Kryptovaluutat
09
helmi
terra luna ust

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Terra LUNA ja UST

Terra on yksi markkinoiden suurimmista älysopimusalustoista. Sen LUNA-token sekä UST stablecoin nousivat sijoittajien tietoisuuteen raketin lailla vuonna 2021. Tässä artikkelissa käydään läpi Terran historia, teknologia, sen stablecoinien toiminta sekä LUNA-tokenin potentiaali sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. Tämä opas on kirjoitettu ennen Terra Lunan ja UST-tokenin romahdusta (5/2022). Artikkelissa oleva informaatio ei ole siten ajan tasalla.

Terra on yksi suurimmista älysopimusalustoista

Asetetaan Terra ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään alakategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategorian tunnetuin edustaja on Bitcoin. Tämän kategorian kryptovaluutoilla ei ole muuta merkittävää tarkoitusta kuin arvon vaihtaminen tai säilyttäminen. Muita valuuttakategoriaan kuuluvia kryptovaluuttoja ovat mm. Litecoin ja Monero.

Platform-kategoriaan kuuluvat puolestaan erilaiset älysopimusalustat, joiden päälle voidaan rakentaa hajautettuja sovelluksia (dapps). Platformeja ovat mm. Ethereum, Solana ja Avalanche. Platformien voidaan ajatella olevan hieman kuin iOS- ja Android-käyttöjärjestelmät.

Tokenit luodaan olemassa olevan platformin sisälle, eikä niillä ole omaa lohkoketjua. Tokenit ovat usein joko käyttö- tai hallintotokeneita (utility token, governance token). Tokeneista on aiemmin esitelty mm. Aave ja Chainlink.

Terra kuuluu selkeästi platform-kategoriaan. Se nousi vuoden 2021 aikana yhdeksi Ethereumin suurimmista kilpailijoista. Vaikka Terra on täysiverinen älysopimusalusta, se on noussut suureen suosioon erityisesti UST-stablecoinin kautta. Tästä lisää hieman myöhemmin.

LUNA on puolestaan Terran natiivitoken. Sillä on monia käyttötarkoituksia, joista tärkeimpänä on transaktioiden maksaminen sekä steikkaus. LUNA-tokenin steikkaajat varmistavat Proof of Stake -pohjaisen alustan turvallisuuden. LUNA-tokenia käytetään myös UST-stablecoinin luomiseen.

Tarkkaavaisimmat lukijat saattavat jo tässä kohtaa huomata sanaleikin, eli terra & luna tarkoittavat suomennettuna maata & kuuta. Terra on siis koko projektin sekä lohkoketjun nimi. Moni puhuu silti esim. Terra Lunasta sijoituskohteena, hieman samoin kuin Stellar Lumensista. Terra ja Stellar pitäisi kuitenkin erottaa niiden nativivaluutoista Luna & Lumen.

Terran historia

Terran juuret juontavat Etelä-Koreaan. Projektin loi Terraform Labs -niminen lohkoketjuyritys, jonka perustivat Daniel Shin ja Do Kwon tammikuussa 2018. Molemmat perustajista ovat opiskelleet arvostetuissa yhdysvaltalaisissa yliopistoissa taloustiedettä sekä tietojenkäsittelytiedettä. Do Kwon on profiloitunut kaksikosta Terran keulahahmoksi.

Terraform Labs vastaa Terra-platformin koodauksesta ym. sen teknologian liittyvästä käytännön työstä. Projektin kehitystä koordinoi LFG eli Luna Foundation Guard, joka on voittoa tavoittelematon järjestö. Monilla kryptovaluuttaprojekteilla on vastaava hallintorakenne.

Projekti keräsi vuonna 2018 kymmeniä miljoonia yksityisessä rahoituskierroksessa ja yli 60 miljoonaa keväällä 2019 järjestetyssä ICO:ssa. Terra on saanut näiden lisäksi satoja miljoonia dollareita VC-yhtiöiltä parin viime vuoden aikana. Rahoituksesta projektin menestys ei siis jää kiinni.

Terran MainNet julkaistiin huhtikuussa 2019. Samalla projekti esitteli KRT-stablecoinin, jonka arvo seuraa Etelä-Korean wonin arvoa. KRT-stablecoinia käyttää toista kymmentä sovellusta. Näistä suurimmaksi on noussut Chai, jolla kerrotaan olevan yli 2 miljoonaa käyttäjää.

Syyskuussa 2020 Terra alkoi laskea liikkeelle Yhdysvaltain dollarin arvoon sidottua UST-stablecoinia. UST:n kysyntä alkoi kasvaa hurjasti joulukuusta 2020 alkaen, kun synteettisen osaketreidauksen mahdollistava Mirror Protocol aloitti toimintansa.

terra mirror

Terran suosiota ovat buustanneet myös muut DeFi-sovellukset. Yksi tunnetuimmista on jopa 20 prosentin tasaista stablecoin-tuottoa tarjoava Anchor Protocol.

Vuosi 2021 oli projektille valtava menestys. Terra ei mahtunut tammikuun alussa edes kryptovaluuttojen top 50 -listalle vaatimattomalla 400 miljoonan dollarin markkina-arvolla. Vuoden 2021 joulukuussa Terra rikkoi 36 miljardin dollarin markkina-arvon.

LUNA-token on ollut vuoden 2021 lopulta lähtien yksi markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista. Alla on grafiikka sen kurssikehityksestä.

terra luna

Samalla myös UST-stablecoin on kasvanut merkittävästi. Vuoden 2021 alussa UST-stablecoineija oli markkinoilla noin 150 miljoonan dollarin arvosta. Tällä hetkellä lukema on jo yli 11 miljardia dollaria. UST on ohittanut DAI:n ja noussut markkinoiden neljänneksi suurimmaksi stablecoiniksi.

Terra on artikkelin kirjoitushetkellä markkinoiden toiseksi suurin DeFi-alusta, kun mittarina käytetään TVL (Total Value Locked)-lukemaa. Se kertoo kaikkiin DeFi-sovelluksiin tallennetun likviditeetin dollariarvon. Terran edellä on vain Ethereum.

Terraan on tehty vuoden 2021 aikana myös tärkeitä uudistuksia. Columbus-5 -päivitys julkaistiin syyskuun lopussa 2021. Päivitys mm. yksinkertaisti LUNAn tokenomiaa poistamalla kierrosta kaikki UST:n liikkeelle laskemiseen tarvittavat LUNA-tokenit. Se myös nosti steikkauspalkkioiden määrää ja lisäsi tuen Cosmoksen IBC-protokollalle. Tämä mahdollistaa Terran linkittymisen muihin Cosmoksen IBC-protokollaa tukeviin lohkoketjuihin.

Voit tsekata koosteen Terran tärkeimmistä päivityksistä tältä Coin Bureau -kanavan videolta.

Terran teknologia

Tarkastellaan seuraavaksi Terraa teknisestä näkökulmasta.

Kaikki Terran merkittävät kilpailijat ovat Proof of Stake -konsensusta käyttäviä platformeja. Ethereum on ainoa poikkeus tähän sääntöön, mutta ei enää pitkään. Ethereumin siirtyminen Proof of Stake -konsensukseen saadaan päätökseen vuoden 2022 aikana.

Terra on rakennettu Cosmos SDK:n avulla. Tunnetuista lohkoketjuista myös THORchain sekä Binance Smart Chain on toteutettu samalla teknologialla. SDK tulee sanoista Software Development Kit. Se on käytännössä kokoelma työkaluja ja komponentteja, joiden avulla sovelluskehittäjä voi rakentaa valmiin ekosysteemin koodaamatta kaikkea alusta asti itse.

cosmos sdk

Cosmos SDK käyttää Tendermint-nimistä Proof of Stake -konsensusalgoritmia, joka on Cosmoksen itse kehittämä. Se mahdollistaa todella skaalautuvan järjestelmän. Uusi lohko luodaan noin 6-8 sekunnin välein, minkä lisäksi Tendermint konsensus mahdollistaa välittömän vahvistuksen (instant finality). Terra pystyy tällä hetkellä noin 10.000 transaktioon per sekunti, mikä tekee siitä todella kilpailukykyisen muiden platformien kanssa. Yhden transaktion kulut ovat vain muutamia senttejä.

Proof of Stake -konsensuksen käyttö tarkoittaa aina sitä, että verkon ylläpidosta vastaavat louhijoiden sijasta validaattorit. Terran ratkaisussa validaattoreiden määrä on rajoitettu 130:een. Jokainen niistä steikkaa LUNA-tokenia. Minimirajaa steikkaukselle ei ole, mutta validaattoreiksi valitaan 130 eniten steikannutta tahoa. Piensijoittajan on mahdollista delegoida omat LUNA-tokeninsa validaattorille ja kerätä sitä kautta steikkauspalkkioita.

Terran validaattorit toimivat myös oraakkeeleina eli ne päivittävät jatkuvasti Terran stablecoinien kursseja.

LUNA on Terran natiivitoken. Sillä on samat tehtävät kuin kilpailevien platformien natiivitokeneilla, eli LUNA:lla maksetaan transaktiot ja sitä käytetään steikkaukseen. Tämän lisäksi LUNA-tokenia tarvitaan Terran stablecoinien luomiseen. Tästä tarkemmin lisää seuraavissa kappaleissa.

LUNA on myös hallintotoken. Sen holdaajat voivat vaikuttaa protokollan tuleviin päivityksiin äänestysten kautta.

Stablecoinien haasteet

Terra on tunnettu stablecoineistaan. Sen algoritminen stablecoin-toteutus pyrkii ratkaisemaan perinteisten stablecoinien ongelmat. Terran ratkaisussa vakaavaluuttojen pysyminen fiat-vastinparinsa tuntumassa saavutetaan insentiivien avulla. Suosituimpien stablecoinien (USDT ja USDC) ongelmana on se, etteivät ne ole hajautettuja eivätkä sensuurinkestäviä.

Yhdysvaltain hallitus voisi määrätä USDC:ta liikkeelle laskevan Circlen tai USDT:ta hallinnoivan Bitfinexin lakkauttamaan stablecoininsa. Lisähuolia on myös aiheuttanut USDT:tä takaavien varojen alkuperä, josta arvioiden mukaan vain 10% on pankkitalletuksia ja loput erilaisia taloudellisia instrumentteja.

Alla olevassa kuvassa on Tetherin julkaisema raportti sen takauksista keväältä 2021. Vain pari prosenttia on Yhdysvaltain dollareita.

tether-varat

Kolmannen suositun stablecoinin, DAI:n, ongelmana puolestaan on ollut sen suhde Ethereumiin ja tämän ETH-assettiin. DAI:n vakuutena on pitkään ollut ETH, joten näin ollen Ethereumin volatiliteetti on ollut uhkana myös DAI:n vakaudelle.

DAI-stablecoinia liikkeelle laskeva MakerDAO onkin pyrkinyt viime aikoina lieventämään tätä vaikutusta antamalla USDC:lle suuremman roolin DAI:n takaajana. Ongelmaksi tässäkin vaihtoehdossa nousee jälleen sensuurinkestävyys. DAI:n liikkeelle laskeminen voi myös Ethereumin suurten transaktiokustannusten vuoksi muodostua hyvin kalliiksi.

Terran algoritmiset stablecoinit

Algoritmisia stablecoineja on ollut olemassa jo ennen Terraa. Ne ovat lähes poikkeuksetta epäonnistuneet, koska käyttäjät eivät ole innostuneet tällaisesta ratkaisusta, eivätkä algoritmiset vakaavalutat ole onnistuneet seuraamaan dollarin arvoa riittävän tarkasti.

Terran UST pyrkii skaalautuvampaan ja kysyntä ja tarjonta -mekaniikan paremmin huomioivaan ratkaisuun. Terran insentiivialgoritmi säätää UST:n tarjonnan sen kysynnän mukaan. Tässä mukaan astuu LUNA-token. Yhden UST-token laskeminen liikkeelle vaatii LUNA-tokenin vaihtamisen UST:ksi yhden dollarin arvosta, jonka jälkeen nämä LUNA-tokenit “poltetaan” eli poistetaan kierrosta.

Mitä enemmän UST:lle on kysyntää, sitä niukemmaksi LUNA muuttuu näin ollen nostaen myös LUNA-tokenin kurssia. Alla olevalla videolla selitetään lyhyesti, kuinka Terra toimii.

Havainnollistetaan asiaa kahdella esimerkillä.

Mitä tapahtuu, jos UST:n kurssi kasvaa 5 % tasolle $1,05? LUNA-tokenin omistajat voivat tässä yhteydessä käyttää arbitraasia hyväkseen ja vaihtaa LUNA-tokeninsa UST-stablecoiniksi. Yhden dollarin edestä LUNA-tokenia tuo lompakkoosi $1,05 edestä arvosta UST-stablecoinia. Tämän jälkeen UST-stablecoinit voidaan dumpata markkinoille viiden prosentin voitolla mikä pudottaa niiden kurssin kohti yhtä dollaria.

Sama toimii myös toisin päin. Jos UST menettää arvoaan 5%, UST:n holdaajat voivat “polttaa” UST:nsä ja vaihtaa sen LUNA-tokeniin. Saat yhden dollarin arvosta LUNA-tokeneita mutta maksat siitä vain 0,95 dollarin arvoisen stablecoinin. UST:n tarjonta pienenee, minkä seurauksena sen kurssi alkaa nousta.

Kaikki Terran alustalle luotavat stablecoinit noudattavat samanlaista insentiivialgoritmia. Tämä Terra-stablecoinien ja LUNA-tokenin välinen tasapaino kuvastaa maapallon (terra) ja kuun (luna) suhdetta, jossa molemmat turvautuvat toistensa painovoimiin ja kiertoon.

Terrasta löytyy UST:n lisäksi myös muita stablecoineja, mutta UST on niistä ylivoimaisesti suosituin.

Terra LUNA sijoituskohteena

Terran LUNA-token on noussut suuren yleisön tietoisuuteen vasta vuoden 2021 aikana. Sen rakettimaiseen nousuun ovat vaikuttaneet UST-stablecoinin hurja kasvu sekä aiemmin mainitut Mirror & Anchor -protokollat. Projektin asema kryptovaluuttojen maailmassa näyttääkin tällä hetkellä erinomaiselta.

LUNA-token on artikkelin kirjoitushetkellä markkinoiden yhdeksänneksi suurin kryptovaluutta. Platformeista suurempia ovat Ethereumin lisäksi Binance Smart Chain, Cardano sekä Solana. UST on puolestaan noussut neljänneksi suurimmaksi stablecoiniksi. Todennäköisesti UST ohittaa markkina-arvossa pian Binance USD:n. Terra on myös Ethereumin jälkeen markkinoiden toiseksi suurin DeFi-platform likviditeetillä mitattuna.

Terran ekosysteemi kasvaa ja kehittyy nopeasti. Projektiin on sijoitettu valtavasti rahaa, ja sitä tukevat sektorin tunnetuimmat VC-firmat.

Nousuvaraa luulisi myös olevan, sillä LUNA-tokenin markkina-arvo on tällä hetkellä vain noin kolmannes Binance Coinista ja 57 prosenttia Cardanon ADA-tokenista. Lisäksi LUNA-tokenin kysyntä kasvaa myös UST:n kysynnän noustessa, mikä on etu verrattuna kilpailijoihin, joilla ei vastaavia synteettisiä stablecoineja ole.

Kaikissa sijoituskohteissa on myös omat huonot puolensa. Saat hyvän katsauksen niistä alla olevalta Coin Bureaun videolta, joka pitäisi alkaa suoraan kohdasta 17:57.

Ensimmäinen huoli liittyy LUNA-tokenin läpinäkyvyyteen, tai sen puutteeseen. Coin Bureau toi jo maaliskuun 2021 Terra-videossaan esille epäselvyydet LUNA-tokenin yksityisessä myynnissä ja tokenin allokaatiossa. Terra ei järjestänyt julkista ICO:ta vaan ainoastaan yksityisen myynnin alkuvuodesta 2019. Yksityisiin sijoittajiin kuului mm. Binance, Huobi, OKEx ja muutama sijoittajayhtiö. On yhä epäselvää, kuinka monta LUNA-tokenia luotiin alkujaan liikkeelle.

Tokenin allokaatio paljastaa myös, että vain 4% kaikista LUNA-tokeneista varattiin vapaille markkinoille pörssejä ja välittäjiä varten. Huomattavan suuri osa tokeneista jaettiin näin ollen sisäpiiriläisille. Kaikki lukitukset näihin tokeneihin päättyvät keväällä 2022.

Toinen ongelma tulee Yhdysvaltain viranomaisista. Maassa on käynnissä prosessi stablecoinien regulaation selventämiseksi. Toki UST on algoritminen, eli sitä ei ole takaamassa pankkitalletuksia, joten Yhdysvaltain viranomaiset eivät voi estää sen toimintaa niin kuin ne voisivat toimia USDT:n ja USDC:n kohdalla.

LUNA-tokenin fiat on- ja off-rampit voidaan kuitenkin tehdä hankalammiksi ja se saatetaan luokitella arvopaperiksi (security), mikä voisi saada pörssit ja välittäjät poistamaan sen valikoimastaan vähentäen näin likviditeettiä merkittävästi.

Jonkinlainen enne tästä koettiin syyskuun Mainnet 2021 -kryptovaluuttatapahtumassa New Yorkissa, jossa Do Kwon sai Yhdysvaltain arvopaperiviranomaiselta SEC:ltä haasteen juuri, kun hän oli menossa pitämään puhettaan. Do Kwon haastoi hetkeä myöhemmin itse SEC:n, ja tämä kiista on edelleen kesken.

Terran UST stablecoin on LUNA:n kannalta kaksiteräinen miekka. Sen suosion kasvu lisää LUNA:n kysyntää ja nostaa kurssia, mutta regulaatio-ongelmat ja suosion lasku painaisivat LUNA:n kurssia vastaavasti alas.

Terra LUNA kurssi ja ostaminen

Terran LUNA-token löytyy nykyisin monista maailman suosituimmista pörsseistä. Paras ostopaikka on markkinajohtaja Binance, josta löytyy paras likviditeetti sekä eniten vaihtopareja.

Osta LUNA Binancesta

Muita suosittuja vaihtoehtoja ovat KuCoin sekä Kraken pörssit.

Jos haluaa vaihtaa USDC:tä UST:ksi ja laittaa ne tuottamaan 20% tuottoa Anchor Protocolissa, niin UST-stablecoin löytyy KuCoinin ja Binancen lisäksi myös FTX-pörssistä. Anchor Protocolin käyttö vaatii ensin Terran Station-lompakon asentamista, jonka jälkeen lompakon voi yhdistää Anchorin sovellukseen.

LUNA-tokenia voi säilyttää Station-lompakon lisäksi myös esimerkiksi Ledgerin kylmälompakossa tai Trust Wallet -mobiililompakossa.

Terran viralliset sivut löytyvät osoitteesta terra.money ja Twitter-handle on @terra_money.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.