sinun ei siis tarvitse luottaa kolmanteen osapuoleen eikä lähettää niitä pois hallustasi. Ne ovat kuitenkin lukittuna, eli et voi tietenkään siirtää tokeneita pois lompakostasi delegoinnin aikana.
Tezos on monien muiden PoS-pohjaisten kryptovaluuttojen tapaan inflatorinen. Vuositasolla inflaatio on tällä hetkellä 5,5%. Tästä johtuen näet mytezosbaker.com -sivulla kaksi tuottolukemaa: nominal yield ja real yield.Jälkimmäisestä on vähennetty inflaatio.
Teoriassa inflaatio pienentää tuoton vain reiluun prosenttiin, mutta käytännössä tilanne on aivan jotain muuta. Esimerkiksi viime vuonna XTZ-token nosti arvoaan dollareissa mitattuna satoja prosentteja. Siinä ei pieni inflaatio tunnu.
Tezos ja skaalautuminen: Marigold
Jokaisella blockchain-projektilla on omat hyvät ja huonot puolensa. Tällä hetkellä Tezos tarjoaa monia mielenkiintoisia ja hyviä ominaisuuksia, mutta sillä on myös yksi selkeä heikkous. Tämä on TPS. Kyseessä on lyhenne sanoista transactions per second eli transaktiot per sekunti.
Jos haluat siirtää XTZ-tokenisi esimerkiksi Ledger Nanosta Coinbaseen myyntiä varten, joudut odottamaan transaktion vahvistumista tunnin ajan. Kyseessä on puolet pidempi aika kuin Bitcoinilla, ja ainoastaan Bitcoin Cash on tällä hetkellä yhtä hidas. Tämä johtuu Tezosin varsin keskinkertaisesta lohkojen käsittelyajasta (1 minuutti) sekä Coinbasen 60 lohkon vaatimuksesta (eli 60x 1 minuutti = 60 minuuttia).
Yhden minuutin lohkot ovat hitaita jopa Ethereumiin. Tezosin kapasiteetti on sentään hieman Ethereumia parempi, mutta 40 TPS on hyvin vaatimaton kun verrataan kilpailijoihin. Tällä hetkellä kapasiteettia on myös rajoitettu ohjelmallisesti, mutta nykyisellä ratkaisulla ei ilmeisesti päästäisi silti yli 80 TPS lukemiin.
Tezos aikoo ratkaista skaalautuvuusongelman Marigold-nimellä kulkevan Layer-2 ratkaisun avulla. Se pohjautuu plasmaan, joka on Ethereumin perustaja Vitalik Buterinin vuonna 2017 esittelelmä ratkaisu.
Plasman avulla applikaatioiden ja älysopimusten vaativa laskentateho ja kapasiteetti voidaan jakaa lukemattomiin sivuketjuihin (sidechain). Näin ne eivät kuormita varsinaista lohkoketjua ja syö sen transaktiokapasiteettia. Bitcoinin salamaverkko on hieman vastaava asia, vaikka kyse onkin maksujärjestelmästä. Siinäkin ideana on siirtää osa verkon transaktioista pois kuormittamasta varsinaista lohkoketjua.
Marigold-ratkaisu vaatii taakseen suuren mittaluokan resursseja ja kokonaan uuden ohjelmointikielen älysopimuksia varten. Tämä on nimeltään Ligo. Työ etenee Cryptium Labs -nimisen kehitysyhtiön kautta ja projekti on nimeltään Babylon.
Tezos-tokeniin sijoittaminen
Tezos on mielenkiintoinen projekti, joka on huomattavan pitkäikäinen sen moniin kilpailijoihin verrattuna. Arthur & Kathleen Breitmanin ”lapsi” eteni ensimmäiset pari vuotta vaikeudesta toiseen, mutta projekti näyttää pääseen kunnolla käyntiin vuonna 2019.
Tezos tarjoaa myös mielenkiintoisia ominaisuuksia, joilla se erottuu kilpailevista ekosysteemeistä. Tällä hetkellä se ei vielä uhkaa Ethereumia, jolla on takanaan valtava kehitysyhteisö ja tuki vuosien olemassa olonsa myötä. Osa analyytikoista uskoo, että Tezos tulee dominoimaan nimenomaan STO eli Security Token -kenttää.
STO:sta on puhuttu jo pari vuotta seuraavana lohkoketjun vallankumouksena. Security Token on käytännössä reaalimaailman sijoituskohde ”tokenisoituna”. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi osakkeita, kiinteistöjä, taidetta tai mitä tahansa arvokasta.
Kun sijoituskohde ”tokenisoidaan”, voit ajatella vaikka kiinteistön muuttamista miljoonaksi tokeniksi. Tämän jälkeen kuka tahansa voi ostaa omistaa kiinteistöstä yhden miljoonasosan. Samalla kyseiselle sijoituskohteelle on jatkuvasti tarjolla päivitetty markkina-arvo, joka saadaan tokeneiden kaupasta.
Yllä olevalla videolla selitetään tarkemmin, miksi Tezos sopii juuri STO-maailmaan paremmin kuin Ethereum ja EOS, jotka ovat selkeästi kaksi sen pahinta kilpailijaa juuri nyt.
Kuten artikkelissa on jo mainittu pariin otteeseen, Tezos baking ja delegointi ovat nostaneet projektin suosioon vuoden 2019 aikana. Kun tokenin kurssi nousee, se houkuttelee lisää steikkaajia keräämään tuottoja. Tämä puolestaan vie tokeneita pois markkinoilta, mikä pudottaa tarjontaa ja nostaa kurssia. Positiivinen kierre on valmis.
Tezosin vahvuutena on myös valtava kirstu rahaa, jonka projekti keräsi ICO-vaiheessa. Tällainen ”war chest” on kirjaimellisesti arvokas asia projektin jatkokehityksen kannalta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja