Polkadot yhdistää lohkoketjut

Polkadot on jo vuosia vanha platform-projekti, joka on noussut suuren yleisön tietoon vasta kesällä 2020. Kyseessä on monista kilpailijoista poikkeava ratkaisu. Polkadot pyrkii yhdistämään eri lohkoketjut toisiinsa mielenkiintoisella tavalla. Tämä artikkeli on Polkadot-opas. Käymme läpi projektin historian, teknologian sekä sopivuuden sijoituskohteena.

Rekisteröidy Binancelle

Alla oleva materiaali löytyy myös Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavalta videoformaatissa!

Polkadot on erilainen platform-projekti

Asetetaan Polkadot ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kuten yllä oleva otsikko jo paljastaa, kyseessä on platform-kategorian ratkaisu. Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan, jotka ovat: valuutat, platformit sekä tokenit.

Valuutta-kategoriassa ovat Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash ja vastaavat P2P digivaluutat. Näillä kolikoilla ei ole arvonsiirron lisäksi merkittäviä ominaisuuksia.

Platformien kuningas on Ethereum, ja nämä ovat iOS:n ja Andoridin kaltaisia käyttöjärjestelmiä hajautetuille sovelluksille (Dapp). Niitä kutsutaan myös ohjelmointialustoiksi, frameworkeiksi ja niin edelleen. Tunnettuja platformeja ovat myös EOS, Tezos, Zilliqa, Tron ja NEO.

Tokenit ovat puolestaan rajattuun ohjelmistoon liittyviä kolikoita, joilla on käyttöä (utility, governance) kyseisen applikaation sisällä. Tokenit luodaan aina edellä mainituille platformeille, eli niillä ei ole omaa lohkoketjua.

Polkadot on kiistatta platform, mutta avainsana on tässä kohtaa interoperability eli yhteensopivuus lohkoketjujen välillä. Se ei pyri olemaan Ethereumin tai EOS:n kaltainen yleiskone tai ”world computer”. Alla on esittelyvideo Polkadotin viralliselta Youtube-kanavalta.

Englanniksi käytetään usein termiä ”internet of blockchains”. Polkadot ei ole missään nimessä ainoa projekti, joka haluaa yhdistää lohkoketjut. Bitcoinkeskuksen esittelemät AION ja ICON tarjoavat myös vastaavia ominaisuuksia. Cosmos on myös vahva peluri tässä kentässä.

Polkadot tarkoittaa myös järjestelmän natiivitokenia, josta käytetään lyhennettä DOT. Polkadot-token toimii muiden platformien tapaan järjestelmän virtuaalisena bensana. Sillä maksetaan transaktiot, minkä lisäksi steikkaus ja muu hallinnointi suoritetaan DOT-tokenin avulla.

DOT-tokenin käyttöön palataan vielä artikkelissa tarkemmin. Käydään seuraavaksi läpi projektin historiaa.

Gavin Wood on Polkadotin isä

Polkadot on noussut suuren yleisön tietoisuuteen kunnolla vasta vuoden 2020 aikana. Kyseessä on tästä huolimatta projekti, jonka juuret ulottuvat jo vuosien taakse. Sen perustaja on myös kiistatta yksi kryptoskenen suurista nimistä.

Ethereum on ollut jo pitkään Bitcoinin ohella ainoa todella merkittävä kryptovaluutta. Sen markkina-arvo, sovelluskehittäjien määrä, historia, brändiarvo ym. ovat suuremmat kuin kaikilla kilpailijoille yhteensä.

Polkadotin takana on Gavin Wood, joka oli yksi Ethereumin perustajista. Hän oli projektin käynnistyessä sen CTO ja yksi harvoista alustan kehittäjistä. Eikä tässä vielä kaikki.

Gavin Wood on kirjoittanut Ethereum yellow paperin sekä kehittänyt Solidity-kielen, jolla kaikki Ethereumin älysopimukset ohjelmoidaan. Solidity on merkittävin ohjelmointikieli kryptovaluuttojen maailmassa juuri nyt. Esim. kaikki merkittävät DeFi-protokollat on kirjoitettu Solidity-älysopimuksilla.

Gavin Wood puhuu alla olevalla videolla Polkadotista.

Gavin Woodin ja Ethereumin tiet erosivat pari vuotta projektin perustamisen jälkeen – tammikuussa 2016. Yleisen mielipiteen mukaan, Wood turhautui Ethereum 2.0 -version kehitykseen, joka on vielä pahasti kesken yhä tänäkin päivänä.

Wood alkoi välittömästi työstää omaa visiotaan siitä, millainen Ethereumin pitäisi olla. Näin sai alkunsa Polkadotin white paper, mikä julkaistiin jo lokakuussa 2016. Polkadotin historia ulottuu siis vuosien taakse.

Samoihin aikoihin perustettiin EthCore-kehitysyhtiö, jossa oli Gavin Woodin lisäksi myös muita Ethereumin avainhenkilöitä. Myöhemmin yhtiö sai nimen Parity. Vuonna 2017 perustettiin Web3 Foundation – voittoa tavoittelematon yhdistys Sveitsiin. Sen tarkoituksen on johtaa Polkadotin kehitystä.

Ei ole varsinaisesti yllätys, että Web3 Foundation valitsi Parityn kehittämään Polkadot-ekosysteemiä.

Web3 Foundation järjesti lokakuussa 2017 Polkadot ICO:n. Tuolloin elettiin suurta ICO-huumaa, ja Gavin Woodin nimi toi projektille valtavan potin rahaa, peräti 145 miljoonaa dollaria. Tämä on monta kertaluokkaa suurempi summa kuin keskimääräinen ICO-potti tuohon aikaan.

Projekti sai heti kättelyssä valtavan iskun, sillä suurin osa ICO:ssa kerätyistä varoista katosi kehittäjien käyttämän Polkadot multisig-lompakon hakkerointiin. Kyseessä oli yli 500.000 Ether-tokenia eli tuohon aikaan noin 90 miljoonaa dollaria. Tapaus tunnetaan nimellä Parity wallet hack.

Polkadot oli kärsinyt jo vuonna 2017 vastaavan hyökkäyksen, jossa eri käyttäjät menettivät yli 30 miljoonan dollarin edestä Etheriä.

Tiimi kuitenkin jatkoi kehitystyötään valtavasta iskusta huolimatta. Tämä kannatti, sillä sijoittajilla on riittänyt yhä uskoa projektiin. Polkadot on kerännyt vuonna 2019 ja 2020 yhteensä reilut 100 miljoonaa dollaria uutta rahaa ns. ”private funding” kierroksilla, eli ei ICO:n kautta.

Polkadot on ollut piilossa suuremmalta julkisuudesta oikeastaan kesään 2020 saakka. Silloin projekti julkaisi MainNetin eli tuotantoversion lohkoketjustaan. Aluksi MainNet oli Web3 Foundationin kontrollissa, mutta heinäkuussa 2020 sen hallinta desentralisoitiin.

Gavin Wood twiittasi aiheesta näin:

Polkadot-tokenin kurssi on polkenut lähes paikalleen 140-150 dollarissa vuodesta 2019 kesään 2020 saakka. Kun MainNet saatiin ulos, tokenin kurssi kohosi yli 300 dollariin. Tämän jälkeen kurssi romahti 3 taalaan, mihin löytyy hyvä selitys.

Polkadot on yhteisönsä hallitsema. Se päätti laventaa kierrossa olevien kolikoiden määrää 100x suuremmaksi, jotta DOT-tokenin käyttö olisi käytännöllisempää (vähemmän desimaaleja). Artikkelin kirjoitushetkellä DOT on reilut 6 dollaria, mikä vastaisi 600$ lukemaa vanhalla kurssilla.

Kesän 2020 raketoinnin myötä Polkadot on noussut sijoittajien kiinnostuksen kohteeksi ja kryptovaluuttojen top 20 -listalle.

Tutkitaan seuraavaksi Polkadotin arkkitehtuuria.

Relay chain ja Parachain

Kuten aiemmin on jo mainittu, Polkadot ei ole suora kilpailija esimerkiksi Ethereumille. Polkadot pyrkii rakentamaan arkkitehtuurin, jonka avulla erilaiset lohkoketjut voidaan yhdistää toisiinsa. Kyse ei ole vain siltojen rakentamisesta vaan myös yhteisestä konsensuksesta ja turvallisuudesta.

Polkadotin arkkitehtuuri ei ole varsinaisesti yksinkertainen viritys, mutta pysymme tässä artikkelissa pintapuolisessa kuvauksessa. Voit tutkia aihetta lisää Googlen tai Youtuben kautta.

Koko Polkadot-palapeli koostuu kahdesta ydintermistä, jotka ovat Relay chain ja Parachain. Alla oleva kuva on Polkadotin white paperista, joka auttaa ymmärtämään rakennetta paremmin.

polkadot relay chain

Relay chain on koko arkkitehtuurin ydin. Se on ikään kuin ”master blockchain”, joka antaa raamit koko järjestelmälle ja huolehtii myös sen turvallisuudesta. Parachain on puolestaan Relay chainiin yhteensopiva lohkoketju, ”side chain”, jonka voi luoda periaatteessa kuka tahansa.

Parachainit voivat lähettää dataa toisiin parachaineihin. Koko parachainien verkko on yhteydessä Relay chainiin, jonne myös kaikki transaktiot lähetetään hyväksyttäviksi.

Jokaisessa parachainissa on sen omat node-palvelimet eli validaattorit. Näitä kutsutaan Polkadot-arkkitehtuurissa nimellä Collator (kts. yllä oleva kuva). Ne hoitavat lähettävät ko. parachainin transaktiodatan Relay chainin validaattoreille, jotka vahvistavat ne Polkadot-lohkoketjuun. Kaikki järjestelmän nodet käydään vielä läpi hieman myöhemmin.

Alla oleva video selittää hyvin Relay chain ja parachain -ekosysteemin. Klippi pitäisi alkaa kohdasta 12:43.

Relay chainin sisällä olevat validaattorit ovat siis vastuussa koko arkkitehtuurin ylläpidosta. Jokainen validaattori on vastuussa tietyn parachainin datasta, mutta nämä vastuut kiertävät satunnaisesti. Näin varmistetaan se, että tietyt validaattoorit eivät voi hyväksyä yhteistyössä virheellistä dataa.

Polkadot Bridge, Substrate ja Sharding

Edellä kuvattu rakenne voi muistuttaa lukijaa teknologiasta, joka tunnetaan nimellä sharding. Esimerkiksi Zilliqa ja Elrond hyödyntävät shardingia juuri nyt – Ethereum niin ikään tulevassa 2.0 -versiossaan.

Polkadot on hieman vastaavalla tavalla ”sharded blockchain”, mutta teknisesti varsin erilainen. Tavallisesti käytössä on vain yksi lohkoketju, joka on jaettu pieniin osiin (= shard). Kun järjestelmä jaetaan sirpaleisiin, se mahdollistaa transaktioiden käsittelyn samanaikaisesti useissa eri lohkoissa. Tämä moninkertaistaa järjestelmän kapasiteetin perinteiseen malliin verrattuna.

Polkadotissa yksi sirpale (shard) on käytännössä kokonaan oma lohkoketjunsa. Näitä kutsutaan siis nimellä parachain.

Kaikki Polkadotin parachainit ovat yhteensopivia, koska ne on rakennettu Substrate-arkkitehtuurin avulla. Muistatko historiaosiosta Parity-teknologiayhtiön? Substrate on Parityn luoma framework, jonka avulla on helppo rakentaa oma lohkoketju, joka on yhteensopiva Polkadot-verkkoon.

Polkadotin ajatus on siinä, että jokainen parachain voidaan optimoida tiettyä käyttötarkoitusta varten. Ne voivat sisältää myös oman tokeninsa ja muita ominaisuuksia, joita toiset parachainit eivät sisällä. Substrate yhdistää tämän kaiken teknisesti.

polkadot-network

Yllä oleva kuva on Polkadotin Twitter-tilin taustana. Iso rengas on Relay chain, johon on kiinnittynyt parachaineja.

Entä sitten alussa mainittu termi ”interoperability” eli yhteensopivuus muiden lohkoketjujen kanssa? Tässä kohtaa mukaan tulee Polkadot Bridge eli kirjaimellisesti silta. Jos katsot edellisessä osiossa olevaa kuvaa, sen alareunassa näkyy silta Ethereum-lohkoketjuun.

Polkadot on luonut erillisen XCMP (Cross-Chain Messaging Passing) -protokollan, jonka avulla eri lohkoketjut voidaan yhdistää Polkadot-arkkitehtuuriin. Polkadot Wiki sisältää aiheesta lisää informaatiota.

Tällä hetkellä Polkadot on tehnyt töitä Ethereum-yhteensopivuuden kanssa, mutta tämä vaihe on vielä alkutekijöissään. Tällä hetkellä idea on siinä, että muut lohkoketjuprojektit rakentaisivat oman parachaininsa, jonka kautta niiden data saataisiin yhdistettyä toisiin lohkoketjuihin. Eli parachainit toimisivat linkkeinä eri ekosysteemien välillä.

Polkadotin konsensus: GRANDPA ja nodet

Kerrataan vielä Polkadotin konsensusta erillisenä kokonaisuutena, vaikka tätä sivuttiin jo aiemmissa kappaleissa. Kyseessä kun on varsin monimutkainen järjestelmä muihin platformeihin verrattuna.

Polkadot on siis Proof of Stake -konsensukseen pohjautuva 3. sukupolven platform. Käytännössä kaikki muutkin platformit luottavat PoS-konsensukseen pl. Ethereum, joka siirtyy siihen 2.0 -versionsa myötä.

Polkadotin PoS-variantti on nimeltään GRANDPA. Se on lyhenne sanoista GHOST-based Recursive Ancestor Deriving Prefix Agreement. Ei kannata kuitenkaan antaa nimen hämätä, sillä GRANDPA on kaikkea muuta kuin hidas ja kankea. Sen avulla saadaan ”instant finality” eli lohkojen välitön lopullisuus ilman odottelua uusista lohkoista.

Jos tutkitaan verkon nodeja, niin Polkadot-arkkitehtuurissa on neljä erillistä toimijaa: Nominator, Validator, Collator, Fisherman. Palataan jälleen tähän Polkadot white paperin kuvaan, joka esiteltiin aiemmin.

polkadot relay chain

Nominator on Relay chainissa eli ”pääketjussa” oleva toimija. Nominator-noden tehtävänä on valita yksinkertaisesti Relay chainin validaattorit. Nominator-rooliin päästäkseen on steikattava tietty määrä DOT-tokenia.

Validator noden roolia sivuttiin jo aiemmin. Ne ovat siis Relay chainin validaattoreita, jotka hyväksyvät parachaineista tulevan transaktiodatan. Näet ne yllä olevan kuvan keskellä kolmioina. Validatorin rooli on siis pitkälti sama kuin muissakin Proof of Stake -ratkaisuissa, ja Polkadotinkin tapauksessa validaattoriksi pääsee steikkaamalla DOT-tokenia.

Collatorin rooli on sama kuin Validatorin, mutta Collator toimii parachainin sisällä. Collator lähettää kaiken hyväksymänsä datan validaattoreille. Fisherman on puolestaan Collatoria valvova taho, eli se toimii niin ikään parachainissa. Löydät nämä kuvan vasemmasta ylänurkasta vihreillä symboleilla.

Yhteenvetona: Collator ja Validator ovat käytännössä transaktiodataa keräävät tahot. Fisherman ja Nominator puolestaan toimivat valvovissa rooleissa.

Tulevaisuudessa Polkadot-ekosysteemi voi laajentua siten, että Relay chain “master-lohkoketjun” alla on muita Relay chaineja, joiden alla on parachaineja ja taas uusia Relay chaineja. Ajattele joulukuusen muotoista rakennetta, jonka huipulla on yksi johtava lohkoketju ja sen alapuolelle  haarautuu aliketjuja. Konsensus muodostuu tällaisessa järjestelmässä todella monimutkaiseksi, eikä se ole vielä tämän päivän juttu.

Polkadot hallinto

Polkadot on herättänyt sijoittajien kiinnostuksen monestakin eri syystä. Yksi merkittävä tekijä on koko ekosysteemin hallinto, joka eroaa merkittävästi kilpailijoista.

Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, lohkoketjuprojektit ovat keskitetyn hallinnon takana. Kehitystä vie eteenpäin fintech-yhtiö ja sitä valvoo yleensä erillinen yhdistys. Perustaja on useimmiten kehityksen ”ylipappi”, kuten vaikkapa Ethereumin tapauksessa.

Jotkut projektit ovat implementoineet järjestelmän, missä kyseisen valuutan holdaajat / steikkaajat saavat äänestää kehityksestä. Tällaista organisaatiota kutsutaan nimellä DAO (decentralized autonomous organization). Dash on yksi tunnetuimmista ja Polkadot pyrkii myös samaan.

Polkadotin ”master-ketjussa” eli Relay chainissa on sisäänrakennettu, läpinäkyvä äänestysmekanismi. Siihen voivat ottaa osaa kaikki DOT-tokenin holdaajat. Hallinnosta löytyy paljon tietoa Polkadot Wikistä.

Äänestyksessä on mukana mielenkiintoinen elementti, kuten näkyy alla olevasta kuvasta (Lähde: Polkadot Wiki).

polkadot-governance

Mitä pidemmäksi aikaa DOT-tokenit lukitsee, sen suurempi paino äänillä on.

Polkadotin hallinnossa on kahdenlaisia toimijoita: Council Members ja Technical Committee. Ensin mainitut neuvoston jäsenet edustavat passiivisia tokenin holdaajia. Niillä on kaksi tärkeää roolia: tehdä itse kehitysehdotuksia (referendum) sekä käyttää veto-oikeutta kaataakseen vahingollisia ehdotuksia.

Tekninen komitea koostuu tiimeistä, jotka kehittävät aktiivisesti Polkadotia. Sillä on valtava tehdä pikaehdotuksia (emergency referendum), joilla voidaan tarpeen vaatiessa korjata esim. järjestelmän kriittinen bugi.

Järjestelmä osoitti äskettäin toimivuutensa, kun DOT-tokenin holdaajat äänestivät aiemmin mainitusta 100x muutoksesta yksikköhintaan. Kyseinen päivä (21.8.2020) sai nimen Denomination Day.

On myös syytä mainita, että jokainen verkon parachain voi luoda oman hallintomallinsa.

Polkadot sijoittaminen ja Kusama

Polkadot on noussut kesän 2020 aikana kuin tyhjästä kryptovaluuttojen top 30 sijoille ja sijoittajien tietoisuuteen. Kyseessä on pitkän historian omaava projekti, joka hyötyy valtavasti Gavin Woodin nimestä. Tämän herran meriitit painavat vaakakupissa todella paljon.

Polkadot ei ole suinkaan ainoa lohkoketjuja yhdistävä protokolla, kuten aiemmin on todettu. Se on kuitenkin todella vahva peluri tässä sektorissa ja saanut yllättävän nopeasti todella kovan aseman markkinoilla.

On myös syytä mainita Polkadotiin oleellisesti liittyvä sivuhaara nimeltään Kusama. Chico Crypto -kanava esittelee sen lyhyesti seuraavalla videolla (pitäisi alkaa kohdasta 1:43).

Kusama on ikään kuin Polkadotin TestNet eli testiverkko. Projektit voivat luoda oman parachainin ensin Kusaman puolelle ja testata kaikkia Polkadotin ominaisuuksia ja esim. omaa hallintomalliaan. Kusamalla on oma token, jolla on jo nyt todella paljon arvoa: KSM-token on kolminkertaistanut arvonsa elo-syyskuun 2020 aikana!

Kyseessä on siis paljon enemmän kuin leikkikenttä. Virallisesti Kusamaa kutsutaan seuraavasti: “A canary network for Polkadot experiments”. Voit tutustua Kusamaan tarkemmin osoitteessa kusama.network.

Polkadotin DOT-token on mielenkiintoinen sijoituskohde, koska sillä on paljon käyttöä pelkkien transaktiomaksujen lisäksi. Tilanne on sama tietysti muillakin Proof of Stake -ratkaisuilla, eli DOT-tokenin steikkaus nodeille sekä hallintoa varten poistaa sitä markkinoilta ja nostaa kurssia tarjonnan pienentyessä.

On myös syytä huomata, että parachainin perustamiseksi joutuu myös lukitsemaan DOT-tokeneita merkittävän määrän. Eli: transaktiomaksut, steikkaus (nodet), hallinto ja parachainit – neljä eri syytä, joiden vuoksi Polkadotia ostetaan pois markkinoilta.

Jos kiinostut Polkadotista sijoituskohteena niin tutustu ensin muihin lohkoketjujen yhdistämisestä haaveileviin projekteihin. ICON, AION Network sekä erityisesti Cosmos ovat varteenotettavia kilpailjoita.

On mielenkiintoista nähdä, miten nämä projektit onnistuvat houkuttelemaan muita ekosysteemejä rakentamaan linkkejä omalle alustalleen. Etenkin DeFi-sektorin kasvu pakottaa pian yhä useamman protokollan hakemaan skaalautuvuutta muista Ethereumiin yhteensopivista ratkaisuista..

Polkadot kurssi ja ostaminen

 

Polkadot oli varsin hankalasti saatavilla ennen kesää 2020, mutta nykyisin DOT löytyy useista johtavista pörsseistä. Paras ostopaikka on markkinoiden ykköspörssi Binance, joka tukee talletuksia kryptovaluuttojen lisäksi luottokortilla ja SEPA-pankkisiirroilla.

Osta Polkadot Binancesta

Yhdysvaltalainen Kraken lisäsi myös Polkadotin tarjontaansa kesällä 2020. Kyseessä on yksi markkinoiden vanhimmista toimijoista. Krakenin ja Binancen lisäksi myös Bittrex on kelpo vaihtoehto.

Polkadotin säilytykseen löytyy mukavasti eri vaihtoehtoja. Polkwallet ja Trustwallet ovat hyviä lompakkoja mobiililaitteisiin. Atomic Wallet on puolestaan DOT-tokenia tukeva desktop-ilmaislompakko. Löydät kaikki eri käytössä olevat Polkadot-lompakot tästä linkistä.

Seuraa projektia sosiaalisessa mediassa, niin pysyt kärryillä tärkeistä tapahtumista. Twitter-handle on @Polkadot ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/dot/. Virallinen nettisivu on polkadot.network.

Kannattaa myös tsekata alla oleva Coin Bureaun Polkadot-opas. Myös tässä Hashoshin haastattelussa käy läpi hyödyllisiä asioita projektista.

 

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.