Opas: Mikä on Stellar Lumens?

Stellar Lumens on noussut vuoden 2018 aikana yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista. Kyseessä on mielenkiintoinen projekti , joka kilpailee samoista markkinoista kuin Ripple. Tässä artikkelissa esitellään Stellarin järjestelmä sekä natiivitoken Lumen (XLM).

Rekisteröidy Coinmotionille

Stellar on tunnettu IBM-yhteistyöstään

Asetetaan Stellar Lumens ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen universumissa. Aloitetaan ensin nimestä, eli Stellar Lumens on yhdistelmä Stellar-protokollasta sekä natiivitokenista Lumen. Itse projektiin tai sitä pyörittävään säätiöön viitataan usein pelkällä Stellar-nimellä (mikä on oikein), mutta kryptovaluutasta eli Lumen-tokenista on käytetty aina yhdistelmää Stellar Lumens.

Kyseessä on ei ole kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli Stellar Lumens ei ole Bitcoinin, Litecoinin tai muiden virtuaalivaluuttojen kilpailija. Kyseessä on kokonainen ekosysteemi, joka voidaan asettaa samaan kategoriaan kuin Ethereum, EOS ja TRON.

Jos mennään vieläkin syvemmälle, niin Stellar ei ole suora kilpailija myöskään näille järjestelmille. Kyseessä on projekti, joka kilpailee Ripplen kanssa samasta sektorista. Tästä on hyvä esimerkki maaliskuussa 2019 julkaistu uutinen liittyen IBM:n World Wire frameworkiin. IBM:n rakentama maksujärjestelmä mahdollistaa pankeille nopeat siirrot eri valuutoissa, ja transaktiot tallennetaan Stellarin lohkoketjuun.

Stellar on englanniksi kutsuttuna payment protocol, jonka lohkoketjussa voidaan liikuttaa Ripplen tavoin myös fiat-valuuttaa. Stellar nousi suuren yleisön tietoisuuteen nimenomaan IBM-yhteistyön kautta vuonna 2017.

Stellar-lohkoketjun natiivivaluuttana toimii XLM-lyhennettä käyttävä Lumen. Tämän tokenin idea on sama kuin muissakin platformeissa, eli XLM toimii pääasiassa transaktioiden maksuvälineenä.

Stellarin juuret ovat Ripplessä

Stellarin historia alkaa vuodesta 2014, jolloin Jed McCaleb perusti Stellar.org -yhdistyksen kehittämään Stellar-protokollaa. McCaleb on merkittävä tekijä kryptomaailmassa, sillä hän oli perustamassa myös Mt. Gox -nimistä pörssiä, joka oli Bitcoin-huuman alkuaikoina maailman suurin kryptovaluuttapörssi.

Mt. Gox jäi kryptovaluuttojen historiaan surullisella tavalla vuonna 2014, jolloin hakkerit varastivat yli 800 000 Bitcoinia ja ajoivat pörssin konkurssiin. Bittirahansa menettäneet treidaajat ovat vasta nyt saamassa takaisin osan menetetyistä kolikoistaan. McCaleb ei tosin ollut hakkeroinnin aikaan enää Mt. Goxin johdossa, sillä hän oli myynyt pörssin Mark Karpelesille kolme vuotta aikaisemmin.

Alla olevassa podcastissa on tunnin verran tarinaa McCalebin ja Mt. Goxin historiasta.

Moni ei välttämättä tiedä, että Stellarin perustaja Jed McCaleb oli avainhenkilö Ripplessä. Hän liittyi projektiin vuonna 2011 ja palkkasi nykyisen vetäjän, Chris Larsenin, vuonna 2012. McCaleb ja Larsen johtivat tuolloin vielä OpenCoin-nimellä toiminutta yhtiötä usean vuoden ajan. XRP-token julkaistiin vuonna 2013, ja McCaleb sekä Larsen saivat molemmat 9,5 miljardia tokenia itselleen.

Jed McCalebin sukset menivät pahemman kerran ristiin Chris Larsenin sekä muun Ripple-tiimin kanssa vuonna 2013. Hän erosi projektista ja poistui myös Ripplen hallituksesta seuraavana vuonna. McCaleb perusti tämän jälkeen Stellarin ja uhkasi mm. dumpata omistamansa XRP-tokenit markkinoille rahoittaakseen sen. McCalebin ero Ripplestä oli hyvin riitaisa, ja projektit ovat kilpailleet alusta asti toistensa kanssa.

Jos haluat lukea todella yksityiskohtaisen tarinan Stellarin ja Ripplen historiasta ja taistelusta vuodelta 2015, tsekkaa tämä artikkeli. Kuvioon liittyy myös Jesse Powell, joka on Kraken-pörssin perustaja.

Koska Ripplen XRP-protokolla on muiden kryptovaluuttojen tavoin open sourcea eli avointa lähdekoodia, kuka tahansa voi hyödyntää sitä ja tehdä oman versionsa. Näin toimi myös Stellar, joka teki vastaavan toimenpiteen kuin Charlie Lee aikoinaan Litecoinin kanssa.

Tilanne kuitenkin muuttui vuonna 2015. Kun Stellar-verkon käyttö alkoi kasvaa, sen käyttämä (Ripplen) konsensusprotokolla käytännössä kaatui. Verkko ajautui tilanteeseen, jossa sen nodet eli palvelimet eivät pystyneet muodostamaan konsensusta. Stellarin mukaan kyse oli Ripplen konsensusprotokollan haavoittuvuudesta, mistä johtuen projekti päätti rakentaa kyseisen palikan täysin uudelleen.

Stellar toi projektiin mukaan professori David Mazieresin, joka julkaisi vuonna 2015 white paperin Stellarin omasta konsensusprotokollasta nimeltään SCP (Stellar Consensus Protocol). Kyseessä on impelementaatio FBA:sta (Federal Byzantine Agreement) , jonka toimintaan palataan hieman myöhemmin.

Stellar-verkon perustietoa

Koska Stellar-protokollan juuret ovat Ripplessä, sen tekniset ominaisuudet ovat pitkälti vastaavat. Tämän maksuprotokollaan avulla voidaan siirtää mitä tahansa valuuttaa ympäri maailmaa parissa sekunnissa.

Stellarin järjestelmä on tekniseltä perusidealtaan Bitcoinia vastaava. Kyseessä on palvelinkoneiden muodostama verkko, joita kutsutaan nimellä node tai suomennettuna solmu. Ero Bitcoiniin tulee siinä, että Stellar ei käytä louhintaa. Kaikki 100 miljardia XLM-tokenia on luotu lohkoketjun perustamisen yhteydessä vuonna 2014, ja tällä hetkellä noin 20 miljardia niistä on kierrossa.

Koska transaktiokustannukset ovat mitättömät, node-palvelimen pyörittäminen ei ole Stellar-verkossa kannattavaa puuhaa. Tästä johtuen palvelimia on esim. Bitcoiniin verrattuna hyvin vähän, ja monet niistä ovat parnereiden (kuten IBM) ja Stellar Foundationin ylläpitämiä.

Stellar-protokollan “pihvi” on Ripplen tavoin fiat-valuuttojen salamannopea siirto sen verkossa. Uusi lohko luodaan parin sekunnin välein, joten XLM-tokenin ja muidenkin valuuttojen siirrot tapahtuvat ripeästi. Alla oleva kuva kertoo, miten USD konvertoidaan Stellarin verkossa liikuteltavaksi assetiksi.

stellar lumens fiat

Toimintalogiikan voi ymmärtää esim. Paypalin tai Skrillin kautta. Käyttäjä tekemä fiat-talletus konvertoidaan Stellar-verkossa liikkuvaksi krediitiksi. Tästä toimenpiteestä vastaavat niin sanotut ankkurit (anchors). Siirto konvertoidaan verkon avulla automaattisesti vastaanottajalle sopivaksi valuutaksi.

Tässä kohtaa kuvaan tulee myös natiivitoken Lumen (XLM), jota käytetään aina siirtomaksuissa. Transaktiot ovat lähes ilmaisia, mutta mukana on mikroskooppisen pieni maksu, jonka tarkoitus on estää verkkospämmiä / ddos-hyökkäyksiä. Vastaava idea on käytössä monissa muissakin verkoissa.

Stellar-protokolla mahdollistaa tuhansien transaktioiden käsittelyn yhden sekunnin aikana, joten sen skaalautuvuus on aivan eri luokkaa verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin.

Stellar tukee myös ns. älysopimuksia, ja sen verkossa tehty rahansiirto on mahdollista myös jäädyttää. Jos huomaat esimerkiksi lähettäneesi väärän summan Lumenia tai kokonaan väärälle henkilölle, voit jäädyttää varat parissa sekunnissa. Tämän jälkeen ne voidaan vain palauttaa sinun tilillesi.

Käytännössä Stellar on Ripplen kilpailija, mutta se voidaan nähdä myös salamaverkon vaihtoehtona skaalutuvuutensa vuoksi.

Stellar Consensus Protocol (SCP)

Käydään seuraavaksi läpi hieman tarkemmin Stellarin omaan konsensusprotokollaa. Kyseessä on valtavirrasta poikkeava ratkaisu, joka on tästä johtuen myös hieman haastava ymmärtää.

Stellar oli siis alun perin “copy-paste” Ripple-protokollasta, joka on muiden kryptovaluuttaohjelmistojen tavoin open sourcea. Kuten edellä mainittiin, Stellar kehitti lopulta oman konsensusprotokollansa verkossa ilmenneiden ongelmien vuoksi vuonna 2015.

Alla olevalla videolla on hyvä kuvaus Stellar Consensus Protcol eli SCP:n toiminnasta.

Kyseessä on implementaatio FBA (Federal Byzantine Agreement) -algoritmista, joka eroaa esim. Ripplen tai Hyperledgerin käyttämästä järjestelmästä merkittävästi. Kilpailevissa vaihtoehdoissa verkko sisältää ennalta määrätyt validaattorit, mutta Stellarin ratkaisussa nodet eli palvelinkoneet voivat vapaasti valita validaattoreiksi kelpaavat (= luotettavat) tahot.

Stellarin verkko on periaatteessa Bitcoinin tavoin permissionless, eli kuka tahansa voi lisätä oman node-palvelimensa siihen. Johtuen SCP-protokollan luonteesta, asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

“I’d consider it a decentralized permissioned blockchain. There is no central authority to receive permission from, but the system is based on proliferated trust so you need to get trusted by someone who is already trusted in order for your validation opinions to have any merit.” (Lähde)

Kun Stellar-verkossa oleva node valitsee luotettavan tahon, kuvaan tulee termi quorum slice. Termi quorum tarkoittaa suomennettuna päätösvaltaisuutta. Käytännössä nodet välittävät informaatiota keskenään, ja quorum slice on kuin yksi tiedonmurunen eli osa kokonaisuudesta. Yksi node voi tarvita transaktion tai toisen noden validointia varten useita eri “tiedonmuruja”, joista sitten muodostuu quorum.

Käytännössä nodet välittävät Bitcoin-verkon tavoin informaatiota toisilleen ja äänestävät jatkuvasti siitä (eli rakentavat konsensusta), mikä informaatio (eli transaktio) tallennetaan lohkoketjuun. Nodet lähettävät transaktioiden lisäksi jatkuvasti tietoa omista “tiedonmuruistaan” (quorum slice) eli niistä nodeista, jotka ovat luotettavia.

Kyseessä on varsin monimutkainen järjestelmä selitettäväksi etenkin suomen kielellä. SCP on selitetty yksityiskohtaisesti Stellar.org -sivustolla sekä tässä artikkelissa.

 

Stellar tähtää myös retail-sektorin protokollaksi

Stellar-projekti nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 loppupuolella johtuen uutisoidusta yhteistyöstä teknologiajätti IBM:n kanssa. Artikkelin ensimmäisessä kappaleessa linkattu uutinen IBM:n World Wire frameworkista on jatkumoa tähän suuntaan. Seuraavassa lyhyt video aiheesta muutaman päivän takaa.

Stellar on ennen kaikkea Ripplen kilpailija, mihin vaikuttaa merkittävästi perustaja Jed McCalebin historia ja riitaisi lähtö Ripple-projektista. Tämän lisäksi Stellar-projekti tähtää myös ns. retail-sektorille eli finanssilaitosten ulkopuolelle. Sitä johdetaan myös Stellar Foundation -järjestön kautta, joka ei ole Ripple Labsin kaltainen fintech-yhtiö.

Tässä kohtaa on syytä toistaa myös toinen edellä mainittu fakta. Stellar-teknologia mahdollistaa eri valuuttojen siirrot, eikä uusi sopimus tai yhteistyö tarkoita suoraan Lumen-tokenin suosion merkittävää kasvua. XLM on kyllä järjestelmän natiivivaluutta, mutta Ripplen tavoin Stellarin teknologiaa tullaan varmasti käyttämään paljon fiat-valuutan siirtoihin. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä eri uutiset tarkoittavat XLM-tokenin arvon kannalta.

Lumen-tokeneita on alun perin luotu 100 miljardia kappaletta, joista kierrossa on tällä hetkellä noin 19 miljardia. Stellar-yhdistys on saanut alun perin 5% XLM-tokeneista itselleen, kun taas Ripple-yhtiö omistaa noin 60% XRP-tokeneista. Kannattaa myös huomioida, että Lumen-tokenissa on sisäänrakennettu 1% vuosittain inflaatio. Eli 100 miljardin alkuperäinen potti on kasvanut tällä hetkellä jo reiluun 104 miljardiin. Stellar Lumensin reaaliaikainen kurssi:

 

 

XLM-token on tullut vuoden 2019 alusta myös suomalaisen Coinmotionin valikoimiin! Nyt XLM-valuuttaa on siis helppo ostaa euroilla. Tämän lisäksi Stellar Lumens löytyy Coinbasen valikoimista. Jos sivustot eivät ole sinulle ennestään tuttuja, tsekkaa Coinbasen arvostelu sekä Coinmotion arvostelu.

Stellar Lumensille on tarjolla myös monia eri säilytystapoja. Suosittu hardware-lompakko Ledger Nano tukee XLM-tokenia. Tämän lisäksi Stellar.org -sivustolta ladattava desktop-lompakko on hyvin helppokäyttöinen ja toimiva.

Lisätietoa projektista osoitteesta Stellar.org ja Reddit/r/Stellar. Alla on myös hyvä video Stellar-projektista, joka kannattaa tsekata.

Lopuksi on syytä mainita vielä yhteys Elastos-projektiin, jossa Jed McCaleb on ollut mukana jo viiden vuoden ajan. Tsekkaa lisää Elastos-oppaasta.

Kuva: Stellar.org press

Seuraavassa vielä muutamia yleisimpiä kysymyksiä Stellariin liittyen.

Mikä on Stellar ja mikä on Lumens?

Stellar on projektin, lohkoketjun ja sitä pyörittävän organisaation nimi. Lumen on puolestaan Stellar-lohkoketjun natiivitoken, jonka lyhenne on XLM. Tätä tokenia kutsutaan yleisesti nimellä Stellar Lumens.

Mitä yhteistä on Stellarilla ja Ripplellä?

Stellarin perustaja Jed McCaleb oli yksi Ripplen avainhenkilöitä, ennen kuin hän siirtyi Stellar-projektiin. Stellarin ensimmäinen versio pohjautui myös pitkälti Ripplen XRP Ledgerin koodiin.

Ovatko Stellar ja Ripple kilpailijoita?

Tavallaan kyllä. Molemmat pyrkivät ratkaisemaan samoja ongelmia, mutta Ripple keskittyy tällä hetkellä pankkisektoriin, kun taas Stellarin kohteena ovat finanssialan ulkopuoliset yhtiöt.

Mistä voin ostaa Stellar Lumens kryptovaluuttaa?

Stellar Lumens -kryptovaluuttaa ostat helpoiten euroilla suomalaisesta Coinmotion-palvelusta. Jos palvelu ei ole ennestään tuttu, tutustu tähän oppaaseen.

Mikä on paras Stellar Lumens -lompakko?

Voit ladata Stellarin sivuilta helppokäyttöisen ja ilmaisen desktop-lompakon. Turvallisin vaihtoehto säilytykseen on Ledger Nano X tai Trezor Model T.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*