Suomalaisista nuorista joka neljäs kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin

nuoret kryptot

Bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat parin viime vuoden aikana nousseet suosituksi sijoituskohteeksi. Kryptovaluuttasijoittamisessa houkuttavat suuret tuotto-odotukset sekä kiinnostus tulevaisuuden maksuratkaisuja kohtaan. Suomessa kryptovaluuttoihin sijoittamisesta ovat kiinnostuneita etenkin nuoret miehet. Yli 60-vuotiaat suomalaiset sijoittavat eivät tutkimuksen mukaan ole lainkaan kiinnostuneita kryptovaluutoista.

Rekisteröidy Binancelle

Nuoret miehet innokkaimpia sijoittamaan kryptovaluuttoihin

Kryptovaluutat ovat saaneet viimeisen vuoden aikana kotimaisessa mediassa paljon palstatilaa. Vuoden 2020 vaihtuessa vuoteen 2021 kryptovaluuttamaailmassa nähtiin hurjia kurssinousuja, kun lähes poikkeuksetta kaikki suurimmat kryptovaluutat moninkertaistivat arvonsa muutamassa kuukaudessa.

Medianäkyvyys ja suuret tuotot ovat saaneet yhä useammat suomalaiset kiinnostumaan kryptovaluutoista sijoituskohteena. Maksupalveluyritys Klarnan teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisista sijoittavista 18–25-vuotiaista joka neljäs ja 26–35-vuotiaista joka viides on kiinnostunut sijoittamaan kryptovaluuttoihin. Kyselyn mukaan yli 66-vuotiaat eivät ole kryptovaluuttasijoittamisesta lainkaan kiinnostuneita.

LähiTapiolan teettämästä kyselystä puolestaan käy ilmi, että tuhannesta vastaajasta 14 prosenttia on jo sijoittanut Bitcoiniin tai miettinyt asiaa. Kyselyyn vastanneista neljä prosenttia oli jo ostanut Bitcoineja tai muuta kryptovaluuttaa.

Kyselyiden perusteella kryptovaluutat ja niihin sijoittaminen ovat selvästi nuorten miesten laji. 15–34-vuotiaista miehistä peräti kolmannes sanoi harkitsevansa Bitcoinien hankkimista. Naiset samassa ikähaarukassa eivät osoittaneet vastaavaa kiinnostusta kryptovaluuttoja kohtaan.

Useimmat kryptovaluuttoihin kielteisesti suhtautuvat perustelivat kantaansa sillä, että kryptovaluutat ja etenkin Bitcoin vaikuttavat epämääräisiltä. Kryptovaluuttoihin liitetään usein rikollista toimintaa ja niitä uskotaan käytettävän välineenä rahanpesussa.

Hieman yllättäen suomalaiset eivät ole kovinkaan huolissaan kryptovaluuttojen energiankulutuksesta, joka on kansainvälisessä uutisoinnissa nostettu merkittävästi esille. Vastuullisen sijoittamisen näkökulmasta rikollisuus painaa suomalaisia enemmän kuin kryptovaluuttojen energiankulutus.

Hyvät tuottonäkymät houkuttelevat

Kryptovaluuttasijoittamisessa suomalaiset ovat kiinnostuneita hyvistä tuotoista. Tavalliseen osakesijoittamiseen verrattuna kryptovaluutat voivat olla monin verroin tuottavampia. Toisaalta myös riski kryptovaluuttoihin sijoitettaessa on aina suuri. Parhaassa ja pahimmassa tapauksessa valuuttojen arvot voivat heitellä päivässä kymmeniä prosentteja ilman mitään tiedossa olevaa syytä.

Vuonna 2008 kehitetyn Bitcoinin arvossa on vuosien saatossa nähty muutamia suurempia piikkejä. Kaikkien aikojen huippulukemiin valuutan arvo nousi vuoden 2021 keväällä saavuttaen noin 64,000 dollarin rajapyykin. Tätä edelsi huomattava nousukausi: vielä loppukesästä 2020 yhden Bitcoinin arvo oli alle 10,000 dollaria.

Kuluneen vuoden aikana vielä Bitcoiniakin suurempia kasvupyrähdyksiä on nähty lukuisissa vaihtoehtoisissa kryptovaluutoissa eli altcoineissa. Esimerkiksi Ethereum, Binance Coin sekä Cardano kaikki kasvattivat arvoaan moninkymmenkertaisiksi muutaman kuukauden aikajänteellä. Dogecoinin kaltaisissa ”lottolapuissa” arvo on heitellyt sattumanvaraisesti satoja prosentteja.

Korkeimmista lukemistaan kryptovaluuttojen kurssit ovat tulleet Bitcoinin johdolla alas. Vain muutama viikko ennätyslukemiensa jälkeen Bitcoin kävi koskettamassa 30,000 dollarin rajapintaa. Tämä kertoo olennaisesti siitä, kuinka riskialtis omaisuusluokka on kyseessä.

Suomalaisia nuoria sijoittajia kiinnostaa myös kryptovaluuttojen tarjoamat mahdollisuudet tulevaisuuden maksuratkaisuina. Toistaiseksi kryptovaluuttojen käyttäminen on mahdollista etenkin online-palveluissa: esimerkiksi moni suurta suosiota nauttiva live casino mahdollistaa talletusten tekemisen kryptovaluuttoja käyttäen. Maksaminen onnistuu myös lukuisissa nettikaupoissa.

Toistaiseksi kryptovaluuttojen käyttömahdollisuudet ovat päivittäisessä elämässä kuitenkin melko vähäisiä. Kryptovaluuttoihin sijoittaneet uskovatkin todellisen läpimurron vasta olevan tulossa, ja että maksuratkaisujen lisäksi lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää myös monessa muussa.

Bitcoin ja Ethereum sijoituskohteena suosituimpia

Sijoituskohteena ylivoimaisesti suosituimpia ovat Bitcoin sekä Ethereum. Nämä kaksi ovat maailman suurimmat kryptovaluutat, joten suomalaissijoittajien lisäksi ne nauttivat kärkipaikoista myös muualla maailmassa. Kyseessä on kaksi keskenään hyvin erilaista kryptovaluuttaa.

Vuonna 2008 Satoshi Nakamoton toimesta julkaistu Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva kryptovaluutta. Bitcoin on tarkoitettu vaihdon välineeksi tai arvonsäilyttäjäksi. Usein Bitcoinia ajatellaan digitaalisena kultana, sillä kullan tavoin sitä on olemassa vain rajallinen määrä. Bitcoinin maksimimäärä on rajoitettu vain 21 miljoonaan kolikkoon. Kun maksimimäärä on louhittu, ei uusia kolikoita ilmesty enää koskaan.

Bitcoin on ylivoimaisesti maailman suurin kryptovaluutta. Tämä johtuu suurilta osin siitä, että kyseessä on myös maailman ensimmäinen kryptovaluutta. Mikäli Bitcoin keksittäisiin nyt, se tuskin enää pärjäisi samalla tavalla – monissa muissa valuuttaprojekteissa teknologia ja skaalautuvuusmahdollisuudet ovat ajaneet Bitcoinista ohi jo aikapäiviä sitten.

Kryptovaluutta Ethereumista puhutaan usein Bitcoinin ”pikkuveljenä”, vaikka käytännössä näillä kahdella hyvin erilaisella kryptovaluutalla ei ole keskenään juuri mitään tekemistä. Ethereum on tarkoitettu toiminta-alustaksi, hieman samaan tapaan kuin tietokoneessa Windows tai mobiililaitteessa Android. Ethereum mahdollistaa erilaisten automatisoitujen sovellusten kehittämisen omassa alustassaan.

Edellä mainittujen lisäksi suosittuja sijoituskohteita kryptovaluuttamaailmassa ovat muun muassa Binance Coin, Litecoin, XRP, Polkadot ja suomalaistaustainen Aave.

Yhteenveto

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Etenkin nuoret suomalaiset ovat innostuneet kryptovaluutoista, joskin kehitys laahaa vielä jäljessä esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Nasdaqin mukaan Yhdysvalloissa noin 46 miljoonaa ihmistä omistaa jo kryptovaluuttoja, mikä tarkoittaa karkeasti noin 17 % osuutta koko aikuisväestöstä.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen nähdään oivallisena mahdollisen vaurastua nopeasti. Tätä ruokkivat mediassa ajoittain nähtävät haastattelut suomalaisista, jotka ovat onnistuneet muutaman tuhannen euron sijoituksella hankkimaan jopa useiden miljoonien eurojen omaisuuden.

Kryptovaluutat nähdään kuitenkin myös epävakaana sekä epävarmana sijoituskohteena, eikä syyttä. Valuuttojen kurssit saattavat heilua lyhyessä ajassa useita kymmeniä tai satoja prosentteja, kuten vuoden 2021 kevään tapahtumatkin erinomaisesti todistavat. Moni kryptovaluuttasijoittaja odotti Bitcoinin arvonnousun jatkuvan samaa rataa yli 100,000 dollarin rajapyykin. Yllättäen matka kuitenkin pysähtyi ja valuutan arvo tippui lyhyessä ajassa puoleen.

Kryptovaluutat ovat alttiita lukemattomille eri tekijöille. Suuret määrät valuuttaa omistavat tahot pystyvät omilla kaupoillaan manipuloimaan markkinaa. Lisäksi maailmalta kuuluvat uutiset esimerkiksi kryptovaluuttojen kieltämisestä tai kaupankäynnin rajoittamisesta vaikuttavat usein negatiivisesti kryptovaluuttojen kursseihin.

Toisaalta taas uutiset suurten yritysten tekemistä Bitcoin-hankinnoista, sekä päätökset, kuten El Salvadorin ilmoitus ottaa Bitcoin maan toiseksi lailliseksi valuutaksi nostavat kurssia ajoittain hyvinkin nopeasti. Varmaa on ainoastaan se, että kryptovaluuttoihin ei kannata koskaan sijoittaa enemmän varaa kuin on varaa hävitä.

Photo by Brooke Cagle on Unsplash

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.