Suuri kryptovaluuttalistaus vuodelle 2019

bitcoin

Vuosi 2018 on ollut todella raskasta aikaa kryptovaluuttoihin sijoittaneille. Monet tunnetut kryptovaluutat ovat laskeneet jopa 95 prosenttia kurssihuipusta. Miltä kryptovaluuttojen top 25 -listaus näyttää vuoden 2018/2019 taitteessa? Siitä kerromme seuraavaksi.

Rekisteröidy Binancelle

Tässä artikkelissa käydään läpi kaikki markkinoiden suurimmat kryptovaluutat. Ideana on kertoa muutamalla lauseella jokaisen kryptovaluutan perusidea sekä mahdollisia merkittäviä tapahtumia vuoden 2018 ajalta. Suurin osa kryptovaluutoista on esitelty Bitcoinkeskuksessa yksityiskohtaisten oppaiden avulla.

Kryptovaluutat on jaettu käytännössä kolmeen kategoriaan, jotka ovat kryptovaluutta, platform ja sovelluskohtainen token. Kryptovaluutta (esim. Bitcoin) on tarkoitettu virtuaaliseksi maksuvälineeksi. Platformit (esim. Ethereum) ovat taas ekosysteemejä, kokonaisia ohjelmointialustoja ja käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille.

Sovelluskohtainen token on taas yksittäisen ohjelmiston sisällä toimiva kryptovaluutta, jonka arvo perustuu kyseisen sovelluksen tai sitä rakentavan fintech-yhtiön menestykseen. Niiden ideana on siirtää arvoa ko. ohjelmiston sisällä, eikä näitä tokeneita ei ole tarkoitettu varsinaisesti maksuvälineeksi.

Neljäs luokka on stablecoin, johon kuuluvat Tether sekä sen kilpailijat. Kyseessä ovat fiat-rahaa jäljittelevät valuutat, joiden arvo pysyy jatkuvasti 1,00 dollarissa.

Listaus tehdään artikkelin kirjoitushetkellä olevan markkina-arvon mukaisessa järjestyksessä. Kyseessä ei ole siis kryptovaluuttojen paremmusjärjestys Bitcoinkeskuksen mielestä. Erillisen kryptorankingin löydät tältä sivulta.

kryptovaluutta bitcoin

1: Bitcoin (BTC)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Coinmotion, Coinbase, eToro, Kraken
Laajempi artikkeli: Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on säilyttänyt valta-asemansa kryptovaluuttojen universumin kirkkaimpana tähtenä. Vuoden 2018 raju alamäki on syönyt Bitcoinin kurssia vähemmän verrattuna moniin altcoin-kilpailijoihin. Fundamentit ovat nyt paremmat kuin koskaan: instituutiot tulevat markkinoille yhä voimakkaammin ja ostavat pääasiassa Bitcoinia. Lainsäädäntöön on saatu selkeyttä mm. Yhdysvalloissa ja salamaverkkoteknologia etenee kovaa vauhtia. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että Bitcoinin valta-asema olisi merkittävästi murenemassa.

2: XRP (XRP)

Luokka: sovelluskohtainen token
Osto euroilla: Kraken, Bittrex, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, Gate
Laajempi artikkeli: Mikä on XRP?

Ennen Ripple-nimellä tunnettu token käyttää nyt sen virallista lyhennettä XRP, jonka tarkoituksena on erottaa fintech-firma Ripple ja itse token toisistaan. Kyseessä on yksi eniten väärin ymmärretty kolikko kryptovaluuttojen maailmassa, joten suosittelen tutustumaan yllä olevaan oppaaseen tarkemmin. XRP on säilyttänyt arvonsa yllättävän hyvin marras/joulukuun romahduksen aikana, ja sillä on valtava fanijoukko sosiaalisessa mediassa. Menestys riippuu Ripplen saamista diileistä pankkimaailmaan, joiden kohdalla ei ole nähty vielä suurta läpimurtoa.

3: Ethereum (ETH)

Luokka: platform
Osto euroilla: Coinmotion, Coinbase, eToro, Kraken | Osto bitcoineilla: Binance, Bitfinex, OKEx
Laajempi artikkeli: Mikä on Ethereum?

Ethereum on ensimmäinen platform-kategorian ja niin sanotun toisen sukupolven kryptovaluutoista. Vitalik Buterinin perustama Ethereum on edennyt jo varsin pitkän matkan kilpailijoihinsa verrattuna. Platformin suosio räjähti vuoden 2017 ICO-buumin aikana, mutta Ethereum on kärsinyt vuonna 2018 valtavasti ICO-kuplan puhkeamisesta. Tällä hetkellä käynnissä on jatkuva keskustelu siirtymisestä Proof of Stake -pohjaiseen konsensukseen (Casper) sekä skaalautuvuudesta (Sharding). Milloin Ethereum saadaan teknisesti 3. sukupolven vaihtoehtojen tasolle? Toistaiseksi pitänyt pintansa platform-kategoriassa, sillä suurin uhkaaja EOS on yhä selvästi takamatkalla.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

4: Bitcoin Cash (BCH, BCHABC)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Coinbase, Kraken | Osto bitcoineilla: Binance, KuCoin, Gate
Laajempi artikkeli: mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash on ollut suurin Bitcoinin haastaja lähes koko valuutan historian ajan. Kyseessä on Bitcoinista elokuussa 2017 forkattu kryptovaluutta, jonka tukijoukoissa on kiinalainen louhintajätti Bitmain. Sen puhemiehenä on tunnettu alusta asti tunteita jakava persoona ja Bitcoin.com -domainin omistama Roger Ver. Bitcoin Cashin arvoa sekä julkisuuskuvaa on haitannut marraskuussa tapahtunut jakautuminen Bitcoin ABC ja Bitcoin SV -lohkoketjuun. Bitcoin ABC -haaraa kutsutaan markkinoilla Bitcoin Cashiksi, joten toistaiseksi Roger Ver & Bitmain -liittouma näyttää olevan voitolla. Tulevaisuus arveluttaa sisällissodan sekä Bitmainin taloudellisten ongelmien vuoksi.

5: EOS (EOS)

Luokka: platform
Osto euroilla: eToro, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, OKEx, Gate
Laajempi artikkeli: mikä on EOS?

EOS on ollut yksi kuluneen vuoden kohutuimpia projekteja. Taustayhtiö Block One keräsi huikean 4 miljardin dollarin potin ICO-rahoituksella ilman valmista tuotetta. EOS:n MainNet käynnistyi kesällä 2018, ja tästä saatiin myös monta kohua aikaan. Kyseessä on kryptoguru Dan Larimerin kolmas projekti (BitShares, Steem, EOS), ja mukana on myös yksi rikkaimmista kryptosijoittajista, Brock Pierce (kts. alla oleva kuva). Tällä platformilla on lähes yhtä paljon vihaajia kuin Ripplellä, mutta toisaalta myös valtavat fanijoukot Aasiassa. Kyseessä on tällä hetkellä yksi Ethereumin suurimmista haastajista.

brock pierce
Brock Pierce on yksi kryptomaailman rikkaimmista miehistä. Hänet on totuttu näkemään usein stetson päässä. Pierce on monessa mukana ja rakentaa mm. omaa kryptoutopiaa Puerto Ricoon.

6: Stellar (XLM)

Luokka: platform
Osto euroilla: Kraken, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, Bittrex, Poloniex
Laajempi artikkeli: mikä on Stellar?

Stellar pohjautuu teknisesti Rippleen, ja kyseessä on nopeisiin valuuttasiirtoihin keskittyvä alusta. Stellar tähtää enemmän kuluttaja- ja yrityspuolelle, kun taas Ripple keskittyy pankkeihin. Moni tuntee Stellarin sen yhteistyöstä IBM:n kanssa. Valuutta on yllättävän korkealla markkina-arvossa johtuen sen hyvästä kestävyydestä marras- ja joulukuun kurssiromahduksessa. Stellarilla on selvästi pienempi fanipohja kuin XRP:llä, mutta moni pankkimaailmaa vierastava sijoittaja pitää Stellarin Lumens-valuutasta sijoituskohteena.

7: Tether (USDT)

Luokka: Stablecoin
Osto euroilla: Kraken, Bittrex | Osto bitcoineilla: Binance, OKEx, KuCoin
Laajempi artikkeli: Mikä on stablecoin?

Tether hallitsi stablecoin-markkinoita vuoden 2018 puoliväliin saakka. Nykyisin sillä on jo useampi varteenotettava kilpailija, jotka syövät Tetherin markkinoita yhä enemmän joka kuukausi. Monien yllätykseksi Tether on yhä pystyssä! USDT on pitänyt arvonsa tiukasti dollariin sidottuna lukemattomista kohuista ja markkinaromahduksista huolimatta. Tether oli otsikoissa etenkin alkuvuodesta 2018, eikä yhtiön tilejä ole vieläkään auditoitu aukottomasti. Kyseessä on vaihtoehto Yhdysvaltain dollarille pörsseissä kuten Binance, joihin ei ole mahdollista tehdä pankkisiirtoa.

8: Litecoin (LTC)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Coinmotion, Coinbase, eToro, Kraken | Osto bitcoineilla: Binance, OKEx, Bitfinex
Laajempi artikkeli: Mikä on Litecoin?

Litecoin on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Sitä kutsutaan Bitcoinin pikkuveljeksi, Bitcoinin testiverkoksi ja digitaaliseksi hopeaksi. Perustaja Charlie Lee on yksi kryptomaailman tunnetuimmista ja pidetyimmistä henkilöistä. Hänen julkisuuskuvansa sai isoja säröjä vuosi sitten, kun Lee möi omistamansa Litecoinit kurssihuipulla saaden kritiikkiä pump & dump -operaatiosta. Bitcoinin koodiin pohjautuva valuutta hyötyy Bitcoinin kehitystyöstä mm. salamaverkkoteknologian kanssa. Kyseessä on Bitcoinin vaihtoehto, joka kilpailee Bitcoin Cashin kanssa. Litecoinilla löytyy valtavat fanijoukot etenkin Q Anon -yhteisössä. Alla olevalla videolla suosittu salaliittoteoreetikko ja Q Anon -seuraaja Bix Weir kommentoi Litecoinia.

9: Bitcoin SV (BSV)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Kraken, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, Bittrex, Gate
Laajempi artikkeli: mikä on Bitcoin Cashin hard fork?

Bitcoin SV syntyi marraskuussa 2018, kun Bitcoin Cash -kryptovaluutta jakautui hard forkissa kahteen haaraan. SV nähdään yleisesti Bitcoin Cash -sisällissodan kapinallisina ja/tai pahiksina. Bitcoin SV:n keulakuvana on hyvin ristiriitainen Craig S. Wright, ja tukijoukoissa löytyy miljardööri Calvin Ayre. SV käy tälläkin hetkellä sisällissotaa ja taistelee asemasta ”ainoana oikeana Bitcoin Cashina”. Tämä jatkuva kahina haittaa molempia osapuolia, eikä SV:n julkisuuskuva ole tällä hetkellä kovinkaan hyvä. Todennäköisesti SV-haara alkaa pikkuhiljaa menettää markkina-arvoaan ja putoaa ulos top kympistä.

10: TRON (TRX)

Luokka: platform
Osto euroilla: Bittrex, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, OKEx, Gate
Laajempi artikkeli: mikä on TRON?

TRON nousi kryptomaailman tietoisuuteen vuoden 2017/2018 taitteessa. Kyseessä oli yksi altcoin-huuman suurimmista vetureista, joka herätti paljon ärtymystä etenkin Bitcoin-maksimalistien suunnalla. Kyseessä on platform-kategorian projekti, jonka vetäjä Justin Sun on erittäin tunnettu Kiinassa ja omaa hyvät suhteet Alibaban perustaja Jack Ma:n suuntaan. TRON haluaa luoda P2P-ekosysteemin keskittyen julkaisutoimintaan ja peleihin. TRON osti myös vuoden 2018 puolivälissä monien tunteman BitTorrent-palvelun. MainNet käynnistyi vuoden 2018 aikana, ja projekti menee jatkuvasti eteenpäin. TRONin perustaja Justin Sun on käynyt myös jatkuvaa sanasotaa Ethereumin suuntaan. Hän kuittaili joulukuun alussa seuraavasti:

11: Cardano (ADA)

Luokka: platform
Osto euroilla: Kraken, Bittrex | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, KuCoin
Laajempi artikkeli: mikä on Cardano?

Cardano on yksi kolmannen sukupolven platform-projekteista, eli kilpailija mm. EOS:lle ja TRON:lle. Kyseessä on siis ”Ethereumin tappaja”, jossa skaalautuvuus ja yhteensopivuus muiden lohkoketjujen kanssa on fiksattu. Cardanon vetäjä Charles Hoskinson on yksi Ethereumin perustajäsenistä ja erittäin arvostettu mies kryptomaailmassa. Cardanon ADA-token oli edellisen altcoin-huuman vetureita johtuen pienestä yksikköhinnasta. Projektin kehitys on vielä toistaiseksi jäljessä kilpailijoita, mutta MainNet avautuu julkiseksi vuoden 2019 aikana. Cardano voi olla yksi tulevan vuoden jokeri. ADA-tokenin pieni yksikköhinta houkuttaa myös nousukauden aikana miljoonia piensijoittajia.

12: IOTA (MIOTA)

Luokka: platform
Osto euroilla: eToro, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, OKEx, Gate

IOTA oli kaikkien kryptosijoittajien huulilla vuoden 2017 altcoin-ryntäyksessä. Kyseessä on Internet-of-Things (IOT) -maailmaan keskittyvä projekti, josta on visioitu suuria asioita. IOTA on hävinnyt mainstream-uutisista varsin tehokkaasti vuoden 2018 aikana. Kyseessä on tangle-teknologiaan perustuva alusta, joka skaalautuu teoriassa valtavasti ja sisältää täysin ilmaiset transaktiot. Tämä mahdollistaa käytön eri laitteiden välisissä mikromaksuissa. IOT-shillaajia riitti somessa vuosi sitten runsaasti, mutta tämä projekti ei ole erityisen kiinnostava suuren yleisön silmissä juuri nyt.

13: Monero (XMR)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Kraken, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, Poloniex
Laajempi artikkeli: mikä on Monero?

Monero oli yksi top 10 -kryptovaluutoista vielä vuosi sitten, mutta sen markkina-arvo on pudonnut muihin altcoineihin verrattuna rajusti vuoden 2018 syöksyssä. Monero on yhä ns. privaattikryptojen ykkönen. Kyse on kryptovaluutoista, joiden transaktiot voidaan suojata. Monero eroaa esim. Zcashista, Bitcoin Privatesta ja Dashista siten, että sen transaktiot ovat aina piilotettuja. Muilla tämä ominaisuus on valinnainen. Monero on Bitcoinin kaltainen yhteisöprojekti, jonka perustaja on myös tuntematon. Monero forkkasi vuoden 2018 aikana useampaan versioon, koska yhteisö halusi estää valuutan louhimisen ASIC-laitteilla. Valuutan puhemiehenä toimii Fluffy Pony -nimimerkistään tunnettu Riccardo Spagni (kuvassa vasemmalla), joka tarinoi Monerosta alla olevalla videolla.

14: Binance Coin (BNB)

Luokka: sovelluskohtainen token
Osto euroilla: eToro | Osto bitcoineilla: Binance
Laajempi artikkeli: Binance esittely

Binance Coin on Binance-pörssin oma kryptovaluutta, joka mahdollistaa mm. pienemmät treidauspalkkiot. Binance Coinin voi nähdä ikään kuin osakkeena Binance-pörssistä. BNB on säilyttänyt arvonsa vuoden 2018 aikana selvästi paremmin moniin tunnettuhiin altcoineihin nähden. Menestys kulkee käsi kädessä Binance-pörssin kanssa, jolla on edelleen vahva asema kryptomarkkinoilla. Binance on siirtynyt vuoden 2018 aikana Maltalle, josta se pyrkii avaamaan myös pankkiyhteydet.

15: Dash (DASH)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: CEX, Kraken, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, KuCoin, Bittrex
Laajempi artikkeli: mikä on Dash?

Dash oli yksi maailman suurimmista kryptovaluutoista vuosi sitten, mutta markkinan romahdus on kohdellut sitä todella pahasti. Dash on pudonnut 1500+ dollarin huippukurssistaan yli 95 prosenttia. Dash tarjoaa privaattiominaisuuksia sekä hieman muista poikkeavan hallintomallin. Se on jäänyt kryptovaluuttojen kentässä selvästi Litecoinin ja Bitcoin Cashin varjoon, mitä tulee maailmanlaajuiseen suosioon. Paluu kryptomarkkinan top kymppiin näyttää juuri nyt epätodennäköiseltä. Dash on erittäin suosittu Etelä-Amerikassa, etenkin hyperinflaatiosta kärsivässä Venezuelassa.

16: NEM (XEM)

Luokka: platform
Osto bitcoineilla: Binance, Bittrex, Poloniex
Laajempi artikkeli: mikä on NEM?

NEM on yksi monista Ethereumin kilpailijoista platform-kategoriassa. Kyseessä on Bitcoinin ja Moneron tavoin projekti, jonka perustaja on tuntematon. NEM teki alkuvuodesta ikävällä tavalla historiaa, sillä Coincheck-nimisestä pörssistä hakkeroitiin 500 miljoonaa XEM-kolikkoa. Kyseessä oli dollareissa mitattuna kryptohistorian suurin hakkerointi. NEM on hyvin vähän esillä alan mediassa verrattuna tunnetumpiin kilpailijoihin. Sen natiivivaluutta XEM on menettänyt asemansa top 10 -kryptovaluuttana vuoden 2018 aikana.

17: Ethereum Classic (ETC)

Luokka: platform
Osto euroilla: Coinbase, Kraken, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, OKEx

Ethereum Classic on Ethereum-lohkoketjun aito ja alkuperäinen haara. Moni aloittelija ei tiedä, että Ethereum on itse asiassa fork. Markkinasuosion ansiosta se on saanut silti pitää Ethereum-nimen. ETC on siis platform-kilpailija, mutta ”isoveljeensä” nähden todella paljon pimennossa. Se pääsi monien yllätykseksi Coinbasen valikoimiin vuoden 2018 aikana monien tunnetumpien platformien edellä.

18: NEO (NEO)

Luokka: platform
Osto euroilla: Bitfinex, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, Bittrex, KuCoin
Laajempi artikkeli: mikä on NEO?

NEO oli vuoden sitten yksi kryptomarkkinan kuumimpia kryptovaluuttoja. Kiinalaisvetoinen projekti tunnettiin aiemmin nimellä Antshares, ja kyseessä on yksi monista Ethereumin kilpailijoista. NEO:n arvo raketoi ICO-huuman huipulla tammikuussa 2018, mutta kuplan puhjettua sen arvo on romahtanut yli 95 prosenttia kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on todella laaja kokonaisuus, johon liittyy oleellisesti myös Ontology-projekti. NEO voi olla seuraavan ICO-buumin jokeri!

Helsingin Sanomat teki hieman yllättäen jutun NEO-projektista lokakuun lopussa.

19: Maker (MKR)

Luokka: sovelluskohtainen token
Osto bitcoineilla: OKEx, Gate, KuCoin

Maker-platform on harrastesijoittajille täysin tuntematon platform. Käytännössä kyse on stablecoin-alustasta, joka sisältää kaksi tokenia: Maker ja DAI. Näistä jälkimmäinen on yksi stablecoin-kategorian valuutta, jonka arvo on sidottu yhteen dollariin. MKR-lyhennettävä käyttävää tokenia käytetään DAI:n kurssin sekä Maker-platformin hallintaan. Kyseessä on token, jota ei suositella aloitteleville sijoittajille.

20: Zcash (ZEC)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: Coinbase, Kraken, eToro | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, Bitfinex
Laajempi artikkeli: mikä on Zcash?

Zcash kuuluu privaattikryptojen kategoriaan, jossa se on tällä hetkellä Moneron suurin haastaja. Kyseessä on siis kryptovaluutta, jonka transaktiot voidaan tarvittaessa salata. Ero Moneroon on siinä, että Zcashissa salaus on valinnainen. Lisäksi projektia vetää fintech-yhtiö, joka kerää 10% louhintapalkkioista itselleen. Zcashin tunnettuutta on auttanut merkittävästi sen pääsy Coinbasen sekä eToron listoille. Valtaosa volyymista on Etelä-Korean Bithumb-pörssissä.

Kuvassa Zcashin perustaja Zooko Wilcox (vas. ylänurkka).

21: Waves (WAVES)

Luokka: platform
Osta bitcoineilla: Binance, Bittrex

Waves on yksi monista tämän listan platform-projekteista. Jos luit Bitcointalk.org -foorumia marras- ja joulukuussa 2017, Waves-platform tuli vastaan lähes jokaisessa otsikossa. Wavesia shillaattiin vuoden 2018 parhaaksi sijoitukseksi, mutta venäläistaustainen platform ei ole lunastanut hurjimpia odotuksia. Kyseessä on Ethereumin kaltainen alusta, joka sisältää oman hajautetun pörssin, tarjoaa mahdollisuuden luoda omia tokeneita jne. Waves raketoi mukavasti joulukuun alussa, jolloin projekti julkaisi oman versionsa ERC20-tokeneista ja mobiililompakon. Toistaiseksi Waves on jäänyt mediassa pahasti tunnetumpien projektien varjoon.

22: Tezos (XTZ)

Luokka: platform
Osto euroilla: Kraken, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Gate, HitBTC
Laajempi artikkeli: mikä on Tezos?

Tezos nousi kuin tyhjästä kryptovaluuttojen top 20 -listalle kesällä 2018. Tämä tapahtui sen beta-verkon julkaisun yhteydessä. Kyseessä on yksi monista Ethereumin haastajista, jota on kehitetty jo vuodesta 2014 lähtien. Tezos keräsi vuonna 2017 peräti 232 miljoonan ICO-potin, mikä oli EOS:n jälkeen suurin summa. Kyseessä on mielenkiintoinen, yhteisön hallitsema, projekti. Sitä ovat toistaiseksi varjostaneet turhan monet kohut. Tezos on hävinnyt myös otsikoista varsin hyvin vuoden 2018 loppupuolella.

23: Dogecoin (DOGE)

Luokka: kryptovaluutta
Osto bitcoineilla: Gate, Poloniex, Bittrex
Laajempi artikkeli: mikä on Dogecoin?

Dogecoin on kryptovaluutta sanan perinteisessä merkityksessä. Se on monien mielessä vain hassuttelukolikko, mutta Dogecoin on pysynyt hengissä jo vuodesta 2013 lähtien. Kyseessä on teknisesti Litecoiniin pohjautuva kolikko. Sen kehittäjä Jackson Palmer pyörittää hyödyllistä Youtube-kanavaa, mutta ei ole enää aktiivisesti Dogecoinin kehitystyössä mukana. On vaikea sanoa tarkalleen, miksi Dogecoin on yhä edelleen olemassa. Sen yhteisö kuitenkin kasvaa tasaisesti ja keräilee Dogeja vuosi vuodelta enemmän.

doge memeDogecoinin nimi on peräisin vuonna 2013 alkunsa saaneeseen Doge-meemistä. Kyseessä on kuva Shiba Inu -rodun koirasta, johon on kirjoitettu Cominc Sans -fontilla sen ajatuksia. Doge on luonnollisesti slangisana koiralle (dog).

Dogecoinin perustajalla, Jackson Palmerilla, oli eräänä päivän selaimessaan auki Coinmarketcap.com sekä viereisessä tabissa Doge-meemi. Kolikon nimi syntyi kuin itsestään.

 

24: Bitcoin Gold (BTG)

Luokka: kryptovaluutta
Osto euroilla: CEX, Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, KuCoin

Bitcoin Gold on yksi lukemattomista Bitcoinin forkeista, joita syntyi maailmaan kryptohuuman huipulla marras- ja joulukuussa 2017. Muita tunnettuja virityksiä ovat Bitcoin Diamond ja Super Bitcoin. Kyseessä on hieman Bitcoinista muokattu versio, joka on teoriassa kilpailija Litecoinilla ja Bitcoin Cashille. Forkkeja syntyi niin paljon marras- ja joulukuussa 2017, koska Bitcoinin transaktiokustannukset kohosivat jopa kymmeniin dollareihin suosion huipulla. Bitcoin Gold ei nauti oikein minkäänlaista suosiota markkinoilla ja hiipuu todennäköisesti ensi vuoden aikana pois top 50:stä.

25: VeChain (VET)

Luokka: platform
Osto euroilla: Bitfinex | Osto bitcoineilla: Binance, Gate, KuCoin
Laajempi esittely: mikä on VeChain?

VeChain oli yksi altcoin-huuman kuumimpia nimiä vuoden 2018 alkupuolella. Kyseessä on Ethereum-platformin fork, jonka päälle kiinalaisvetoinen projekti on rakentanut omat komponenttinsa. VeChain on tullut tunnetuksi etenkin tuotantoketjun seurantaan tarkoitetuista työkaluista. Se on yksi harvoista projekteista, joilla on jo käytössä olevia ja toimiva ratkaisuja ulkona. Siihen nähden VeChainin valtava romahdus vuoden 2018 aikana on ollut yllätys. VeChain käynnisti myös MainNetin onnistuneesti kesällä 2018, jolloin ERC20-pohjainen VeChain-token muuttui VeChain Thor -kryptovaluutaksi (VET).

Kuvat: Flickr / Sebastiaan ter Burg, knowyourmeme.com, Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*