Perustiedot
10
huhti
stablecoin vakaavaluutta

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin eli vakaavaluutta on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu fiat-valuuttaan. Stablecoinien käyttö on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti.

Markkinoiden suurimmat stablecoinit ovat Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) ja True USD (TUSD). Tether on suurin ja tunnetuin stablecoin. USD Coin on markkinoiden toiseksi suurin vakaavaluutta. Dai on suurin stablecoin, jonka takauksena on kryptovaluuttoja.

Algoritmiset stablecoinit ovat toistaiseksi olleet lähinnä pettymyksiä. Vakaavaluuttojen regulaatio on suuressa murroksessa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Vakaavaluuttoja voi ostaa suomalaisista kauppapaikoista. Stablecoineihin liittyy myös riskejä. Vakaavaluuttojen käyttö kasvaa tulevaisuudessa – riskeistä ja regulaatiomuutoksista huolimatta.

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin eli vakaavaluutta on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu fiat-valuuttaan. Suurin osa stablecoineista on sidottu Yhdysvaltain dollariin, mutta markkinoilla on myös muihin fiat-valuuttoihin sidottuja stablecoineja. Stablecoinin arvon sitominen fiat-valuuttaan mahdollistaa sen kurssin pysymisen vakaana.

Vakaavaluutta-termiä käytetään nykyisin myös väärin ns. wrapped -tokeneista. Hyvä esimerkki on Wrapped Bitcoin eli WBTC. Se on Ethereum-verkossa liikkuva token, jonka arvo on sidottu Bitcoiniin. Markkinoilla on myös kullan arvoon sidottuja tokeneita kuten Paxos Gold.

On tärkeä ymmärtää wrapped tokenin ja vakaavaluutan ero. Vakaavaluutta on nimensä mukaisesti kryptovaluutta, jonka kurssi pysyy vakaana eli muuttumattomana. Wrapped tokenien arvo taas heiluu sen taustalla olevan assetin mukaan dollareissa (tai muissa fiat-valuutoissa) mitattuna.

Yhdysvaltain dollari on hallinnut vakaavaluuttojen markkinaa alusta lähtien. Yli 95 prosenttia markkinoilla olevista stablecoineista on sidottu Yhdysvaltain dollariin. Alla olevassa taulukossa on lista markkinoiden suurimmista stablecoineista. Ne ovat kaikki dollariin sidottuja.

StablecoinTickerMarkkina-arvo
Tether USDT $80 mrd.
USD Coin USDC $33 mrd.
Binance USD BUSD $7 mrd.
DAI DAI $5,2 mrd.
True USD TUSD $2,1 mrd.

Huom. Tässä artikkelissa puhutaan sekä termistä vakaavaluutta että stablecoin. Ne tarkoittavat samaa asiaa. Suomenkielisessä kryptokeskustelussa käytetään stablecoin-termiä sosiaalisessa mediassa, kun taas vakaavaluuttaan törmää enemmän virallisissa julkaisuissa.

Mihin stablecoineja tarvitaan?

Stablecoinien käyttö on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti. Suurin tekijä stablecoinien käytön lisääntymisessä on ollut DeFi-markkinan eli hajautettujen finanssipalveluiden nopea kasvu.

Käydään seuraavaksi läpi yleisimpiä vakaavaluuttojen käyttökohteita, joita ovat esimerkiksi:

  • DeFi-palvelut
  • Treidaus
  • Rahansiirrot ja säästäminen
  • Omaisuuden hallinta pankkien ulkopuolella

Stablecoinit toimivat DeFi-palveluissa dollarin (ja muiden fiat-valuuttojen) korvikkeena. Koska DeFi-palvelut ovat itsenäisä appeja lohkoketjussa, niihin ei ole olemassa perinteisiä pankkiyhteyksiä. Ilman vakaavaluuttoja DeFi-sektoria ei voisi olla olemassa.

Alla on kuva suomalaistaustaisesta Aave-palvelusta. Stablecoinit kuten DAI (kuvassa) ovat elintärkeä osa Aaveen toimintaa.

aave app

Stablecoinit toimivat myös kryptomarkkinan ”bensana”. Treidauksessa suurin vaihto nähdään nykyisin USDT-pareilla USD- ja EUR-parien sijaan. Ammattisijoittajien on myös helppo kotiuttaa stablecoinit treidauspäivän päätteeksi omaan kylmälompakkoon.

Älysopimusalusta Tron on noussut viime vuosina jopa yllättävän suosituksi stablecoin-rahansiirroissa. Noin puolet Tetherin varannosta on tällä hetkellä Tron-lohkoketjussa.

Moni köyhien maiden asukas voi säästää vakaavaluuttojen avulla dollareihin ja paeta siten oman valuutan inflaatiota. Hyviä esimerkkejä ovat Argentiina ja Turkki. Bitcoin ja muut kryptovaluutat eivät sovellu vielä säästökohteeksi lyhyellä tähtäimellä liian kovan volatiliteetin vuoksi. Dollaripohjaiset vakaavaluutat tarjoavat aitoa turvaa jo miljoonille ihmisille.

Ei ole syytä unohtaa kryptovaluuttojen yhtä tärkeimmistä ominaisuuksista eli varojen hallintaa pankkijärjestelmän ulkopuolella. Voit ostaa dollari- ja europohjaisia stablecoineja ja hallita varoja kryptolompakossasi.

Keväällä 2023 nähty pankkikriisi on herättänyt myös monet tavalliset säästäjät pohtimaan sitä, pitäisikö osa varoista todellakin olla pankkien ulkopuolella. Vakaavaluutat tarjoavat tähän ongelmaan ratkaisun.

Markkinoiden suurimmat vakaavaluutat

Markkinoiden suurimmat stablecoinit ovat Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance USD (BUSD), Dai (DAI) ja True USD (TUSD). Esittelemme näistä tarkemmin Tetherin, USD Coinin sekä Dai:n.

Binance USD oli pitkään markkinoiden kolmanneksi suurin stablecoin ja selkeä haastaja USDC ja USDT -vakaavaluutoille. Keväällä 2023 sen asema kuitenkin muuttui, kun Yhdysvaltain hallinto haastoi BUSD:n taustalla olevan Paxos-yhtiön oikeuteen laittoman arvopaperikaupan vuoksi.

BUSD:n markkina-arvo on laskenut tapahtuneen jälkeen merkittävästi, ja kyseinen stablecoin tullaan ajamaan alas markkinoilta vuoden 2024 kevääseen mennessä. Sivuutamme tämän vuoksi BUSD:n esittelyn, vaikka se on vielä toistaiseksi noin tuplasti Dai-stablecoinia suurempi.

Tether

Tether on suurin ja tunnetuin stablecoin. Se lanseerattiin markkinoille jo vuonna 2014. Tether toimi ensimmäiset vuodet Bitcoinin lohkoketjussa ns. Omni Layer -tasoa hyödyntäen.

Tällä hetkellä Tetherin varannosta on yli 98 prosenttia Tron- ja Ethereum-lohkoketjuissa. Tronin osuus on hieman Ethereumia suurempi, mutta tämä suhde on vaihdellut hieman viime vuosina. Muille lohkoketjuille (sisältäen Bitcoin) jää vain marginaalinen siivu.

Alla oleva grafikka on The Blockin tietopankista, jossa on paljon hyvää informaatiota stablecoineista. Se näyttää USDT-tokenin määrän dollareissa mitattuna Tron- ja Ethereum-lohkoketjuissa.

usdt by blockchain

Tether on säilyttänyt asemansa johtavana stablecoinina vaikka se on saanut negatiivista julkisuutta viime vuosina. Kovimmat Tether-kriitikot ovat julistaneet yli viisi vuotta, että taustayhtiöllä ei ole todellisuudessa ilmoitettuja vakuuksia. USDT on säilyttänyt silti dollarikurssinsa vahvasti.

USD Coin nousi vuoden 2020 alkuvuosina vahvaksi haastajaksi Tetherille. Yhdysvalloissa keväällä 2023 käynnistynyt regulaatiosota kryptoja vastaan on haitannut USDC:n mainetta merkittävästi. Tetherin asema suurimpana vakaavaluuttana on juuri nyt kovempi kuin koskaan.

Jokaisen USDT-tokenin takauksena on vähintään yksi Yhdysvaltain dollari. Käytännössä dollarit eivät makaa pankkitilillä, vaan Tetheriä hallitseva yhtiö sijoittaa ison osan talletuksista Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin ja tienaa niillä vuosituottoa. Myös USD Coin toimii samalla idealla. Takauksena voidaan käyttää myös muita arvopapereita.

Seuraa Tetherin kurssia euroissa ja dollareissa tästä linkistä: Tether kurssi.

USD Coin

USD Coin on markkinoiden toiseksi suurin vakaavaluutta. USD Coin tuli markkinoille syksyllä 2018. Sen taustalla ovat amerikkalaisyhtiöt Circle ja Coinbase. USD Coin lähti haastamaan Tetheriä tarjoamalla sijoittajille yhdysvaltalaisen ja reguloidun vaihtoehdon.

USD Coinin suosio lähti lentoon vuoden 2021 kryptobuumin aikana. Parhaimmillaan USDC:n markkina-arvo nousi yli 50 miljardiin dollariin (katso alla oleva grafiikka). Tällä hetkellä USD Coinin markkina-arvo on hieman yli 30 miljardia dollaria.

usdc markkina arvo

Yhdysvalloissa vuonna 2023 alkanut regulaatiosota kryptosektoria kohtaan on laskenut merkittävästi USD Coinin suosiota. Maaliskuussa 2023 tapahtunut pankkikriisi nosti USDC:n otsikoihin, kun sen takauksia uhkasi jäädä romahtaneen Silicon Valley Bankin sisään yli kolmen miljardin dollarin arvosta.

Tämä kriisi pudotti pahimmillaan yhden USDC-tokenin kurssin 0,89 dollariin. Lopulta Yhdysvaltain valtio teki bailoutin ja pelasti SVB:n tallettajat, ja samalla myös USDC:n takaukset. Moni sijoittaja kuitenkin pelästyi tilanteesta ja vaihtoi kilpaileviin vaihtoehtoihin.

Löydät USDC:n euro- ja dollarikurssin tältä sivulta: USD Coin kurssi.

Dai

Dai on suurin stablecoin, jonka takauksena on kryptovaluuttoja. Dai eroaa tältä osin merkittävästi markkinoiden suurimmista vakaavaluutoista. Dain toimintaa liittyy oleellisesti Maker DAO. Se on hajautettu organisaatio, joka hallitsee Maker-protokollan ja Dai-stablecoinin kehitystä.

makerdao dai

Dai-stablecoinin luominen tapahtuu ylivakuudellisten lainojen kautta. Jos haluat luoda esim. $1000 edestä DAI-tokeneita, sinun on lukittava Makerin älysopimukseen $1500 edestä kryptovaluuttaa. Aluksi takauksina käytettiin vain Etheriä (ETH), mutta nykyisin myös muut kryptovaluutat ovat sallittuja.

Jos vakuuden arvo uhkaa laskea alle lainan arvon, takaukset myydään markkinoille. DAI-tokenit mintannut henkilö voi myös lisätä uusia takauksia milloin tahansa likvidoinnin välttämiseksi.

Dai on pitänyt hyvin dollarikurssinsa jo lukuisten markkinaromahdusten aikana. Sen suosio on vakaa, mutta Dai on kokonsa puolesta selvästi dollaripohjaisia vakaavaluuttoja pienempi. Tällä hetkellä DAI-tokenin markkina-arvo on hieman yli 5 miljardia dollaria.

Algoritmiset stablecoinit

Algoritmiset stablecoinit ovat toistaiseksi olleet lähinnä pettymyksiä. Markkinoilla on nähty monia eri algoritmisia stablecoineja, mutta niillä on ollut ongelmia pitää dollarikurssinsa. Kesällä 2022 romahtanut Terran UST stablecoin on kuuluisin esimerkki.

Terra UST nousi parhaimmillaan jo markkinoiden kolmanneksi suurimmaksi stablecoiniksi. Se piti dollarikurssinsa erillisen LUNA-tokenin minttaus- ja polttomekanismin avulla. UST toimi pari vuotta täysin oikein, kunnes se romahti yhdessä LUNA-tokenin kanssa nollaan toukokuussa 2022.

Terran romahdus ei tuhonnut algoritmisten stablecoinien markkinaa täysin. Frax on esimerkki algoritimisesta stablecoinista, joka on yhä voimissaan. Projekteja vaivaa kuitenkin pieni markkina-arvo ja liian iso heilunta dollarikurssissa.

Algoritmisen vakaavalutan ideana on pitää kurssi vakaana ilman kiinteitä reservejä. Yleensä algoritmiseen stablecoiniin liittyy erillinen hallintotoken, jonka varantoa säätelemällä luodaan markkinalle insentiivit ostaa ja myydä stablecoinia. Tämä puolestaan pitää kurssin vakaana dollarissa – ainakin teoriassa.

Vakaavaluuttojen regulaatio

Vakaavaluuttojen regulaatio on suuressa murroksessa Yhdysvalloissa ja EU:ssa. Yhdysvaltojen tilanne vaikuttaa todella sekavalta, sillä maasta puuttuu regulaatio koko kryptomarkkinaan – ei vain stablecoineihin. EU:n tilanne on sen sijaan paljon parempi.

EU:ssa hyväksytään vuonna 2023 MiCa-regulaatio sekä uusi stablecoinien regulaatio. Vakaavaluuttojen taustayhtiöt joutuvat huomattavasti tarkempaan syyniin, ja nykyisten toimijoiden on haettava kokonaan uudet stablecoin-lisenssit.

Tässä kohtaa on hyvä nostaa esiin suomalaisen Membrane Financen lanseeraama EUROe-stablecoin.

EUROe tuli markkinoille keväällä 2023, ja kyseessä on ensimmäinen EU:n regulaation mukainen europohjainen vakaavaluutta. Bitcoinkeskuksesta löytyy kattava artikkeli EUROe:stä, josta löydät lisätietoa projektista.

Yhdysvaltojen tilanne on sen sijaan sekava. Moni analyytikko uskoo USD Coinin olevan regulaattoreiden suosiossa, ja Tetherin puolestaan kärsivän uusista säädöksistä. Oma lukunsa on myös Yhdysvaltain hallinnon mahdollinen hyökkäys DeFi-sektoria kohtaan. Mitä vaikutuksia tällä olisi DAI:n suosioon?

Päivitämme tätä osaa artikkelista myöhemmin, kunhan regulaatiosta saadaan lisää informaatiota. Sijoittajan on hyvä olla perillä kulissien takana tapahtuvista muutoksista ja seurata alan kehitystä etenkin EU-alueella.

Vakaavaluuttojen ostaminen ja säilytys

Vakaavaluuttoja voi ostaa suomalaisista kauppapaikoista. Northcrypton tarjonnasta löytyy USD Coin, ja Coinmotionin listoilla on USDC:n lisäksi myös markkinajohtaja USDT. DAI- tai EUROe-vakaavaluuttoja ei voi toistaiseksi hankkia kotimaisilta palveluntarjoajilta.

Markkinoiden johtavat pörssit Binance & Coinbase tarjoavat laajemman valikoiman stablecoineja.

KryptopörssiStablecoinitArvosana stablecoin-pörssinäAvaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Binance USD (BUSD)
Dai (DAI)
True USD (TUSD)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Binance USD (BUSD)
Dai (DAI)
True USD (TUSD)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Binance USD (BUSD)
Dai (DAI)
True USD (TUSD)
Avaa tili
Tether (USDT)
USD Coin (USDC)
Binance USD (BUSD)
Dai (DAI)
True USD (TUSD)
Avaa tili

Vakaavaluuttojen säilytys on todella helppoa. Kaikki suurimmat stablecoinit liikkuvat Ethereum-verkossa ERC20-tokeneina, joten niitä tukevat kaikki tunnetut kryptovaluuttalompakot. Web 3 -lompakko Metamask, Exodus, Coinomi ja Trust Wallet ovat esimerkiksi hyviä säilytyspaikkoja.

Stablecoinien riskit

Stablecoineihin liittyy myös riskejä. Vaikka ne ovat teoriassa turvallisia ja vakaita valuuttoja, historia on todistanut, että stablecoin-sijoituskin voi olla riski. Käydään seuraavaksi läpi asioita, joita stablecoin-sijoittajan on hyvä pitää mielessä. Tarkastellaan riskejä suurimpien stablecoinien eli USDT:n ja USDC:n näkökulmasta.

Suurin kysymys liittyy aina stablecoinin reserveihin. Pystyykö taustayhtiö vastaamaan markkinapaniikin koittaessa jokaiseen kotiutuspyyntöön ja maksamaan stablecoineista dollareita?

Käytännössä reserveinä olevat dollarit sijoitetaan nykyisin Yhdysvaltain valtion velkakirjoihin. Näille maksettava korko tuo nykyisin satojen miljoonien dollareiden tulot per kvartaali sekä Tetherille että USD Coinille. Molemmat ovat toistaiseksi selvinneet suurimmista kotiutuspyynnöistä.

Valuuttariski on myös toinen huomioitava asia, jos aiot säilyttää suuria summia pitkäaikaisesti stablecoineissa. Yhdysvaltain dollari on ollut perinteisesti se turvallisin valuutta, joten USDT ja USDC ovat käytännössä auttaneet sijoittajaa suojautuman valuuttariskiltä. Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa.

euro dollari

Haluatko säilyttää fiat-osuuden portfoliosta euroissa pankissa tai kryptopörssin tilillä vai dollaripohjaisissa stablecoineissa? Tämä on jokaisen sijoittajan itse päätettävä. Jos kyse on suurista summista ja useiden vuosien aikaikkunasta, ero sijoituksen ostovoimassa voi olla kymmeniä prosentteja.

Kolmas riski liittyy stablecoinien reserveihin. USD Coinin reservejä jäi yli kolme miljardia dollaria kaatuneen Silicon Valley Bankin holveihin. Tämä tilanne ratkesi lopulta onnellisesti, mutta vastaava tapahtuma voi tulla eteen myös tulevaisuudessa muissa pankeissa.

Sijoittajan on mahdoton tietää missä USDT:n ja USDC:n reservit tarkalleen ovat ja millaisia riskejä niihin liittyy. On hyvä tiedostaa ensin potentiaaliset riskit, ja arvioida sen jälkeen miten ison siivun portfoliosta haluaa säilyttää stablecoineissa.

Yhteenveto

Vakaavaluuttojen käyttö kasvaa tulevaisuudessa – riskeistä ja regulaatiomuutoksista huolimatta. Vakaavaluutat eli stablecoinit ovat tulleet jäädäkseen markkinoille. Niiden rooli on paljon suurempi sekä treidauksessa että DeFi-maailmassa kuin moni uskoisi.

Regulaatio tulee olemaan otsikoissa tulevina vuosina sekä Yhdysvalloissa että EU:ssa. Stablecoinien liikkeellelaskijat joutuvat varmasti myös uusien lakien ja säädösten alaiseksi. Pitkässä juoksussa tämä on hyvä asia auttaa toivottavasti ratkaisemaan myös iänikuiset spekulaatiot esim. Tetherin reserveistä.

On myös hyvä muistaa, että EU ja Yhdysvallat ovat suuresta merkityksestä huolimatta vain maailmaa. Stablecoineja käytetään yhä enemmän myös köyhissä Aasian ja Afrikan maissa jokapäiväisessä elämässä.

Suomalaisten kannalta on mielenkiintoista seurata EUROe-valuutan suosiota. Toivottavasti siitä saadaan vielä miljardiluokan menestystarina!


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
18
syys
18.9. Uutiskatsaus: Coinmotion, The Merge, USDM, Vitalik Buterin, Coinbase

18.9. Uutiskatsaus: Coinmotion, The Merge, USDM, Vitalik Buterin, Coinbase

Suomalainen Coinmotion sai uuden toimitusjohtajan ja lisäsi myös Cardanon valikoimiinsa. The Merge -päivityksestä on kulunut […]

Lue lisää
23
maalis
EUROe on suomalainen stablecoin

EUROe on suomalainen stablecoin

Vakaavaluutta (stablecoin) on kryptovaluutta, jonka kurssi on sidottu fiat-valuuttaan. EUROe on Suomessa kehitetty vakaavaluutta, jonka […]

Lue lisää
24
elo
NFT ostaminen

NFT ostaminen

NFT ostaminen on on helppoa ja turvallista OpenSea NFT-kauppaikasta. Opensea mahdollistaa NFT-sijoittajille markkinoiden laajimman valikoiman […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *