Bitcoin on pian kymmenen vuoden ikäinen, ja virtuaalivaluutan historiaan mahtuu monta mielenkiintoista merkkipäivää. On Satoshi Nakamoton syntymäpäivä, Pizza Day, #FreeRoss-päivä sekä paljon muuta. Seuraavassa käydään läpi näinä merkkipäiviä sekä niiden taustoja.
Idea tähän artikkeliin tuli Federico Tengan twiitistä, joka kuuluu seuraavasti:
Bitcoin festivities:
-Jan 3: Genesis Block anniversary
-Apr 5: Satoshi birthday
-May 22: Bitcoin Pizza day
-Aug 24: SegWit activation day
-Oct 2: #FreeRoss day
-Oct 31: White paper anniversary
-Nov 8: 2X surrender
-Every ~4 years: Bitcoin Halving— Federico Tenga (@FedericoTenga) July 7, 2018
Käydään listaa läpi samassa järjestyksessä.
Sisällysluettelo
Tammikuun 3. päivä: Genesis block
Tammikuun 3. päivä vuonna 2009 on monien mielestä ainoa oikea Bitcoinin syntymäpäivä. Kyseisenä päivänä louhittiin ns. genesis block, joka tarkoittaa yleisellä tasolla lohkoketjun ensimmäistä lohkoa. Linkki Bitcoinin historian ensimmäiseen lohkoon löytyy tästä.
Kyseisen lohkon louhintapalkkio oli 50 Bitcoinia. Nykyisellä kurssilla kyse olisi yli miljoonnan dollarin potista, mutta bittirahat olivat tuohon aikaan vielä täysin arvottomia.
Bitcoinin lohkoketjun käynnisti Satoshi Nakamoto, joka louhi projektin alkuaikoina itselleen arviolta noin miljoona Bitcoinia. Hän sisällytti ensimmäiseen lohkoon myös tekstin: “The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.” Tämä on viittaus The Times -lehden etusivun uutiseen keskuspankkien pelastusoperaatiosta.
Merkittävä syy Bitcoinin syntymiseen on vuosina 2008-2009 riehunut finanssikriisi, joka tuhosi monien anarkistien viimeiset luottamuksen rippeet keskuspankkeja kohtaan.
Ensimmäinen Bitcoin open source client julkaistiin 9. tammikuuta. Kolme päivää myöhemmin suoritettiin myös ensimmäinen Bitcoin-transaktio. Se tapahtui Satoshi Nakamoton sekä Hal Finneyn välillä. Kyseinen siirto oli suuruudeltaan kymmenen Bitcoinia.
Huhtikuun 5. päivä: Satoshi Nakamoton syntymäpäivä
Kuten edellä tuli jo mainittua, Satoshi Nakamoto liittyy olennaisesti Bitcoinin historiaan. Hän julkaisi vuonna 2008 Bitcoinin white paperin ja käynnisti tammikuussa 2009 myös Bitcoinin lohkoketjun. Pari vuotta myöhemmin tämä mystinen nimimerkki siirtyi syrjään Bitcoin-projektista ja niin sanotusti ”luovutti avaimet” Gavin Andersenille.
Satoshi Nakamoton henkilöllisyys ei ole vieläkään tiedossa, joten oikean Satoshin syntymäpäivä on arvoitus. Alla olevalla videolla on japanilainen fyysikko nimeltään Dorian Satoshi Nakamoto. Hän joutui vuonna 2014 valtavan mediamylläkän kohteeksi, mutta kielsi olevansa millään tavoin tekemisissä Bitcoinin perustamiseen liittyen.
Satoshi Nakamoto -nimimerkin syntymäpäiväksi on kuitenkin muodostunut 5.4. perustuen hänen profiiliinsa Ning/P2P Foundation -sivustolla.
“Ning/P2P Foundation requires a birthdate for signups and displays for every member an age calculated from that birthdate. This is the basis for ages given for Satoshi”
Aiheesta on käyty keskustelua tässä Reddit-langassa.
Kyseinen päivä on valittu monien mielestä tarkoituksella, sillä se viittaa myös merkittävään historialliseen tapahtumaan. Yhdysvaltain presidentti Franklin Roosevelt allekirjoitti maaliskuun 5. päivänä vuonna 1933 lain, joka kielsi yksityishenkilöiltä kullan omistamisen. Satoshin syntymäpäivä voi olla ns. easter egg, jonka hän jätti todennäköisesti tarkoituksella faniensa löydettäväksi.
Toukokuun 22. päivä: Pizza Day
Toukokuun 22. päivästä on muodostunut vuosien saatossa yksi Bitcoinin historian juhlituista merkkipaaluista. Kyse on todellakin pitsasta!
Pizza Day juontaa juurensa vuoteen 2010, jolloin nimimerkki ’laszlo’ tiedusteli Bitcointalk-foorumilla käyttäjien halukkuutta myydä hänelle pari pitsaa Bitcoineja vastaan.
“I’ll pay 10 000 bitcoins for a couple of pizzas.. like maybe 2 large ones so I have some left over for the next day. I like having left over pizza to nibble on later. You can make the pizza yourself and bring it to my house or order it for me from a delivery place, but what I’m aiming for is getting food delivered in exchange for bitcoins where I don’t have to order or prepare it myself, kind of like ordering a ’breakfast platter’ at a hotel or something, they just bring you something to eat and you’re happy!”
Yllä oleva viesti on kirjoitettu 18. toukokuuta, mutta sopivan diilin löytämiseen kului pari päivää aikaa. Lopulta Laszlo Hanyecz -niminen henkilö sai lättynsä ja kirjoitti foorumille: ”I just want to report that I successfully traded 10 000 bitcoins for pizza.”
Tämä tapaus on kirjaimellisesti yksi herkullisimpia tarinoita Bitcoinin historiasta, sillä nykyisellä kurssilla pitsat maksaisivat satoja miljoonia dollareita. Tuohon aikaan 10.000 Bitcoinia oli arvoltaan vain noin 40 dollaria.
Elokuun 24. päivä: SegWit-aktivointi
SegWit on lyhenne sanoista Segregated Witness. Kyseessä on yksi Bitcoin-ohjelmiston merkittävimmistä päivityksistä, jonka vuoksi tapaus on myös tässä listassa.
SegWit oli luonteeltaan skaalauspäivitys, jonka tarkoituksena oli parantaa Bitcoin-verkon kapasiteettia. Tämä tapahtui muuttamalla tapaa, jolla Bitcoin-transaktiot varmistetaan. SegWit-päivitys aktivoitiin elokuun 24. päivänä vuonna 2017.
Kyseessä oli todella pitkän prosessin tulos, sillä SegWit-ratkaisua oli ideoitu jo vuodesta 2011 alkaen. Vuonna 2017 suoritettu päivitys esiteltiin samassa muodossa jo vuonna 2015 järjestetyssä Scaling Bitcoin -konferenssissa.
SegWit on osa todella laajaa keskustelua Bitcoinin skaalautuvuudesta. Tämä keskustelu on jakanut Bitcoin-yhteisöä jo vuosien ajan. Se aiheutti myös elokuussa 2017 hard forkin, jossa osa kehittäjistä käynnisti Bitcoin Cash -nimisen kryptovaluutan.
Lokakuun 2. päivä: #FreeRoss -päivä
#FreeRoss -päivä liittyy amerikkalaiseen Ross Ulbrichtiin. Hänestä tuli vuonna 2013 yksi Bitcoinin historian kuuluisimmista henkilöistä. Ulbricht perusti Silk Road -nimisen palvelun, josta oli mahdollista ostaa huumeita kryptovaluuttojen avulla. Niin sanotussa dark netissä sijainnut Silk Road nosti omalta osaltaan Bitcoinin tunnettuutta.
Ulbricht pidätettiin FBI:n toimesta lokakuun 1. päivänä vuonna 2013. Seuraavana päivänä palvelun etusivulla oli alla oleva kuva (lähde: Public Domain).
Tapaus nousi merkittäviin mittasuhteisiin johtuen Ulbrichtin tuomiosta. Ulbricht oli pidätyshetkellä 31-vuotias mies ilman aiempaa rikoshistoriaa, mutta hänen tuomionsa oli tästä huolimatta todella raju: kaksi elinkautista + 40 vuotta. Monet muut Silk Roadiin liittyneet henkilöt selvisivät parin vuoden tuomioilla.
#FreeRoss -päivällä viitataan ihmisten kampanjointiin Ulbrichtin tuomion kumoamiseksi.
Lokakuun 31. päivä: Bitcoin white paperin julkaisupäivä
Lokakuun 31. päivää voidaan pitää myös Bitcoinin epävirallisena syntymäpäivänä. Sen yhteydessä palataan jälleen mysteerimies Satoshi Nakamotoon.
Kyseinen henkilö on siis Bitcoinin ”isä”, kuten artikkelin alussa kerrottiin. Nakamoto käynnisti Bitcoinin lohkoketjun tammikuussa 2009, mutta itse konsepti esiteltiin jo muutamaa kuukautta aiemmin.
Satoshi Nakamoto julkaisi kuuluisan white paperin 31. lokakuuta vuonna 2008. ”Julkaisu” tarkoitti käytännössä dokumentin postausta kryptografiasta kiinnostuneiden postituslistalle. White paper on nimeltään Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.
Termi white paper ei liity suoranaisesti kryptovaluuttoihin, vaan kyseessä on monin tavoin projektisuunnitelmaa tai tietyn ongelman teknistä kuvausta vastaava dokumentti.
”White paper on julkaisu, joka tyypillisesti käsittelee tiettyä kantaa tai ratkaisua ongelmaan. Termi lähtöisin brittihallituksesta. Ensimmäinen tätä nimeä käyttänyt dokumentti on Churchill White Paper vuodelta 1922, joka käsitteli poliittista konfliktia Palestiinassa.
Myöhemmin termi on omaksuttu myös markkinoinnin käyttöön. Tässä mielessä white paper on dokumentti, joka esittelee faktoja ja käyttää logiikkaa jonkun tuotteen tai palvelun hankkimisen perusteluun. (Wikipedia)”
Bitcoinin white paperista on tullut vuosien saatossa kryptoscenen oma raamattu. Se on vain kahdeksan sivua pitkä (ilman lähdeviitteitä), ja dokumentin lukeminen on osa jokaisen kryptosijoittajan yleissivistystä.
Marraskuun 8. päivä: SegWit2X peruuntuminen
Marraskuun 8. päivä vuonna 2017 jäi Bitcoinin historiaan merkittävänä tapahtumana. Osalle Bitcoin-yhteisöä kyseessä on juhlapäivä, mutta toisille se aiheuttaa varmasti kitkeriä muistoja.
Artikkelissa mainittiin jo aiemmin SegWit-päivitys, joka on yksi Bitcoinin kehitystyön merkkipaaluista. SegWit 2X oli ehdotus hard forkista, jossa Bitcoinin lohkoketjussa olevan lohkon kokoa olisi kasvatettu SegWit -aktivoinnin lisäksi kahteen megatavuun.
Lohkoketjussa oleva lohko on hyvin rajallinen tietovarasto. Mitä enemmän dataa yhteen lohkoon mahtuu, sen enemmän transaktioita voidaan käsitellä tietyssä aikikkunassa. Bitcoinin lohkon kasvattaminen yhdestä megatavusta on ollut vuosikausia kestävän riitelyn aiheena. Tämä vääntö huipentui elokuussa 2017 Bitcoin Cash -kryptovaluutan syntymiseen. Bitcoin Cashissa lohkoketjun koko on nykyään jo kymmeniä megatavuja.
SegWit2X -ryhmä halusi kasvattaa lohkoa vain kahteen megatavuun, mutta tämäkin aiheutti valtavaa vääntöä ja suoranaisen sisällissodan Bitcoin-yhteisössä. Päivitys jakoi myös monet kryptoscenen julkkikset kahteen leiriin: osa oli lohkon kasvattamisen takana ja osa vastusti sitä.
SegWit2X:n kannattajat uhkasivat lopulta tehdä hard forkin Bitcoin Cash -porukan tavoin, mikä aiheutti suurta epävarmuutta vuoden 2017 lopulla.
If you think BTC with its full block, high fee policy will be able to maintain market share, you are mistaken.
It won’t, and it is time to move on to other things.#BitcoinCash #Ethereum #Dash #Monero #Zcash #Zcoin #cryptocurrency pic.twitter.com/icVxopyJCZ— Roger Ver (@rogerkver) June 28, 2018
Roger Ver kritisoi yllä olevassa twiitissä Bitcoinin liian pientä lohkon kokoa. Ver on Bitcoin Cash -leirin suurin äänitorvi. Hän oli vuosikausia yksi Bitcoinin suurimmista puolestapuhujista ja kantoi jopa mm. titteliä Bitcoin-jeesus.
SegWit2X-päivityksestä ei koskaan saavutettu konsensusta, ja lopulta SegWit2X-ryhmä perui myös aikeensa hard forkista 8. päivä marraskuuta. Fork oli tarkoitus suorittaa kahdeksan päivää myöhemmin, 16. marraskuuta 2017.
Tapahtuneen johdosta Bitcoin nousi uusiin ATH-lukemiin (tuolloin noin 8000 dollaria), kun uutinen forkin peruuntumisesta tuli julki. Pari päivää myöhemmin Bitcoin joutui kuitenkin valtavan hyökkäyksen kohteeksi, jonka järjestäjinä epäiltiin olevan useita pettyneitä SegWith2X-leirin jäseniä sekä mm. edellä mainittu Roger Ver apureineen. Voit lukea lisää Bitcoin-sisällissodan tapahtumista tästä linkistä.
Toukokuussa 2024: Bitcoin halving
Käydään lopuksi läpi tärkeä tapahtuma Bitcoinin historiaan sekä tulevaisuuteen liittyen. Kysessä on Bitcoin halving. Se liittyy oleellisesti Bitcoinin rahapolitiikkaan ja arvonmuodostukseen. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava Bitcoin halving aloittelijan opas, jos aihe kiinnostaa enemmän.
Bitcoin halving tarkoittaa Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumista. Lohkopalkkio tarkoittaa bitcoineja, joita luodaan jokaisen lohkon louhinnan yhteydessä. Lohkopalkkio jaetaan aina ko. lohkon louhineelle taholle. Tällä hetkellä (2022) lohkopalkkio on 6,25 bitcoinia per lohko.
Lohkopalkkio oli alun perin 50 bitcoinia per lohko. Se on tämän jälkeen puoliintunut kolme kertaa: 50 -> 25 (1. halving), 25 -> 12,5 (2. halving) ja 12,5 -> 6,25 (3. halving). Viimeisin puoliintuminen tapahtui toukokuussa 2020.
Bitcoinin vuosittainen inflaatio muodostuu lohkopalkkioista. Kierrossa olevien bitcoinien määrä kasvaa aina vuoteen 2140 saakka, jolloin kaikki 21 miljoonaa on louhittu. Alla oleva kuva havainnollistaa tätä (lähde: Bitcoin Magazine).
Bitcoin halvingit ovat valtavia tapahtumia, joista puhutaan kuukausia etukäteen. Ne tapahtuvat tarkalleen 210.000 lohkon välein. Koska lohkoja ei louhita sekunnilleen 10 minuutin välein, emme tiedä vielä tarkkaa ajankohtaa seuraavalle halving-tapahtumalle. Se osuu todennäköisesti toukokuun 2024 ensimmäisiin päiviin.
Halving-tapahtumat ovat historiallisesti käynnistäneet aina Bitcoinin bull-markkinat. Aika näyttää, onko puoliintumisilla enää tällaista vaikutusta tulevaisuudessa. Yli 90 prosenttia kaikista bitcoineista on nimittäin jo louhittu. Halvingin ”tarjontashokki” on siis vuosi vuodelta pienempi.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja