Opas: Mikä on Stellar Lumens?

Ripple-projektista aikoinaan eronnut Stellar on vakiinnuttanut asemansa yhtenä top 20 -kryptovaluutoista. Kyseessä on maksuprotokolla, joka pyrkii ratkaisemaan globaaleja rahansiirto-ongelmia. Tämä artikkeli on Stellar Lumens opas. Esittelemme projektin historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Stellar-opas löytyy myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta, jos haluat tutustua projektiin videoformaatissa.

Stellar on globaali maksujärjestelmä

Asetetaan Stellar Lumens ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriassa ovat mm. Bitcoin, Bitcoin Cash sekä Litecoin. Nämä ovat digitaaliseksi P2P-valuutaksi suunniteltuja kolikoita, joilla ei ole maksuvälineen lisäksi merkittäviä ominaisuuksia.

Platformit ovat puolestaan kokonaisia ekosysteemejä, joiden tunnetuin edustaja on Ethereum. Voit ajatella niiden olevan kuin Android tai iOS eli käyttöjärjestelmä erilaisille applikaatioille. EOS, Tron ja Zilliqa ovat myös tunnettuja platformeja.

Tokenit luodaan puolestaan platformien sisään, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tokeneita ovat mm. DeFi-tokenit kuten Aave, Maker tai Compound. Niillä on käyttöä tietyn, rajatun, ohjelmiston eli Dappin sisällä.

Stellar on asetettava platform-kategoriaan, mutta se ei ole suora kilpailija Ethereumille ja muille tunnetuille älysopimus-alustoille. Stellarin fokus on hyvin vahvasti toimia globaalina maksujärjestelmänä – englanniksi sitä kutsutaan termillä payment protocol.

Stellarille löytyy ainakin yksi selkeä kilpailija, joka on Ripplen XRP. Näiden kahden eroavaisuuksiin palataan tarkemmin vielä erillisessä kappaleessa.

Hyvä esimerkki maksujärjestelmästä on maaliskuussa 2019 julkaistu uutinen liittyen IBM:n World Wire frameworkiin. IBM:n rakentama maksujärjestelmä mahdollistaa pankeille nopeat siirrot eri valuutoissa, ja transaktiot tallennetaan Stellarin lohkoketjuun.

Tehdään seuraavaksi pieni tarkennus projektin nimestä, eli Stellar Lumens on yhdistelmä Stellar-protokollasta sekä natiivitokenista Lumen. Itse projektiin tai sitä pyörittävään säätiöön (Stellar Development Foundation) viitataan usein pelkällä Stellar-nimellä, mutta kryptovaluutasta eli Lumen-tokenista on käytetty aina yhdistelmää Stellar Lumens.

Stellar-lohkoketjun natiivivaluuttana toimii siis XLM-lyhennettä käyttävä Lumen. Tämän tokenin idea on sama kuin muissakin platformeissa, eli XLM toimii transaktioiden maksuvälineenä.

Stellarin juuret ovat Ripplessä

Stellarin historia alkaa jo vuodesta 2014, jolloin Jed McCaleb perusti Stellar.org -yhdistyksen kehittämään Stellar-protokollaa. McCaleb on merkittävä tekijä kryptomaailmassa, sillä hän oli perustamassa myös Mt. Gox -nimistä pörssiä, joka oli Bitcoin-huuman alkuaikoina maailman suurin kryptovaluuttapörssi.

Mt. Gox jäi kryptovaluuttojen historiaan surullisella tavalla vuonna 2014, jolloin hakkerit varastivat yli 800 000 Bitcoinia ja ajoivat pörssin konkurssiin. Bittirahansa menettäneet treidaajat ovat vasta nyt saamassa takaisin osan menetetyistä kolikoistaan. McCaleb ei tosin ollut hakkeroinnin aikaan enää Mt. Goxin johdossa, sillä hän oli myynyt pörssin Mark Karpelesille kolme vuotta aikaisemmin.

Alla olevassa podcastissa on tunnin verran tarinaa McCalebin ja Mt. Goxin historiasta.

Moni ei välttämättä tiedä, että Stellarin perustaja Jed McCaleb oli avainhenkilö myös Ripplessä. Hän liittyi projektiin vuonna 2011 ja palkkasi nykyisen vetäjän, Chris Larsenin, vuonna 2012. XRP-token tuli markkinoille vuonna 2013, ja McCaleb sekä Larsen saivat molemmat 9,5 miljardia tokenia itselleen. McCaleb omistaa yhä tänäkin päivänä (12/2020) reilut 4 miljardia XRP-tokenia.

Jed McCalebin sukset menivät pahemman kerran ristiin Chris Larsenin sekä muun Ripple-tiimin kanssa vuonna 2013. Hän erosi projektista ja poistui myös Ripplen hallituksesta seuraavana vuonna. McCaleb perusti tämän jälkeen Stellarin ja uhkasi mm. dumpata omistamansa XRP-tokenit markkinoille rahoittaakseen sen. McCalebin ero Ripplestä oli hyvin riitaisa, ja projektit ovat kilpailleet alusta asti toistensa kanssa.

Jos haluat lukea todella yksityiskohtaisen tarinan Stellarin ja Ripplen historiasta ja taistelusta vuodelta 2015, tsekkaa tämä artikkeli. Kuvioon liittyy myös Jesse Powell, joka on Kraken-pörssin perustaja.

Koska Ripplen XRP-protokolla perustuu muiden kryptovaluuttojen tavoin avoimeen lähdekoodiin (open source), kuka tahansa voi hyödyntää sitä ja tehdä oman versionsa. Näin toimi myös Stellar, joka teki vastaavan toimenpiteen kuin Charlie Lee aikoinaan Litecoinin kanssa.

Tilanne muuttui vuonna 2015. Kun Stellar-verkon käyttö alkoi kasvaa, sen käyttämä (Ripplen) konsensusprotokolla käytännössä kaatui. Verkko ajautui tilanteeseen, jossa sen nodet eli palvelimet eivät pystyneet muodostamaan konsensusta. Stellarin mukaan kyse oli Ripplen konsensusprotokollan haavoittuvuudesta, mistä johtuen projekti päätti rakentaa kyseisen palikan täysin uudelleen.

Stellar toi projektiin mukaan professori David Mazieresin, joka julkaisi vuonna 2015 white paperin Stellarin omasta konsensusprotokollasta nimeltään SCP (Stellar Consensus Protocol). Kyseessä on impelementaatio FBA:sta (Federal Byzantine Agreement) , jonka toimintaan palataan hieman myöhemmin.

Stellar Lumens (XLM) token oli 2017/2018 kurssihuuman huipulla yksi top 10 -kryptovaluutoista. Sen kurssi kohosi tuhansia prosentteja lyhyessä ajassa XRP:n vanavedessä. Näiden kahden tokenin nousut ja laskut ovat osuneet useaan kertaan samoihin aikoihin, mikä on tuskin sattumaa.

Vuonna 2018 alkanut markkinoiden alamäki pudotti Lumensin pois top kympistä, mutta se on säilyttänyt asemansa varsin selkeänä top 20 -valuuttana. 

Stellar on buustannut tokeninsa kurssikehitystä myös varsin erikoisella tavalla. Stellar-säätiö tuhosi marraskuussa 2019 puolet kaikista XLM-tokeneista, reilut 55 miljardia kappaletta. Tämä aiheutti hetkellisen kurssinousun, mutta pidemmän päälle sillä ei ollut merkittävää vaikutusta.

Syksyllä 2019 luovuttiin myös vuosittaisesta noin 1 prosentin inflaatiosta.

Alla olevassa kuvassa on grafiikka XLM-tokenin kurssikehityksestä 01/2017-12/2020.

Stellar Lumens XLM kurssikehitys

Nykyisin XLM-tokeneita on olemassa reilun 100 miljardin sijasta vain 50 miljardia kappaletta. Kierrossa markkinoilla niistä on hieman alle 22 miljardia (12/2020), eli Stellar-säätiön hallussa on edelleen valtavasti XLM-tokeneita.

Keväällä 2019 Stellarin kehitystyöstä vastaavan säätiön johtoon siirtyi Denelle Dixon. Tästä on alkanut selkeä kehityssuunta, jonka myötä Stellar on siirtynyt yhä vahvemmin Ripplen reviirille eli kosiskelemaan pankkeja sekä muita instituutioita.

Tällä hetkellä kuumana käyvä CBDC eli keskuspankkien digiraha liittyy myös kuvioon. Stellar haluaa tarjota tulevaisuudessa platformin näille valuutoille. Tähän aiheeseen palataan vielä tarkemmin.

Koko projekti on ollut verrattaen vähän otsikoissa parin viime vuoden ajan. Se jää selkeästi “isoveljensä” XRP:n varjoon medianäkyvyydessä. XLM-tokenista harvemmin puhutaan myöskään sosiaalisessa mediassa.

Kaikki tämä huomioiden, Stellar Lumensin markkina-asema on pysynyt jopa yllättävän vahvana.

Stellar-verkko on salamannopea

Koska Stellar-protokollan juuret ovat Ripplessä, sen tekniset ominaisuudet ovat pitkälti vastaavat. Tämän maksuprotokollaan avulla voidaan siirtää mitä tahansa valuuttaa parissa sekunnissa ympäri maailman.

Stellar on muiden kryptovaluuttojen tavoin palvelinkoneiden muodostama verkko. Tällaisia palvelimia kutsutaan nimellä node tai suomennettuna solmu. Stellarin ratkaisussa niitä kutsutaan myös validaattoreiksi, koska erillisiä louhijoita ei tarvita. Validaattorit vastaavat verkon ylläpidosta ja uusien lohkojen hyväksymisestä.

Koska transaktiokustannukset ovat mitättömät, validaattorina toimiminen ei ole Stellar-verkossa taloudellisesti kannattavaa puuhaa. Tästä johtuen palvelimia on esim. Bitcoiniin verrattuna hyvin vähän (vain pari sataa), ja monet niistä ovat parnereiden ja Stellar Foundationin ylläpitämiä.

Stellar-protokollan “pihvi” on krypto- tai fiat-valuuttojen salamannopea siirto sen verkossa. Uusi lohko luodaan parin sekunnin välein, joten XLM-tokenin ja muidenkin valuuttojen siirrot tapahtuvat ripeästi. Stellarin verkko kykenee käsittelemään tuhansia transaktioita per sekunti (TPS).

Alla oleva kuva kertoo, miten USD konvertoidaan Stellarin verkossa liikuteltavaksi assetiksi.

stellar lumens fiat

Toimintalogiikan voi ymmärtää esim. Paypalin tai Skrillin kautta. Käyttäjä tekemä fiat-talletus konvertoidaan Stellar-verkossa liikkuvaksi krediitiksi. Tästä toimenpiteestä vastaavat niin sanotut ankkurit (anchors). Siirto konvertoidaan verkon avulla automaattisesti vastaanottajalle sopivaksi valuutaksi.

Tässä kohtaa kuvaan tulee myös natiivitoken Lumen (XLM), jota käytetään aina siirtomaksuissa. Transaktiot ovat lähes ilmaisia, mutta mukana on mikroskooppisen pieni maksu, jonka tarkoitus on estää verkkospämmiä / ddos-hyökkäyksiä. Vastaava idea on käytössä monissa muissakin verkoissa.

Stellar-protokolla mahdollistaa tuhansien transaktioiden käsittelyn yhden sekunnin aikana, joten sen skaalautuvuus on aivan eri luokkaa verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin.

Stellar tukee myös älysopimuksia, ja sen verkossa tehty rahansiirto on mahdollista myös jäädyttää. Jos huomaat esimerkiksi lähettäneesi väärän summan Lumenia tai kokonaan väärälle henkilölle, voit jäädyttää varat parissa sekunnissa. Tämän jälkeen ne voidaan vain palauttaa sinun tilillesi.

Tässä artikkelisa kuvatut ominaisuudet tarkoittavat kiistatta sitä, että Stellar ei ole Bitcoinin tavoin todella hajautettu verkko. 

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Käydään seuraavaksi läpi hieman tarkemmin Stellarin omaa konsensusprotokollaa. Kuten historiaosiossa mainittiin, Stellar kehitti oman protokollansa verkossa ilmenneiden ongelmien vuoksi vuonna 2015.

Alla olevalla videolla on selkeä kuvaus Stellar Consensus Protcol eli SCP:n toiminnasta.

Kyseessä on implementaatio (Federal Byzantine Agreement) FBA -algoritmista, joka eroaa esim. Ripplen tai Hyperledgerin käyttämästä järjestelmästä merkittävästi.

Kilpailevissa vaihtoehdoissa verkko sisältää ennalta määrätyt validaattorit, mutta Stellarin ratkaisussa nodet eli palvelinkoneet voivat vapaasti valita validaattoreiksi kelpaavat (= luotettavat) tahot. 

Stellarin verkko on teoriassa Bitcoinin tapaan avoin (permissionless), eli kuka tahansa voi lisätä oman node-palvelimensa siihen. Johtuen SCP-protokollan luonteesta, asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

“I’d consider it a decentralized permissioned blockchain. There is no central authority to receive permission from, but the system is based on proliferated trust so you need to get trusted by someone who is already trusted in order for your validation opinions to have any merit.” (Lähde)

Kuten yllä oleva lainaus kertoo, node tarvitsee ikään kuin luotettavan noden leiman jo olemassa olevalta ja luotettavalta nodelta, tai sen päätöksillä ei ole verkossa juurikaan arvoa. 

Kun Stellar-verkossa oleva node valitsee luotettavan tahon, kuvaan tulee termi quorum slice. Termi quorum tarkoittaa suomennettuna päätösvaltaisuutta. 

Verkon nodet välittävät informaatiota keskenään, ja quorum slice on ikään kuin yksi tiedonmurunen eli osa kokonaisuudesta. Yksi node voi tarvita transaktion tai toisen noden validointia varten useita eri “tiedonmuruja”, joista sitten muodostuu quorum.

Nodet äänestävät jatkuvasti (eli rakentavat konsensusta) siitä, mitkä transaktiot ovat luotettavia tallennettavaksi lohkoketjuun. Nodet lähettävät transaktioiden lisäksi jatkuvasti tietoa omista “tiedonmuruistaan” (quorum slice) eli niistä nodeista, jotka ovat luotettavia.

Kyseessä on varsin monimutkainen järjestelmä selitettäväksi etenkin suomen kielellä. SCP on selitetty yksityiskohtaisesti Stellar.org -sivustolla sekä tässä artikkelissa.

Stellarin tähtäin on siirtynyt kohti pankkeja

Stellar-projekti nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 loppupuolella johtuen uutisoidusta yhteistyöstä teknologiajätti IBM:n kanssa. Artikkelin ensimmäisessä kappaleessa linkattu uutinen IBM:n World Wire frameworkista on jatkumoa tähän suuntaan.

Seuraavassa lyhyt video aiheesta.

Vuodesta 2019 lähtien Stellarin tähtäin on siirtynyt yhä vahvemmin IBM:n kaltaisten teknologiafirmojen sijasta pankkisektoriin. Tämä on mielenkiintoista etenkin siksi, koska Ripple on profiloitunut alusta asti nimenomaan pankkiyhteistyöstään. Suuntaus kiristää Ripplen ja Stellarin kilpailuasetelmaa entisestään.

Kuten historiaosiossa mainittiin, kehitys on saanut vauhtia keväällä 2019 Stellar-orgnisaation johtoon siirtyneen Denelle Dixonin myötä. Hän julkaisi kesällä 2019 blogipostauksen “Where we are headed”, joka linjasi näitä suunnitelmia.

Kehitys on kiihtynyt vuoden 2020 aikana, jolloin Dixon on edustanut Stellaria monissa pankkimaailmaan liittyvissä tapahtumissa. Myös Elliptic-diili kuuluu samaan kastiin. Kyseessä on lohkoketjujen analytiikkaan keskittyvä yhtiö, joka monitoroi Stellar-verkon transaktioita.

Kuten yllä oleva esimerkki kertoo, Stellar pyrkii pelaamaan regulaattoreiden ja pankkimaailman kanssa yhteispeliä esim. KYC/AML-prosesseihin liittyen. Tämä varmistaisi sen, että Stellarin verkko voisi toimia tulevaisuudessa alustana myös monille CBDC:lle eli keskuspankkien digivaluutoille.

Näin totesi keväällä 2020 Consensus distributed -tapahtumassa edellä mainittu Denelle Dixon:

“CBDCs was exactly the type of digital money Stellar was designed for, connecting today’s real-world financial infrastructure with the digital blockchain world.” (Lähde)

Stellarilla on CBDC:n suhteen hyvä CV, sillä sen verkossa on tokenisoitu jo useita fiat-valuuttoja. Vuonna 2021 myös hurjasti suosiotaan kasvattava USDC stablecoin lanseerataan  Stellarin verkkoon. Uutisen mukaan Stellar on tulevaisuudessa jopa nimellä “The Official Chain of USDC”.

Tulevat vuodet näyttävät, miten Stellar onnistuu suunnitelmissaan pankkirintamalla. Saat lisätietoa merkittävistä tapahtumista sosiaalisen median lisäksi myös Stellarin blogista.

Stellar Lumens sijoittaminen

Stellar siirtyy siis yhä selvemmin finanssimaailmaa kohti, mikä tarkoittaa Ripplen reviiriä. Miten tämä vaikuttaa molempien tulevaisuuteen?

Projekteilla on yhteisestä fokuksesta huolimatta selkeitä eroja. Ripplen fokus on sen RippleNet-tuotteessa, joka on suljettu verkko pankkienväliseen viestinvälitykseen. XRP-tokenia tarvitaan RippleNetissä vain pieneen osaan operaatioista.

Ripplen julkinen verkko, XRP Ledger, on ollut pitkälti vailla käyttöä. Vuonna 2020 ilmestyneen raportin mukaan peräti 98 % julkisen verkon transaktioista on tyhjiä. Stellarin kohdalla tilanne on toinen.

Stellarilla on vain yksi julkinen verkko, jossa kaikki transaktiot suoritetaan. Sen XLM-token toimii myös jokaisessa siirron maksuvälineenä. SCP -konsensusalgoritmi tekee myös Stellarin verkosta enemmän desentralisoidun kuin XRP Ledger.

Alla olevalla videolla on käyty läpi Stellarin ja XRP:n eroja.

Oli kyse sitten Ripplen tai Stellarin ratkaisusta, sijoittajia kiinnostaa tietysti natiivitokenin (XRP vs XLM) kurssikehitys. Tässä kohtaa esiin tulee ongelmia molempien projektien kohdalla.

On selvää, että vuoden 2017, 2018 ja 2020 rajut kurssinousut eivät liity suoraan adoptioon tai teknologiseen kehitykseen. Molempien kurssi on raketoinut usein myös käsi kädessä, vaikka siihen ei ole periaatteessa mitään syytä.

Tämän lisäksi nopeita, jopa satojen prosenttien nousuja, on seurannut usein raju pudotus. Tällaiset liikkeet ovat usein kurssimanipulointia valaiden taholta. 

Suuri kysymys liittyykin XRP:n ja XLM:n arvonajureihin. Molempiin liittyy sijoittajan näkökulmasta kolme keskeistä kysymystä;

  1. Transaktiomaksut ovat niin pieniä (käytänössä nolla), että tarvittaisiin tolkuton määrä siirtoja, jotta niillä olisi kurssia merkittävästi nostattava vaikutus.
  2. Konsensusprotokollasta puuttuu muista platformeista tuttu steikkaus, mikä lukitsisi valtavasti tokeneita pois markkinoilta ja nostaisi kurssia.
  3. Perustajilla on hallussaan valtava määrä tokeneista.

Otetaan esimerkiksi Ethereum, jonka 2.0 -version steikkaus käynnistyi joulukuussa 2020. ETH-tokeneita on lukittu jo muutaman viikon aikana yli miljoona kappaletta, ja määrä kasvaa koko ajan. Cardano, Tezos ja vastaavat Proof of Stake -ratkaisut ovat keränneet verkosta kymmeniä prosentteja kaikista tokeneista (parhaimmillaan jopa suurimman osan).

Tämän lisäksi Ethereum-verkossa tarvitaan ETH-tokeneita transaktiomaksuihin, joita lukuisat suositut applikaatiot luovat jatkuvalla syötöllä. Transaktiomaksut ovat luokkaa muutamia dollareita, mikä luo nopeasti tarvetta suurelle määrällä Etheriä.

Esimerkiksi Ripplen ODL-palvelun selkeä kasvu ei ole näkynyt 2019-2020 vastaavana nousuna XRP:n kurssissa.

Mitä oikeasti vaadittaisiin, että XLM-tokenille tulisi kurssia merkittävästi nostattavaa kysyntää? Olisiko jonkun keskuspankin digivaluutta tällainen?

Sijoittajan kannattaa miettiä tarkkaan näiden projektien fundamentteja ja varoa FOMOa rajujen kurssinousujen aikana. XLM:n ja XRP:n kurssikäyttäytyminen tarjoaa toki hyvän alustan spekuloinnista tykkääville.

Stellar Lumens kurssi ja ostaminen

 

 

XLM-tokenia on helppo hankkia Coinmotionin kautta! Kyseessä on turvallinen ja luotettava kotimainen palvelu, joka sopii hyvin aloittelijoille.

Osta XLM Coinmotionista

Stellar löytyy myös maailman johtavien pörssien (Binance, Coinbase) valikoimista. Sekä Binance että Coinbase tukevat myös SEPA-tilisiirtoja.

Stellar Lumensille on tarjolla myös monia eri säilytystapoja. Suosittu hardware-lompakko Ledger Nano tukee XLM-tokenia. Tämän lisäksi Stellar.org -sivustolta ladattava desktop-lompakko on hyvin helppokäyttöinen ja toimiva.

Lisätietoa projektista osoitteesta Stellar.org ja Reddit/r/Stellar. Alla on myös hyvä video Stellar-projektista, joka kannattaa tsekata.

Kuva: Stellar.org press

Seuraavassa vielä muutamia yleisimpiä kysymyksiä Stellariin liittyen.

Mikä on Stellar ja mikä on Lumens?

Stellar on projektin, lohkoketjun ja sitä pyörittävän organisaation nimi. Lumen on puolestaan Stellar-lohkoketjun natiivitoken, jonka lyhenne on XLM. Tätä tokenia kutsutaan yleisesti nimellä Stellar Lumens.

Mitä yhteistä on Stellarilla ja Ripplellä?

Stellarin perustaja Jed McCaleb oli yksi Ripplen avainhenkilöitä, ennen kuin hän siirtyi Stellar-projektiin. Stellarin ensimmäinen versio pohjautui myös pitkälti Ripplen XRP Ledgerin koodiin.

Ovatko Stellar ja Ripple kilpailijoita?

Tavallaan kyllä. Molemmat pyrkivät ratkaisemaan samoja ongelmia, mutta Ripple keskittyy tällä hetkellä pankkisektoriin, kun taas Stellarin kohteena ovat finanssialan ulkopuoliset yhtiöt.

Mistä voin ostaa Stellar Lumens kryptovaluuttaa?

Stellar Lumens -kryptovaluuttaa ostat helpoiten euroilla suomalaisesta Coinmotion-palvelusta. Jos palvelu ei ole ennestään tuttu, tutustu tähän oppaaseen.

Mikä on paras Stellar Lumens -lompakko?

Voit ladata Stellarin sivuilta helppokäyttöisen ja ilmaisen desktop-lompakon. Turvallisin vaihtoehto säilytykseen on Ledger Nano X tai Trezor Model T.

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*