Kryptovaluutat
12
kesä
ripple xrp

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on XRP?

XRP on teknologiayhtiö Ripplen lanseeraama kryptovaluutta. Ripplen ja XRP:n historia alkaa vuodesta 2011, jolloin Jed McCaleb alkoi kehittää täysin uutta konsensusmallia. Ripplen oikeudenkäynti on ollut suurin puheenaihe Rippleen ja XRP-tokeniin liittyen vuodesta 2020 lähtien.

XRP Ledger (XRPL) on avoin lohkoketju ja maksujärjestelmä, jonka natiivivaluuttana toimii XRP-token. XRP Ledger rakennettiin alun perin maksuverkoksi, mutta viime vuosina ekosysteemiä laajennettu myös älysopimusten suuntaan.

Ripple on tullut tunnetuksi myös pankkimaailman ratkaisuistaan. Ripplen tulevaisuus näyttää XRP-sijoittajan näkökulmasta paremmalta kuin vuosiin.

Mikä on XRP?

XRP on teknologiayhtiö Ripplen lanseeraama kryptovaluutta. XRP tuli markkinoille jo vuonna 2013, joten se on yksi vanhimmista kryptovaluutoista. XRP toimii XRP Ledgerin natiivivaluuttana. XRP Ledger on Ripplen kehittämä lohkoketju.

XRP Ledger mahdollistaa erittäin nopeat ja halvat transaktiot. XRP-kryptovaluutan lähetys kestää vain pari sekuntia, ja transaktiokulut ovat vain muutamia senttejä. XRP Ledgerin toiminnan mahdollistaa Ripplen kehittämä konsensusalgoritmi RPCA.

Ripple on yhdysvaltalainen teknologiayhtiö. Se on tullut tunnetuksi ratkaisuistaan pankki- ja finanssimaailmaan. Ripple hyödyntää ratkaisuissaan myös XRP Ledgeriä.

Alla olevassa taulukossa on perustietoa XRP:stä.

OminaisuusInfo
Kategoria Maksujärjestelmä
Ticker pörsseissä XRP
Kierrossa nyt 54 mrd. XRP
Kierrossa max 100 mrd. XRP
Ylin kurssi (pvm) $3,84 (4.1.2018)
Alin kurssi (pvm) $0,002802 (7.7.2014)

Voit seurata XRP:n ajantasaista kurssia euroissa ja dollareissa tältä sivulta: XRP kurssi.

XRP oli listattuna kryptopörsseissä aluksi Ripple-nimellä. Tämä aiheutti paljon hämmennystä ja sekaannusta Ripplen ja XRP:n välillä. Ripple pyrki korjaamaan tilanteen muutama vuosi sitten kutsumalla tokenia vain XRP:ksi, mikä on myös sen ticker. Joissakin kryptopörsseissä kolikosta käytetään tästä huolimatta yhä Ripple-nimeä.

XRP on ollut markkina-arvoltaan yksi top 10 -kryptovaluutoista vuoden 2017 bull-markkinasta lähtien.

Ripplen ja XRP:n historia

Ripplen ja XRP:n historia alkaa vuodesta 2011, jolloin Jed McCaleb alkoi kehittää täysin uutta konsensusmallia. Vuonna 2012 mukaan liittyivät myös Chris Larsen sekä Arthur Britto. Näistä Chris Larsen on nimettyu usein Ripplen perustajaksi yhdessä McCalebin kanssa.

McCaleb ja Larsen ottivat seuraavaksi yhteyttä Ryan Fuggeriin. Hän oli kehittänyt konseptia RipplePay -nimisestä maksuprotokollasta jo vuodesta 2004 lähtien. Tämän seurauksena syntyi syyskuussa 2012 yhtiö nimeltään Opencoin, joka uudelleenbrändättiin jo seuraavana vuonna nimelle Ripple Labs.

Vuonna 2013 lanseerattiin XRP Ledger, joka sai ensin nimen Ripple Consensus Ledger. Samalla luotiin sen natiivivaluuttana toimiva XRP-token. Peräti 80 miljardia XRP-tokenia jäi Ripple-yhtiön haltuun ja 20 miljardia jaettiin perustajien kesken.

Ripple Labs vaihtoi nimensä Rippleksi vuonna 2015. Yhtiön toimitusjohtajana toimii nykyisin Brad Garlinghouse, joka on yksi kryptomaailman tunnetuimmista kasvoista. Pääkehittäjä David Schwartz (kuvassa) on toiminut alusta asti Ripplen keulakuvana teknologiaan liittyen.

Toinen Ripplen perustajista, Jed McCaleb, on myös monille tuttu nimi kryptovaluuttojen maailmassa. Hän oli mm. yksi (surullisen) kuuluisan Mt. Gox -pörssin perustajista, jonka hakkerointi on yhä tänäkin päivänä yksi Bitcoinin ja koko kryptomaailman tunnetuimmista tapahtumista.

McCaleb ei ole enää nykyään Ripplen kehitystiimissä, sillä hän perusti jo vuonna 2014 Stellar-nimisen yhdistyksen ja alkoi kehittää Stellar Lumens -kryptovaluuttaa. Ero oli hyvin riitaisia – voit lukea siitä lisää Stellar Lumens -oppaasta. Stellar pohjautuu siis XRP Ledgeriin, joten näillä valuutoilla on hyvin paljon samaa historiaa.

Ripple nousi ensimmäistä kertaa suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 kryptovaluuttabuumissa. XRP-token on ollut siitä lähtien kryptovaluuttojen top 10 -listalla. XRP on saanut vuosien mittaan suorastaan fanaattisen kannattajakunnan. XRP:llä on takanaan kryptosektorin suurin fanijoukko heti Bitcoinin ja Ethereumin jälkeen.

Ripple oikeudenkäynti

Ripplen oikeudenkäynti on ollut suurin puheenaihe Rippleen ja XRP-tokeniin liittyen vuodesta 2020 lähtien. Oikeusprosessi sai alkunsa joulukuussa 2020, kun Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC haastoi Ripplen keulahahmot oikeuteen. SEC syytti Brad Garlinghousea ja Chris Larsenia laittoman arvopaperin liikkeellelaskusta.

SEC:n syytteiden taustalla oli kiista arvopaperin (engl. security) määrityksestä. Esimerkiksi osakkeet ja ETF-rahastot ovat Yhdysvalloissa arvopapereita. Niitä voi ostaa vain arvopaperikauppaan erikoistuneilta alustoilta, minkä lisäksi jokaisen arvopaperin liikkeellelaskijan on rekisteröidyttävä SEC:lle.

Kryptovaluutat ovat toistaiseksi harmaalla alueella. XRP oikeudenkäynti käynnistyi SEC:n näkemyksestä, jonka mukaan XRP on arvopaperi.

Kyseessä oli ensimmäinen merkittävä SEC:n hyökkäys kryptosektoria kohtaan. SEC:n toiminta on kiihtynyt tällä alueella vuonna 2022 tapahtuneen FTX-pörssin romahduksen jälkeen. SEC on myöhemmin hyökännyt myös muita yhtiöitä ja kryptovaluuttoja vastaan.

SEC:n hyökkäys oli luonnollisesti kova isku Ripplen suuntaan, mutta yhtiö päätti alusta astia puolustautua. Ripple oikeudenkäynti oli Brad Garlinghousen mielestä ainoa vaihtoehto:

Chris and I had the option to settle separately. We could do that, and it would all be behind us. NOT happening. That’s how confident Chris and I are that we are right. We will aggressively fight – and prove our case – through this case we will get clear rules of the road for the industry here in the U.S. We are not only on the right side of the law, but we will be on the right side of history

Sovinto SEC:n kanssa olisi ollut mahdoton idea, koska se olisi tarkoittanut suurella todennäköisyydellä XRP:n leimaamista arvopaperiksi. Tämä olisi johtanut sen bänniin yhdysvaltalaisista kryptovaluuttapörsseistä.

XRP:n kurssi romahti yli 50 prosenttia SEC:n haasteen jälkeen. Yhdysvaltalaispörssit joutuivat myös poistamaan XRP:n valikoimistaan. Jotkut globaalit treidausalustat, kuten eToro ja Crypto.com, tekivät myös samoin.

Ripplen iso voitto oikeudessa

Ripplen oikeudenkäynti kesti yli kaksi ja puoli vuotta ilman merkittäviä voittoja. Ripple ehti saada matkan varrella joitain myönnytyksiä, mutta SEC:n lakimiesarmeija esti tehokkaasti suuremmat voitot.

Kesällä 2023 saatiin vihdoin hyviä uutisia. Torstaina 13.7.2023 julkistettiin tuomio, jonka mukaan XRP ei ole arvopaperi! XRP:n myynnit pörsseissä eivät olleet myöskään laitonta arvopaperikauppaa tuomarin mielestä.

Näin Ripplen CLO, Stuart Alderoty, kommentoi asiaa X:ssä.

Oikeuden päätös oli massiivinen voitto Ripplelle, ja se johti myös rajuun XRP:n kurssinousuun. XRP:n kurssi raketoi peräti 85 prosenttia heti uutisten jälkeen! Yhdysvaltalaiset pörssit, kuten Coinbase ja Kraken, lisäsivät XRP:n takaisin listoilleen vain pari tuntia tapahtuneen jälkeen.

On hyvä kuitenkin huomata, että kyseessä ei ollut päätösvihellys prosessille. Kyseessä oli ns. ”summary judgement” yhdeltä tuomarilta eikä oikeudenkäynti valamiesten edessä (englanniksi trial).

Chris Larsen ja Brad Garlinghouse saivat lokakuussa 2023 vielä uuden voiton, kun SEC luopui kokonaan syytteistä heitä vastaan. Jäljellä on tämän jälkeen enää pienempi kiista SEC:n ja Ripple-yhtiön välillä, mutta XRP-token ei ole enää uhattuna.

Voitto oli valtava helpotus XRP-sijoittajille. Jos XRP oikeudenkäynti olisi johtanut toisenlaiseen lopputulokseen, sillä olisi ollut murskaava vaikutus XRP:n kurssiin.

Mikä on XRP Ledger?

XRP Ledger (XRPL) on avoin lohkoketju ja maksujärjestelmä, jonka natiivivaluuttana toimii XRP-token. Vaikka kyseessä on jo yli kymmenen vuotta vanha toteutus, XRP Ledger pärjää teknisesti vertailussa sektorin nopeimpiin lohkoketjuihin.

Alla on kuva xrpl.org -sivustolta.

xrp ledger

XRP Ledger pystyy uusimpien päivitysten myötä noin 3400 transaktioon sekunnissa vain parin sekunnin lohkoajalla. Transaktiokulut ovat vain sentin murto-osia eli lähes ilmaiset. Tämä saavutetaan RPCA:n (Ripple Protocol Consensus Algorithm) avulla, joka on Ripplen kehittämä konsensusalgoritmi.

Kyseessä on puhtaaksi maksujärjestelmäksi kehitetty lohkoketju, kuten myös XRP Ledgeriin pohjautuva Stellar.

XRP Ledger eroaa teknisesti lähes kaikista muista kryptovaluutoista. XRP Ledger ei ole Proof of Work -lohkoketju kuten Bitcoin, jossa louhijat ylläpitävät lohkoketjua ja saavat palkkioiksi bitcoineja. Se ei ole myöskään Proof of Stake -lohkoketju kuten Ethereum, jossa validaattorit saavat lohkopalkkioita steikkauksen kautta.

Miksi joku taho haluaisi ryhtyä validaattoriksi ja tukemaan XRP Ledgeriä? Validaattorit eivät nimittäin saa edes transaktiomaksuja, joiden osuus olisi joka tapauksessa hyvin pieni. Ripplen vastaus on seuraava:

The primary incentive to run a validator is to preserve and protect the stable operation and sensible evolution of the network. It is the validators who decide the evolution of the XRP Ledger, so any business that uses or depends on the XRP Ledger has an inherent incentive to ensure the reliability, and stability of the network.

Validaattoreina toimivat käytännössä sellaiset tahot, jotka rakentavat palveluita XRP Ledgerin päälle ja haluavat auttaa ekosysteemiä menestymään.

Tilannetta voi verrata hieman Bitcoinin nodeihin eli solmuihin. Kymmenet tuhannet henkilöt pyörittävät Bitcoin-nodeja ilmaiseksi. Mitä enemmän nodeja, sitä turvallisempi ja hajautetumpi verkko. Node-operaattori auttaa siten epäsuorasti Bitcoinia menestymään.

XRP Ledgerin ominaisuudet

XRP Ledger rakennettiin alun perin maksuverkoksi, mutta viime vuosina ekosysteemiä laajennettu myös älysopimusten suuntaan. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että XRP Ledger on ennen kaikkea nopea maksuverkko, eikä kyseessä ole kilpailija Ethereumille, Solanalle ja muille vastaaville älysopimusalustoille.

Käydään seuraavaksi läpi nykyisiä ja tulevia XRP Ledgerin ominaisuuksia.

Monipuolinen maksujärjestelmä

XRP Ledger on ollut alusta asti hyvin monipuolinen, skaalautuva ja halpa maksujärjestelmä. XRP Ledger on luotu alustaksi tuhansille erilaisille valuutoille. XRP Ledgerissä on mahdollista siirtää salamannopeasti XRP-tokenin lisäksi myös fiat-valuuttoja, kuten euroja, dollareita jne.

Lainaus Ripplen sivuilta:

XRP Ledger was built specifically to be able to tokenize arbitrary assets, such as USD, EUR, Oil, Gold, reward points, and more. Any currency can be issued on the XRP Ledger.

XRP Ledgeriin on luotu vuosien aikana tuhansia erilaisia assetteja. Siirrot ovat halpoja ja nopeita, ja XRP Ledgerin käyttökokemus on kiistatta miellyttävä.

RLUSD stablecoin

Ripple kertoi huhtikuussa 2024 suunnitelmistaan tuoda markkinoille oma stablecoin. Dollaritakauksiin perustuva vakaavaluutta otetaan käyttöön XRP Ledgerin lisäksi myös Ethereumissa. Stablecoinin ticker tulee olemaan RLUSD, joka viittaa joko nimeen ”Real USD” tai ”Ripple USD”.

Ripple haluaa osansa nopeasti kasvavasta stablecoin-markkinasta. Kyseessä on hyvä bisnes, sillä stablecoin-operaattorit saavat takauksille todella hyvää vuosikorkoa. Markkina on kuitenkin todella kilpailtu, joten Ripplen ei ole helppoa kaapata markkinaosuutta olemassa olevilta toimijoilta.

EVM-sivuketju

XRP Ledger on suunniteltu nopeaksi maksuprotokollaksi, eikä se sisällä vastaavaa tukea älysopimuksille kuin esimerkiksi Ethereum tai Solana. Tämä on iso rajoite, joka pyritään korjaamaan erillisen EVM-sivuketjun avulla.

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. EVM-sivuketjuun on siten helppo kloonata Ethereumin päälle rakennettuja sovelluksia. Esimerkiksi Aave tai Uniswap voisivat toimia Ripplen EVM-sivuketjussa.

Ripple julkisti kesäkuussa 2024 tämän sivuketjun virallisen nimen: XRPL EVM Sidechain. Se käyttää natiivivaluuttana eXRP-tokenia, joka on wrapped-versio XRP-tokenista. XRP (ja muut tokenit) siirretään XRP Ledgeristä EVM Sidechainiin Axelar Bridge -siltaprotokollan avulla.

Hooks, DiD, NFT, AMM

XRP Ledger tukee myös NFT:n minttausta. Toistaiseksi NFT:t eivät ole saaneet vielä suurta suosiota, mutta XRP Ledger tukee kuitenkin tätä toiminnallisuutta.

DiD on puolestaan Decentralized Identity, joka mahdollistaa helpon, turvallisen ja hajautetun tavan tunnistautumiseen yksilöille ja yhteisöille.

Hooks on kevyt versio älysopimuksista. Kyseessä on tekninen päivitys XRP Ledgeriin, joka mahdollistaa osan vastaavasta toiminnallisuutta mitä voidaan luoda esimerkiksi Ethereumin päälle.

On myös hyvä muistaa, että XRP Ledgerissä on ollut sisäänrakennettuna DEX eli hajautettu pörssi jo vuodesta 2012. Ripple on kehittänyt viime vuosina täysin uutta AMM (Automated Market Maker) -protokollaa.

Ripplen ratkaisut instituutioille

Ripple on tullut tunnetuksi pankkimaailman ratkaisuistaan. Tämä sektori on hieman sekava kokonaisuus, koska palveluiden nimiä on muutettu jatkuvasti viime vuosina. Lähes jokainen netissä oleva Ripple-opas mainitsee tälläkin hetkellä palveluita, joita ei ole enää virallisesti olemassa.

Tuorein esimerkki tästä on vuonna 2023 tehty uudelleenbrändäys. Ripplen pankkimaailman ratkaisuna tunnettu RippleNet tunnetaan nykyisin nimellä Ripple Payments. Ennen RippleNetiä käytössä oli myös tuotteet xCurrent, xRapid ja xVia, mutta nämä on myös poistettu käytöstä.

Ripple listaa verkkosivuillaan kolme palvelukokonaisuutta, joita se tarjoaa pankeille ja instituutioille: Cross-Border Payments, Crypto Liquidity ja Central Bank Digital Currency. Käydään nämä läpi seuraavaksi.

Cross-Border Payments

Cross-Border Payments on Ripplen tärkein ja tunnetuin tuote instituutioiden suuntaan. Kuten nimestä voi päätellä, teknologia mahdollistaa maiden ja valuuttojen rajat ylittävät maksut helposti ja nopeasti.

Ripple hyödyntää tässä ratkaisussaan XRP Ledgeriä, ja XRP-token toimii siinä ns. siltavaluuttana. Alla oleva havainnollistava kuva on Ripplen sivuilta.

ripple cross-border payments

XRP Ledger on luotu juuri tällaista tarvetta varten. Se mahdollistaa nopeat ja saumattomat maksut eri valuutoista toiseen. XRP Ledgerin avulla siirrot onnistuvat myös viikonloppuisin tai pankkien aukioloaikojen ulkopuolella.

Crypto Liquidity

Crypto Liquidity on Ripplen kehittämä likviditeettihubi kryptovaluutoille. Se on suunnattu instituutioille, jotka tarvitsevat työkalut hallita useita erilaisia kryptovaluuttoja ja suorittaa treidausta. Crypto Liquidity on kuin institutionaalinen kryptopörssi.

Alla on kuva Ripplen sivuilta.

ripple crypto liquidity

Ripple on laajentanut Crypto Liquidity -palveluaan viime vuosina ja tuonut mukaan myös uusia kryptovaluuttoja. Sen lisäksi tärkeä osa likviditeettihubia ovat linkit fiat-maailmaan.

CBDC

Ripple haluaa olla myös yksi johtavista teknologiatoimittajista CBDC:lle eli keskuspankkien digirahalle. CBDC:t lanseerataan hyvin todennäköisesti kaikissa länsimaissa 2020-luvun lopulla. Ripple tarjoaa keskuspankeille ratkaisuksi Ripple CBDC Platformia, joka perustuu XRP Ledger -teknologiaan.

Each solution is built on a private ledger that is based upon XRP Ledger technology—a proven blockchain that has transacted over 70 million times over the course of 10 years and is trusted by financial institutions around the world.

Kuten yllä oleva lainaus Ripplen sivuilta kertoo, CBDC:t eivät liiku XRP Ledgerissä vaan täysin privaateissa lohkoketjuissa, jotka ovat rakennettu XRP Ledgeriä hyödyntäen. Ripple on käynyt keskusteluita jo yli 20 maan kanssa CBDC:n toteutuksesta sen alustalla.

Ripplen tulevaisuus (XRP sijoituskohteena)

Ripplen tulevaisuus näyttää XRP-sijoittajan näkökulmasta paremmalta kuin vuosiin. Suurin syy on tietysti Ripple vs. SEC -oikeudenkäynnin päätös. Tämä uhka on leijunut XRP:n yläpuolella jo vuosien ajan, mutta nyt se on käytännössä hävinnyt.

XRP-sijoittajan näkökulmasta oikeudenkäynnin lopputulos oli pettymys. XRP:n kurssi raketoi vain pari tuntia uutisen jälkeen, mutta putosi takaisin lähtöpisteeseensä hyvin nopeasti. XRP.n kurssi on yhä yli 80 prosenttia kuuden vuoden takaista huippuaan alempana, vaikka takana on kiistatta Ripplen historian merkittävin voitto.

XRP:tä on hehkutettu jo kymmenen vuoden ajan Ripplen pankkipartnereista ja sopimuksista. Ripplellä on satoja partnereita kymmenissä eri maissa, ja XRP:llä on tehty miljoonia transaktioita. Miten tämä kaikki näkyy lopulta XRP:n kurssissa?

ripple pankki

Potentiaalisen sijoittajan näkökulmasta XRP:llä tulee aina olemaan haaste luontaisen kysynnän kanssa, kun sitä verrataan älysopimusalustoihin. Iso miinus on myös steikkauksen puute, joka lukitsee älysopimusplatformien tokeneista 60–70 prosenttia pois kierrosta.

On myös hyvä muistaa, että Ripple-yhtiö on dumpannut XRP-tokeneita markkinoille jo vuosikaudet ja holdaa yhä lähes 50 prosenttia kaikista XRP:stä.

XRP:n vahvuus on sen valtava fanijoukko, joka uskoo projektin menestykseen. Nämä fanit eivät myy helpolla XRP-tokeneitaan. Aika näyttää, syntyykö XRP:lle riittävästi uutta kysyntää Ripplen pankkidiileistä tai XRP Ledgerin kehityksestä, joka toisi uutta nostetta XRP:n kurssille.

XRP-token: plussat ja miinukset sijoittajan näkökulmasta

Listataan lopuksi vielä XRP:n hyviä ja huonoja puolia sijoittajan näkökulmasta.

Plussat

 • Pitkä ikä: XRP on sementoinut asemansa markkinoilla yli 10 vuoden aikana, ja sille löytyy laaja tuki kryptopörsseistä.
 • Ripplen oikeudenkäynti: Vuosia kestänyt epävarmuus XRP:n tulevaisuudesta poistui vuonna 2023.
 • Uskolliset fanit: XRP:llä on valtava fanijoukko, joka houkuttelee uusia sijoittajia mukaan.
 • Ripplen pankkidiilit: Ripplen pankkidiileistä voi tulla uusia XRP:n käyttökohteita

Miinukset

 • Suuri markkina-arvo: XRP houkutti aluksi monia pienen yksikköhintansa vuoksi, mutta se on menettänyt tämän statuksen viime vuosina meemikolikoille.
 • Ei steikkausta: XRP Ledger ei käytä Proof of Stakea, mikä toisi kysyntää tokenille ja lukitsisi niitä kierrosta.
 • Ei älysopimuksia: XRP Ledgerissä ei ole natiivia tukea älysopimuksille, mikä rajoittaa sen käyttökohteita.
 • Sekavat kurssiajurit: XRP:n suurin kurssiajuri on ollut aina spekulointi Rippleen liittyvillä uutisilla, mutta uutisten todellinen vaikutus jää käytännössä minimaaliseksi.

Jos olet kiinnostunut XRP:n hankinnasta, se onnistuu helposti kotimaisesta Coinmotionista. Lue tästä aloittelijan opas: XRP ostaminen. Artikkeli käy läpi XRP:n ostamisen askel askeleelta Coinmotionin mobiiliapin avulla.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.

3 kommenttia

 1. Kiitos kattavista oppaista ja markkinakatsauksistasi! Olen varma että moni mielellään haluaisi asiantuntevasi kommentit liittyen SEC oikeudenkäyntiin Rippleä ja Ripple perustajia vastaan.

  1. Kiitos kommentista, Mark! Tsekkaa tuo Ripple vs SEC -video, joka tähän artikkeliin oli upotettu. Se käsittelee aiheen perusteellisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *