Privaattikolikot sijoituskohteena

älysopimus ethereum privaattiavain

Tässä artikkelissa tutustutaan markkinoiden suosituimpiin privaattikolikoihin. Miksi ne ovat olemassa, miten niiden teknologia toimii ja miltä privaattikolikot vaikuttavat sijoituskohteena? Käymme läpi markkinoiden tunnetuimmat kolikot: Moneron, ZCashin sekä Dashin.

Rekisteröidy Binancelle

Yleistä privaattikolikoista

Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit sekä tokenit.

Valuuttakategoriassa ovat Bitcoinin lisäksi kryptovaluutat kuten Litecoin ja Bitcoin Cash. Niiden on rakennettu puhtaasti P2P-rahaksi ja digitaalisiksi vaihdon välineiksi.

Ethereum on tunnetuin platform. Tämän kategorian projektit ovat käyttöjärjestelmiä älysopimuksille ja hajautetuille applikaatioille (Dapp). Voit ajatella platformin olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat Cardano sekä Binance Smart Chain.

Tokenit luodaan aina platformien sisälle. Niillä ei ole omaa lohkoketjua, ja tokenit (tai poletit) liittyvät oleellisesti johonkin tiettyyn sovellukseen. DeFi-tokenit Aave ja Uniswap ovat hyviä esimerkkejä.

On tärkeä ymmärtää, että eri kategorioissa olevat kryptovaluutat eivät kilpaile keskenään. Litecoin ei kilpaile Ethereumin kanssa eikä Bitcoin Aaveen kanssa. Privaattikolikot muodostavat oman alakategoriansa valuuttojen alle.

Privaattikolikot on luotu myös digitaaliseksi rahaksi, mutta yhdellä tärkeällä erotuksella. Niiden ideana on tarjota käyttäjilleen yksityisyyttä. Privaattikolikot hyödyntävät eri teknologioita häivyttääkseen transaktiodatan lohkoketjusta.

Yksityisyys ei tarkoita rikollisuutta

Privaattikryptojen pointtina on siis anonymiteetti transaktiodataa piilottamalla. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Esimerkiksi Bitcoin, Litecoin tai Bitcoin Cash eivät ole anonyymeja siirtojen osalta. Oikea sana on pseudonyymi. Transaktiot ovat kaikkien nähtävissä, mutta lähettäjää tai vastaanottajaa ei tiedetä. Näin ainakin teoriassa.

Maailmassa on jo useita tekoälyä hyödyntäviä analytiikkafirmoja, jotka pystyvät jäljittämään tehokkaasti transaktioita todellisiin henkilöihin. Privaattikryptot ratkaisevat tämän ongelman. Ne suojaat kolikosta riippuen koko transaktiodatan tai osan siitä.

Anonymiteetti yhdistetään usein rikollisuuteen, mutta tämä on täysin virheellinen yleistys. Meistä jokainen hyödyntää anonymiteettia joka päivä eri puolilla. Haluaisitko sinä esimerkiksi verkkopankkisi datan kaikkien nähtäville? Entä somen-tiliesi privaattiviestit tai sähköpostit?

Sama koskee kryptovaluuttojen maailmaa. Kukapa meistä haluaisi levitellä transaktiodataansa, vaikka se ei sisältäisi mitään rikollista. Olipa transaktion kohteena nettikauppa, kaveri tai kasino, jokainen haluaa varmasti pitää siirtonsa omana tietonaan.

Yksityishenkilöiden lisäksi privaattikolikoita hyödyntävät yritykset. Osassa on myös sisäänrakennettu auditointitoiminto, jonka avulla transaktiodataa voidaan paljastaa esim. kirjanpitoa varten.

Monero (XMR)

Monero on privaattikryptojen kuningas. Voit tutustua Moneroon tarkemmin tästä Bitcoinkeskuksen oppaasta. Kyseessä on monestakin syystä hyvin poikkeuksellinen projekti.

Monero on Bitcoinin ohella yksi harvoista aidosti hajautetuista kryptovaluuttaprojekteista. Niitä ei ohjaa teknologiayhtiö tai yksittäinen henkilö. Yhteistä projekteilla on myös aidosti anonyymi perustaja: Moneron on julkaissut nimimerkki ’thankful_for_today’, Bitcoinin puolestaan Satoshi Nakamoto.

monero

Teknisesti katsottuna, Monero on erinomainen privaattikolikko. Se tarjoaa täyden anonymiteetin kryptovaluuttatransaktioille. Siirrosta peitetään lähettäjä, vastaanottaja sekä siirron summa. Myös lähettäjän IP-osoite on mahdollista suojata eri tavoin.

Monero hyödyntää stealth address ja ring signatures -teknologioita. Stealth address eli häiveosoite on väliaikainen vastaanottajan osoite, josta ei löydy transaktiodataa. Ring signatures sotkee puolestaan lähetyksen osaksi suurempaa joukkoa transaktioita.

XMR-tokenin kurssi saavutti uuden ATH-lukeman (517 dollaria) toukokuussa 2021. Kun katsotaan pidempää aikaväliä ja verrataan Bitcoiniin, XMR on noin 25 % alempana kuin neljä vuotta sitten. Moneron suosion huippu oli tammikuussa 2018 päättyneen altcoin-rallin huipulla. Se on pärjännyt privattikryptoksi erittäin hyvin Bitcoiniin verrattuna.

Zcash (ZEC)

Zcash on markkina-arvoltaan hieman alle puolet Monerosta. Sen ranking on artikkelin kirjoitushetkellä 54, kun Moneron sijoitus on 27. Zcash on ollut aina privaattikategorian selkeä top 3 -kolikko.

Monerolla ja Zcashilla on merkittävä ero kehitystyön osalta. Siinä missä Monero on täysin yhteisövetoinen projekti, Zcashin takana on teknologiayhtiö Electric Coin Co. Kolikon on perustanut vuonna 2016 Zooko Wilcox.

electric coin co

Zcash pohjautuu teknisesti Bitcoiniin. Kyseessä ei kuitenkaan ole Bitcoinin forkki. Vuonna 2017 Zcashista forkattiin kryptovaluutta Bitcoin Private. Se ei ole koskaan menestynyt, vaikka pyrkiikin hyödyntämään Bitcoinin brändiä.

Privaattiominaisuudet tulevat Zcashille sanahirviöstä zk-SNARKs. Teknologian koko nimi on Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge. Zcash on tehnyt tästä oman versionsa, Zerocash-protokollan.

Zcashin merkittävä ero Moneroon tulee suojauksen valinnaisuudesta. Kaikki Zcash-transaktiot ovat lähtökohtaisesti pseudonyymejä, aivan kuten Bitcoinin. Käyttäjä voi halutessaan kytkeä privaattiominaisuudet päälle.

ZEC-token on ollut viime vuosina heikko sijoituskohde. Sen kurssi kohosi tammikuussa 2018 lähes 900 dollariin, mutta nyt pyöritään vain 155 taalan tasolla. Zcash on menettänyt myös Bitcoiniin verrattuna noin 90 prosenttia arvostaan neljässä vuodessa.

Dash (DASH)

Dashin markkina-arvo on artikkelin kirjoitushetkellä lähes identtinen Zcashin kanssa. Dash on rankingiltaan 52 ja markkina-arvoltaan vain pari prosenttia Zcashia suurempi.

Tämä projekti listataan privaattikategoriaan hieman vastentahtoisesti. Dash ei markkinoi itseään Moneron kilpailijana, vaan enemmänkin Litecoinin sekä Bitcoin Cashin vaihtoehtona. Toisin sanoen, Dash sopii monien mielestä yläkategoriaan ’valuutat’.

Dash on Moneron tavoin vanha projekti kryptovaluuttojen maailmansa. Se sai alkunsa jo vuonna 2014. Dashin perustanut Evan Duffield ei ole enää sen johtotehtävissä.

dashpay

Dash syntyi nimellä XCoin ja brändättiin heti Darkcoiniksi korostaen sen privaattiominaisuuksia. Darkcoin antoi kuitenkin turhan negatiivisen sävyn projektille, joten nimeksi muodostui lopulta Dash – digital cash.

Teknisesti kyseessä on Bitcoinia muistuttava kolikko. Dash tuo kuitenkin pöytään masternodet, jotka ovat nimensä mukaisesti verkon johtavia ylläpitäjiä. Masternodet mahdollistavat mm. reaaliaikaiset transaktiot sekä Dashin privaattiominaisuudet.

Dashin käyttämä privaattiteknologia on nimeltään PrivateSend. Se jakaa transaktion pienempiin osiin ja sekoittaa sitten palaset muiden transaktioiden kanssa. Näin lähetys saadaan häivytettyä uteliailta katseilta. Tämä toiminto on valinnainen, eli tavalliset Dashin transaktiot eivät ole anonyymeja.

Dash oli suosionsa huipulla joulukuussa 2017. Tuolloin yhden tokenin arvo oli jopa huikeat 1642 dollaria. Dash oli tuolloin myös yksi markkinoiden top 10 -valuutoista. Nyt Dash-tokenin arvosta on sulanut noin 90 prosenttia. Se on myös menettänyt suurimman osan arvostaan Bitcoiniin verrattuna neljässä vuodessa.

Privaattikryptojen tulevaisuus

Markkinoiden tunnetuimmat privaattikolikot eivät ole olleet kokonaisuutena kovin hyviä sijoituskohteita. Tilanne tuskin muuttuu tulevaisuudessa, sillä niillä on esteinä regulaatio-ongelmia.

Monet kryptovaluuttapörssit ovat jo poistaneet privaattikryptoja listoiltaan. Tämän lisäksi, mm. Coinbasen toimitusjohtaja Brian Armstrong on myöntänyt, ettei voi listata Moneroa vaikka haluaisi. Taustalla ovat paineet regulaattoreiden suunnalta.

Jos privaattikolikot eivät näy suosittujen pörssien listoilla, ne menettävät väistämättä osan potentiaalisesta ostajakunnasta.

Privaattikolikoiden käyttö ei ole myöskään aivan yksinkertaisesta. Esimerkiksi Moneron desktop-lompakko on erittäin raskas, sillä salausalgoritmit vaativat paljon tietokoneen laskentatehoa. Moni amatöörikäyttäjä ei halua nähdä tällaista vaivaa.

Vaikka tietomurtoja nähdään jatkuvasti ja lohkoketjun analytiikka kehittyy, privaattikryptojen suosio ei vaikuta nousevan. Taustalla lienee se, että suurin osa kryptosijoittajista säilyttää nytkin valuuttansa pörsseissä.

Ostamiseen vaaditaan joka tapauksessa KYC-prosessin läpikäynti, minkä lisäksi kuuliainen kansalainen ilmoittaa myös kauppansa verottajalle. Miten paljon iloa privaattikryptoista oikein tavalliselle käyttäjälle on?

Aika näyttää, nouseeko anonymiteetti lähivuosina suurempaan suosioon. Jos kyllä, tämän listan kryptovaluutat tarjoavat potentiaalisia sijoituskohteita.

Image credit: GuHyeok Jeong from Pixabay

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.