Kryptovaluutat
10
syys
ripple xrp

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on XRP?

XRP on teknologiayhtiö Ripplen lanseeraama kryptovaluutta. Ripplen ja XRP:n historia alkaa vuodesta 2011, jolloin Jed McCaleb alkoi kehittää uutta, nopeampaa ja tehokkaampaa konsensusmallia. Ripplen oikeudenkäynti on ollut suurin uutinen Rippleen ja XRP-tokeniin liittyen yli kahden vuoden ajan. Ripplen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisammalta kuin moneen vuoteen.

Mikä on XRP?

XRP on teknologiayhtiö Ripplen lanseeraama kryptovaluutta. XRP tuli markkinoille jo vuonna 2013, joten se on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. XRP toimii XRP Ledgerin natiivivaluutta. XRP Ledger on myös Ripplen kehittämä ekosysteemi.

XRP Ledger mahdollistaa erittäin nopeat ja halvat transaktiot. XRP kryptovaluutan lähetys kestää vain pari sekuntia, ja transaktiokulut ovat vain muutamia senttejä. XRP Ledgerin toiminnan mahdollistaa Ripplen kehittämä konsensusalgoritmi RPCA.

Ripple on yhdysvaltalainen teknologiayhtiö. Se on tullut tunnetuksi ratkaisuistaan pankki- ja finanssimaailmaan. Yksi sen päätuotteista on nimeltään Cross-Border Payments, mikä mahdollistaa salamannopeat transaktiot globaalisti finanssialan instituutioiden välillä. Tämä tuote hyödyntää myös XRP-tokenia. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että XRP-tokenia ei käytetä kaikissa Ripplen tuotteissa ja palveluissa.

Alla olevassa taulukossa on perustietoa XRP:stä.

FeatureInfo
Kategoria Valuutta
Ticker pörsseissä XRP
Kierrossa nyt 45 mrd. XRP
Kierrossa max 100 mrd. XRP
Ylin kurssi (pvm) $3,84 (4.1.2018)
Alin kurssi (pvm) $0,002802 (7.7.2014)

Voit seurata XRP:n ajantasaista kurssia euroissa ja dollareissa tältä sivulta: XRP kurssi.

XRP oli listattu sen alkuvuosina kryptopörsseissä Ripple-nimellä. Tämä aiheutti paljon hämmennystä Ripplen ja XRP:n välillä. Ripple pyrki korjaamaan tilanteen muutama vuosi sitten kutsumalla tokenia XRP:ksi, mikä on myös sen ticker. Joissakin kryptopörsseissä kolikosta käytetään tästä huolimatta yhä Ripple-nimeä.

XRP on ollut markkina-arvoltaan yksi top 10 -kryptovaluutoista vuoden 2017 bull-markkinasta lähtien. Se on ollut jopa top 5 -sijoilla suurimman osan ajasta. On todennäköistä, että XRP:llä on laajin kannattajakunta Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen. Myös Ripplen kehittämällä teknologialla on vielä rajallisesti kilpailijoita. Nämä ovat ehdottomasti XRP:n vahvuuksia.

Ripplen ja XRP:n historia

Ripplen ja XRP:n historia alkaa vuodesta 2011, jolloin Jed McCaleb alkoi kehittää uutta, nopeampaa ja tehokkaampaa konsensusmallia. McCalebin ideassa ei tarvittaisi louhintalaitteita Bitcoinin tapaan.

Moni ei tiedä sitä, että tässä vaiheessa kuvaan astui Bitcoin Cashin perustaja Roger Ver. Hän tarjoutui maksamaan pääkehittäjä David Schwartzin palkan ensimmäisen vuoden ajalta. Ver sijoitti 2010-luvun alkupuolella myös moniin muihin kryptovaluuttaprojekteihin.

Alla oleva twiitti: David Schwartz on nykyisin todella tunnettu hahmo kryptoskenessä. Hän on myös hyvin aktiivinen twiittailija ja vastailee myös XRP/Ripple-aiheisiin kysymyksiin Quorassa.

Vuoden 2012 aikana mukaan liittyivät myös Chris Larsen sekä Arthur Britto. Heistä ensin mainittu on nimetty usein Ripplen perustajaksi yhdessä McCalebin kanssa. Britto on puolestaan julkisuutta välttelevä henkilö, josta ei löydy tänäkään päivänä yhtään valokuvaa.

Näihin aikoihin McCaleb ja Larsen ottivat yhteyttä Ryan Fuggeriin. Hän oli kehittänyt konseptia RipplePay -nimisestä maksuprotokollasta jo vuodesta 2004 lähtien. Fugger päätti yhdistää voimat McCalebin ja Larsenin kanssa. Tämän seurauksena syntyi syyskuussa 2012 yhtiö nimeltään Opencoin, joka uudelleenbrändättiin jo seuraavana vuonna nimelle Ripple Labs.

Voidaan siis sanoa, että Ripplen historia ulottuu jopa vuoteen 2004!

Vuonna 2013 saatiin ulos aiemmin mainittu XRP Ledger, joka julkaistiin tuolloin vielä nimellä Ripple Consensus Ledger. Samalla luotiin sen natiivivaluuttana toimiva XRP-token ja tarkalleen ottaen 100 miljardia kappaletta XRP:tä.

Peräti 80 miljardia tokenia jäi Ripple-yhtiön haltuun ja 20 miljardia jaettiin perustajien (McCaleb, Larsen, Britto) kesken. Tähän token-ekonomiaan liittyy myös paljon kritiikkiä, mikä ei ole yllättävää.

Ripple Labs vaihtoi nimensä nykyisin käytössä olevaksi Rippleksi vuonna 2015. Yritykselle myönnettiin kesäkuussa 2016 historian toinen lisenssi virtuaalivaluutoilla toimimiseen. NYSDFS:n (New York State Department of Financial Services) kryptovaluuttalisenssi, BitLicense, on myönnetty vain muutamille yrityksille, joiden joukossa on mm. Coinbase.

Yhtiön toimitusjohtajana toimii nykyisin Brad Garlinghouse, joka on yksi kryptomaailman tunnetuimmista kasvoista. Mies on nähty usein myös CNBC:n vieraana. Alla olevassa videossa Garlinghouse kertoo Ripplen visiosta XRP-tokenin suhteen.

Toinen Ripplen perustajista, Jed McCaleb, on myös monille tuttu nimi kryptovaluuttojen maailmassa. Hän oli mm. yksi (surullisen) kuuluisan Mt. Gox -pörssin perustajista, jonka hakkerointi on yhä tänäkin päivänä yksi Bitcoinin ja koko kryptomaailman tunnetuimmista tapahtumista.

McCaleb ei ole enää nykyään Ripplen kehitystiimissä, sillä hän perusti jo vuonna 2014 Stellar-nimisen yhdistyksen ja alkoi kehittää Stellar Lumens -nimellä tunnettua kryptovaluuttaa. Ero oli hyvin riitaisia – voit lukea siitä lisää Stellar Lumens -oppaasta. Stellar pohjautuu siis XRP Ledgeriin, joten näillä valuutoilla on hyvin paljon samaa historiaa.

Ripple sekä XRP ovat pärjänneet viime vuosina hyvin. Ripplellä on nykyisin jo pari sataa pankkia asiakkaana ja lisää tulee koko ajan. Yhtiö on myös kerännyt mukavasti rahaa sijoittajilta, joista viimeisin (joulukuussa 2019 oli peräti 200 miljoonan dollarin potti. XRP-token on puolestaan edelleen markkinoiden top kolmessa, vaikka Ripple onkin viime vuosina myynyt niitä markkinoille kymmeniä miljardeja kappaleita.

Mikään muu kryptovaluutta ei aiheuta niin paljon sekaannusta markkinoilla, kuin XRP. Tämä johtuu pitkälti siitä, että ihmiset eivät osaa erottaa Ripple-yhtiön pankkimaailman ratkaisuja sekä XRP Ledgeriä helposti toisistaan. Sosiaalinen media ja erilaiset kryptovaluuttaoppaat ovat myös täynnä virheellistä informaatiota asiasta. Puretaan tätä epäselvyyden vyyhtiä seuraavissa kappaleissa.

Ripple oikeudenkäynti

Ripplen oikeudenkäynti on ollut suurin uutinen Rippleen ja XRP-tokeniin liittyen yli kahden vuoden ajan. Ripple oikeudenkäynti sai alkunsa joulukuussa 2020, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC haastoi Ripplen keulahahmot oikeuteen. SEC syytti Brad Garlinghousea ja Chrlis Larsenia laittoman arvopaperin liikkeellelaskusta, arvoltaan peräti 1,3 miljardia dollaria.

SEC:n syytteiden taustalla on kiista arvopaperin (engl. security) määrityksestä. Esimerkiksi osakkeet ja ETF-rahastot ovat Yhdysvalloissa arvopapereita. Niitä voi ostaa vain arvopaperikauppaan erikoistuneilta alustoilta, minkä lisäksi jokaisen arvopaperin liikkeellelaskijan on rekisteröidyttävä SEC:lle.

Kryptovaluutat ovat toistaiseksi harmaalla alueella. XRP oikeudenkäynti käynnistyi SEC:n näkemyksestä, jonka mukaan XRP on arvopaperi. Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä SEC:n hyökkäys kryptosektoria kohtaan. SEC:n toiminta on kiihtynyt tällä alueella vuonna 2022 tapahtuneen FTX-pörssin romahduksen jälkeen. SEC on myöhemmin hyökännyt myös muita yhtiöitä ja kryptovaluuttoja vastaan.

SEC:n hyökkäys oli luonnollisesti kova isku Ripplen suuntaan, mutta yhtiö päätti alusta astia puolustautua. Ripple oikeudenkäynti oli Brad Garlinghousen mielestä ainoa vaihtoehto.

Chris and I had the option to settle separately. We could do that, and it would all be behind us. NOT happening. That’s how confident Chris and I are that we are right. We will aggressively fight – and prove our case – through this case we will get clear rules of the road for the industry here in the U.S. We are not only on the right side of the law, but we will be on the right side of history (source: Ripple.com)

Sovinto SEC:n kanssa olisi ollut mahdoton idea, koska se olisi tarkoittanut suurella todennäköisyydellä XRP:n leimaamista arvopaperiksi. Tämä olisi ollut de facto bänni XRP:lle Yhdysvalloissa.

XRP:n kurssi romahti yli 50 prosenttia SEC:n haasteen jälkeen. Yhdysvaltalaispörssit joutuivat myös poistamaan XRP:n valikoimistaan. Jotkut globaalit toimijat, kuten eToro ja Crypto.com, tekivät myös samoin.

Ripplen iso voitto

Ripplen oikeudenkäynti kesti yli kaksi ja puoli vuotta ilman merkittäviä voittoja. Ripple ehti saada matkan varrella joitain myönnytyksiä, mutta SEC:n lakimiesarmeija esti tehokkaasti suuremmat voitot.

Kesällä 2023 saatiin vihdoin hyviä uutisia. Torstaina, 13.7.2023, julkistettiin tuomio, jonka mukaan XRP ei ole arvopaperi! XRP:n myynnit pörsseissä eivät olleet myöskään laitonta arvopaperikauppaa tuomarin mielestä.

Näin Ripplen CLO, Stuart Alderoty, kommentoi asiaa Twitterissä.

xrp oikeudenkäynti lopputulos

Oikeuden päätös oli massiivinen voitto Ripplelle, ja se johti myös rajuun XRP:n kurssinousuun. XRP:n kurssi raketoi peräti 85 prosenttia heti uutisten jälkeen! Yhdysvaltalaiset pörssit, kuten Coinbase ja Kraken, lisäsivät XRP-tokenin takaisin listoilleen vain pari tuntia tapahtuneen jälkeen.

On hyvä kuitenkin huomata, että kyseessä ei ollut päätösvihellys prosessille. Kyseessä oli ns. ”summary judgement” yhdeltä tuomarilta eikä oikeudenkäynti valamiesten edessä (englanniksi trial). Tapaukseen jäi myös vielä avoimia kysymyksiä, minkä vuoksi lopullista tuomiota ei ole annettu. SEC:n pitäisi viedä prosessi seuraavaksi trial-vaiheeseen ja saada lopullinen tuomio, jonka jälkeen voidaan yrittää saada uusi ratkaisu valitustuomioistuimessa.

Vaikka SEC lähtisi jatkamaan prosessia, sen asema on heikentynyt valtavasti. Ripplen asema on puolestaan parantunut merkittävästi. Kaikesta huolimatta, tapaus ei ole vielä sataprosenttisesti valmis.

Oikeudenkäynnin tulosta juhlittiin sosiaalisessa mediassa valtavasti. Kyseessä oli mahtava voitto koko Yhdysvaltain kryptosektorille, jota vastaan SEC on hyökännyt agressiivisesti vuoden 2022 lopulta lähtien. Todennäköisesti Ripplen voitto vauhdittaa myös kryptoregulaation kehitystä Yhdysvalloissa.

Voitto oli luonnollisesti valtava helpotus XRP-sijoittajille. Jos XRP oikeudenkäynti olisi johtanut toisenlaiseen lopputulokseen, sillä olisi ollut murskaava vaikutus XRP:n kurssiin.

XRP Ledger ja ILP

Tutkitaan seuraavaksi XRP Ledgerin (XRPL) toimintaa teknisestä näkökulmasta. Se eroaa niin paljon esimerkiksi Bitcoinin, Ethereumin sekä muiden kryptovaluuttojen toiminnasta, että suoraa vertailukohtaa on vaikea löytää (Stellar Lumensin lisäksi).

XRPL on siis kaikille avoin lohkoketju ja maksujärjestelmä. Vaikka kyseessä on jo yli viisi vuotta vanha toteutus, sen voisi sanoa olevan 3. sukupolven ratkaisu johtuen a) skaalautuvuudesta ja b) louhijoiden puuttumisesta. XRP Ledger kilpailee siis kapasiteetiltaan EOS:n, Tronin ja muiden 3. sukupolven lohkoketjujen kanssa. Se tarjoaa noin 3 sekunnin mittaiset transaktiot ja 1500 transaktiota sekunnissa.

Tämä saavutetaan RPCA:n (Ripple Protocol Consensus Algorithm) avulla, joka on siis Ripplen vastine Bitcoinin käyttämällä Proof of Work -konsensusalgoritmille. Käytännössä kaikki 3. sukupolven platformit käyttävät Proof of Stake -konsensusta, jossa louhijat on korvattu verkossa olevilla validaattoreilla. Eli pieni joukko palvelimia on valittu verkon ylläpitäjiksi, jotka sitten prosessoivat kaikki transaktiot.

XRPL toimii about samalla tavalla. Sen verkko koostuu validaattoreista, joka on käytännössä node-palvelin Bitcoin-verkon tavoin. Kuka tahansa voi perustaa oman validaattorinsa ja alkaa tukemaan XRPL-verkkoa. Käytössä on myös UNL eli Unique Node List. Tämä on Ripplen kasaama lista luotettavista palvelimista, joihin validaattorit voivat luottaa.

”Since anybody can run a validator, the burden is on the network participants to choose a reliable set. Currently, Ripple provides a default and recommended list which we expand based on watching the history of validators operated by Ripple and third parties. Eventually, Ripple intends to remove itself from this process entirely by having network participants select their own lists based on publicly available data about validator quality.” (Lähde: XRPL.org)

XRPL:n eli XRP Ledgerin maksut ovat lähes ilmaisia, joten validaattorit eli verkon nodet eivät kostu työstään oikeastaan mitään. Tämä on tilanne myös Bitcoinin kohdalla. Insentiivi on molemmissa verkoissa sama: node-palvelinta pyörittävät tahot, jotka haluavat tukea verkon toimintaa.

Löydät kattavan infopaketin XRP Ledgerin toiminnasta osoitteesta xrpl.org. Alla on David Schwartzin esitys aiheesta XRPL ja ILP, joista jälkimmäinen käsitelläänn seuraavaksi.

XRP Ledger on käytännössä yksi ledger eli kirjanpitojärjestelmä muiden joukossa. Bitcoinin lohkoketju on myös yhtä lailla ledger ja maailmassa on jo tuhansia muitakin lohkoketjuja sekä ns. legacy-järjestelmiä eli vaikkapa pankin tietojärjestelmä.

Ripplessä huomattiinkin nopeasti, että XRP Ledger ei vielä ratkaise sen ”Internet Of Value” -visiota. Tarvitaan protokolla, jolla XRP saadaan yhdistettyä mm. fiat-järjestelmiin.

Tässä tulee mukaan ILP, Inter-Ledger Protocol, eli  suomennettuna erilaiset maksujärjestelmät yhdistävä protokolla. XRP Ledger tukee luonnollisesti ILP:tä, mutta sen arvo on tällä hetkellä Ripple-yhtiön pankkisektorille suunnatuissa tuotteissa. Niihin palataan seuraavissa kappaleissa.

Aloittelijan on vaikea ymmärtää ero Ripplen, XRP Ledgerin sekä RippleNetin välillä. David Schwartz on vastannut Quorassa seuraavasti:

”RippleNet is a payment network that doesn’t actually move money. Like when you use a credit card to pay for a meal, the restaurant considers you to have paid them and you consider yourself to have paid them, but no money has moved. Really all that’s happened is that you now owe some bank money and some bank owes the restaurant money. The bank still has to transfer money to the restaurant’s bank account and you still have to pay your credit card bill. The actual movement of money is called “settlement”.

XRP is an asset that can be used for settlement. It’s a digital asset that trades on a public ledger. It can change ownership in seconds and doesn’t have any physical location. Since it has value, a transfer of XRP can be used to settle a payment with nothing left to do afterwards.”

Kuten artikkelissa oli jo kerrottu aiemmin, XRP Ledger on siis julkinen lohkoketju. Jos siirrät XRP-tokeneita esimerkiksi omaan Ledger Nano -lompakkoosi, siirrät tokeneita silloin XRP Ledgerin sisällä. Ripple luonnollisesti kehittää luomaansa teknologiaa ja tukee myös muita tahoja, jotka rakentavat palveluita sen päälle.

RippleNet on sen sijaan suljettu järjestelmä pankkien käyttöön, jossa liikutetaan toisenlaista informaatiota.

Ripplen ratkaisu pankeille: RippleNet 

XRP on todella hämmentävä kryptovaluutta, sillä lähes jokainen käyttäjä tietää enemmän Ripplen privaatista RippleNet-ratkaisusta kuin XRP Ledgeristä. Tämä johtuu siitä, että XRP:n tarkoitusta on selitetty kaikissa oppaissa nimenomaan Ripplen pankkiratkaisujen kautta. Tätä näkökulmaa on myös käytetty XRP-tokenin shillaamiseen somessa jo vuosikausia.

Totuus on kuitenkin se, että XRP:n rooli Ripplen pankeille tekemissä toteutuksissa on ollut viime vuosina vielä varsin pieni. Käydään seuraavaksi läpi Ripplen ratkaisu finanssimaailman tarpeisiin eli RippleNet. Kyseessä on siis suljettu verkko, jonka jäseninä on tällä hetkellä jo pari sataa pankkia. Koko RippleNetin visiona on korvata nykyinen legacy-järjestelmä SWIFT, joka on hyvin hidas ja kymmeniä vuosia vanha.

Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse käyttää usein seuraavaa esimerkkiä kuvaamaan nykyistä mallia: Jos haluat siirtää 10.000 dollaria New Yorkissa olevasta pankista Lontooseen, nopein tapa on laittaa rahat matkalaukkuun, hypätä lentokoneeseen ja kuljettaa ne perille.

Tällainen teknologia Se ei sovellu enää uuden internet-of-value -ympäristön vaatimuksiin, jossa tarvitaan nopeita ja luotettavia maksuja ympäri maailman.  Alla oleva kuva Ripplen sivuilta.

ripple ripplenet
Transaktio RippleNet-verkossa.

Jos kaksi eri maissa olevaa pankkia haluaa lähettää toisilleen varoja, kyseessä on hidas ja kallis prosessi. Se kulkee useiden eri välikäsien kautta, jotka mahdollistavat mm. valuutanvaihdot. Siirtojen käsittelyyn tarvitaan ajan lisäksi kallista työvoimaa. Ripplen avulla osapuolet voidaan yhdistää saumattomasti toisiinsa, jolloin datansiirrot saadaan suoritettua muutamissa sekunneissa.

Juuri tässä kuvaan tulee edellä mainittu ILP eli Inter-Ledger Protocol. Löydät lisätietoa osoitteesta interledger.org. Ripple haluaa ILP:sta globaalin protokollan arvonsiirtoon, samalla tavalla kuin TCP/IP on nyt internet-käytössä ja esimerkiksi SMTP-protokolla sähköpostin kohdalla.

Ripplen myyntivalttina on tarjota pankeille jopa kymmenien prosenttien säästöjä transaktiokustannuksiin. Tunnetuin RippleNetin käyttäjä lienee Santander-pankki. Muita Ripplen julkistamia asiakkaita ovat mm. American Express ja MoneyGram.

On-Demand Liquidity ja XRP

Aloittelevat kryptovaluuttaisjoittajat saattavat ostaa XRP-tokenia kuulleessaan uutisen, että RippleNet-verkkoon on liittynyt jälleen uusi pankki. Tässä kohtaa mennään metsään, sillä näillä ei ole vielä suoraan mitään tekemistä keskenään.

Mutta, mihin XRP-tokenia sitten tarvitaan? Tässä kohtaa kuvaan astuu xRapid-niminen teknologia. Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse kertoo tällä videolla (alkaen 03:00), mistä teknologiassa on kyse.

Garlinghousen sanoin, ”xCurrent is enabling real-time messaging and real-time settlements between banks. xRapid is solving a liquidity problem.” Mikä on tämä likviditeettiongelma, jonka xRapid oikein ratkaisee?

Valuuttasiirrot eri pankkien välillä muuttuvat potenssiin x monimutkaisemmksi, kun instituutiot toimivat eri valuuttoja käyttävien pankkien kanssa.

Esimerkki: Jos amerikkalainen pankki suorittaa maksuliikennettä esimerkiksi argentiinalaisen pankin kanssa, se joutuu ostamaan dollareilla pesoja ja pitämään niitä paikallisessa pankissa likviditeettinä. Tämä aiheuttaa puolestaan valuuttariskiä amerikkalaiselle pankille, jos peso halpenee dollaria kohtaan (kuten juuri nyt on tilanne).

Financial institutions must pre-fund nostro accounts on each side of a transaction in that country’s native currency. These account balances in a local currency improve liquidity by lowering the risk for the parties transacting.

However, these accounts come at a high cost. According to a 2016 McKinsey Global Payments report, there is approximately $5 trillion dollars sitting dormant in these accounts around the world – tying up capital that could be used in more productive ways. They also must be actively managed to ensure balances are commensurate with transaction volume.

The cost and complexity of holding these accounts around the world is one reason why only a handful of banks can process global transactions. The burden of maintaining nostro accounts worldwide is simply unsustainable for most organizations.

(Lähde: Ripple)

Kuten yllä oleva lainaus Ripplen sivuilta kertoo, tilanne on hyvin ongelmallinen. Järjestämässä on sidottuna valtavasti rahaa, ja se keskittää transaktiot vain muutamien suurien toimijoiden haltuun. Alla oleva kuva on Ripplen sivulta.

ripple on-demand liquidity
Ripple mainostaa tarjoavansa nopeat tranaktiot ja isot säästöt ODL:n avulla.

Tässä kohtaa on tehtävä pieni huomio: xRapid uudelleenbrändättiin vuonna 2019 nimelle ODL eli On-Demand Liquidity, joka kuvaa selkemämmin sen ratkaisua.

ODL tarjoaa XRP-tokenin avulla digitaalisen valuuttapoolin, jota pankki voi hyödyntää. Yllä olevassa esimerkissä amerikkalaispankin ei tarvitse enää pitää rahaa sidottuna argentiinalaispankin tilillä. Se voi ostaa dollareilla XRP-tokeneita, siirtää ne argentiinalaiseen XRP-välittäjään parissa sekunnissa, ja vaihtaa XRP-tokenit sitten paikalliseksi valuutaksi. Koko operaatio voidaan suoritaa alle minuutissa.

Jos ODL-järjestelmä kasvattaa suosiotaan, se nostaa myös XRP-tokenin kysyntää merkittävästi. Tämä teknologia voi siis vaikuttaa XRP-tokenin kurssiin.

Ripplen tulevaisuus

Ripplen tulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisammalta kuin moneen vuoteen. Ripplen tulevaisuus kirkastui huomattavasti 13. heinäkuuta 2023, kun yhtiö sai oikeudelta suotuisan päätöksen kiistassa SEC:tä vastaan. Samalla myös XRP:n tulevaisuus parani monta pykälään. Pohditaan seuraavaksi Ripplen sekä XRP:n tulevaisuutta tarkemmin.

Aloitetaan Ripplestä, joka on teknologiayhtiö XRP:n taustalla. Oikeudenkäynnin tulos helpotti ehdottomasti myös Ripplen suunnitelmia tulevaisuudessa. Jos XRP olisi tuomittu laittomaksi arvopaperiksi, se olisi vaikeuttanut tokenin käyttöä myös Ripplen Cross-Border Payments -ratkaisuissa. Kyseessä on kuitenkin yhdyvaltalainen yhtiö.

Ripple pyrkii myös vahvasti CBDC-markkinaan eli tarjoamaan teknologiaansa keskuspankkien digivaluutoille. Tämä voi olla tuottoisa sektori Ripplelle, mutta sillä tuskin on suoraa vaikutusta XRP:n kurssiin. Onko Ripplen toiminta CBDC-tarjoajana myös negatiivinen asia yhtiön maineen kannalta kryptosijoittajien keskuudessa?

XRP:n tulevaisuus on tällä hetkellä myös huomattavasti valoisampi. XRP on lisätty jälleen yhdysvaltalaispörssien valikoimiin yli kahden vuoden tauon jälkeen. Samalla myös moni globaali kryptopörssi voi jatkossa listata sen ilman huolia.

Suomessa XRP löytyy Coinmotionin tarjonnasta. Bitcoinkeskuksesta löytyy erillinen artikkeli XRP ostaminen, jossa neuvotaan askel askeleelta XRP:n osto Coinmotionista. Tutustu tähän sivuun, jos tarvitset lisätietoa aiheesta.

Kaiken tämän jälkeen on hyvä muistaa myös rajoitteet. XRP:n fundamentit ovat yhä paljon huonommat kuin älysopimusalustojen tokeneilla, koska XRP ei ole platform hajautetuille sovelluksille. Pohjakysyntä ja steikkaus loistavat siten poissaolollaan.

XRP on myös markkina-arvoltaan yksi top 5 -kryptovaluutoista. Tämä tekee siitä huonon spekulointikohteen, toisin kuin vuoden 2017 kryptohuumassa. Suurten massojen ”gämbläysrahat” menevät meemikolikoihin ja NFT-sektoriin. XRP-kannattajat ovat olleet jo all-in tässä tokenissa vuosia, joten XRP:n suurempi menestys vaatisi paljon uusia, ulkopuolisia sijoittajia.

Bitcoinkeskus ei pidä XRP:tä houkuttelevana sijoituskohteena vaihtoehtoihin verrattuna. Sen kasvupotentiaali on rajallinen, minkä lisäksi parempia fundamentteja on tarjolla muissa kryptovaluutoissa. XRP:n vahvuutena on sen valtava tukijoukko, brändi ja pitkä ikä, mutta miten pitkälle nämä kantavat?


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

3 kommenttia

  1. Kiitos kattavista oppaista ja markkinakatsauksistasi! Olen varma että moni mielellään haluaisi asiantuntevasi kommentit liittyen SEC oikeudenkäyntiin Rippleä ja Ripple perustajia vastaan.

    1. Kiitos kommentista, Mark! Tsekkaa tuo Ripple vs SEC -video, joka tähän artikkeliin oli upotettu. Se käsittelee aiheen perusteellisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *