Solana (SOL) on yksi johtavista älysopimusalustoista kryptovaluuttojen maailmassa. Solana on tullut tunnetuksi erittäin suuresta transaktiokapasiteetistaan, minkä vuoksi sitä kutsutaan usein nopeimmaksi lohkoketjuksi. Solanan perustaja Anatoly Yakovenko on myös yksi skenen tunnetuimpia henkilöitä. Tämä artikkeli on Solana aloittelijan opas. Se käy läpi Solanan historian, teknologian sekä potentiaalin sijoituskohteena.
Sisällysluettelo
Mikä on Solana (SOL)?
Solana (SOL) on yksi markkinoiden suurimmista älysopimusalustoista. Solana nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 kryptobuumin aikana, ja on ollut siitä lähtien yksi suosituimmista alustoista hajautetuille sovelluksille ja NFT:lle.
Solanan natiivitoken on myös nimeltään Solana. Sen lyhenne pörsseissä (ticker) on SOL. Solana-tokenilla maksetaan transaktiomaksut Solana-ekosysteemissä. Koska Solana käyttää Proof of Stake -pohjaista konsensusta, SOL-tokenia tarvitaan myös steikkaukseen.
Alla olevasta taulukosta löydät perustiedot Solanasta:
Ominaisuus | Info |
---|---|
Kategoria | Älysopimusalusta |
Ticker pörsseissä | SOL |
Kierrossa nyt | 405 milj. SOL |
Kierrossa max | Ei maksimimäärää |
Ylin kurssi (pvm) | $260,06 (6.11.2021) |
Alin kurssi (pvm) | $0,5052 (11.5.2020) |
Solanan (SOL) ajankohtainen kurssi löytyy tältä sivulta: Solanan kurssi.
Solana saavuttaa valtavan transaktiokapasiteetin käyttämällä poikkeuksellista Proof of History teknologiaa. Proof of History käyttää transaktioiden aikaleimoja, mikä mahdollistaa niiden valtavan nopean prosessoinnin. Tämän lisäksi Solanan konsensusalgoritmina toimii Proof of Stake.
Solana oli yksi vuoden 2021 suosituimmista ja parhaista sijoituskohteista. Sen maine koki kovan kolauksen vuoden 2022 lopulla, kun projektin suurena tukijana tunnettu FTX-pörssi romahti. Solana menetti paljon sijoittajia sekä projekteja kilpailijoilleen. Tämä isku ei kuitenkaan heikentänyt projektia liikaa.
Solana on noussut vuoden 2023 aikana kuolleista ja palannut kryptovaluuttojen top 10 -listalle. Sen vahvuutena on ollut viime vuosina NFT-ekosysteemi, jossa Solana erottuu selvästi Ethereumin jälkeen.
Solanan historia
Solana nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2021 altcoin-buumin aikana. Projektin historia voidaan jäljittää vuoteen 2017 saakka. Solana on siis varsin tuore tapaus, kun verrataan vanhimpiin kryptovaluuttoihin.
Solana henkilöityy hyvin vahvasti Anatoly Yakovenkoon. Hänellä on pitkä tausta informaatioteknologian sekä tietoverkkojen parissa työskentelemisestä.
Yakovenko valmistui vuonna 2003 Illinoisin yliopistosta tietojenkäsittelytieteen tohtoriksi. Hän asettui noin 13 vuodeksi Qualcommin palvelukseen joulukuussa 2003. Kyseessä on yhdysvaltalainen teknologiyhtiö, joka valmistaa etenkin langattomiin verkkoihin liittyvää teknologiaa. Yakovenko ehti olla hetken aikaa myös Dropboxin palveluksessa vuonna 2017.
Solana sai alkunsa syksyllä 2017. Yakovenko sai tuolloin vision ajan synkronoinnista hajautetussa verkossa. Hän julkaisi marraskuussa 2017 whitepaperin ideastaan, jota Yakovenko kutsui nimellä Proof of History (PoH). Alla on reilun minuutin pikaesittely tästä konseptista.
Yakovenkon kokemukset Qualcommissa auttoivat häntä ymmärtämään, että luotettavat aikaleimat olisivat kryptovaluuttojen skaalautuvuuden ytimessä. Jos ajan synkronointiongelma saadaan ratkaistua, sen avulla toimiva järjestelmä olisi salamannopea ja skaalautuva.
Mukaan liittyi aikaisessa vaiheessa myös Yakovenkin kollega Qualcommista, Greg Fitzgerald. Hänen johdollaan Solanan koodi käännettiin Rust-ohjelmointikielelle. Keväällä 2018 mukaan liittyi myös muita Yakovenkon entisiä kollegoja. Projekti sai lopulta nimen Loom.
Markkinoille oli ilmestynyt samoihin aikoihin myös toinen projekti nimeltään Loom Network. Tämä aiheutti liikaa sekaannusta, joten Yakovenkon tiimi teki uudelleenbrändäyksen. Näin syntyi Solana. Nimi on peräisin San Diegon lähistöllä sijaitsevasta Solana Beachista, jossa Yakovenko & kumpp. kävivät usein surffaamassa Qualcomm-aikoinaan.
Solanan kehitys lähti vauhtiin vuoden 2018 lopulla. Testiverkoissa päästiin parhaimmillaan jopa satoihin tuhansiin transaktioihin per sekunti. Samalla tiimi sai myös rahaa sijoittajilta. Solana keräsi 2018–2019 hieman yli 25 miljoonaa dollaria privaattikierrosten kautta.
Solana järjesti myös 1,76 miljoonan dollarin ICO:n vuoden 2020 alussa. Vain hetkeä myöhemmin, maaliskuussa 2020, julkaistiin Solanan MainNet eli lohkoketjun tuotantoversio. Se kulkee vielä tänäkin päivänä nimellä MainNet Beta.
Projektin kehitystyöstä vastaa San Franciscossa sijaitseva Solana Labs. Projektia ohjaa sveitsiläinen voittoa tavoittelematon säätiö Solana Foundation. Perustaja Anatoly Yakovenko toimii edelleen Solanan keulahahmona.
Solanan päivityksiä
Käydään seuraavaksi läpi muutamia merkittäviä päivityksiä. Voit tsekata kaikki viime kuukausien tapahtumat alla olevalta videolta (pitäisi alkaa timestampista 4:59). Löydät syksyn 2021 päivityksiä puolestaan tältä Coinbureun videolta.
Suurimmat otsikot on valitettavasti nähty negatiivisista uutisista. Solana on kärsinyt edeltävän puolen vuoden aikana useita toimintakatkoja. Osa näistä on ollut myös hyökkäyksiä verkkoa kohtaan, kuten nähtiin joulukuussa 2021.
Helmikuussa Solana oli otsikoissa puolestaan Wormhole-hakkeroinnin vuoksi. Kyseessä oli Solanan ja Ethereumin välille rakennettu token-silta, josta hakkeroitiin yli 320 miljoonan dollarin edestä WETH-tokeneita. Tämä ei ollut sinänsä Solana vika, vaan kyseisen sillan rakentaneen ohjelmointifirman.
Solana on saanut ongelmistaan huolimatta todella vahvan tuen juuri institutionaalisilta sijoittajilta. Se on myös USDC-stablecoinin virallinen lohkoketju. Tähän liittyy oleellisesti helmikuussa 2022 lanseerattu Solana Pay. Palvelu mahdollistaa USDC:n käytön maksuvälineenä.
Kenties paras esimerkki instituutioiden kiinnostuksesta on kesällä 2021 järjestetty rahoituskierros. Solana keräsi peräti 314 miljoonan dollarin potin alan tunnetuimmilta VC-firmoilta.
Yksi projektin tunnetuimmista tukijoista on FTX-pörssi. Sen perustaja Sam Bankman-Fried on yksi kryptoskenen rikkaimmista henkilöistä. FTX valitsi Solanan alustaksi yhtiön kehittämälle Serum-protokollalle.
Solanan virallinen Phantom-lompakko on myös ollut huikea menestys. Se saavutti tammikuussa 2022 Unicorn-statuksen, mikä kertoo miljardin dollarin arvoisesta startupista. Phantomilla on nykyisin jo pari miljoonaa käyttäjää.
Solanan teknologia: Proof of History
Solanan ytimessä on historiaosiossa mainittu Proof of History. Perustaja Yakovenkon kehittämä teknologia mahdollistaa poikkeuksellisen kapasiteetin kilpailijoihin verrattuna. Solana skaalautuu jopa 65.000 transaktioon sekunnissa alle puolen sekunnin lohkoajalla ja lähes nollakuluilla (sentin tuhannesosa). Kaikki tämä saadaan aikaan ilman Layer 2 tai sharding-ratkaisuja.
Jokainen Solana-verkon transaktio saa universaalin aikaleiman (timestamp). Tämä mahdollistaa sen, että verkon ylläpitäjät (nodet) voivat organisoida transaktiot salamannopeasti ilman, että niiden tarvitsee odottaa vahvistusta muilta nodeilta. Juuri tämän vaiheen poistuminen ylläpidosta mahdollistaa Solanan nopeuden.
Löydät aiheesta paljon materiaalia Youtubesta. Alla on yksi esimerkkivideo.
Solanan kello tikittää 400 millisekunnin välein. Tämä tarkoittaa aina uuden lohkon luomista Solanan lohkoketjuun.
Verkon validaattoreista valitaan erillinen slot leader luomaan lohkot. Tämä tehtävä kestää neljä lohkoa eli noin 1,6 sekuntia. Sen jälkeen valitaan seuraava liideri. Näin nopea vaihtosykli tekee verkon korruptoimisesta erittäin vaikeaa.
Solanan nodet tietävät universaalin aikaleiman avulla jo etukäteen mihin slottiin transktio kuuluu, vaikka se ei näkisi niitä kronologisessa järjestyksessä. Lisäksi edellä mainitut slot leaderit voidaan valita jo useita lohkoja etukäteen.
Solanan verkkoon on muodostettu myös erillisiä klustereita. Tämä tarkoittaa joukkoa validaattoreita, jotka keskittyvät esimerkiksi yhden sovelluksen ylläpitoon. Ratkaisu nopeuttaa transaktioiden käsittelyä entisestään.
Solanan Proof of Stake
Solana käyttää kilpailijoidensa tavoin Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Usein sen kerrotaan myös olevan Proof of Historyn sekä PoS:n hybridi. Näiden kahden symbioosin voi nähdä hieman eri tavoin.
Proof of Stake tarkoittaa aina sitä, että verkon ylläpidosta vastaa joukko validaattoreita. Tämän ratkaisun vaihtoehto on Bitcoinin käyttämä Proof of Work, mikä vaatii toimiakseen fyysisiä louhintalaitteita.
Solanan PoS-konsensus toimii vastaavalla idealla kuin kilpailevat ratkaisut. Steikkaamalla SOL-tokenia pääset verkon validaattoriksi. Minimirajaa ei ole, mutta käytännössä mahdollisuutesi päästä slot leaderiksi (luomaan lohkot) ovat suhteessa steikattujen SOL-tokenien määrään.
Alla oleva kuvan on stakingrewards.com -sivustolta.
Solanan steikkaajille on tarjolla noin kuuden prosentin vuosituottoa. SOL-tokenin steikkausaste on yksi platformien korkeimmista.
Tässä kohtaa on hyvä mainita myös ongelmat, joita Solanan poikkeuksellinen kapasiteetti tuo tullessaan. Valtava transaktiokapasiteetti asettaa nimittäin kovia vaatimuksia node-palvelimelle sekä etenkin tietoliikenneyhteyksille. Tämä rajaa ehdottomasti piensijoittajat pois pelistä. Löydät lisää tietoa validaattoreiden vaatimuksista Youtubesta & Googlesta.
Solanassa on esim. Ethereumin tavoin vuosittainen inflaatio eikä kiinteää tokenien maksimimäärää. Inflaatio on tällä hetkellä noin 8 prosentin luokkaa ja putoaa ajan kuluessa 1,5 prosentin vuositasolle. Puolet transaktiomaksuista tuhotaan – toinen puoli menee lohkon rakentaneelle validaattorille.
Validaattoreita on tällä hetkellä noin 1700 kappaletta. Löydät tarkan statistiikan solanabeach.io-sivustolta.
DeFi & NFT-sektorit Solana-alustalla
Solana on tällä hetkellä yksi vahvimmista Ethereumin haastajista. Se ei tosin kilpaile vielä pitkään aikaan (jos koskaan) täysin samassa painoluokassa. Solana on osa platformien joukkoa, jotka ovat syöneet lähes puolet Ethereumin markkinaosuudesta DeFi-sektorissa vuoden 2020 jälkeen.
Ethereumin markkinaosuus on artikkelin kirjoitushetkellä 55 prosenttia. Solana on tällä hetkellä viidennellä sijalla.
Solana ei ole ollut toistaiseksi EVM-yhteensopiva lohkoketju, toisin kuin esim. Avalanche, BNB Chain sekä Polygon. EVM-yhteensopivuus mahdollistaa Ethereum-alustalle luotujen sovellusten helpon kloonauksen toiselle platformille. Tämä on hidastanut Solanan DeFi-sektorin kehitystä.
Tilanne paranee tulevaisuudessa Neon Labsin avulla. Kyseinen yhtiö rakentaa EVM-yhteensopivan ympäristön Solanaan.
Neon Labsin ratkaisu lupaa jopa 4500 TPS (Transaktiota Per Sekunti) kapasiteetin. Tämä tekisi Solanasta markkinoiden nopeimman EVM-ympäristön. Aikataulu tälle ekosysteemille on kesäkuu 2022.
Solanan vahvuus on enemmän NFT-sektorissa. Ethereum dominoi tätä sektoria täysin, mutta Solana on ainoa ”yleishyödyllinen platform”, jossa NFT-kauppaa on käyty merkittävällä volyymilla. Kaksi muuta, Ronin ja Flow, on suunniteltu vain tiettyä NFT-kokoelmaa varten. Ronin Axie Infinitylle ja Flow puolestaan NBA Top Shotille.
Solana NFT:tä on myyty lähes kahden miljardin dollarin edestä. Tämä on noin tuplasti enemmän kuin kilpailevien platformien myynnit yhteensä. Solanan NFT-sektori vahvistui entisestään huhtikuussa 2022, kun johtava markkinapaikka OpenSea integroi Solanan NFT:t valikoimiinsa.
Yhteenveto Solanasta
Solana tarjoaa sijoittajan kannalta varsin monisäikeisen kokonaisuuden. Kyseessä on instituutioiden rakastama ja teknisesti vahva projekti, jolla on kuitenkin paljon haasteita. Solanan poikkeuksellinen Proof of History -ratkaisu ei ole myöskään helppo sisäistää detaljeja myöten.
Aloitetaan Solanan natiivitokenin käyttökohteista. SOL-tokenia tarvitaan transaktioiden maksuun sekä steikkaukseen Solanan käyttämässä Proof of Stake -konsensusalgoritmissa. Käyttökohteet ovat siis täysin vastaavia kuin kilpailevilla tokeneilla.
Instituutioiden vahva tuki on ehdottomasti plussaa. Se houkuttelee Solanaan lisää ammattilaisia, joilla on mahdollisuus tehdä suuren kokoluokan sijoituksia. Tarjolla on myös monia instituutioille sopivia instrumentteja, kuten Grayscalen rahasto sekä äskettäin lanseerattu, ”fyysisiä” SOL-tokeneita hankkiva, CoinShares Solana ETP.
Jos haluat lisätietoa Solanan ostamisesta & turvallisesta säiltyksestä sekä sijoittamisesta Solanaan, klikkaa tästä: Solana ostaminen.
Ei kannata myöskään unohtaa suhteita FTX-pörssiin sekä Circleen & USDC Stablecoiniin. Nämä ovat todella merkittäviä pelureita kryptomarkkinoilla. USDC voi teoriassa nousta jopa Yhdysvaltojen de facto -stablecoiniksi, mikä voisi nostaa Solanan merkityksen uusiin ulottuvuuksiin.
Solanan tekninen toteutus on myös yksi projektin vahvuuksista. Sen Proof of History -pohjainen ratkaisu tarjoa kilpailijoista poikkeavan ratkaisun. Alle puolen sekunnin lohkoaika lähes nollakuluilla sekä 65.000 TPS teoreettinen skaalautuvuus ilman Layer 2 -ratkaisuja houkuttelevat monia.
Edellä mainittu asema NFT-sektorissa on myös hyvä juttu tulevaisuuden kannalta. NFT on tullut jäädäkseen, ja yhä useampi henkilö valitsee Solanan vaihtoehdoksi Ethereumille. Se on valtavasti oman kokoluokan kilpailijoitaan (Avalanche, Polygon, jne.) edellä.
Aurory NFT-kokoelma menee tällä hyvin kaupaksi. Ne ovat Solana-alustalla pyörivän Aurory Play-To-Earn -pelin avatareja.
Entä sitten negatiiviset puolet? Solanan teknologia tuo myös omat haasteensa, joista mainittiin myös historiaosiossa. Solana on kärsinyt älysopimusalustoista selvästi eniten käyttökatkoja viimeisen vuoden aikana. Näistä on muodostunut sille selkeä mainehaitta.
Salamannopea lohkoketju tuo myös mukanaan ongelman datan säilyttämisestä. Lohkoketju alkaa paisua hyvin nopeasti liian suureksi, joten historiadata täytyy varastoida kolmannen osapuolen avulla. Solana käyttää tässä ratkaisuna Arweave-palvelua. Tämä tuo uusia haasteita teknisen toteutuksen kannalta.
Toisena voidaan mainita Solanan heikko kehitys DeFi-sektorissa. Vaikka NFT-kaupan menestys on hyvä juttu, niin DeFi-sektorissa liikkuvat isot rahat. Solanan suosituin DeFi-appi mahtuu likviditeetillä mitattuna hädin tuskin top 50 -sijalle.
Heikko DeFi-menestys johtuu osaltaan EVM-yhteensopivuuden puutteesta. Tähän saadaan ratkaisu edellä mainitun Neon Labsin avulla. Solana kamppailee tällä hetkellä Rust-sovelluskehittäjistä Near Protocolin kanssa, joka näyttää syöneen sen markkinaosuutta merkittävällä tavalla.
EVM-yhteensopivuus voi teoriassa buustata Solanan aivan uuteen nousuun. Kannattaa seurata tämän projektin kehitystä tulevina kuukausina.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!