Kryptovaluutat
29
kesä
solana

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Solana (SOL)?

Solana (SOL) on yksi markkinoiden suurimmista älysopimusalustoista. Solana henkilöityy hyvin vahvasti Anatoly Yakovenkoon. Vuosi 2022 oli todella haastava Solanalle johtuen teknisistä ongelmista ja FTX-pörssin romahduksesta.

Solanan ytimessä on teknologia nimeltään Proof of History. Solana käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Firedancer on vuonna 2024 julkaistava Solana-client, joka voi mullistaa älysopimusalustojen skaalauksen. Solana on yksi markkinoiden suurimmista DeFi- ja NFT-alustoista. Solana julkaisi vuonna 2022 myös oman älypuhelimen!

Solana tarjoaa sijoittajalle poikkeuksellisen teknologian yhdistettynä vahvaan kasvupotentiaaliin.

Mikä on Solana (SOL)?

Solana (SOL) on yksi markkinoiden suurimmista älysopimusalustoista. Solana nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2021, ja se on ollut siitä lähtien yksi suosituimmista alustoista DeFi-sovelluksille ja NFT-kokoelmille.

Solana saavuttaa valtavan transaktiokapasiteetin käyttämällä poikkeuksellista Proof of History -teknologiaa. Proof of History hyödyntää transaktioiden aikaleimoja, mikä mahdollistaa niiden todella nopean prosessoinnin. Tämän lisäksi Solanan konsensusalgoritmina toimii Proof of Stake.

Solanan natiivitoken on myös nimeltään Solana. Sen lyhenne pörsseissä (ticker) on SOL. Solana-tokenilla maksetaan transaktiomaksut Solana-ekosysteemissä. Koska Solana käyttää Proof of Stake -pohjaista konsensusta, SOL-tokenia tarvitaan myös steikkaukseen.

Alla olevasta taulukosta löydät perustiedot Solanasta:

OminaisuusInfo
Perustaja Anatoly Yakovenko
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä SOL
Kierrossa nyt 440 milj. SOL
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Ylin kurssi (pvm) $260,06 (6.11.2021)
Alin kurssi (pvm) $0,5052 (11.5.2020)

Solanan (SOL) ajankohtainen kurssi löytyy tältä sivulta: Solanan kurssi.

Solana oli yksi vuoden 2021 suosituimmista ja parhaista sijoituskohteista. Sen maine koki kovan kolauksen vuoden 2022 lopulla, kun avokätisenä tukijana tunnetun Sam Bankman-Friedin imperiumi romahti. Solana menetti paljon sijoittajia ja kärsi myös ison mainehaitan.

Solana on noussut vuoden 2023 aikana kuolleista ja palannut kryptovaluuttojen top 10 -listalle. SOL-token on ollut vuoden 2023 ylivoimaisesti paras sijoitus suuren markkina-arvon kryptovaluutoista.

Solanan historia

Solana henkilöityy hyvin vahvasti Anatoly Yakovenkoon. Yakovenko (kuvassa) on syntynyt Ukrainassa, mutta hän muutti Yhdysvaltoihin jo 1990-luvulla.

anatoly yakovenko

Yakovenko valmistui vuonna 2003 Illinoisin yliopistosta tietojenkäsittelytieteen tohtoriksi. Hän asettui noin 13 vuodeksi Qualcommin palvelukseen joulukuussa 2003. Kyseessä on yhdysvaltalainen teknologiyhtiö, joka valmistaa etenkin langattomiin verkkoihin liittyvää teknologiaa. Yakovenko ehti olla hetken aikaa myös Dropboxin palveluksessa vuonna 2017.

Solana sai alkunsa syksyllä 2017. Yakovenko sai tuolloin vision ajan synkronoinnista hajautetussa verkossa. Hän julkaisi marraskuussa 2017 whitepaperin ideastaan, jota Yakovenko kutsui nimellä Proof of History (PoH). Löydät pikaesittelyn konseptista tältä Youtube-videolta.

Yakovenkon kokemukset Qualcommissa auttoivat häntä ymmärtämään, että luotettavat aikaleimat olisivat kryptovaluuttojen skaalautuvuuden ytimessä. Jos ajan synkronointiongelma saadaan ratkaistua, sen avulla toimiva järjestelmä olisi salamannopea ja skaalautuva.

Mukaan liittyi aikaisessa vaiheessa myös Yakovenkin kollega Qualcommista, Greg Fitzgerald. Hänen johdollaan Solanan koodi käännettiin Rust-ohjelmointikielelle. Keväällä 2018 mukaan liittyi myös muita Yakovenkon entisiä kollegoja. Projekti sai lopulta nimen Loom.

Markkinoille oli ilmestynyt samoihin aikoihin myös toinen projekti nimeltään Loom Network. Tämä aiheutti liikaa sekaannusta, joten Yakovenkon tiimi teki uudelleenbrändäyksen. Näin syntyi Solana. Nimi on peräisin San Diegon lähistöllä sijaitsevasta Solana Beachista, jossa Yakovenko & kumpp. kävivät usein surffaamassa Qualcomm-aikoinaan.

Solanan kehitys lähti vauhtiin vuoden 2018 lopulla. Testiverkoissa päästiin parhaimmillaan jopa satoihin tuhansiin transaktioihin per sekunti. Samalla tiimi sai myös rahaa sijoittajilta. Solana keräsi 2018–2019 hieman yli 25 miljoonaa dollaria privaattikierrosten kautta.

Solana järjesti myös 1,76 miljoonan dollarin ICO:n vuoden 2020 alussa. Vain hetkeä myöhemmin, maaliskuussa 2020, julkaistiin Solanan MainNet eli lohkoketjun tuotantoversio.

Projektin kehitystyöstä vastaa San Franciscossa sijaitseva Solana Labs. Projektia ohjaa sveitsiläinen voittoa tavoittelematon säätiö Solana Foundation. Perustaja Anatoly Yakovenko toimii edelleen Solanan keulahahmona.

Solana nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 bull-markkinan aikana. SOL-tokenin kurssi nousi yli 100x vuoden 2021 aikana, mikä nosti Solanan myös yhdeksi top 10 -kryptovaluutoista.

Solanan vaikea vuosi 2022

Vuosi 2022 oli todella haastava Solanalle johtuen teknisistä ongelmista ja FTX-pörssin romahduksesta. Moni tuomitsi projektin jo täysin kuolleeksi, mutta Solana on todistanut nämä analyytikot vääriksi.

Vuosi 2021 oli mahtavaa aikaa kaikille kryptovaluuttaprojekteille. Solana oli kiistatta yksi koko sektorin suurimmista voittajista. Kuten on nähty aiemminkin, eniten raketoineet kryptot yleensä myös romahtavat eniten. Näin kävi myös Solanan tapauksessa.

Solanan kurssi romahti muita kärkipään kryptoja enemmän myös hyvästä syystä. Sen verkossa nähtiin useita kertoja teknisiä ongelmia, mitkä johtivat koko verkon alasajoon. Kun Solana sai tekniset ongelmansa korjattua, FTX-pörssi romahti marraskuussa 2022.

FTX-pörssin romahdus oli iso isku koko markkinalle, mutta erityisesti Solanalle. FTX:n perustaja Sam Bankman-Fried oli ollut iso Solana-ekosysteemin tukija Alameda Research -yhtiönsä kautta. Moni projekti romahti saman tien, ja muiden rahoitus vaarantui. Tapahtumasta muodostui ennen kaikkea valtava mainehaitta Solanalle.

Vuoden 2022 lopulla nähtiin useiden merkittävien Solana-projektien siirtyminen myös muille älysopimusalustoille. Myös Solanan DeFi-sektori romahti täysin. Alla on kuva sen DeFi-sovellusten likviditeetistä (TVL), joka oli parhaimmillaan lähes 10 miljardia dollaria.

solana defi tvl

Vuoden 2022 lopulla TVL oli enää hieman alle 300 miljoonaa dollaria eli 97 prosenttia vähemmän.

Solanan SOL-token romahti myös täysin vuoden 2022 lopulla. Sen kurssi putosi pahimmillaan noin 8,2 dollariin, mikä tarkoittaa lähes 97 prosentin pudotusta vuoden 2021 huipuista. Solana romahti pahemmin kuin mikään suuren markkina-arvon kryptovaluutta.

Moni tuomitsi Solana-projektin kuolleeksi, mutta tämä näkemys oli ennenaikainen. Solana on herännyt henkiin vuonna 2023 ja noussut jopa sijalle kuusi kryptovaluuttojen rankingissa. SOL-token on noussut vuoden aikana yli 600 prosenttia ja ollut ylivoimaisesti paras sijoitus suuren markkina-arvon kryptovaluutoista.

Solanan teknologia: Proof of History

Solanan ytimessä on teknologia nimeltään Proof of History. Perustaja Anatoly Yakovenkon kehittämä teknologia mahdollistaa poikkeuksellisen kapasiteetin kilpailijoihin verrattuna.

Solana skaalautuu jopa 65.000 transaktioon sekunnissa alle puolen sekunnin lohkoajalla ja lähes nollakuluilla (sentin tuhannesosa). Kaikki tämä saadaan aikaan ilman Layer 2 tai sharding-ratkaisuja.

Jokainen Solana-verkon transaktio saa universaalin aikaleiman (timestamp). Tämä mahdollistaa sen, että verkon ylläpitäjät (nodet) voivat organisoida transaktiot salamannopeasti ilman, että niiden tarvitsee odottaa vahvistusta muilta nodeilta. Juuri tämän vaiheen poistuminen ylläpidosta mahdollistaa Solanan nopeuden.

Verkon validaattoreista valitaan erillinen slot leader luomaan lohkot. Tämä tehtävä kestää neljä lohkoa eli noin 1,6 sekuntia. Sen jälkeen valitaan seuraava liideri. Näin nopea vaihtosykli tekee verkon korruptoimisesta erittäin vaikeaa.

Solanan nodet tietävät universaalin aikaleiman avulla jo etukäteen mihin slottiin transktio kuuluu, vaikka se ei näkisi niitä kronologisessa järjestyksessä. Lisäksi edellä mainitut slot leaderit voidaan valita jo useita lohkoja etukäteen.

Solanan verkkoon on muodostettu myös erillisiä klustereita. Tämä tarkoittaa joukkoa validaattoreita, jotka keskittyvät esimerkiksi yhden sovelluksen ylläpitoon. Ratkaisu nopeuttaa transaktioiden käsittelyä entisestään.

Solanan Proof of Stake

Solana käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Usein sen kerrotaan myös olevan Proof of Historyn sekä PoS:n hybridi. Näiden kahden symbioosin voi nähdä hieman eri tavoin.

Proof of Stake tarkoittaa aina sitä, että verkon ylläpidosta vastaa joukko validaattoreita. Tämän ratkaisun vaihtoehto on Bitcoinin käyttämä Proof of Work, mikä vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita.

Solanan PoS-konsensus toimii vastaavalla idealla kuin kilpailevat ratkaisut. Steikkaamalla SOL-tokenia pääset verkon validaattoriksi. Minimirajaa ei ole, mutta käytännössä mahdollisuutesi päästä slot leaderiksi (luomaan lohkot) ovat suhteessa steikattujen SOL-tokenien määrään.

Alla oleva kuvan on stakingrewards.com -sivustolta. Solanan steikkaukseen on lukittu dollareissa selvästi eniten arvoa Ethereumin jälkeen.

solana staking

Solanan steikkaajille on tarjolla yli seitsemän prosentin vuosituottoa. SOL-tokenin steikkausaste on yksi platformien korkeimmista.

Validaattoreita on tällä hetkellä lähes 2000 kappaletta. Löydät tarkan statistiikan solanabeach.io-sivustolta. Solana-verkon validaattoreilla on ollut tähän asti varsin korkeat ylläpitokustannukset johtuen sen vaativasta teknologiasta. Tulevaisuudessa tilanne paranee merkittävästi mm. Firedancer-teknologian myötä, josta lisää seuraavassa kappaleessa.

Firedancer-teknologia

Firedancer on vuonna 2024 julkaistava Solana-client, joka voi mullistaa älysopimusalustojen skaalauksen. Kyseessä on monien mielestä Solanan tärkein uudistus siten MainNet-julkaisun.  Käydään seuraavaksi läpi hieman Firedancerin taustoja ja potentiaalia.

Firedancer on täysin uusi Solana-client. Client-ohjelmistoa pyörittävät kaikki Solana-verkon validaattorit. Jokaisella kryptovaluutalla on vastaava client-softansa. Solanan nykyinen clientissa on ollut paljon teknisiä ongelmia, eikä se ole riittävän hyvin optimoitu. Firedancer korjaa nämä ongelmat.

solana firedancer

Firedancer on luotu täysin puhtaalta pöydältä ja lisäksi uudella ohjelmointikielellä. Sen jokainen koodirivi on optimoitu parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi. Firedancer-clienteilla on päästy testiympäristössä jo yli miljoonaan transaktioon sekunnissa.

Uutta Solana-clientia kehittää Jump Crypto. Tiimin mukaan Solanan skaalautuvuutta rajoittaa tulevaisuudessa vain palvelinten prosessoreiden sekä verkkokaapeleiden kapasiteetti.

Jos Firedancer pääsee edes lähelle potentiaaliaan tuotantoympäristössä, Solanalla on käsissään poikkeuksellinen teknologia. Firedancerin kapasiteetti on teoriassa 10x-100x valmista Ethereum 2.0 -versiota korkeampi.

Firedancer-teknologiasta on kohistu Solana-yhteisössä keväästä 2023 asti. Firedancer on julkaistu Solanan TestNetissä, ja MainNet-julkaisua kaavaillaan kevään / kesän 2024 aikoihin. Katso Firedancerin esittely tästä Youtube-videosta.

DeFi & NFT-sektorit Solana-alustalla

Solana on yksi markkinoiden suurimmista DeFi- ja NFT-alustoista. Tämä siitä huolimatta, että Solanan DeFi-sektorin likviditeetti on vieläkin yli 90 prosenttia vuoden 2021 huippua alempana. Solanan DeFi-sektori on tuplannut likviditeettinsä vuoden 2023 aikana ja noussut takaisin top 10 -listalle.

Alla on suurimpien älysopimusalustojen tilanne DeFi-markkinassa. Solanan markkinaosuus on vielä vaatimaton. On kuitenkin hyvä huomioida millaisesta kuopasta se on nousemassa ylös.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $50,3 mrd 57,0 %
Tron TRX $9,5 mrd 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 mrd 6,3 %
Solana SOL $4,6 mrd 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 mrd 3,6 %
Blast BLAST $1,3 mrd 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 mrd 1,4 %
Base - $1,2 mrd 1,3 %

Vuoden 2023 aikana myös DEX-aktiviteetti on lähtenyt myös rajuun kasvuun. Tämä tarkoittaa treidausvolyymeja Solanan hajautetuissa pörsseissä. Tulevaisuus näyttää siis varsin lupaavalta!

NFT-sektori on ollut aina Solanan vahvuus. NFT:n minttaus on halpaa ja nopeaa, ja Solana ollut jo pari vuotta markkinoiden suurin NFT-alusta Ethereumin jälkeen. Vuonna 2023 Bitcoin on tosin kiilannut sen ohi johtuen Ordinals-protokollasta, mikä on mahdollistanut NFT:t ensimmäistä kertaa myös Bitcoin-alustalla.

Jos katsotaan kaikkien aikojen myyntivolyymia, Solana-alustalla on käyty enemmän NFT-kauppaa kuin sen lähimmillä kilpailijoilla yhteensä. Potenssiin kaksi. NFT-sektori tulee varmasti olemaan yksi Solanan vahvuuksista myös tulevaisuudessa.

Löydät ajantasaisen datan NFT-markkinasta cryptoslam.io -sivustolta.

Solanan tulevaisuus

Solana tarjoaa sijoittajalle poikkeuksellisen teknologian yhdistettynä vahvaan kasvupotentiaaliin. Ei ole mikään ihme, että Solanasta on tullut vuonna 2023 yksi markkinoiden suositummista sijoituskohteista.

Solana on projektina varsin tuore tapaus kryptomarkkinoilla. SOL-token on ollut treidattavana vasta kesästä 2020 lähtien, ja se on kokenut lyhyen elämänsä aikana hurjan vuoristoradan. Ensin Solana nousi raketin lailla sijoittajien tietoisuuteen vuonna 2021, jonka jälkeen projekti tuomittiin kuolleeksi 97 prosentin kurssiromahduksen jälkeen.

Vuosi 2023 on todistanut sen, että Solana ei ole missään nimessä kuollut projekti. Se on päässyt myös irti Sam Bankman-Friediin liittyvästä mainehaitasta yllättävän hyvin. Solanan kiinnostus myös institutionaalisten sijoittajien joukossa on suorastaan räjähtänyt.

Jos sinä olet kiinnostunut Solanan ostamisesta, tutustu tähän artikkeliin: Solanan ostaminen. Siinä opastetaan SOL-tokenin ostaminen askel askeleelta aloittelevalle kryptosijoittajalle.

Tässä artikkelissa esitelty Firedancer-teknologia tulee olemaan vuoden 2024 tärkein tapahtuma Solanalle. Jos Firedancer saadaan maaliin ja tuotantokäyttöön, se voi nostaa Solanan helposti jopa markkinoiden kolmanneksi suurimmaksi kryptovaluutaksi. Solanasta voi tulla jopa ensimmäinen todellinen Ethereumin haastaja.

Solana ei ole kuitenkaan ainoa skaalausteknologiaa kehittävä älysopimusalusta. Kilpailu on kovaa, ja Solana on yhä monella mittarilla paljon jäljessä myös sen lähimpiä kilpailijoita. Solana on ehdottomasti projekti, jota kannattaa pitää silmällä tulevina vuosina. Sen potentiaali älysopimusalustojen sektorissa on kiistaton.

Meemikolikoiden buumi 2024

Solanasta on tullut keväällä 2024 supersuosittu alusta meemikolikoille. Solana-alustalle on luotu tuhansia erilaisia meemejä, ja uusia tulee lisää joka päivä. Meemeistä suosituin on Dogwifhat (WIF). Sen markkina-arvo nousi parhaimmillaan jopa 4,5 miljardiin dollariin.

Valitettavasti Solana on kärsinyt suuren suosion seurauksena jälleen teknisistä ongelmista. Niiden taustalla ovat lukemattomat treidausbotit, jotka yrittävät hyötyä volatiilin meemimarkkinan arbitraasimahdollisuuksista. Näiden bottien spämmin vuoksi peräti 70 % Solanan transaktioista on epäonnistunut jo pitkään.

Solana älypuhelin (Saga)

Solana julkaisi vuonna 2022 myös oman älypuhelimen! Solanan mobiililaite on nimeltään Saga, ja se yhdistää perinteisen älypuhelimen ominaisuudet Web3-integraatioihin. Saga on valmistettu korkealaatuisesta ruostumattomasta teräksestä yhdistettynä keraamiseen takapaneeliin. Puhelimessa on metalliset vihreät sivunäppäimet ja kolmiomainen titaanikamera takana. Saga näyttää kiistatta varsin tyylikkäältä!

Alla on kuva puhelimesta solanamobile.com -sivustolta.

solana puhelin

Teknisesti Saga on varustettu mm. seuraavilla ominaisuuksilla: siinä on 6,67 tuuman 1080p AMOLED-näyttö 120Hz virkistystaajuudella, Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 -prosessori, 12GB RAM-muistia sekä 512GB sisäinen tallennustila. Kamerajärjestelmä koostuu 50 megapikselin pääkamerasta ja 12MP ultralaajakulmakamerasta, jotka tuottavat teräviä ja värikkäitä kuvia.

Saga erottuu perinteisestä älypuhelimesta Web3-integraatioilla. Sen Seed Vault -ominaisuus tarjoaa turvallisen ympäristön kryptolompakon privaattiavaimille. Seed Vault on suojattu jopa itse Android-käyttöjärjestelmältä. Tämä yhdistettynä dApp Storeen tekee Sagasta mielenkiintoisen vaihtoehdon Web3-appien aktiivikäyttäjille.

Puhelin tarjoaa helpot toiminnot kryptovaluuttojen siirrolle, NFT-kaupankäynnille ja DAppien käytölle, mutta sen Web3-ekosysteemi kaipaa vielä lisää tarjontaa. Jos haluat tutustua Sagaan tarkemmin, Youtubesta löytyy unboxing- ja arvosteluvideoita aiheesta.

Solana Labs on ilmoittanut myös uuden mallin julkaisusta, joka kulkee toistaiseksi nimellä ”Chapter 2”. Sen julkaisuaikataulu on alustavasti keväällä 2025.

ZK Compression ja Blinks

Solana julkisti kesäkuussa 2024 teknologiapäivityksen nimeltään ZK Compression. Se mahdollistaa datan pakkaamisen Solana-lohkoketjussa huomattavasti aiempaa tehokkaammin. Alla oleva twiitti näyttää hyvin eron vanhan ja uuden välillä: 10.000 token-tilin minttaus maksaa 2600 dollarin sijasta 0,50 dollaria.

Transaktioiden lähetys on Solanassa erittäin halpaa, mutta uusien tilien luonti ei. Jokainen NFT on Solanan infrastruktuurissa uusi tili, ja tarvitset niiden luomiseen SOL-tokeneita. ZK Compression puristaa tämän datan vain murto-osaan vanhasta ja Zero-Knowledge -teknologia mahdollistaa sen, että pakatun informaation oikeellisuus voidaan varmistaa.

Blinks mahdollistaa puolestaan Solana-transaktioiden aktivoinnin verkkosivulla tai esimerkiksi mobiiliapissa. Voit tehdä esimerkiksi painikkeen, jota klikkaamalla käyttäjä lahjoitaa sinulle tipin tai ostaa vaikka tokenin. Painikkeen klikkauksella suoritetaan transaktio Solana-lohkoketjussa.

Blinks vaatii toimiakseen selaimen lisäosana asennettua Solana-lompakkoa. Se on yksi askel kohti kryptovaluuttojen massa-adoptiota. Tällainen teknologia tekee tietysti scammereiden työn helpommaksi, ajan kuluessa mukaan saadaan todennäköisesti erilaisia turvamekanismeja.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit
12
touko
Mikä on älysopimus?

Mikä on älysopimus?

Älysopimus on ohjelma, joka on tallennettu hajautetusti lohkoketjuun. Älysopimukset ohjelmoidaan älysopimusalustan tukemalla ohjelmointikielellä. Älysopimuksilla ei […]

Lue lisää
23
huhti
Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Mikä on stablecoin (vakaavaluutta)?

Stablecoin (suomeksi vakaavaluutta) on kryptovaluutta, jonka arvo on sidottu dollariin, euroon, tai muihin fiat-valuuttoihin. Stablecoinien […]

Lue lisää
01
touko
Kryptovaluuttojen konsensusalgoritmit

Kryptovaluuttojen konsensusalgoritmit

Konsensusalgoritmit ovat kriittisiä kryptovaluuttojen toiminnan kannalta. Proof of Work (PoW) on Bitcoinin käyttämä konsensusalgoritmi. Proof […]

Lue lisää