blogi
10
maalis
steemit

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: Mikä on Steem?

Steem on mielenkiintoinen kryptovaluutta, joka liittyy oleellisesti Steemit-nimiseen sosiaalisen median platformiin. Osana kokonaisuutta ovat myös Steem Dollar ja Steem Power -kryptovaluutat. Tässä artikkelissa selvitetään näiden termien ero ja Steemit-platformin toiminta.

Steem, Steem Dollar ja Steem Power – valuuttojen ero

Asetetaan Steem ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen kartalla. Steem on periaatteessa vain spekulointiväline markkinoilla, jolla ei ole mitään käyttöä Steemit-platformin ulkopuolella. Kyseessä ei ole Bitcoinin tai Litecoinin kaltainen kryptovaluutta, jolla voit ostaa tuotteita tai palveluita reaalimaailmassa. Käytännössä Steem on osa Steemit-ohjelmistoa, ja sen voisi asettaa samaan kategoriaan kuin Basic Attention Token tai Populous. Kaikilla näillä on arvoa vain, jos ko. ohjelmisto kerää käyttäjiä ja suosiota.

Steem on käytännössä portti Steem Dollar (SDB) ja Steem Power (SP) -kryptovaluuttoihin, jotka toimivat Steemit-palvelun sisällä. Ostamalla Steem -kryptovaluuttaa, sinulla on mahdollisuus konvertoida se SDB:ksi tai SP:ksi järjestelmän sisällä. Kun haluat tehdä cash-outin, vaihdat Steem Dollarit tai Steem Power -tokenit Steemiksi.

Jokaisella valuutalla on oma tehtävänsä. Steemit-järjestelmän ideana on palkita sisällöntuottajat, jotka saavat osan palkkiosta Steem Dollareina ja osan Steem Power -valuuttana. Steem Dollarit ovat sidottu yhteen dollariin, minkä avulla palkkiojärjestelmään saatiin vakautta. Tosin nykyisin tilanne markkinoilla on muuttunut, sillä Steem Dollareita on myös mahdollista ostaa pörsseistä kuten Bittrex. Tämä on johtanut hinnan inflaatioon ja spekulointiin. Esim. tällä hetkellä yksi Steem-dollari on arvoltaan 2,6 dollaria kryptovaluuttapörssissä.

Steem Power on taas ”osake” Steemin lohkoketjuun, joka antaa käyttäjälleen enemmän vaikutusvaltaa järjestelmässä.

Yhteenvetona: Steem Power ja Steem Dollar ovat Steemit-järjestelmän sisällä toimivia valuuttoja, joita sisällöntuottajat saavat palkinnoksi työstään. Steem on järjestelmän ulkopuolella toimiva spekulantti. Nykyisin myös Steem Dollareilla on mahdollista käydä kauppaa Steemit-järjestelmän ulkopuolella.

Mikä on Steemit?

Mennään seuraavaksi hieman syvemmälle Steemit-järjestelmään, johon kaikki edellä kuvatut valuutat liittyvät.

Steemit on Dan Larimerin ja Ned Scottin vuonna 2016 perustama startup. Herroista ensin mainittu on myös Bitshares sekä EOS -platformien perustaja. Bitshares oli Larimerin ensimmäinen projekti, ja nykyisin hän on EOS:n vetäjänä. Ned Scott on edelleen Steemit -yhtiön toimitusjohtajana.

Steemit lähti käyntiin vuoden 2016 alkupuolella, mutta platform on toden teolla kasvattanut suosiotaan vuoden 2017 aikana. Palvelulla oli marraskuussa yli 450.000 käyttäjää ja helmikuussa 2018 yli 750.000.

Steemit-platformin yksinkertaisin kuvaus on blockchain-versio Redditistä. Jos et tiedä mikä on Reddit, niin kyse on maailmalla valtavan suositusta sosiaalisen median palvelusta. Redditin idea on siinä, että käyttäjien tekemiä postauksia äänestetään ylös- tai alaspäin. Näin ollen suositut postaukset näkyvät aina listan kärkipäässä, ja hyvää sisältöä tuottaneet henkilöt saavat parempaa mainetta.

steemit platform
Kuvassa suosittuja artikkeleita Steemit-palvelun etusivulta sekä käyttäjän ko. jutusta saamat ansiot

Steemit toimii hieman vastaavalla idealla, mutta mukana on myös lohkoketju sekä palkitsemisjärjestelmä. Steemit-platformissa palkintoja saavat sekä sisällöntuottajat että sisältöä suosittelevat (=äänestävät) käyttäjät. Kaiken lisäksi liittyminen on ilmaista, joten kuka tahansa voi alkaa tuottaa sisältöä ja tienata Steem -kryptovaluuttaa. Suositut artikkelit tienaavat tekijälleen yli 1000 dollaria. Tämä on vallankumouksellinen idea, joka on osoittautunut erittäin onnistuneeksi.

Steemit-järjestelmä on myös integroitu yhteen D-Tube palvelun kanssa, joka on hajautettu blockchain-versio Youtubesta. Se käyttää Steemit-platformin lohkoketjua informaation tallentamiseen.

Esim. Youtube on alkanut suorittaa yhä kasvavassa määrin sensuuria, minkä vuoksi monia vloggaajia (ja toki myös ”tavallisia bloggaajia”) kiehtoo ajatus sensuurivapaasta järjestelmästä.

Delegated Proof of Stake + Witness

Steemit-platform tallentaa siis käyttäjien informaation lohkoketjuun. Tämä koskee tarkennuksena vain tekstiä, sillä esim. kuvien osalta lohkoketjuun tallennetaan vain linkki.

Jos Steem -järjestelmään liittyminen on ilmaista, mutta palkinnot ovat rahaksi muutettavaa kryptovaluuttaa, niin mistä tämä bittidollarit oikein syntyvät? Ne syntyvät tyhjästä. Steem on siis inflationaarinen valuutta, kuten dollari, euro ja muut fiat-valuutat.

Steemin lohkoketju käyttää Dan Larimerin vuonna 2014 kehittämää DPoS eli delegated proof of stake -konsensusalgoritmia. Se ei vaadi erillistä louhintaa, vaan lohkoketjua ylläpitäjät käyttäjien äänestämät delegaatit.

Käyttäjät ovat tässä tapauksessa Steem-valuutan holdaajia. Delegaatteja kutsutaan tarkalleen ottaen nimellä witness. Witness on käytännössä henkilö, joka ylläpitää tehokasta palvelinkonetta Steemit-platformin verkossa.

Nämä Steemit-lohkoketjun delegaatit löytyvät listana sivulta steemit.com/~witnesses. Voit klikata witness thread -linkkiä, jossa jokainen delegaatti kertoo itsestään ja palvelimestaan. Kyseisellä sivulla voi äänestää tiettyä witnessiä ylös tai alas.

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen ratkaisu, jos vertaat sitä esimerkiksi Bitcoinin louhintaan. Witnessin roolissa toimivalla henkilöllä on mielenkiintoa pitää koneet pyörimässä, koska hän saa palkinnoksi Steem Power -kryptovaluuttaa. Mitä korkeampi ranking, sen enemmän kryptoa on luvassa.

Steem Power on Steemit-järjestelmän avain

Steem -kryptovaluuttaa täytyy katsoa hieman samasta näkökulmasta kuin Populousta, Cindicatoria tai Basic Attention Tokenia. Kyse on access/utility tokenista, jolla on arvoa vain tietyn frameworkin sisällä. Bitcoinilla voit ostaa kupin kahvia reaalimaailmassa, mutta Steemillä on arvoa vain jos Steemit.com -palvelu on suosittu.

Palataan vielä hieman Steem Power (SP) -valuuttaan. Käytännössä uudet Steem-tokenit syntyvät maailmaan SP:n kautta, jota jaetaan tietyin väliajoin ulos järjestelmään palkkioina sisällöntuotannosta.

Käyttäjä saa siis ensin tililleen Steem Dollareita ja Steem Poweria. Steem Powerit ovat kuitenkin lukittu kolmen kuukauden ajaksi siitä hetkestä, kun niiden konversio Steem-kryptovaluutaksi aloitetaan. Tämä prosessi on nimeltään power down. Jos taas halaut muuttaa Steem-kryptovaluuttasi Steem Poweriksi, prosessi on nimeltään power up.

Steem Poweria ei voi vaihtaa Bitcoineiksi, etkä voi ostaa Steem Poweria Bitcoineilla. Steem-kryptovaluutta on gateway Steem Poweriin. Tämä selittää myös osan Steemin kysynnästä.

Miksi holdata Steem Poweria? Ensinnäkin saat vuodessa 10% korkoa, minkä tarkoituksena on balansoida Steem-kryptovaluutan inflaatio. Toiseksi, Steem Power on nimensä mukaisesti vaikutusvaltaa. Mitä enemmän Steem Poweria sinulla on, sen enemmän sinun äänesi (upvote) tuo palkintoa blogipostauksen tekijälle.

Toisaalta saat kuraattorina myös enemmän SP:tä takaisin. Steem-järjestelmä siis palkitsee sisällön tuottajien lisäksi sen kuraattorit. Jos äänestät jotain tuntematonta postausta ja se nousee suosituksi, palkkiosi kasvaa. Mitä taitavampi suosittelija olet, sen enemmän tienaat. Jos yrität äänestää jokaista vastaan tulevaa postausta, palkkiosi pienenevät ja mahdollisuutesi äänestää kuluu nopeasti loppuun hieman kuin tyhjenevä patteri.

Miten ostan Steem-kryptovaluuttaa

Steem-kryptovaluuttaa ostat helpoiten Binance-pörssistä. Se on myös tarjolla suurista pörsseistä Bittrexissä sekä Poloniexissä. Steemin reaaliaikainen kurssi:

Steemin lisäksi myös Steem Dollar -valuuttaa on mahdollista ostaa nykyään pörsseistä. Tällä hetkellä parhaat vaihtoehdot ovat edellä mainitut Binance, Bittrex sekä Poloniex.

Jos Steem kryptovaluuttaan sijoittaminen kiinnostaa, on syytä miettiä artikkelissa kuvattujen kryptovaluuttojen eri vaihtoehtoja. Jos sijoittaja uskoo Steemit-palvelun suosioon pidemmällä tähtäimellä, kannattaa harkita power uppia ja konvertoida Steem-valuutta Steem Poweriksi. Haittapuolena joudut holdaamaan sitä Steemit-järjestelmän sisällä, eikä nopea myynti tarvittaessa ole mahdollista.

Steem, Steem Dollar tai Steem Power -valuuttoihin sijoittavan henkilön on syytä tutustua ensin Steemit-platformiin. Kannattaa rekisteröityä ohjelmaan ja opetella itse käyttämään sen eri toimintoja. Palveluista löytyy valtavasti keskustelua ja postauksia – liittyen myös edellä kuvattuihin Steem Dollariin ja Steem Poweriin. Kyseessä on sen verran laaja kokonaisuus, että Steemit -platformiin palataan todennäköisesti tarkemmin tulevissa Bitcoinkeskuksen artikkeleissa.

Steemit-palvelun löydät osoitteesta steemit.com. Virallinen Twitter-tili on @steemit ja Reddit-sivu on osoiteessa reddit.com/r/steemit.

Kuva: steemit.com (steemit.com) [Public domain], via Wikimedia Commons


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *