Kryptovaluutat
30
loka
ravencoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Ravencoin (RVN)?

Ravencoin on varsin uusi tuttavuus kryptovaluuttojen maailmassa. Tammikuussa 2018 julkistettu kryptovaluutta keskittyy vahvasti yhteen käyttötarkoitukseen: erilaisten assettien eli digitaalisten hyödykkeiden siirtoon ja hallinnointiin. Tässä artikkelissa tutustutaan Ravencoiniin tarkemmin.

Ravencoin pohjautuu Bitcoinin teknologiaan

Asetetaan Ravencoin ensin oikeaan lokeroon kryptovaluuttojen maailmassa. Karkeasti sanottuna kryptovaluutat-termin alle sijoitetaan kokonaiset ekosysteemit kuten Ethereum, NEO tai EOS sekä virtuaalisen valuutan roolissa toimivat Bitcoin ja Litecoin. Suurin osa tunnetuimmista projekteista kuuluu näihin ryhmiin.

Ravencoin ei ole suoranainen kilpailija kumpaankaan kategoriaan. Vaikka kyseessä on Bitcoinin koodiin pohjautuva projekti, Ravencoinin ideana ei ole toimia digitaalisena maksuvälineenä. Se ei toisaalta ole myöskään Ethereumin tai NEO:n kaltainen ohjelmointialusta, sillä projekti haluaa keskittyä vain yhteen sektoriin.

Ravencoinia voisi kuvailla Ethereumin tai NEO:n kevytversioksi. Esimerkiksi NEO:n tunnuslause sisältää myös sanat digital assets, jotka kuvaavat vahvasti Ravencoinia.

Kyse on laajemmasta kehityksestä, jota kuvaa englanninkielinen sana tokenization. Reaalimaailman hyödykkeitä siirretään tulevaisuudessa yhä enemmän token-muotoon, jolloin niiden omistus ja kaupankäynti helpottuu huomattavasti. Osakkeiden ja kryptovaluuttojen online-kauppa on tästä hyvä esimerkki.

Sana Ravencoin tarkoittaa asiayhteydestä riippuen open source- projektia (eli Ravencoin-protokollaa) tai RVN-lyhennettä käyttävää kryptovaluuttaa.

Ravencoin on hajautettu & open-source -protokolla

Ravencoin on projektina varsin tuore tapaus. Sen kehitys alkoi vuoden 2017 loppupuolella, ja viralliseksi julkaisupäiväksi valittiin 3. tammikuuta 2018. Kyseinen päivä on tuttu kaikille kryptovaluuttojen harrastajille, sillä Bitcoinin genesis block (lohkojetjun ensimmäinen lohko) sai alkunsa 3. tammikuuta 2009.

Päivää ei ole valittu sattumalta, sillä Ravencoin-projekti muistuttaa Bitcoinia monella tavoin. Kyseessä on sen ”esi-isän” tavoin hajautettu (decentralized) ja avoimeen lähdekoodiin (open source) perustuva protokolla. Ravencoin-projektilla ei ole keskitettyä johtohahmoa, eikä sen kehitystyö ole yksittäisen fintech-firman harteilla. Tämä on tilanne lähes kaikkien muiden kryptovaluuttojen kohdalla.

Mainittakoon Game of Thrones -sarjan ystäville, että raven (suom. korppi) on peräisin kyseisestä maailmasta. Ravencoinin white paper alkaa seuraavin sanoin:

In the fictional world of Westeros, ravens are used as messengers who carry statements of truth. Ravencoin is a use-case focused blockchain designed to carry statements of truth about who owns what assets.

Ravencoin-projekti ei ole syntynyt ICO:n pohjalta, mikä on todellinen harvinaisuus. Tästä johtuen Ravencoin-kryptovaluutta ei ole pre-mined, eli ennakkoon ”louhittu”. Tämä on tilanne, jos projekti syntyy ICO:n pohjalta. Kyse on lähes poikkeuksetta myös Proof of Stake -konsensusalgoritmiin pohjautuvasta kryptovaluutasta, jossa ei ole Bitcoinin tapaista louhintaa.

Ravencoin muistuttaa Bitcoinia myös louhinnan osalta, eli sen lohkoketjua ylläpidetään fyysisten louhintalaitteiden avulla. Tämä on harvinainen ratkaisu, mutta se on ainoa järkevä tapa saada kryptovaluutta leviämään hajautetusti ja reilusti ilman ICO:ta.

Ravencoin on ASIC-resistantti

Moni kryptovaluuttaprojekti on taistellut viime vuosina ns. ASIC-laitteita vastaan. Monero on hyvä esimerkki projektista, joka muutti aiemmin tänä vuonna tiivistealgoritmiaan päästäkseen eroon ASIC-louhijoista. Kyseessä on teknologinen kilpajuoksu, sillä ASIC-laitevalmistajat pyrkivät koko ajan tuomaan markkinoille uusia laitteita.

ASIC - Bitmain Antminer S9

Yllä olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmain-yhtiön suosittu Antminer S9-louhija. Kyseessä on ASIC, eli erikoisvalmisteinen ja tiettyyn, rajattuun, tarkoitukseen rakennettu tietokone. ASIC-laitteet ovat kalliita, joten louhinta keskittyy helposti vain riittävän varakkaiden tahojen käsiin.

Jos kryptovaluutta on ASIC-resistantti, louhintaa voi harrastaa kuka tahansa omalla tietokoneellaan. Ravencoin on tällainen kryptovaluutta. Sen tiivistealgoritmina toimii X16R, josta löytyy myös erillinen white paper.

The X16R algorithm intends to solve this problem by constantly disrupting the ordering of the hashing algorithms. The hashing algorithms are the same proven algorithms used in X15 + SHA512, but the ordering is changed based on the hash of the previous block.

This reordering does not make an ASIC impossible to build, but it does require that the ASIC adapts to additional input, which is more easily accomplished by a CPU or GPU. The reordering also prevents a simple extension of the current X11 ASICs or future X15 ASICs.

X16R koostuu nimensä mukaisesti 16 eri tiivistealgoritmista, jotka toimivat ketjussa. Ravencoinin louhinta on ns. GPU-louhintaa, eli sitä suoritetaan näytönohjaimen avulla.

Ravencoin siirtää digitaalisia assetteja

Ravencoin-protokolla keskittyy tiukasti yhteen ja tiettyyn käyttökohteeseen. Ravencoin on englanniksi sanottuna asset transfer protocol, eli digitaalisten assettien siirtoon tarkoitettu protokolla.

Ravencoinin tapauksessa asetti voi olla mikä tahansa digitaalisessa muodossa oleva hyödyke, jonka omistajuutta halutaan siirtää. Sovelluskohteita löytyy esim. bisnes- ja pelimaailmasta vaikka millä mitalla.

Lukijalle tulee todennäköisesti mieleen tässä kohtaa Ethereum-lohkoketjussa elävät kryptokatit eli Crypto Kitties, joka sai pahimman kryptohuuman aikaan koko Ethereum-lohkoketjun jumiin.

Cryptokitties-pelissä luodaan digitaalisia assetteja Ethereumin lohkoketjuun.

Älysopimukset ovat jokaisen kilpailevan ekosysteemin peruspilareita, joiden avulla voidaan ohjelmoida digitaalisia hyödykkeitä. Ravencoin pyrkii voittamaan kilpailijansa seuraavasti: a) hajautettu hallinto b) yksinkertaisempi assettien luominen c) uniikkeja ominaisuuksia.

Projekti ei ole suoranainen Ethereumin ja NEO:n (ym. vastaavien) kilpailija, mutta monia ekosysteemejä on syytetty liian keskitetystä hallinnosta. Ravencoin pyrkii alleviivaamaan Bitcoin-yhteyttä ja olemaan todella avoimen lähdekoodin protokolla.

Assettien luominen tapahtuu myös yksinkertaisemmin, eikä käyttäjän tarvitse esim. ohjelmoida älysopimusta. Ravencoin-protokolla tarjoaa myös muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, joita käydään läpi seuraavaksi.

Viestijärjestelmä ja äänestys

Ravencoinilla on lukemattomia eri käyttökohteita, mutta yksi ehdottomasti mielenkiintoisin on yhtiön, yhdistyksen tai esim. startup-projektin hallinnointi. Perinteisen osakkeen sijaan omistajille voidaan luoda Ravencoin asset, jolle voidaan asettaa halutut ominaisuudet.

Tämän jälkeen kaikille Ravencoin-formaatissa olevien osakkeiden omistajille voidaan jakaa esim. vuosittaista osinkoa RVN-kryptovaluutan avulla. Tämän lisäksi on helppoa järjestää äänestys assettien omistajien kesken.

Järjestelmä mahdollistaa myös yksisuuntaisen kommunikoinnin osakkeenomistajille, joka on esimerkiksi nykyisin todella kallis ja hidas prosessi. Jos pörssiyhtiö haluaa lähettää tiedotteita osakkeenomistajille, se tehdään vielä nykyäänkin kirjeiden avulla.

Ravencoin-protokollan hyödyke luodaan tuhoamalla (engl. burning) 500 RVN-tokenia. Jos kyseisen virtuaalivaluutan kurssi nousee, myös assettien luominen muuttuu kalliimmaksi. Ravencoin-protokollalla on kaksi merkittävää etua:

  1. Assetilla voi olla uniikki nimi
  2. Asset voi olla ominaisuuksiltaan uniikki

Ykköskohta toimii idealla first come, first served. Eli sama toimintaperiaate kuin internet-osoitteiden varaamisessa. Jos haluat luoda uniikin Ravencoin-tokenin omalla nimelläsi, on paras laittaa 500 RVN-tokenia palamaan ennen kuin on liian myöhäistä!

Kakkoskohdan hyötyjä voidaan nähdä esimerkiksi pelimaailmassa. Ravencoinin avulla voidaan luoda helposti esimerkiksi seikkailupelin maagista miekkaa vastaava asset, jonka omistusoikeus on tämän jälkeen näppärä siirtää henkilöltä toiselle.

Ravencoin sijoittaminen ja tulevaisuus

Ravencoin on raikas tuulahdus tuhansien ICO:den seassa. Kyseessä on Bitcoinin hallintoa sekä teknologiaa myötäilevä protokolla, joka saa kasvavaa tukea myös kentältä. Bitcoin-koodipohja tarkoittaa myös sitä, että Ravencoin hyötyy ”isoveljensä” kehitystyöstä ja saa mm. salamaverkkoteknologian käyttöönsä. Tämän projektin kehitystä kannattaa ehdottomasti seurata!

Ravencoinilla on myös merkittäviä tukijoita. Sen white paperin ovat virallisesti kirjoittaneet Bruce Fenton sekä Tron Black. Fenton on tunnettu mies kryptovaluuttojen maailmassa ja toimii mm. Bitcoin-säätiön hallituksessa. Pääkehittäjä Tron Black on Medici Ventures -yhtiön palveluksessa, joka on Overstock.comin tytäryhtiö.

Overstock on puolestaan valtava amerikkalainen nettikauppa, jonka perustaja Patrick Byrne on tukenut projektia julkisesti ja sanonut Overstockin sijoittaneen siihen miljoonia dollareita.

Ravencoinin louhinta kiinnostaa myös monia. Kyseessä on ns. ”penniosake” -kategorian kryptovaluutta, joten Ravencoin on myös useiden sijoittajien kiikarissa.

 

RVN-tokenin kurssi nousee tai laskee samasta syystä kuin muidenkin projektien. Mitä enemmän protokolla saa käyttäjiä, sen suurempi kysyntä on myös RVN-tokeneille, joita tarvitaan assettien luomiseen.

Kannattaa huomioida, että Ravencoinin inflaatioprosentti on varsin korkea. Bitcoineja luodaan maailmaan max 21 mijoonaa kappaletta, ja näistä yli 80% on jo nyt louhittu. Ravencoinin katto on 21 miljardia, mutta niitä on markkinoilla projektin nuoresta iästä johtuen vasta noin 10%. Uusia Ravencoineja syntyy louhinnassa 5000 kpl joka minuutti.

Ravencoinin suosio on kasvanut valtavasti lokakuussa 2018 johtuen sen listauksesta Binance-pörssiin. Tällä hetkellä reilu kolmannes RVN-tokenin volyymista on Binancessa, joten kyseinen pörssi on ehdottomasti paras ostopaikka. Binance ei ole fiat-krypto -pörssi, joten sinun täytyy hankkia ensin euroja esimerkiksi Coinbasen tai Coinmotionin kautta. Polku kulkee seuraavasti:

  1. Osta bitcoineja euroilla Coinbase tai Coinmotion-palveluista.
  2. Avaa tili Binancelle
  3. Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  4. Osta RVN-tokenia Binancesta
  5. Siirrä RVN-tokenit Binancesta haluamaasi lompakkoon

Seuraa Ravencoinia sosiaalisessa mediassa, niin pysyt kärryillä sen kehityksestä. Twitter-handle on @Ravencoin, ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/Ravencoin. Viralliset sivut ovat osoitteessa ravencoin.org.

Jos haluat tutustua Ravencoin-protokollaan kunnolla, kannattaa katsoa alla oleva video. Kyseessä on yli tunnin mittainen haastattelu, jossa white paperin tekijät Bruce Fenton ja Tron Black kertovat kaiken oleellisen projektista. Videon ääni on paikoitellen hieman heikkotasoinen, mutta kannattaa kärvistellä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *