POLYGON MATIC on tullut monille tutuksi Ethereumin sivuketjuna. Polygon on lohkoketju ja Matic sen natiivitoken. Tässä oppaassa tutustutaan Polygoniin tarkemmin käymällä läpi projektin historiaa sekä teknologiaa. Artikkelissa luodaan myös katsaus MATIC-tokeniin ja sen potentiaaliin sijoituskohteena.
Polygon on monipuolinen platform
Asetetaan Polygon ensin oikeaan paikkaan kryptovaluutojen maailmassa. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen eri kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit.
Valuuttakategoriaan kuuluvat Bitcoinin lisäksi mm. Litecoin ja Monero. Nämä kryptovaluutat on suunniteltu digitaaliseksi rahaksi ja vaihdon välineeksi. Niillä ei ole muita merkittäviä ominaisuuksia sen lisäksi, että ne siirtävät (tai säilyttävät) arvoa digitaalisesti.
Ethereum on puolestaan platform-kategorian johtaja. Platformit ovat käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille ja älysopimuksille. Platformin voidaan ajatella olevan kuin iOS tai Android. Muita tunnettuja platformeja ovat mm. Binance Smart Chain, Cardano ja Elrond.
Tokenit luodaan aina olemassa olevan platformin sisälle, eikä niillä siis ole omaa lohkoketjua. Hyviä esimerkkejä tokeneista ovat esimerkiksi Chainlink sekä DeFi-tokenit Aave ja Uniswap. Tokenit liittyvät aina oleellisesti tietyn applikaation käyttöön.
Polygon kuuluu selkeästi platform-kategoriaan. Se eroaa kuitenkin tyypillisestä älysopimusalustasta, sillä Polygonin suosittu Pos Chain on linkitetty kiinteästi Ethereumiin. Polygon astuu lisäksi Polkadotin sekä Cosmoksen reviirille, eli projekti haluaa rakentaa lohkoketjuja yhdistäviä ratkaisuja.
Polygonin natiivitokenina toimii MATIC. Se on jäänne projektin alkuperäisestä nimestä Matic Network. MATIC-token toimii samassa roolissa kuin Ether sekä muut vastaavat platformien natiivitokenit. Sen avulla maksetaan Polygon-lohkoketjun transaktiot, minkä lisäksi MATICia tarvitaan myös steikkaukseen.
Polygon Matic historia
Polygonin juuret ulottuvat vuoteen 2017. Intialaisen kaivostyöläisen poika Jaynti Kanani työskenteli tuolloin vielä housing.com-palvelun parissa. Hän seurasi kuitenkin tarkasti kryptoskenen kehitystä ja etenkin Ethereumin skaalautuvuusongelmia. Moni pitkän linjan sijoittaja muistaa hyvin, miten Cryptokitties-peli sai Ethereumin tukkoon vuoden 2017 lopulla.
Kanani halusi ratkaista Ethereumin ongelmat, eikä hän ollut suinkaan yksin. Moni projekti käynnistyi samoihin aikoihin vastaavilla tavoitteilla. Jaynti Kanani otti yhteyttä Sandeep Nailwaliin, jonka hän tunsi kryptoskenestä jo aiemmin. Anurag Arjun työskenteli puolestaan samassa konttorissa. Kanani pitchasi heille idean Matic Networkista, ja projekti käynnistyi vuonna 2018.
Mihalio Bjelic liittyi hieman myöhemmin mukaan ydintiimiin. Alla on kuva perustajajäsenistä Polygonin verkkosivuilta. Voit lukea lisää projektin alkuvaiheista tästä haastattelusta.
Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluuttaprojekteista, jotka ovat lähtöisin Intiasta. Tämä asetti Matic Networkille aivan erityisiä haasteita. Myös Bitcoinkeskus on uutisoinut useaan kertaan Intian poukkoilevasta regulaatioista. Välillä kryptovaluutat on bännätty, välillä taas ei. Tiimi joutui rakentamaan projektin hallinnon Intian ulkopuolelle ja varautumaan erilaisiin skenaarioihin.
Intia on myös varsin tuntematon valtio kryptovaluuttaskenessä. Tämä johti siihen, että Matic Networkilla ei ollut pääsyä tunnettujen enkelisijoittajien taskuille. Projektin ensimmäiset vaiheet olivat taloudellisesti haastavia.
Vuonna 2019 alkoi tapahtua. Matic Networkin sijoittajaksi tuli Coinbase Ventures, joka on yksi kuuluisimmista VC-firmoista alalla. Matic Network julkaisi myös MainNetin Alpha-version ja solmi lukuisia yhteistyösopimuksia. Voit lukea lisää tästä blogipostauksesta.
Tärkein tapahtuma oli kuitenkin Binancen Launchpadilla järjestetty IEO. Tämä tapahtui huhtikuussa 2019. Sijoittajille myytiin Matic Networkin 10 miljardista tokenista 1,9 miljardia eli 19%. Projekti keräsi reilut viisi miljoonaa dollaria. Matic-token oli vuoden 2019 aikana eniten tuottanut IEO.
Vuonna 2020 nähtiin vihdoin MainNet-lanseeraus. Tämä tapahtui kesän ja alkusyksyn aikana vaiheittain.
Mainnet is going live!🎉
The launch sequence, starting from 15th May, for Mainnet go-live along with staking & delegation rollout, are explained in the article linked below:https://t.co/zh4cR9V2D4
We are excited to usher in the next era of the exciting journey of Matic! pic.twitter.com/ygDw6uewXo
— Polygon (@0xPolygon) May 12, 2020
Matic Network keskittyi projetkin alkuvuosina toteuttamaan Proof of Stake -pohjaisen lohkoketjun, joka skaalautuu tuhansiin transaktioihin per sekunti Plasma-teknologian avulla. Tämä lohkoketju linkittyy myös Ethereumiin hyödyntäen siten Ethereum-lohkoketjun vahvaa turvallisuutta.
Kesällä 2020 käynnistyi DeFi-buumi, joka tukki jälleen Ethereumin lohkoketjun nostaen transaktiokustannukset pilviin. Matic pysyi vielä piilossa suurelta yleisöltä, vaikka asetelma oli sen kannalta otolline. Matic-tokenin kurssi oli 1.1.2021 hieman alle $0,02 eli täysin samalla tasolla kuin vuotta aiemmin.
DeFi-buumi räjähti toden teolla vuoden 2021 alussa. Tuolloin myös Matic-token 10-kertaisti arvonsa parissa kuukaudessa. Samalla sen lohkoketju alkoi nousta yhä suuremmaksi puheenaiheeksi, ja projekti alkoi kiinnittää jatkuvasti uusia applikaatioita.
Helmikuussa 2021 otettiin historiallinen askel, kun Matic Network uudelleenbrändättiin Polygoniksi. Tämän vuoksi termi Polygon Matic on niin suosittu.
1/ Dear Matic Network supporters and beloved crypto community,
Today is a big day for our project! 🤗
We are excited to announce that we are expanding our mission and technology scope and becoming Polygon – Ethereum’s Internet of Blockchains. 🦄💫 pic.twitter.com/5SfpJtGKcE
— Polygon (@0xPolygon) February 9, 2021
Projekti ilmoitti myös laajentuvansa Ethereumin sivuketjusta kohti huomattavasti suurempia käyttötarkoituksia. Termi ”internet of blockchains” on kuultu aiemminkin. Nyt se on myös Polygonin tavoitteena. Samalla projekti astui selkeästi mm. Polkadotin sekä Cosmoksen reviirille.
Ethereum näkyy vahvasti Polygonin taustalla. Tiimin neuvonantajien (mentors) joukosta löytyy tunnettuja Ethereum-vaikuttajia, kuten Hudson Jameson, Ryan Sean Adams sekä Anthony Sassano.
Polygon päivityksiä 2021–2022
Käydään seuraavaksi läpi viime vuosien merkittävimpiä tapahtumia. Projektin ympärillä on todella tapahtunut paljon. Ensin voidaan nostaa esiin lukuisat eri Ethereumin skaalausratkaisut, joita Polygon on lanseerannut viime vuosina. Alla oleva kuva on Polygonin sivuilta.
Polygon Hermez hyödyntää Zero-knowledge proof -teknologiaa ja tarjoaa yli 2000 TPS -kapasiteetin. Polygon Nightfall on puolestaan instituutioille suunnattu ratkaisu, joka on kehitetty yhteistyössä Ernst & Young -yhtiön kanssa.
Polygon Edge on sen sijaan sovelluskehittäjille tarkoitettu framework. Sen avulla on helppo luoda kustomoituja lohkoketjuja. Edge on kilpailija Cosmos SDK:lle sekä Polkadotin Substratelle.
Polygonilla on ollut myös omat tekniset haasteensa. Projekti ilmoitti paikanneensa vuoden 2021 joulukuussa massiivisen bugin, joka olisi vaarantanut käytännössä kaikki kierrossa olevat MATIC-tokenit. Bugi paikattiin turvallisuussyistä kaikessa hiljaisuudessa.
Tammikuussa 2022 saatiin tärkeä päivitys, kun Polygon implementoi Ethereumista tutun EIP-1559 -päivityksen Polyogon PoS -lohkoketjuun. EIP-1559 päivitys polttaa MATIC-tokeneita jokaisen transaktion yhteydessä.
Helmikuussa Polygon teki peräti 450 miljoonan dollarin rahoituskierroksen. Mukana oli lista alan tunnetuimpia VC-firmoja. Kyseessä on yksi kryptoskenen historian suurimmista ICO:n jälkeisistä rahoituskierroksista.
Somejätti Meta ilmoitti toukokuussa valinneensa Polygonin tekniseksi ratkaisuksi Instagramin tulevalle NFT-integraatiolle. Myös Facebookin NFT-integraatio on työn alla. Polygonin lisäksi mukana ovat kilpailevista lohkoketjuista Ethereum, Solana ja Flow.
Myös suomalaistaustainen Aave on valinnut partnerikseen Polygonin! Aave julkisti toukokuussa Lens-protokollan, joka toimii Polygon-alustalla. Lens tarjoaa työkalut hajautettujen some-appien rakentamiseen.
Kesäkuun lopulla nähtiin lyhyt MATIC-tokenin kurssiralli Polygon ID -julkistuksen yhteydessä.
Polygon ID is live 🔥
Today, we’re announcing the launch of the first Polygon ID integration: @0xPolygonID x @0xPolygonDAO!
Polygon ID is a self-sovereign identity solution powered by ZK cryptography that brings huge potential for DAO governance.
Read on! 🧵
[1/10] pic.twitter.com/XDdBpBiHxn
— Polygon (@0xPolygon) June 22, 2022
Kyseisellä teknologialla on lähes rajattomat mahdollisuudet etenkin DAO-maailmassa. Se tuo turvallisen ja salatun tunnistautumisen Polygon-alustalle sekä EVM-yhteensopiviin lohkoketjuihin. Tämä mahdollistaa DAO-yhteisöissä äänestämisen 1 henkilö = 1 ääni -tapaan. Tällä hetkellä malli on 1 token = 1 ääni, koska tokenin omistajia ei voi identifoida.
Polygon saavutti heinäkuussa 2022 merkittävän virstanpylvään julkaisemalla ensimmäisen zkEVM-alustan. Tämä tarkoittaa käytännössä ZK-Rollups -teknologiaa hyödyntävää lohkoketjua, joka tukee myös älysopimuksia.
Polygon Matic -tokenin historia
Polygon Matic on varsin tuore tapaus markkinoilla. Sillä on kurssihistoriaa vasta noin 3,5 vuoden ajalta (8/2022). MATIC tuli markkinoille huhtikuussa 2019 kurssilla 0,0035 dollaria. Tuolloin järjestettiin historiaosiossa mainittu IEO.
MATIC-tokenin kurssi nousi kesän 2019 aikana jo yli 0,02 dollariin, mutta pyöri noin 0,01 ja 0,02 dollarin välimaastossa aina vuoden 2020 loppuun saakka. Keväällä 2021 nähtiin sitten huikeaa raketointia.
MATIC lähti Polygon-brändäyksen jälkeen hurjaan nousuun saavuttaen 2,5 dollarin kurssihuipun toukokuun puolivälissä. Tämä tarkoittaa yli 100x nousua alle puolessa vuodessa. Kesällä 2021 MATIC romahti muun markkinan mukana, mutta kurssi myös palautui uuden nousurallin myötä syksyllä 2021.
MATIC teki nykyiset ATH-lukemansa marraskuussa 2021 saavuttaen peräti 2,92 dollarin kurssin. Polygon romahti näistä huipuista muun kryptomarkkinan mukana. MATICin kurssi putosi pahimmillaan jo 0,31 dollariin kesäkuussa 2022. Toki, tämäkin kurssi on vielä 10x korkeampi kuin esimerkiksi tammikuun 2021 lukema.
Polygonin kurssi on artikkelin kirjoitushetkellä 0,89 dollaria. Se on noussut kesän 2022 kuopasta lähes 200 prosenttia, mikä on paras lukema markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista.
Polygon PoS Chain
Kuten historiaosiossa kerrottiin, Polygon käynnistyi nimellä Matic Network. Se rakennettiin alun perin Ethereumin sivuketjuksi (sidechain). Vaikka Polygonin toiminta on laajentunut huomattavasti, tämä sivuketju on yhä Polygonin tunnetuin ja käytetyin ratkaisu. Se tunnetaan nimellä Polygon Pos Chain.
Polygon Pos Chainin rinnalle on noussut vuoden 2021 jälkeen myös Layer 2 -ratkaisuja kuten Arbitrum ja Optimism. Niiden ideana on myös skaalata Ethereumia, mutta toteutus on teknisesti hieman erilainen. Kuten päivitykset-osiossa kerroimme, Polygonilta löytyy lisäksi omasta takaa useita erilaisia skaalausratkaisuja.
Polygon PoS Chain on Proof of Stake -konsensusta käyttävä lohkoketju. Se pystyy käsittelemään noin 7000 transaktioita per sekunti. Tämä on mahdollista, koska Polygonin arkkitehtuurissa vain 7-10 validaattoria luo lohkoja. Ne sijaitsevat tasolla nimeltään Bor Layer. Se tarkoittaa käytännössä samaa kuin Polygon Pos Chain.
Heimdall Layer sisältää 100 eniten MATIC-tokenia steikannutta validaattoria. Tästä joukosta valitaan satunnaisesti Bor Layerin validaattorit, jotka pääsevät luomaan lohkoketjun uudet lohkot.
Heimdall-tason validaattorit ottavat myös ns. snapshotin Polygon Pos Chainista (Bor Layer) ja lähettävät sen Ethereumin lohkoketjuun. Tämän avulla Polygon Pos Chain hyödyntää Ethereum-lohkoketjun turvallisuutta.
Ethereumin on linkittynyt Polygoniin myös muuten kuin snapshottien kautta. Kuten yllä oleva grafiikka näyttää, steikkaukseen liittyvät älysopimukset (staking contracts) sijaitsevat Ethereumin lohkoketjussa. Polygonin validaattorit steikkaavat MATIC-tokenit siis Ethereumin puolella. Myös lohkopalkkiot (reward contracts) jaetaan siellä.
Steikkauksessa ei ole alarajaa tokenien määrälle. Validaattorin on kuitenkin steikattava riittävästi tokeneita päästäkseen top 100 -listalle. Muussa tapauksessa se ei pääse Heimdall Layerille ja sitä kautta Bor-tasolle luomaan lohkoja.
Piensijoittaja voi myös delegoida omat MATIC-tokeninsa steikattavaksi, mikä on mahdollista muissakin PoS-ratkaisuissa. Polygonin steikkauksesta saa tällä hetkellä noin seitsemän prosentin vuosituottoa.
MATIC-tokenia käytetään Polygon Pos Chainissa transaktiomaksujen maksamiseen. Ne ovat pennin murto-osia eli lähestulkoon ilmaisia. MATIC-tokenia käytetään tulevaisuudessa myös muissa Polygonin rakentamissa skaalausratkaisuissa.
Polygon ja DeFi
Polygon Pos Chain lähti valtavaan kasvuun kevään 2021 aikana. Tuolloin nähtiin myös laajempi DeFi ja NFT-buumi. Ethereum oli hallinnut näitä markkinoita yli 95 prosentin osuudella aina helmikuuhun 2021 saakka. Nyt Ethereumin siivu on lähes 40 prosenttiyksikköä matalampi. Polygon on yksi markkinoiden suurimmista DeFi-alustoista Ethereumin jälkeen.
Kryptomaailman tärkeimmät infrastruktuuriprojektit löytyvät myös Polygon-alustalta. Nämä ovat indeksointiprotokolla The Graph sekä oraakkelijätti Chainlink.
Suosittu defillama.com-sivusto vertaa DeFi-sektorin kehitystä eri älysopimusalustoilla. Se listaa Polygonille tällä hetkellä 283 eri DeFi-appia. Määrä on kolmanneksi suurin Ethereumin ja BNB Chainin jälkeen. Alla oleva kuva näyttää top 8 -rankinglistan artikkelin kirjoitushetkellä (8/2022).
Polygon on sementoinut asemansa yhdeksi johtavista DeFi-alustoista. Sen markkinaosuus on pyörinyt 2,5-3,0 prosentin välimaastossa vuoden ajan. Polygonin huippu nähtiin keväällä 2021, jolloin se oli BNB Chainin ja Ethereumin ohella ainoa merkittävä DeFi-alusta. Solanan, Avalanchen, Tronin sekä Ethereumin L2 -ratkaisujen nousu on kiristänyt markkinaa kesän 2021 jälkeen.
Polygon Matic sijoituskohteena
Vaikka Polygon on laajentanut toimenkuvaansa sekä uudelleenbrändännyt nimensä, sen natiivitoken on yhä tickerillä MATIC. Tämä saattaa aiheuttaa hämmennystä aloitteleville sijoittajille.
MATIC-tokenilla on selkeät käyttökohteet, joita on jo sivuttu artikkelissa aiemmin. Se toimii ennen kaikkea Pos Chainin natiivitokenina eli MATICilla maksetaan verkon transaktiomaksut. Koska kyseessä on Proof of Stake -lohkoketju, MATIC-tokenia steikataan verkon validaattoreiden toimesta. Steikkaus lukitsee valtavia määriä tokeneita pois markkinoilta ja luo sille lisää kysyntää.
MATIC-tokenia käytetään myös governance- eli hallintotehtävissä. Sen holdaajaat voivat tulevaisuudessa äänestää Polygonin kehityksestä.
Millainen on MATIC-tokenin potentiaali sijoituskohteena? Alla oleva Coin Bureaun video kannattaa tsekata läpi, sillä se tarjoaa hyvän yleiskatsauksen aiheeseen.
Polygon on edennyt parissa vuodessa valtavasti – tätä ei voi kukaan kiistää. Se on noussut yhdeksi markkinoiden suosituimmista DeFi-alustoista ja kerännyt myös instituutioiden kiinnostusta. Yhteistyö Metan kanssa on myös kova juttu. MATIC-token on heijastanut tätä kehitystä; sen kurssi on lähes 50x korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten.
Kaikista MATIC-tokeneista on kierrossa hieman yli 80 prosenttia. Loput tulevat markkinoille seuraavan vuoden aikana. Tästä voi syntyä edelleen myyntipainetta, mutta valtaosa kolikoista on jo onneksi kierrossa.
Polygon saa todennäköisesti nostetta Ethereumin tulevasta The Merge -päivityksestä. On myös syytä huomioida, että skaalausratkaisujen tarve ei vähene mihinkään The Mergen jälkeen. Ethereumin transaktiokapasiteetti ei kasva tämän päivityksen jälkeen lainkaan.
Parhaat MATIC-tokenin ostopaikat:
Kauppapaikka | Likvidit vaihtoparit | Arvosana | Linkki |
---|---|---|---|
![]() | Voit treidata MATIC-tokenia kaikkiin palvelun tukemiin kryptoihin. | Osta MATIC | |
![]() | MATIC / USDT, MATIC / BTC, MATIC / BUSD, MATIC / USD, MATIC / EUR, MATIC / BNB + monia muita | Osta MATIC | |
![]() | MATIC / USD, MATIC / USDT, MATIC / BTC, MATIC / EUR | Osta MATIC |
Niin sanottu Ethereum 2.0 on valmis todennäköisesti vuoden 2023 lopulla. Silloin sen transaktiokapasiteetti on arviolta 100 kertaa nykyistä suurempi. Polygonille sekä Layer 2 -ratkaisuille on tarvetta vielä tämänkin jälkeen. Jos Ethereum ja koko kryptoskene jatkavat kasvuaan, edes 100-kertainen kapasiteetti ei riitä palvelemaan kaikkea Ethereumin liikennettä.
Entä mitkä ovat MATIC-sijoittajan huolenaiheet?
Edellä mainittu Ethereumin skaalaus on yksi niistä. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Layer 2 -ratkaisut kuten Arbitrum ja Optimism kasvavat vauhdilla. Niiden DeFi-likviditeetti (TVL) kasvaa vauhdilla, kun taas Polygonin statistiikka näyttää alas. Polygon Pos Chainin TVL on noin 85 prosenttia alempana kuin kesän 2021 huipulla.
MATIC-tokenin kiinteä katto arveluttaa myös sijoittajia. Kun maksimäärä (10 miljardia) tulee lähivuosina täyteen, mistä saadaan palkkiot verkon validaattoreille? Todennäköisesti projektia ohjaava Polygon Foundation joutuu kustantamaan tätä, jos tokenille ei oteta käyttöön vuosittaista inflaatiota.
Yleisesti ottaen vaikuttaa siltä, että Polygonin suosion huippu osui kevääseen 2021. Tuolloin projekti sai mainetta vähän kilpaillussa DeFi-sektorissa. Myös Ethereumin Layer 2 -ratkaisut olivat vielä testiverkkojen asteella. Nyt kilpailu on kiristynyt todella paljon Polygonin ympärillä.
Markkinoilla on nyt pari kymmentä vakavasti otettavaa älysopimusalustaa. Tämä sektori on todella kilpailtu. Toki, siellä on myös markkinoiden paras kasvupotentiaali.
Se voidaan todeta, että Polygonista löytyy paljon hyvää em. riskien vastapainoksi. Projekti etenee hurjaa vauhtia oikeaan suuntaan. Aiemmin mainittu zkEVM on hyvä esimerkki teknisistä virstanpylväistä. Sijoittajan on syytä olla tarkkana syksyn 2022 aikana Ethereumin The Merge -päivitykseen liittyen. Se voi muuttaa koko älysopimussektorin asetelmia.
Polygon Matic ostaminen ja säilytys
Polygon Matic ostaminen onnistuu nykyisin myös kotimaisen Northcrypton kautta! Tämä palvelu tarjoaa helpon, nopean sekä turvallisen tavan ostaa MATIC-tokenia euroilla. Voit myös swapata muita kryptovaluuttoja (esim. Bitcoin) suoraan Polygoniin.
MATIC-token löytyy myös markkinoiden suurimmista pörsseistä, kuten Binance ja Coinbase.
Koska MATIC-token on myös Ethereum-verkosta, sille löytyy tukea tunnetuimmista lompakoista. Voit käyttää esim. TrustWallet-mobiililompakkoa tai Exodus -desktop- ja mobiililompakkoa. Kylmälompakko Ledger Nano X tarjoaa ultimaattista turvaa.
Polygonin nettisivut löytyvät osoitteesta polygon.technology. Polygon-uutisia kannattaa seurata virallisen Twitter-tilin @0XPolygon kautta.
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!