Opas: mikä on Siacoin?

sia logo

Siacoin on kryptovaluutta, joka on osa Sia-nimistä ekosysteemiä. Kyseessä on lohkoketjuun pohjautuva ratkaisu tiedostojen hajautettuun tallentamiseen. Sia haluaa olla tulevaisuudessa mm. Dropboxin sekä muiden pilvipalveluiden korvaaja. Tässä artikkelissa tutustutaan projektiin tarkemmin.

Rekisteröidy Binancelle

Siacoin toimii vain Sia-ekoksysteemin sisällä

Siacoin (SC) on token, joka toimii Sia-ekosysteemin sisällä. Se ei ole siis kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, kuten esimerkiksi tunnetuimmat virtuaalivaluutat Bitcoin ja Litecoin. Siacoin ei myöskään kuulu platform-kategoriaan esim. Ethereumin ja NEO:n kanssa.

Siacoinin voi nähdä vastaavan kategorian tokenina kuin Basic Attention Token tai Populous joilla on käyttöä vain rajatun ohjelmiston sisällä. Kaikkien näiden tokeneiden kohtalo riippuu sen ympärillä olevan ohjelmiston suosiosta.

Sia-ekosysteemiin kuuluu lisäksi Siafund (SF), josta kerrotaan hieman myöhemmin lisää. Siacoin on näistä kahdesta Sia-ekosysteemissä käytettävä virtuaalivaluutta. Siafundia käytetään nimensä mukaisesti järjestelmän rahoittamiseen. Lisäksi sen holdaajat saavan pienen prosenttiosuuden Sia:n sisällä laadituista sopimuksista.

Mistä Sia-ekosysteemissä on sitten kyse?

Sia pyrkii pilvipalveluiden markkinoille

Helpoin tapa kuvailla Sian toimintaa on sanoa sen olevan lohkoketjuteknologiaan perustuva vaihtoehto Dropboxille. Samaan kategoriaan kuuluvat myös Google Drive ja Amazonin tarjoavat pilvipalvelut. Dropbox lienee tunnetuin vaihtoehto ns. peruskäyttäjälle. Ideana on korvata 10-20v sitten suosiossa olleet ulkoiset kiintolevyt ja tallettaa tiedostot pilveen (cloud storage).

Mobiililaitteiden puolella etenkin Apple iCloud on varmasti monille tuttu palvelu. Etuna on luonnollisesti valtavan tallennuskapasiteetin saaminen, mikä ei ole riippuvainen fyysisestä laitteesta. Vaikka läppärisi kiintolevy tai mobiililaitteesi hajoaa, tiedostot ovat edelleen tallessa. Pilvipalveluita on lähes pakko käyttää erityisesti mobiilaitteella, jos haluaa säilyttää paljon kuvia ja videoita pidemmän aikaa.

Haittapuolena pilvipalvelun käytössä on lisääntynyt tietoturvariski. Viime vuosina on nähty lukuisia uutisotsikoita mm. julkkisten privaattikuvien hakkeroinneista Applen iCloud -palvelusta. Pilvipalvelua käytettäessä tiedostot ovat käyttäjätunnuksen (=sähköpostiosoite) ja salasanan takana, jolloin kynnys hakkeroinnille on selvästi matalampi kuin tietokoneen kovalevylle tunkeutumisessa.

Sia tarjoaa siis vaihtoehdon Dropboxille ja iCloudille. Miten sen ratkaisu sitten eroaa olemassa olevista palveluista?

Sia tuo lohkoketjun tiedostonhallintaan

Sia-ekosysteemin ideana on hyödyntää lohkoketjua, älysopimuksia sekä tiedostojen hajautusta lukuisille eri palvelinkoneille. Lohkoketju toimii yhtälössä sopimusten tallennuspaikkana.

Sia-ekosysteemissä on kaksi osapuolta: host ja client eli tiedostojen tallennuksesta huolehtiva taho sekä tiedostojen tallettaja. Kun henkilö haluaa ladata tiedostonsa Sian ekosysteemiin, järjestelmä luo file contract -nimisen sopimuksen heidän välilleen.

Kun henkilö hankkii tallennustilan, hänen tililtään lukitaan tietty summa Siacoineja sopimuksen kestosta riippuen. Mitä pidempi sopimus – sen enemmän coineja lukitaan. Tässä kohtaa tullaan myös Siacoin-kryptovaluutan käyttöön, eli tiedostoja ei voi tallentaa ilman ko. kolikoita.

Sia-järjestelmän sopimus voidaan myös purkaa ennen päättymispäivää, jolloin käyttäjä saa jäljellä olevat Siacoinit takaisin tililleen.

Sia UI
Kuvassa Sian käyttöön tarkoitettu ohjelma Sia UI.

Sia-ekosysteemin nerokkuus piilee siinä, että käyttäjän tiedosto hajautetaan 30 eri hostin kiintolevylle. Käytettävän algoritmin avulla tiedosto saadaan palautettua, kunhan 10 näistä on onlinessa. Tiedosto on luonnollisesti myös kryptattu. Tämän ansiosta tiedostojen lataaja on turvassa, sillä yksittäisillä palvelimilla ei ole minkäänlaista valtaa käyttäjää kohtaan. Kukaan hosteista ei voi esimerkiksi ottaa tiedostoja pantiksi ja yrittää pyytää niistä lunnaita.

Tiedostojen hostaajien täytyy myös todistaa, että he pitävät asiakkaan informaatiota koneellaan. Tämä suoritetaaan Proof of Storage -nimisen algoritmin avulla. Hostaajat lähettävät käytännössä lohkoketjuun murto-osan tiedostosta, jonka avulla voidaan varmistaa, että palveluntarjoaja tekee käytännössä työnsä.

Sian järjestelmän avulla saavutetaan 99,9999% luotettavuus tiedostojen tallennuksessa. Samalla tallennus on hajautettu ympäri maailmaa ja kryptattu, joten yksittäisen palvelinkoneiden hakkerointi ei vaaranna käyttäjien tallettamia tietoja.

Sia-UI -ohjelma ja lohkoketju

Tällä hetkellä Sia-järjestelmää käytetään erillisen Sia-UI -ohjelman avulla. Kyseessä on graafinen käyttöliittymä, jonka voi ladata koneelleen Sian nettisivulta. Sia-UI toimii samalla myös Siacoin-valuutan lompakkona, sillä tarvitset ko. valuuttaa tallennustilan hankkimiseksi.

Ohjelma on toistaiseksi vielä hieman karkean näköinen, ja suurin ongelma on tällä hetkellä lohkoketjun lataaminen. Prosessi etenee SSD-kiintolevylle parissa tunnissa, mutta HDD-levylle tallennuksessa voi kestää pari päivää. Kyse on tällä hetkellä noin kuuden gigatavun paketista.

Sian lohkoketju ei siis sisällä kenenkään tiedostoja, vaan älysopimukset tiedostoja hostaavien sekä tallettavien tahojen välillä. Teknisesti Sian lohkoketju perustuu Bitcoinin vastaavaan:

“The Sia blockchain very closely resembles the Bitcoin blockchain, preserving the Proof-of-Work consensus mechanism, preserving the 10 minute blocktimes, and in general copying the Bitcoin blockchain wherever possible. A few well-known bugs (such as transaction malleability) have been fixed, but otherwise the design decisions of the Sia blockchain match the Bitcoin blockchain as much as possible.” (Lähde)

Sian lohkoketju käyttää Bitcoinin tavoin kuuluisaa Proof of Work -konsensusalgoritmia. Tämä tarkoittaa sitä, että lohkoketju vaatii louhijoita. Jos Siacoinin louhinta kiinnostaa, tutustu sen Reddit-sivuun.

Sia UI:n avulla voit myös alkaa hostaamaan muiden tiedostoja.

Sia UI

Kuten kuvassa näkyy, hostaajan on tallennettava lompakkoon alkupanos 2000 Siacoinia. Tämän jälkeen voit hinnoitella itse palvelusi.

Miten ostan Siacoin kryptovaluuttaa?

Siacoin-kryptovaluuttaa kannattaa ostaa tällä hetkellä Bittrex-pörssistä, jossa on lähes puolet sen treidausvolyymista. Toinen hyvä vaihtoehto on Poloniex. Siacoinin reaaliaikainen kurssi:

Sia-ekosysteemin takana on amerikkalainen Nebulous Inc. -yhtiö. Sen toimitusjohtaja sekä yksi Sian perustajista on David Vorick. Nebulous holdaa tällä hetkellä myös valtaosaa Siafund-valuutasta, joka mainittiin artikkelin alkupäässä. Siafund on esilouhittu (10.000 kpl) kolikko, jonka holdaajille jaetaan 3,9% jokaisen louhintasopimuksen palkkiosta. Siafundin hankintaan löydät ohjeen tästä linkistä.

Nebulous-yhtiö tarjoaa käytännössä resurssit Sia-ekosysteemin kehitykseen, joka tosin on open source -tuote. Sen kehitykseen voi osallistua kuka tahansa ja rakentaa omia applikaatioita API:n avulla.

Sijoitus Siacoiniin on tällä hetkellä sijoitus Sia-ekosysteemin tulevaisuuteen. Nykyinen Sia-ekosysteemi on vielä liian kankea peruskäyttäjälle, ja siitä puuttuu paljon esim. Dropboxissa olevia ominaisuuksia. Tilanne tulee varmasti muuttumaan lähitulevaisuudessa. Tällä hetkellä Sian ekosysteemi soveltuu nimenomaan backup-varastoksi.

Lohkoketju + hajautettu tiedostojenhallinta on todennäköisesti tulevaisuutta pilvipalveluissa. Sia on yksi toimija tässä kentässä, mutta vaihtoehtoja löytyy nyt myös kryptovaluuttojen puolella: Storj, MaidSafe ja Filecoin tarjoavat hieman vastaavaa palvelua kuin Sia. Kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin ja niiden hyviin sekä huonoihin puoliin.

Pitkässä juoksussa Sia tarvitsee kilpailijoidensa tavoin yritysasiakkaita. Sia-ekosysteemin vahvuus on hinta, sillä tällä hetkellä hostaus on noin 10 kertaa halvempaa verrattuna suuriin brändeihin. Sian ongelmana on kuitenkin luotettavuus, vaikka lohkoketjuteknologia olisikin teoriassa Dropboxia varmempi ratkaisu. Uskaltaako yritys ladata tietonsa tällaiseen palveluun, vai maksaako se ennemmin brändilisää Dropboxin käytöstä?

Lohkoketjuteknologian hienoja puolia on yksittäisten käyttäjien mahdollisuus alkaa tienaamaan omalla tietokoneellaan. Miljoonilla PC/laptop-käyttäjillä on tällä hetkellä satoja gigatavuja tyhjänä olevaa tallennustilaa. Sian avulla voit vuokrata tämän varastotilan sitä tarvitseville käyttäjille ja laittaa tietokoneesi töihin puolestasi.

Sian viralliset sivut löydät osoitteesta sia.tech. Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/siacoin ja twitter-handle on @SiaTechHQ. Jos et halua säilyttää Siacoineja pörssissä, niin lompakkona toimii tällä hetkellä edellä mainittu Sia UI, eli kyseessä on desktop-lompakko. Voit ladata sen tästä linkistä.

Löydät lisätietoa näistä linkeistä: Siacoin explainedSiawiki, Pros and cons of Storj & Sia Filecoin v. Sia, Storj & MaidSafe, How Sia works, The Sia Ethos, Sia blog, How to put data to Sia network, Sia whitepaper, what is Siacoin?

Kuva: Sia

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*