Perustiedot
23
huhti
stablecoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin (suomeksi vakaavaluutta) on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu dollariin, euroon, tai muihin fiat-valuuttoihin. Stablecoinien yleisimmät käyttökohteet ovat DeFi-palvelut, treidaus, rahansiirrot, ja säästäminen.

Markkinoiden suurimmat stablecoinit ovat Tether (USDT), USD Coin (USDC) ja Dai (DAI). Algoritmiset stablecoinit ovat toistaiseksi olleet pettymyksiä. Vakaavaluuttojen regulaatio on suuressa murroksessa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Stablecoineihin liittyy myös riskejä.

Vakaavaluuttoja voi ostaa helposti suomalaisista kauppapaikoista. Stablecoinit ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan.

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin (vakaavaluutta) on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu dollariin, euroon, tai muihin fiat-valuuttoihin. Tunnetuimmat stablecoinit ovat Tether (USDT), USD Coin (USDC) ja Dai (DAI). Stablecoinit ovat käytännössä tokenisoituja fiat-valuuttoja.

Yhdysvaltain dollari on hallinnut vakaavaluuttojen markkinaa alusta lähtien. Dollariin sidotut stablecoinit muodostavat yli 99 prosenttia markkinan arvosta. Euro ja muut fiat-valuutat ovat edustettuina vain marginaalisesti.

Alla olevassa taulukossa on lista markkinoiden suurimmista stablecoineista. Ne ovat kaikki dollariin sidottuja.

StablecoinTickerMarkkina-arvo
Tether USDT $110 mrd.
USD Coin USDC $34 mrd.
Dai DAI $5,3 mrd.
First Digital USD FDUSD $4,2 mrd.
Ethena USD USDe $2,4 mrd.

Stablecoin-markkinan arvo on tällä hetkellä 165 miljardia dollaria. Tetherin markkinaosuus on peräti kaksi kolmasosaa. Korkeimmillaan markkina oli 180 miljardissa dollarissa huhtikuussa 2022.

Stablecoinin arvo pysyy vakaana niiden takauksena olevien varojen vuoksi. Esimerkiksi jokaista USDT-tokenia vastaa yksi dollari sen liikkeellelaskijan tilillä. Käytännössä Tether sijoittaa takauksena olevat dollarit Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin, minkä ansiosta yhtiö tienaa vuositasolla miljardeja dollareita.

Stablecoin-bisneksestä on tullut todella kannattavaa toimintaa vuoden 2022 jälkeen johtuen korkotason noususta.

Huom. Tässä artikkelissa puhutaan sekä termistä vakaavaluutta että stablecoin. Ne tarkoittavat täysin samaa asiaa. Suomenkielisessä kryptokeskustelussa stablecoin-termi on suosittu somessa, kun taas vakaavaluuttaan törmää enemmän virallisissa julkaisuissa.

Mihin stablecoineja käytetään?

Stablecoinien yleisimmät käyttökohteet ovat DeFi-palvelut, treidaus, rahansiirrot, ja säästäminen. Stablecoinien käyttö lähti räjähdysmäiseen kasvuun keväällä 2020. Syynä tähän oli hajautettujen finanssipalveluiden eli DeFi-appien suosio. Ennen vuotta 2020 vakaavaluuttojen markkina oli kooltaan vain pari miljardia dollaria.

Vuoden 2020 jälkeen kasvua ovat kiihdyttäneet etenkin johdannaismarkkinat, joiden likviditeettinä Tether (USDT) toimii. Markkinoille on tullut myös uusia stablecoineja, jotka ovat houkutelleet sektoriin lisää rahaa.

Käydään seuraavaksi läpi vakaavaluuttojen käyttökohteita tarkemmin.

DeFi-palvelut

Stablecoinit toimivat DeFi-palveluissa dollarin korvaajina. Koska DeFi-palvelut ovat hajautettuja sovelluksia lohkoketjussa, niillä ei ole yhteyksiä perinteiseen pankkimaailmaan. Ainoa tapa tallettaa dollareita DeF-appiin on tehdä se stablecoinin avulla.

Alla on kuva suomalaistaustaisen Aaveen etusivulta, joka on yksi suurimmista DeFi-palveluista.

aave

DeFi-sektori ei voisi toimia ilman likvidiä vakaavaluuttojen markkinaa. Dollareita tarvitaan etenkin lainapalveluissa, kuten Aave. Voit ottaa stablecoin-lainan esimerkiksi Ethereum-kolikoitasi vastaan tai tallettaa Aave-appiin omia stablecoinejasi korkotuoton saamiseksi.

Treidaus

Stablecoinit ovat toimineet jo pitkään ammattimaisten kryptotreidaajien valuuttana. Etenkin johdannaiskauppa toimii lähes täysin stablecoin treidauspareilla, joissa USDT on hyvin vahvasti edustettuna.

Syynä stablecoinien käyttöön on varojen helppo liikuteltavuus ja pankkien asenne. Voit siirtää treidauspäivän päätteeksi jopa satojen miljoonien dollareiden varat pörssistä kryptolompakkoosi muutaman euron kuluilla.

Pankit suhtautuvat hyvin kielteisesti kovaan trafiikkiin pörssien suuntaan. Treidaajien olisi mahdotonta liikuttaa suuria summia aktiivisesti pörssin ja oman pankin välillä. Stablecoinien avulla tämä ei ole ongelma. Vakaavaluuttoja on myös helppo siirtää kryptopörssistä ja lompakosta toiseen.

Rahansiirrot

Stablecoinit ovat korvanneet yhä kasvavassa määrin Bitcoinin (ja muut kryptovaluutat) digitaalisissa rahansiirroissa. Niiden etuna on luonnollisesti arvon vakaus. Kryptovaluuttojen volatiilit kurssit soveltuvat heikosti transaktioihin, joissa on tärkeää maksuvälineen pysyminen muuttumattomana.

Älysopimusalusta Tron on monien yllätykseksi suosituin alusta stablecoin-maksuliikenteessä. Tronin lohkoketjussa liikkuu jopa enemmän USDT-tokeneita kuin Ethereumissa! Tron on suosittu etenkin Aasiassa. Sen halvat ja nopeat transaktiot soveltuvat hyvin stablecoin-maksuihin.

Säästäminen

Stablecoineihin säästäminen on erittäin suosittua korkean inflaation maissa. Hyviä esimerkkejä ovat Argentiina ja Turkki. Dollaripohjaiset vakaavaluutat tarjoavat aitoa turvaa jo miljoonille ihmisille. Alla on kuva Argentiinasta, jossa inflaatio raivoaa yhä yli sadassa prosentissa vuositasolla.

argentiina

Bitcoin (ja muut kryptovaluutat) ovat erinomainen tapa vaurastua pitkässä juoksussa. Niiden ongelma on kuitenkin korkea volatiliteetti lyhyellä tähtäimellä. Köyhissä oloissa eläville pienituloisille on tärkeintä arvon pysyminen vakaana ja suoja oman valuutan inflaatiolta.

Myös suomalainen sijoittaja voi hyödyntää stablecoineja säästämisessä. Voit sijoittaa osuuden esimerkiksi säästötilisi euroista dollaripohjaiseen stablecoiniin. Tämä kasvattaa ostovoimaasi, jos euro heikkenee suhteessa dollariin.

Vakaavaluuttojen etuna on myös mahdollisuus säilyttää varoja pankkijärjestelmän ulkopuolella.

Markkinoiden suurimmat vakaavaluutat

Markkinoiden suurimmat stablecoinit ovat Tether (USDT), USD Coin (USDC) ja Dai (DAI). Tilanne voisi olla toinen, jos Binancen ja Terran stablecoinit olisivat yhä markkinoilla. Seuraavassa pari sanaa näistä stablecoineista, jotka olivat vielä pari vuotta sitten suuressa suosiossa.

  • Binance USD (BUSD) oli kolmanneksi suurin vakaavaluutta ja parhaimmillaan yli 23 miljardin dollarin arvoinen ennen kuin Yhdysvaltain SEC ajoi sen pois markkinoilta vuonna 2023.
  • Terra USD (UST) nousi suureen suosioon vuoden 2021 bull-markkinassa ja kasvoi markkina-arvoltaan lähes 14 miljardin dollariin ennen Terra-ekosysteemin romahdusta toukokuussa 2022.

Käydään seuraavaksi läpi tämän hetken suurimpia stablecoineja.

Tether (USDT)

Tether (USDT) on markkinoiden ylivoimaisesti suurin ja tunnetuin stablecoin. Se lanseerattiin jo vuonna 2014. Tether toimi ensimmäiset vuodet Bitcoinin lohkoketjussa Omni Layer -tasoa hyödyntäen. Vuoden 2019 aikana USDT-tokenit alkoivat siirtyä Ethereum- ja Tron-lohkoketjuihin.

Yli 98 prosenttia USDT-tokeneista on yhä Ethereum- ja Tron-alustoilla. Tron on ollut johtava Tether-alusta vuoden 2021 lopulta lähtien. Alla oleva grafiikka näyttää Tetherin kehityksen eri lohkoketjuissa. Data on peräisin The Blockin tietopankista, jossa on paljon hyvää informaatiota stablecoineista.

Tether on säilyttänyt asemansa johtavana stablecoinina, vaikka se on saanut enemmän negatiivista julkisuutta kuin muut kilpailijat yhteensä. USD Coin näytti nousevan sen todelliseksi uhkaajaksi 2020-luvun alussa ns. reguloituna vaihtoehtona. Kevään 2023 pankkikriisi aiheutti kuitenkin USDC:n maineelle ison kolauksen ja vankisti Tetherin ykköspaikkaa entisestään.

Tetheriä on kritisoitu viime vuosina auditointien puutteesta. Nykyisin yhtiö julkaisee kattavia raportteja USDT-stablecoinin takauksista. Alla on esimerkki toimitusjohtaja Paolo Ardoinon X-postauksesta tammikuulta 2024.

Tether sijoittaa vakuutena olevat dollarit Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin. Yhtiö tekee toiminnalla isoa tiliä johtuen korkeista lainankoroista. Tether on nykyisin myös merkittävä Bitcoin-holdaaja ja on panostanut yli puoli miljardia dollaria Bitcoin-louhintaan Etelä-Amerikassa.

Tetherin ajantasainen kurssi euroissa ja dollareissa löytyy tästä: Tether kurssi.

USD Coin (USDC)

USD Coin (USDC) on markkinoiden toiseksi suurin vakaavaluutta. Se lanseerattiin syksyllä 2018 amerikkalaisen Circlen ja Coinbasen toimesta. USD Coinin tarkoituksena on haastaa ”offshore stablecoin” Tether tarjoamalla Yhdysvalloissa reguloitu vaihtoehto.

USDC:n suosio lähti kovaan kasvuun vuoden 2021 kryptobuumin aikana. Parhaimmillaan USDC:n markkina-arvo nousi yli 50 miljardiin dollariin. Se vaikutti uhkaavan Tetherin valta-asemaa toden teolla.

Yhdysvalloissa vuonna 2023 käynnistynyt regulaatiosota laski kuitenkin USD Coinin suosiota merkittävästi. Maaliskuussa 2023 tapahtunut pankkikriisi nosti myös USDC:n ikävällä tavalla otsikoihin, kun sen takauksia uhkasi jäädä romahtaneen Silicon Valley Bankin sisään yli kolmen miljardin dollarin arvosta.

Moni sijoittaja on säikähtänyt amerikkalaisten viranomaisten asennetta kryptosektoria kohtaan. Aiemmin USD Coinia pidettiin turvallisena vaihtoehtona juuri Yhdysvaltain regulaation vuoksi. Nyt tästä edusta on tullut USDC:lle iso mainehaitta.

Alla olevassa kuvassa on Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvovan SEC:n johtaja Gary Gensler. Hän on profiloitunut regulaatiosodan keulahahmona Yhdysvalloissa.

gary gensler sec
Kuva: Flickr / Third Way Think Tank

USD Coin voi nostaa merkittävästi suosiotaan, kun Yhdysvaltain ja EU:n uusi stablecoin-regulaatio otetaan käyttöön. Parhaimmassa tapauksessa Tether ei voisi toimia parin vuoden päästä näillä markkinoilla. Etenkin Yhdysvalloissa tilanne on kuitenkin pahasti auki.

Löydät USDC:n euro- ja dollarikurssin tältä sivulta: USD Coin kurssi.

Dai (DAI)

Dai (DAI) on markkinoiden suurin stablecoin, jonka takauksena on kryptovaluuttoja. Dai eroaa siten merkittävästä Tetheristä ja USD Coinista, joiden takauksena on dollareita ja Yhdysvaltain valtion velkakirjoja.

Dain toimintaa liittyy oleellisesti Maker DAO. Se on hajautettu organisaatio, joka hallitsee Maker-protokollan ja Dai-stablecoinin kehitystä.

dai

DAI:n minttaus tapahtuu ylivakuudellisten lainojen kautta. Jos haluat luoda esimerkiksi $1000 edestä DAI-stablecoineja, sinun on lukittava Makerin älysopimukseen $1500 edestä kryptovaluuttaa. Tällä varmistetaan riittävä puskuri volatiilissa kryptomarkkinassa.

Jos vakuuden arvo uhkaa laskea alle lainan arvon, takaukset myydään markkinoille. DAI-tokenit mintannut henkilö voi myös lisätä uusia takauksia milloin tahansa likvidoinnin välttämiseksi.

Aluksi takauksina käytettiin vain Etheriä (ETH), mutta nykyisin myös muut kryptovaluutat ovat sallittuja. DAI:n takauksena käytetään myös muita stablecoineja, kuten USDC.

Dain suosio on pysynyt vakaana, mutta toisaalta sen markkinaosuus on laskenut tasaisesti viime vuosina. Dain markkina-arvo on tällä hetkellä 5,5 miljardia dollaria. Se oli korkeimmillaan lähes 10 miljardia dollaria helmikuussa 2022.

Muut stablecoinit

Algoritmiset stablecoinit ovat toistaiseksi olleet pettymyksiä. Markkinoilla on nähty erilaisia yrityksiä luoda perinteisestä takausmallista poikkeavia vakaavaluuttoja, mutta niillä on ollut ongelmia pysyä dollarikurssissa. Kesällä 2022 romahtanut Terran UST on varmasti kuuluisin esimerkki.

UST nousi parhaimmillaan markkinoiden kolmanneksi suurimmaksi stablecoiniksi. Se piti dollarikurssinsa erillisen LUNA-tokenin minttaus- ja polttomekanismin avulla. UST toimi pari vuotta ongelmitta, kunnes se romahti lähes yhdessä yössä LUNA-tokenin kanssa.

Terran romahdus ei lopettanut algoritmisten stablecoinien kehitystä. Frax on esimerkki algoritimisesta stablecoinista, joka on yhä voimissaan. Projekteja vaivaa kuitenkin pieni markkina-arvo ja liian iso heilunta dollarikurssissa.

Vuonna 2024 markkinoille tullut Ethena on perinteisestä stablecoinista poikkeava ratkaisu, jonka suosio on kasvanut todella nopeasti. Ethena ei ole varsinaisesti algoritminen stablecoin, mutta ei myöskään perinteinen fiat-valuuttaa holdaava toteutus. Ethenan USDe pitää dollarikurssinsa delta-neutraalin long & short -position avulla. Se jakaa myös palkkioita steikkaajille.

Mainitaan lopuksi myös Tron-alustalle luotu USDD-stablecoin. Sen toimintaa ohjaa Tron DAO, ja reserveinä toimii Tronin natiivitoken TRX sekä bitcoineja. USDD on menettänyt Fraxin tavoin tasaisin väliajoin dollarikurssinsa, vaikka sen vakuuksien suhde mintattuihin tokeneihin on tälläkin hetkellä yli 240 prosenttia.

Vakaavaluuttojen regulaatio

Vakaavaluuttojen regulaatio on suuressa murroksessa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Yhdysvaltojen tilanne vaikuttaa todella sekavalta, sillä maasta puuttuu regulaatio koko kryptomarkkinaan – ei vain stablecoineihin. EU:n tilanne on tässä suhteessa parempi.

EU:ssa on hyväksytty kryptovaluuttoja ja kryptopörssejä koskeva regulaatio (MiCa), joka otetaan käyttöön vuoden 2024 lopulla. EU ottaa käyttöön myös täysin uuden vakaavaluuttojen regulaation. Sen aikataulu on vieläkin kireämpi, sillä uudet stablecoin-pykälät ovat käytössä 1.7.2024 alkaen.

Uudet EU-säädökset asettavat tiukkoja vaatimuksia mm. stablecoinien reserveille. Niiden liikkeellelaskijoiden on myös oltava EU-alueella toimivia yrityksiä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikkien nykyisten toimijoiden on haettava uudet luvat Euroopassa. Muussa tapauksessa kyseistä stablecoinia ei tarjota pörsseissä EU-alueen käyttäjille.

Tässä kohtaa on hyvä nostaa esiin suomalaisen Membrane Financen lanseeraama EUROe-stablecoin.

EUROe tuli markkinoille keväällä 2023, ja kyseessä oli ensimmäinen EU:n regulaation mukainen europohjainen vakaavaluutta. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli EUROe:stä, josta löydät lisätietoa projektista.

EUROe ei ole lähtenyt toistaiseksi kasvu-uralle, sillä tokeneita on mintattu vasta parin miljoonan euron arvosta. EUROe:n ja muiden europohjaisten vakaavaluuttojen suosio voi kuitenkin kasvaa uuden regulaation myötä.

Circlen USD Coinista tuli 1.7.2024 ensimmäinen globaali dollaripohjainen vakaavaluutta, joka sai EU:n hyväksynnän. Sama koskeee myös yhtiön europohjaista EURC-vakaavaluuttaa. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Tether ei tule saamaan EU:n hyväksyntää ainakaan lähitulevaisuudessa. Sen kaupankäyntiin ei ole kuitenkaan tehty merkittäviä rajoituksia.

Yhdysvaltojen tilanne on sen sijaan sekava. Moni analyytikko uskoo USD Coinin olevan regulaattoreiden suosiossa, ja Tetherin puolestaan kärsivän uusista säädöksistä. Oma lukunsa on myös SEC:n mahdolliset hyökkäykset DeFi-sektoria kohtaan. Mitä vaikutuksia tällä olisi Dain suosioon?

Päivitämme tätä osaa artikkelista myöhemmin, kunhan regulaatiosta saadaan lisää informaatiota. Sijoittajan on hyvä olla perillä kulissien takana tapahtuvista muutoksista ja seurata alan kehitystä etenkin EU-alueella.

Stablecoinien riskit

Stablecoineihin liittyy myös riskejä. Vaikka ne ovat teoriassa turvallisia ja vakaita valuuttoja, historia on todistanut, että stablecoin-sijoituskin voi olla riski. Käydään seuraavaksi läpi asioita, joita stablecoin-sijoittajan on hyvä pitää mielessä. Tarkastellaan riskejä suurimpien stablecoinien eli USDT:n ja USDC:n näkökulmasta.

Reservit

Suurin kysymys liittyy aina stablecoinin reserveihin. Pystyykö liikkeellelaskija vastaamaan jokaiseen kotiutuspyyntöön markkinapaniikin koittaessa ja konvertoimaan stablecoinit takaisin dollareiksi? Tässä kohtaa on hyvä myös ymmärtää, mitä kotiutuspyyntö oikein tarkoittaa.

Silloin kun piensijoittaja myy USDT-tokeninsa pörssissä euroiksi, kyseinen token vaihtaa vain omistajaa. Kotiutuspyyntö tarkoittaa sitä, että joku Tetherin partnereista (esim. kryptopörssi) lähettää yhtiölle USDT-tokeneita ja haluaa ns. redemption-toiminnon eli vaihtaa ne dollareiksi. Tässä tapauksessa myydyt tokenit poistuvat kierrosta ja Tetherin markkina-arvo pienee.

dollari

Stablecoinien takauksena olevat dollarit sijoitetaan Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin. Kyseessä on likvidi markkina, joten teoriassa Tetherillä ei pitäisi olla ongelmia myydä velkakirjat dollareiksi ja vastata redemption-pyyntöön.

Entä jos markkinoita uhkaa vuoden 2008 tyyppinen finanssikriisi, mikä jäädyttää myös velkakirjamarkkinat? Jokin tällainen ”musta joutsen” voisi aiheuttaa ongelmia myös vakaavaluuttojen liikkeellelaskijoille.

Valuuttariski

Valuuttariski on toinen huomioitava asia, jos aiot säilyttää suuria summia stablecoineissa. Yhdysvaltain dollari on ollut perinteisesti se turvallisin valuutta, joten USDT ja USDC ovat käytännössä auttaneet sijoittajaa suojautuman valuuttariskiltä. Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa.

Haluatko säilyttää fiat-osuuden portfoliostasi euroissa kryptopörssin tilillä vai dollaripohjaisissa stablecoineissa? Tämä on jokaisen sijoittajan itse päätettävä. Jos kyse on suurista summista ja useiden vuosien aikaikkunasta, ero sijoituksen ostovoimassa voi olla kymmeniä prosentteja.

Muut riskit

Kolmas riski liittyy myös stablecoinien reserveihin eli takauksena oleviin varoihin. Esimerkiksi USD Coinin reservejä jäi yli kolme miljardia dollaria keväällä 2023 kaatuneen Silicon Valley Bankin holveihin. Tämä tilanne ratkesi lopulta onnellisesti, mutta vastaava tapahtuma voi tulla eteen myös tulevaisuudessa muissa pankeissa.

Sijoittajan on mahdoton tietää, missä vakaavaluutan reservit tarkalleen ovat ja millaisia riskejä partnereina toimiviin pankkeihin liittyy. Yhdysvaltain valtiolla on myös varmasti mahdollisuus jäädyttää mitä tahansa dollaripohjaisia talletuksia, jos se niin katsoo parhaaksi. Tämä voisi aiheuttaa paniikkia ko. stablecoinin holdaajissa ja romahduttaa vaihtokurssin.

Vakaavaluuttojen ostaminen ja säilytys

Vakaavaluuttoja voi ostaa helposti suomalaisista kauppapaikoista. Northcrypton tarjonnasta löytyy USD Coin, ja Coinmotionin listoilla on sen lisäksi myös markkinajohtaja USDT. Kvarn X:n tarjonta on kolmikon paras, sillä palvelusta löytyy myös Dai.

Binancesta ja Bitgetistä löytyvät myös harvinaisemmat vakaavaluutat.

KryptopörssiStablecoinitArvosana stablecoin-pörssinäAvaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena (USDe)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena (USDe)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena (USDe)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena (USDe)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Dai (DAI)
First Digital USD (FDUSD)
Ethena (USDe)
Avaa tili

Vakaavaluuttojen säilytys on todella helppoa. Kaikki suurimmat stablecoinit liikkuvat Ethereum-verkossa ERC20-tokeneina, joten niitä tukevat kaikki tunnetut kryptovaluuttalompakot. Web 3 -lompakko Metamask, Exodus ja Trust Wallet ovat esimerkiksi hyviä säilytyspaikkoja.

Yhteenveto

Stablecoinit ovat tulleet jäädäkseen kryptovaluuttojen maailmaan. Niiden rooli on paljon suurempi sekä treidauksessa että DeFi-maailmassa kuin moni uskoisi.

Vakaavaluuttojen kasvu on ollut vahvaa vuodesta 2020 lähtien. Ne saavuttivat suosionsa huipun keväällä 2022, kun Terra UST ja Binance USD tukivat Tetherin, USD Coinin ja Dain kasvua. Terran romahduksesta alkoi lokakuuhun 2023 kestävä alamäki, jonka aikana stablecoin-markkinan kokonaisarvo laski.

Keväällä 2024 on nähty taas vahvaa kasvua dollaripohjaisissa stablecoineissa. On vain ajan kysymys, milloin vakaavaluuttojen markkina rikkoo biljoonan dollarin rajan. Tämä nähdään todennäköisesti regulaation selkeytymisen jälkeen.

Regulaatio tulee olemaan otsikoissa tulevina vuosina sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Stablecoinien liikkeellelaskijat joutuvat uusien lakien ja säädösten alaiseksi. Pitkässä juoksussa tämä on hyvä asia ja auttaa ratkaisemaan myös iänikuiset spekulaatiot esim. Tetherin reserveistä.

On myös hyvä muistaa, että EU ja Yhdysvallat ovat suuresta merkityksestä huolimatta vain osa maailmaa. Stablecoineja käytetään yhä enemmän myös Aasian ja Afrikan maissa jokapäiväisessä elämässä.

Suomalaisten kannalta on mielenkiintoista seurata EUROe-valuutan suosiota. Toivottavasti siitä saadaan vielä miljardiluokan menestystarina!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
24
elo
NFT ostaminen

NFT ostaminen

NFT ostaminen on on helppoa ja turvallista OpenSea NFT-kauppaikasta. Opensea mahdollistaa NFT-sijoittajille markkinoiden laajimman valikoiman […]

Lue lisää
12
touko
Mikä on älysopimus?

Mikä on älysopimus?

Älysopimus on ohjelma, joka on tallennettu hajautetusti lohkoketjuun. Älysopimukset ohjelmoidaan älysopimusalustan tukemalla ohjelmointikielellä. Älysopimuksilla ei […]

Lue lisää
23
maalis
EUROe on suomalainen vakaavaluutta (stablecoin)

EUROe on suomalainen vakaavaluutta (stablecoin)

Vakaavaluutta (stablecoin) on kryptovaluutta, jonka kurssi on sidottu fiat-valuuttaan. EUROe on Suomessa kehitetty vakaavaluutta, jonka […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *