Kryptovaluutat
23
touko
uutiskatsaus

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Terra Lunan ja UST:n romahdus

Terran Luna-token ja UST stablecoin olivat kevään 2022 suosituimpia kryptovaluuttoja. Etenkin UST:n suosio nousi suorastaan raketin lailla vetäen Luna-tokenia mukanaan. UST:n poikkeuksellinen takausmekanismi haastoi perinteiset stablecoinit. Koko projekti romahti lopulta vain parissa päivässä toukokuussa 2022. Mitä ihmettä oikein tapahtui? Tämä artikkeli käy läpi Terran romahduksen taustat, yksityiskohdat sekä jälkilöylyt. Huomaa, että Terran tulevaisuus ei ole vielä kirjoitushetkellä täysin tiedossa. Päivitämme artikkelia sen osalta myöhemmin.

Huom. Artikkelin informaatio löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta.

Anchor-protokolla sai aikaan UST:n valtavan suosion

Käydään ensin läpi Terra, Luna-token sekä UST stablecoin ns. lyhyen kaavan mukaan. Jos haluat tietää lisää Terran teknologiasta ja taustoista, lue Bitcoinkeskuksen Terra-opas. Kyseinen artikkeli on kirjoitettu ennen Terran romahdusta.

Terra oli yksi markkinoiden suosituimmista älysopimustalustoista. Se kilpaili samassa kategoriassa mm. Ethereumin, Solanan ja Cardanon kanssa. Luna oli puolestaan Terran natiivitoken. Sitä käytettiin transaktiomaksuihin sekä Terran Proof of Stake -konsensuksessa steikkaukseen.

Terra erottui muista älysopimusalustoista UST-stablecoinin vuoksi.

  1. UST oli suurista vakaavaluutoista poiketen algoritminen stablecoin
  2. UST oli ns. natiivi vakaavaluutta Terran lohkoketjussa

UST:n kurssi pysyi dollarissa tehokkaan markkinan arbitraasiin pohjautuen. Jos kurssi heilahti $0,99 tai $1,01 tasolle, markkinatakaajien insentiivit palauttivat sen nopeasti takaisin $1,00 lukemaan.

Jokainen UST mintattiin eli luotiin polttamalla Luna-tokenia vastaava määrä dollareissa mitattuna. Stablecoinin kysyntä tuhosi Lunan tarjontaa ja nosti siten Terran natiivitokenin eli Terra Lunan kurssia. Vastaavasti yksi UST oli mahdollista vaihtaa yhden dollarin arvosta Luna-tokenia.

Miksi UST:n suosio raketoi vuosien 2021 ja 2022 aikana? Suurin syy oli Terra-alustalla pyörivä Anchor-protokolla. Se nousi parhaimmillaan markkinoiden toiseksi suurimmaksi DeFi-sovellukseksi. Anchoriin oli tallennettuna $17 miljardin arvosta likviditeettiä ennen Terran romahdusta.

anchor app

Anchorin perusidea on sama kuin muillakin lainapalveluilla: tallettajat saavat rahoilleen korkoa, joka on hieman matalampi kuin lainaajien maksama korko. Palvelu tienaa näiden erotuksen eli spreadin. Anchor tarjosi poikkeuksellista 19,5 % vuosikorkoa UST-talletuksille. Stablecoinien korot pyörivät tyypillisesti 5-10 prosentin maastossa.

Anchor pystyi tarjoamaan muista poikkeavaa korkoa, koska Terran taustayhtiö maksoi erotuksen omasta pussistaan. Kyseessä oli tapa kasvattaa UST:n markkinaosuutta. Taktiikka myös onnistui erittäin hyvin. UST oli keväällä 2022 selvästi nopeimmin kasvava stablecoin. Sen markkina-arvo kohosi lähes $19 miljardin suuruiseksi.

Terran natiivitoken Luna kohosi UST:n vanavedessä yli $40 miljardin markkina-arvoon. Se oli parhaimmillaan kuudenneksi suurin kryptovaluutta ja kolmanneksi suurin älysopimusalusta Ethereumin sekä BNB Chainin jälkeen.

Terran kiistelty johtohahmo Do Kwon

Terran menestys nosti julkisuuteen myös projektin perustaneen Do Kwonin. Hän käynnisti Terran tammikuussa 2018 yhdessä Daniel Shinin kanssa. Shin siirtyi syrjään kaksi vuotta myöhemmin ja perusti Chai-nimisen maksusovelluksen, joka oli yksi Terran KRT-stablecoinin suurimmista käyttäjistä.

Do Kwon ei noussut julkisuuteen pelkästään Terran vuoksi. Hän tuli keväällä 2022 kuuluisaksi aggressiivisen ja ylimielisen Twitter-kommentoinnin vuoksi. Do Kwon hyökkäsi kärkkäästi etenkin Terra-kriitikoiden kimppuun. Hän ei suhtautunut erityisen kunnioittavasti myöskään muita kryptovaluuttoja kohtaan.

Kwon twiittasi esimerkiksi maaliskuussa 2022 ”By my hand $DAI will die”, kun UST ohitti DAI:n markkina-arvossa. Kwon naureskeli myös yhdessä haastattelussa, miten muiden projektien romahdus on viihdyttävää katseltavaa. Maaliskuussa 2022 Kwon löi 10 miljoonan dollarin julkisen vedon Lunan kurssikehityksestä.

Vastaavia esimerkkejä löytyy pitkä lista.

Terra-pomon uhmakas esiintyminen säilyi loppuun saakka. Näin mies twiittasi toukokuun 8. päivänä, jolloin ensimmäiset epäilyt UST:n epävakaudesta alkoivat näkyä.

Siltä varalta, että twiitti poistuu: ”I’m up – amusing morning. Anon, you could listen to CT influensooors about UST depegging for the 69th time. Or you could remember they’re all now poor, and go for a run instead. Wyd.” Kwonin twiitti oli kirjoitettu vain hetki ennen korttitalon sortumista.

Oliko Kwonin arroganssi yksi suurimmista syistä Terran tuhoon? Onnistuiko mies suututtamaan kommenteillaan liian monta ”valasta”? Näihin kysymyksiin ei välttämättä saada koskaan vastausta.

Eikä tässä vielä kaikki. Coindesk uutisoi vain pari päivää Terran romahduksen jälkeen, että Do Kwon oli myös yksi Basis Cashin perustajista. Kyseessä oli myös epäonnistunut algoritminen stablecoin, joka menetti dollarkurssinsa vuoden 2021 alussa. Tämä tieto olisi varmasti kiinnostanut monia.

Terra Lunan ja UST-stablecoinin romahdus

UST:n lähtölaskenta käynnistyi lauantaina 7. toukokuuta. Tapahtumat saivat alkunsa Curve-sovelluksesta, joka on markkinoiden suosituin DeFi-appi. Curve on suunniteltu nimenomaan stablecoinien treidaukseen. Se sisältää erilaisia pooleja, jotka koostuvat stablecoineista. UST oli niissä näkyvästi mukana.

Voit kelata tapahtumia myös läpi alla olevalta Coin Bureaun videolta. Sen pitäisi käynnistyä kohdasta 22:52 automaattisesti.

UST:n romahduksen syistä ei olla täysin yksimielisiä, minkä lisäksi tapahtumat sisältävät paljon teknisiä yksityiskohtia. Pyrimme seuraavassa yksinkertaistamaan tilannetta.

Vaikuttaa siltä, että romahduksen taustalla oli yksi tai useampi taho. UST:n kimppuun hyökättiin hetkellä, jolloin Terra poisti Curven yhdestä stablecoin-poolista valtavan määrän likviditeettiä. Vihamieliset tahot dumppasivat heti perään markkinoille valtavasti UST-stablecoineja, mikä sai sen dollarikurssin putoamaan hieman alle dollarin.

Äkkiseltään voisi tuntua siltä, että $0,98 kurssiin putoava stablecoin ei ole mikään katastrofi. Kyse on kuitenkin luottamuksesta. UST:n kohdalla se korostui, koska ko. valuutalta puuttui dollaritakaus. UST-Luna-UST mekanismi alkoi hajota, kun UST:n ostajat katosivat yhtäkkiä markkinoilta.

Monet botit alkoivat myydä paniikissa UST-stablecoinia yhä lisää, mikä vain kiihdytti ongelmaa. Syntyi ns. death spiral, mistä asiantuntijat olivat juuri Terran kohdalla varoittaneet. Paniikin kiihtyessä UST-stablecoineja vedettiin pois myös Anchor-protokollasta miljardeja dollareita.

Bitcoin-reservi ei auttanut Terraa

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että Terra oli itse asiassa varautunut tällaiseen hyökkäykseen jo pidemmän aikaa. Terra oli romahduksen sattuessa yksi maailman suurimmista Bitcoin-holdaajista. Yhtiö oli ehtinyt hankkia reilut 80.000 bitcoinia arvoltaan noin kolme miljardia dollaria.

Terran ostoja hehkuttivat keväällä jopa Bitcoin-kannattajat.

Erään teorian mukaan Do Kwonin tavoitteena oli luoda Terrasta niin iso Bitcoin-holdaaja, että markkinoille tulisi intressi pitää sen järjestelmä kasassa. Kuka haluaisi romahduttaa UST:n, jos se tarkoittaisi 10 miljardin dollarin Bitcoin-dumppia markkinoille?

Bitcoin-reservit eivät lopulta auttaneet yhtään mitään. Terra yritti pelastaa tilanteen myymällä lähes kaikki bitcoininsa, mikä ajoi osaltaan Bitcoinin kurssin hetkellisesti lähes 25.000 dollariin.

Ilmeisesti hyökkäyksen takana olevat tahot olivat lainanneet myös satojen miljoonien (jopa 1+ miljardin) dollarin arvosta bitcoinia. Ne dumpattiin markkinoille samaan aikaan UST:n kanssa. Tämä loi lisää paniikkia ja vauhditti osaltaan Lunan romahdusta.

Hyökkäyksen ajoitus oli täydellinen. Markkina oli jo valmiiksi hyvin herkässä tilassa, joten paniikki levisi kulovalkean tavoin. Normaalissa tilanteessa, puhumattakaan bull-markkinasta, ongelmaa ei olisi ollut. Vastapuolelle olisi löytynyt suuren kokoluokan ostajia. Nyt kaikki halusivat vain päästä eroon UST- ja Luna-tokeneistaan mahdollisimman nopeasti.

Sijoittajan kannalta tilanne oli selkeä: ei ole mitään järkeä pitää euroakaan kiinni stablecoinissa, jota uhkaa edes pieni riski romahtamisesta. Kaikki pelasivat varman päälle ja dumppasivat UST:n markkinoille. Hyökkääjä antoi alkusysäyksen, jonka jälkeen markkina piti huolen lopusta.

UST romahti parissa päivässä kauas yhden dollarin kurssista. Samalla Luna-token syöksyi käytännössä nollaan. Alla on Lunan kurssigrafiikkaa tapahtumahetkeltä.

terra-luna

Lunan romahdus oli suoraa seurausta UST:n toimintalogiikasta. Ironista kyllä, järjestelmä toimi juuri kuten se oli suunniteltu.

Jokaisella UST-stablecoinilla voidaan aina mintata yhden dollarin arvosta Luna-tokenia. Nyt oli mahdollista ostaa UST-token esim. $0,80 kurssilla ja mintata sillä $1 arvosta Luna-tokenia. Tämän spreadin eli voiton sai myymällä välittömästi Lunan esim. euroiksi. Syntyi kierre, mikä tuhosi Lunan arvon täysin.

Aiheeseen liittyy vielä muitakin detaljeja, joita emme käy tässä kaikkia läpi. Artikkelista tulisi muuten tolkuttoman pitkä. Romahduksesta tarkemmin kiinnostuneet löytävät paljon lisätietoa englanniksi esim. Youtubesta.

Sijoittajat kärsivät valtavat tappiot

Terra Lunan markkina-arvo oli 6. toukokuuta hieman yli $26 miljardia. UST-stablecoinin markkina-arvo oli samaan aikaan lähes $19 miljardia. Markkinoilta katosi teoriassa lähes $45 miljardia vain muutaman päivän aikana.

Vertailun vuoksi: koko kryptomarkkinan arvo oli kaksi vuotta sitten noin $280 miljardia.

Lunan ja UST:n romahdus hakee vertaistaan. Moni pitkän linjan sijoittaja muisteli Bitconnect -ponzin romahdusta tammikuussa 2018. Näin siitä twiittailtiin.

Bitconnectin markkina-arvo oli tapahtumahetkellä vain pari miljardia dollaria. Kyseessä oli suuren kokoluokan kryptovaluutta tammikuussa 2018, mutta tappiot jäivät Terraan verrattuna minimaalisiksi. Molempia tapauksia yhdisti valtava määrä rahansa hävinneitä sijoittajia.

Terran tapaus oli monta kertaluokkaa pahempi UST:n vuoksi. Kyseessä oli (ainakin teoriassa) stablecoin, mihin sijoittajat siirsivät rahansa turvaan volatiliteetilta. Tämä tarve oli vielä korostunut vuoden 2022 aikana markkinoiden romahtaessa. Anchor-protokollan 20 prosentin vuosikorko toimi myös vahvana insentiivinä.

Lunan ja UST:n romahdus kosketti myös alan ammattilaisia. Terra oli kerännyt satoja miljoonia dollareita skenen suurimmilta VC-firmoilta. Moni hedge-rahasto oli myös pistänyt UST-kolikkonsa parkkiin Anchor-protokollaan.

Konkarisijoittaja Mike Novogratz nousi parrasvaloihin tapahtuneen johdosta.

Novogratz on pörssiyhtiö Galaxy Digitalin perustaja. Hänen yhtiönsä kärsi satojen miljoonien tappiot Terran romahduksessa, minkä lisäksi mies oli ottanut Luna-aiheisen tatuoinnin tammikuussa 2022… ouch!

Korealainen Hashed menetti Coindeskin mukaan miljardeja dollareita. Yli 200.000 piensijoittajaa hävisi säästönsä pelkästään Etelä-Koreassa. Terra oli erittäin suosittu sijoituskohde Etelä-Koreassa, sillä se on perustaja Do Kwonin kotimaa.

Pörssijätti Binance oli yksi projektin ensimmäisistä sijoittajista. Se omisti 15 miljoonaa Luna-tokenia, joiden arvo putosi yli 1,6 miljardista dollarista nollaan. Ei unohdeta myöskään Luna Foundation Guardia. Se menetti kolmen miljardia dollarin reservit yrittäessään pelastaa UST:n romahdukselta.

Lopulliset tuhot selviävät vasta ajan kanssa. Se on kuitenkin selvää, että Terran romahdus kävi kalliiksi myös alan ammattilaisille. Kyseessä ei ollut mikään piensijoittajien koirakolikko.

Tapahtumat romahduksen jälkeen

Sosiaaliseen mediaan ilmestyi heti romahduksen jälkeen spekulointeja sen aiheuttajista. Suositun teorian mukaan finanssijätit Blackrock sekä Citadel lainasivat 100.000 bitcoinia Gemini-pörssistä ja dumpanneet ne markkinoille. Kaikki osapuolet ovat kiistäneet tämän.

Oli myös mielenkiintoista, että Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen osasi kuvailla Terran romahduksen ja sen vaikutukset vain päivää myöhemmin pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Kuten aiemmin jo mainittiin, Do Kwonilta ei varmasti puuttunut vihamiehiä. On myös liikkunut teorioita siitä, että Terra käytti edellä mainittua Bitcoin-reserviään tekemällä bailoutin tietyille valaille.

Terran romahdus johti myös hetkelliseen paniikkiin Tetherin osalta. USDT menetti sidoksensa dollariin muutaman tunnin ajaksi. Se treidasi pahimmillaan mm. USDC-stablecoinia vastaan yli 15 prosenttia alennuksessa. Tether julkaisi myös viime viikolla tuoreen raportin reserveistään rauhoittaakseen sijoittajia.

UST:n romahduksella oli myös epäsuoria vaikutuksia muihin stablecoineihin. Tämä tulee esiin regulaation muodossa. Yhdysvallat, EU ja Iso-Britannia ovat ilmaisseet jo aiemmin huolensa vakaavaluuttojen regulaation puutteesta. Case UST todennäköisesti kiihdyttää näitä prosesseja.

Regulaatio ei ole lähtökohtaisesti huono asia. Riskinä on liian pitkälle menevä säätely (etenkin EU-tasolla), mikä haittaa koko alan kehitystä. Pysyt parhaiten kärryillä Terran ja stablecoinien tulevaisuudesta seuraamalla Bitcoinkeskuksen uutiskatsauksia.

Lunan romahdus aiheutti myös riskin Terra-lohkoketjun turvallisuudelle. Vihamielisen tahon olisi ollut helppo hankkia valtava panos (stake) ostamalla tokeneita pilkkahintaan. Tämä johti koko lohkoketjun pysäyttämiseen useampaan otteeseen.

Terra 2.0

Nyt kun Terran romahdus ja sen syyt on käsitelty, voidaan tarkastella projektin tulevaisuutta. Pystyykö Terra nousemaan jaloilleen näin massiivisen katastrofin jäljiltä? Tätä pohtivat Terra-yhteisön jäsenet (”Lunatics”), sovelluskehittäjät sekä sijoittajat. Tämän kappaleen teksti on päivitetty 30.5.2022.

Terran perustaja Do Kwon ei kadonnut romahduksen jälkeen maan alle, kuten moni saattoi odottaa. Hän alkoi organisoimaan välittömästi pelastuspakettia Terra-ekosysteemille. Syntyi suunnitelma nimeltään Proposition 1623. Se uutisoitiin ensin virheellisesti hard forkina, mutta kyseessä on täysin uusi lohkoketju eli ”Terra 2.0”.

Alla oleva Twitter-ketju selventää taustat.

Ehdotuksessa luodaan myös uusi Luna-token. Entinen Terra saa nimen Terra Classic, ja Lunasta tulee puolestan Luna Classic. UST stablecoin hylätään epäonnistuneena kokeiluna.

Pelastuspaketti hyväksyttiin 25.5. murskaavalla enemmistöllä: 65 % yhteisön jäsenistä äänesti kyllä. Tämä ei ole yllättävää, sillä monella on taka-ajatuksena saada uuden Luna-tokenin avulla edes jotain tappioista takaisin.

Terra 2.0 käynnistyi virallisesti vain pari päivää myöhemmin.

Samassa yhteydessä myös uusi Luna-token lanseerattiin markkinoille. Sen ticker on pörsseissä LUNA, kun taas entinen token vaihdettiin LUNC:ksi. Oli hieman yllättävää, miten moni markkinoiden suurimmista pörsseistä tuki uutta Terraa ensimetreistä lähtien. Mukana olivat mm. Binance, KuCoin, FTX, Kraken ja monia muita.

Uusi Luna-token jaetaan vanhan Lunan sekä UST:n omistajille airdroppeina. Vain pieni osa Luna-tokeneista jaettiin lohkoketjun käynnistymisen yhteydessä. Olet oikeutettu airdropiin, jos omistit ko. tokeneita ennen romahdusta tai ostit niitä romahduksen jälkeen. Riippuu käyttämästäsi pörssistä tai lompakko-ohjelmistosta, miten uudet Luna-tokenit itselleen saa.

Toistaiseksi uusi Luna on ollut treidattavana vasta pari päivää. Se tuli markkinoille Coinmarketcapin mukaan noin $17,8 kurssilla. Luna putosi muutamassa tunnissa $6 tasolle, jossa tokenin kurssi on pyörinyt siitä lähtien.

Terran yhteisö sekä Do Kwon näkevät Terra-brändin pelastamisen arvoisena, mutta mitä kilpailuetuja Terra 2.0 -lohkoketjulla on? Algoritmiset stablecoinit erottivat sen sadoista muista älysopimusalustoista. Lisäksi nimi Terra muistuttaa koko yhteisöä yhdestä kryptoskenen suurimmista katastrofeista.

Bitcoinkeskus kehottaa sijoittajia äärimmäiseen varovaisuuteen Terran kohdalla.

Opetukset sijoittajille

Terran romahdus jää historiaan yhtenä kryptoskenen suurimmista räjähdyksistä. Itse asiassa vain Mt. Goxin romahdusta voidaan verrata Terran aiheuttamiin tuhoihin. Vaikka Mt. Gox oli dollareissa mitattuna pienempi tappio, sen vaikutus suhteessa koko markkinaan on edelleen omaa luokkaansa.

Terran romahdus oli erityisen katkera UST:n omistajille. Lunan voi vielä niputtaa riskialttiiksi altcoiniksi muiden tavoin, mutta moni näki UST:n dollariin tai euroihin verrattavana turvasatamana markkinoiden myllerryksessä. Tämä virhekäsityksen oikominen kävi todella kalliiksi.

Sosiaalinen media on täynnä toinen toistaan murheellisimpia tarinoita säästönsä menettäneistä. Osa pystyi ottamaan isotkin tappiot huumorilla – ainakin hetkellisesti.

Terran hardcore fanit (”Lunatics”) olivat onneksi vain pieni osa koko kryptoskeneä. Suurin osa sijoittajista ei koskenut UST-stablecoiniin eikä Luna-tokeniin. Selvisitpä romahduksesta sitten kuivin jaloin tai et, niin tästä on hyvä ottaa oppia.

Ensinnäkin, stablecoinit eivät ole sama asia kuin fiat-valuutat. Esimerkiksi Tetherin takauksista on varoitettu jo ainakin viisi vuotta. Myös vakaavaluutta DAI joutui vaikeaan tilanteeseen maaliskuun 2020 romahduksessa.

Stablecoinit mahdollistavat fiat-varallisuuden säilyttämisen omassa lompakossa – ainakin teoriassa. Käytännössä niihin liittyy aina liikkeellelaskijan riski. Sekä keskitetyt että hajautetut lainapalvelut sisältävät myös riskejä. Varmaa tuottoa ei ole olemassakaan. Mieti tarkkaan, miten ison osan portfoliostasi haluat riskeerata koron kerryttämiseksi.

Yksi asia Terran romahduksessa yllätti varmasti kaikki. Sen nopeus. Edes pahimmat cryptoscammit kuten Bitcoinnect eivät ole romahtaneet näin nopeasti. Sekä Luna että UST olivat ennen romahdusta kryptovaluuttojen top kympissä. Molemmat muuttuivat arvottomiksi käytännössä kahdessa päivässä.

Terran romahdus tuli kryptosijoittajille pahaan aikaan. Takana oli jo valmiiksi puolen vuoden mittainen alamäki, mikä on sulattanut portfolioista yli 50 prosenttia. Kevät 2022 on ollut sijoittajille kova koulu. Jokainen sen läpikäynyt on taatusti vahvempi ja fiksumpi sijoittaja tulevaisuudessa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.