Kryptovaluutat
30
huhti
polygon

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Polygon (MATIC)?

Polygon on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden tunnetuimmista älysopimusalustoista. Polygonin historia ulottuu vuoteen 2017 saakka. Polygonin kehitys on kiihtynyt vuoden 2021 jälkeen, ja projekti on ottanut viime vuosina merkittäviä kehitysaskeleita.

Polygon zkEVM on uusi Ethereumin skaalausratkaisu, jossa yhdistyvät zk-teknologia ja EVM-yhteensopivuus. Polygon kehittää myös toista zk-teknologiaan perustuvaa skaalautuvuusratkaisua, nimeltään Polygon Miden. Polygonin natiivitoken on MATIC.

Polygon on mielenkiintoinen sijoituskohde, jolla on potentiaalia nostaa merkittävästi nykyistä statustaan.

Mikä on Polygon (MATIC)?

Polygon on kryptovaluutta ja yksi markkinoiden tunnetuimmista älysopimusalustoista. Polygon luotiin alun perin Ethereumin sivuketjuksi (sidechain), mutta projekti on kasvanut viime vuosina paljon laajemmaksi. Polygon kilpailee nykyisin suurimpien älysopimusalustojen kanssa. Sen haastajia ovat mm. Cardano, Solana ja BNB Chain.

Polygon joutuu kilpailemaan myös Ethereumin Layer 2 -ratkaisujen kanssa. L2-ratkaisut kuten Base, Arbitrum ja Optimism ovat kasvattaneet merkittävästi suosiotaan. Polygonin vastaus tiukkaan kilpailutilanteeseen ovat uudet tekniset innovaatiot, joita käydään tarkemmin läpi tulevissa luvuissa.

Polygonin natiivitoken on MATIC. Se on peräisin projektin alkuperäisestä nimestä, Matic Network. Uudelleenbrändäys Polygoniksi tapahtui vuonna 2021, mutta tokenin ticker säilyi ennallaan. Polygon ottaa käyttöön POL-tickerin vuoden 2024 lopulla.

Alla on perustietoa Polygonista:

OminaisuusInfo
Perustaja Jaynti Kanani, Sandeep Nailwal ja Anurag Arjun
Kategoria Älysopimusalusta
Ticker pörsseissä MATIC
Kierrossa nyt 9,3 mrd. MATIC
Kierrossa max 10 mrd. MATIC
Ylin hinta (pvm) $2,92 (27.12.2021)
Alin hinta (pvm) $0,003012 (9.5.2019)

Seuraa Polygonin kurssikehitystä tältä sivulta: Polygon kurssi.

MATIC-tokenin rooli on vastaava kuin muiden älysopimusalustojen natiivitokeneilla. Sillä maksetaan Polygonin transaktiomaksut, minkä lisäksi verkon validaattorit steikkaavat MATIC-tokenia, koska kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju.

Tämä artikkeli on aloittelijan opas Polygonista. Käymme läpi Polygonin historian, teknologian sekä tulevaisuudennäkymät.

Polygonin historia

Polygonin historia ulottuu vuoteen 2017 saakka. Intialainen Jaynti Kanani työskenteli tuolloin housing.com-palvelun parissa, mutta hän seurasi tarkasti myös kryptoskenen kehitystä ja erityisesti Ethereumin skaalautuvuusongelmia.

Kanani halusi ratkaista Ethereumin haasteet, eikä hän ollut suinkaan yksin. Moni kryptoprojekti käynnistyi samoihin aikoihin vastaavilla tavoitteilla. Jaynti Kanani otti yhteyttä Sandeep Nailwaliin, jonka hän tunsi jo entuudestaan. Anurag Arjun työskenteli puolestaan samassa konttorissa. Kanani pitchasi heille idean Matic Networkista, ja projekti käynnistyi 2018.

Mihalio Bjelic liittyi hieman myöhemmin mukaan ydintiimiin. Alla on kuva perustajajäsenistä Polygonin verkkosivuilta.

polygon team

Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluuttaprojekteista, jotka ovat lähtöisin Intiasta. Tämä asetti Matic Networkille aivan erityisiä haasteita johtuen maan regulaatiosta. Tiimi joutui rakentamaan projektin hallinnon Intian ulkopuolelle ja varautumaan erilaisiin skenaarioihin.

Intia on myös varsin tuntematon valtio kryptoskenessä. Tämä johti siihen, että Matic Networkilla ei ollut pääsyä tunnettujen enkelisijoittajien taskuille. Projektin ensimmäiset vaiheet olivat taloudellisesti haastavia.

Vuonna 2019 alkoi tapahtua. Matic Networkin sijoittajaksi tuli Coinbase Ventures, joka on yksi alan kuuluisimmista VC-firmoista. Matic Network julkaisi myös MainNetin Alpha-version ja solmi lukuisia yhteistyösopimuksia.

Tärkein tapahtuma oli huhtikuussa 2019 järjestetty IEO Binancen Launchpadilla. Sijoittajille myytiin Matic Networkin 10 miljardista tokenista 1,9 miljardia eli 19%. Vuonna 2020 nähtiin vihdoin MainNet-lanseeraus. Tämä tapahtui kesän ja alkusyksyn aikana vaiheittain.

Matic Network keskittyi aluksi toteuttamaan Proof of Stake -lohkoketjun, joka skaalautuu tuhansiin transaktioihin per sekunti Plasma-teknologian avulla. Tämä lohkoketju linkittyy myös Ethereumiin ja hyödyntää sen turvallisuutta.

Kesällä 2020 käynnistyi DeFi-buumi, joka tukki jälleen Ethereumin lohkoketjun nostaen transaktiokustannukset pilviin. Matic Network pysyi vielä piilossa suurelta yleisöltä, vaikka asetelma oli sen kannalta otollinen.

DeFi-sektori räjähti toden teolla vuoden 2021 alussa, jolloin koko kryptomarkkina raketoi. Myös MATIC-token 10-kertaisti arvonsa parissa kuukaudessa. Samalla sen lohkoketju sai paljon kiinnostusta sekä sijoittajilta että sovelluskehittäjiltä.

Matic Network uudelleenbrändättiin helmikuussa 2021 nimelle Polygon. Sen natiivitoken säilytti silti tickerin MATIC.

Projekti ilmoitti myös laajentuvansa Ethereumin sivuketjusta kohti huomattavasti suurempia käyttötarkoituksia. Termi ”internet of blockchains” on kuultu aiemminkin. Nyt se on myös Polygonin tavoitteena. Samalla projekti astui selkeästi mm. Polkadotin sekä Cosmoksen reviirille.

Ethereum näkyy vahvasti Polygonin taustalla. Tiimin neuvonantajien joukosta löytyy tunnettuja Ethereum-vaikuttajia, kuten Hudson Jameson, Ryan Sean Adams sekä Anthony Sassano.

Polygon ID, Supernets, zkEVM ja Polygon 2.0

Polygonin kehitys on kiihtynyt vuoden 2021 jälkeen, ja projekti on ottanut viime vuosina merkittäviä kehitysaskeleita. Käydään seuraavaksi läpi kolme merkittävää etappia vuosilta 2022-2023, jotka ovat Polydon ID, Supernets, Polygon zkEVM ja visio Polygon 2.0 -versiosta.

Polygon ID

Polygon otti digitaaliseen identiteettiin keskittyvän kehitysaskeleen kesäkuussa 2022 julkaisemalla Polygon ID -ratkaisun. Se mahdollistaa käyttäjille keinon todistaa tiettyjä osa-alueita identiteetistään ilman henkilökohtaisten tietojen paljastamista. Polygon ID antaa käyttäjille mahdollisuuden hallita ja todentaa identiteettiään hajautetusti ja turvallisesti.

online identiteetti

Polygon ID:n avulla käyttäjät voivat esimerkiksi todistaa ikänsä, asuinpaikkansa tai koulutuksensa ilman, että heidän täytyy luovuttaa arkaluonteisia tietoja kolmansille osapuolille. Tämä on hyödyllistä verkossa toimivissa palveluissa, joissa tarvitaan luotettavaa identiteetin todistusta ilman yksityisten tietojen jakamista.

Polygon Supernets

Syyskuussa 2022 Polygon tiedotti työskentelevänsä Polygon Supernet -ratkaisun parissa. Supernetit ovat käytännössä EVM (Ethereum Virtual Machine) -yhteensopivia lohkoketjuja. Supernetien ideana on tarjota sovelluskehittäjille helppo tapa luoda omia lohkoketjujaan ja sovelluksiaan Polygonin skaalautuvuutta hyödyntäen.

Supernetien tavoitteena edistää Polygon-ekosysteemin laajentumista ja monipuolistumista. Se tarjoaa uusia mahdollisuuksia erilaisten sovellusten kehittämiseen. Polygon Supernetit tunnetaan tänä päivänä nimellä Polygon Chain Development Kit (CDK), ja se on saavuttanut suuren suosion sovelluskehittäjien keskuudessa.

Polygon zkEVM ja Polygon 2.0

Polygon julkaisi Polygon zkEVM-skaalautuvuusratkaisun testiverkossaan maaliskuussa 2023. Polygon zkEVM on zk-teknologiaa hyödyntävä ja EVM-yhteensopiva skaalautuvuusratkaisu Ethereumille. EVM-yhteensopivuuden ansiosta sovelluskehittäjille on tarjolla sama käyttökokemus sekä Polygon zkEVM:ssä että Ethereumissa.

Vuoden 2023 kesäkuussa Polygon julkaisi visionsa versio 2.0:sta (tsekkaa myös Bitcoinkeskuksen uutinen aiheesta). Polygon 2.0 pitää sisällään sarjan päivityksiä, joiden tavoitteena on yhdistää kaikki Polygon-ekosysteemin osat toisiinsa Zero-Knowledge -teknologiaa hyödyntämällä.

Polygon 2.0:n keskeisin osa on Polygonin selkärankana toimivan Polygon PoS -verkon päivittäminen zk-teknologiaa tukevaksi. Tämä päivitys tunnetaan nimellä zkEVM Validium. Polygon 2.0 -päivityksessä myös MATIC-tokenin tickeristä tulee POL, minkä lisäksi token saa uutta toiminnallisuutta.

Polygon PoS Chain

Vaikka Polygonin toiminta on laajentunut, Ethereum-sivuketju on yhä Polygonin tunnetuin ja käytetyin ratkaisu. Se tunnetaan nimellä Polygon Pos Chain. Pos Chainin rinnalle on noussut myös Layer 2 -ratkaisuja kuten Base, Arbitrum ja Optimism. Niiden ideana on myös skaalata Ethereumia, mutta toteutus on teknisesti hieman erilainen.

PoS Chain on Proof of Stake -konsensusta käyttävä lohkoketju. Se pystyy käsittelemään noin 7000 transaktioita per sekunti. Tämä on mahdollista, koska Polygonin arkkitehtuurissa vain 7-10 validaattoria luo lohkoja. Ne sijaitsevat tasolla nimeltään Bor Layer. Se tarkoittaa käytännössä samaa kuin Pos Chain.

polygon arkkitehtuuri

Heimdall Layer sisältää 100 eniten MATIC-tokenia steikannutta validaattoria. Tästä joukosta valitaan satunnaisesti Bor Layerin validaattorit, jotka pääsevät luomaan lohkoketjun uudet lohkot Heimdall-tason validaattorit ottavat myös ns. snapshotin Bor Layerista ja lähettävät sen Ethereumin lohkoketjuun. Tämän avulla Polygon Pos Chain hyödyntää Ethereum-lohkoketjun turvallisuutta.

Ethereumin on linkittynyt Polygoniin myös muuten kuin snapshottien kautta. Kuten yllä oleva grafiikka näyttää, steikkaukseen liittyvät älysopimukset (staking contracts) sijaitsevat Ethereumin lohkoketjussa. Polygonin validaattorit steikkaavat MATIC-tokenit siis Ethereumin puolella. Myös lohkopalkkiot (reward contracts) jaetaan siellä.

Steikkauksessa ei ole alarajaa tokenien määrälle. Validaattorin on kuitenkin steikattava riittävästi tokeneita päästäkseen top 100 -listalle. Muussa tapauksessa se ei pääse Heimdall Layerille ja sitä kautta Bor-tasolle luomaan lohkoja.

Piensijoittaja voi myös delegoida omat MATIC-tokeninsa steikattavaksi, mikä on mahdollista muissakin PoS-ratkaisuissa. Polygonin steikkauksesta saa tällä hetkellä noin seitsemän prosentin vuosituottoa.

MATIC-tokenia käytetään Polygon Pos Chainissa myös transaktiomaksujen maksamiseen. Ne ovat pennin murto-osia eli lähestulkoon ilmaisia. MATIC-tokenia käytetään tulevaisuudessa myös muissa Polygonin rakentamissa skaalausratkaisuissa.

Polygon zkEVM

Polygon zkEVM on uusi Ethereumin skaalausratkaisu, jossa yhdistyvät zk-teknologia ja EVM-yhteensopivuus. Polygon zkEVM käynnistyi maaliskuussa 2023, kun Ethereumin perustaja Vitalik Buterin allekirjoitti uuden lohkoketjun ensimmäisen transaktion.

zk (zero-knowledge) -teknologia on herättänyt suurta mielenkiintoa kryptovaluuttojen maailmassa. Se perustuu nollatietotodisteisiin, mikä mahdollistaa transaktioiden tarkistuksen ilman tarkkojen tietojen paljastamista verkon validaattoreille. Tämä yksityisyyden suoja poikkeaa perinteisestä varmennustavasta, jossa kaikki transaktiodata jaetaan validaattoreille.

zk-teknologian hyödyntäminen tarjoaa perinteisiin varmennustapoihin verrattuna useita etuja, kuten paremman tietosuojan, skaalautuvuuden ja turvallisuuden. Alla on kuva Polygonin nettisivulta. Voit tutustua zkEVM-ratkaisuun tarkemmin osoitteessa polygon.technology/polygon-zkevm/.

polygon zkevm

EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. EVM-yhteensopivuus viittaa lohkoketjun kykyyn suorittaa Ethereum-alustalle rakennettuja älysopimuksia. EVM-yhteensopivuutta voidaan pitää merkittävänä ominaisuutena, koska se mahdollistaa sovelluskehittäjille saumattoman siirtymisen Ethereumista EVM-yhteensopiviin lohkoketjuihin. Tämä lisää eri lohkoketjujen välistä yhteensopivuutta ja skaalautuvuutta.

Polygon zkEVM on tällä hetkellä markkinoiden johtavia zkEVM-teknologiaan pohjautuvia skaalautuvuusratkaisuja. Sillä kaavaillaan olevan iso merkitys Polygonin tulevaisuudelle.

Polygon Miden

Polygon kehittää myös toista zk-teknologiaan perustuvaa skaalautuvuusratkaisua, Polygon Miden. Kyseessä on modulaarinen suorituskerros, jonka keskeisimpänä tavoitteena on laajentaa Ethereumin ominaisuuksia. Tähän tavoitteeseen se pyrkii hyödyntämällä mm. rinnakkaista ​​tapahtumien prosessointia ja client-side proving -teknologiaa.

Client-side proving viittaa tilanteisiin, joissa käyttäjä pystyy tuottamaan todisteita tietyn tapahtuman todenperäisyydestä omalla laitteellaan ilman paljastamasta kaikkia yksityiskohtia verkon toisille osapuolille. Teknologia mahdollistaa yksityisyyden säilyttämisen samalla kun varmistetaan tapahtuman oikeellisuus ja turvallisuus.

Alla on kuva Polygonin nettisivuilta. Voit tutustua Miden-skaalausratkaisuun osoitteessa https://polygon.technology/polygon-miden.

polygon miden

Sovelluskehittäjät voivat luoda Midenin avulla yksityisyyttä lisääviä korkean suorituskyvyn sovelluksia erityisesti DeFi ja RWA-sektoriin. zk-optimoitu lähestymistapa mahdollistaa älysopimusten paikallisen suorittamisen ja zk-todisteiden käytön varmennuksessa, mikä parantaa merkittävästi verkon suorituskykyä ja käyttäjien yksityisyyttä.

Polygon Midenin suunnittelussa painotetaan zk-yhteensopivuutta EVM-yhteensopivuuden sijaan. Tämä on samalla myös suurin ero Polygon Midenin ja Polygon zkEVM-ratkaisun välillä.

zk-yhteensopivuuteen keskittyminen EVM-yhteensopivuuden kustannuksella mahdollistaa sellaisten innovaatioiden kehittämisen, jotka olisivat vaikeita tai epäkäytännöllisiä EVM-yhteensopivissa järjestelmissä.

Polygon Midenin kehitystyö on vielä artikkelin kirjoitushetkellä vaiheessa. Sen testiverkon on tarkoitus käynnistyä vuoden 2024 aikana. Polygonin tavoitteena on, että Miden muodostaisi yhdessä zkEVM-ratkaisun kanssa Polygon-ekosysteemin selkärangan.

MATIC-token

Polygonin natiivitoken on MATIC. Kuten aiemmin on mainittu, ticker on peräisin projektin alkuperäisestä nimestä, Matic Network. MATIC-token tuli markkinoille huhtikuussa 2019 Binance Launchpadin kautta. Tokenin allokaatio oli seuraava:

  • 12,0 % steikkauspalkkiot
  • 23,3 % ekosysteemi
  • 21,9 % Polygon Foundation
  • 4,0 % projektin neuvonantajat
  • 16,0 % Polygon-tiimi
  • 3,8 % Yksityissijoittajat
  • 19,0 % Binance Launchpad

MATIC-tokenin maksimimäärä on 10,0 miljardia tokenia. Artikkelin kirjoitushetkellä markkinoilla on jo lähes 9,3 miljardia tokenia. Kaikki muut allokaatiot on jo vapautettu pois lukien steikkauspalkkioiden osuus. Tämä näkyy alla olevassa kuvassa alimpana sinisenä osuutena.

matic supply

Koko MATIC-tokenin varanto on vapautettu markkinoille huhtikuuhun 2025 mennessä. Mitä tämän jälkeen tapahtuu?

Ennen määräpäivää suoritetaan MATIC-tokenin migraatio POL-tokeniksi eli Polygonin ticker vaihtuu. Muutos tapahtuu vuoden 2024 aikana. Tämän jälkeen käynnistyy myös vuosittainen kolmen prosentin inflaatio kattamaan mm. steikkauspalkkioita.

Jos omistat MATIC-tokeneita ja säilytät niitä pörssissä, sinun ei tarvitse tehdä mitään. Jos säilytät tokeneita omassa kryptolompakossasi, on vaihto suoritettava manuaalisesti tai talletettava kolikot esimerkiksi kryptovaluuttapörssiin.

Polygon sijoituskohteena

Polygon on mielenkiintoinen sijoituskohde, jolla on potentiaalia nostaa merkittävästi nykyistä statustaan. Projekti on ottanut viime vuosina valtavia kehitysaskeleita teknisestä näkökulmasta. Tämä ei ole näkynyt Polygonin kurssikehityksessä eikä sen DeFi-markkinan likviditeetissä.

Polygon käyttää paljon resursseja zkEVM-skaalautuvuusratkaisun kehitykseen. Sen tavoitteena on tarjota markkinoiden monipuolisin zk-pohjainen kehitysalusta. zk-pohjaisten skaalautuvuusratkaisuiden potentiaali on monien asiantuntijoiden mielestä huima, joten Polygon on asemoinut itsensä tämän suhteen erinomaisesti.

Polygonin PoS Chain on myös toiminut pitkään ja vakaasti. Se käsittelee miljoonia transaktioita joka päivä.

polygon pos

Sijoittajalle tulee Polygonista helposti mieleen Chainlink, vaikka näillä ei ole mitään suoraa yhteyttä toisiinsa. Molemmat ovat nimittäin erinomaisia projekteja, joiden luulisi olevan markkina-arvoltaan paljon arvokkaampia. Kryptosijoittajien rahat menevät kuitenkin yhä enemmän meemikolikoihin, RWA-sektoriin ja Ethereumin Layer 2 -ratkaisuihin.

Pystyykö Polygon tekemään itsestään yhtä houkuttelevan kryptosijoittajille kuin keväällä 2021?

Polygon on menettänyt viime vuosina merkittävästi asemiaan myös DeFi-sektorissa. Alla on lista markkinoiden suurimmista DeFi-platformeista likviditeetin (TVL) mukaan järjestettynä.

PlatformTokenTVLMarkkinaosuus
Ethereum ETH $50,3 mrd 57,0 %
Tron TRX $9,5 mrd 10,7 %
BNB Chain BNB $5,7 mrd 6,3 %
Solana SOL $4,6 mrd 5,2 %
Arbitrum ARB $3,2 mrd 3,6 %
Blast BLAST $1,3 mrd 1,5 %
Avalanche AVAX $1,2 mrd 1,4 %
Base - $1,2 mrd 1,3 %

Polygon ei mahdu listalla edes top 10 -listalle, ja sen yläpuolelle on noussut Bitcoinin lisäksi jo puoli tusinaa Layer 2 -ratkaisua.

Polygonin haasteena on sen kilpailuedun katoaminen. Se oli vuonna 2021 yksi harvoista ja toimivista Ethereumin skaalausratkaisuista, mikä nosti myös MATIC-tokenin kurssia valtavasti. Markkina on muuttunut kolmessa vuodessa merkittävästi.

Ethereumin Layer 2 -ratkaisut tarjoavat yhtä lailla EVM-yhteensopivan alustan ja mikroskooppisen pienet kulut. Tällä hetkellä lähes puolet Polygonin DeFi-sektorin likviditeetistä on Aave-lainapalvelussa. Onko Aave Polygon-alustalla merkittävästi parempi käyttää kuin esimerkiksi L2-tasoilla? Tuskin.

Polygonissa on kuitenkin potentiaalia. Sen zkEVM-toteutus voi olla massiivinen hitti. Tämän lisäksi Polygon 2.0 -arkkitehtuuri tulee muuttamaan koko ekosysteemiä merkittävästi.

Jos kiinnostut Polygoniin sijoittamisesta, lue tämä aloittelijan opas: Polygon ostaminen. Artikkelissa käydään läpi askel askeleelta, miten Polygonia ostetaan turvallisesti kotimaisesta Coinmotionista.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.