Uutiset
31
tammi
tether romahdus bitfinex

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Tether on jälleen kohujen keskellä

Virtuaalivaluutta Tether on noussut viime aikoina kryptomaailman suurimmaksi puheenaiheeksi. Myös Bitcoinkeskus on käsitellyt tilannetta artikkelissa Onko Tether kryptomaailman suurin uhka? Kyseinen juttu on ollut yksi alkuvuoden suosituimpia julkaisuja. Nyt Tether on jälleen kohujen keskipisteessä, sillä tapaus on saanut uusia käänteitä viime päivien aikana.

Rekisteröidy Binancelle

Aivan ensin on nostetaan esiin viikonlopun kohu-uutinen. Tetherin edustaja ilmoitti lauantaina yhtiön purkaneen yhteistyön auditointifirma Friedman LLP:n kanssa. Virallinen lausunto asiasta kuului seuraavasti:

“We confirm that the relationship with Friedman is dissolved.  Given the excruciatingly detailed procedures Friedman was undertaking for the relatively simple balance sheet of Tether, it became clear that an audit would be unattainable in a reasonable time frame. As Tether is the first company in the space to undergo this process and pursue this level of transparency, there is no precedent set to guide the process nor any benchmark against which to measure its success.” (worldcoinindex.com)

Kyseinen ilmoitus ei tullut suurena yllätyksenä Tetheriä grillaavalle Bitfinexed-nettisalapoliisille. Hän on ennustanut jo pitkän aikaa, että Tether ei tule koskaan suostumaan auditointiin.

Tapahtuma ei tosiaan vähentänyt spekulaatioita kryptovaluutan ympärillä. Jos Tether & Bitfinex -kohun yksityiskohdat eivät ole sinulle vielä tuttuja, niin lue ensin läpi aiemmin julkaistu artikkelimme. Lyhyesti sanottuna: Tetheriä epäillään Bitcoinin kurssin manipuloinnista Bitfinex-pörssin kautta. Tämä toimenpide on epäilyjen mukaan suoritettu tyhjästä luodulla valuutalla, eli Tetheriä on printattu ulos ilman Yhdysvaltain dollarin takausta.

Tetheriä käytetään silloin, kun treidaaja haluaa siirtää varansa pois kryptovaluutoista Yhdysvaltain dollariin. Tetherin avulla tämä toimenpide voidaan suorittaa ilman oikeaa dollaria ja rahojen siirtoa pankkitilille, joka on raskas ja kallis prosessi. Tetheriä hyödyntävät myös kaikki sellaiset pörssit, jotka haluavat välttää Yhdysvaltain dollarin kanssa toimimisen (ja haastavat pankkialan säädökset)

Tether-virtuaalivaluutta (USDT) on teoriassa dollariin 1:1 suhteessa, minkä vuoksi sen kurssi pysyy tiukasti 1,0 dollarin tuntumassa. Monet ihmiset ovat kuitenkin menettäneet luottamuksensa yhtiön lupaamaan dollaritakaukseen. Tämä voitaisiin palauttaa kolmannen osapuolen auditoinnilla. Tetherin reaaliaikainen kurssi:

 

Bitcoin.com -sivusto julkaisi myös pari päivää sitten uutisen liittyen tetherreport.com -sivustoon. Kyseessä on anonyymin henkilön tekemä raportti, joka tutkii Bitcoinin kurssin sekä Tetherin printtauksen yhteyttä. Tether-valuutta tuodaan markkinoille isoissa könttäsummissa kerrallaan, jotka ovat olleet viime aikoina 100 miljoonaa dollarin suuruisia.

Tetherreport.comin mukaan Bitcoinin kurssinousut ajoittuvat usein siihen hetkeen, kun uusi Tether-satsi on tullut markkinoille. Useat asiantuntijat ovat esittäneet vastaavan huolen viime aikoina. Jos paljastuu, että Bitcoinin kurssia on pumpattu tyhjästä luoduilla Tethereillä, niin luvassa voi olla raportin mukaan 30-80 prosentin korjausliike.

  • Author’s opinion – it is highly unlikely that Tether is growing through any organic business process, rather that they are printing in response to market conditions.
  • Tether printing moves the market appreciably; 48.8% of BTC’s price rise in the period studied occurred in the two-hour periods following the arrival of 91 different Tether grants to the Bitfinex wallet.
  • Bitfinex withdrawal/deposit statistics are unusual and would give rise to further scrutiny in a typical accounting environment.
  • If there is questionable activity, the author believes a 30-80% reduction in BTC price could be forecast.

Yllä olevat kommentit ovat tetherreport.com -sivuston yhteenvedosta. Suosittelen lukemaan sen läpi.

Ei tässä vielä kaikki, sillä nyt pääsemme vasta suurimpaan kohuun. Tetherin uusin twisti raportoitiin eilen (30.1.2018) kaikissa suurimmissa talousalan julkaisuissa. Bloomberg uutisoi asiasta seuraavasti:

“U.S. regulators are scrutinizing one of the world’s largest cryptocurrency exchanges as questions mount over a digital token linked to its backers.

The U.S. Commodity Futures Trading Commission sent subpoenas on Dec. 6 to virtual-currency venue Bitfinex and Tether, a company that issues a widely traded coin and claims it’s pegged to the dollar, according to a person familiar with the matter, who asked not to be identified discussing private information. “

Commodity Futures Trading Commission (CFTC) on nimensä mukaisesti futuuri- ja optiotreidausta valvova viranomainen Yhdysvalloissa. Eilen julkaistujen tietojen mukaan CFTC on lähettänyt haasteen Tetherille ja Bitfinexille 6. joulukuuta. Haasteen päivämääräksi raportoitiin ensin 30. tammikuuta, mutta kyseinen tieto korjattiin nopeasti.

Tetherin edustajat kommentoivat tilannetta seuraavasti: “We routinely receive legal process from law enforcement agents and regulators conducting investigations. It is our policy not to comment on any such requests.”

Kyseessä on mielenkiintoinen käänne Tetherin tapauksessa, jonka ympärillä tuntuu tapahtuvan jotain lähes päivittäin. Mitä tämä haaste sitten tarkoittaa käytännössä? Yhdysvaltain viranomaiset ovat ainakin kiinnostuneet Tetherin ja Bitfinexin tilanteesta, mutta yhtiöt tuskin lähtevät leikkiin mukaan vapaaehtoisesti.

Edessä on todennäköisesti pitkä valitusten tie, jolla prosessia voidaan hidastaa jopa usean vuoden ajan. Monet ovat myös kyseenalaistaneet CFTC:n valtuudet tapauksessa. Tether ja Bitfinex eivät ole rekisteröity Yhdysvaltoihin – toisin kuin muutamat muut pörssit. Bitfinex ei myöskään hyväksy yhdysvaltalaisia käyttäjiä asiakkaikseen.

Kryptosalapoliisi Bitfinexed kommentoi tapausta mm. seuraavasti:

Tether-kohu laajenee siis päivä päivältä suuremmaksi ja peittää välillä alleen kaikki pienemmät aiheet. Eilen illalla perustetussa Redditin Tether-langassa on jo nyt yli 1400 kommenttia. Tapaukseen ovat ottaneet kantaa jokseenkin kaikki merkittävät some-vaikuttajat niin Twitterissä kuin Youtubessakin.

Tapaus näyttäisi jakavan keskustelijat kolmeen leiriin:
– Henkilöt, jotka uskovat kohun olevan turhaa
– Henkilöt, jotka uskovat Tetherin romahtamisen aiheuttavan suuren markkinaliikkeen
– Henkilöt, jotka uskovat Tetherin romahduksen olevan merkitykseltään vähäinen

Litecoinin perustaja Charlie Lee kuuluu kahden jälkimmäisen ryhmän välimaastoon. Lee:n mielestä Tetherin romahduksen ei pitäisi vaikuttaa muihin kryptovaluuttoihin. Hän kuitenkin uskoo markkinoiden liikkeeseen, jonka ihmisten panikointi saa aikaan.

Tunnettu Bitcoin-vaikuttaja Charlie Shrem kuuluu sen sijaan ensin mainittuun ryhmään:

Shremin kommentit ovat saaneet aikaan laajaa kritiikkiä, sillä hänen mainitsemansa Zhao Dong on itse asiassa yksi Bitfinex-yhtiön omistajista. Kyseisellä henkilöllä on siis intressi antaa positiivinen lausunto tilanteesta, kun hänen omat rahansa ovat pelissä.

Bitcoinkeskus.com suosittelee tällä hetkellä välttämään sekä Bitfinex-pörssiä että Tether-kryptovaluuttaa. Vaikka et uskoisi Tether-kohun suurempiin vaikutuksiin, on hyvä välttää turhia riskejä. Bitfinex-pörssille on tällä hetkellä monia muitakin vaihtoehtoja. Osa ammattimaisista treidaajista on siirtymässä pörsseihin, jotka käsittelevät Yhdysvaltain dollareita. Tämä tarkoittaa pörssin olevan viranomaisten tarkemman syynin alaisuudessa.

Moni aktiivisesti treidaava henkilö säilyttää merkittävää osaa krypto-omaisuudestaan pörsseissä (tai Tetherissä) myös pakon sanelemana. Juuri nyt on syytä ainakin harkita oman riskitason pienentämistä, kunnes Tetherin tilanteeseen saadaan jotain selvyyttä.

Bitcoinkeskus.com haluaa lopuksi vielä alleviivata seuraavaa: on mahdollista, että Tetherin mahdollinen romahdus ei tule vaikuttamaan markkinoihin merkittävästi. On myös mahdollista, että Tether jatkaa toimintaa nykymuodossaan vielä pitkään. On kuitenkin syytä huomioida, että lukuisat alan ammattilaiset ovat tilanteesta erittäin huolestuneita. Vastaavia varoituksia tehtiin myös Bitconnect-palvelusta viime kuukausina, kunnes se lopulta romahti totaalisesti.

Tällä hetkellä on tärkeintä arvioida omaa riskitasoa markkinoilla ja seurata tilanteen kehittymistä. Jokaisen sijoittajan täytyy tehdä tilanteessa omat ratkaisunsa, sillä mitään yksiselitteistä neuvoa on mahdotonta antaa. Kukaan ei voi ennustaa Tether-casen eskaloitumista tai mahdollisen romahduksen merkitystä markkinaan.

Jos haluat lukea muiden kommentteja tapahtuneesta, käy läpi esimerkiksi tämä keskustelu Redditissä.

Lähde: worldcoinindex.com, bitcoin.com, tetherreport.com, bloomberg.com

Kuva: Pexels (kyseessä on kuvituskuva, eikä henkilö liity tapaukseen)


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.