Uutiset
15
huhti
stellar

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Stellar lisäsi tuen älysopimuksille

Stellar-alustalla on nähty merkittävä päivitys maaliskuun lopulla. Stellar on lisännyt vihdoin tuen älysopimuksille! Tämä mahdollistaa DeFi-appien ja muiden hajautettujen sovellusten rakentamisen. Päivitys aktivoitiin Stellarin MainNetissa 19. maaliskuuta, mutta aiheesta ei ole suurissa uutismedioissa raportoitu.

Alla on virallisen X-tilin postaus aiheesta.

Stellar on jo vuonna 2014 perustettu kryptovaluutta. Sen juuret ovat Ripplessä, sillä Stellarin perustaja Jed McCaleb on myös yksi Ripplen perustajista. Stellar on rakennettu alun perin puhtaaksi maksujärjestelmäksi Ripplen tavoin.

Stellar on toiminut ongelmitta jo kymmenen vuoden ajan. Sen XLM-token oli yksi suosituimmista altcoineista 2017 kryptobuumissa, mutta sen jälkeen Stellar on jäänyt paitsioon älysopimusalustojen vyöryessä markkinoille. Tähän ongelmaan halutaan nyt ratkaisu.

VP of Product -titteliä Stellarissa kantava Tomer Weller kertoo The Defiant-kanavan haastattelussa, että älysopimuksia on työstetty jo vuodesta 2022 lähtien. Wellerin mukaan tiimi pohti tarkkaan, pitäisikö Stellarin olla EVM-yhteensopiva vai ei.

EVM-yhteensopivuus tarkoittaa Ethereum-ekosysteemiin liittymistä. Stellar valitsi kuitenkin ohjelmointikieleksi Solidityn sijasta Rustin, joka on saanut yhä enemmän suosiota viime aikoina. Esimerkiksi Solana ja Near Protocol ovat toteuttaneet älysopimukset Rustin avulla.

Tomer Wellerin mukaan Solidity ei ole teknisesti paras mahdollinen ohjelmointikieli. Vaikka verkostovaikutuksen hyödyt ovat kiistattomat, EVM-yhteensopivuudessa on tekniset haasteensa. Näin Stellar päätyi toteuttamaan älysopimukset Rustilla.

Stellarin älysopimusalusta on nimeltään Soroban. Stellar Foundation on varannut 100 miljoonan dollarin kehitysrahaston uusien projektien tukemiseen.

Älysopimusalustojen sektorissa tungosta

Stellarin päätös laajentaa alustan toiminnallisuutta on looginen. Käytännössä kaikki ”vanhan koulukunnan kryptovaluutat” ovat joutuneet tekemään saman ratkaisun. Myös Bitcoinin päälle on rakennettu viime vuosina Layer 2 -ratkaisuja, jotka tukevat älysopimuksia.

Ongelma Stellarin kannalta on se, että älysopimusalustojen sektorissa riittää tungosta. Markkinoilla on jo kymmeniä kelvollisia projekteja, joiden päälle on kehitetty jo laajat ekosysteemit. Tällä hetkellä etenkin Ethereumin Layer 2 -ratkaisut ovat kovassa huudossa.

Stellar ei lähtenyt tietoisesti kisaamaan EVM-ekosysteemiin vaan hakee markkinaosuutta Rustin avulla. Tämä on todennäköisesti fiksua, ja saman valinnan ovat tehneet myös monet muut uudet älysopimusalustat.

Stellarin vahvuutena on sen pitkä kokemus RWA-sektorissa ja linkki fiat-maailmaan Moneygram-yhteistyön kautta. Stellar tuskin lähtee lentoon DeFi-sektorissa lyhyellä tähtäimellä, mutta reaalimaailman assettien tokenisaatio on yksi tulevien vuosien megatrendeistä.

”Stellar is where blockchain meets real world”, kuuluu slogan projektin verkkosivuilla.

Jos sijoittaminen projektiin kiinnostaa, voit ostaa Stellarin XLM-valuuttaa kotimaisesta Coinmotion-pörssistä.

Yhteenveto

  • Stellar on lisännyt tuen älysopimuksille maaliskuun lopulla.
  • Stellarin älysopimukset luodaan Rust-ohjelmointikielellä.
  • Stellar yrittää löytää kilpailuetua EVM-ekosysteemin ulkopuolelta.

Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.