blogi
24
tammi
populous

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: mikä on Populous?

Populous on kunnianhimoinen projekti, joka yrittää ottaa siivun 3 biljoonan dollarin kokoisesta yrityslainamarkkinasta. Kyseessä on monien analyytikoiden mielestä yksi tulevan vuoden  ”bubbling under” -tokeneista, jolla on kova kasvupotentiaali valmiista tuotteesta johtuen. Tässä artikkelissa kerrotaan tarkemmin projektin sisällöstä.

Rekisteröidy Binancelle

Populous on Stephen Williamsin perustama

Populous-projektin takana on Populous World Ltd -niminen yritys. Kyseessä on brittiläinen teknologia-alan startup, jonka toimitusjohtajana on yhtiön perustaja, Stephen Williams. Populous on varsin tuore tapaus markkinoilla, sillä yritys on perustettu noin vuosi sitten. ICO järjestettiin vuoden 2017 alkupuolella, tosin kyseessä oli teknisesti ottaen pre-ICO. Kun tarvittava rahoitus saatiin jo sillä, niin varsinaista ICO:ta ei koskaan edes järjestetty.

Populous-projekti on profiililtaan samaa kategoriaa Cindicatorin kanssa. Molemmat hyödyntävät olemassa olevaa blockchain-protokollaa, joka liitetään yhtiön itse kehittämään koodiin. Projektin ytimessä on perustaja Stephen Williamsin rakentama yritysluokitusalgoritmi, joka yhdistää yrityksen informaation Altman Z-Score -kaavaan.

Nimi Populous viittaa koko projektiin sekä taustalla olevaan yritykseen. Se on myös järjestelmässä käytettävä token, josta käytetään pörsseissä lyhennettä PPT. Populous on Ethereum-frameworkin sisään rakennettu järjestelmä, joten PPT-token on myös ERC20-standardin mukainen. Jos Ethereum ei ole sinulle tuttu, niin lue tämä opas: mikä on Ethereum ja miten se eroaa Bitcoinista? Kyseessä on käytännössä ekosysteemi, johon kuka tahansa voi luoda omia ohjelmistojaan sekä Ethereum-standardin mukaisia virtuaalivaluuttoja. Populous on tehnyt juuri näin.

Mistä tässä projektissa on tarkalleen ottaen kyse?

Laskurahoitus on valtava bisnes

Yhtiön kotisivujen mukaan, “Populous is a P2P (peer-to-peer) invoice finance platform.”. Termi invoice financing tarkoittaa suomennettuna laskurahoitusta. Tähän toimintaan tiivistyy koko Populous-järjestelmän syvin olemus.

Yrittäjän ja palkansaajan tulot eroavat toisistaan merkittävällä tavalla. Palkansaajana sinulla on ennalta määritelty tilipäivä joka kuussa, jolloin saat sovitun korvauksen tilillesi. Yrittäjä saa korvauksen työstään vasta sitten, kun loppuasiakas on maksanut laskunsa. Tähän sisältyy aina maksuaika, joka voi olla viikoista pariin kuukauteen. Lisäksi jokainen pienyrittäjä tietää sen, että yhtään laskua ei koskaan makseta ajallaan. Isojen projektien kohdalla yrittäjä voi joutua tekemään töitä kuukausia ilman korvausta, kunnes laskutus saadaan lopulta suoritettua.

Tässä kohtaa mukaan astuu laskurahoitus. Jos yrittäjällä on 10.000 euron arvoinen lasku eräpäivältään kahden kuukauden päähän, hän voi hakea lainaa tätä laskua vastaan. Suomessa vastaavia palveluita tarjoaa useampi eri finanssialan yritys. Tällainen rahoittaja voi ostaa tuon laskun itselleen ja maksaa yrittäjälle esimerkiksi 9.000 euroa välittömästi.

Alaa dominoivat tällä hetkellä pankit ja muut vastaavat yritykset. Lisäksi laskujen kauppa on sidottu eri maiden sisäisiin pykäliin. Populous haluaa iskeä tähän markkinaan, jonka koko on globaalisti 3 biljoonaan dollarin kokoinen. Esimerkiksi Iso-Britanniassa vastaavaa rahoitusta hakee vuosittain 40.000 yritystä.

Populous on laskurahoitus -platform

Populous on siis luonut laskurahoitus-platformin, joka yhdistää laskujen myyjän (yritys) sekä laskujen ostajan (sijoittaja). Tämän lisäksi palapelissä on mukana Populous, joka toimii järjestelmän ylläpitäjänä sekä valvojana. Käytännössä Populous hyväksyy lainanhakijat sekä varmistaa kaikkien osapuolien KYC-prosessin.

Populous-järjestelmän alpha-versio on ollut valmiina viime kesästä lähtien. Kyseessä on ollut toiminnaltaan rajoitettu platform, joka on sisältänyt testidataa. Tuleva beta-versio on hyvin lähellä toimivaa tuotetta. Sen lopullista julkaisua odotetaan parhaillaan.

Käytännössä Populous-järjestelmä toimii laskujen huutokauppana. Lainaa hakevat yritykset listaavat laskunsa järjestelmään, jonka jälkeen sijoittajat tekevät niistä tarjouksen. Sijoittajan sekä lainaa hakevan yrityksen sopimus on Etherum-platformissa oleva smart contract, eli ohjelmoitava älysopimus.

populous poken

Populous-järjestelmässä on kaksi tokenia: Populous (lyhenne: PPT) sekä Poken. Populous on token, jolla käydään kauppaa kryptovaluuttapörsseissä kuten KuCoin, Binance jne. Se ei kuitenkaan ole kryptovaluutta. Kyseessä on token, joka mahdollistaa pääsyn lainamarkkinoille. Populous-token konvertoidaan sijoitusvaiheessa virtuaalivaluutaksi, joka on nimeltään Poken.

Poken on siis järjestelmän sisäinen kryptovaluutta, joka liikkuu lainanhakijan taskuun. Huom. Poken-kryptovaluuttaa voi ostaa myös fiat-rahalla. Populous-järjestelmää voi siis käyttää ilman Populous-tokenia, mutta tällainen henkilö on lainojen huutokaupassa heikommassa asemassa verrattuna PPT-tokenin haltijaan.

Tämän lisäksi on oleellista huomioida Pokenin arvonmääritys; kyseinen kryptovaluutta on sidottu fiat-rahaan. Tämän tempun avulla päästään eroon Populous-tokenin volatiliteetin aiheuttamista ongelmista. Sama idea on käytössä monissa muissakin järjestelmissä, eli pörsseissä kaupattava ”virallinen” token on ns. access-token, jolla päästään käsiksi varsinaiseen järjestelmän kryptovaluuttaan.

Populous-luottoluokituksen ytimessä on Altman Z-Score

Tällainen platform ei voisi toimia ilman asianmukaista luottoluokitusta. Tässä kohtaa mukaan tulee Populous-yhtiön perustajan, Stephen Williamsin, kehittämä algoritmi. Populous on käytännössä niputtanut yhteen XBRL-datan sekä Altman Z-Score -kaavan. XBRL on käytännössä XML-muodossa olevaa dataa yrityksistä, joka sisältää yli 1500 jatkuvasti päivittyvää datapistettä.

Altman Z-Score on puolestaan mekanismi, jonka avulla voidaan laskea yrityksen luottokelpoisuus. Voit lukea lisää aiheesta esimerkiksi tästä Investopedian linkistä. Käytännössä lopputuloksena on alla olevan kuvan mukainen riskiarvio.

altman z-score

Populous-yhtiö toimii platformissa järjestelmänvalvojan roolissa ja hyväksyy kaikki lainanhakijat itse. Laskuja ei siis pääse myymään, jos yrityksen tunnusluvut eivät ole riittävän luotettavia lainan hakemiseen.

Tulevaisuudessa Populous aikoo myös myydä järjestelmän tuottamaa dataa yritysten lainanmaksukyvystä ynnä muusta aiheeseen liittyvästä. Kyseessä on erillinen data platform, jonka keräämää informaatioita on mahdollista ostaa erillisellä PXT-tokenilla. Populous on järjestänyt tähän liittyvän airdropin aivan äskettäin. Tämä medium.com -postaus kertoo aiheesta hieman lisää.

Populous-platformissa on omat heikkoutensa

Mitkä ovat Populous-projektin riskit? Jos Populous saa betansa ulos ja projekti etenee vuoden 2018 aikana odotetusti, se pääsee iskemään potentiaaliseen markkinana hyvistä asetelmista. Kyseessä ei ole kuitenkaan yksinkertainen massatuote, jolle on olemassa miljoonia loppukäyttäjiä. Ongelmaksi voi hyvin tulla kohderyhmän halukkuus käyttää platformia verrattuna perinteisiin rahoitusalan instituutioihin. Asiakasprofiiliksi voi muodosta turhan riskialttiit teknologia-alan yritykset, sillä konservatiivisten firmojen matka käy jatkossa pankinjohtajan juttusille.

Koko projektin ytimessä on yritysten luottoluokitus, jonka on toimittava riittävän vakuuttavasti. Jos maksuhäiriöitä alkaa ilmaantua, niin järjestelmä räjähtää nopeasti. Populouksen on saatava eri yhteistyökuvioiden kautta riittävä määrä käyttäjiä molemmille puolille, jotta markkinapaikka toimii tehokkaasti.

Eräs heikkous on mielestäni Populouksen käyttämä teknologia. Platformin ytimessä olevat komponentit XBRL-data, Altman Z-Score sekä Ethereum platform ovat kenen tahansa käytettävissä. Populous-tiimiä vastaavaa osaamista löytyy tuhansilta muiltakin henkilöiltä. Lisäksi monet tahot hehkuttavat Populous-projektin eroavan muista, koska sillä on valmis tuote. Populous platform ei ole vielä valmis. Virallisen Twitter-kanavan edellinen viesti Beta is coming on päivätty 29. joulukuuta, eikä Populous muutenkaan viestittele sosiaalisessa mediassa yhtä usein kuin muut projektit.

Yksi Populous-projektin suurista mahdollisuuksista on ns. first mover advantage, eli yhtiöllä on tällä hetkellä hyvin vähän kilpailua. Lainarahoitus on valtavan kokoinen markkina, josta on mahdollista kaapata todella arvokas siivu tulevina vuosina.

Artikkelin kirjoitushetkellä ollaan siis tilanteessa, jossa platformin beta-versiota odotetaan julkiseen käyttöön minä hetkenä hyvänsä. Betan toimivuus ja sen saama vastaanotto ovat varmasti avainasemassa yhtiön menestyken kannalta. Populous vaikuttaa potentiaaliselta projektilta, joka on monien ammattilaisten suosiossa tällä hetkellä. Mielestäni sen bisnesmallissa ja teknisessä toteutuksessa vielä jonkin verran epävarmoja osa-alueita, joihin saadaan varmasti lisää valaistusta tulevien kuukausien aikana.

Miten / mistä ostan Populous -tokenia?

Populous-token näyttäisi olevan luonteeltaan erilainen verrattuna moneen muuhun altcoiniin. Sen volyymi on markkina-arvoon suhteutettuna todella pieni, mitä selittää osaltaan beta-version puuttuminen.

Populous on pärjännyt viime aikojen myrskyssä muita suuria kryptovaluuttoja paremmin. Vain VeChain on tarjonnut PPT-tokenia korkeamman tuoton edellisen seitsemän päivän aikana, kun katsotaan top 30 -listan kryptovaluuttoja. Viimeisen kuukauden aikana vain kuusi top 30 -listan kryptovaluuttaa on nostanut arvoaan enemmän kuin Populous (tilastot artikkelin kirjoitushetkellä).

Populous eli PPT -tokenia voi ostaa mm. suosituista Binance sekä KuCoin -pörsseistä (katso koko lista tästä). Koska kyseessä on ERC20-standardin mukainen token, voit hallita sitä MetaMask ja MyEtherWallet -ohjelmistojen avulla.

Somessa kiertävien huhujen mukaan Populous voisi päästä pian jopa Bithumbin listoille. Moni ammattisijoittaja tuntuu olevan Populouksen ratkaisusta innoissaan – myös ”kryptomaailman Nostradamus”, Clif High, näkee sen tulevaisuuden todella ruusuisena. Blokkimedia Youtube-kanava on myös maininnut Populous-projektin useaan otteeseen. Blokkimedia pitää jatkossakin silmällä Populous-projektia tarkasti, joten pistä kanavan videot seurantaan!

  • Päivitys 8.2: beta-version julkaisu alkaa olla lähellä

Populous-projektin viralliset sivut löydät osoitteesta populous.co. Twitter-kanava löytyy handlella @BitPopulous.

Löydät lisätietoa näistä lähteistä: A Financial Revolution is coming (julkaistu ennen ICO:ta)Populous Quick GuidePopulous FAQHow liquidity Pool worksWhat is Populous, Populous beta, Populous – Beginner guide, Populous PXT – the great equalizer. Löydät myös videoita Youtubesta hakusanoilla Populous explained.

Artikkelin kuva: kuvakaappaus populous.co -sivulta


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.