Perustiedot
11
touko
satoshi nakamoto

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Satoshi Nakamoto ja Bitcoinin historia

Satoshi Nakamoton henkilöllisyys on yksi tämän vuosituhannen mielenkiintoisimpia kysymyksiä. Tämä artikkeli kertoo Satoshi Nakamoton tarinan ja käy läpi Bitcoinin alkuvuosia. Miten Satoshi loi Bitcoinin ja miksi hän jätti projektin keväällä 2011? Miksi Satoshin bitcoinit eivät liiku? Entä kuka oli Dorian Nakamoto?

Huom. Satoshin tarina löytyy myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta videoformaatissa.

Kaikki alkoi postituslistalta

Satoshi Nakamoto tuli esiin lokakuun 31. päivänä vuonna 2008. Kyseessä on myös yksi Bitcoinin historian tärkeimmistä päivämääristä. Satoshi lähetti tuolloin ensimmäisen sähköpostiviestinsä metzdowd.com-sähköpostilistalle. Sähköpostin otsikko oli ”Bitcoin P2P e-cash paper”.

Satoshi aloitti historiallisen viestinsä näillä sanoin:

I’ve been working on a new electronic cash system that’s fully peer-to-peer, with no trusted third party. The paper is available at: http://www.bitcoin.org/bitcoin.pdf

Seuraavaksi Satoshi kuvaili lyhyesti Bitcoinin toiminnan pääperiaatteet.

Bitcoinin white paper löytyy yhä samasta osoitteesta. Satoshi oli rekisteröinyt domainin jo pari kuukautta ennen Bitcoinin julkistusta anonyymipalvelua hyödyntäen. Whois.com kertoo tarkan päiväyksen olevan 18.8.2008.

Työ Bitcoinin parissa alkoi Satoshin mukaan jo vuoden 2007 aikana. Hän kirjoitti 17.11.2008 seuraavasti:

I believe I’ve worked through all those little details over the last year and a half while coding it, and there were a lot of them. The functional details are not covered in the paper, but the sourcecode is coming soon.

Miksi Satoshi julkaisi Bitcoinin juuri tällä postituslistalla? Kyseessä oli kryptografiaa käsittelevä sähköpostilista, joka oli noussut suureen suosioon. Listalla olivat alan suurimmat visionäärit ja kryptografian asiantuntijat, joita kutsutaan termillä cypherpunk.

Huomaa, että cyberpunk ja cypherpunk eivät tarkoita samaa asiaa.

Satoshin kirjoitustyyli

Osallistuiko Satoshi keskusteluihin aiemmin toisella nimimerkillä? Onko Bitcoinin luonut henkilö yksi cypherpunk-yhteisön guruita? Näihin kysymyksiin ei ole vielä olemassa vastauksia. Emme ole kuitenkaan täysin vailla johtolankoja.

Satoshi kirjoitti white paperin lisäksi lukuisia sähköpostiviestejä, jotka löytyvät indeksoituna Nakamoto-instituutin verkkosivuilta. Hän kirjoitti myös 575 viestiä bitcointalk.org-keskustelufoorumille.

Jos tutustut Satoshin teksteihin, esiin nousee kaksi merkittävää pointtia:

  1. Satoshi kirjoitti pääasiassa brittienglantia
  2. Satoshi käytti pisteen jälkeen kahta välilyöntiä

Ensimmäistä pointtia käytettiin pitkään yhtenä painavimmista pointeista Satoshi Nakamoton henkilöllisyydelle. Aiheesta on kuitenkin julkaistu tutkimuksia, jotka kumoavat tätä teoriaa. Satoshi käytti myös amerikkalaisia versioita.

Tämän lisäksi on väitelty siitä, onko esim. muoto optimize (vrt. optimise) hyväksyttävää brittienglantia vai ei. Rajanveto ei ole täysin selvää. Seuraavassa on esimerkki sanan optimize kahdesta eri versiosta Bitcointalk-foorumilta.

I guess recent CPU optimizations must have concentrated on things like I/O and branch prediction. (Lähde)

Laszlo figured out that enabling some more optimisation increased performance about 20%, so 0.3 hashes 20% faster than 0.2.0, but I assume he used that in his own build. (Lähde)

Toinen pointti on selkeästi nähtävillä kaikissa Satoshin teksteissä. Kaksi välilyöntiä juontaa juurensa kirjoituskoneilla tuotettuun tekstiin. Tyyli on tuttu myös akateemisesta maailmasta.

Onko Satoshi Nakamoto siis akateemikko, joka aloitti tekstin tuottamisen jo kirjoituskoneiden aikana? Kirjoituskoneet muuttuivat sähköisiksi 1980-luvun aikana. 1990-luvulla tietokoneet yleistyivät kotitalouksissa. Tämän perusteella on haarukoitu mm. Satoshin mahdollista syntymäaikaa.

Historioitsija Pete Rizzon mukaan Satoshi oli tyyliltään asiallinen ja tekninen. Hän ei rönsyillyt eikä kertonut vitsejä. On aina mahdollista, että Satoshi käytti kahta välilyöntiä luodakseen profiilin tietynlaisesta henkilöstä. Amerikkalaisten ja brittiläisten sanojen käyttö on myös herättänyt keskustelua siitä, voisiko Satoshin takana olla useita henkilöitä.

Bitcoinin alkulohko (genesis block)

Bitcoinin syntymäpäivää vietetään 3. tammikuuta. Satoshi Nakamoto käynnisti tuolloin Bitcoinin lohkoketjun ja louhi sen ensimmäisen lohkon. Tätä kutsutaan nimellä genesis block sekä block 0. Voit tutustua lohkon sisältöön tästä linkistä.

Genesis-lohko sisältää muutamia erikoisuuksia.

Ensimmäinen on monien tuntema viesti, jonka Satoshi sisällytti alkulohkon raakadataan. Se kuuluu seuraavasti: The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks. Kyseessä on viittaus The Times -lehden etusivuun (Lähde).

the times

Maailmassa elettiin tuolloin finanssikriisin jälkeisiä hetkiä. Rahoituslaitoksia pelastettiin kilpaa joka puolella. Tähän liittyy myös tuo kuuluisa bailout-otsikko.

Toinen erikoisuus liittyy lohkopalkkioihin. Alkulohkon louhinnasta saatuja 50 bitcoineja ei voi nimittäin käyttää.

The genesis block, as the first block in existence, cannot be linked to a previous block, which gives it some weird properties. This likely led to Satoshi’s decision to not submit the 50 BTC reward to Bitcoin’s transaction database. (Lähde)

Tämä ei koske muita bitcoineja kyseisessä osoitteessa, ainakaan teoriassa. Kyseessä on ensimmäinen Bitcoin-lohkoketjuun luotu osoite, josta ei ole koskaan käytetty yhtään kolikkoa. Sen oletetaan kuuluvan Satoshi Nakamotolle.

Osoite sisältää nykyisin tuhansia transaktioita, ja uusia tulee joka viikko. Onko kyseessä verkkoanalytiikkaa suorittavan tahon yritys paljastaa Satoshi vai Bitcoin-miljonäärien kiitollisuudenosoitus? Vaikea sanoa.

Kolmas erikoisuus liittyy lohkojen väliseen aikaan. Bitcoinin lohkot syntyvät keskimäärin 10 minuutin välein, mutta ensimmäisen ja toisen lohkon välissä kului peräti kuusi päivää. Joidenkin mielestä tämä olisi viittaus Raamatun luomiskertomukseen.

Satoshi, Hal Finney ja Martti Malmi

Huomio lukijalle. Satoshin vaiheista vuosina 2009-2011 kertovissa kappaleissa on käytetty lähteenä Pete Rizzon loistavaa artikkelia sekä hänen haastatteluaan Peter McCormackin kanssa (katso alla oleva video). Bitcoinkeskus suosittelee vahvasti tutustumaan molempiin.

Bitcoin syntyi tammikuussa 2009. Näin jälkeenpäin katsottuna, kyseinen vuosi oli historiallista ja jännittävää aikaa. Satoshi Nakamoto oli luonut maailmaa järisyttävän keksinnön! Pankkien hirmuvalta oli vihdoin murrettu, ja uusi digitaalinen vallankumous oli alkanut!

Todellisuus oli aivan jotain muuta. Nakamoton keksintö ei saanut mitenkään järisyttävää vastaanottoa. Kryptografian ja peliteorian asiantuntijat eivät pommittaneet keksijää sähköposteilla. Yksi harvoista oli Hal Finney, joka kirjoitti legendaarisen twiittinsä reilu viikko alkulohkon louhinnan jälkeen.

Hal Finney kiinnostui Bitcoinista nopeasti white paperin julkaisun jälkeen. Hän otti yhteyttä Nakamotoon ensimmäisen kerran jo marraskuussa 2008. Finney jäi myös Bitcoinin historiaan, sillä hän oli vastaanottajana ensimmäisessä P2P bitcoin-transaktiossa.

Satoshi Nakamoto lähetti Hal Finneylle 10 bitcoinia vain pari päivää lohkoketjun käynnistymisen jälkeen, 12. tammikuuta vuonna 2009. Näet transaktion sisällön tästä linkistä.

Moni ei tiedä, että yksi Bitcoinin avainhenkilöistä oli alkuvuosina suomalainen. Kyseessä on sirius-nimimerkillä tunnettu Martti Malmi. Näin mies twiittaili joulukuussa 2020:

Malmi otti yhteyttä Satoshi Nakamotoon jo huhtikuussa 2009 seuraavilla sanoilla:

I would like to help with Bitcoin if there is anything I can do.

Malmi oli rakentamassa myös ensimmäisiä Bitcoin-kauppapaikkoja ja auttoi mm. kuuluisan Bitcointalk-foorumin ylläpidossa. Hän vetäytyi sivuun Bitcoin-yhteisöstä vuoden 2012 jälkeen. Voit lukea lisää Martti Malmista ja Bitcoinista tästä Ylen artikkelista.

Vuosi 2009 oli varsin hiljaista aikaa. Pete Rizzo kertoo tutkineensa Bitcoinin transaktiohistoriaa ja löytäneensä vain pari sataa siirtoa, jotka eivät liittyneet louhintaan. Hieman kärjistäen voidaan todeta: yksi historian tärkeimmistä keksinnöistä oli luotu, eikä juuri ketään kiinnostanut.

Cypherpunks-yhteisö oli myös skeptinen, sillä digitaalisen valuutan eri versioita oli nähty jo 1980-luvun lopulta lähtien. Ne olivat kaikki vuorollaan epäonnistuneet. Satoshin keksinnön arvo selvisi pidemmän ajan kuluessa, eikä moni ymmärrä sitä vielä tänäkään päivänä.

Todennäköisesti Satoshi ymmärsi itse kehittäneensä jotain vallankumouksellista. Olisi mielenkiintoista tietää, mitä hänen päässään liikkui noina päivinä. Tuskin edes Satoshi osasi kuvitella sitä, missä Bitcoin olisi vain reilut kymmenen vuotta myöhemmin.

Yhteisön kasvu ja Gavin Andresen

Vuonna 2010 alkoi tapahtua. Bitcoin-yhteisö kasvoi kourallisesta henkilöitä tuhansiin jäseniin. Historioitsija Pete Rizzon mukaan, Satoshi Nakamoton asema muuttui tuolloin merkittävästi. Satoshi oli aluksi lähes jumalainen hahmo, joka päivitti Bitcoinin ohjelmakoodia oman halunsa mukaan.

Kun yhteisö kasvoi tuhansiin ja taas tuhansiin henkilöihin, joukosta alkoi kuulua soraääniä. Satoshin päätöksiä kritisoitiin enemmän, ja yhteisö pohti jopa mahdollista Bitcoinin haarautumista.  Nimimerkki ShadowOfHarbringer kirjoitti Bitcointalk-foorumilla:

There is no single mastermind in open source. It’s more of a brain where a single human is just a cell. If one day Satoshi says, ‘OK guys, it was just a joke with this Bitcoin thing, I’m closing down the project,’ we would simply fork the code.

Sana fork alkoi toistua keskusteluissa yhä enemmän. Gavin Andresen kirjoitti seuraavasti:

If Satoshi goes rogue, then the project forks.

Perimmäinen pohdinta oli täysin validia: miten Bitcoin voi olla hajautettu, jos yhdellä henkilöllä on niin paljon valtaa sen koodipäivityksistä?

Gavin Andresen nousi vuonna 2010 merkittäväksi hahmoksi. Hän rakensi mm. ensimmäisen sovelluksen, joka jakoi käyttäjälleen ilmaisia bitcoineja. Tällaisia sovelluksia kutsutaan englanniksi nimellä faucet, mikä tarkoittaa hanaa.

gavin-andresen
Kuvassa Gavin Andresen vuonna 2014.

Laszlo Hanyecz suoritti toukokuussa 2010 ensimmäisen reaalimaailman transaktion bitcoineilla. Hän vaihtoi 10.000 bitcoinia kahteen pitsaan. Tätä päivää (22.5.) vietetään edelleen nimellä Pizza Day.

Vuonna 2010 alkoi siis toden teolla tapahtua. Bitcoin-projekti keräsi ympärilleen yhä enemmän uusia seuraajia. Samalla keskustelu sen hallinnosta nousi aivan uudelle tasolle.

Bitcoinin bugi ja Wikileaks

Siirrytään sitten vuoden 2010 loppuun, jolloin draama vain lisääntyi. Gavin Andresenin rooli kasvoi yhä enemmän, ja hän sai Satoshilta myös oikeudet ohjelmiston päivitykseen.

Elokuussa 2010 nähtiin historiallinen bugi Bitcoinin ohjelmistossa. Tuntematon henkilö hyödynsi haavoittuvuutta Bitcoinin koodissa ja loi 184 miljardia bitcoinia tyhjästä. Yhteisö huomasi virheen nopeasti, ja Satoshi ajoi päivityksen koodiin viidessä tunnissa.

Satoshi suoritti tämän johdosta useita turvallisuutta parantavia päivityksiä.

Satoshi would move swiftly to bolster the codebase, adding and removing parts as if boarding for a storm. He took action to throttle perceived attack vectors, disabling commands for complex transaction, hard-coding checkpoint blocks into the software and installing an alert system allowing him to broadcast critical warnings to all clients. (Lähde)

Ilmoille nousi yhä enemmän ajatuksia siitä, että Bitcoinin ohjelmakoodi joutuu jatkossakin hyökkäysten kohteeksi. Samalla keskustelu kiihtyi Bitcoinin koodipäivityksistä ja Satoshin roolista.

Joulukuussa 2010 tapahtui merkittäviä asioita. WikiLeaks oli joutunut kohun kohteeksi ja menettänyt rahoituskanavansa PayPalin kautta. Julian Assange kommentoi alla olevalla videolla tapahtumia elokuussa 2010.

PC World Magazine julkaisi joulukuun alussa jutun, jossa pohdittiin Bitcoinista ratkaisua ongelmaan. Satoshi ei ollut lainkaan tyytyväinen saadusta julkisuudesta ja kirjoitti kuuluisan postauksensa Bitcointalk-foorumille.

It would have been nice to get this attention in any other context.  WikiLeaks has kicked the hornet’s nest, and the swarm is headed towards us.

Vain kaksi päivää tämän jälkeen (13.12.2010), Bitcoin-ohjelmiston versio 0.3.19 julkaistiin. Kyseessä oli Satoshi Nakamoton viimeinen päivitys Bitcoinin ohjelmakoodiin ja käytännössä julkiset jäähyväiset. Hän päivitti mm. Bitcoinin copyright-tekstit omalta nimeltään muotoon Bitcoin Developers.

bitcoin-versio-0-3-19

Noin viikkoa myöhemmin tapahtui epävirallinen vallanvaihto. Edellä mainittu Gavin Andresen siirtyi Bitcoinin keulakuvaksi Satoshi Nakamoton siunauksella. Hän teki aiheesta postauksen Bitcointalk-foorumille.

With Satoshi’s blessing, and with great reluctance, I’m going to start doing more active project management for bitcoin. Everybody please be patient with me; I’ve had a lot of project management experience at startups, but this is the first open source project of any size I’ve been involved with.

Andresenin viesti ei aiheuttanut suurempaa meteliä. Taustalla vaikutti yhteisön halu siirtyä kohti hajautettua hallintoa ja kehitystyötä. Kulissien takana, Satoshi pyrki nostamaan myös muita henkilöitä selkeämmin esiin projektin ydinryhmään.

Satoshin viimeiset viestit

”Bitcoinin isä” ei kadonnut täysin joulukuun 2010 jälkeen. Hän siirtyi toimimaan lähinnä kulissien takana sähköpostin välityksellä. Satoshi ei postannut myöskään Bitcointalk-foorumille 13.12.2010 jälkeen. Hän oli myös harvemmin yhteydessä Gavin Andreseniin ja muihin ydinryhmän jäseniin.

Tilanteeseen vaikutti myös Satoshin tyyli luopua johtohahmon paikasta. Hän ei tehnyt virallista lähtöilmoitusta, ja jotkut kuvittelivat Satoshin olevan vain lomalla.

Satoshin viimeinen varmuudella todennettava viesti oli sähköposti Gavin Andresenille 26. huhtikuuta vuonna 2011. Hän pyysi, ettei Andresen loisi Satoshista mystistä ja varjoissa piileskelevää hahmoa.

I wish you wouldn’t keep talking about me as a mysterious shadowy figure, the press just turns that into a pirate currency angle. Maybe instead make it about the open source project and give more credit to your dev contributors; it helps motivate them.

Andresen vastasi Satoshille ja kertoi aikeistaan osallistua CIA:n järjestämään konferenssiin. Satoshi ei koskaan vastannut tähän. Lopulta Andresen tiedotti Bitcoin-yhteisöä päivää myöhemmin otsikolla Gavin will visit the CIA.

Oliko edellä mainittu sähköposti todella Satoshi Nakamoton viimeinen viesti? Inbitcoinwetrust.com sivuston mukaan, Satoshi oli vielä toukokuussa yhteydessä Martti Malmiin liittyen bitcoin.org-domainin omistusoikeuden siirtämisestä.

Satoshin siirtyminen syrjään ei aiheuttanut suurta draamaa, koska Bitcoin-perustaja oli ollut taka-alalla jo puolisen vuotta. Bitcoin oli myös kasvanut yhteisönä paljon perustaajansa suuremmaksi.

Satoshin paluu

Satoshi Nakamoto poistui näyttämöltä keväällä 2011. Vai poistuiko? Satoshi on väitetysti kirjoittanut kaksi viestiä myös huhtikuun 2011 jälkeen. Koska viestien lähettäjää ei voida varmuudella todentaa, täytyy lukijan käyttää omaa mielikuvitustaan.

Ensimmäinen viesti on huhtikuulta 2014. Satoshi kirjoitti P2P Foundation keskustelupalstalle:

I am not Dorian Nakamoto.

Viestin taustalla oli Newsweekin kohujuttu The Face Behind Bitcoin, jossa lehti ”paljasti” Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden. Newsweekin mukaan, Kaliforniassa asuva insinööri Dorian Satoshi Nakamoto olisi Bitcoinin perustaja.

dorian-satoshi-nakamoto

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että ”väärä Satoshi” asui vain kivenheiton päässä edellä mainitusta Hal Finneysta. Tämä on monin mielestä liian suuri sattuma.

Todennäköisesti kuvan herrasmies ei ole Bitcoinin isä. Toinen teoria kuulostaa todennäköisemmältä: mitä jos oikea Satoshi sai inspiraatioon nimeensä juuri Dorian Nakamotosta? Tämä olisi mahdollista, jos oikea Satoshi on joku Hal Finneyn tuntemista henkilöistä.

Valitettavasti Hal Finney menehtyi vaikeaan sairauteen elokuussa 2014, joten mysteeriä ratkovat salapoliisit eivät pääse tämän johtolangan jäljille.

Toinen Satoshin viesti nähtiin elokuussa 2015. Bitcoin-yhteisö oli tuolloin jakautumassa kahteen osaan skaalauskiistojen vuoksi. Gavin Andresenin johtama ryhmä halusi luoda Bitcoin XT -nimisen version, jossa lohkoketjun lohkon kokoa kasvatettaisiin tulevaisuudessa.

Satoshi Nakamoto ilmaisi pettymyksensä tilanteeseen.

If two developers can fork Bitcoin and succeed in redefining what ”Bitcoin” is, in the face of widespread technical criticism and through the use of populist tactics, then I will have no choice but to declare Bitcoin a failed project. Bitcoin was meant to be both technically and socially robust. This present situation has been very disappointing to watch unfold.

Voit lukea koko viestin tästä Reddit-ketjusta. Se oli lähetetty Satoshin käyttämästä sähköpostista, mutta oliko lähettäjä todella Satoshi Nakamoto? Monien mielestä kyllä, mutta tätä ei voida aukottomasti todistaa.

Satoshin bitcoinit

Satoshi Nakamoton henkilöllisyyttä on arvuuteltu jo vuosien ajan. Kyseessä on kiistatta yksi vuosituhannen suurimmista mysteereistä. Emme ota tässä kantaa aiheeseen, sillä se vaatisi kokonaan oman artikkelinsa.

Satoshiin liittyy myös toinen merkittävä mysteeri: hänen omistamansa bitcoinit. Kyseessä ei ole mikään pieni summa, sillä Satoshilla on hallussaan noin miljoona bitcoinia. Luku perustuu Sergio Lernerin vuonna 2013 julkaisemaan tutkimukseen.

bitcoins

Olipa oikea lukema sitten miljoona tai satoja tuhansia, kyseessä on joka tapauksessa valtava määrä bittirahaa. Satoshi sai ne haltuunsa louhimalla. Bitcoinilla oli vuonna 2009 vain kourallinen louhijoita, minkä lisäksi lohkopalkkio oli huimat 50 bitcoinia per lohko.

Mielenkiintoista on se, että yhtään näistä bitcoineista ei ole liikutettu.

Joidenkin mielestä tämä todistaa Satoshin olevan kuollut tai vähintään hänen olevan vankilassa. Satoshin kolikoiden arvo on noussut niin huimaksi, että kuka tahansa olisi varmasti myynyt edes pari tuhatta kolikkoa.

Osa on sitä mieltä, että Satoshi ei liikuta kolikoitaan, koska se vaarantaisi hänen henkilöllisyytensä. Entä jos Satoshi on jostain syystä kadottanut privaattiavaimensa, tai ne ovat tuhoutuneet? Mahdollisuuksia on monia.

Yhden teorian mukaan Satoshi ei myy omaisuuttaan, koska hän ei tarvitse rahaa. Tässä kohtaa voidaan kuitenkin kysyä: miksi Satoshi ei ole lahjoittanut bitcoinejaan esimerkiksi lääketieteelle tai muille kohteille. Miljoonalla bitcoinilla voisi muuttaa maailmaa.

Tässä vaiheessa tuntuu epätodennäköiseltä, että Satoshin bitcoinit koskaan liikkuvat.

Yhteenveto

Onko Satoshi Nakamoto brittiläinen? Onko Satoshi kuollut? Liikkuvatko Satoshin bitcoinit koskaan? Bitcoinen perustaja jätti jälkeensä paljon kysymyksiä, mutta vähän vastauksia.

Kun Satoshin ja Bitcoinin historiaa käy läpi, nousee esiin yksi ajatus ylitse muiden. On uskomatonta, millaisen vallankumouksen hän sai käyntiin niin lyhyessä ajassa. Satoshin aktiivinen rooli Bitcoinin parissa ei kestänyt kuin pari vuotta.

Kyseessä on uskomaton visionääri, joka on muuttanut globaalia taloutta peruuttamattomalla tavalla. Jos käytetään pankkimaailmasta tuttuja termejä, niin Bitcoin on nykyisin jo ”too big to fail”. Millaiseen rooliin Satoshin luomus oikein nousee tulevina vuosina?

Vaikka Satoshi on saanut kunnian Bitcoinin kesinnöstä, on hyvä muistaa myös historian merkitys. Wei Dain b-money, Adam Backin HashCash, Nick Szabon bit gold sekä monet muut loivat perustan sille Bitcoinille, jonka Satoshi esitteli maailmalle vuonna 2008.

Bitcoinin historiaa tutkitaan vielä paljon tulevina vuosina sekä vuosikymmeninä. Debatti Satoshin ajasta Bitcoinin kehitystyössä jatkuu varmasti. Oli Satoshin poistumisen syy mikä tahansa, niin kyseessä oli hänen Bitcoin-uransa tärkein teko. Bitcoinista tuli todella hajautettu vasta Satoshin lähdettyä.

Photo by Luca Onniboni on Unsplash, Photo by Tarik Haiga on Unsplash


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja sekä sivuston pääanalyytikko. Hän on seurannut kryptovaluuttoja työkseen vuodesta 2017 lähtien. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat. Antti vastaa pääosin Bitcoinkeskuksen sisällöntuotannosta sekä some-kanavien ylläpidosta.