Opas: Mikä on Stellar Lumens?

stellar lumens xlm

Stellar Lumens on noussut nopeasti yhdeksi suurimmista kryptovaluutoista. XLM -lyhennettä kantava token on enemmän kuin tuplannut kurssinsa vuoden 2018 ensimmäisinä päivinä. Stellar on jättänyt projektit kuten NEO, Monero, NEM ja Dash kauas taakseen markkina-arvossa mitattuna. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin, mistä Stellar Lumens -projektissa on oikein kyse.

Stellar pohjautuu Ripplen teknologiaan

Ensin on hyvä selvittää sanojen Stellar ja Lumens tarkka merkitys. Stellar voi tarkoittaa sekä teknologiaa että Stellar Development Foundation -yhdistystä. Stellarin historia alkaa vuodesta 2014, jolloin Jed McCaleb perusti Stellar.org -yhdistyksen kehittämään Stellar-protokollaa. McCaleb on merkittävä tekijä kryptomaailmassa, sillä hän oli perustamassa myös Mt. Gox -nimistä pörssiä, joka oli Bitcoin-huuman alkuaikoina maailman suurin kryptovaluuttapörssi. Kyseinen toimija tuli surullisen kuuluisaksi vuonna 2014, jolloin hakkerit varastivat 640.000 Bitcoinia ja ajoivat pörssin konkurssiin. Tämän lisäksi McCaleb oli perustamassa Rippleä vuonna 2011, mutta jätti projektin pari vuotta myöhemmin.

Tällä hetkellä Jed McCaleb on edelleen yksi Stellar Development Founadtion -yhdistyksen johtohahmoista. Käytännössä Stellar-protokollaa kehittää voittoa tavoittelematon yhdistys, mikä on tyypillistä monille muillekin projekteille. Stellar-nimeä kantava protokolla on open source -teknologiaa.

Alun perin Stellar perustui teknisesti Rippleen, johtuen Jed McCalebin historiasta. Vuonna 2015 tapahtunut päivitys toi mukanaan uuden konsensus-algoritmin nimeltään SCP  (Stellar Consensus Protocol), jolloin Stellar-protokolla lähti omille teilleen. Käytännössä Stellar on siis Ripplestä tehty fork. Löydät lisätietoa SCP-protokollasta esim. tästä Stellar.org -sivuston blogista.

Stellar-protokolla mahdollistaa fiat-valuutan nopeat siirrot

Koska Stellar-protokollan juuret ovat Ripplessä, sen tekniset ominaisuudet ovat pitkälti vastaavat. Tärkeä ero on siinä, että Ripple on voittoa tavoitteleva yhtiö, joka haluaa ratkaista pankkien (ja muiden finanssialan laitosten) ongelmat rahansiirroissa protokollansa avulla. Ripplen teknologialla voidaan siirtää mitä tahansa valuuttaa ympäri maailmaa parissa sekunnissa. Stellar tarjoaa vastaavan ratkaisun, ja projekti tähtää enemmän yritysten ja yhteisöjen suuntaan käyttäjinä.

stellar lumen
Kuvassa: näin fiat-valuutta siirtyy Stellarin lohkoketjuun

Stellar-teknologia mahdollistaa fiat-valuuttojen siirron sen verkossa, mikä on suuri ero Bitcoiniin sekä moniin muihin kryptovaluuttoihin. Stellar-verkossa toimivat ns. ankkurit (anchors) ovat tahoja, jotka konvertoivat fiat-talletuksesi Stellar-verkossa liikutettavaksi krediitiksi. Tässä kohtaa kuvaan tulee myös token nimeltään Lumen, josta käytetään lyhennettä XLM. Kyseessä on Stellar-verkon natiivivaluutta, jota käytetään aina siirtomaksuissa. Transaktiot ovat lähes ilmaisia, mutta mukana on mikroskooppisen pieni maksu, jonka tarkoitus on estää verkkospämmiä / ddos-hyökkäyksiä. Vastaava idea on käytössä monissa muissakin verkoissa.

Ripplen tavoin Stellar-protokolla mahdollistaa todella nopeat valuuttasiirrot – käytännössä puhutaan vain muutamista sekunneista. Teknologia mahdollistaa myös tuhansien transaktioiden käsittelyn yhden sekunnin aikana, joten sen skaalautuvuus on aivan eri luokkaa verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin. Stellar tukee myös ns. älysopimuksia, ja sen verkossa tehty rahansiirto on mahdollista myös jäädyttää. Jos huomaat esimerkiksi lähettäneesi väärän summan Lumenia tai kokonaan väärälle henkilölle, voit jäädyttää varat parissa sekunnissa. Tämän jälkeen ne voidaan vain palauttaa sinun tilillesi.

Yksi merkittävä ero Bitcoiniin on myös louhinta, jota Lumen-tokenissa ei ole mukana. Tämä johtuu käytetystä konsensus-algoritmista (SCP). Tällä hetkellä puolet top 10 -kryptovaluutoista (Ripple, Cardano, Lumen, IOTA, NEM) ovat XLM-tokenin tapaan ekosysteemissä, jossa ei ole käytössä louhintaa. Monien asiantuntijoiden mielestä Stellarin käyttämä teknologia uhraa osan täydellisesti hajautetusta verkosta saadakseen nopeat transaktiot. Ethereumin perustaja Vitalik Buterin on todennut:

 “Why is scalability so hard? I often talk about the ‘scalability trilemma’, where I say that blockchain systems have to trade off between different properties. And it’s very hard for them to have three things at the same time, where one of them is decentralization. The other is scalability, and the third is security,”

Buterinin mukaan on hajautettu, skaalautuva sekä turvallinen ovat kolme järjestelmän ominaisuutta, jotka on hankala saada toimimaan yhdessä. Usein yksi näistä on uhrattava tavalla tai toisella kahden muun hyväksi. Esimerkiksi Bitcoinin sekä Ethereumin nykyinen lohkoketju on toteutettu kahden ominaisuuden ehdoilla, joista puuttuva ominaisuus on skaalautuvuus. Stellar-protokolla hoitaa skaalautuvuuden ja turvallisuuden, mutta monien mielestä se ei ole todellisuudessa niin hajautettu, kuin projektin perustajat antavat ymmärtää.

Stellar tähtää retail-sektorin protokollaksi

Stellar-projekti on noussut suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 loppupuolella. Tähän vaikutti merkittävästi lokakuussa uutisoitu yhteistyö teknologiajätti IBM:n kanssa. Kuten edellä on jo mainittu, niin Stellar-projekti tähtää myös ns. retail-sektorille eli finanssilaitosten ulkopuolelle. Se toimii käytännössä myös Ripplen kilpailijana, koska Stellar tarjoaa hyvin pitkälle samat ominaisuudet kuin ”velipuolensa”.

Tässä kohtaa on syytä toistaa myös toinen edellä mainittu fakta. Stellar-teknologia mahdollistaa eri valuuttojen siirrot, eikä uusi sopimus tai yhteistyö tarkoita suoraan Lumen-tokenin suosion merkittävää kasvua. XLM on kyllä järjestelmän natiivivaluutta, mutta Ripplen tavoin Stellarin teknologiaa tullaan varmasti käyttämään paljon (pääasiassa?) fiat-valuutan siirtoihin. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, mitä eri uutiset tarkoittavat XLM-tokenin arvon kannalta.

Lumen-tokeneita on alun perin luotu 100 miljardia kappaletta, joista kierrossa on tällä hetkellä noin 18 miljardia. Stellar-yhdistys omistaa 5% XLM-tokeneista, kun taas Ripple-yhtiö omistaa tällä hetkellä 61% XRP-tokeneista. Kannattaa myös huomioida, että Lumen-tokenissa on sisäänrakennettu 1% vuosittain inflaatio. Eli 100 miljardin alkuperäinen potti on kasvanut tällä hetkellä jo reiluun 103 miljardiin. Stellar Lumensin reaaliaikainen kurssi:

 

Lumen-tokenin kurssi nousulla vaikuttaisi olevan tällä hetkellä selkeä yhteys Ripplen suosioon. Pankeille suunnattu teknologia suututtaa monia Bitcoin-uskovaisia, joille Stellar voi olla huomattavasti miellyttävämpi vaihtoehto.

XLM-tokenia voi ostaa tällä hetkellä suurista pörsseistä kuten Binance ja Bitfinex. Sille on tarjolla myös monia eri säilytystapoja. Suosittu hardware-lompakko Ledger Nano tukee XLM-tokenia. Tämän lisäksi Stellar.org -sivustolta ladattava desktop-lompakko on hyvin helppokäyttöinen ja toimiva.

Lisätietoa projektista osoitteesta Stellar.org ja Reddit/r/Stellar. Tässä on myös hyvä tiivistelmä (+ video) Stellarista englanniksi

  • Päivitys 29.3.2018: Stellar liittyy myös massiiviseen Elastos-projektiin. Lue lisää tästä oppaasta.

Kuva: Stellar.org press


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*