XRP kurssi – EUR & USD

XRP kurssi on vaihdellut historiallisesti 0,002802 dollarin (7.7.2014) ja 3,84 dollarin (4.1.20181) välillä. Termit XRP ja Ripple menevät yhä sijoittajilla sekaisin. XRP:n kurssia seurataan Bitcoinkeskuksessa dollareissa, vaikka XRP kurssi euro kiinnostaa suomalaisia.

XRP on yksi suosituimmista kryptovaluutoista myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Ripple vs. SEC -oikeudenkäynti on ollut ollut otsikoissa jo vuodesta 2020 lähtien. XRP ennuste eli XRP kurssin tulevaisuus näyttää yhtä aikaa mielenkiintoiselta ja epävarmalta

XRP kurssi – historiallinen kehitys

XRP kurssi on vaihdellut historiallisesti 0,002802 dollarin (7.7.2014) ja 3,84 dollarin (4.1.20181) välillä. XRP:n kurssihistoria alkaa elokuusta 2013. Tämä informaatio perustuu Coinmarketcapin dataan.

XRP kurssi on heilunut viime vuosina rajusti. XRP kurssi lähti liikkeelle vuonna 2013 vain muutamista sentin kymmenyksistä ja nousi parhaillaan lähes neljään dollariin. XRP on ollut loistava sijoitus niille, jotka lähtivät mukaan alusta asti.

Ensimmäiset XRP-miljonäärit tehtiin vuonna 2017. Keväällä 2017 alkoi tapahtua, sillä XRP:n kurssi 10-kertaistui maalis-huhtikuun aikana 0,005 dollarin tasolle. Hurja nousu vain jatkui, sillä toukokuussa 2017 nähtiin noin 0,40 dollarin yksikköhinta. Tämä tarkoittaa lähes kurssin 70-kertaistumista vain puolen vuoden aikana! XRP alkoi saada yhä enemmän palstatilaa ja sosiaalisessa mediassa alettiin puhua sen pankkiyhteyksistä.

Todellinen räjähdys tapahtui joulukuun 2017 alusta tammikuun 2018 alkuun. Tuolloin elettiin suurta altcoin-buumia. XRP oli kiistatta yksi rallin vetureista, ja siitä puhuttiin vuoden 2018 ensimmäisinä päivinä jatkuvasti myös suositulla CNBC-kanavalla.

Alla on XRP kurssi graafi sen koko historian ajalta.

xrp kurssi

XRP:n kurssin kaikkien aikoihin huippu eli ATH-lukema on käsittämätön 3,83 dollaria tammikuun 4. päivältä vuonna 2018. Jos olit hankkinut XRP:tä tasan vuotta aiemmin, sijoituksesi nousi yli 600-kertaiseksi!

Lopulta nopeasti paisunut kupla puhkesi ja koko kryptomarkkina romahti rajusti kevään 2018 aikana. XRP:n kurssi putosi muiden kryptovaluuttojen mukana. Bitcoin laski huipustaan vuoden 2018 aikana yli 80% ja monet altcoinit romahtivat 95-99%. XRP:n yksikköhinta on pysynyt kesästä 2018 lähtien hyvin pitkälti 0,25 ja 0,55 dollarin välillä vuoteen 2021 saakka.

Alimmillaan kurssi kävi maaliskuussa 2020, jolloin koronaviruksen aiheuttama kriisi romahdutti kryptovaluuttamarkkinat. XRP:n kurssi nousi vuoden 2021 bull-markkinassa satoja prosentteja ja ylitti jopa 1,50 dollarin rajan. Marraskuussa 2021 alkanut karhumarkkina vei kuitenkin XRP:n alas muun markkinan mukana.

XRP:n kurssi putosi vuoden 2022 karhumarkkinassa noin 0,30 dollariin. Tämä tapahtui kesäkuussa 2022. XRP:n kurssi liikkui noin 0,3 ja 0,5 dollarin välissä kesäkuuhun 2023 saakka, jolloin XRP sai mukavaa buustia SEC vs. Ripple -oikeudenkäynnin voitosta.

XRP kurssin tulevaisuus näyttää Ripplen voiton jälkeen huomattavasti paremmalta. Kurssi ei ole kuitenkaan jäänyt pysyvästi korkeammalle tasolle, kuten moni varmasti odotti.

XRP kurssi vai Ripple kurssi?

Termit XRP ja Ripple menevät yhä sijoittajilla sekaisin. Tämä johtuu siitä, että XRP-token oli listattuna pörsseissä sen alkuvuosina Ripple-nimellä. Sijoittajien seurannassa oli siten Ripple kurssi, ja tämä hakutermi on voimissaan vielä tänäkin päivänä. Se on kuitenkin virheellinen termi.

Ripple on XRP:n luonut teknologiayhtiö. XRP on kryptovaluutta, joten sijoittajat seuraavat XRP:n kurssia. Ripple on pyrkinyt erottamaan sen nimen XRP-tokenin nimestä jo vuosien ajan. Jos ollaan tarkkoja, Ripple kurssi tarkoittaisi Ripple-yhtiön osakekurssia, mutta kryptovaluuttojen maailmassa se ymmärretään yhä XRP-kryptovaluutan kurssiksi.

Perustietoa XRP-tokenista

XRP on yksi suosituimmista kryptovaluutoista myös suomalaisten sijoittajien keskuudessa. Se on vakiinnuttanut asemansa myös kryptovaluuttojen top 10 -listalla vuoden 2017 kryptobuumin jälkeen. Yksi syy XRP:n suosioon on varmasti matala yksikköhinta, joka luo illuusion korkeammasta nousupotentiaalista esimerkiksi Bitcoiniin verrattuna.

Moni aloitteleva sijoittaja on menee helposti sekaisin Ripplen ja XRP:n kanssa. Selvennetään seuraavaksi näiden erot. Ripple on amerikkalainen teknologiayhtiö, joka kehittää ratkaisuja pankkimaailmaan. Ripple on luonut tähän erityisen RippleNet-verkon, ja se pyrkii nopeuttamaan pankkien välistä tiedonsiirtoa ja madaltamaan kuluja.

Ripple on myös kehittänyt XRP Ledger -nimisen lohkoketjuteknologian, jonka natiivivaluuttana on XRP token. XRP Ledger on muiden kryptovaluuttojen tavoin open source -ohjelmisto ja sen verkkoon voi liittyä kuka tahansa. Jos ostat XRP-tokenia niin liikutat sitä XRP Ledger -verkossa.

RippleNet on täysin oma verkkonsa, joka ei käytä XRP:tä välttämättä lainkaan. Ripple tarjoaa pankeille monia erilaisia palveluita, joista yksi liittyy XRP-tokeniin. Tämä on nimeltään ODL eli Crypto Liquidity. Crypto Liquidity on likviditeettipooli valuutanvaihtoon, jossa hyödynnetään XRP-tokenia.

Alla on kuva Crypto Liquidity palvelusta Ripplen verkkosivuilta.

ripple crypto liquidity

Tällaisten poolien yleistyminen voisi johtaa siihen, että tietyt instituutiot holdaisivat XRP-tokenia suuria määriä. Toistaiseksi näin ei ole vielä ollut. Ripple XRP kurssi hyötyisi positiivisesti tällaisesta kehityksestä, se on selvää. On kuitenkin mahdoton sanoa varmaksi, millaisia sopimuksia Ripple-yhtiö tulevaisuudessa tekee.

On myös syytä ymmärtää, että Ripple pitää yhä hallussaan noin puolta kaikista XRP-tokeneista. Se on myynyt viime vuosina niitä markkinoille satojen miljoonien dollareiden arvosta tienatakseen rahaa. Ripple ei voi dumpata kaikkia XRP-tokeneita markkinoille noin vain, sillä sen estää tietty escrow-sopimus. Tämä myyntipaine on kuitenkin osaltaan pitänyt tokenin kurssia matalalla.

Ripple vs. SEC

Ripplen vs. SEC -oikeudenkäynti on ollut ollut otsikoissa jo vuodesta 2020 lähtien. XRP kurssi (Ripple kurssi) on myös kärsinyt tästä prosessista jo pitkään. Mistä on oikein kyse?

Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC haastoi joulukuussa 2020 XRP:n perustaja Chris Larsenin sekä toimitusjohtaja Brad Garlinghousen oikeuteen. Taustalla on sama vanha kiistakysymys, mikä on ollut tapetilla jo vuosien ajan Yhdysvalloissa: ovatko kryptovaluutat arvopapereita? Englanniksi arvopaperista käytetään termiä security.

Arvopaperille on olemassa historiallinen määritys, mutta se on tehty jo 100 vuotta sitten. Monien mielestä sitä ei ole järkevää soveltaa kryptovaluuttoihin. XRP:tä tai Bitcoinia, internetiä tai edes tietokoneita ei ollut olemassa kun arvopaperin määritykset on asetettu. Maailma on muuttunut tästä hyvin paljon.

Kyseessä on tärkeä oikeudenkäynti, sillä Yhdysvalloissa säädetään parhaillaan regulaatiota kryptovaluuttojen osalta. Arvopaperin määritelmä on olennainen osa tätä prosessia. Jos XRP olisi tuomittu arvopaperiksi, SEC olisi saanut tukea tuomita laajemmin myös muita kryptovaluuttoja arvopapereiksi.

Ripple sai kesällä 2023 tärkeän voiton SEC:stä. Oikeudenkäynti on osittain kesken, mutta Ripple on saanut kiistatta massiivisert voitot tähän asti. Voit lukea aiheesta lisää tästä artikkelista: Ripple oikeudenkäynti.

XRP ennuste

XRP ennuste eli XRP kurssin tulevaisuus näyttää yhtä aikaa mielenkiintoiselta ja epävarmalta. XRP:n ennuste on kuitenkin huomattavasti helpompi tehdä heinäkuussa 2023 saadun voiton jälkeen. Rippleä ja XRP:n kurssia piinannut oikeustaistelu Yhdysvalloissa sai silloin merkittävän käänteen.

Lokakuussa 2023 SEC luopui myös syytteistä Ripplen johtohenkilöitä vastaan ja haastaa enää Ripple-yhtiötä. SEC:n asema on kuitenkin todella heikko, joten harva odottaa tästä prosessista enää negatiivisia käänteitä Ripplelle ja XRP:n kursslle.

XRP ennuste voidaan nyt pohjata pitkälti XRP:n fundamentteihin. Miltä ne näyttävät? Onko XRP:n kurssilla potentiaalia päästä vielä joskus takaisin ATH-lukemiin? Valitettavasti Bitcoinkeskus on yhä sitä mieltä, että XRP:n potentiaali ei vaikuta erityisen vahvalta.

XRP:n kurssi on yhä suurin piirtein samalla tasolla, jossa se oli ennen heinäkuun uutista suuresta voitosta. XRP:n kurssi sai kyllä hetkellisen buustin ja nousi jopa 80% parissa tunnissa, mutta kurssi palautui noin kuukaudessa takaisin lähtöasemiinsa. Jos XRP:n kurssi ei pysty raketoimaan vuosien odotusten ja todella tärkeiden voittojen jälkeen, mikä kurssia sitten nostaisi merkittävästi?

Vaikka XRP ennuste näyttäisi epävarmalta, XRP:llä on kaikesta huolimatta valtava fanijoukko. Jos sinä olet yksi heistä ja haluat hankkia tätä kolikkoa, olemme tehneet aiheesta erillisen aloittelijan oppaan: XRP ostaminen. Artikkeli antaa sinulle yksityiskohtaiset ohjeet miten XRP:n osto onnistuu.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *