Uutiset
11
tammi
Etelä-Korea bänni

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Raportit Etelä-Korean mahdollisesta kryptobännistä romahduttivat markkinat

Euroopassa on herätty tänään kryptomarkkinan jykevään romahdukseen. Taustalla ovat Reutersilta lähtöisin olevat uutiset, joiden mukaan Etelä-Korea harkitsee bänniä kryptovaluuttojen treidaukselle.  Artikkelin kirjoitushetkellä kurssit ovat lähteneet jo toipumaan syvimmästä kuopasta, kun uutta tietoa on alkanut levitä sosiaalisessa mediassa.

Rekisteröidy Binancelle

Kryptovaluuttamarkkinat ovat olleet laskussa sunnuntai-illasta lähtien. Syöksy kiihtyi uusiin lukemiin viime yön aikana, jolloin maailmalle levisi tietoja Etelä-Koreasta. Paniikki lähti käyntiin mm. CNBC:n levittämästä uutisesta, joka oli otsikoitu mediaseksikkäällä tavalla: ”Authorities raid South Korea’s largest cryptocurrency exchanges”. 

Ilmeisesti osa sijoittajista kauppasi kryptovaluuttansa jo otsikon perusteella, joka tuo mieleen SWAT-tiimin ryntäyksen pörssiin konepistoolit kädessä. Käytännössä totuus on hieman toinen.

Ran Neuer on raportoinut asiasta tiiviisti edeltävien tuntien aikana Twitterissä.

Käytännössä Reutersin uutisoima raid on teknisesti ottaen tapahtunut, mutta kyse on verohallinnon iskusta. Sen tarkoituksena on tutkia, noudattavatko pörssit vaadittuja asetuksia. Vastaavia iskuja on tehty myös aiemmin – niin kryptovaluuttapörsseihin kuin muihinkin yrityksiin.

Etelä-Koreassa on tällä hetkellä sama tilanne, kuin monissa muissakin kehittyneissä maissa. Hallitukset haluavat julkisesti varoitella ihmisiä sijoittamisesta kryptovaluuttoihin, mutta perimmäinen pelko on verotulojen menettäminen. Kryptovaluutoista on tullut Etelä-Koreassa valtava bisnes etenkin viimeisen vuoden aikana. Maan hallitus haluaa varmistaa, että se saa tästä kakusta oman siivunsa.

Verotulojen saamiseksi Etelä-Korea haluaa saada pörssit säätelyn alle. Lisäksi pörssien asiakkaat on saatava KYC-tunnistusten piiriin, jolloin henkilöiden kryptovaluuttatuloja voidaan seurata.

Käytännössä Etelä-Korean suurimmat pörssit (kuten Bithumb) ovat joutuneet vastaavan raidin kohteeksi usean kertaan viimeisen vuoden aikana. Pörssejä valvotaan jatkuvasti, eikä tällä hetkellä ole tiedossa, että Bithumb olisi rikkonut annettuja säädöksiä.

Sijoittajien pelkoa on lietsonut etenkin tämän CNBC:n uutisen ensimmäinen kappale, jossa lietsotaan mahdollista kryptovaluuttojen bänniä Etelä-Koreaan:

“South Korea’s justice minister said on Thursday that a bill is being prepared to ban all cryptocurrency trading in the country. That news is a major development for the cryptocurrency space, as South Korea is one of the biggest markets for major coins like bitcoin and ethereum.”

Ilmeisesti tämäkin osa uutisesta on totta vain puoliksi – sen esitystapa on valittu tarkoituksella artikkelin otsikkoon sopivaksi. Kyseessä on oikeusministerin henkilökohtainen mielipide, mutta mitään lakiesityksiä kryptovaluuttojen bännäämiseksi ei ole tällä hetkellä tulossa.

Verotulojen lisäksi Etelä-Koreassa huolestuttaa maan kansalaisten valtava kiinnostus kryptovaluuttoihin. Bitcoin-huuma on luonut joukon ihmisiä, joita kutsutaan nimellä Bitcoin-zombiet. Käytännössä kyse on usein parikymppisistä opiskelijoista, joiden koko elämä pyörii kryptovaluuttapörssien rytmissä.

” Some young investors say they don’t sleep until after 2 a.m., when there is a lull in the cryptocurrency markets as investors in places like South Korea and Japan log off.”

Lähes kolmannes työikäisistä korealaisista on sijoittanut kryptovaluuttoihin. Kansalaisten huuma on vain kasvussa, mikä huolestuttaa valtiovaltaa. Tämän lisäksi Etelä-Korean kansalaiset maksavat todella korkeaa preemiota krypto-ostoksistaan. Hinnat ovat esimerkiksi Bithumb-pörssissä jopa 25-35% korkeammat verrattuna muuhun maailmaan.

Hintakehitys sai aikaan myös odottamattoman markkinaromahduksen maanantaina. Valuuttakursseja listaava coinmarketcap.com -sivusto päätti yllättäen poistaa korealaispörssit valikoimistaan valtavan hintaero vuoksi. Tämä peliliike romahdutti suurimpien kryptovaluuttojen kursseja hetkessä 10-20 prosenttia. Yksi pahimmista kärsijöistä oli Ripple, jonka alamäki on ollut viimeisen viikon aikana todella vauhdikasta.

Tällä hetkellä näyttää siis siltä, että markkinapaniikin aikaansaanut uutinen on luokiteltava FUD-kategoriaan. Kryptovaluutoista on tullut liian suuri ilmiö, että bisnesveturina toimiva Etelä-Korea tuskin harkitsee alan sulkemista. Maan hallitus haluaa kuitenkin varmistaa, että se saa alati kasvavasta markkinasta varmasti oman siivunsa.

Voit seurata täältä Reddit-keskustelua aiheesta.

Kuva: publicdomainpictures.net


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

2 kommenttia

  1. Hyvän sivun rakensit siitä positiivinen palaute ja pysyt aika hyvin ajantajussa mukana uutiset eivät tule myöhään kaipaisin ehkä enemmän lähteitä kun markkinat lähtivät laskuun 5päivää sitten niin ensimmäiset uutiset lähetettiin njo muutamantunnin päästä ja näistä paistoi FUB läpi ja viimepäivien aikana on tullut lqusuntoja ja twiittejä ettei missään sanota/ole todisteita että etelä koreassa oltaisiin edes tekemässä banneja

    1. Kiitos Joni palautteesta! Kryptomaailmassa tapahtuu koko ajan niin paljon, että kohujen perässä on vaikea pysyä. Bitcoinkeskus keskittyy tällä hetkellä vähän enemmän oppaisiin eri kolikoista ja vastaaviin analyyseihin, jotka eivät liity niin paljon tiettyyn päivään. Tämän päivän Etelä-Korean uutisointi oli kuitenkin niin harhaanjohtavaa + sosiaalisessa mediassa vielä re-tweetattiin virheellistä tietoa, joten asiaan oli syytä tehdä ripeä kommentointi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.