Opas: mikä on Qtum?

qtum

Qtumia on kutsuttu monessa lähteessä ”Kiinan Ethereumiksi”. Kyseessä on varsin uusi projekti, jonka ICO pidettiin vuoden 2017 alkupuolella. Qtum on noussut kasvavassa määrin otsikoihin vuoden 2017 loppupuolella. Projektin kunnianhimoisena tavoitteena on luoda Bitcoinin sekä Ethereumin hybridi, jossa on mukana molempien teknologioiden parhaat puolet.

Rekisteröidy Binancelle

Qtum (lausutaan ’quantum’) on Singaporesta lähtöisin oleva open-source projekti, jota hallitsee Qtum Foundation. Käytännössä kyse on hyvin kiinalaisvetoisesta tiimistä. Qtumin perustaja sekä CEO on Patrick Dai, joka on yksi Aasian lupaavimmista nuorista bisnestähdistä. Dai nimettiin vuonna 2017 Forbesin kuuluisalle ’30 under 30’ -listalle, jossa on ollut mukana myös TRON-projektin perustaja Justin Sun. Qtum-projektin tiimillä on taustaa niin Ethereumissa kuin Bitcoinissa sekä monissa muissa aasian suuryrityksissä.

Qtumin perusideana on yhdistää Bitcoinin sekä Ethereumin parhaat puolet ja tarjota bisnes-maailmaan sopivia ratkaisuja mm. mobiiliteknologian avulla. Qtum on Ethereumin tapaan platform, eli kyseessä ei ole vain kryptovaluutta. Kokonaisuus on mielenkiintoinen hybridi, jonka perustana on Bitcoinissa testattu ja toimivaksi todettu UTXO-malli.

Qtumin perustana on UTXO-kirjanpitomalli

Tämän mallin ymmärtäminen on hyödyllistä jokaiselle Bitcoinista kiinnostuneelle. UTXO on lyhenne sanoista Unspent Transaction Output. UTXO-järjestelmässä sinun Bitcoin-osoitteessasi olevat varat ovat käytännössä vain lista sisään ja ulos tulevia transaktioita, jotka käyttämäsi lompakko (GUI) kokoaa yhdeksi loppusummaksi.

Oletetaan, että olet juuri avannut uuden Bitcoin-lompakon. Kolme varakasta ystävääsi lähettävät sinulle 2, 3 ja 5 Bitcoinia. Lompakkosi saldo näyttää nyt 10 Bitcoinia, mutta teknisesti ottaen sinulla on kolme sisään tulevaa transaktiota, jotka ovat erillään toisistaan.  Kaikki nämä transaktiot näkyvät lohkoketjussa statuksella unspent, koska niistä puuttuu output, eli kyseisiä Bitcoineja ei ole lähetetty eteenpäin.

Jos nyt lähetät uudelle ystävällesi yhden Bitcoinin, lompakkosi saldo on tämän jälkeen 9 Bitcoinia. Käytännössä tapahtuu kuitenkin seuraavaa: edellä mainitusta kolmesta transaktiosta (2, 3, 5) valitaan 2:n Bitcoinia sisältänyt transaktio, joka lähetetään tililtäsi. Kahdesta Bitcoinista toinen lähetetään ystävällesi, ja vaihtorahat (change) palautetaan tilillesi. Näin ollen tililläsi on nyt 1, 3 ja 5 Bitcoinia.

UTXO-mallinen kirjanpito voi kuulostaa turhan monimutkaiselta, mutta se tarjoaa merkittäviä etuja. UTXO tuo mukanaan ns. light wallet -tuen, joka mahdollistaa lohkoketjuteknologian hyödyntämisen mobiililaitteissa:

”Employing such a seemingly complex bookkeeping scheme allows the Bitcoin blockchain to support Simple Payment Verifications or SPVs. The SPV protocol enables the support of light wallets, which are wallets that can interact with the Bitcoin network in a decentralized and trustless manner, without having to download the entire Bitcoin blockchain. This property is immensely useful for mobile applications or in any low bandwidth/storage environment. (Qtum.org)”

Qtum-projektin ideana on siis ottaa UTXO-palikka Bitcoin-maailmasta ja yhdistää se Ethereum-maailman älysopimuksiin. Tällä hetkellä Bitcoin ei mahdollista ohjelmoitavia älysopimuksia, mutta toisaalta Ethereumista puuttuu edellä kuvattu SPV-tuki mobiililaitteille. Näiden kahden maailman välisenä siltana toimii käytännössä Qtum-projektin kehittämä Account Abstraction Layer eli AAL. Voit lukea lisätietoja ALL-protokollasta tästä artikkelista.

Qtumin smart contractit pyörivät EVM:n avulla

Ethereum-platformista tuttuja älysopimuksia pyöritetään Ethereum Virtual Machinella, jonka lyhenne on EVM. Käytännössä Qtum on tehnyt EVM:stä kehittyneemmän version, joka on nimeltään QVM – Quantum Virtual Machine.

Virtual machine -termin ymmärtämiseksi on hahmotettava ensin Ethereumin idea. Ethereumin lohkoketju toimii samalla konseptilla kuin Bitcoin. Kyse on hajautetusta tietokannasta, joka on käytännössä internetin kaltainen verkko. Tämä verkko koostuu kymmenistä tuhansista palvelimista ympäri maailmaa, jotka ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa. Näitä palvelimia kutsutaan nimellä node. Jokainen Ethereumin verkossa oleva node tallentaa kiintolevylleen lohkoketjun historiaa ja varmistaa verkossa liikkuvan datan oikeellisuutta.

Ethereum Virtual Machine

Ethereum Virtual Machinen toimintaidea. Klikkaa kuvaa niin saat sen suuremmaksi.EVM on käytännössä ohjelmakoodin suorittava virtuaalinen tietokone, joka sijaitsee jokaisessa nodessa eli verkkoon liitetyssä palvelimessa. Tämän vuoksi Ethereumia kutsutaan myös globaaliksi tietokoneeksi. Ethereumin tapauksessa edellä mainittu ohjelmakoodi tarkoittaa ns. älysopimusten suorittamista.

Konsensusalgoritmina toimii Proof of Stake

Qtum-projektissa on Bitcoin- ja Ethereum-maailmaan verrattuna yksi tärkeä muutos, joka koskee konsensusalgoritmia. Bitcoin on tullut kuuluisaksi sen Proof Of Work (PoW)-konsensualgoritmistaan. Käytännössä kyse on tavasta varmistaa lohkoketjun datan oikeellisuus ja estää sen sisäinen- ja ulkoinen manipulointi. PoW-algoritmi on todistanut toimivuutensa Bitcoin-lohkoketjussa jo yhdeksän vuoden ajan.

Turvallisuuden ja toimintavarmuuden kääntöpuolena on kuitenkin valtava laskentatehon tarve. Bitcoin kuluttaa tällä hetkellä sähköä kolmanneksen koko Suomen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta. Lisäksi PoW-algoritmissa on omat riskinsä louhijoiden keskittymisessä suuriin louhintayhteisöihin, koska louhinta ei ole kannattavaa yksittäiselle henkilölle.

Ethereum käyttää artikkelin kirjoitushetkellä myös PoW-algoritmia, mutta sen tarkoituksena on vaihtaa Proof Of Stake eli PoS-algoritmiin. Qtum on tässä askeleen edellä ja käyttää kehittynyttä PoS-algoritmin versiota.

Proof of Work ja Proof of Stake eroavat olennaisesti toisistaan. PoS-maailmassa ei ole PoW-konseptin kaltaisia louhijoita, jotka ratkovat matemaattisia ongelmia tuhlaten samalla valtavia määriä sähköä. PoS-vaihtoehdossa on louhijoiden sijaan validaattoreita, jotka asettavat prosessiin kryptovaluuttapanoksen (stake). Käytännössä toimintalogiikan voi nähdä lottokuponkien hankintana. Mitä enemmän lottorivejä sinulla on hallussasi, sen todennäköisemmin voitat blokin generoinnista saadun palkinnon. Voit lukea lisää tästä artikkelista.

Qtum pyrkii bisnesmaailman lohkoketjuksi

Miksi tästä projektista pitäisi sitten olla innoissaan?

Qtum-projekti alleviivaa sen idean olevan ”blockchain for business”. Tällä hetkellä sekä Bitcoinissa että Ethereumissa on omat rajoitteensa teknologian hyödyntämiselle bisnes-maailmassa. Qtum tarjoaa ratkaisun näihin ongelmiin yhdistämällä kahden tunnetun teknologioiden parhaat puolet tässä artikkelissa kuvatulla tavalla. Qtum on siis yhteensopiva Ethereum-älysopimusten ja Bitcoin-gatewayn kanssa. Tämä Tämän lisäksi alussa kuvattu UTXO-malli mahdollistaa tuen mobiililaitteille, joiden ei tarvitse olla yhteydessä koko raskaaseen lohkoketjuun.

Qtum-projektin riskit ovat pitkälti samat kuin esimerkiksi Cardanossa. Molemmat ovat vasta aloitettuja projekteja, joilla on vielä pitkä matka edessään. Molemmat projektit ovat ”Ethereumin tappajia”, mutta näissä puheissa viitataan lähinnä nykyisen Ethereum-projektin ongelmiin. Ethereum tulee myös ratkaisemaan monia nykyisistä ongelmistaan ja siirtymään mm. pois PoW-konsensusalgoritmista.

Tulevaisuus näyttää, kuinka moni taho valitsee olemassa olevan ja tunnetun alustan ja kuinka paljon markkinoita Qtum onnistuu valoittamaan. Qtumin roadmappia voi tutkailla täältä. Kyseessä on vuodelle 2018-2019 suunniteltuja kehitysvaiheita.

Qtumilta puuttuu vielä todella suuria partnereita, ja uusia kilpailijoita on tulossa markkinoille koko ajan. Kyseessä on mielenkiintoinen konsepti, mutta eroaa selvästi vuosia sitten käynnistetyistä hankkeista. Esimerkiksi monien vihaamalla Ripplellä on tällä hetkellä jo yli 100 kumppania pankkimaailmasta.

Tuorein uutinen koskee yhteistyötä kiinalaisen Baofengin kanssa. Kumppanuus tekee Qtumin verkosta maailman laajimman, kun mittarina käytetään aiemmin tässä artikkelissa kuvattujen node-palvelimien määrää. Baofeng-yhteistyön avulla Qtum-nodeja on käytössä 50.000 kappaletta, joka on enemmän kuin Bitcoinilla ja Ethereumilla yhteensä.

“We are very excited to sign the world’s first Blockchain Consensus Network (BCN) service agreement with Qtum. Baofeng Group operates the world’s largest P2P network, so we are impressed by the security and superior flexibility of the Qtum’s blockchain architecture, and we found that the current ecosystem of Qtum is rapidly developing. We are very happy to cooperate with one of the best blockchain technical teams in this field. (Baofeng CEO, Reccon Cui)”

Qtum-valuuttaa voi ostaa kaikista suosituimmista pörsseistä: Binance, KuCoin, Bitfinex, Bittrex (katso koko lista täältä). Voit tallettaa Qtum-kolikot Qtum Core Desktop-lompakkoon tai käyttää Ledger Nanoa.

Qtum-projektin viralliset sivut löydät osoitteesta qtum.org. Seuraa myös Qtum-projektia Redditissä sekä Twitterissä. Lisää luettavaa: Forbes.com, Weusecoins.com, Steemit.com – Qtum staking tutorial, fool.com. Artikkelin kuva: kuvakaappaus tästä videosta

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*