Kryptovaluutat
17
tammi

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Stellar Lumens (XLM)?

Stellar pyrkii ratkaisemaan globaalit rahansiirto-ongelmat tarjoamalla nopean ja halvan maksuprotokollan. Aikoinaan Ripplestä alkunsa saanut projekti on suuntautunut yhä enemmän kohti finanssialan instituutioita. Tämä artikkeli on Stellar Lumens opas. Esittelemme projektin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Mikä on Stellar Lumens (XLM)?

Stellar Lumens (XLM) on kryptovaluutta ja lohkoketjua hyödyntävä protokolla, jonka tavoitteena on mullistaa digitaaliset rahansiirrot. Stellar on erittäin tehokas maksuprotokolla, josta löytyy myös rajallinen tuki älysopimuksille. Projekti on suuntautunut viime vuosina yhä enemmän institutionaalisten asiakkaiden suuntaan.

Stellarin selkärankana toimii Stellar Consensus Protocol (SCP). Kysessä on uniikki konsensusalgoritmi, jonka avulla voidaan luoda turvallinen, skaalautuva ja hajautettu maksuverkko. Kyseessä on implementaatio Federal Byzantine Agreement -protokollasta. SCP mahdollistaa Stellarin salamannopeat ja halvat transaktiot, mikä erottaa sen monista kilpailevista maksuprotokollista.

Stellarin natiivitoken on XLM, jota kutsutaan myös englanniksi nimellä Lumens. XLM:n avulla maksetaan Stellar-verkon transaktiot. XLM-tokenia kutsutaan usein nimellä Stellar Lumens, joka on yhdistelmä Stellar-maksuprotokollaa sekä Lumens-kolikkoa.

Alla olevassa taulukossa on perustietoa XLM-tokenista.

OminaisuusInfo
Perustaja Jed McCaleb
Kategoria Maksuprotokolla
Ticker XLM
Kierrossa nyt 27.5 miljardia XLM
Kierrossa max 50 miljardia XLM
Alin kurssi (päiväys) $0,001227 (18.11.2014)
Ylin kurssi (päiväys) $0,9381 (4.1.2018)

Stellar Lumensin ajantasainen kurssi löytyy tästä linkistä: Stellar Lumens kurssi.

Stellar on yksi vanhimmista, yhä toiminnassa olevista, kryptovaluutoista. Sen historia ulottuu aina vuoteen 2014 saakka. Stellarin on perustanut Jed McCaleb, joka on myös yksi Ripplen perustajista. McCaleb erosi Ripplestä vuonna 2014 ja lähti kehittämään omaa maksuprotokollaansa XRP Ledgerin pohjalta. Stellarilla ja XRP:llä on siten yhteinen historia.

Alkuvuosina Stellar pyrki erottautumaan Ripplestä asiakaskuntansa osalta, mutta nykyisin tilanne on toinen. Stellar on suunnannut katseensa myös kohti pankkeja ja instituutioita. Se haluaa tarjota Ripplen tavoin alustan tuleville keskuspankkien digirahoille (CBDC).

Stellarin juuret ovat Ripplessä

Stellarin historia alkaa jo vuodesta 2014, jolloin Jed McCaleb perusti Stellar.org -yhdistyksen kehittämään protokollaa. McCaleb on merkittävä tekijä kryptomaailmassa, sillä hän oli perustamassa myös Mt. Gox -nimistä pörssiä. Se oli Bitcoin-huuman alkuaikoina maailman suurin kryptovaluuttapörssi.

Moni ei välttämättä tiedä, että McCaleb oli avainhenkilö myös Ripplessä. Hän liittyi projektiin jo vuonna 2011 ja palkkasi nykyisen vetäjän, Chris Larsenin, vuonna 2012. XRP-token tuli markkinoille vuonna 2013, ja McCaleb sekä Larsen saivat molemmat 9,5 miljardia tokenia itselleen.

Jed McCalebin sukset menivät pahasti ristiin Chris Larsenin sekä Ripple-tiimin kanssa vuonna 2013. Hän erosi projektista ja poistui myös Ripplen hallituksesta seuraavana vuonna. McCaleb perusti tämän jälkeen Stellarin ja uhkasi mm. dumpata omistamansa XRP-tokenit markkinoille rahoittaakseen sen. McCalebin ero Ripplestä oli hyvin riitaisa, ja projektit ovat kilpailleet alusta asti toistensa kanssa.

Jos haluat lukea todella yksityiskohtaisen tarinan Stellarin ja Ripplen historiasta ja taistelusta vuodelta 2015, tsekkaa tämä artikkeli. Kuvioon liittyy myös Jesse Powell, joka on Kraken-pörssin perustaja. Alla oleva video on myös hyvä informaatiolähde historiasta kiinnostuneille.

Koska Ripplen XRP-protokolla perustuu avoimeen lähdekoodiin (open source), kuka tahansa voi tehdä siitä oman versionsa. Näin myös Stellar toimi projektin alkuvaiheessa.

Tilanne muuttui vuonna 2015, kun Stellar-verkon käyttö alkoi kasvaa. Sen käyttämä konsensusprotokolla käytännössä kaatui. Verkko ajautui tilanteeseen, jossa nodet eivät pystyneet muodostamaan konsensusta. Stellarin mukaan kyse oli Ripplen konsensusprotokollan haavoittuvuudesta, mistä johtuen projekti rakensi kyseisen komponentin itse.

Stellar toi projektiin mukaan professori David Mazieresin, joka julkaisi vuonna 2015 white paperin Stellarin omasta konsensusprotokollasta SCP (Stellar Consensus Protocol).

Stellar Lumens (XLM) token oli 2017/2018 kurssihuuman huipulla yksi top 10 -kryptovaluutoista. Vuonna 2018 alkanut markkinoiden alamäki pudotti Lumensin pois top kympistä, mutta se säilytti pari vuotta asemansa sijojen 10-15 tuntumassa.

Stellar on buustannut tokeninsa kurssikehitystä erikoisella tavalla. Stellar-säätiö tuhosi marraskuussa 2019 puolet kaikista XLM-tokeneista, reilut 55 miljardia kappaletta. Tämä aiheutti hetkellisen kurssinousun, mutta pidemmän päälle sillä ei ollut merkittävää vaikutusta. Syksyllä 2019 luovuttiin myös vuosittaisesta noin 1 prosentin inflaatiosta.

Alla olevassa kuvassa on grafiikka XLM-tokenin kurssikehityksestä 2017-2022. Stellar Lumens on ollut mm. Litecoinin sekä Bitcoin Cashin tavoin suuri häviäjä 2020-2021 kryptobuumin aikana. Aikaisemmin top kymppiin mahtunut kolmikko on pudonnut sijoille 22, 28 ja 30 kryptovaluuttojen rankingissa (1/2022). stellar lumens 2017 2022

Vaikka yllä oleva grafiikka näyttää XLM-tokenille kurssinousua vuodesta 2020 vuoteen 2022, niin samaan aikaan monet kilpailevat valuutat ovat nousseet satoja tai tuhansia prosentteja enemmän.

Syy Stellarin heikkoon menestykseen on ennen kaikkea steikkauksen puuttuminen. Sijoittajien rahat suuntautuvat älysopimusalustoille sekä DeFi & NFT -sektoriin. Perinteiset maksuprotokollat ovat pudonneet pahasti suosiosta.

Stellar Lumensin kurssidata löytyy tästä linkistä: katso reaaliaikainen XLM kurssi.

Stellarin kehitys viime vuosina

Stellarin tähtäin on siirtynyt yhä vahvemmin finanssialan instituutioihin. Tämä on mielenkiintoista etenkin siksi, koska Ripple on profiloitunut alusta asti juuri pankkisektorin toimijaksi. Suuntaus kiristää Ripplen ja Stellarin kilpailuasetelmaa entisestään.

Kehitys sai vauhtia keväällä 2019 Stellar-orgnisaation johtoon nimitetyn Denelle Dixonin myötä. Hän julkaisi kesällä 2019 blogipostauksen ”Where we are headed”, joka linjasi näitä suunnitelmia.

Kehitys on kiihtynyt vuosien 2020 ja 2021 aikana, jolloin Dixon on edustanut Stellaria monissa pankkimaailmaan liittyvissä tapahtumissa. Myös Elliptic-diili kuuluu samaan kastiin. Kyseessä on lohkoketjujen analytiikkaan keskittyvä yhtiö, joka monitoroi Stellar-verkon transaktioita.

Kuten Elliptic-diili osoittaa, Stellar pyrkii pelaamaan yhteispeliä regulaattoreiden sekä pankkimaailman kanssa KYC/AML-prosesseihin liittyen. Tämä varmistaisi sen, että Stellarin verkko voisi toimia tulevaisuudessa alustana myös monille CBDC:lle eli keskuspankkien digivaluutoille. Yksi esimerkki CBDC-yhteistyöstä on Stellarin projekti Ukrainan valtion kanssa.

Näin totesi keväällä 2020 Consensus distributed -tapahtumassa edellä mainittu Denelle Dixon:

”CBDCs was exactly the type of digital money Stellar was designed for, connecting today’s real-world financial infrastructure with the digital blockchain world.”

Stellarilla on CBDC:n suhteen hyvä CV, sillä sen verkossa on tokenisoitu jo useita fiat-valuuttoja. Vuonna 2021 myös hurjasti suosiotaan kasvattava USDC stablecoin lanseerattiin Stellarin verkkoon.

Mielenkiintoisin yhteistyö tapahtuu Moneygramin kanssa. Eikä vähiten siksi, koska Moneygram oli vielä hetki sitten kilpailija Ripplen partneri. Kyseessä on yksi maailman suurimmista ns. remittance-maksujen välittäjistä maailmassa.

Tietyt Stellar-verkkoa tukevat lompakot integroidaan Moneygramin kanssa. Tämä mahdollistaa Moneygram-tilin luomisen suoraan Stellar-lompakosta. Seuraavaksi henkilö voi konvertoida fiat-valuuttoja (jopa käteistä) USDC-stablecoiniksi Stellar-lompakkoonsa Moneygramin toimipisteissä.

Moneygram-yhteistyö on artikkelin kirjoitushetkellä (1/2022) vielä pilot-vaiheessa. Se voi osoittautua tulevaisuudessa hyvin merkittäväksi Stellarin kannalta. On sitten kokonaan toinen asia, miten paljon kysyntää se luo XLM-tokenille.

Stellar-verkon nodet

Koska Stellar-protokollan juuret ovat Ripplessä, sen tekniset ominaisuudet ovat pitkälti vastaavat. Tämän maksuprotokollan avulla voidaan siirtää eri valuuttoja parissa sekunnissa ympäri maailman.

Stellar on muiden kryptovaluuttojen tavoin palvelinkoneiden muodostama verkko. Tällaista palvelinta kutsutaan nodeksi (suomennettuna solmu). Stellarin ratkaisussa on kahdenlaisia solmuja: watcher ja validator. Ensin mainitut välittävät transaktioita ja tallentavat lohkoketjun dataa, aivan kuten Bitcoinin nodet. Validator-solmut muodostavat sen sijaan konsensuksen ja uudet lohkot.

Alla oleva video on hyvä yhteenveto Stellarin verkosta parissa minuutissa.

Koska transaktiokustannukset ovat mitättömät, noden pyörittäminen ei ole Stellar-verkossa taloudellisesti kannattavaa. Lisäksi näitä mikroskooppisia transaktiomaksuja ei edes jaeta verkon ylläpitäjille. Tästä johtuen nodeja on esim. Bitcoiniin verrattuna hyvin vähän (watchers ja validators yhteensä noin 140 kpl), ja monet niistä ovat Stellar Foundationin tai sen partnereiden ylläpitämiä.

Käytännössä solmuja pyörittävät sellaiset tahot, jotka rakentavat myös bisnestä Stellar-verkkoa hyödyntäen. Silloin ko. yrityksellä on insentiivi vahvistaa verkkoa noden avulla.

Tässä kohtaa on myös tärkeä huomauttaa, että Stellarissa ei ole mukana steikkausta. Tämä on tuttu kaikista suosituista platformeista, eli verkon validaattoreiden on steikattava kyseistä valuuttaa päästäkseen luomaan uusia lohkoja. Stellarin natiivitokenia (XLM) ei kuitenkaan tarvita steikkaukseen.

Ainoa käyttökohde XLM-tokenille ovat Stellar-verkon siirtomaksut. Transaktiot ovat lähes ilmaisia euroissa mitattuna. Kyseessä mikroskooppisen pieni maksu, jonka tarkoitus on lähinnä estää verkkospämmiä / ddos-hyökkäyksiä.

Stellar-verkon ankkurit ja assetit

Stellar-protokollan ”pihvi” on valuuttojen (tai muiden assettien) salamannopeat siirrot. Uusi lohko luodaan parin sekunnin välein, joten transaktiot tapahtuvat ripeästi sekä todella pienillä kuluilla. Stellarin verkko käsittelee tällä hetkellä noin 1000 transaktiota per sekunti (TPS).

Stellar on luotu alusta asti maksuprotokollaksi. Sen etuna esim. Bitcoin-verkkoon verrattuna mahdollisuus lähettää myös fiat-valuuttoja sekä muita assetteja. Stellar on tätä kautta luonnollinen alusta myös keskuspankkien digirahoille (CDBC).

Järjestelmässä liikkuu kolmenlaisia assetteja: Lumen(s) sekä ankkuroidut ja ei-ankkuroidut assetit.

Lumen (XLM) on järjestelmän natiivitoken. Ankkuroitu assetti on esimerkiksi Yhdysvaltain dollari tai osaketta kuvaava token, jonka arvo on ankkuroitu verkon ulkopuoliseen assettiin. Näistä käytetään myös englanniksi termejä redeemable, tethered tai collateralized. Ei-ankkuroitu assetti on Stellarin verkkoon luotu token esimerkiksi ICO:n kautta, vertaa Ethereumin ERC-20 token.

Alla oleva video on hyvä yhteenveto Stellarin eri asseteista.

Tässä kohtaa mukaan tulevat myös ankkurit. Nämä toimivat ankkuroitujen assettien sekä Stellar-verkon välisinä linkkeinä. Toimintalogiikan voi ymmärtää esim. Paypalin kautta. Voit tehdä tilillesi eurotalletuksen, josta tulee sen jälkeen PayPal-verkon assetti. Voit lähettää euroja PayPalin sisällä muille käyttäjille tai nostaa saamasi PayPal-siirrot myös takaisin pankkitilillesi euroiksi.

Ankkureiden kautta tehty talletus Stellar-verkkoon toimii samalla idealla. Ankkurit voivat olla esimerkiksi pankkeja, maksuoperaattoreita kuten Visa tai kryptovaluuttapörssejä. Ankkuroitu assetti voi olla esimerkiksi fiat-valuutta, kryptovaluutta tai osake.

Stellarin verkossa tehty rahansiirto on mahdollista myös jäädyttää. Jos huomaat esimerkiksi lähettäneesi väärän summan Lumenia tai kokonaan väärälle henkilölle, voit jäädyttää varat parissa sekunnissa. Tämän jälkeen ne voidaan vain palauttaa sinun tilillesi.

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Käydään seuraavaksi läpi hieman tarkemmin Stellarin omaa konsensusprotokollaa. Kuten historiaosiossa mainittiin, Stellar kehitti oman protokollansa verkossa ilmenneiden ongelmien vuoksi vuonna 2015. Se on implementaatio Federal Byzantine Agreement (FBA) -protokollasta, joka perustuu puolestaan Byzantine Fault Tolerance (BFT) -malliin.

Kilpailevissa vaihtoehdoissa (BFT) verkko sisältää ennalta määrätyt validaattorit, mutta Stellarin ratkaisussa nodet eli palvelinkoneet voivat vapaasti valita validaattoreiksi kelpaavat ( luotettavat) tahot. Stellarin mukaan FBA on desentralisoitu versio BFT:stä.

Stellarin verkko on teoriassa avoin Bitcoinin tapaan (permissionless), eli kuka tahansa voi liittyä verkkoon nodeksi. Johtuen SCP-protokollan luonteesta, asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

”I’d consider it a decentralized permissioned blockchain. There is no central authority to receive permission from, but the system is based on proliferated trust so you need to get trusted by someone who is already trusted in order for your validation opinions to have any merit.” (Lähde)

Kuten yllä oleva lainaus kertoo, node tarvitsee ikään kuin luotettavan noden leiman jo olemassa olevalta ja luotettavalta nodelta, tai sen päätöksillä ei ole verkossa juurikaan arvoa.

Alla on hyvä video SCP:n toiminnasta.

Kun Stellar-verkossa oleva node valitsee luotettavan tahon, kuvaan tulee termi quorum slice. Termi quorum tarkoittaa suomennettuna päätösvaltaisuutta.

Verkon nodet välittävät informaatiota keskenään, ja quorum slice on ikään kuin yksi tiedonmurunen eli osa kokonaisuudesta. Yksi node voi tarvita transaktion tai toisen noden validointia varten useita eri ”tiedonmuruja”, joista sitten muodostuu quorum.

Nodet äänestävät jatkuvasti (eli rakentavat konsensusta) siitä, mitkä transaktiot ovat luotettavia tallennettavaksi lohkoketjuun. Nodet lähettävät transaktioiden lisäksi jatkuvasti tietoa omista ”tiedonmuruistaan” (quorum slice) eli niistä nodeista, jotka ovat luotettavia.

Stellar Lumens ostaminen (Stellar sijoituskohteena)

Miten hyvältä idealta Stellar Lumens ostaminen tuntuu juuri nyt? Käydään Stellarin sijoituspotentiaalia läpi seuraavaksi.  Stellar siirtyy siis yhä enemmän kohti finanssialan instituutioita. Onko Stellarin lähivuosina jopa useamman eri CBDC:n alustana? Aika näyttää.

Projektissa on tapahtunut merkittävää kehitystä parin viime vuoden aikana. Stellar on solminut yhä enemmän yhteistyökuvioita, kuten historiaosiossa mainittiin. XLM-tokenin kurssissa tämä ei kuitenkaan näy. Kysymys kuuluu: pitäisikö sen näkyä? Onko Stellar Lumens ostaminen hyvä idea, kun XLM-token on pudonnut parissa vuodessa top kympin tuntumasta sijalle 30 kryptojen rankingissa.

Stellarin haasteet ovat samat kuin Ripplen XRP-tokenilla, Litecoinilla sekä muillakin vastaavilla maksuvälineillä.

  1. Transaktiomaksut ovat niin pieniä, että peruskäyttäjän ei tarvitse hankkia XLM-tokenia lompakkoonsa kuin parin dollarin arvosta.
  2. Tarvittaisiin mielettömän paljon siirtoja, jotta verkon käytöstä muodostuisi kurssiin vaikuttava kysyntäajuri.
  3. Stellarin konsensusprotokollasta puuttuu Proof of Stake -platformeista tuttu steikkaus, mikä lukitsisi tokeneita pois markkinoilta ja toisi luonnollista kysyntää tokenille.

Kumpikaan näistä ongelmista ei ratkea aivan helposti. Stellarin vahvuus ovat pienet transaktiomaksut, joten niiden kohoaminen vesittäisi koko verkon idean. Konsensusprotokollaakaan ei noin vain muuteta. Stellarin verkko on tällä hetkellä luonteeltaan varsin keskitetty ja bisnespartnereiden hallussa, joilla on insentiivi pyörittää validaattoria myös ilman palkkioita.

Sijoittajan kannattaa miettiä huolellisesti XLM-tokenin kurssiajureita. Mitä vaadittaisiin, että XLM-tokenille tulisi kurssia merkittävästi nostattavaa kysyntää? Olisiko jonkin keskuspankin digivaluutta tällainen skenaario? Vaikka se ei suoraan toisi XLM-tokenille kysyntää, tällainen yhteistyö voisi nostaa Stellar Lumensin kurssia spekuloijien vuoksi.

Jos olet kiinnostunut sijoittamaan Stellar Lumensiin, tutustu tähän artikkeliin: Osta Stellar Lumensia. Se antaa sinulle ohjeet Stellarin ostamiseksi askel askeleelta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *