Kryptovaluutat
03
tammi
polkadot 2.0

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on Polkadot (DOT)?

Polkadot (DOT) on kryptovaluutta ja Layer 0 -lohkoketju. Polkadotin on perustanut Gavin Wood, joka on myös yksi Ethereumin perustajista. Relay chain on Polkadotin arkkitehtuuria hallitseva lohkoketju.

Kaikki applikaatiot rakennetaan Polkadotin arkkitehtuurissa parachaineihin. Parachainien huutokaupat käynnistyivät marraskuussa 2021. Polkadotin testiverkko (canary network) on nimeltään Kusama. Polkadot 2.0 on Polkadotin historian tärkein päivitys.

Polkadot on erittäin mielenkiintoinen projekti kryptovaluuttojen maailmassa.

Mikä on Polkadot (DOT)?

Polkadot (DOT) on kryptovaluutta ja Layer 0 -lohkoketju. Sen tavoitteena on ratkaista ongelma fragmentoiduista lohkoketjuista ja mahdollistaa helppo tietoliikenne niiden välille. Polkadotin lisäksi markkinoilla on muutamia muitakin Layer 0 -kategorian projekteja, joista tunnetuin on Cosmos.

Polkadotin ratkaisu lohkoketjujen interoperability-ongelmaan on ympäristö, jossa jokainen sovellus saa oman lohkoketjunsa. Näitä kutsutaan parachaineiksi. Jokainen parachain yhdistyy verkoston muihin parachaineihin relay chainin avulla. Relay chain tarjotaa konsensuksen, turvallisuuden sekä datansiirrot koko ekosysteemille.

Relay chainin turvallisuudesta vastaavat Polkadotin validaattorit, jotka steikkaavat DOT-tokenia. Polkadot-verkon natiivitoken DOT on myös nimeltään Polkadot.

Perustietoa Polkadotista:

OminaisuusInfo
Perustaja Gavin Wood
Kategoria Layer 0 (interoperability)
Ticker pörsseissä DOT
Kierrossa nyt 1,4 mrd. DOT
Kierrossa max Ei maksimimäärää
Ylin kurssi (pvm) $55,00 (4.11.2021)
Alin kurssi (pvm) $2,69 (20.8.2020)

Löydät Polkadotin ajantasaisen kurssin tästä linkistä: Polkadot kurssi.

DOT-token toimii järjestelmässä myös hallinnollisessa roolissa eli governance-tokenina. DOT-tokenin holdaajilla on oikeus osallistua Polkadotin kehitykseen ja äänestää teknisistä yksityiskohdista ja uusista päivityksistä.

On hyvä huomioida, että DOT-tokenilla ei ole maksimimäärää tarjonnan osalta. Polkadotin inflaatio vaihtelee riippuen steikattujen tokenien määrästä, mutta inflaatio ei ole koskaan yli 10 % vuositasolla.

Polkadotin historia

Polkadotin on perustanut Gavin Wood, joka on myös yksi Ethereumin perustajista. Hän oli Ethereumin käynnistyessä sen CTO ja yksi harvoista alustan kehittäjistä. Eikä tässä vielä kaikki. Gavin Wood on myös kirjoittanut Ethereum yellow paperin sekä kehittänyt Solidity-ohjelmointikielen, jolla kaikki Ethereumin älysopimukset koodataan.

Alla on kuva Gavin Woodista.

gavin wood

Gavin Woodin sekä Ethereumin tiet erosivat tammikuussa 2016. Yleisen mielipiteen mukaan Wood turhautui Ethereum 2.0 -version kehitykseen, joka on kesken yhä tänäkin päivänä. Wood alkoi työstää omaa visiotaan siitä, millainen Ethereumin pitäisi olla. Näin syntyi Polkadotin white paper lokakuussa 2016.

Samoihin aikoihin perustettiin EthCore-kehitysyhtiö, jossa oli Gavin Woodin lisäksi myös muita Ethereumin avainhenkilöitä. Myöhemmin yhtiö sai nimen Parity. Se vastaa käytännössä Polkadot-ekosysteemin rakentamisesta.

Vuonna 2017 perustettiin Web3 Foundation. Kyseessä on voittoa tavoittelematon yhdistys Sveitsissä, joka ohjaa Polkadotin kehitystä. Web3 rahoitti mm. vuonna 2021 yli sataa eri projektia, jotka rakentavat applikaatioita Polkadot-ekosysteemiin.

Web3 Foundation järjesti myös lokakuussa 2017 Polkadotin ICO:n. Tuolloin elettiin suurta ICO-huumaa, ja Gavin Woodin nimi toi projektille valtavan potin rahaa, peräti 145 miljoonaa dollaria. Tämä on monta kertaluokkaa suurempi summa kuin keskimääräinen ICO-potti tuohon aikaan.

Projekti sai heti kättelyssä valtavan iskun, sillä suurin osa ICO:ssa kerätyistä varoista katosi kehittäjien käyttämän multisig-lompakon hakkerointiin. Kyseessä oli yli 500.000 Ether-tokenia eli tuohon aikaan noin 90 miljoonaa dollaria. Tapaus tunnetaan nimellä Parity wallet hack. Polkadot oli kärsinyt jo vuonna 2017 vastaavan hyökkäyksen, jossa eri käyttäjät menettivät yli 30 miljoonan dollarin edestä Etheriä.

Tiimi kuitenkin jatkoi kehitystyötään valtavasta iskusta huolimatta. Tämä kannatti, sillä sijoittajilla on riittänyt yhä uskoa projektiin. Polkadot keräsi vuonna 2019 ja 2020 satoja miljoona dollareita uutta rahaa private funding -kierroksilla.

Polkadot oli piilossa suurelta yleisöltä aina kesään 2020 asti. Silloin projekti julkaisi MainNetin eli tuotantoversion lohkoketjustaan. Aluksi MainNet oli Web3 Foundationin kontrollissa, mutta heinäkuussa 2020 sen hallinta desentralisoitiin.

MainNet-julkaisun lisäksi toinen merkittävä tapahtuma on parachain-huutokauppojen käynnistyminen. Tämä prosessi saatiin vihdoin liikkeelle marraskuussa 2021, ja ensimmäiset parachainit käynnistyivät joulukuussa 2021.

Seuraava merkittävä askel on Polkadot 2.0. Perustaja Gavin Wood esitteli konseptin ensimmäistä kertaa kesällä 2023.

Polkadotin relay chain 

Relay chain on Polkadotin arkkitehtuuria hallitseva lohkoketju. Relay chain ei ole älysopimusalusta, joten relay chainin päälle ei rakenneta sovelluksia.

Polkadotin arkkitehtuurissa jokainen hajautettu sovellus (dapp) saa oman lohkoketjunsa. Niitä kutsutaan parachaineiksi. Toteutus eroaa merkittävästi Ethereumista, Solanasta ym. tyypillisistä  älysopimusalustoista. Niissä kaikki sovellukset rakennetaan yhden ja saman lohkoketjun päälle.

Relay chainia voisi kutsua nimellä ’master chain’, ja parachainien voi ajatella olevan sen sivuketjuja (sidechain). Relay chain huolehtii koko Polkadot-ekosysteemin turvallisuudesta. Parachainien transaktiot validoidaan relay chainin toimesta.

Polkadot käyttää NPoS eli Nominated Proof of Stake -konsensusalgoritmia. Se muistuttaa suosittua Delegated Proof of Stake (DPoS) -ratkaisua.

polkadot npos

Sekä DPoS että NPoS -toteutusten perusidea on sama: lohkoketjua ylläpitää tietty määrä validaattoreita. Nämä puolestaan steikkaavat natiivitokenia. Polkadotin mallissa validaattoreiden valinta toimii hieman eri tavalla, minkä lisäksi DPoS-ratkaisussa validaattoreita on usein vain pari kymmentä. Polkadotissa on satoja validaattoreita.

Validaattoriksi pääsy edellyttää riittävää tukea (panosta = stake) valitsijoilta, joita kutsutaan nimellä nominator. Jokainen nominator joutuu lukitsemaan vähintään 120 DOT-tokenia. Tämän jälkeen se voi steikata tokenit jopa 16 eri validaattorille. Jokaisen validaattorin täytyy steikata vähintään 350 DOT-tokenia.

With Polkadot’s Nominated Proof of Stake, nominators select up to 16 validators they trust, and the network will automatically distribute the stake among validators in an even manner. Polkadot uses tools ranging from election theory to game theory to discrete optimization, to develop an efficient validator selection process that offers fair representation and security, thus avoiding uneven power and influence among validators. Another key difference in Polkadot’s Nominated Proof-of-Stake in that nominators are subject to loss of stake if they nominate a bad validator. (Lähde: Polkadot)

Polkadotin mallissa myös verkon ylläpitäjien (validator) valitsijoilla (nominator) on riski menettää osan tokeneistaan, jos heidän äänestämänsä taho osoittautuu vihamieliseksi. Vastaavaa ei ole käytössä DPoS-ratkaisuissa.

Jokaisessa parachainissa on vielä omat validaattorinsa. Näitä kutsutaan Polkadot-arkkitehtuurissa nimellä collator. Ne lähettävät ko. parachainin transaktiodatan relay chainin validaattoreille, jotka vahvistavat ne Polkadot-lohkoketjuun.

Relay chainin sisällä olevat validaattorit ovat siis vastuussa koko arkkitehtuurin ylläpidosta. Jokainen validaattori on vastuussa tietyn parachainin datasta, mutta nämä vastuut kiertävät satunnaisesti. Näin varmistetaan se, että tietyt validaattorit eivät voi hyväksyä yhteistyössä virheellistä dataa.

Polkadotin parachainit

Kaikki applikaatiot rakennetaan Polkadotin arkkitehtuurissa parachaineihin. Jokaiselle sovellukselle on tarjolla oma parachain, mikä voidaan myös kustomoida sen tarpeisiin. Parachaineilla on myös omat natiivitokeninsa eli ne ovat kaikin puolin täysiverisiä älysopimusalustoja.

Jokainen parachain linkittyy järjestelmän ytimessä olevaan relay chainiin. Alla olevassa kuva havainnollistaa arkkitehtuuria hyvin. Siinä on esimerkin vuoksi kuusi eri parachainia (A,B,C,D,E,F), joiden keskellä oleva harmaa rengas on relay chain.

polkadot parachains

Parachaineja voi olla nykyisessä Polkadotin arkkitehtuurissa maksimissaan 100 kappaletta. Niitä on olemassa myös kolmea eri tyyppiä: common good parachain, parathread sekä ”tavallinen” parachain.

Common good parachain on ns. yleishyödyllinen parachain, joka tarjoaa koko ekosysteemille tärkeitä toimintoja. Se voi olla esimerkiksi Polkadotin ja Ethereumin välinen silta. Tällaisia slotteja on varattu arviolta 10-20 kappaletta. Jokainen common good parachain valitaan erikseen Polkadotin hallintomekanismin kautta.

Parathread on käytännössä sama asia kuin parachain, mutta niitä myydään halukkaille maksua vastaan. Näitä on myös arviolta 10-20 kappaletta.

Parachaineista käydään puolestaan huutokauppaa. Tämä käydään läpi tarkemmin seuraavassa kappaleessa. Parchaineja on tarjolla arviolta 70-80 kappaletta. Tarkka lukema riippuu common good parachain sekä parathread -lohkoketjujen määrästä.

Kaikki Polkadotin parachainit ovat yhteensopivia, koska ne on rakennettu Substrate-arkkitehtuurin avulla. Substrate on Parityn luoma työkalu, jonka avulla on helppo rakentaa lohkoketju Polkadotin ekosysteemiin. Sitä voi verrata esimerkiksi kilpailija Cosmoksen SDK:hon.

Polkadot on luonut erillisen XCM-protokollan, minkä avulla parachainit voivat kommunikoida keskenään. Polkadot Wiki sisältää aiheesta lisää informaatiota.

Parachain-huutokaupat ja PLO

Parachainien huutokaupat käynnistyivät marraskuussa 2021. Ensimmäiset parachainit menivät projekteille nimeltään Acala, Clover, Moonbeam, Astar sekä Parallel.

Kuten edellisessä kappaleessa kerrottiin, parchaineille on tarjolla slotteja vain rajoitetusti. Teoriassa 100 kappaletta, mutta parathreadit sekä common good parachainit vievät tästä osan. Parachainit jaetaan huutokaupassa, jossa maksuvälineenä toimii DOT-token.

Parachain auction toimii tyypillisen huutokaupan tavoin. Kuka tahansa voi osallistua siihen ja steikata omat DOT-tokeninsa haluamalleen projektille. Eniten DOT-tokeneita kerännyt projekti voittaa huutokaupan. Käytössä on satoja vuosia vanha candle auction -malli, jossa huutokauppa loppuu satunnaisella ajanhetkellä ennen virallista päättymispäivää.

Tämä Coin Bureau -kanavan video käy läpi Parachain-huutokaupat perusteellisesti.

huutokauppa

Huutokauppoihin liittyy myös termi PLO – Parachain Loan Offering. Kyseessä on käytännössä joukkorahoitusmekanismi. Yksittäinen projekti voi ostaa vain rajallisen määrän DOT-tokeneita, joten se voi houkutella sijoittajia mukaan PLO:n avulla.

PLO toimii siten, että sijoittaja lukitsee DOT-tokeneita haluamansa projektin ”tilille” parachain-huutokaupassa. Jos ko. projekti ei voita huutokauppaa, sijoittaja saa tokeninsa takaisin automaattisesti. Jos sijoittaja onnistui ”betsaamaan voittavaa hevosta”, hänen tokeninsa lukitaan.

PLO on tietyllä tapaa hämäävä termi, sillä parachainin voittanut projekti ei saa sijoittajien varoja käyttöönsä. Ne ovat sen sijaan lukittuna koko leasing-ajan, mikä on Polkadotin tapauksessa 96 viikkoa eli kaksi vuotta. Voittanut projekti ei siis omista parachainia ikuisesti vaan liisaa sen 96 viikoksi.

Mikä hyöty tästä on sitten sijoittajalle? Koska jokaisella parachainilla on oma natiivitokeninsa, PLO:hon osallistunut sijoittaja saa itselleen voittaneen projektin parachainiin luotuja natiivitokeneita. Mitä enemmän DOT-tokeneita sijoitti, sen enemmän saa tokeneita itselleen. Kun leasing-aika on ohi, PLO-sijoittaja saa myös tokeninsa takaisin.

Joku voi nähdä PLO:n riskittömänä sijoituksena, sillä sijoitettuja DOT-tokeneita ei lainata tai menetetä missään vaiheessa. Lisäksi bonuksena tilille tulee voittajaprojektin natiivitokeneita. Todellinen riski on tietysti 96 viikon lukitus. Jos Polkadot ei maistu enää sijoituskohteena ja haluaisit joku päivä myydä DOT-tokenisi, ne on lukittu.

Huom. Tässä kappaleessa kuvatut huutokaupat poistuvat Polkadot 2.0 -päivityksen myötä.

Polkadot vs. Kusama

Polkadotin testiverkko (canary network) on nimeltään Kusama. Vaikka Kusama linkittyykin paperilla Polkadotiin, kyseessä on itsenäinen lohkoketju. Sillä on myös oma natiivitokeninsa KSM. Kusaman ja Polkadotin eroja kuvailtiin seuraavasti ennen Polkadot MainNetin lanseerausta.

Kusama and Polkadot are independent, standalone networks built on very similar codebases, but Kusama has faster governance parameters and lower barriers to entry. While Kusama is wild and fast, Polkadot is more conservative, prioritizing stability and dependability, with slower, more methodical governance and upgrade processes. Kusama is great for bold experimentation and early-stage deployment. Polkadot is designed for stable execution of risk-averse, high-value applications.

Kaikilla muillakin blockchain-projekteilla on omat Testnet-verkkonsa. Niiden idea on jokseenkin sama, eli testata uusia päivityksiä ekosysteemiin. Kusaman rooli on kuitenkin astetta tärkeämpi johtuen Polkadotin poikkeuksellisesta infrastruktuurista.

Kusama tarjoaa projekteille alustan testata toimintaansa ja samalla vakuuttaa potentiaalisia Polkadot-sijoittajia ko. sovelluksen hyödyllisyydestä. Näin niiden on helpompi saada myös sijoittajia taakseen parachain-huutokaupassa. On myös hyvä muistaa, että Kusamalla on käytössä niin ikään omat parachain-huutokauppansa.

Gavid Wood mainitsee videolla yhden tärkeän syyn Kusaman olemassaololle. Perinteisen Testnetin ongelmana on se, että tiettyjä toimintoja on vaikea testata ilman mitään arvomekanismia. Testnetissä toimitaan ns. leikkirahalla eli arvottomilla tokeneilla, joita sovelluskehittäjät voivat luoda testausta varten.

Tällaisessa ympäristössä on vaikea testata miten esim. steikkaus ja muut hallintotoiminnot käytännössä pelaavat. Kusama tarjoaa ratkaisun tähän ongelmaan, koska se on testiverkko vain paperilla. KSM-tokenin markkina-arvo on tällä hetkellä yli miljardi dollaria. Kusama siis yhdistää perinteisen testiverkon sekä tuotantovalmiin verkon hyvät puolet.

On syytä kuitenkin aina muistaa, että Kusama toimii nimenomaan projektien ponnahduslautana Polkadotiin. Se ei kilpaile muiden älysopimustalustojen kanssa eikä ole erityisen arvokas ilman Polkadotin menestystä.

Polkadot 2.0

Polkadot 2.0 on Polkadotin historian tärkein päivitys. Se koostuu useista eri päivityksistä, jotka muuttavat Polkadotin ydintoimintoja, parantavat järjestelmän skaalautuvuutta. Polkadot 2.0 tuo myös positiivisia arvonarjureita DOT-tokenille. Käydään seuraavaksi läpi Polkadot 2.0:n tärkeimmät pointit.

Tärkein uudistus on konsepti nimeltään Agile Coretime. Sen tarkoitus on korvata edellä kuvatut parachain-huutokaupat.

agile coretime

Agile Coretime tarkoittaa käytännössä täysin uudenlaista markkinapaikkaa. Sen tarkoituksena on ratkaista kaksi merkittävää ongelmaa:

  1. Uusien projektien tulo Polkadot-ekosysteemiin
  2. Järjestelmän resurssien käyttö

Uusien projektien on vaikea päästä Polkadot-ekosysteemiin parachain-huutokauppojen korkean kynnyksen vuoksi. Uudessa ratkaisussa jokainen projekti voi ostaa järjestelmän resursseja (coretime & blockspace) tarpeen mukaan. Tämä mahdollistaa asteittaisen kasvun.

Toinen ongelma on resurssien (laskentateho) jakautuminen tasaisesti eri parachainien välille. Tämä ei ole optimaalista eikä tehokasta. Jatkossa jokainen parachain voi hankkia vain tarvitsemansa resurssit ja lisätä niitä askel kerrallaan.

Agile Coretimen odotetaan parantavan Polkadotin transaktiokapasiteettia jopa kymmeniin tuhansiin transaktioihin per sekunti. Voit lukea aiheesta lisää Polkadotin sivuilta.

Myös DOT-tokenin holdaajille on luvassa hyötyjä. DOT-token toimii uuden markkinapaikan valuuttana, minkä lisäksi suurin osa resurssihankintoihin käytetyistä tokeneista poltetaan. Polkadot ottaa käyttöön hieman vastaavan token burn -mekanismin kuin Ethereum. Mitä enemmän DOT-tokenia käytetään, sitä enemmän sitä myös tuhotaan.

Polkadot 2.0 sisältää myös asynchronous backing -nimisen päivityksen, joka tehostaa parachainien datankäsittelyä. Se mahdollistaa transaktioiden priorisoinnin muuttamalla käsittelytavan synkronisesta asynkroniseksi. Päivityksen odotetaan pudottavan Polkadotin lohkoaikaa 12 sekunnista 6 sekuntiin.

Polkadotin sijoituskohteena

Polkadot on erittäin mielenkiintoinen projekti kryptovaluuttojen maailmassa. Projekti oli pitkään työn alla ja piilossa suurelta yleisöltä. Vasta MainNet-julkaisu kesällä 2020 nosti Polkadotin todella esiin. DOT-token on ollut vuodesta 2021 lähtien tukevasti kryptovaluuttojen top 15 -rankinglistalla.

Sijoittajan on tärkeä ymmärtää Polkadotin kilpailuasetelman muutos. Perinteisesti se ei ole ollut suora kilpailija Ethereumia, Solanaa, Cardanoa ja muita älysopimusalustoja vastaan. Polkadotin sektorina toimiva ”Layer 0” tai ”internet of blockchains” on huomattavasti kapeampi.

Tilanne on kuitenkin muuttunut Layer 2 -ratkaisujen suosion kasvaessa. Ethereum toimii nyt hieman vastaavassa roolissa kuin Polkadotin relay chain. Ethereum on ”master chain”, johon Layer 2 -lohkoketjut linkittyvät. Vastaavaa kehitystä on nähtävissä myös muilla älysopimusalustoilla.

Näillä toteutuksilla on toki eroja. Esimerkiksi Polkadotin järjestelmässä parachaineilla voi olla omat tokeninsa. Tämän lisäksi parachainit linkittyvät toisiinsa eri tavalla kuin Ethereum ja Layer 2 -tasot.

Layer 2 -ratkaisut eivät siis suoraan korvaa Polkadotin toteutusta, mutta markkinatilanne on kiistatta muuttunut sitten Polkadotin MainNet-lanseerauksen vuonna 2020.

Jos katsotaan puhtaasti Layer 0 -sektoria, Polkadotin asema on pysynyt markkinoilla vahvana. Cosmoksen suunnalta tulevaa kilpailua ei ole syytä väheksyä, mutta Polkadot on tälläkin hetkellä markkina-arvoltaan lähes kolme kertaa suurempi.

Polkadot 2.0 -päivityksellä tulee olemaan merkittävä rooli Polkadotin lähitulevaisuuden kannalta. Se tekee myös DOT-tokenista houkuttelevamman sijoituskohteen. Agile Coretime -konsepti voi houkutella myös institutionaalisia sijoittajia.

Jos haluat ostaa Polkadotia, aiheesta löytyy yksityiskohtainen aloittelijan opas, Polkadot ostaminen. Artikkeli opastaa sinut askel askeleelta DOT-tokenin hankintaan Binance-pörssistä.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Antti Hyppänen

Antti Hyppänen on Bitcoinkeskuksen perustaja ja päätoimittaja. Antti on tuottanut sivustolle artikkeleita vuodesta 2017 lähtien. Hän seuraa kryptomarkkinoita vuoden jokaisena päivänä ja vastaa myös Bitcoinkeskuksen sometilien ylläpidosta. Antti ei ole maksimalisti minkään kryptovaluutan osalta vaan tarkastelee kryptoja objektiivisesti. Antin sijoitusprofiili on "buy & hold", eli hän ei treidaa tai vivuta. Kryptoportfolio sisältää suurimmaksi osaksi Bitcoinia ja Ethereumia. Antti seuraa myös aktiivisesti makrotalouden tapahtumia. Kiinnostuksen kohteita ovat kryptovaluuttojen lisäksi kulta, hopea sekä Yhdysvaltojen osakemarkkinat.