Uutiset
07
huhti
solana

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Solanan lohkoketju tukossa suuren transaktiomäärän vuoksi

Solana on yksi markkinoiden suosituimmista älysopimusalustoista. Se on myös Ethereumin merkittävin haastaja. Solanan SOL-token on tällä hetkellä markkina-arvoltaan 5. suurin kryptovaluutta.

Solana on noussut viime päivinä kuuman some-keskustelun kohteeksi teknisten ongelmien vuoksi. Solanan käyttäjiä piinaa verkon jatkuva spämmäys, jonka vuoksi yli 70 prosenttia lähetetyistä transaktioista epäonnistuu. Tämä tekee Solana käytöstä haastavaa.

Alla oleva upotus kertoo ongelman syyn.

Solanan ongelmana on sen suuri suosio. Solanasta on muodostunut kryptosektorin johtava ”meemikasino”, johon luodaan satoja uusia meemikolikoita joka päivä. Moni sijoittaja on rakentanut treidausbotteja, jotka pyrkivät hyödyntämään arbitraaseja volatiilissa meemimarkkinassa.

Solanan lohkoketju käsittelee tällä hetkellä noin 2500 transaktiota per sekunti. Validaattoreiden eli palvelinkoneiden kapasiteetti ei kuitenkaan riitä käsittelemään kaikkia transaktiota.

Ongelma kertoo ennen kaikkea siitä, että Solana on valtavan suosittu. Jokainen suosittu lohkoketju kohtaa vastaavia kasvukipuja ennemmin tai myöhemmin. Myös Bitcoinin ja Ethereumin verkkoa on haukuttu käyttökelvottomaksi pienille siirroille jo pitkään.

Bitcoinin ja Ethereumin kohdalla joustoa tulee transaktiomaksuista, jotka nousevat räjähdysmäisesti verkon kuorman kohotessa. Tämä lopettaa spämmin välittömästi. Solanassa ei vastaavaa mekanismia ole.

Tilanne muodostuu Solanalle ongelmalliseksi, jos käyttäjät alkavat siirtyä muille alustoille. Esimerkiksi Ethereumin Layer 2 -ratkaisu Basen suosio on alkanut kohota viime viikkoina. Vielä ei ole kuitenkaan merkkejä siitä, että käyttäjät olisivat heittäneet pyyhkeen kehään. Esimerkiksi hajautettujen pörssien treidausvolyymit ovat päivästä toiseen erittäin korkealla tasolla.

Solanan sovelluskehittäjät pyrkivät löytämään ongelman ratkaisun jo lähiviikkoina. Vuoden 2024 lopulla saatava Firedancer-päivitys tulee myös nostamaan kapasiteetin aivan uudelle tasolle.

Verkkospämmistä johtuvilla ongelmilla ei ole ollut merkittävää vaikutusta Solanan kurssiin. SOL-token on pärjännyt tällä viikolla selvästi verrokkeja heikommin, mutta kuukausitasolla se on yksi parhaista suorittajista top 20 -kryptovaluuttojen listalla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.