blogi
27
touko
staking valuutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Proof of Stake -valuuttojen staking tuo passiivista tuloa

Perinteisen Proof of Work-konsensuksen rinnalle on noussut viime vuosina Proof of Stake. Se on tuonut samalla mukanaan staking (”steikkaus”)-option, joka mahdollistaa passiivisen tulon tienaamisten sijoittajille. Tässä artikkelissa esitellään muutamia erilaisia vaihtoehtoja.

Proof of Stake ja louhinnan historia

Bitcoin on historian ensimmäinen kryptovaluutta. Sen lohkoketju käynnistyi tammikuussa 2009, ja Bitcoin on teknologisista rajoitteistaan huolimatta yhä ylivoimainen markkinajohtaja. Bitcoin on rakennettu Proof of Work (työntodiste) konsensusalgoritmin pohjalta.

Kuten moni lukija varmasti tietää, PoW on saanut valtavasti kritiikkiä sähkönkulutuksestaan. Tämä johtuu siitä, että PoW-järjestelmä vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita. Nykyisin Bitcoinin louhintaa suoritetaan kuvassa näkyvillä ASIC-laitteilla, jotka ovat erikoisvalmisteisia tietokoneita.

bitmain-antminers
Kuvassa on kiinalaisen Bitmain-yhtiön valmistamia ASIC-louhijoita.

Vaikka ASIC-teknologia kehittyy nopeasti, Bitcoin kuluttaa silti paljon sähköä, koska louhijoita tulee koko ajan lisää. Nykyisin energianlähteet ovat sentään siirtyneet jo lähes 80-prosenttisesti uusiutuviin, kuten aurinko- ja tuulivoimaan.

Proof of Work on käytössä myös Bitcoinin seuraajilla, joista tunnetuin on vuonna 2011 lanseerattu Litecoin. Myös Ethereum (julkaistu vuoden 2013 lopulla) on PoW-pohjainen.

Louhijoiden vaatima tehonkulutus huomattiin jo 2010-luvun alkuvuosina. Vaihtoehtoisia malleja alettiin kehittää, ja näin syntyi Proof of Stake. Sen esittelivät vuonna 2012 Sunny King ja Scott Nadal. Ensimmäinen PoS-valuutta oli Peercoin.

Dan Larimer on kuuluisa PoS-kryptovaluuttojen perustaja. Hänen kehittämänsä Delegated Proof of Stake (DPoS) tuli markkinoille jo 2013 Bitshares-projektin myötä. Vuonna 2016 syntyi Steem ja vuonna 2017 EOS. Nykyisin DPoS-konsensusmallia käyttävät myös muut kryptovaluutat.

Proof of Stake -konsensuksesta on olemassa myös muita variantteja.

Mitä staking käytännössä tarkoittaa

Erilaiset Proof of Stake -vaihtoehdot alkoivat todella yleistyä vuosien 2017-2018 ICO-buumin myötä. Käytännössä jokainen PoS-valuutta on syntynyt joukkorahoituksen kautta, jossa kaikki tokenit/kolikot on luotu perustamisen yhteydessä ja jaettu sijoittajille.

ICO-buumissa rahaa keränneet projektit saivat MainNetit eli lohkoketjun tuotantoverkot ylös vuosien 2018 ja 2019 aikana. Näin myös staking tuli pikkuhiljaa mahdolliseksi ja alkoi levitä kryptosijoittajien tietoisuudessa.

Proof of Stake -mallissa ei suoriteta louhintaa sanan varsinaisessa mielessä. Louhijoiden sijasta verkolla on validaattoreita, jotka rakentavat ja vahvistavat uudet lohkot. Validaattoriksi pääsee ”steikkaamalla” ko. tokenia riittävän määrän. Yleensä puhutaan kymmenien tuhansien eurojen suuruisista summista.

tezos-bakers
Kuvassa Tezos-kryptovaluuan validaattoreita, joille voit delegoida omat tokenisi.

Validaattorilla on insentiivi suorittaa työnsä oikein, sillä hän tuhoaisi omia sijoituksiaan vihamielisellä tai virheellisellä toiminnalla. Validaattorit saavat työstään palkkioksi verkon omaa valuuttaa.

Käytännössä yksikään ”tavis” tai piensijoittaja ei pääse validaattoriksi. Joko budjetti ei riitä, tai kilpailu on paikoista niin kovaa. Tässä kohtaa mukaan tulee delegointi. Voit delegoida omat kolikkosi olemassa oleville validaattoreille, jonka jälkeen saat osasi lohkopalkkioista (miinus validaattorin palkkio).

Vuosien 2019 ja 2020 aikana yhä useampi pörssi ja lompakkovalmistaja alkoi tarjota staking-optiota käyttäjille. Tämän takia sen suosio on räjähtänyt kasvuun. Aiemmin staking vaati tiettyjen lompakkojen asennusta tai muita erikoisia toimenpiteitä.

Staking on fiksu tapa saada ilmaista rahaa talletuksesi / sijoituksesi päälle pienellä vaivalla. Jos toimit myös tunnettujen operaattoreiden kanssa, se ei ole erityinen riski varoillesi.

Staking tuo passiivista tuloa ja arvonnousua

Staking on suosittua kahdesta syystä. Ensinnäkin se tarjoaa passiivista tuloa kryptovaluutalle, jota muuten holdaisit vain lompakossasi. Monen kolikon staking vuosituotto on jopa 5-10% välissä, mikä vastaa keskimääräistä tuottoa osakemarkkinoilta.

Toiseksi staking lukitsee kyseiset kolikot pois markkinoilta. Tämä tarkoittaa tarjonnan pienemistä, mikä johtaa puolestaan ko. valuutan arvonnousuun, jos kysyntä pysyy vähintään yhtä suurena. Tällä hetkellä jopa 75-80% suosittujen PoS-valuuttojen kolikoista on steikattuna.

Todellinen vuosituotto voi olla siis kymmeniä tai jopa satoja prosentteja, koska koron lisäksi holdaamasi kolikon arvo nousee. Toisaalta sinun täytyy olla tarkkana staking-valinnoissasi. Jos steikkaat huonosti menestyvää kryptovaluuttaa, voit jäädä negatiivisen arvonnousun myötä helposti pakkaselle.

Tunnettuja staking-valuuttoja

Staking on järkevä optio, jos aiot holdata tiettyä kolikkoa joka tapauksessa. Miksi et sitten laittaisi kolikoita parilla klikkauksella töihin? Jos sinulla on nyt kasa euroja ja mietit niiden investointia johonkin staking-kolikkoon, on itse kryptovaluutan arvonnousu paljon tärkeämpi elementti.

Jopa kryptomarkkinoiden suuret valuutat (top 30) voivat nousta satoja prosentteja vuodessa tai laskea kymmeniä prosentteja. Silloin esim. 5% vs 10% ero vuosituotossa ei paljon paina. Pohdi siis ennen kaikkea koko projektin menestystä, älä tuijota vain tuottoa.

stakingrewards

Yllä oleva kuva on stakingrewards.com -sivustolta, jossa voit vertailla eri staking-vaihtoehtoja. Huomaa, että monilla kolikoilla on myös vuosittainen inflaatio. Tämän takia taulukossa on Reward ja Adjusted reward erikseen.

Tällä hetkellä Tezos on todella suosittu staking-vaihtoehto, jossa omat kolikot delegoidaan verkon validaattoreille. Tezos-verkossa pääset myös itse validaattoriksi 8000 XTZ-tokenin eli noin 22.000 dollarin panostuksella, joka ei ole aivan mahdoton vaatimus.

Moni sijoittaja tykkää myös VeChain (VET) ja NEO (NEO) ja Ontology (ONT) -kryptovaluutoista. Ne generoivat erillistä gas-tokenia (VTHO, GAS ja ONG) vain holdaamalla valuutan natiivilompakossa. Sinun ei tarvitse tehdä itse mitään!

Paras teoreettinen vuosituotto saadaan yleensä pienillä kryptovaluutoilla, joiden kohdalla otat suuren riskin valuutan euromääräisen arvon muuttumisesta. Toki, jos olet oikeassa, arvo voi myös nousta huomattavasti.

Photo: David McBee from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
16
syys
The Merge -päivityksen vaikutukset Ethereumiin

The Merge -päivityksen vaikutukset Ethereumiin

Kryptovaluuttojen maailmassa nähtiin torstaina 15.9.2022 yksi historian tärkeimmistä tapahtumista, kun Ethereum suoritti The Merge -päivityksen. […]

Lue lisää
09
tammi
Opas: mikä on Qtum?

Opas: mikä on Qtum?

Qtumia on kutsuttu monessa lähteessä ”Kiinan Ethereumiksi”. Kyseessä on varsin uusi projekti, jonka ICO pidettiin […]

Lue lisää
01
heinä
Erilaiset konsensusalgoritmit esittelyssä

Erilaiset konsensusalgoritmit esittelyssä

Konsensusalgoritmit ovat jokaisen kryptovaluutan ytimessä. Bitcoinin käyttämä Proof of Work on monille se tunnetuin vaihtoehto, […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *