Kryptovaluutat
25
elo
polygon matic

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Polygon skaalaa ja yhdistää lohkoketjut

Matic-nimellä käynnistynyt Polygon on tullut tunnetuksi Ethereumin skaalausratkaisuna. Tässä oppaassa tutustutaan Polygoniin tarkemmin käymällä läpi projektin historiaa sekä teknologiaa. Perehdymme siihen, mitä ongelmia Polygon haluaa ratkaista, ja miten. Artikkelissa luodaan myös katsaus MATIC-tokeniin ja sen käyttötarkoituksiin.

Rekisteröidy Binancelle

Polygon on monipuolinen platform

Asetetaan Polygon ensin oikeaan paikkaan kryptovaluutojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen eri kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.

Valuuttakategoriaan kuuluvat Bitcoinin lisäksi mm. Litecoin ja Monero. Nämä kryptovaluutat on suunniteltu digitaaliseksi rahaksi ja vaihdon välineeksi. Niillä ei ole muita merkittäviä ominaisuuksia sen lisäksi, että ne siirtävät (tai säilyttävät) arvoa digitaalisesti.

Ethereum on puolestaan platform-kategorian johtaja. Platformit ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Platformin voidaan ajatella olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat mm. Binance Smart Chain, Cardano ja Elrond.

Tokenit luodaan aina olemassa olevan platformin sisälle, eikä niillä siis ole omaa lohkoketjua. Hyviä esimerkkejä tokeneista ovat esimerkiksi Chainlink sekä DeFi-tokenit Aave ja Uniswap. Tokenit liittyvät aina oleellisesti tietyn applikaation käyttöön.

Polygon kuuluu selkeästi platform-kategoriaan. Se eroaa kuitenkin tyypillisestä älysopimus-alustasta. Polygon astuu mm. Polkadotin sekä Cosmoksen reviirille, eli projekti haluaa rakentaa lohkoketjuja yhdistäviä ratkaisuja.

Alun perin Matic-nimellä startannut projekti lähti ratkomaan vain Ethereumin skaalausongelmia. Polygon on nykyisin paljon muutakin. Alla on lyhyt infovideo keväältä 2021, jolloin uudelleenbrändäys Polygoniksi tapahtui.

Polygon-alustan natiivitokenina toimii MATIC. Tämä on siis jäänne projektin alkuperäisestä nimestä. Markkinoilla oli jo ennestään kryptovaluutta Polymath (ticker POLY), joten uudelleenbrändäys POLY-tokeniksi ei onnistunut.

MATIC toimii samassa roolissa kuin Ether sekä muut vastaavat platform-tokenit. Sen avulla maksetaan Polygon-lohkoketjun transaktiot, minkä lisäksi MATICia tarvitaan myös steikkaukseen.

Polygonin historia

Polygonin juuret ulottuvat vuoteen 2017. Intialaisen kaivostyöläisen poika Jaynti Kanani työskenteli tuolloin vielä housing.com-palvelun parissa. Hän seurasi kuitenkin tarkasti kryptoskenen kehitystä ja etenkin Ethereumin skaalautuvuusongelmia. Moni pitkän linjan sijoittaja muistaa hyvin, miten Cryptokitties-peli sai Ethereumin tukkoon vuoden 2017 lopulla.

Kanani halusi ratkaista Ethereumin ongelmat, eikä hän ollut suinkaan yksin. Moni projekti käynnistyi samoihin aikoihin vastaavilla tavoitteilla. Jaynti Kanani otti yhteyttä Sandeep Nailwaliin, jonka hän tunsi kryptoskenestä jo aiemmin. Anurag Arjun työskenteli puolestaan samassa konttorissa. Kanani pitchasi heille idean Matic Networkista, ja projekti käynnistyi vuonna 2018.

Mihalio Bjelic liittyi hieman myöhemmin mukaan ydintiimiin. Alla on kuva perustajajäsenistä Polygonin verkkosivuilta. Voit lukea lisää projektin alkuvaiheista tästä haastattelusta.

polygon core team

Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluuttaprojekteista, jotka ovat lähtöisin Intiasta. Tämä asetti Matic Networkille aivan erityisiä haasteita. Myös Bitcoinkeskus on uutisoinut useaan kertaan Intian poukkoilevasta regulaatioista. Välillä kryptovaluutat on bännätty, välillä taas ei. Tiimi joutui rakentamaan projektin hallinnon Intian ulkopuolelle ja varautumaan erilaisiin skenaarioihin.

Intia on myös varsin tuntematon valtio kryptovaluuttaskenessä. Tämä johti siihen, että Matic Networkilla ei ollut pääsyä tunnettujen enkelisijoittajien taskuille. Projektin ensimmäiset vaiheet olivat taloudellisesti haastavia.

Vuonna 2019 alkoi tapahtua. Matic Networkin sijoittajaksi tuli Coinbase Ventures, joka on yksi kuuluisimmista VC-firmoista alalla. Matic Network julkaisi myös MainNetin Alpha-version ja solmi lukuisia yhteistyösopimuksia. Voit lukea lisää tästä blogipostauksesta.

Tärkein tapahtuma oli kuitenkin Binancen Launchpadilla järjestetty IEO. Tämä tapahtui huhtikuussa 2019. Sijoittajille myytiin Matic Networkin 10 miljardista tokenista 1,9 miljardia eli 19%. Projekti keräsi reilut viisi miljoonaa dollaria. Matic-token oli vuoden 2019 aikana eniten tuottanut IEO.

Vuonna 2020 nähtiin vihdoin MainNet-lanseeraus. Tämä tapahtui kesän ja alkusyksyn aikana vaiheittain.

Matic Network keskittyi projetkin alkuvuosina toteuttamaan Proof of Stake -pohjaisen lohkoketjun, joka skaalautuu tuhansiin transaktioihin per sekunti Plasma-teknologian avulla. Tämä lohkoketju linkittyy myös Ethereumiin hyödyntäen siten Ethereum-lohkoketjun vahvaa turvallisuutta.

Kesällä 2020 käynnistyi DeFi-buumi, joka tukki jälleen Ethereumin lohkoketjun nostaen transaktiokustannukset pilviin. Matic pysyi vielä piilossa suurelta yleisöltä, vaikka asetelma oli sen kannalta otolline. Matic-tokenin kurssi oli 1.1.2021 hieman alle $0,02 eli täysin samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

DeFi-buumi räjähti toden teolla vuoden 2021 alussa. Tuolloin myös Matic-token 10-kertaisti arvonsa parissa kuukaudessa. Samalla sen lohkoketju alkoi nousta yhä suuremmaksi puheenaiheeksi, ja projekti alkoi kiinnittää jatkuvasti uusia applikaatioita.

Helmikuussa 2021 otettiin historiallinen askel, kun Matic Network uudelleenbrändättiin Polygoniksi.

Projekti ilmoitti myös laajentuvansa Ethereumin sivuketjusta kohti huomattavasti suurempia käyttötarkoituksia. Termi ”internet of blockchains” on kuultu aiemminkin. Nyt se on myös Polygonin tavoitteena. Samalla projekti astui selkeästi mm. Polkadotin sekä Cosmoksen reviirille.

Ethereum näkyy tästä huolimatta vahvasti Polygonin taustalla. Tiimin neuvonantajien (advisors) joukosta löytyy tunnettuja Ethereum-vaikuttajia, kuten Hudson Jameson, Ryan Sean Adams sekä Anthony Sassano.

Matic-token lähti Polygon-brändäyksen jälkeen huikeaan nousuun. Bitcoinkeskus suositteli sitä myös yhtenä parhaista sijoituskohteista Youtube-kanavamme altcoin-katsauksissa. Lopulta Matic saavutti huikean 2,68 dollarin kurssihuipun toukokuun puolivälissä. Tämä on artikkelin kirjoitushetkellä yhä ATH-lukema. Matic-token nousi siis enemmän kuin 100x alle puolessa vuodessa.

Koska Polygon on EVM (Ethereum Virtual Machine) yhteensopiva, niin Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset on helppo siirtää (kopioida) myös Polygon-lohkoketjuun. Tämän jälkeen käyttäjä voi lähettää tokeninsa Ethereum-lohkoketjusta Polygoniin (ja takaisin) erillisen sillan avulla.

Suosituista DeFi-protokollista mm. Aave, Curve, sekä SushiSwap ovat lanseeranneet jo omat Polygon-versiot. Myös moni muu Ethereum-projekti hyödyntää Polygon-verkkoa nykyisin. Tällä hetkellä (8/2021) Polygon tunnetaan suosituimpana Ethereumin skaalusratkaisuna.

Polygon sidechain

Kuten historiaosiossa kerroimme, Polygon käynnistyi nimellä Matic Network. Sen tarkoituksena oli tarjota Plasma-teknologiaa hyödyntävä skaalausratkaisu Ethereumille. Käytännössä kyseessä on Proof of Stake -konsensusalgoritmia käyttävä lohkoketju. Ratkaisusta käytetään nimitystä sidechain eli sivuketju.

Perusidea on seuraava. Ethereumin lohkoketju on yhä (8/2021) kapasiteetiltaan hyvin rajallinen. Vuonna 2020 käynnistynyt DeFi-buumi on todistanut tämän hyvin. Transaktiomaksut ovat nousseet pilviin, mikä on ajanut piensijoittajia mm. Binance Smart Chainin käyttäjiksi. Äskettäin julkaistu EIP-1559 -päivitys helpottaa ongelmaa hieman, mutta ei lopullisesti.

Bitcoinilla on täysin vastaava ongelma, joka on ratkaistu salamaverkon avulla. Ideana on luoda erillinen verkko (lohkoketju), jonne pääverkkoa kuormittavat transaktiot voidaan siirtää. Näin toimii myös Matic Networkin lohkoketju. Nykyisin se tunnetaan siis nimellä Polygon.

Polygon hyödyntää Plasma-teknologiaa, joka tarjoaa skaalauksen juuri sivuketjujen (sidechain) avulla.

matic plasma

Polygonin lohkoketjusta lähetetään tasaisin väliajoin snapshot eli ikään kuin kuvakaappaus Ethereumin puolelle. Jos Polygonin verkossa tapahtuisi jotain dramaattista, lohkoketju voidaan palauttaa helposti edellisen snapshotin tilanteeseen.

Sivuketjun avulla voidaan ratkaista skaalausongelma luopumatta kuitenkaan Ethereum tarjoamasta turvallisuudesta. Polygonin lohkoketju kykenee parhaimmillaan jopa 7000 transaktioon per sekunti (TPS). Ethereumin lukema on tällä hetkellä noin 15 TPS. Polygon-verkossa liikkuu jo nyt huomattavasti enemmän transaktioita kuin Ethereumin puolella.

Matic-token tulee mukaan Proof of Stake -konsensusalgoritmin myötä. Polygon-verkon validaattorit steikkaavat Matic-tokenia, ja steikkausta voi harrataa myös piensijoittaja esim. pörssien kautta. Matic-tokenia käytetään myös Polygon-verkon transaktiomaksuihin.

Polygon-verkossa voi operoida helposti MetaMask-lompakon avulla, aivan kuten Ethereumin puolella. Voit siirtää tokeneita Ethereum-lompakosta Polygon-lompakkoon erillisen token bridgen avulla. Moni suosittu pörssi (esim. Binance) tukee myös MATIC-tokenin kotiutusta Polygon-verkkoon.

Polygon ja Layer 2 -skaalaus

Polygon haluaa tarjota sivuketjujen lisäksi muita mahdollisuuksia Layer-2 -skaalaukseen. Mukaan tuodaan myös muut suositut Ethereumin skaalausratkaisut, kuten “rollupit” (ZK-Rollups, Optimistic Rollups). Rollup-teknologia varmistaa transaktiot ensin Ethereumin ulkopuolella ja ikään kuin “käärii” ne sen jälkeen Ethereum-lohkoketjuun.

Tässä Finematicsin animaatiovideossa selitetään hyvin erilaiset Ethereumin layer-2 -teknologiat:

Edellä kuvattu Plasmaa hyödyntävä sivuketju on tulevaisuudessa vain yksi skaalausvaihteohto. Rollupien lisäksi Polygon mahdollistaa myös tarkasti räätälöidyt skaalausmahdollisuudet eri projekteille.

Polygoniin liittyvät lohkoketjuverkostot voivat järjestää ketjunsa turvallisuuden kahdella eri tavalla: joko oman konsensusmekanisminsa (stand-alone networks) kautta tai hankkia turvallisuuden erillisenä palveluna (secured chains). Tämä “turvallisuuspalvelu” muistuttaa Polkadotin mallia, jossa pääketju (relay chain) tarjoaa turvallisuuden kaikille Polkadotin sivuketjuille (parachain).

Oman konsensusmekanismin käyttäminen antaa projekteille enemmän itsenäisyyttä ja joustavuutta, kun taas turvallisuuspalvelu nimensä mukaisesti tarjoaa turvallisemman ympäristön, mutta vähentää vastaavasti joustavuutta.

Oma konsensusmekanismi sopii esimerkiksi vakiintuneille projekteille ja yritysten lohkoketjuprojekteille, jotka haluavat pysyä omassa suljetussa lohkoketjussaan. Ne saavat silti hyödyn yhteensopivuudesta Polygon-verkkoon.

Startupit, jotka eivät välttämättä halua investoida omaan lohkoketjuun, sekä turvallisuuteen keskittyvät projektit taas luultavasti hyötyvät eniten Polygonin tarjoamasta turvallisuuspalvelusta.

Polygonin räätälöity kokonaisuus

Tutustutaan vielä tarkemmin Polygonin tarjoamiin mahdollisuuksiin teknisestä näkökulmasta. Polygonissa on ikään kin neljä eri kerrosta, joihin toiset lohkoketjut sekä sovellukset voivat liittyä tavoitteistaan riippuen.

Polygonin arkkitehtuuri on tehty tarkoituksella hyvin abstraktiksi, jotta jokainen projekti voi räätälöidä siitä itselleen tarkoituksenmukaisen. Eri sovellukset haluavat optimoida erilaisia ominaisuuksia.

Polygonin toimintaperiaatteet on selitetty hyvin havainnollistavasti tällä Finematicsin animaatiovideolla:

Ensimmäinen kerroksista on Ethereum-kerros, joka sisältää käytännössä joukon Ethereumin lohkoketjuun ohjelmoituja älysopimuksia. Nämä älysopimukset käsittelevät esimerkiksi transaktioiden lopullisuutta (transaction finality), steikkausta ja kommunikointia Ethereumin sekä eri Polygon-ketjujen välillä (joista lisää hieman myöhemmin).

Ethereum on markkinoiden vahvin ja turvallisin älysopimus-alusta, joten on viisasta ulkoistaa sille sovellusten kannalta kriittisimmät toiminnot.

Toinen kerros on puolestaan “turvallisuuskerros” (security layer). Se toimii rinnakkain Ethereum-kerroksen kanssa ja tarjoaa transaktioiden vahvistamista palveluna (“validators as a service”). Sekä Ethereum-kerros että turvallisuuskerros ovat Polygoniin liittyville projekteille vapaaehtoisia.

Ethereum-kerroksen käyttämisestä voisi hyötyä eniten vaikkapa Polygoniin liittyvä DeFi-protokolla, joka hallinnoi älysopimuksissaan miljardeja dollareita eikä välttämättä halua mahdollisen hakkeroinnin pelossa käyttää omaa konsensusmekanismia vaan turvautuu mieluummin Ethereum-kerroksen tarjoamaan vankkaan turvallisuuteen.

Toisaalta “turvallisuuskerros” saattaisi riittää vaikkapa NFT-markkinapaikalle, joka haluaa optimoida välityskustannukset hyvin mataliksi, mutta joka ei kuitenkaan tarvitse aivan yhtä tiukkoja turvallisuuselementtejä kuin edellä mainittu DeFi-protokolla.

opensea
OpenSea on esimerkki NFT-markkinapaikasta

Kolmas ja neljäs kerros, eli Polygon-kerros ja “toimeenpanokerros” (execution layer) ovat puolestaan pakollisia niille projekteille, jotka liittyvät Polygoniin. Polygon-kerroksessa sijaitsevat kaikki Polygonia käyttävät lohkoketjut. Nämä lohkoketjut muodostavat paikallisesti oman konsensuksensa, mutta hyötyvät silti Polygonin tarjoamasta yhteensopivuudesta toisiin lohkoketjuihin.

Toimeenpanokerros puolestaan tulkitsee ja laittaa toimeen Polygon-ketjujen transaktioita sekä muodostaa yhteyden Ethereumin EVM:ään (Ethereum Virtual Machine). Kyseessä on virtuaalinen prosessori, joka käsittelee älysopimukset. Näin Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset voidaan siirtää suoraan Polygoniin. Tämän ansiosta Polygon on saanut jo niin monta Ethereum-appia alustalleen.

Päällimmäiset kerrokset sopivat hyvin esimerkiksi lohkoketjussa toimivalle videopelille, jolla on oma konsensusmekanisminsa. Koska kyseessä on “vain” videopeli, sen ei välttämättä kannata optimoida laajaan turvallisuuskokonaisuuteen. Pelin toimivuuden kannalta tärkeämpiin äärimmäisen nopeisiin transaktioihin.

Polygonia käyttävät sovellukset

Polygon on kasvanut vuonna 2021 valtavaa vauhtia. Pariin kertaan mainittu EVM-yhteensopivuus on kriittinen osa tätä kasvua. Ethereum-sovellukset on helppo siirtää Polygonin puolelle, ja siltaratkaisut tokenien liikutteluun paranevat jatkuvasti.

Kryptomaailman tärkeimmät infrastruktuuriprojektit löytyvät myös Polygon-alustalta. Nämä ovat indeksointiprotokolla The Graph sekä oraakkelijätti Chainlink.

Löydät markkinoiden suosituimmat Polygon-sovellukset mm. defillama.com-sivustolta. Tämän lisäksi, Dappeja listaa myös awesomepolygon.com. Tarjolla on jo toista sataa mielenkiintoista sovellusta, ja lisää tulee koko ajan. Alla olevassa kuvassa on tilanne artikkelin kirjoitushetkellä.

defillama polygon

Polygon-lohkoketjun sovelluksiin on lukittuna tällä hetkellä noin 4,5 miljardia dollaria kryptovarallisuutta. Tämä TVL-lukema voi tuntua pieneltä suhteessa koko DeFi-markkinaan (150 miljardia dollaria), mutta vertailun vuoksi, Ethereumin TVL oli elokuussa 2020 samalla tasolla. Nyt se on yli 25x suurempi.

Suomalaistaustainen Aave on ylivoimaisesti suosituin Dapp Polygonin puolella. Sen TVL on jo yli kaksi miljardia dollaria. Moni muukin listan sovelluksista on multi-chain Dappeja, eli ne toimivat Polygonin lisäksi myös muissa lohkoketjuissa.

Quickswap on Polygonin versio suositusta Uniswap-pörssistä. Se tarjoaa etenkin piensijoittajille pääsyn treidaukseen lähes nollakuluilla. Uniswapin transaktiomaksut ovat olleet jo pitkään kymmeniä dollareita per treidi, paikoin jopa yli 100 dollaria. Binance Smat Chainin PancakeSwap kilpailee myös samalla idealla.

MATIC-token sijoituskohteena

Vaikka Polygon onkin laajentanut toimenkuvaansa sekä uudelleenbrändännyt nimensä, sen natiivitoken on yhä tickerillä MATIC. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä aloitteleville sijoittajille.

MATIC-tokenilla on selkeät käyttökohteet, joita on jo sivuttu artikkelissa aiemmin. Se toimii Polygonin Plasma-lohkoketjun natiivitokenina. MATICilla maksetaan kaikki verkon transaktiomaksut, eli rooli on sama kuin Etherillä tai Binance Coinilla niiden omissa lohkoketjuissa.

Koska kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju, MATIC-tokenia steikataan verkon validaattoreiden toimesta. Muiden Proof of Stake -platformien natiivitokeneilla on vastaava rooli. Steikkaus lukitsee valtavia määriä tokeneita pois markkinoilta ja luo sille kysyntää.

MATIC-tokenia käytetään myös governance- eli hallintotehtävissä. Sen holdaajaat voivat äänestää tulevista kehityskohteista.

Millainen on sitten MATIC-tokenin potentiaali sijoituskohteena? Alla oleva Coin Bureaun video kannattaa tsekata läpi, sillä se tarjoaa hyvän yleiskatsauksen aiheeseen.

Kuten historiaosiossa kerroimme, MATIC oli keväällä 2021 yksi markkinoiden kuumimpia sijoituskohteita. Tuolloin MATIC oli myös kiistatta aliarvostettu, kun tokenin markkina-arvoa katsoi. Se oli vielä $0,02 -> $0,20 nousunkin jälkeen sijojen 60-70 tuntumassa kryptovaluuttarankingissa.

Artikkelin kirjoitushetkellä MATIC-tokenin kurssi on $1,40. Se on kryptovaluuttarankingissa sijalla 19. On selvää, että ~50 rankingsijan nousu on syönyt parhaan tuottopotentiaalin. Polygon-projektin markkina-arvo on jo yli tuplasti suurempi kuin Cosmoksen, joka toimii hyvin pitkälti samalla sektorilla.

Toisaalta, ”internet of blockchains” -sektorin johtava projekti, Polkadot, on markkina-arvoltaan noin 2,5x Polygonia suurempi. Voisi kuvitella, että MATIC-tokenin arvostus on tällä hetkellä suurin piirtein oikeilla sijaluvuilla. Nousuvaraa varmasti on, mutta 10x tai 100x kaltaiset repäisyt ovat historiaa.

Markkinatilanne on myös muuttunut. Polygon ei ole enää ainoa tarjolla oleva Ethereumin Layer 2 -ratkaisu. Esimerkiksi Uniswap aikoo skaalautua Optimism-yhtiön avulla. Suurin muutos on kuitenkin nopeasti lähestyvä Ethereumin 2.0 -versio.

Ethereum 2.0 saadaan näillä näkymin ulos jo vuoden 2022 alussa. Tämä poistaa Ethereumin tarvetta skaalausvaihtoehdoille, kun sen oma transaktiokapasiteetti nousee niin paljon. Monien mielestä Ethereum 2.0 ei poista tarvetta Polygonille. Tämä jää nähtäväksi.

Jos Ethereum 2.0 vs Polygon -aihe kiinnostaa lisää, tsekkaa yllä olevaa Decryptin artikkeli!

Vuoden 2021 alussa Matic-token oli pahasti aliarvostettu, ja Polygon johtava skaalausratkaisu. Nyt Polygonin markkina-arvo on noussut 100x suuremmaksi, ja kilpailu kovenee. Sijoittajan kannattaa seurata sektoria tarkasti.

MATIC kurssi ja ostaminen

MATIC löytyy nykyisin kaikista markkinoiden suurimmista pörsseistä. Meidän suosituksemme on markkinajohtaja Binance, josta löytyy myös paras likviditeetti. Voit myös steikata MATIC-tokenia Binancen kautta ja kerätä sille mukavaa vuosituottoa.

Osta MATIC Binancesta

Coinbase on puolestaan aloittelijaystävällinen vaihtoehto. Coinbase lisäsi äskettäin myös edellä mainitun Quickswap-pörssin natiivitokenin (QUICK) valikoimiinsa. Jos siis uskot sekä Polygonin että Quickswapin menestykseen, voit ostaa molempia kolikoita Coinbasen valikoimista.

Koska MATIC-token rullaa edelleen myös Ethereum-verkossa, sille löytyy tukea tunnetuimmista lompakoista. Voit käyttää esim. TrustWallet-mobiililompakko tai Exodus -desktop- ja mobiililompakkoa. Kylmälompakko Ledger Nano X tarjoaa ultimaattista turvaa.

Polygonin nettisivut löytyvät osoitteesta polygon.technology. Polygon-uutisia kannattaa seurata virallisen Twitter-tilin sekä Medium-sivun kautta.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.