Stablecoin on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin tai muuhun fiat-valuuttaan. Sen on tarkoitus toimia fiat-rahan korvikkeena kryptovaluuttojen maailmassa. Tässä artikkelissa esitellään erilaiset stablecoinit. Tarjolla on erilaisia vaihtoehtoja vakauden saavuttamiseksi.
Huom. Artikkelin sisältö löytyy myös videoformaatissa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta!
Mihin stablecoineja tarvitaan
Heti alkuun yksi huomio. Suomen kielessä käytetään myös termiä vakaavaluutta, mutta se ei ole saanut vielä suurta suosiota. Käytämme tässä artikkelissa pääasiassa tutumpaa, englanninkielistä, stablecoin-termiä. Aloitetaan sitten perusteista. Mihin stablecoineja oikein tarvitaan?
Stablecoinit mahdollistavat helpon ja nopean valuuttasiirron kauppapaikkojen sekä lompakoiden välillä. Kryptovaluuttojen maailmassa on myös paljon palveluita, joihin ei voi tallettaa lainkaan fiat-rahaa (esim. euro tai dollari). DeFi-palvelut ovat tästä hyvä esimerkki.
Varallisuuden keskittäminen yhteen pankkiin on varsin yleistä. Pankit ovat reguloituja, ja talletukset puolestaan turvattuja konkurssien varalta. Kryptomarkkinoilla tilanne on toinen. Säätely puuttuu, eikä pörssin kaatumisen tai hakkeroinnin varalle ole mitään turvaa.
Suursijoittajat jakavat varallisuuttaan eri kryptopörsseihin. Kun päivän treidit on tehty, omaisuus siiretään takaisin fiat-valuuttaan ja omaan kylmälompakkoon. Tässä kohtaa stablecoinit tulevat mukaan.

Stablecoinit mahdollistavat fiat-valuutan (korvikkeen) siirrot tililtä toiselle parissa minuutissa. Jatkuva kotiuttelu pankkitilille olisi hidasta, työlästä ja kallista. Tämän lisäksi, moni pankki saattaisi puuttua suuren volyymin rahaliikenteeseen ja jopa sulkea tilin.
Stablecoin-markkina suorastaan räjähti vuonna 2020. Kasvu tapahtui käsi kädessä DeFi-palveluiden kanssa. Suosion takana olivat etenkin lainapalvelut, jotka tarjoavat jopa 10-15 prosentin vuosituottoa stablecoineille sekä mahdollisuuden ottaa niitä vastaan lainaa.
Ajattele tilanne, jossa Bitcoin-portfoliosi on tuplaantunut ja haluat kotiuttaa osan voittoja. Miksi siirtäisit euroja pankkitilillesi, kun voit myydä bitcoinisi stablecoiniksi (esim. USDT tai USDC) ja laittaa ne keräämään 10-15 prosentin vuosikorkoa.
Stablecoinien käytössä on myös se hyvä puoli, että varat ovat nopeasti tarjolla dippien ostoon.
Stablecoin-markkinan kehitys
Koko stablecoin-markkinan arvo on artikkelin kirjoitushetkellä (7/2021) 114 miljardia dollaria. Suurin stablecoin Tether (USDT) oli vielä tammikuussa 2020 arvoltaan neljä miljardia dollaria. Vuoden 2021 tammikuussa sen arvo oli jo 20 miljardia. Heinäkuussa 2021 Tetherin markkina-arvo on huikeat 62 miljardia.
Kehitys on ollut siis huimaa parin viime vuoden aikana. Karkeasti sanottuna, Tether dominoi markkinaa täysin vuoteen 2018 saakka. USD Coin, True USD ja Paxos tulivat markkinoille syksyllä 2018. DAI ja Binance USD kasvoivat pikkuhiljaa vuoden 2019 aikana.
Alla olevassa kuvassa on stablecoin-markkinan kehitys. Löydät lisää statistiikkaa The Blockin tilastoista.
Tetherin (USDT) markkina-arvo oli vuoden 2020 alussa yli 80 prosenttia koko stablecoin-markkinasta. Vielä tammikuussa 2021, Tether dominoi yli 75 prosentin markkinaosuudella. Kilpailijat ovat nousseet esiin vasta vuoden 2021 aikana.
On tärkeää ymmärtää, että stablecoineja liikkuu nykyisin useissa eri lohkoketjuissa. Tämä ei koske vain Tetheriä, vaan muitakin stablecoineja.
Tether sijaitsi sen alkuvuosina Bitcoinin päälle rakennetussa Omni-verkossa. USDT siirtyi vuoden 2019 lopulla yhä vahvemmin Ethereum-verkkoon DeFi-markkinan kehityksen myötä. Tällä hetkellä USDT-kolikoista noin puolet on Tron-verkossa.
USDC-kolikot ovat lähes täysin Ethereum-verkossa. Pieniä määriä liikkuu myös Solana- sekä Algorand-platformeilla. Binance USD:tä on Ethereumin lisäksi paljon myös Binance Smart Chainin puolella.
Käydään seuraavaksi läpi erilaisia stablecoineja. Perinteisesti kurssivakaus on saavutettu dollaritakauksen avulla, mutta nykyisin tarjolla on myös mm. algoritmipohjaisia stablecoineja.
Fiat-pohjaiset stablecoinit
Aloitetaan ensin perinteisistä stablecoineista. Niitä kutsutaan englanniksi termillä fiat-collateralized stablecoins, eli takauksena toimii fiat-valuutta.
Idea on yksinkertainen. Stablecoinia hallitsee jokin yhtiö, joka vastaa digitaalisten kolikoiden liikkeellelaskusta. Tällä yhtiöllä on pankkitilillään yksi dollari jokaista digirahaa kohti. Näin ollen arvo pysyy vakaana ja yhteen dollariin sidottuna.
Jos stablecoinin omistaja haluaa konvertoida omistuksena fiat-rahaan, hän voi myydä kryptovaluutan missä tahansa fiat-valuuttoja tukevassa pörssissä esim. euroiksi tai dollareiksi.
Suurimmat fiat-pohjaiset stablecoinit ovat USDT (Tether) ja USDC (USD Coin). Myös BUSD (Binance USD), PAX (Paxos Standard) sekä GUSD (Gemini dollar) ovat tunnettuja.
Tether (USDT)
Tether eli USDT on markkinoiden vanhin, suurin ja tunnetuin stablecoin. Sen markkina-arvo on noin puolet koko vakaavaluuttojen markkinasta. Tether on perustettu jo vuonna 2014, ja se dominoi pitkään koko stablecoin-markkinaa.
Tetherin taustalla on iFinex Inc. yhtiö, joka pyörittää stablecoinin lisäksi myös tunnettua Bitfinex-pörssiä. Tetherin ja Bitfinexin yhteydestä on kehitetty vuosien mittaan myös paljon erilaisia salaliittoteorioita. Paolo Ardoino sekä Stuart Hoegner ovat tulleet tutuiksi yhtiön kasvoina.
Tether on ollut jo vuosia erilaisten kohujen keskellä. Mediassa on käyty jatkuvaa keskustelua siitä, löytyykö USDT-kolikoille todella sadan prosentin takaus. Myös Bitcoinkeskus on uutisoinut Tetherin kohuista jo keväästä 2018 lähtien.
Yhtiö ei ole tuonut julkisuuteen vielä yhtään auditointia, joka olisi hiljentänyt suurimmat kriitikot. Keväällä 2021 on saatu kuitenkin yksityiskohtaista tietoa takauksista. Alla olevassa kuvassa on varallisuusraportti, joka julkaistiin keväällä 2021.
Kuten näkyy, Tetherin varallisuudesta on dollareita vain 2,94 prosenttia (0,7585*3,87). Suurin osa takauksista on commerical paper -siivun alla, jonka yksityiskohtia yhtiö ei ole avannut.
Loppujen lopuksi kyse on markkinoiden luottamuksesta. Tähän asti sitä on löytynyt. Tetherin markkina-arvo on tuplaantunut vuoden 2021 aikana, ja yhden kolikon kurssi on pysynyt tiukasti $1,00 tasolla vuodesta toiseen.
USD Coin (USDC)
USD Coin on noussut vuonna 2021 merkittävään asemaan. Sen markkina-arvo rikkoi miljardin dollarin rajan kesän 2020 DeFi-buumin siivittämänä. Tammikuussa 2021 USD Coinien arvo oli jo neljä miljardia. Artikkelin kirjoitushetkellä (7/2021) lukema on jo huikeat 26 miljardia taalaa!
Kuvassa on USD Coinin markkina-arvon kehitys.
Tämä stablecoin tuli markkinoille syyskuussa 2018. Myös Bitcoinkeskus uutisoi tapahtuneesta, totta kai. USD Coinin taustalla on Centre-niminen konsortio, jonka perustajajäseniä ovat amerikkalainen maksupalvelu Circle sekä kryptovaluuttapörssi Coinbase.
USD Coinia on markkinoitu alusta asti reguloituna vaihtoehtona Tetherille. Sen perustajana toimiva Circle on Yhdysvalloissa toimiva yritys, joka sai vuonna 2015 maan historian ensimmäisen kryptovaluuttalisenssin (BitLicense). Circlellä on myös vastaava saavutus Iso-Britanniassa.
Stablecoinia hallinnoiva Centre on julkaissut toiminnan ensimetreiltä lähtien raportteja takauksista. Englanniksi käytetään termiä attestation. Nämä raportit ovat julkisesti ladattavissa osoitteesta centre.io/usdc-transparency.
Tästä huolimatta, USDC ei saa myöskään täysin puhtaita papereita. Kyseinen raportti ei ole sama asia kuin auditointi. Tämän lisäksi, raportista poistettiin keväällä 2021 kenties sen olennaisin rivi: takauksena olevien dollareiden määrä.
Yleistä fiat-pohjaisista stablecoineista
Edellä kuvatut USDT ja USDC dominoivat vahvasti fiat-pohjaista stablecoin-markkinaa. Tämän kaksikon osuus on artikkelin kirjoitushetkellä 77 % kaikista stablecoineista (myös muut kuin fiat-pohjaiset).
Vuonna 2021, myös Binance USD on noussut merkittävään asemaan ja yli 10 miljardin markkina-arvoon. BUSD:n nousua on vauhdittanut merkittävästi Binancen oma lohkoketju Binance Smart Chain ja sinne muodostunut DeFi-ekosysteemi.
BUSD-kolikoita hallitsee käytännössä Paxos, joka on yhdysvaltalainen ja lisensoitu finanssialan toimija. Myös Paxos julkaisee kuukausittain raportteja Centren tavoin. Se pyrkii olemaan Tetheriin verrattuna avoimempi, mutta täydellistä auditointia ei ole yksikään fiat-stablecoin vielä tarjonnut.
Fiat-stablecoinit toimivat, kunhan markkinat luottavat taustalla oleviin takauksiin sekä niitä hallitsevaan yhtiöön.
MakerDAO ja DAI
Kryptovaluuttoihin liittyy olennaisesti sana desentralisaatio, eli kyse on hajautetusti toimivista protokollista. Stablecoinit ovat tässä suhteessa ikävä muistutus ”vanhasta maailmasta” ja perinteisistä finanssilaitoksista, joihin esim. USDT:n ja USDC:n käyttäjän on luotettava.
Eikö stablecoinia voisi toteuttaa kryptovaluuttojen avulla, jolloin niiden audintointi olisi myös helppoa ja luotettavaa lohkoketjusta? Kyllä voi. Ratkaisu on nimeltään DAI. Siihen liittyy myös oleellisesti Maker-protokolla. Löydät kattavan Maker & DAI-oppaan tästä linkistä.
Alla oleva Coinbureaun video tarjoaa hyvän oppaan DAI:n historiaan sekä sen mekanismiin.
Makeria kutsutaan myös nimellä MakerDAO. Kyseessä on hajautettu autonominen organisaatio, jossa valta on MKR-tokenin holdaajilla. Nämä henkilöt äänestävät DAI-stablecoiniin liittyvistä ratkaisuista. Esimerkiksi, mitä kryptovaluuttoja voidaan käyttää vakuutena tai korkojen muutokset.
DAI on siis dollariin sidottu stablecoin. Sen takauksena ei ole fiat-valuuttaa vaan kryptovaluuttoja. Ensin käytössä oli vain Ether, mutta nykyisin myös muita ERC-20 tokeneita voidaan käyttää.
Koska kryptovaluuttojen arvo vaihtelee huomattavasti jopa yhtenä päivänä, tarvitaan ylivakuutettu eli englanniksi over-collaterized laina. Jos talletat esimerkiksi $2000 edestä Etheriä, voit luoda sitä vastaan $1000 edestä DAI-stablecoinia.
Yhden DAI:n arvo pysyy yhdessä dollarissa peliteorian ja markkinamekaniikan myötä. Tämä on selitetty tarkemmin yllä olevalla videolla. Käytännössä se heiluu pari senttiä yli tai pari senttiä alle dollarin, aivan kuten myös USDT ja USDC.
Kun käytössä on täysin kryptovaluuttoihin perustuva vakaavaluutta, mitään edellä kuvattuja ongelmia ei takausten suhteen ole. DAI:n reserveinä toimivat varat ovat todennettavissa lohkoketjusta milloin tahansa. Aivan täydellinen ei tämäkään ratkaisu ole.
Moni asiantuntija on kritisoinut sitä, että DAI:n vakuuksina voidaan käyttää nykyisin myös fiat-pohjaisia stablecoineja. Tämä tuo mukanaan riskejä, jos esim. USDC:n takaukset eivät olekaan kunnossa.
DAI:n lisäksi tästä sektorista voidaan myös mainita Synthetix USD, mutta sen markkina-arvo on vielä toistaiseksi hyvin matala (noin 290 miljoonaa dollaria).
Algoritmipohjaiset stablecoinit
Artikkelissa on tähän asti esitelty kaksi erityyppistä stablecoinia: fiat- ja kryptovaluuttojen takaamat stablecoinit. Kaikkia näitä yhdistää se, että kiinteä kurssi dollariin perustuu takauksiin. Olivat ne sitten fiat-valuuttoja tai kryptovaluuttoja.
On olemassa kolmaskin vaihtoehto, joita kutsutaan englanniksi termillä algorithmic stablecoins. Näitä voisi kutsua vaikka synteettisiksi stablecoineiksi tai algo-stablecoineiksi. Hyvää suomennosta ei ole vielä olemassa.
Tähän ryhmään kuuluu useita kryptovaluuttoja, jotka toimivat hieman eri tavoin. Tunnetuin edustaja on varmasti Ampleforth, joka nousi laajempaan tietoisuuteen kesän 2020 DeFi-buumin aikana. Alla on hyvä video Ampleforthin toiminnasta.
Ampleforthin toimintaidea on hieman vastaava kuin fiat-valuutoilla. Keskuspankki, kuten Fed, voi luoda lisää valuuttaa eli kasvattaa kierrossa olevien dollareiden määrää. Tämä heikentää valuutan arvoa (inflaatio). Se voi myös tuhota dollareita, jolloin valuutan arvo nousee (deflaatio).
AMPL-tokenin kohdalla tämä toteutuu tavalla, joka voi äkkiseltään tuntua yllättävältä.
Jos AMPL-tokenin kysyntä kasvaa ja kurssi kohoaa $1-tavoitetasolta esim. $2 tasolle, algoritmi kasvattaa kaikkien AMPL-holdaajien lompakon saldoa. Jos omistit ennen 10 AMPL-tokenia, sinulla on nyt 20 AMPL-tokenia. Lisäksi jokaisen kolikon arvo on tuplasti aiempaa suurempi!
Sama toteutuu toiseen suuntaan. Jos AMPL-tokenin markkina-arvo putoaa esim. $1 -> $0,50 niin kaikkien holdaajien saldot puolittuvat.
Tämän pitäisi teoriassa johtaa seuraavaan. Kun AMPL-tokenien määrä kasvaa ja kurssi on noussut, sijoittajat ryntäävät myymään tokeninsa, koska tarjolla on voittoa. Tämä pudottaa kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan kurssia. Kun AMPL-tokenin arvo on laskenut, päin vastainen tilanne toteutuu.
Kuten kuvasta näkyy, niin Ampleforthin kurssi on pysynyt yllättävän hyvin yhden dollarin pinnassa.
Ampleforthilla on nykyisin myös oma hallintotokeninsa (FORTH), jonka rooli on vastaava kuin Makerin MKR-tokenilla.
Tsekkaa myös tämä Boxmining-kanavan video, jossa käydään läpi muita algoritmipohjaisia stablecoineja. Tähän kategoriaan kuuluvat myös mm. Empty Set Dollar, Base Protocol ja Basis. Toistaiseksi, lähinnä Ampleforth on saanut merkittävää suosiota. Sekin tapahtui lähinnä kesän 2020 DeFi-buumin siivellä.
Yhteenveto
Stablecoin-markkina on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti vuodesta 2020 lähtien. Artikkelin kirjoitushetkellä (7/2021) ollaan tilanteessa, jossa kryptovaluuttojen top 10 -listalle mahtuu jo kolme vakaavaluuttaa!
Kuten aiemmin on jo todettu, DeFi-sektorin nousulla on selkeä yhteys stablecoinien suosioon. Myös keskitetyt lainapalvelut, kuten Celsius ja BlockFi, ovat osaltaan auttaneet asiaa. Yli kymmenen prosentin vuosikorko houkuttaa syystäkin sijoittajia.
Vaikka fiat-pohjaisilla stablecoineille löytyy kriitikoita, niiden suosio kasvaa edelleen hurjaa vauhtia. Sijoittajia ei näytä huolestuttavan mahdollisten takausten puute. Vaihtoehtoiset ratkaisut kuten DAI tai AMPL ovat markkinaosuudeltaan mikroskooppisen pieniä Tetheriin ja USD Coiniin verrattuna.
Tilanne voi kuitenkin muuttua tulevaisuudessa. Esimerkiksi Fed-pomo Jerome Powell on peräänkuuluttanut useaan otteeseen säätelyä stablecoin-markkinaan. Alla on miehen kommentti heinäkuulta 2021.
We have a tradition in this country where the public’s money is held in what is supposed to be a very safe asset. We have a pretty strong regulatory framework for bank deposits for example or money market funds. That doesn’t exist for stablecoins, and if they’re going to be a significant part of the payments universe…then we need an appropriate framework, which frankly we don’t have.
Edellä mainittu Tether sai tammikuussa 2021 sakot New Yorkin syyttäjänvirastolta sekä kiellon toimia kyseisessä osavaltiossa. Taustalla olivat epäselvyydet sekä virheelliset väittämät juuri USDT:n takauksia koskien. Tämäkään uutinen ei ole heikentänyt Tetherin asemaa.
Myös EU voi hyvinkin lähteä reguloimaan stablecoineja tiukemmin. Etenkin fiat-pohjaisia ratkaisuja, sillä niiden liikkeellelaskijoihin on viranomaisten helppo iskeä. Tilanne on täysin toinen esimerkiksi DAI:n tai Ampleforthin kohdalla.
Tämä voi tarkoittaa sitä, että vaihtoehtoisten stablecoinien suosio lähtee tulevaisuudessa kasvuun.
Mikä stablecoineista on turvallisin ja luotettavin? Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Markkina-arvo kertoo parhaiten siitä, mitä vakaavaluuttaa muut sijoittajat haluavat eniten käyttää. Kannattaa harkita sijoitusten hajauttamista useisiin eri stablecoineihin.
Image credit: iStockPhoto/Bodnarchuk
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja