Polygon (MATIC) kurssi – EUR & USD

Polygonin (MATIC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,003012 (9.5.2019) ja $2,92 (27.12.2021) välillä. Polygon on yksi harvoista, tunnetuista, intialaisista kryptoprojekteista. Polygon on rakennettu alun perin Ethereumin skaalausratkaisuksi. Polygonin kurssi seuraa isossa kuvassa koko kryptomarkkinaa.

Polygon kurssi – historiallinen kehitys

Polygonin (MATIC) kurssi on vaihdellut historiallisesti $0,003012 (9.5.2019) ja $2,92 (27.12.2021) välillä. Tämä tieto pohjautuu Coinmarketcapin dataan.

Polygon tuli markkinoille vuonna 2019 Binance Launchpadin eli IEO:n kautta. Projekti käynnistyi nimellä Matic Network, minkä vuoksi sen natiivitoken on nimeltään Matic. Parhaimmillaan MATIC-tokenin kurssi 10-kertaistui vuonna 2019, ja se oli Binance Launchpadin menestyinen projekti kyseisenä vuonna.

Vuosi 2019 ja 2020 olivat kuitenkin kokonaisuutena varsin hiljaisia. MATIC-tokenin kurssi oli vuoteen 2021 lähdettäessä yhä vain 0,02 dollaria. Alla olevassa kuvassa näkyy Polygonin kurssigrafiikka sen historian ajalta.

polygon kurssi

Vuoden 2021 keväällä nähtiin valtava kryptobuumi, ja Polygon oli yksi sen suurimmista menestyjistä. Polygonin kurssi nousi toukokuussa 2021 lähes 2,5 dollariin, mikä tarkoittaa 100x-nousua tammikuun ensimmäisen päivän lukemasta. Näihin aikoihin projekti myös uudelleenbrändäsi itsensä Matic Networkista Polygoniksi.

Polygonin kurssi sai valtavaa nostetta, koska älysopimusalustojen markkinoilla oli keväällä 2021 vielä vähän kilpailua. Polygonilla oli toimiva tuote, ja se sai aikaan heti useita kumppanuuksia. Tämä sai sijoittajat innostumaan.

Polygonin kurssi saavutti ATH-lukemansa vuoden 2021 viimeisinä päivinä. Tämä oli poikkeuksellista, sillä suurin osa kryptovaluutoista saavutti huippunsa (Bitcoin ml.) marraskuun alussa. Markkina oli romahtanut jo kymmeniä prosentteja joulukuussa 2021, mutta Polygon nousi yleistä kehitystä vastaan uusiin ATH-lukemiin.

Vuoden 2022 aikana Polygonin kurssi laski muun markkinan mukana. MATIC-tokenin kurssi putosi noin $0,34 tasolle eli lähes 90 prosenttia huipuista. Kokonaisuutena Polygon on kuitenkin säilyttänyt asemansa yhtenä markkinoiden top 15 -kryptovaluutoista.

Mikä on Polygon?

Polygon on yksi harvoista, tunnetuista, intialaisista kryptoprojekteista. Se nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2019, jolloin Polygonin IEO järjestettiin Binance-alustalla.

Projekti käynnistyi ensin nimellä Matic Network, ja uudelleenbrändäys Polygoniksi tapahtui helmikuussa 2021. Projekti halusi alleviivata nimenmuutoksella sen laajempia tavoitteita. Polygon tarkoittaa siis koko projektia, Matic puolestaan natiivitokenia.

Polygon kuuluu älysopimusalustojen kategoriaan. Se rakennettiin alun perin Ethereumin sivuketjuksi (sidechain) ratkaisemaan Ethereumin skaalausongelmia. Polygon on EVM-yhteensopiva, eli Ethereum-alustalle rakennetut sovellukset on helppo siirtää (kloonata) myös Polygon-alustalle.

Ethereumin sivuketjua kutsutaan nimellä Polygon PoS Chain. Se on yhä selvästi suosituin ja käytetyin Polygonin tekninen ratkaisu. PoS Chain hyödyntää myös Ethereum-lohkoketjun turvallisuutta ja esimerkiksi PoS Chainin steikkaus suoritetaan Ethereum-alustalla.

Nykyisin Polygon on toteuttanut myös lukuisia muita skaalausratkaisuja, kuten Polygon Hermez, Polygon Nightfall ja Polygon Miden.

Polygonin natiivitoken on MATIC. Sitä käytetään Polygonissa transaktiomaksujen maksamiseen sekä steikkaukseen. Lue projektista lisää Bitcoinkeskuksen Polygon-oppaasta.

Polygon skaalaa Ethereumin

Polygon on rakennettu alun perin Ethereumin skaalausratkaisuksi. Tämä tekninen toteutus tunnetaan nimellä Polygon PoS Chain. Se on onnistunut ”siivoamaan” Ethereumista jo pari miljardia transaktioita olemassaolonsa aikana.

Miksi Ethereumin skaalaus on niin tärkeä asia? Ethereum on maailman suosituin ja käytetyin älysopimusalusta, mutta se on tekniseltä toteutukseltaan pahasti jäljessä kilpailijoitaan. Tähän on myös hyvä syy; Ethereumin lohkoketju käynnistyi jo kesällä 2015.

Ethereumin transaktiokapasiteetti on vain noin 13-14 transaktiota per sekunnissa. Uuden sukupolven älysopimusalustat pystyvät tuhansiin (jopa 10-20.000) TPS-lukemiin.

Polygon Matic mahdollistaa Ethereumin skaalauksen EVM-yhteensopivuuden avulla. EVM on lyhenne sanoista Ethereum Virtual Machine. Tämä virtuaalinen prosessori suorittaa kaikki älysopimusten komennot lohkoketjussa.

Koska Polygon on yhteensopiva Ethereumin kanssa, kaikki Ethereum-sovellukset on helppo kloonata Polygon-alustalle. Tämä johdosta osa käyttäjistä siirtyy käyttämään suosikkisovelluksiaan Polygonin päälle. Se tarjoaa huomattavasti nopeammat transaktiot lähes nollakuluilla.

Polygonin haastajiksi ovat viime vuosina nousseet Layer 2 -ratkaisut kuten Arbitrum ja Optimism. Ne pyrkivät myös skaalaamaan Ethereumin, mutta teknisesti toteutus on hieman erilainen.

Polygon kurssi tulevaisuudessa

Polygonin kurssi seuraa isossa kuvassa koko kryptomarkkinaa. Samaa voidaan sanoa myös muista tunnetuista kolikoista. Vuonna 2022 on tullut selväksi, että kryptovaluuttojen kurssit seuraavat vahvasti osakemarkkinoita. Etenkin, Nasdaq-indeksiä ja teknologiaosakkeita. Sijoittajat näkevät kryptot yhä pääasiassa korkean riskin sijoituskohteena.

Uutta nousumarkkinaa ei tulla näkemään ennen globaalin markkinan laajempaa toipumista. Sijoittajien on odotettava rauhassa keskuspankkien kiristystoimien päättymistä, energiakriisin ratkeamista, Ukrainan sodan loppumista ja niin edelleen.

Polygonin tulevaisuus näyttää tällä hetkellä varsin lupaavalta. Sen PoS Chain on kasvanut tasaisesti ja hyötyy varmasti Ethereumin suosion kasvusta The Merge -päivityksen jälkeen. Polygon on alkanut myös rakentaa muita skaalausratkaisuja. On vaikea nähdä Maticin kurssin romahtavan suhteessa sen pahimpiin kilpailijoihin.

Kenties suurimmat haasteet tulevat ”Ethereumin sisältä” eli muista Ethereumin skaalausratkaisuista. Niin sanotut Layer 2 -ratkaisut ovat kasvattaneet rajusti suosiotaan vuoden 2021 jälkeen kun niiden teknologia on kehittynyt. Nousevatko Optimism ja Arbitrum de facto -skaalausratkaisuiksi Polygonin sijaan?

Sijoittajan kannattaa seurata tarkasti tapahtumia Ethereumin ympärillä. Vaikka Polygon laajenee myös muihin suuntiin, Ethereumin skaalausratkaisujen kehitys vaikuttaa eniten Maticin kurssiin.

Jos olet kiinnostunut ostamaan Polygonia, se onnistuu helposti kotimaisesta Northcryptosta. Lue lisää tästä: Polygon ostaminen.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!