Uutiset
11
huhti
uniswap

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

SEC aikoo haastaa Uniswapin oikeuteen

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC aikoo haastaa Uniswapin oikeuteen. Uniswap on markkinoiden johtava DEX eli hajautettu kryptovaluuttapörssi. Alun perin Ethereum-alustalle luotu sovellus toimii nykyisin 16 eri lohkoketjussa. Uniswap on likviditeetillä mitattuna markkinoiden 6. suurin DeFi-appi.

Uniswap sai SEC:ltä eilen ilmoituksen, joka tunnetaan nimellä Wells Notice. Wells Noticet ovat alustavia varoituksia, jotka kertovat vastaajalle syytteistä, joita sääntelyviranomainen harkitsee nostavansa sitä vastaan. Ne johtavat lähes aina täytäntöönpanotoimiin. Uniswapin kurssi on pudonnut uutisen jälkeen hieman yli 16 prosenttia.

Uniswapin perustaja Hayden Adams kommentoi tapahtunutta eilen X:ssä: ”En ole yllättynyt. Olen vain ärsyyntynyt, pettynyt ja valmis taistelemaan.”

Adams ei kertonut vielä yksityiskohtia Uniswapin saamasta ilmoituksesta. Perinteisesti SEC on syyttänyt kryptosektorin yrityksiä laittomasta arvopaperikaupasta.

Uniswap on hajautettu protokolla Ethereumissa, jonka käyttöä ei voi estää. SEC voi kuitenkin hyökätä Yhdysvalloissa toimivaa Uniswap Labs -teknologiayhtiötä kohtaan, joka on toteuttanut uniswap.org -käyttöliittymän ja vastaa protokollan kehityksestä. Hayden Adams on yhtiön toimitusjohtaja.

Adams uskoo Uniswapin toimivan lain pykälien mukaan. Hän on myös turhautunut SEC:n hyökkäyksistä regulaatiota noudattavia yrityksiä kohtaan. Samaan aikaan virasto antoi FTX-pörssin toimia vapaasti, mikä aiheutti miljoonille sijoittajille valtavat tappiot.

I am confident that the products we offer are legal and that our work is on the right side of history. But it’s been clear for a while that rather than working to create clear, informed rules, the SEC has decided to focus on attacking long-time good actors like Uniswap and Coinbase. All while letting bad actors like FTX slip by.

Adamsin mukaan oikeustaistelu tulee luultavasti kestämään vuosia ja ulottumaan Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen asti. Uniswapin perustaja uskoo, että finanssiteknologian ja kryptosektorin tulevaisuus on nyt vaakalaudalla, ja koko toimialan pitäisi taistella sen puolesta.

Uniswap kiistää, että sen alustalla treidattavat tokenit olisivat arvopapereita. Uniswapin mukaan tokenit ovat digitaalisia tiedostomuotoja, kuten PDF tai JPEG, ja niihin voi tallentaa monenlaista arvoa. Ne eivät ole sen enempää arvopapereita kuin tavallinen paperiarkki on osaketodistus.

Uniswapin mukaan SEC:llä ole myöskään kongressin valtuuksia valvoa kryptomarkkinoita. Se vetoaa SEC:n puheenjohtajan Gary Genslerin kongressille antamaan todistukseen, jonka mukaan olisi hyväksyttävä uusi laki, jotta SEC saisi tarvittavat valtuudet reguloida kryptoalaa tehokkaasti.

Gensler on sittemmin väittänyt, että nykyinen arvopaperilainsäädäntö riittää SEC:ille kryptoalan valvomiseksi.

DeFi-sektori voi joutua ongelmiin myös Euroopassa

SEC jatkaa siis kryptosektorin vainoamista. Tämä aiheuttaa pitkässä juoksussa hallaa Yhdysvalloille ja ajaa osaamista pois maasta. Epämääräisen regulaation ja SEC:n toimintatapojen vuoksi yritysten on järkevämpää siirtää pääkonttorinsa muualle.

EU:ta on usein kritisoitu ylireguloinnista, mutta tässä asiassa Euroopassa on toimittu paljon järkevämmin. Vuosia valmisteltu MiCa-regulaatio otetaan käyttöön 2024-2025 aikana. Euroopan säätelyviranomaiset eivät ole myöskään lähteneet ajojahtiin kryptosektorin yrityksiä kohtaan, kuten SEC on tehnyt.

On kuitenkin hyvä muistaa, että DeFi-sektori jätettiin toistaiseksi MiCa-regulaation ulkopuolelle.  Uniswap (ja muut DeFi-protokollat) voivat joutua regulaattoreiden tähtäimeen myös Euroopassa. Tämä on itse asiassa hyvin todennäköistä, sillä anonyymit transaktiot halutaan EU:ssa pannaan, ja DeFi-sektorin koko idea on KYC:n puuttuminen.

Samaan aikaan yritykset kattavan kryptoregulaation läpivientiin ovat pysähtyneet Yhdysvaltain kongressissa. Ne pysyvät todennäköisesti pysähdyksissä tuleviin presidentinvaaleihin asti.

Juuri nyt näyttää siltä, että Donald Trump olisi kryptosektorin kannalta parempi vaihtoehto presidentiksi. Bidenin hallinto on ollut hyvin aggressiivinen hyökkäyksissään alan yrityksiä kohtaan eikä varmasti muuta linjaansa. Trump vaikuttaa muuttaneen kantaansa positiivisemmaksi vuosien 2016-2020 presidenttikauteen verrattuna.

Yhteenveto

  • SEC ilmoitti Uniswapille harkitsevansa oikeustoimien nostamista sitä vastaan
  • Uniswapin perustaja Hayden Adams on valmis taistelemaan korkeimpaan oikeuteen saakka
  • Uniswapin kurssi putosi uutisen seurauksena hieman yli 16 prosenttia

Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.