Opas: Mikä on Pundi X?

pundi x

Pundi X on mielenkiintoinen kryptovaluutta, joka on noussut kesän 2018 aikana monien tietoisuuteen. Kyseessä on varsin harvinainen kryptomaailman projekti, sillä Pundi X:llä on jo toimiva tuote, jota se on valmistanut tuhansia kappaleita.

Rekisteröidy Binancelle

Pundi X on ERC20-token

Asetetaan Pundi X ensin oikeaan kategoriaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä ei ole kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä. Pundi X:llä ei ole omaa lohkoketjuaan, eli kyseessä on token. Tarkemmin sanottuna ERC20-token, sillä Pundi X on syntynyt Ethereum-alustalla järjestetystä ICO:sta satojen muiden projektien tavoin.

Eri tokeneita yhdistää se, että niiden käyttökohde on tietyn ohjelmiston raamien sisäpuolella. Hyviä esimerkkejä näistä ovat Basic Attention Token, Mithril sekä Populous. Tokenit eivät tarjoa teknisiä innovaatioita tai eroja toisiinsa nähden kryptovaluutoista poiketen. Esimerkiksi Bitcoinin konsensusalgoritmi tai verkon kapasiteeti on hyvin erilainen muihin kryptovaluuttoihin verrattuna. Tokenin arvo muodostuu myös vahvasti ohjelmistosta tai palvelusta, johon se on liitetty.

Token voi toimia myös kryptovaluutan kaltaisessa roolissa. Käyttäjiä voidaan palkita bonusohjelmalla tai sosiaalisessa mediassa tapahtuvista toimenpiteistä. Tämän jälkeen token käytännössä vaihdetaan Bitcoiniin tai muihin kryptovaluuttoihin eli ”oikeaksi valuutaksi”.

Pundi X on kiinalaistaustainen projekti

Pundi X on perustettu vuonna 2016. Pundi Pundi -nimellä toimivan yhtiön takana Zac Cheah -niminen bisnesmies, jolla on pitkä kokemus mobiilipeleistä sekä verkkoselaimista mm. Operan palveluksessa. Toinen perustajista on nimeltään Danny Lim. Pundi X:n päämaja sijaitsee Indonesian Jakartassa, jossa on tällä hetkellä paljon kiinalaisia kryptovaluuttaosaajia. Yhtiön tiimistä löytyy sekä paikallisia että kiinalaisia henkilöitä.

Pundi X:n kehitystyö on lähtenyt liikkeelle vuonna 2017, ja ICO tapahtui tammikuussa 2018. Kyseessä on varsin uusi projekti, mutta tästä huolimatta Pundi X eroaa monesta kilpailijastaan merkittävällä tavalla: yhtiöllä on fyysinen ja toimiva tuote. Eikä vain yksi demokappale, vaan useita tuhansia.

Pundi X keskittyy sijaintinsa puolesta vahvasti Kaakkois-Aasiaan, jossa sen ratkaisuille on valtavat markkinat mm. Indonesian, Thaimaan ja Malesian väestön keskuudessa. Kaakkois-Aasiassa asuu kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka eivät omista pankkitiliä.

Kuinka Pundi X aikoo sitten muuttaa maailmaa? Siitä seuraavassa.

Pundi X tekee kryptovaluuttojen käytöstä helppoa

Pundi X:n bisnesidea on yksinkertaisuudessaan seuraava: yhtiö valmistaa PoS eli Point of Service -päätelaitteita, jotka se haluaa maailman jokaiseen kioskiin, kahvilaan, kauppaan, huoltoasemalle ja niin edelleen.

pundi xpos
Yllä olevassa kuvassa näkyy Pundi XPOS -päätelaite, jonka yhtiö haluaa maailmanlaajuiseen levitykseen.

Maksupäätteen lisäksi järjestelmään kuuluu Pundi Pundi -niminen mobiiliapplikaatio sekä erillinen XPASS-maksukortti. Pundi eroaa esim. Monaco Cardista ja muista Bitcoin debit-korteista merkittävällä tavalla. Kyseessä ei ole pelkästään maksupääte, vaan henkilö voi ostaa sen avulla valittuja kryptovaluuttoja. Eikä tässä vielä kaikki: käyttäjä voi myös vaihtaa kaikki kryptovaluutat fiat-valuutaksi Pundi XPOS-päätelaitteen avulla.

Pundi X ei ole mikään eilen aloitettu projekti, sillä yhtiöllä on jo nyt vahva käyttäjäpohja Kaakkois-Aasiassa.

”Pundi Pundi co-founder Danny Lim told TechCrunch that the company has racked up over 100,000 registered users, of which around 20,000 are actively using the service on a daily basis. “Around 50 percent of our users don’t have credit cards, while probably 30 percent don’t even have a bank account,” Lim said in an interview.”  (Techcrunch)

Alla olevassa videossa Pundi X:n perustaja Zac Cheah demoaa XPOS-päätelaitetta kahvilassa. Kannattaa katsoa video läpi, niin ymmärrät XPOS-terminaalin toiminnan helposti.

Kuten video hyvin kertoo, Pundi XPOS -päätelaite mahdollistaa tuotteiden ja palveluiden maksamisen maksukortin avulla. Toiminnon voi halutessaan suorittaa myös mobiiliapplikaatiolla, joka on yhdistetty korttiin. Jos henkilö haluaa kahvikupin lisäksi kymmenellä dollarilla Bitcoineija – onnistuu! XPOS-pääte on yhteydessä kryptovaluuttapörssiin, josta se suorittaa oston reaaliajassa.

Pundi X haluaa tehdä XPOS-päätelaitteiden olevan niin halpoja, että hinnasta ei muodostu missään vaiheessa este kauppiaille. Lisäksi asiakkaan maksama kryptovaluutta ei ole ongelma, sillä kauppias saa konvertoitua kryptot fiat-rahaksi välittömästi.

Pundi X:n tavoitteena on tehdä kryptovaluuttojen ostosta ja käytöstä niin yksinkertaista, että ne saadaan laajamittaisesti kuluttajien käyttöön. Yhtiön rakentama mobiilisovellus ja kortti toimivat myös pankkitilin korvaajana miljoonille ihmisille.

Pundi XPOS vai Bitcoin-automaatti?

Pundi X on siis Ethereum-lohkoketjussa oleva token, kuten edellä tuli kuvattua. Teknisesti se ei eroa millään tavoin sadoista (tai nykyisin jo tuhansista) Ethereum-tokeneista, joita maailmaan on luotu. Pundi X onkin arvioitava siihen liitetyn teknologian, ohjelmiston ja/tai kehitysyhtiön kautta.

Millaisia kilpailijoita sillä on kryptomaailmassa, ja millaisen ongelman yhtiön kehittämä tuote oikein ratkaisee? XPOS-terminaalin kilpailijana voi nähdä esimerkiksi Bitcoin-automaatit, joita löytyy myös Suomesta. Alla oleva kaavio havainnollistaa niiden eroja.

pundi x vs bitcoin atm

Kryptovaluuttojen kohdalla voidaan verrata lohkoketjun skaalautuvuutta, konsensusalgoritmia yms. teknisiä asioita. Ekosysteemien kohdalla voidaan vertailla esimerkiksi sitä, millä ohjelmointikielillä sen sisälle voidaan luoda dApps-sovelluksia.

Tokenit ovat teknisesti täysin samanlaisia, joten Pundi X ei ole sen nopeampi tai hitaampi kuin mikään muukaan sadoista Ethereum-tokeneista.

Mielenkiintoista Pundi X:n järjestelmässä on mahdollisuus hyödyntää eri kryptovaluuttapörssejä. Alla oleva kuva hahmottaa toimintaa. Henkilön ostaessa kryptovaluutaa XPOS -terminaalin kautta, hinta on voimassa aina 30 sekuntia kerrallaan.

pundi x pörssi

On myös syytä huomioida, että Pundi XPOS-päätelaitteet ovat yhteydessä Ethereumin lisäksi NEM:n lohkoketjuun. NEM Foundation on tehnyt myös äskettäin tilauksen 20.000 XPOS-päätelaitteesta.

Tämän lisäksi yhtiö aikoo rakentaa yhteistyötä Qtum, Achain sekä Stellar Lumensin kanssa. Aikanaan päätelaitteista on mahdollista ostaa BTC, ETH, XEM, LTC, PXS, QTUM, XLM ja ACT-tokeneita. Aivan äskettäin listaan on lisätty myös ZCash.

Pundi X sijoituskohteena

Pundi X on monille varsin tuntematon kryptovaluutta. Projekti on kerännyt tasaisesti kasvavaa huomioita toukokuusta lähtien, ja kurssi huipentui kesäkuun puolivälissä. Pundi X oli parhaimmillaan 0,015 dollaria, mutta artikkelin kirjoitushetkellä hinnasta on sulanut lähes 70 prosenttia parin viikon aikana. Samalla Pundi X on pudonnut tokeneiden top 100 -listalta tuhannen pahemmalla puolelle.

 

Yksi merkittävä syy Pundi X:n raketointiin oli sen listaus Binanceen. Vaihdosta käydään tällä hetkellä lähes 80% ko. pörssissä, joten se on ehdottomasti paras paikka NPXS-tokenin ostoon. Tärkeä bonus: Binance tukee myös Pundi X:n kuukausittaista airdroppia. Uusia tokeneita vapautetaan 7,316 prosentin tahdilla joka kuukausi kaikille Pundi X:n holdaajille.

Koska kyseessä on ERC20-token, voit säilyttää sitä missä tahansa Ethereum-osoitteessa muiden vastaavien tokenien tavoin. MetaMask ja Ledger Nano säilytykseen ja MyEtherWallet transaktioihin on monien käyttämä yhdistelmä.

Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen tuote, joka tähtää kaikkien uneksimaan mainstream-adoptioon. Pundi X haluaa olla kryptovaluuttojen R-Kioski (tai ABC) näin suomalaisittain käännettynä. Jos yhtiö onnistuu tässä missiossaan, se tulee hyödyttämään koko kryptokenttää.

Lopuksi vielä tärkeä kysymys: jos XPOS-terminaalista voi ostaa myös montaa muuta kryptovaluuttaa, niin mihin Pundi X -tokenia tarvitaan?

”Pundi X token’s utility is six-fold: – a bit of it is burnt for every crypto-related TX that happens in through our XPOS – the token is used to list other tokens in our XPOS (for example, QTUM paid us a sum of NPXS to be listed later in our XPOS, this will include future coins that will be listed in our XPOS) – loyalty programs are made & paid with NPXS – Ads that run through our XPOS are also paid in NPXS – future products will be paid with NPXS – claim goods and services from merchants.”

Kuten yllä oleva selvitys kertoo, käyttökohteita siis riittää. NPXS-tokenia käytetään mm. transaktiomaksuissa ja sen avulla voidaan ostaa esim. mainoksia päätelaitteisiin ja rakentaa erilaisia VIP/bonuspiste-ohjelmia.

Pundi X on myös ottamassa askeleita kohti Eurooppaa sekä Yhdysvaltoja, joihin avataan loppuvuoden aikana toimipisteet. Tässä viimeisen uutinen aiheesta. Pundi on myös aloittanut äskettäin yhteistyön WanChainin kanssa, jonka tavoitteena on vaatimattomasti Super Financial Market on the Blockchain.

Pundi X:n viralliset sivut löytyvät osoitteesta pundix.com. Twitter-handle on @PundiXLabs ja Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/PundiX.

Löydät lisää luettavaa seuraavista lähteistä: This startup is bringing Alipay-style QR code payments to Indonesia, Pundi X White paper, Pundi X MediumPundi X Moves Into Europe, Pundi X Review (Youtube), Pundi-X (PXS): Buy Bitcoin Easily (Youtube)

Kuva: Pundi X Medium, Pundi X Youtube, Pundi X White paper

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*