Kryptovaluutat
20
loka
quant network

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Quant Network ja QNT-token

Quant Network on poikkeuksellinen projekti kryptovaluuttojen maailmassa. Se yhdistää lohkoketjuja sekä muita tietolähteitä lisensoidun Overledger-käyttöjärjestelmän avulla. Tämä artikkeli on Quant Network aloittelijan opas. Käymme läpi projektin taustat, teknologian sekä QNT-tokenin potentiaalin sijoituskohteena.

Huom. Artikkelin sisältämä informaatio on tarjolla myös videoformaatissa Bitcoinkeskusken Youtube-kanavalla.

Quant Network kuuluu token-kategoriaan

Asetetaan Quant Network ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten otsikkokin kertoo, Quant kuuluu token-kategoriaan. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit. Valuutoissa ovat Bitcoinin lisäksi muut P2P-valuutaksi luodut kolikot kuten Litecoin tai Monero. Näillä kryptovaluutoilla ei ole arvonsiirron ja -säilytyksen lisäksi merkittäviä ominaisuuksia.

Ethereum on puolestaan platformien tunnetuin edustaja. Nämä ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille applikaatioille (dapp). Voit ajatella platformien olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat Solana, Cardano ja Avalanche.

Tokenit luodaan aina platformin sisälle eli niillä ei ole omaa lohkoketjua. Tokenit ovat käytännössä joko hallinto- tai käyttötokeneita. Esimerkiksi DeFi-tokenit (Aave, Uniswap jne.) ovat hallintotokeneita, joiden holdaajilla on oikeus äänestää protokollan kehityksestä.

Quant Networkin QNT-token on käyttötoken (utility token). Sitä tarvitaan Quantin kehittämän Overledger-käyttöjärjestelmän lisensseihin ja muihin käyttömaksuihin. QNT on lanseerattu Ethereum-lohkoketjuun eli kyseessä on perinteinen ERC-20 token.

Quant Networkin kilpailijoiksi voidaan nimetä mm. Polkadot ja Cosmos. Nämä projektit yrittävät luoda ”lohkoketjujen internetin” eli puhutaan interoperability-termistä. Polkadot ja Cosmos ovat kuitenkin tyypiltään platformeja. Quant Network on sen sijaan ohjelmisto, joka vain yhdistää muiden tekemät lohkoketjut ja erilaiset tietokannat toisiinsa.

Projektista käytetään sekä Quant että Quant Network nimiä.

Quant Networkin historia

Lähes jokainen kryptovaluuttaprojekti henkilöityy vahvasti yhteen keulahahmoon – niin myös Quant Network. Sen perustaja on Gilbert Verdian, joka toimii edelleen Quant Networkin toimitusjohtajana.

Verdianilla on yli 20 vuoden kokemus kyberturvallisuuden alalta ja yksi kovimmista CV:stä mitä kryptoskenestä löytyy. Gilbert Verdianin työnantajina ovat olleet mm. HSBC, BP, PwC, Mastercard sekä Iso-Britannian ja Yhdysvaltain keskuspankit. Alla on kuva Verdianista Quant Networkin sivuilta.

gilbert verdian

Verdian tutustui Bitcoiniin ensimmäisen kerran jo vuonna 2009. Hän on ollut myös mukana käynnistämässä ISO TC 307 -standardin kehitystyötä jo vuonna 2015. Se on kymmenien eri maiden yhteisprojekti, joka pyrkii luomaan standardit blockchain-kehitykselle.

ISO TC 307 sisältää myös interoperability-standardit eli pelisäännöt lohkoketjujen väliseen kommunikointiin. Tämä pohjatyö sai Gilbert Verdianin perustamaan vuonna 2017 Quant Networkin. Projekti julkistettiin virallisesti joulukuussa 2017.

Quant Networkilla ei ollut ensin omaa tokenia. ICO päätettiin kuitenkin järjestää puoli vuotta myöhemmin.

Ajankohta oli todella huono, sillä kevään 2018 ICO-kupla oli juuri poksahtanut ja sijoittajien mielenkiinto matalalla. QNT-tokenin ICO keräsi vain 11 miljoonaa dollaria tavoitellusta 37 miljoonasta. QNT on kuitenkin palkinnut alkuperäiset sijoittajat hyvin; QNT:n kurssi on noussut dollareissa 115x ja Bitcoiniin verrattuna myös 50x.

Quant Network on mennyt projektina jatkuvasti eteenpäin. Tärkeimmät tapahtumat voidaan jakaa karkeasti kahteen osa-alueeseen: Overledgerin uudet versiot sekä kumppanuudet (partnerships). Voit lukea uutisia tarkemmin Quantin sivulta.

Tärkeimmistä kumppanuuksista voidaan mainita SIA (2019). Kyseessä on Euroopan johtava maksujärjestelmien ja -infrastruktuurin toteuttaja. LACChain (2021) on puolestaan Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen blockchain-kehitysytötä vetävä taho. Quantin tunnetuihin partnereihin kuuluvat myös Amazon ja Oracle.

Samaan aikaan Overledgeriä on kehitetty eteenpäin. Versio 1.0 julkaistiin kesällä 2019, ja merkittävä 1.5 versio tammikuussa 2021. Toukokuussa 2021 julkaistiin jo Overledger 2.0 versio. Se on rakennettu edellä mainitun ISO TC 307 -standardin mukaisesti. Uusin päivitys Overledgeristä on versio 2.2.14, joka valmistui syyskuussa 2022. Kehitystyötä tapahtuu jatkuvasti.

QNT-tokenin kurssikehitys

Tarkastellaan seuraavaksi Quant tokenin historiallista kehitystä. Kuten edellä mainittiin, QNT-token sai alkunsa ICO:sta toukokuussa 2018. Se tuli treidattavaksi markkinoille muutamaa viikkoa myöhemmin noin 0,50 dollarin kurssilla.

QNT nousi 3,2 dollariin lokakuussa 2018 ja 4,5 dollariin helmikuussa 2019 vaikka muut kryptovaluutat rämpivät samaan aikaan karhumarkkinan syvimmässä kuopassa. Kesällä 2019 QNT nousi peräti 13 dollariin, kunnes se laski hitaasti muun markkinan mukana ja teki pohjat maaliskuun 2020 koronadipissä.

qnt historia

Keväällä 2021 nähtiin valtava buumi koko kryptomarkkinassa. QNT nousi myös noin 200 prosenttia helmikuussa, mutta kurssi liikkui lähinnä vaakasuoraan kevään ja kesän 2021. QNT raketoi lopulta hieman myöhään heränneenä 427 dollarin ATH-lukemiin syyskuussa 2021. Tästä alkoi raju lasku, mikä jatkui muun markkinan mukana lähes 90 prosenttia alemmas kesäkuun 2022 pohjiin.

QNT on jälleen liikkunut muuta markkina vastaan syys-lokakuussa 2022 ja käynyt parhaimmillaan yli 200 dollarissa. Nousua on nähty lähes 5x kesäkuun kuopasta.

Kurssihistoriaa katsoessa on selvää, että QNT käyttäytyy hieman eri tavalla kuin kryptovaluutat keskimäärin. Se on tehnyt monia nousuja ja laskuja vastoin markkinan yleistä kehitystä. Isot trendit ovat painaneet myös QNT:n kurssia, mutta se pystyy selkeästi tekemään liikkeitä muita kryptoja vastaan.

Overledger-käyttöjärjestelmä

Tarkastellaan seuraavaksi Quant Networkin teknologiaa. Koko projektin ytimessä on Overledger-käyttöjärjestelmä. Kyseessä ei ole siis lohkoketju, mutta termiä virtual blockchain on jossain tapauksissa käytetty. Overledger OS pohjautuu alun perin Googlen kehittämään Kubernetes-teknologiaan.

Quant Networkin kohdalla ei voida tehdä perinteisiä vertailuja lohkoketjun transaktiokapasiteetista. Emme myöskään puhu nyt siitä, miten steikkaus toimii vai onko kyseessä Proof of Work -ratkaisu. Quant Networkin luoma Overledger on työkalu multi-chain sovellusten kehittämiseen.

Overledgerin voi nähdä kokoelmana API-yhteyksiä lohkoketjuihin. Se mahdollistaa multichain-appien luomisen, joiden älysopimukset kommunikoivat yhtä aikaa esimerkiksi Bitcoinin ja Ethereumin kanssa. Näitä kutsutaan nimellä mApp.

Julkisten lohkoketjujen lisäksi Overledger on yhdistetty moniin yksityisiin lohkoketjuihin. Tästä on esimerkkinä kesällä 2022 rakennettu yhteys Hyperledger Fabriciin. Overledger tarjoaa myös API-yhteyksiä muihin tietokantoihin, IoT-dataan jne.

overledger

Kuva: Crypto Seq

Potentiaalisen sijoittajan on tärkeää ymmärtää Quant Networkin ja Overledgerin kohderyhmä. Kyseessä ei siis ole julkinen lohkoketju, joka on suunniteltu miljoonien ihmisten leikkikentäksi. Quant Network tarjoaa enterprise-tason arkkitehtuuria maksua vastaan. Overledger OS on siis lisensoitu.

Aivan kuten jokaisen Windows-käyttäjän on maksettava lisenssi tietokonetta ostaessaan, myös Overledgerin käytöstä maksetaan. Tarjolla on eri tasoisia lisenssejä riippuen tarpeista. Quant Networkin kehittämä teknologia on lisäksi patentoitu. Kryptovaluuttojen maailmassa ei ole kuin kourallinen suljettuja ohjelmistoja.

Tässä artikkelissa ei mennä Quant Networkin teknologiaan erityisen syvälle. Jos haluat todella kattavan infopaketin teknisestä näkökulmasta sekä laajemmin, tsekkaa tämä Youtube-video.

QNT-tokenin käyttökohteet

Vaikka Quant Networkilla ei ole omaa lohkoketjua, sillä on kuitenkin oma token. QNT on Ethereum-verkossa liikkuva ERC-20 standardin mukainen kolikko. Mitkä ovat sen käyttötarkoitukset?

Yleisin ja tunnetuin käyttötarkoitus on Overledger-käyttöjärjestelmän lisenssimaksut. Hinnat ovat dollareissa (perusmaksu $99 vuodessa), mutta maksu suoritetaan QNT-tokeneilla. Kolikot lukitaan aina lisenssimaksun ajaksi, joka on 12 kuukautta. Tarjolla on myös erilaisia lisenssimalleja riippuen asiakkaan tarpeista.

Toinen selkeä käyttökohde on Overledger Network Marketplace eli Overledgerin oma markkinapaikka.

overledger marketplace

Overledgerin verkkoon kuuluvat toimijat voivat ostaa erilaisia palveluita ja yhteyksiä markkinapaikan kautta. Käytännössä ostat QNT-tokenilla pääsyn tiettyihin lohkoketjuihin tai tietokantoihin eli API-yhteyksiin. Hinnat ovat myös markkinapaikalla dollareissa, mutta ne maksetaan QNT-tokenilla ja kolikot lukitaan

Taustalla on erillinen Quant Network Treasury, joka holdaa maksuihin käytettyjä QNT-tokeneita.

QNT:n tokenomics on varsin suotuisa sijoittajan kannalta. Lisääntyvä kysyntä lukitsee QNT-tokenia pois kierrosta, minkä lisäksi artikkelin kirjoitushetkellä (10/2022) noin 83 prosenttia kaikista tokeneista on kierrossa.

Kaiken tämän jälkeen on kuitenkin pakko kysyä: miksi QNT-token on lopulta olemassa? Maailmassa on valtavasti eri ohjelmistoja, joiden lisenssimaksut maksetaan fiat-valuutalla. Jopa Quant Networkin tapauksessa lisenssit on hinnoiteltu dollariessa.

Koska Quant Networkilla ei ole omaa lohkoketjua, koko järjestelmä toimisi myös ilman tokenia. Tämä on monille sijoittajille varmasti iso ’red flag’ ja tuo mahdollisesti jopa turhaa regulaatioriskiä projektille.

Quant Network sijoituskohteena

Quant Network on varsin poikkeuksellinen projekti kryptovaluuttamarkkinoilla. Youtubessa näkee paljon videoita, joissa verrataan Chainlinkia ja Quant Networkia keskenään. Vaikka projekteja ei voi nähdä suorina kilpailijoina, niin jotain samaa niissä on sijoituskohteena.

Käydään seuraavaksi läpi muutamia hyvä ja huonoja puolia sijoittajan näkövinkkelistä. Aloitetaan jälkimmäisistä.

Sijoittajan on todella haastavaa arvioida QNT-tokenin tulevaa kysyntää. Perinteisten lohkoketjujen kohdalla tilanne on toinen. Voimme arvioida esim. älysopimusalustoissa DeFi-sektorin ja muiden appien määrää, likviditeettiä, transaktioiden määrää sekä muuta aktiviteettia. Quant Networkin kohdalla tämä ei onnistu.

Toinen iso riski tulee regulaatiosta. Moni pitää Quant Networkia ”idioottivarmana” sijoituksena Gilbert Verdianin pankkimaailman taustan vuoksi. Jos kysytään SEC:n Gary Gensleriltä, niin kaikki ICO:sta peräisin olevat kolikot ovat rikkoneet lakia. Vaikka Quantin ICO:ta ei järjetetty Yhdysvalloissa, se voi silti olla ongelma.

Monet projektit kuten Cardano, BNB Chain ym. pyrkivät saamaan vahvan desentralisoidun statuksen vastaiskuna SEC:n määrityksiin. Quant Network on kuitenkin desentralisaation vastakohta, sillä QNT-token saa arvonsa vain yhden yhtiön toimista. Tämän riskin suuruutta on vaikea arvioida.

QNT-tokenin ostaminen on tietyllä tapaa kuin silmät ummessa lyöty betsi Quant Network Limited -yhtiön tulevaisuudesta. Monia kiinnostaisi todennäköisesti yhtiön osakkeiden ostaminen QNT-tokenin sijaan. QNT-tokenin markkina-arvoa on varsin haastava yhdistää reaalimaailmaan.

Haluatko nopean yleiskatsauksen projektista? Tsekkaa alla oleva video!

Entä sitten projektin hyvät puolet?

Quant Networkilla on kiistatta kovat meriitit lähtien perustaja Gilbert Verdianista. Yhtiöllä on kovan luokan partnereita sekä toimiva ekosysteemi vuosien kehitystyön jälkeen. Quant Networkille ei myöskään löydy suoraa kilpailijaa – ainakaan samassa painoluokassa. Chainlink tekee API-yhteyksien tarjoajana hieman samaa, mutta interoperability-sektorin toimijat kuten Polkadot ja Cosmos ovat ehkä lähempänä.

Quant Network ei kilpaile myöskään kuluttajasektorissa vaan suuntaa suosiolla bisnesmaailmaan. Sen ei tarvitse kilpailla Solidty-sovelluskehittäjistä ja haalia lompakon lataajia samalla tavalla kuin perinteisten älysopimusalustojen. Ei myöskään unohdeta multi-chain appeja eli mappseja. Overledger mahdollistaa teknisesti paljon sellaista, mitä perintinen blockchain-devaaja ei voi toteuttaa.

QNT-tokenille on myös olemassa selkeä kysyntä, ja sen tokenomics on varsin hyvä. Riesana ei ole uusien projektien valtavaa inflaatiota ja VC-sijoittajien dumppausta markkinoille tulevina vuosina. Jos Quant Network jatkaa kasvuaan ja kehittää ekosysteemiään, QNT:n markkina-arvo kasvanee samalla.

QNT on myös mielenkiintoinen tapaus kurssihistorialtaan. Se on tehnyt paljon liikkeitä yleistä markkinaa vastaan. Artikkelia kirjoitetaan lokakuussa 2022, jolloin QNT on noussut eniten top 100 -listan kryptovaluutoista (hieman yli 70 %). Samaan aikaan esimerkiksi Bitcoin on liikkunut vajaan prosentin verran alaspäin. QNT:n korrelaatio Bitcoiniin vaikuttaa olevan muita altcoineja heikompi.

Quant Network ostaminen ja säilytys

Quant Network löytyy markkinoiden suurimmista pörsseistä. Paras valinta on markkinajohtaja Binance, johon on helppo tehdä talletus debit-kortilla tai SEPA-pankkisiirtona. Binancesta löytyy tällä hetkellä myös paras likviditeetti.

Osta QNT Binancesta

Binancen lisäksi QNT-token löytyy mm. Coinbasen ja Krakenin valikoimista. Kaikki ovat suosittuja ja luotettavia toimijoita.

Koska QNT on Ethereum-pohjainen token, sille löytyy tukea kaikista tunnetuista kryptovaluuttalompakoista. Exodus, Trust Wallet ja MetaMask ovat ilmaisia vaihtoehtoja. Ledger Nano X ja Nano S Plus tarjoavat ultimaattista turvaa.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!