Tässä artikkelissa käydään läpi kryptomarkkinoiden suurimpia ja tunnetuimpia DeFi-palveluita. Moni näistä protokollista on noussut vuoden 2020 DeFi-buumin aikana täydestä tuntemattomuudesta satojen miljoonien eurojen arvoiseksi.
Yleistä DeFi-markkinasta ja palveluista
DeFi on lyhenne sanoista Decentralized Finance. Käytännössä kyse on erilaisista finanssipalveluista, jotka on rakennettu kryptovaluuttoja sekä lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen. Rakennuspalikoina toimivat älysopimukset, ja DeFi-protokolla on myös Dapp (Decentralized App) eli hajautettu sovellus.
DeFi-buumi on saanut alkunsa Ethereum-alustalta, eikä se ole vielä levinnyt muille platformeille merkittävässä määrin. Ethereum on valikoitunut alustaksi, koska sen valta-asema on aivan omaa luokkaansa. Sovelluskehittäjät sekä yritykset haluavat rakentaa sovelluksensa sinne, missä on myös eniten käyttäjiä.
Ajan kuluessa suosittuja DeFi-palveluita alkaa syntyä myös muille alustoille. Binance Smart Chain -alustalle julkaistu C.R.E.A.M. Finance (katso alla oleva kuva) on yksi ensimmäisistä Ethereumin ulkopuolisista DeFi-sovelluksista, jotka ovat saaneet merkittävää kannatusta.
DeFi-palveluista käytetään myös nimeä protokolla, applikaatio tai Dapp, joten älä ihmettele, jos viljelemme näitä termejä myös tässä kappaleessa. Jos koko DeFi-skene on sinulle vielä tuntematon, lue ensin tämä artikkeli: Decentralized Finance yleisopas.
DeFi-protokollat voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: lainapalvelut, hajautetut pörssit (DEX) ja muut. Käymme eri DeFi-palveluita läpi tämän kategorian kautta.
Vaikka DeFi-protokollat ovat luonteeltaan hajautettuja, beta-versiota ja automatisoituja sovelluksia, joissa ei ole ihmisten välistä vuorovaikutusta (esim. KYC-proessi, asiakaspalvelu, käyttäjätili), niin kehityksestä vastaa usein kymmenien kehittäjien muodostama fintech-yhtiö.
Moni DeFi-palvelu on saanut enkelisijoittajilta miljoonia dollareita riskirahaa. Kyse on siis bisneksestä ja todellisista tuotteista, joihin on lukittuna yhteensä lähes 10 miljardin dollarin edestä digitaalista varallisuutta.
Lainapalvelut
DeFi-buumi sai monien mielestä toden teolla alkunsa juuri hajautetuista lainapalveluista. Niiden perusidea on kaikissa protokollissa suht samanlainen, mutta eroja syntyy tarjolla olevasta korosta sekä muista oheispalveluista.
Miksi lainapalveluita käytetään? Voit esimerkiksi laittaa osan Ethereum-portfoliostasi pantiksi ja lainata USDC-stablecoinia. Kun suoritat lainan, sinun ei tarvitse missään vaiheessa myydä Etherum-kolikoitasi ja triggeröidä mahdollisesti todella haitallista verotettavaa tapahtumaa.
Vältät toisaalta myös ostotapahtuman suorittamisen siinä vaiheessa, kun haluat konvertoida USDC-kolikot takaisin Etheriksi tiettyjen finanssioperaatioiden jälkeen. Tämän lisäksi haluat pitää kolikkosi tallessa etenkin nousumarkkinan aikana, jolloin niiden myymättä jättäminen voi olla merkittävä bonus.
Tarvitset lainapalveluiden käyttöön MetaMaskin (tai vastaavan Web 3.0 -lompakon). Löydät yksityiskohtaisen MetaMask-asennus- ja käyttöoppaan tästä linkistä.
Aave
Aave on yksi markkinoiden vanhimmista DeFi-palveluista. Se sai alkunsa jo vuoden 2017 lopun ICO-buumissa, jolloin palvelu tunnettiin vielä nimellä ETHLend. Tästä johtuen Aaveen token on ollut alun perin LEND eikä AAVE. Lokakuussa 2020 on suoritettu LEND -> AAVE -muutos, josta äänestivät ko. tokenin holdaajat.
Aaveen toimitusjohtaja on Stani Kulechov. Työntekijöitä on sekä Helsingissä että Tallinnassa. Viralliset sivut löytyvät osoitteesta aave.com.
Aave on siis lainapalvelu. Käyttäjän roolina on toimia likviditeetin tallettajana Aaveeseen käyttäen jotain sen tukemista tokeneista. Tämän jälkeen voit jättää tokenisi keräämään korkoa tai käyttää niitä vakuutena lainalle.
Aaveen lainat ovat muotoa over-collateralized, eli saat esimerkiksi 1000 dollarin edestä lainaa 3000 dollarin vakuuksille. Sekä lainalle että talletuksille maksettava vuosikorko vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Aave tarjoaa myös kiinteäkorkoista vaihtoehtoa tietyille valuutoille.
Alla on Coin Bureau -kanavan esitellyvideo Aaveesta.
Jos jätät palveluun likviditeettiä keräämään korkoa, saat lompakkoosi aTokeneita, esim. aETH, aDAI jne. riippuen mitä tokeneita palveluun tallensit. Korko maksetaan näiden avulla, eli aDAI-saldosi kasvaa joka sekunti aavistuksen suuremmaksi. Voit nykyään myös ostaa suoraan näitä aTokeneita hajautetuista pörsseistä, kuten Uniswap.
Aave on tuonut markkinoille mm. flash loan -tyyppiset lainat, ja palvelu laajenee muutenkin jatkuvasti. Credit Delegation eli P2P-lainat sekä Aave V2 -päivitys kehittävät tarjontaa entisestään. Tulevaisuudessa Aave tulee laajenemaan varmasti moneen suuntaan.
Artikkelin kirjoitushetkellä Aave on DeFi-markkinan toiseksi suurin lainapalvelu. Sen TVL (Total Value Locked) lukema on artikkelin kirjoitushetkellä 1,5 miljardia dollaria. Aave ylitti miljardin taalan rajapyykin elokuun puolivälissä.
AAVE-lyhennettä käyttävä token on käytössä palvelun kehitystyössä, eli se on ns. governance token (hallintotoken). AAVE-tokenin holdaajat voivat äänestää uusista ominaisuuksista. Tämä vastaava malli on käytössä muillakin DeFi-palveluilla.
Olemme julkaisseet myös yksityiskohtaisen aloittelijan oppaan Aave-palvelun käytöstä. Siinä neuvotaan mm. likviditeetin tallennus ja lainan ottaminen askel askeleelta. Lue lisää tästä Aave-käyttöoppaasta.
Parhaat ostopaikat AAVE-tokenille:
Kauppapaikka | Likvidit vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | Voit treidata Aave-tokenia kaikkiin palvelun tukemiin kryptoihin. | Osta Aave | |
![]() | AAVE / USDT, AAVE / BUSDC, AAVE / BTC, AAVE / ETH, AAVE / BNB, AAVE / EUR + monia muita. | Osta Aave | |
![]() | Voit treidata Aave-tokenia kaikkiin palvelun tukemiin kryptoihin. | Osta Aave |
Compound
Compound on monien mielestä se palvelu, joka aloitti kesän 2020 yield farming -buumin. Taustalla on jo kesällä 2018 perustettu amerikkalainen yhtiö, joka on saanut rahoitusta monilta alan tunnetuilta enkelisijoittajilta, ml. Coinbase.
Compoundin toimitusjohtaja on Robert Leshner ja yhtiön päämaja sijaitsee San Franciscossa.
Kyseessä on alkukesän 2020 kuumin DeFi-protokolla. Compound sai sijoittajat innostumaan jakamalla COMP-tokenia normaalien maksujen lisäksi palvelun käyttäjille. Tämä sai lainaajat liikkeelle ja se nosti COMP-tokenin kurssia satoja prosentteja.
Compound oli DeFi-buumin alkumetreillä jopa koko DeFi-markkinan suurin protokolla Total Value Locked (TVL)-arvolla mitattuna. Compound on jäänyt sittemmin polkemaan paikalleen noin 500-700 miljoonan dollarin välimaastoon. Samaan aikaan Aave ja Maker ovat jatkaneet tasaista nousuaan kohti kahden miljardin dollarin rajapyykkiä.
Tsekkaa alla olevalta videolta laajempi esittely Compoundista:
Palvelun perusidea on sama kuin Aaveessa, eli voit tarjota palveluun likviditeettiä muiden lainattavaksi korkoa vastaan tai käyttää kolikoitasi vakuutena ja ottaa itse lainaa. Kun tarjoat likviditeettiä, saat cTokeneita (cDAI, cETH jne.). Ne toimivat samoin kuin Aaveen aTokenit, eli ne ovat korkoa kerryttäviä tokeneita.
COMP on Aaveen tavoin goverance token, eli sen holdaajat voivat äänestää palvelun kehityksestä. Teknisten muutosten lisäksi äänestykset koskevat esim. korkoihin tai algoritmeihin tehtäviä säätöjä.
COMP-tokenia jaetaan joka päivä tuhansia kappaleita palvelun käyttäjille; puolet lainan ottajille ja puolet likviditeetin tarjoajille. Tämä toimii insentiivinä sijoittajille käyttää Compoundia korkotulojen lisäksi.
Viralliset sivut ovat osoitteessa compound.finance.
Parhaat ostopaikat COMP-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | COMP / EUR, COMP / BTC, COMP / ETH, COMP / USD | Osta Compound | |
![]() | COMP / USDT, COMP / BTC, COMP / USD, COMP / BUSD, COMP / BNB | Osta Compound | |
![]() | COMP / EUR, COMP / BTC, COMP / ETH, COMP / USD | Osta Compound |
Maker
Maker on todella vanha projekti, kun sitä verrattaan vuoden 2020 DeFi-buumissa syntyneisiin protokolliin. Maker on saanut alkunsa jo vuonna 2014. Sitä voidaan pitää DeFi-skenen ”esi-isänä” ja yhtenä ensimmäisistä todella merkittävistä palveluista.
Projektista käytetään sekä nimeä Maker että MakerDAO, jossa DAO on lyhenne sanoista Decentralized Autonomous Organization.
Maker koostuu käytännössä kahdesta palasesta: projektia hallitsee Maker, jolla on oma MKR-tokeninsa. Tämä on käytännössä goverance token eli hallintotoken, jota käytetään muiden DeFi-protokollien tavoin äänestämään palvelun kehitystyöstä.
Toinen palanen on DAI stablecoin, joka on täysin oma valuuttansa. Sen ensimmäinen versio (Single-Collateral DAI) julkaisiin joulukuussa 2017. Käyttäjä pystyi tallettamaan Maker-palvelun Etheriä (ETH) ja generoimaan sitä vakuutena käyttäen DAI-stablecoinia, jonka arvo on aina 1 dollari.
Vuonna 2019 julkaistiin MCD eli Multi-Collateral DAI, jolloin mukaan tuli myös Basic Attention Token. Nykyisin myös monia muita tokeneita on tuettu.
Alla on laajempi esittely Makerista, jos haluat tutustua tarkemmin.
DAI eroaa muista tunnetuita stablecoineista (USDT Tether, USDC Coin) siten, että sen taustalla ei ole dollareita vaan erillinen algoritmi, joka nostaa ja laskee kurssia tarpeen mukaan luoden arbitraasitilanteita sijoittajille.
Makerin stablecoin on pitänyt hyvin arvonsa, vaikka maaliskuun 2020 markkinaromahdus aiheuttikin sille ongelmia Ethereum-verkon mentyä tukkoon.
Makerin suurin saavutus on ehdottomasti DAI stablecoin, joka on tärkeä osa DeFi-vallankumousta. DAI:n markkina-arvo on noussut vuoden 2020 aikana noin 100 miljoonasta lähes miljardiin dollariin. Se on Tetherin (USDT) ja USD Coinin (USDC) jälkeen kolmanneksi suurin stablecoin.
Makerin MKR-token ei ole saanut kilpailevien governance-tokeneiden suosiota vuoden 2020 DeFi-buumissa. Sen kurssi on sahannut keväästä 2018 alkaen noin 350 ja 700 dollarin välillä. ATH nähtiin tammikuun 2018 token-huumassa, jolloin MKR kurssi oli 1773 dollaria.
Voit tutustua Makeriin tarkemmin Bitcoinkeskuksen MakerDAO-oppaan avulla. Varsinainen lainapalvelu eli Dapp on nimeltään oasis. Se löytyy osoitteesta oasis.app.
Parhaat ostopaikat MKR-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | |
---|---|---|---|
![]() | MKR / USDT, MKR / BTC, MKR / EUR, MKR / USD | Osta Maker | |
![]() | MKR / USDT, MKR / BTC, MKR / BUSD, MKR / BNB | Osta Maker | |
![]() | MKR / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Bitpandan tukeman tokenin MKR-tokeniin kuluitta. | Osta Maker |
Hajautetut pörssit
Hajautetut pörssit (DEX) ovat toinen selkeä DeFi-appien kategoria. Miksi niiden merkitys koko DeFi-ekosysteemille on niin suuri?
Koska DEX on luonteeltaan hajautettu ja englanniksi käytetään termiä permissionless, eli kuka tahansa voi liittyä käyttäjäksi ilman erillistä lupaa. Tämä tarkoittaa sitä, että DEXiin voidaan tuoda mitä tahansa (Ethereum-pohjaisia) tokeneita treidattavaksi.
Uusia DeFi-protokollia ja niiden tokeneita syntyy niin tiheään tahtiin, etteivät perinteiset pörssit ehdi listata niitä riittävän nopeasti. Lisäksi DEXit mahdollistavat likviditeetin luomisen sellaisiin vaihtopareihin, joita pörssit eivät välttämättä tarjoaisi.
Monien hajautettujen pörssien ytimessä on nykyisin AMM (Automated Market Maker) -algoritmi, eli ne eivät perustu perinteiseen order book -malliin. Kun teet treidin esim. Uniswapissa, se ei ole P2P toisen käyttäjän kanssa, vaan tokenit tulevat likviditeetipoolista. Vaihtokurssin laskee AMM-algoritmi.
Tarvitset DEXien käyttöön selainlaajennuksena toimivan Ethereum-lompakon, joista tunnetuin (ja käytännössä kaikkien pörssien tukema) on MetaMask. Tsekkaa MetaMaskin asennus- ja käyttöopas tästä linkistä.
Uniswap
Uniswap on markkinoiden tunnetuin DEX. Kyseessä on jo syyskuussa 2018 julkaistu projekti, jonka on kehittänyt yhdysvaltalainen Hayden Adams. Voit lukea tiivistelmän Uniswapin alkuvaiheista tästä blogipostauksesta.
Kyseessä on täysin hajautettu pörssi, jossa kuka tahansa voi vaihtaa Etheriä (ETH) tai muita Ethereum-alustalle luotuja ERC20-tokeneita toisiinsa. Monien mielestä Uniswapin käyttöliittymä on eri DEXeistä onnistunein. Se on todellakin simppeli, ja token-swap onnistuu myös kokemattomalta käyttäjältä helposti.
Uniswapin toiminnan mahdollistaa muiden DEXien tapaan AMM eli Automated Market Maker -algoritmi. Uniswapin käyttämä CPMM eroaa hieman esimerkiksi Balancerin AMM-algoritmista. Treidauksen mahdollistaa likviditeettipooli, joka puolestaan koostuu sijoittajien palveluun tallettamista kolikoista. Tähän kokonaisarvoon viittaa myös Uniswapin TVL eli Total Value Locked.
Likviditeetin tarjoamisesta on palkintona siivu Uniswapin treidauskuluista. Likvditeetin tarjoajalla on riski myös hävitä rahaa (impermanent loss), minkä vuoksi sijoittajille jaetaan myös UNI-tokeneita ylimääräisenä insentiivinä. Uniswapin tapauksessa impermanent loss -riski on merkittävästi suurempi kuin muissa tämän artikkelin DEXeissä.
Tutustu Uniswapiin tarkemmin alla olevalta videolta.
Uniswap oli pitkään ainoa merkittävä DeFi-protokolla, jolla ei ollut omaa tokenia. Tämän vuoksi se joutui myös vampyyrihyökkäyksen kohteeksi SushiSwap-protokollan taholta, ja vastaava riski olisi kasvanut myös tulevaisuudessa.
Syyskuun 17. päivänä lanseerattu UNI-token korjaa kuitenkin tämän tilanteen. Nyt Uniswap voi palkita likviditeetin tarjoajia muiden protokollien tavoin. Suurin osa UNI-tokeneista jaettiin airdropina kaikille henkilöille, jotka olivat käyttäneet Uniswapia aiemmin.
UNI-token toimii muiden pörssien tavoin governance- eli hallintotokenina. Vaikka token on ollut markkinoilla hyvin vähän aikaa, se löytyy jo todella monesta perinteisestä pörssistä. Tämä kertoo osaltaan siitä, miten paljon sijoittajilla on kiinnostusta Uniswap-protokollaan.
Unsiwap löytyy osoitteesta app.uniswap.org.
Bitcoinkeskuksesta löytyy myös aloittelijan Uniswap-käyttöopas. Se neuvoo palvelun käyttöön askel askeleelta ja soveltuu henkilöille, joille Uniswap ei ole ennestään tuttu.
Parhaat ostopaikat UNI-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | UNI / USDT, UNI / BTC, UNI / BUSD, UNI / BNB, | Osta Uniswap | |
![]() | UNI / USDT, UNI / BTC, UNI / USD, UNI / EUR, | Osta Uniswap | |
![]() | UNI / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Bitpandan tukeman tokenin UNI-tokeniin kuluitta. | Osta Uniswap |
Curve Finance
Curve Finance on yksi markkinoiden suurimmista DEXeistä. Se käyttää suomalaisille tuttua .fi -domainia, eli palvelu löytyy osoitteesta curve.fi.
Projektin perustaja on venäläinen fyysikko Mikhael Egorov, joka on ollut mukana kryptoskenessä jo vuodesta 2013 lähtien. Hän on perustanut aikaisemmin myös kryptografian parissa toimivan NuCypher fintech-firman. Egorov toimii Curve Financen CTO:na.
Curven white paper julkaistiin marraskuussa 2019, ja projekti on ollut suuremman yleisön tietoisuudessa tammi-helmikuusta 2020 lähtien.
Curve Finance on DEX siinä missä Balancer ja Uniswap, mutta sillä on hyvin erilaisen ulkoasun lisäksi myös muita ominaisuuksia. Curve keskittyy stablecoinien sekä eri wrapped Bitcoin -tokeneiden swappaamiseen.
Alla on Coin Bureau -kanavan video, jossa vertaillaan Uniswap, Curve ja Balancer -pörssejä.
Palvelu tukee tällä hetkellä seitsemää eri stablecoinia sekä Bitcionin versioita renBTC, wBTC, sBTC ja HBTC. Curven algoritmi on optimoitu antamaan mahdollisimman hyvä vaihtokurssi tokeneilla, joiden arvo on hyvin lähellä toisiaan.
Erona esim. Uniswapiin on se, että Curve tarjoa myös erilaisia optioita kokeneemmille käyttäjille. Voit tehdä määrityksiä vaihtokurssiin sekä transaktiomaksuihin liittyen. Stablecoineilla pelaaminen tarkoittaa myös sitä, että Uniswapista tuttu impermanent loss -riski on hyvin pieni.
Curve toimii samalla perusperiaatteella kuin muutkin DEXit. Käytössä on likviditeettipoolit, eli treidaus on mahdollista, koska sijoittajat tallettavat järjestelmään likviditeettiä. Varsinaisen token swapin hoitaa sitten AMM (Automated Market Maker) -algoritmi. Se eroaa teknisesti hieman Uniswapin käyttämästä AMM-algoritmista.
Curve Finance on suorassa yhteydessä Yearn.Finance ja Compound -protokolliin sekä muutamaan muuhun DeFi-projektiin. Tähän liittyvät myös yCRV ja cCRV -tokenit. Curve Finance lanseerasi oman CRV-tokeninsa elokuussa 2020. Sitä jaetaan likviditeetin tarjoajille muiden DeFi-palveluiden tavoin.
Parhaat ostopaikat CRV-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | CRV / USDT, CRV / BTC, CRV / BNB | Osta Curve | |
![]() | CRV / WETH | Osta Curve |
Balancer
Balancer käynnistyi Block Science -analytiikkafirman tutkimusprojektina jo vuonna 2018. Balancer Finance -projekti käynnistyi virallisesti syyskuussa 2019. Perustajina olivat Mike McDonald sekä Fernando Martinelli. Balancer sai riskisijoittajilta 3 miljoonan dollarin pesämunan.
Varsinainen Balancer DEX lanseerattiin Ethereumin tuotantoverkkoon maaliskuussa 2020 noin kuuden kuukauden kovan työn jälkeen.
Jos vertaa Uniswap, Curve ja Balancer-pörssejä, niin Balancer muistuttaa enemmän Uniswapia. Tiimi on myös seurannut Uniswapin kehitystä sen alusta lähtien. Balancer tarjoaa Uniswapin tavoin lukemattomia Ethereum-pohjaisia ERC20-tokeneita, joita voidaan treidata keskenään.
Balancer toimii muiden DEXien tavoin likviditeettipoolien avulla, eli sijoittajat tallettavat järjestelmään tokeneita, jotta treidaus onnistuu. Ero Uniswapiin tulee juuri tältä osastolta eli liquidity miningista.
Alla on Boxmining-kanavan esittelyvideo Balancerista, jos haluat lisätietoa aiheesta.
Jokainen likviditeetin tarjoaja voi valita Balancerissa jopa tuhanseista eri pooleista, joissa on olemassa eri token-pareille eri suhteessa. Esimerkiksi LINK/ETH pool suhteessa 50:50 tai 60:30 tai miksei vaikka 95:5!
Tämän lisäksi voit myös luoda täysin oman poolisi juuri haluamillasi parametreilla. Poolissa voi myös olla useampi kuin kaksi tokenia – peräti kahdeksan kappaletta! Nämä ominaisuudet pienentävät merkittävästi impermanent loss -riskiä Uniswapiin verrattuna.
Kun käyttäjä suorittaa treidin kahden eri tokenin välillä, Balancerin Smart Order Router (SOR) hyödyntää taustalla lukuisia eri likviditeettipooleja parhaan mahdollisen kurssin saamiseksi.
Balancer julkaisi myös oman governance tokeninsa kesällä 2020. Projekti toimi siis ensi alkuun ilman erillistä tokenia, mutta nykyisin BAL-token on olemassa.
Balancerin BAL-token ei ole kokenut samanlaista jättimenestystä, kun esimerkiksi Uniswap tai Yearn Finance. Sen kurssi ”vain” tuplaantui DeFi-huuman huipulla lanseeraukseen nähden. Monet muut DeFi-protokollat ovat nousseet pelkästään vuoden 2020 aikana jopa tuhansia prosentteja.
Parhaat ostopaikat BAL-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Tähdet | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | BAL / USDT, BAL / BTC | Osta Balancer | |
![]() | BAL / WETH, BAL / DAI | Osta Balancer |
Muut palvelut
Tähän kategoriaan kootaan sellaisia palveluita, jotka eivät ole puhtaasti lainapalveluita tai hajautettuja pörssejä. Välillä rajanveto voi olla vaikeaa, sillä DeFi-protokollat kehittyvät niin hurjaa vauhtia.
Näihin palveluihin kuuluvat esim. yield farming -työkalut, synteettiset assetit ja vakuuttaminen. Tarvitset näiden DeFi-protokollien käyttöön myös MetaMask-selainlaajennuksen joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.
Yearn Finance
Jos Compound aloitti vuoden 2020 DeFi-buumin ja etenkin yield farming -pelin, niin Yearn Finance sai aikaan koko markkinan raketoimaan aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kyseessä on englanniksi yield aggregator protocol, eli käytännössä työkalu optimoimaan parasta mahdollista yield farming -tuottoa.
yEarn-protokollan takana on itseoppinut koodari Andre Cronje, joka on tullut kuuluisaksi tunnuslauseestaan ”I test in prod”. Cronje kiinnostui yield farmingista aikaisessa vaiheessa ja alkoi sijoittaa omia ja muiden varoja eri lainapalveluihin.
Cronje huomasi kuitenkin käytännön ongelman: korot vaihtelivat nopeasti eri palveluissa, ja niiden seuraaminen oli todella aikaa vievää. Tämän lisäksi varojen liikuttelu eri protokollasta toiseen kävi kalliiksi kohonneiden transaktiokulujen vuoksi.
yEarn syntyi ratkaisemaan tämän ongelma. Alla on hyvä Youtube-video, josta käy protokollan läpi selkeässä muodossa.
Kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat Earn ja Vaults. Ensin mainittu liikuttaa käyttäjän varoja automaattisesti eri lainapalveluiden välillä. Jos talletat esim. DAI-stablecoinia, saat takaisin yDAI eli yTokeneita.
Näiden yTokeneiden logiikka on siis vastaava, kuin Aaveen aTokeneilla ja Compoundin cTokeneilla.
Yearn Financen Vault eli holvi on protokollan tunnetuin ominaisuus. Käytännössä holvit tarkoittavat automatisoituja yield farming -strategioita. Ne voivat hyödyntää monia eri DeFi-palveluita, minkä lisäksi holvit on optimoitu säästämään transaktiomaksuissa.
Yearn Financen YFI-token (lausutaan ”waifii”) on yksi DeFin menestystarinoista. Se jaettiin Curve ja Balancer-palveluiden käyttäjille eli hieman samaan tyyliin kuin Uniswapin UNI-token. YFI nousi otsikoihin, sillä sen yksikköhinta on kohonnut kymmeniin tuhansiin dollareihin.
Korkea yksikköhinta johtuu siitä, että YFI-tokeneita on markkinoilla vain 30.000 kappaletta. Kyseessä on governance token, eli YFI-tokenin holdaajat äänestävät protokollan kehityksestä.
Parhaat ostopaikat YFI-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Tähdet | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | YFI / USDT, YFI / BTC, YFI / BUSD, YFI / BNB | Osta YFI | |
![]() | UNI / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Bitpandan tukeman tokenin UNI-tokeniin kuluitta. | Osta YFI |
Synthetix
Synthetix on mielenkiintoinen DeFi-protokolla, joka on ollut markkinoilla jo parin vuoden ajan. Sen perustaja Kain Warwick esitteli projektia Medium-blogissaan jo joulukuussa 2018. Taustalla on Havven -> Synthetix uudelleenbrändäys, joka tapahtui kuukautta aiemmin. Havven syntyi puolestaan vuoden 2018 ICO-buumissa.
Synthetix on yksi niistä DeFi-projekteista, joista sijoittajat kiinnostuivat jo vuoden 2019 lopulla. Tuolloin monet tämän hetken kuumimmista nimistä eivät olleet kuin whitepaperin tasolla, eikä koko DeFi-markkina ollut kooltaan kuin promille nykyisestä.
Tämä palvelu keskittyy sektoriin, jota pidetään monien sijoittajien keskuudessa todella potentiaalisena. Synthetix mahdollistaa nimensä mukaisesti synteettisten assettien luomisen lohkoketjuun.
Käytännössä synteettinen token seuraa jonkun todellisen assetin kurssikehitystä. Jos haluat sijoittaa esimerkiksi kultaan, mutta et halua ostaa fyysisiä kolikoita, voisit sijoittaa synteettiseen kulta-tokeniin. Sen kurssi nousisi tai laskisi samassa suhteessa kuin kullan kurssi.
Jos haluat lisätietoja Synthetix-projektista, katso alla oleva video.
Synthetixin synteettisiä tokeneita kutsutaan sTokeneiksi. Idea on hieman sama kuin Aaveen aTokenit, Compoundin cTokenit jne. Yksi esimerkki on sBTC, joka on siis synteettinen Bitcoinin versio. Sen kurssi seuraa 1:1 Bitcoinin kurssia.
Synteettisten tokeneiden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Yksi token voi olla synteettinen versio esimerkiksi osakkeesta, asunnosta, keräilyesineestä tai mistä tahansa digitaalisen tai fyysisen maailman sijoituskohteesta.
Synthetix-protokollalla on myös oma token, SNX. Sen kurssi koki ensimmäisen nousun syksyllä 2019, jolloin SNX yli 10-kertaistui noin 1,5 dollariin. Kurssi putosi korona crashin aikaan noin 0,40 dollariin, josta se kohosi parhaimmillaan lähes 20-kertaiseksi DeFi-huuman huipulla.
Tarvitset SNX-tokeneita uusien synteettisten assettien luomiseen, joita kutsutaan nimellä ”Synths”. Voit tienata SNX-kolikoita liquidity miningin avulla esim. yhdestä Curven likviditeettipooleista. Katso lisätietoja yllä olevalta videolta.
Parhaat ostopaikat SNX-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Tähdet | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | SNX / USDT, SNX / BTC, SNX / BUSD, SNX / BNB | Osta Synthetix | |
![]() | SNX / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Bitpandan tukeman tokenin SNX-tokeniin kuluitta. | Osta Synthetix | |
![]() | SNX / WETH | Osta Synthetix |
Nexus Mutual
Nexus Mutual on poikkeuksellinen DeFi-projekti, joka pyrkii ratkaisemaan jokaista sijoittajaa koskettavan ongelman. Kyseessä on desentralisoitu vakuutuspalvelu, joka auttaa sijoittajaa suojautumaan DeFi-protokollien bugeja vastaan.
Edellä mainitut ongelmat ovat aiheuttaneet jo lyhyen DeFi-buumin aikana satojen miljoonien dollareiden tappiot. Ne ovat hyvin todellisia riskejä DeFi-palveluissa, sillä koko sektori on vielä niin nuori ja monessa mielessä beta-asteella.
Projektin perustaja on Hugh Karp, jolla on kokemusta lohkoketjujen parista jo kymmenen vuoden ajalta. Hänellä on myös 15 vuoden kokemus vakuutusmaailmasta. Nexus Mutual käynnistyi toukokuussa 2019. Projekti sai taakseen heti merkittäviä enkelisijoittajia.
Tsekkaa alla oleva Coin Bureaun video, jos haluat lisätietoa projektista.
Sijoittajan on mahdollista ostaa vakuutus kaikille suosituille DeFi-sijoituspalveluille, esimerkiksi edellä kuvatut Aave tai Compound. Vakuutus ostetaan tietylle ajanjaksolle (1 vuosi, 2 vuotta jne.) ja korvaamaan tietty määrä tokeneita. Mitä laajempi turva, sen kalliimpi vakuutus.
Nexus Mutual eroaa muista DeFi-projekteista siten, että mukana on myös KYC. Tämä prosessi on suoritettava johtuen vakuutusten taustalla olevista lakipykälistä. On syytä myös huomata, että Nexus Mutual -vakuutus ei suojaa hakkerointeja vastaan.
Nexus Mutualin NXM-token on saatavilla vain vakuutuspalvelun kautta, ja sen token-ekonomia on hieman tavallisuudesta poikkeava. Katso lisätietoa yllä olevalta videolta. NXM on hallintotoken, jonka holdaajat äänestävät mm. korvausvaatimuksista. NXM on kriittinen osa koko ekosysteemiä.
Sijoittajalla on mahdollisuus tulla osaksi reservipoolia, josta mahdolliset korvaukset maksetaan. Mitä enemmän pooli tuottaa rahaa, sen enemmän sitä jaetaan sijoittajille. Toimintalogiikka on siis vastaava kuin perinteisessä vakuutusyhtiössä.
Jos haluat sijoittaa NXM-tokeniin ilman vakuutuspalveluun liittymistä, sekin onnistuu. Hanki siinä tapauksessa Wrapped NXM eli WNXM-tokenia. Idea on sama kuin muissakin Wrapped tokeneissa, eli WNXM seuraa NXM-tokenin kurssia.
Palvelu löytyy osoitteesta nexusmutual.io.
Parhaat ostopaikat WNXM-tokenille:
Kauppapaikka | Vaihtoparit | Tähdet | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | WNXM / BTC, WNXM / USDT, WNXM / BNB, WNXM / BUSD | Osta WNXM | |
![]() | WNXM / ETH | Osta WNXM |
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!