Kryptovaluutat
05
tammi
xrp

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Ripple ja XRP-token

Ripplen XRP on yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista kryptovaluutoista. XRP:llä on nykyisin omat fanaattiset kannattajansa ja vastapainona paljon Rippleä vastustavia sijoittajia. Mikä on Ripple ja miten se eroaa XRP:stä? Käyttävätkö pankit todellakin XRP:tä maksuihin? Tämä artikkeli kertoo kaiken, mitä aloittelijan täytyy Ripplestä ja XRP:stä tietää.

Mikä on Ripple ja mikä on XRP?

Aloitetaan aivan perusteista, eli asetetaan XRP ja Ripple oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Tehdään myös selväksi, mikä niiden erona on. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkään kategoriaan: valuutat, platformit sekä tokenit.

Bitcoin on tunnetuin esimerkki valuutasta. Sen roolina on toimia ennen kaikkea digitaalisena P2P-maksuvälineenä, eikä Bitcoinilla ole merkittävästi muita ominaisuuksia. Muita tunnettuja valuuttoja ovat mm. Bitcoin Cash, Litecoin, Dash sekä Digibyte.

Toisen selkeän kategorian muodostavat platformit. Niiden ideana on toimia käyttöjärjestelmänä älysopimuksille ja hajautetuille applikaatikoille. Voit ajatella platformien olevan kuin Android, iOS tai Windows, eli käyttöjärjestelmä. Platformien kuningas on tietysti Ethereum. Muita tunnettuja platformeja ovat Polkadot, EOS, Tron ja Zilliqa.

Tokenit ovat puolestaan kolikoita, jotka luodaan edellä mainittujen platformien sisälle. Niillä ei siis ole omaa lohkoketjua. Tokenilla on käyttöä (utility) usein yhden rajatun ohjelmiston sisällä. Tunnetuimpia tokeneita ovat Chainlink sekä DeFi-tokenit, kuten Aave ja Uniswap.

XRP ei sovi suoraan kilpailijaksi mihinkään näistä kategorioista. Se on tietyllä tapaa kilpailija valuutoille, mutta muistuttaa enemmän platformia. XRP on kehitetty olemaan nopea ja skaalautuva maksujärjestelmä. Markkinoilla on yksi selkeä kilpailija XRP:lle, Stellar Lumens, joka perustuu samaan teknologiaan. Molemmat järjestelmät mahdollistavat myös mm. fiat-transaktiot.

Seuraavaksi on hyvä erottaa sanat Ripple ja XRP toisistaan. Näiden sekoittuminen ei ole mikään ihme, sillä Rippleä käytetään yhä edelleen kuvaamaan XRP-tokenia pörsseissä sekä uutisoinnissa. Ripple on kuitenkin amerikkalainen fintech-yhtiö, jonka historiaan palataan hetken päästä.

Ripple halusi tehdä vuonna 2018 selkeän pesäeron XRP-tokeniin. Tästä johtuen Ripple-nimi hävisi pikkuhiljaa pörsseistä ja kryptovaluuttojen kurssilistoista. Saatat edelleen nähdä nimen Ripple tai Ripple XRP joissain palveluissa, mutta lähes jokainen käyttää nykyisin pelkkää XRP -nimeä.

ripple.com etusivu
Ripple.com -etusivu (huhtikuu 2020)

Teknologiayhtiö Ripple rakentaa tällä hetkellä ratkaisuja pankkimaailmaan. Sitä varten on luotu erillinen RippleNet-verkko, jossa Ripplen tarjoamat komponentit toimivat. XRP Ledger on sen sijaan julkinen verkko ja hajautettu tilikirja, jota jokainen XRP-tokenin omistaja käyttää transaktioita tehdessään.

XRP on siis XRP Ledgerin natiivivaluutta. XRP Ledger on hajautettu ja kaikille avoin lohkoketju, aivan kuten Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen vastaavat. Sen teknologia eroaa kuitenkin perinteisistä ratkaisuista merkittävästi. Tästä saat tarkempaa tietoa hetken päästä.

Jos edellä kuvattu rakenne tuntuu jotenkin oudolta tai kummalliselta, niin sitä se kieltämättä onkin muihin kryptovaluuttoihin verrattuna. Ripple ja XRP muodostavat varsin erikoisen symbioosin, jota tässä artikkelissa selvennetään lisää. Aloitetaan ensin Ripplen ja XRP.n historiasta.

XRP on yksi vanhimmista kryptovaluutoista

Ripplen ja XRP:n historia alkaa vuodesta 2011, jolloin Jed McCaleb alkoi kehittää uutta, nopeampaa ja tehokkaampaa konsensusmallia, jossa ei tarvittaisi louhintalaitteita Bitcoinin tapaan.

Moni ei tiedä sitä, että tässä vaiheessa kuvaan astui Bitcoin Cashin perustaja Roger Ver. Hän tarjoutui maksamaan pääkehittäjä David Schwartzin palkan ensimmäisen vuoden ajalta. Ver sijoitti 2010-luvun alkupuolella myös moniin muihin kryptovaluuttaprojekteihin.

Alla oleva twiitti: David Schwartz on nykyisin todella tunnettu hahmo kryptoskenessä. Hän on myös hyvin aktiivinen twiittailija ja vastailee myös XRP/Ripple-aiheisiin kysymyksiin Quorassa.

Vuoden 2012 aikana mukaan liittyivät myös Chris Larsen sekä Arthur Britto. Heistä ensin mainittu on nimetty usein Ripplen perustajaksi yhdessä McCalebin kanssa. Britto on puolestaan julkisuutta välttelevä henkilö, josta ei löydy tänäkään päivänä yhtään valokuvaa.

Näihin aikoihin McCaleb ja Larsen ottivat yhteyttä Ryan Fuggeriin. Hän oli kehittänyt konseptia RipplePay -nimisestä maksuprotokollasta jo vuodesta 2004 lähtien. Fugger päätti yhdistää voimat McCalebin ja Larsenin kanssa. Tämän seurauksena syntyi syyskuussa 2012 yhtiö nimeltään Opencoin, joka uudelleenbrändättiin jo seuraavana vuonna nimelle Ripple Labs.

Voidaan siis sanoa, että Ripplen historia ulottuu jopa vuoteen 2004!

Vuonna 2013 saatiin ulos aiemmin mainittu XRP Ledger, joka julkaistiin tuolloin vielä nimellä Ripple Consensus Ledger. Samalla luotiin sen natiivivaluuttana toimiva XRP-token ja tarkalleen ottaen 100 miljardia kappaletta XRP:tä.

Peräti 80 miljardia tokenia jäi Ripple-yhtiön haltuun ja 20 miljardia jaettiin perustajien (McCaleb, Larsen, Britto) kesken. Tähän token-ekonomiaan liittyy myös paljon kritiikkiä, mikä ei ole yllättävää.

Ripple Labs vaihtoi nimensä nykyisin käytössä olevaksi Rippleksi vuonna 2015. Yritykselle myönnettiin kesäkuussa 2016 historian toinen lisenssi virtuaalivaluutoilla toimimiseen. NYSDFS:n (New York State Department of Financial Services) kryptovaluuttalisenssi, BitLicense, on myönnetty vain muutamille yrityksille, joiden joukossa on mm. Coinbase.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii nykyisin Brad Garlinghouse, joka on yksi kryptomaailman tunnetuimmista kasvoista. Mies on nähty usein myös CNBC:n vieraana. Alla olevassa videossa Garlinghouse kertoo Ripplen visiosta XRP-tokenin suhteen.

Toinen Ripplen perustajista, Jed McCaleb, on myös monille tuttu nimi kryptovaluuttojen maailmassa. Hän oli mm. yksi (surullisen) kuuluisan Mt. Gox -pörssin perustajista, jonka hakkerointi on yhä tänäkin päivänä yksi Bitcoinin ja koko kryptomaailman tunnetuimmista tapahtumista.

McCaleb ei ole enää nykyään Ripplen kehitystiimissä, sillä hän perusti jo vuonna 2014 Stellar-nimisen yhdistyksen ja alkoi kehittää Stellar Lumens -nimellä tunnettua kryptovaluuttaa. Ero oli hyvin riitaisia – voit lukea siitä lisää Stellar Lumens -oppaasta. Stellar pohjautuu siis XRP Ledgeriin, joten näillä valuutoilla on hyvin paljon samaa historiaa.

Ripple sekä XRP ovat pärjänneet viime vuosina hyvin. Ripplellä on nykyisin jo pari sataa pankkia asiakkaana ja lisää tulee koko ajan. Yhtiö on myös kerännyt mukavasti rahaa sijoittajilta, joista viimeisin (joulukuussa 2019 oli peräti 200 miljoonan dollarin potti. XRP-token on puolestaan edelleen markkinoiden top kolmessa, vaikka Ripple onkin viime vuosina myynyt niitä markkinoille kymmeniä miljardeja kappaleita.

Mikään muu kryptovaluutta ei aiheuta niin paljon sekaannusta markkinoilla, kuin XRP. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ihmiset eivät osaa erottaa Ripple-yhtiön pankkimaailman ratkaisuja sekä XRP Ledgeriä helposti toisistaan. Sosiaalinen media ja erilaiset kryptovaluuttaoppaat ovat myös täynnä virheellistä informaatiota asiasta. Puretaan tätä epäselvyyden vyyhtiä seuraavissa kappaleissa.

XRP-tokenin historia

Ripplen XRP-token on yksi vanhimmista kryptovaluutoista markkinoilla. Sitä on voinut hankkia pörsseistä jo vuodesta 2013 lähtien. Yhden XRP:n arvo oli alkuvaiheessa noin 0,004 dollaria eli reilusti alle yhden sentin. Kurssi oli vielä reilusti alle yhden sentin jopa vuoden 2017 keväällä eli kolme vuotta myöhemmin.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen XRP kurssi -sivu, jos haluat nähdä mikä kolikon arvo on juuri tällä hetkellä!

Ensimmäinen suurempi raketointi nähtiin toukokuussa 2017, kun XRP:n kurssi 70-kertaistui parissa kuukaudessa noin 0,35 dollariin. XRP oli suurin piirtein näillä sijoilla vielä joulukuun 2017 ensimmäisinä päivinä. Se lähti lentoon joulukuussa 2017 muun altcoin-markkinan tavoin ja kohosi tammikuun 4. päivänä 2018 aina 3,84 dollariin asti. Tämä on yhä kolikon ATH-lukema.

xrp kurssihistoria

XRP on seurannut vuodesta 2018 lähtien hyvin pitkälti yleistä kryptomarkkinan trendiä. Sen kurssi raketoi keväällä 2021 muiden altcoinien tavoin ja kohosi aina 1,8 dollariin asti. Marraskuussa 2021 nähtiin viimeisin nousu. Tuolloin koko kryptomarkkina nousi mukavasti Bitcoinin johdolla, mutta XRP saavutti enää 1,2 dollarin kurssitason.

XRP on ollut marraskuusta 2021 lähtien alamäessä muun markkinan tavoin. Jos ostit XRP:tä sen kurssihuipussa tammikuussa 2018 eli lähes viisi vuotta sitten, olet yhä yli 85 prosenttia miinuksella.

XRP Ledger ja ILP

Tutkitaan seuraavaksi XRP Ledgerin (XRPL) toimintaa teknisestä näkökulmasta. Se eroaa niin paljon esimerkiksi Bitcoinin, Ethereumin sekä muiden kryptovaluuttojen toiminnasta, että suoraa vertailukohtaa on vaikea löytää (Stellar Lumensin lisäksi).

XRPL on siis kaikille avoin lohkoketju ja maksujärjestelmä. Vaikka kyseessä on jo yli viisi vuotta vanha toteutus, sen voisi sanoa olevan 3. sukupolven ratkaisu johtuen a) skaalautuvuudesta ja b) louhijoiden puuttumisesta. XRP Ledger kilpailee siis kapasiteetiltaan EOS:n, Tronin ja muiden 3. sukupolven lohkoketjujen kanssa. Se tarjoaa noin 3 sekunnin mittaiset transaktiot ja 1500 transaktiota sekunnissa.

Tämä saavutetaan RPCA:n (Ripple Protocol Consensus Algorithm) avulla, joka on siis Ripplen vastine Bitcoinin käyttämällä Proof of Work -konsensusalgoritmille. Käytännössä kaikki 3. sukupolven platformit käyttävät Proof of Stake -konsensusta, jossa louhijat on korvattu verkossa olevilla validaattoreilla. Eli pieni joukko palvelimia on valittu verkon ylläpitäjiksi, jotka sitten prosessoivat kaikki transaktiot.

XRPL toimii about samalla tavalla. Sen verkko koostuu validaattoreista, joka on käytännössä node-palvelin Bitcoin-verkon tavoin. Kuka tahansa voi perustaa oman validaattorinsa ja alkaa tukemaan XRPL-verkkoa. Käytössä on myös UNL eli Unique Node List. Tämä on Ripplen kasaama lista luotettavista palvelimista, joihin validaattorit voivat luottaa.

”Since anybody can run a validator, the burden is on the network participants to choose a reliable set. Currently, Ripple provides a default and recommended list which we expand based on watching the history of validators operated by Ripple and third parties. Eventually, Ripple intends to remove itself from this process entirely by having network participants select their own lists based on publicly available data about validator quality.” (Lähde: XRPL.org)

XRPL:n eli XRP Ledgerin maksut ovat lähes ilmaisia, joten validaattorit eli verkon nodet eivät kostu työstään oikeastaan mitään. Tämä on tilanne myös Bitcoinin kohdalla. Insentiivi on molemmissa verkoissa sama: node-palvelinta pyörittävät tahot, jotka haluavat tukea verkon toimintaa.

Löydät kattavan infopaketin XRP Ledgerin toiminnasta osoitteesta xrpl.org. Alla on David Schwartzin esitys aiheesta XRPL ja ILP, joista jälkimmäinen käsitelläänn seuraavaksi.

XRP Ledger on käytännössä yksi ledger eli kirjanpitojärjestelmä muiden joukossa. Bitcoinin lohkoketju on myös yhtä lailla ledger ja maailmassa on jo tuhansia muitakin lohkoketjuja sekä ns. legacy-järjestelmiä eli vaikkapa pankin tietojärjestelmä.

Ripplessä huomattiinkin nopeasti, että XRP Ledger ei vielä ratkaise sen ”Internet Of Value” -visiota. Tarvitaan protokolla, jolla XRP saadaan yhdistettyä mm. fiat-järjestelmiin.

Tässä tulee mukaan ILP, Inter-Ledger Protocol, eli  suomennettuna erilaiset maksujärjestelmät yhdistävä protokolla. XRP Ledger tukee luonnollisesti ILP:tä, mutta sen arvo on tällä hetkellä Ripple-yhtiön pankkisektorille suunnatuissa tuotteissa. Niihin palataan seuraavissa kappaleissa.

Aloittelijan on vaikea ymmärtää ero Ripplen, XRP Ledgerin sekä RippleNetin välillä. David Schwartz on vastannut Quorassa seuraavasti:

”RippleNet is a payment network that doesn’t actually move money. Like when you use a credit card to pay for a meal, the restaurant considers you to have paid them and you consider yourself to have paid them, but no money has moved. Really all that’s happened is that you now owe some bank money and some bank owes the restaurant money. The bank still has to transfer money to the restaurant’s bank account and you still have to pay your credit card bill. The actual movement of money is called “settlement”.

XRP is an asset that can be used for settlement. It’s a digital asset that trades on a public ledger. It can change ownership in seconds and doesn’t have any physical location. Since it has value, a transfer of XRP can be used to settle a payment with nothing left to do afterwards.”

Kuten artikkelissa oli jo kerrottu aiemmin, XRP Ledger on siis julkinen lohkoketju. Jos siirrät XRP-tokeneita esimerkiksi omaan Ledger Nano -lompakkoosi, siirrät tokeneita silloin XRP Ledgerin sisällä. Ripple luonnollisesti kehittää luomaansa teknologiaa ja tukee myös muita tahoja, jotka rakentavat palveluita sen päälle.

RippleNet on sen sijaan suljettu järjestelmä pankkien käyttöön, jossa liikutetaan toisenlaista informaatiota.

Ripplen ratkaisu pankeille: RippleNet 

XRP on todella hämmentävä kryptovaluutta, sillä lähes jokainen käyttäjä tietää enemmän Ripplen privaatista RippleNet-ratkaisusta kuin XRP Ledgeristä. Tämä johtuu siitä, että XRP:n tarkoitusta on selitetty kaikissa oppaissa nimenomaan Ripplen pankkiratkaisujen kautta. Tätä näkökulmaa on myös käytetty XRP-tokenin shillaamiseen somessa jo vuosikausia.

Totuus on kuitenkin se, että XRP:n rooli Ripplen pankeille tekemissä toteutuksissa on ollut viime vuosina vielä varsin pieni. Käydään seuraavaksi läpi Ripplen ratkaisu finanssimaailman tarpeisiin eli RippleNet. Kyseessä on siis suljettu verkko, jonka jäseninä on tällä hetkellä jo pari sataa pankkia. Koko RippleNetin visiona on korvata nykyinen legacy-järjestelmä SWIFT, joka on hyvin hidas ja kymmeniä vuosia vanha.

Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse käyttää usein seuraavaa esimerkkiä kuvaamaan nykyistä mallia: Jos haluat siirtää 10.000 dollaria New Yorkissa olevasta pankista Lontooseen, nopein tapa on laittaa rahat matkalaukkuun, hypätä lentokoneeseen ja kuljettaa ne perille.

Tällainen teknologia Se ei sovellu enää uuden internet-of-value -ympäristön vaatimuksiin, jossa tarvitaan nopeita ja luotettavia maksuja ympäri maailman.  Alla oleva kuva Ripplen sivuilta.

ripple ripplenet
Transaktio RippleNet-verkossa.

Jos kaksi eri maissa olevaa pankkia haluaa lähettää toisilleen varoja, kyseessä on hidas ja kallis prosessi. Se kulkee useiden eri välikäsien kautta, jotka mahdollistavat mm. valuutanvaihdot. Siirtojen käsittelyyn tarvitaan ajan lisäksi kallista työvoimaa. Ripplen avulla osapuolet voidaan yhdistää saumattomasti toisiinsa, jolloin datansiirrot saadaan suoritettua muutamissa sekunneissa.

Juuri tässä kuvaan tulee edellä mainittu ILP eli Inter-Ledger Protocol. Löydät lisätietoa osoitteesta interledger.org. Ripple haluaa ILP:sta globaalin protokollan arvonsiirtoon, samalla tavalla kuin TCP/IP on nyt internet-käytössä ja esimerkiksi SMTP-protokolla sähköpostin kohdalla.

Ripplen myyntivalttina on tarjota pankeille jopa kymmenien prosenttien säästöjä transaktiokustannuksiin. Tunnetuin RippleNetin käyttäjä lienee Santander-pankki. Muita Ripplen julkistamia asiakkaita ovat mm. American Express ja MoneyGram.

On-Demand Liquidity ja XRP

Aloittelevat kryptovaluuttaisjoittajat saattavat ostaa XRP-tokenia kuulleessaan uutisen, että RippleNet-verkkoon on liittynyt jälleen uusi pankki. Tässä kohtaa mennään metsään, sillä näillä ei ole vielä suoraan mitään tekemistä keskenään.

Mutta, mihin XRP-tokenia sitten tarvitaan? Tässä kohtaa kuvaan astuu xRapid-niminen teknologia. Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse kertoo tällä videolla (alkaen 03:00), mistä teknologiassa on kyse.

Garlinghousen sanoin ”xCurrent is enabling real-time messaging and real-time settlements between banks. xRapid is solving a liquidity problem.” Mikä on tämä likviditeettiongelma, jonka xRapid oikein ratkaisee?

Valuuttasiirrot eri pankkien välillä muuttuvat potenssiin x monimutkaisemmksi, kun instituutiot toimivat eri valuuttoja käyttävien pankkien kanssa.

Esimerkki: Jos amerikkalainen pankki suorittaa maksuliikennettä esimerkiksi argentiinalaisen pankin kanssa, se joutuu ostamaan dollareilla pesoja ja pitämään niitä paikallisessa pankissa likviditeettinä. Tämä aiheuttaa puolestaan valuuttariskiä amerikkalaiselle pankille, jos peso halpenee dollaria kohtaan (kuten juuri nyt on tilanne).

Financial institutions must pre-fund nostro accounts on each side of a transaction in that country’s native currency. These account balances in a local currency improve liquidity by lowering the risk for the parties transacting.

However, these accounts come at a high cost. According to a 2016 McKinsey Global Payments report, there is approximately $5 trillion dollars sitting dormant in these accounts around the world – tying up capital that could be used in more productive ways. They also must be actively managed to ensure balances are commensurate with transaction volume.

The cost and complexity of holding these accounts around the world is one reason why only a handful of banks can process global transactions. The burden of maintaining nostro accounts worldwide is simply unsustainable for most organizations.

(Lähde: Ripple)

Kuten yllä oleva lainaus Ripplen sivuilta kertoo, tilanne on hyvin ongelmallinen. Järjestämässä on sidottuna valtavasti rahaa, ja se keskittää transaktiot vain muutamien suurien toimijoiden haltuun. Alla oleva kuva on Ripplen sivulta.

ripple on-demand liquidity
Ripple mainostaa tarjoavansa nopeat tranaktiot ja isot säästöt ODL:n avulla.

Tässä kohtaa on tehtävä pieni huomio: xRapid uudelleenbrändättiin vuonna 2019 nimelle ODL eli On-Demand Liquidity, joka kuvaa selkemämmin sen ratkaisua.

ODL tarjoaa XRP-tokenin avulla digitaalisen valuuttapoolin, jota pankki voi hyödyntää. Yllä olevassa esimerkissä amerikkalaispankin ei tarvitse enää pitää rahaa sidottuna argentiinalaispankin tilillä. Se voi ostaa dollareilla XRP-tokeneita, siirtää ne argentiinalaiseen XRP-välittäjään parissa sekunnissa, ja vaihtaa XRP-tokenit sitten paikalliseksi valuutaksi. Koko operaatio voidaan suoritaa alle minuutissa.

Jos ODL-järjestelmä kasvattaa suosiotaan, se nostaa myös XRP-tokenin kysyntää merkittävästi. Tämä teknologia voi siis vaikuttaa XRP-tokenin kurssiin.

Ripple vs SEC

Ripple-yhtiö joutui joulukuussa 2020 valtavan kohun keskelle. Kyseessä on prosessi, joka on edelleen kesken ja joka jatkuu todennäköisesti koko vuoden 2021 ajan.

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova virasto, SEC, haastoi Ripplen johtohahmot oikeuteen jouluaaton kynnyksellä vuonna 2020. Toimitusjohtaja Brad Garlinghouse sekä perustaja Chris Larsen ovat syytettyinä laittomasta arvopaperikaupasta.

Kyseessä on siis vuosia käyty keskustelu siitä, onko Ripplen XRP-token arvopaperi vai ei. Englanniksi käytetään termiä security. Aiheesta on tehty kattava video Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalle.

Lukijan on hyvä ymmärtää pari asiaa. Ensinnäkin, Ripple ja SEC ovat käyneet keskustelua aiheesta jo vuodesta 2019 lähtien. Tämä selviää SEC:n virallisesta haasteesta. Kun osapuolet eivät ole päässeet sopuun määräaikaan mennessä, SEC laittoi haasteen tulille.

Syytetyt ovat antaneet julkisuuteen lausuntoja, että eivät aio missään nimessä sopia juttua. Garlinghouse on myös varma siitä, että Ripple voittaa oikeustaistelun.

Kuten yllä oleva video kertoo, tähän on todennäköisesti yksi tärkeä syy. Voidaan olettaa, että sopimisen ehtona olisi sakot sekä XRP-tokenin tuomitseminen arvopaperiksi. Tämä tappaisi käytännössä tokenin, joten Ripplen johto on päättänyt ottaa riskin oikeudessa. Tappio kun tarkoittaisi käytännössä samaa asiaa + oikeudenkäyntikulujen maksua, johon heillä on hyvin varaa.

Arvopaperin määritelmä on erittäin tärkeä, koska niiden treidausta koskevat hyvin tarkat lakipykälät. Kryptovaluuttpörsseissä arvopapereita ei voi treida. Jos joku kryptovaluutta tuomitaan lain edessä arvopaperiksi, sen treidaus loppuu ja kyseinen kolikko käytännössä kuolee markkinoilta. Näin ainakin Yhdysvalloissa.

XRP:n kurssi on laskenut tapahtuneen johdosta lähes kaksi kolmannesta marraskuun huipuista. Myös kaikki suurimmat amerikkalaispörssit ovat päättäneet poistaa XRP:n listoiltaan toistaiseksi.

Joukkoon on liittynyt tammikuun alussa myös pari eurooppalaista pörssiä sekä mm. Crypto.com -palvelu. Osa pörsseistä sulkee XRP-treidauksen amerikkalaisilta asiakkailta, osa puolestaan kaikilta. Tilanne elää tältä osin jatkuvasti. Suomalainen Coinmotion ei ole ilmoittanut artikkelin kirjoitushetkellä toimenpiteistä XRP:n suhteen.

Tätä kohtaa artikkelissa päivitetään vuonna 2021, kun Ripplen ja SEC:n välisessä kiistassa tapahtuu jotain merkittävää.

Ripplen ja XRP:n tulevaisuus

Huom. Alla oleva teksti on kirjoitettu ennen yllä olevaa Ripple vs SEC casea. Sijoittajan on syytä olla äärimmäisen varovainen XRP-tokenin kanssa, kunnes tämä tapaus on saatu selvitettyä.

Ripple ja XRP-token jakavat rajusti mielipiteitä kryptosijoittajien joukossa. Mitä enemmän kyse on Bitcoin-maksimalistista, sen suurempi inho kyseisellä henkilöllä on XRP-tokenia kohtaan. Mistä tämä johtuu? Kaksi selkeää syytä:

  1. Ripple kehittää teknologiaa pankeille, joita vastaan moni Bitcoin-sijoittaja kokee taistelevansa
  2. XRP-token on keskitetyn tahon (Ripple) luoma, ja suurin osa siitä on edelleen yhtiön hallussa.

Artikkelin kirjoitushetkellä (marraskuu 2020) XRP-tokeneista noin 45 miljardia kappaletta on markkinoilla. XRP:n kokonaismäärä on 100 miljardia, joten missä vajaat 60 miljardia ovat? Ripple-yhtiön tilillä. Tämä yhtälö häiritsee monia sijoittajia. Kun XRP:n arvo nousi tammikuussa 2018 lähes kolmeen dollariin, se nosti paperilla Ripplen perustajat maailman rikkaimpien miesten joukkoon.

Voiko Ripple laskea yhtäkkiä 60 miljardia tokenia markkinoille ja romahduttaa XRP:n hinnan? Ei voi. Ripple ilmoitti tammikuussa 2018, että 55 miljardia tokenia on asetettu ns. escrow-tilille. Yhtiö voi vapauttaa sieltä maksimissaan miljardi tokenia joka kuukausi.

XRP on sijoituskohteena monen mielestä ongelmallinen. Edellä kuvattu token-ekonomia on häiritsevä verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin. Ripple-yhtiö on kerännyt tähän asti rahoitusta toiminnalleen XRP-myyntien kautta. Lisääntyvätkö ne miten paljon tulevaisuudessa? Tämän lisäksi Ripplen edellä kuvattu ODL-ratkaisu on vielä varsin vähän käytössä, eikä sen vaikutuksia XRP:n kurssiin ole helppo arvioida.

Tsekkaa myös Ripple.com/XRP, jossa on kerrottu tokenin käytöstä. Ripplen Reddit-sivulta /r/Ripple löytyy myös paljon hyviä linkkejä sekä tuoreimpia uutisia esim. pankkidiileistä.

Elokuussa 2020 Ripple kertoi, että 20 % RippleNet-transaktioista suoritettiin XRP:n avulla.

Bitcoinkeskus suosittelee käyttämään varovaisuutta XRP-tokenin kanssa. Älä missään nimessä lähde mukaan hehkutuksiin kurssihuipuissa! Esim. vuoden 2018 tammikuussa amerikkalaiskanava CNBC houkutteli massoja ostoksiin yli kahden dollarin kurssihinnoissa. Vain 2kk myöhemmin kurssi oli alle 0,5 dollaria.

Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli otsikolla Ripple XRP:n ostaminen. Siinä käydään läpi askel askeleelta miten XRP:n ostaminen tapahtuu ja mistä pörssistä sitä kannattaa hankkia. Jos olet kiinnostunut XRP:stä sijoitusmielessä, tsekkaa kyseinen artikkeli.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

3 kommenttia

  1. Kiitos kattavista oppaista ja markkinakatsauksistasi! Olen varma että moni mielellään haluaisi asiantuntevasi kommentit liittyen SEC oikeudenkäyntiin Rippleä ja Ripple perustajia vastaan.

    1. Kiitos kommentista, Mark! Tsekkaa tuo Ripple vs SEC -video, joka tähän artikkeliin oli upotettu. Se käsittelee aiheen perusteellisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *