Perustiedot
15
kesä

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Reissuraportti El Salvadorista: Bitcoinin luvattu maa

Bitcoinkeskuksen reportteri Tuomas Laine matkusti kahdeksi viikoksi El Salvadoriin. Miten Bitcoin toimii arjessa, mitä mieltä paikalliset ovat uudistuksesta ja kannattaako El Salvadoriin matkustaa?

Tsekkaa Tuomaksen kommentit myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta: kokemuksia El Zontesta sekä tarinaa myös San Salvadorista.

El Salvador: väkivaltaisuuksien ja köyhyyden piinaama Keski-Amerikan valtio

Keski-Amerikassa sijaitseva piskuinen El Salvador on läpi historiansa kärsinyt väkivaltaisuuksista sekä köyhyydestä. Vuodesta 1979 vuoteen 1992 jatkunut sisällissota on jättänyt kansaan syvät arvet. Maan kehitys on takkuillut kaikilla osa-alueilla.

Arvioiden mukaan neljä kymmenestä elsalvadorilaisesta elää äärimmäisessä köyhyydessä vain hieman yli dollarin päiväbudjetilla. Moni nuori jättää kotimaansa etsien parempaa toimeentuloa muualta.

Yksi El Salvadorin talouden tukipilareista ovat ulkomailta lähetetyt varat (engl. remittance market). Nämä rahalähetykset muodostavat maan bruttokansantuotteesta yli 20 prosenttia.

Synkästä historiasta huolimatta kehitys El Salvadorissa on edennyt viime vuosina oikeaan suuntaan. Vuodesta 2019 lähtien presidenttinä toiminut Nayib Bukele on ajanut monia uudistuksia talouden kohentamiseksi sekä väkivaltaisuuksien kaitsemiseksi.

Alla oleva kuva: presidentti Bukele haastateltavana Peter McCormackin Follow The Money -dokumentissa.

nayib bukele

Monen paikallisen kommenteista paistaa optimismi. Sivutyönään taksia ajava asianajaja Jorge näkee tunnelin päässä viimein valoa.

– Presidentti Bukele on kitkenyt kaduilta paljon rikollisia. Nykyisin El Salvadorissa rikoksesta saa rangaistuksen.

Palvelusektori on El Salvadorille taloudellisesti merkittävä, mutta tähän asti turismi on ollut vaatimatonta. Viime vuosikymmenien väkivaltaisuudet ovat antaneet El Salvadorille synkän maineen. Maan pääkaupunki San Salvador on paistatellut maailman murhatilastojen kärjessä.

Turistimäärät ovat uudistusten ansiosta kuitenkin kasvussa ja lentoyhteydet kehittyvät. Euroopasta helpoin reitti San Salvadoriin on New Yorkin tai Miamin kautta. Lentoyhteydet ympäröiviin latinalaisen Amerikan maihin ovat niin ikään erinomaiset.

Bitcoin on El Salvadorin toinen virallinen valuutta

Vuoteen 2021 asti El Salvadorin virallinen valuutta oli Yhdysvaltain dollari. Kesäkuussa 2021 El Salvadorin kongressi hyväksyi lakiehdotuksen bitcoinin hyväksymisestä maan toiseksi viralliseksi valuutaksi. Laki astui voimaan syyskuussa 2021.

Yksi syy bitcoinin-uudistukseen on edellä mainittu remittance market, eli ulkomailta käsin tehtävät rahalähetykset. Suurella osalla elsalvadorilaisista ei ole käytössään pankkitiliä, minkä vuoksi rahalähetyksiä on tehty Western Unionin kaltaisten palveluiden kautta. Välittäjät perivät rahansiirroista jopa kymmenien prosenttien käsittelykuluja.

Bitcoin-verkon päällä toimiva salamaverkko mahdollistaa bitcoin-siirrot reaaliajassa ja liki olemattomilla kuluilla. Tsekkaa esimerkkejä alla olevalta videolta.

El Zonten kylässä majataloa pyörittävä Antonio kertoo Bitcoinin helpottaneen paikallisten elämää merkittävästi.

– Bitcoin digitalisoi monen elsalvadorilaisen talouden ja tekee maksamisesta helpompaa. Aikaisemmin suuret hankinnat aiheuttivat ongelmia, sillä maksukorttia ei hyväksytä kaikkialla. Pankista on vaikeaa saada suuria määriä käteistä, ja sen säilyttämiseen liittyy aina riskejä.

Samaan hengenvetoon Antonio huomauttaa, että Bitcoin tuo apua arkeen pääasiassa nuoremmalle väestölle. Iäkkäämmällä kansanosalla ei välttämättä ole käytössään älypuhelimia, verkkoyhteyttä tai tarvittavaa osaamista. Bitcoin palvelee toistaiseksi vain osaa kansasta.

Bitcoin-siirtoja elsalvadorilaiset tekevät käyttäen lukuisia eri lompakoita. Suosituimpia sovelluksia ovat Chivo, Strike, Bitcoin Beach sekä Wallet of Satoshi. Vaihtoehtoja on paljon: taksikuski Jorge esittelee puhelimestaan seitsemän eri lompakkoa.

El Zonte on Bitcoin-vallankumouksen alkupiste

El Salvadorin Bitcoin-vallankumous sai alkunsa rannikolla sijaitsevasta El Zonten kylästä. Noin tunnin ajomatkan päässä San Salvadorista sijaitseva El Zonte vetää puoleensa erityisesti surffaajia. Eloisan kylän muutamalla huonokuntoisella kadulla mainostetaan välinevuokrausta, kursseja ja kilpailuja.

El Zonte tunnetaan myös nimellä Bitcoin Beach. Majatalot, kioskit ja hedelmäkojut mainostavat näkyvästi ottavansa vastaan kryptovaluuttamaksuja.

Jos haluat tietää lisää Bitcoin-vallankumouksen taustoista, tsekkaa alla oleva video.

Ravintoloitsija Tico on seurannut El Zonten bitcoin-kehitystä iloisin mielin. Tico kertoo Bitcoinin houkuttelevan paikalle kryptovaluutoista innostuneita turisteja ympäri maailmaa. Monella turistilla on paksu Bitcoin-lompakko, ja bittirahaa käytetään huolettomasti. Leveästi hymyilevän ravintoloitsijan näkökulmasta kehitys on selvästi suotuisaa.

– Aikaisemmin El Zonte oli vain yksi pieni rannikkokylä muiden joukossa. Nyt Bitcoin Beach tunnetaan ympäri maailmaa. Moni turisti haluaa nähdä ja kokea Bitcoin-uudistuksen alkupisteen. Hyödymme tästä taloudellisesti.

Kasvavasta tulovirrasta on otettu kylässä ilo irti. Majoitukset ovat maan yleiseen hintatasoon nähden kalliita, ja ravintolaruokailu hipoo Suomen hintatasoa. Tarjolla on turistien kaipaamia palveluita aina hieronnoista vierailuihin läheisillä kahviplantaaseilla.

El Zonten aurinkoisilla rannoilla voi bongata Bitcoin-lippiksiä ja -paitoja. Tico kertoo kylässä ja sen liepeillä asuvan monia ”bitcoinereita”, jotka ovat hamstranneet haltuunsa ympäröiviä maita. Tonttien päätyminen ulkomaalaisten käsiin ei Ticoa huoleta. El Salvadorin kaltaisessa köyhässä maassa kaikki kehitys on miehen mukaan tervetullutta.

El Zonten kioskeissa ja ravintoloissa Bitcoin-maksut onnistuvat vaivattomasti. Maksettaessa myyjä asettaa omaan lompakkoonsa summan. Ostaja lukee omalla lompakollaan myyjän QR-koodin ja hyväksyy maksun. Varat siirtyvät ilman viiveitä – maksaminen on vähintään yhtä nopeaa kuin mihin maksukortteja käytettäessä on totuttu.

Viikon mittainen vierailu El Zontessa on juuri sopiva, vaikka leppoisaan elämänmenoon voisi tottua pidemmäksi aikaa. Riippukeinut keinuvat tuulessa ja tuoreet mangot tipahtelevat majoituksen peltikattoon. Ei ihme, että moni kryptovaluutoilla vaurastunut saapuu El Zonteen nauttimaan helposta elämästä.

Bitcoin on vähemmän esillä San Salvadorissa

Pääkaupunki San Salvador on El Salvadorin elinkeinoelämän keskus. Pääkaupungissa ja ympäröivillä alueilla asuu arvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Tarkkaa lukumäärää on vaikea arvioida, sillä iso osa kansasta elää järjestelmän ulkopuolella.

San Salvadorin mainetta varjostavat väkivaltaiset jengit. Los Angelesissa 1980-luvulla alkunsa saaneet Mara Salvatrucha sekä Barrio 18 ovat pitäneet pääkaupunkia tiukasti otteessaan. Rikollisjengit taistelevat reviireistä työläiskortteleissa väkivaltaisesti ja keskustan kauppiaat maksavat poikkeuksetta suojelurahaa jengeille.

Alla oleva kuva on Peter McCormackin Follow The Money -dokumentista.

san salvador-poor

San Salvadorin keskustassa Bitcoin on huomattavasti vähemmän esillä kuin El Zontessa. Bitcoin accepted here -tarroja näkyy vain muutaman kahvion ikkunassa. Tosiasiassa bitcoin toimii maksutapana laajalti myös täällä. Reportterin valitsema Crowne Plaza -hotelli on poikkeus, respassa otetaan vastaan vain dollareita.

Yksi asia San Salvadorin kaduilla pitää Bitcoinin visusti esillä: Chivon toimipisteitä on lähes joka kadunkulmassa. Chivo on El Salvadorin valtiollinen bitcoin-lompakko. Toimipisteissä tarjotaan opastusta lompakon käyttöön ja bitcoin-automaatit sijaitsevat näiden toimipisteiden suojissa.

Bitcoin-lain käyttöönoton yhteydessä elsalvadorilaisille tarjottiin 30 dollarin palkkio kansallisen Chivo-lompakon lataamisesta. Paikallisten puheista päätellen Chivo ei kuitenkaan ole vakiinnuttanut asemaansa valtion toivomalla tavalla. Maksuihin käytetään vaihtoehtoisia bitcoin-lompakoita, kuten Bitcoin Beachia.

Samassa hotellissa majoittuneen The Block -sivuston toimittajan mukaan Chivo-lompakko on saanut suosiota odottamattomalla tavalla: moni elsalvadorilainen käyttää Chivoa dollareiden säilyttämiseen pankkitilin sijasta. Valtio on onnistunut kansalaisten talouden digitalisoimisessa, mutta alkuperäisestä poikkeavalla tavalla.

Paikallisten kokemukset Bitcoin-uudistuksesta vaihtelevat

Yleisesti ilmapiiri bitcoinin suhteen El Salvadorissa on positiivinen. Moni paikallinen uskoo uudistuksen olevan askel kohti nykyaikaa. El Salvadorin talous on tähän mennessä pyörinyt pääasiassa käteisellä.

Ravintoloitsija Tico kertoo bitcoinin olevan bisneksen kannalta hyvä asia, mutta mies huomauttaa myös merkittävästä epäkohdasta: moni elsalvadorilainen ei ymmärrä Bitcoinin toimintalogiikkaa.

– Ihmiset ostavat bitcoinia sadalla dollarilla ja toivovat lompakosta löytyvän seuraavana päivänä 150 dollaria.

Ongelma on kryptomaailmassa yleinen. Moni aloitteleva sijoittaja ei ymmärrä sijoituskohteen keskeisiä toimintamekanismeja. Kryptovaluuttoihin sijoitetaan suurten voittojen toivossa. Tappion osuessa kohdalle kryptovaluutta tuomitaan huijaukseksi.

– Kun häviää rahaa, palataan nopeasti takaisin käteiseen ja syytetään valtiota. Nousumarkkinassa Bitcoin oli monen elsalvadorilaisen mielestä hyvä juttu. Nyt kurssin kehittyessä toiseen suuntaan on moni muuttanut mieltään.

Bukele-faniksi tunnustautuva taksinkuljettaja Jorge julistaa kaikkien presidentti Bukelen aikaansaamien muutosten olevan toivottuja. Hän ei osaa sanoa, olisiko yhtä innoissaan bitcoin-uudistuksesta, mikäli muutos olisi astunut voimaan toisen presidentin valtakaudella.

Majatalonpitäjä Antonio ajattelee bitcoin-lain olevan vain yksi muutos muiden joukossa. Antonion mielestä Bitcoiniin ei tule kiinnittää valtion toimesta liikaa huomiota. Turvallisuus ja väkivaltaisuuksien kitkeminen ovat ykkösprioriteetti. Tämän ajatuksen kanssa Antonio tuskin on yksin.

Kannattaako El Salvadoriin matkustaa?

Suurille turistimassoille El Salvador on tuntematon kohde. Väkivaltainen historia ja jatkuva kaaos ovat pitäneet turistit loitolla, vaikka El Salvadorin luonto vetää vertoja mille tahansa paratiisikohteelle.

El Salvadoriin matkaa suunnittelevan kannattaa kiinnittää erityishuomiota turvallisuuteen. Paras ratkaisu on pyrkiä hankkimaan etukäteen paikallinen kontakti, jonka kautta järjestää esimerkiksi kyyditykset.

El Zonten kylässä turisti voi nauttia olostaan melko huolettomasti. Rikollisuus on vähäistä ja paikalliset pitävät kynsin hampain kiinni alueensa turvallisuudesta.

el zonte

Pääkaupungissa tilanne on toinen.

San Salvadorin keskustassa turisti saa helposti osakseen paljon sekä positiivista että negatiivista huomiota. Puistoissa ja aukioilla pitkänhuiskea reportteri veti luokseen monenlaista kulkijaa magneetin tavoin. Kaksiviikkoiseen mahtui myös muutama epämukava tilanne.

Päällimmäisenä El Salvadorista mieleen jäävät kuitenkin iloiset ja avuliaat paikalliset. El Salvadorissa eletään muutoksen aikakautta ja innostusta on selvästi ilmassa. Vuosikymmeniä jatkuvat levottomuudet ovat laantumassa. Viimeaikaisten rajujen uudistusten ansiosta El Salvador on viimein saanut paikan kartalta ja kansainvälistä huomiota.

El Salvador sopii matkakohteeksi kokeneelle matkailijalle. Espanjankielentaito maassa on välttämätön, sillä englantia puhutaan vain satunnaisesti. Rohkealle ja uteliaalle matkailijalle El Salvador on tutustumisen arvoinen kohde!

Photo by Mauricio Cuéllar on Unsplash, Screenshot of Follow The Money, Flickr / Rene Mayorga


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Tuomas Laine

Tuomas Laine tuottaa Bitcoinkeskukselle satunnaisesti materiaalia tuoreimmista uutisista, kryptovaluuttojen perusasioista ja mielenkiintoisista uutuuksista. Tuomas seuraa innokkaasti tapahtumia kryptovaluuttamaailmassa sekä perinteisillä osakemarkkinoilla. Kryptovaluuttojen ohessa Tuomaksen mielenkiinnon kohteita ovat teknologiayhtiöt sekä uusiutuva energia.