Polkadot (DOT) kurssi – EUR & USD

Polkadotin (DOT) kurssi on liikkunut historiallisesti 2,69 dollarin (20.8.2020) ja 55,00 dollarin (4.11.2021) välillä. Polkadot on projekti, joka on rakentanut lohkoketjuja yhdistävän arkkitehtuurin.

Polkadot (DOT) kurssi – historiallinen kehitys

Polkadotin (DOT) kurssi on liikkunut historiallisesti 2,69 dollarin (20.8.2020) ja 55,00 dollarin (4.11.2021) välillä. Polkadotin kurssihistoria alkaa vuodesta 2020. Data perustuu Coinmarketcapin tietoihin.

Polkadot nousi kryptokansan tietoisuuteen vuoden 2020 aikana, mutta projektin juuret ulottuvat useamman vuoden taakse. Polkadotin ICO järjestettiin vuonna 2017 ja tällöin kokoon kerättiin huima 145 miljoonan dollarin potti. Alkutaipale oli tahmainen, sillä suurin osa ICO:ssa kerätyistä varoista katosi lompakkohakkeroinnin yhteydessä.

Jättimäisesti takaiskusta huolimatta sijoittajilla on riittänyt paljon uskoa Polkadotiin. Vuosien 2019 ja 2020 aikana projekti keräsi yhteensä lähes 100 miljoonaa dollaria uutta rahaa private funding -kierroksilla. Huolimatta sijoittajien vahvasta uskosta projektia kohtaan, Polkadotin natiivitoken DOT polki lähes paikallaan vuodesta 2019 aina kesään 2020 asti. Tällöin Polkadot kurssi oli tasaisesti noin 150 dollarin luokkaa.

DOT-tokenin kurssissa alkoi tapahtua, kun kesällä 2020 julkaistiin Polkadotin MainNet. Tämän myötä tokenin hinta kohosi raketin lailla yli 300 dollariin, mistä se romahti kolmeen dollariin. Äkillisen tiputuksen taustalla oli Polkadot-yhteisön päätös laventaa kierrossa olevien tokeneiden määrää satakertaisesti suuremmaksi. Tästä syystä Polkadot kurssidata alkaa vasta elokuusta 2020. Aiempaa DOT-tokenin kurssia ei voi verrata nykykurssiin johtuen kierrossa olevan varannon satakertaistamisesta.

Alla on Polkadotin (DOT) kurssi graafisesti vuodesta 2020 lähtien.

polkadot kurssi

Kesä 2020 ja MainNetin julkaisu nostivat Polkadotin suuren kryptokansan tietoisuuteen. Tämän jälkeen Polkadot on pitänyt sitkeästi pintansa suurimpien kryptovaluuttaprojektien TOP-20-listalla.

Alkuvuodesta 2021 myös Polkadot kurssi lähti huimaan nousuun muun kryptomarkkinan mukana. Kevään aikana hinta kipusi korkeimmillaan toukokuun puolenvälin yli 47 dollariin. Tämän jälkeen DOT-token tuli melko ryminällä alas, ja heinäkuussa kurssi kävi kokeilemassa lähes kymmenen dollarin tasoa.

Vuoden 2021 loppupuolella nähtiin laaja kryptovaluuttojen bull-markkina, joka alkoi heinä-elokuun taitteessa ja päättyi marraskuun alkupuolelle. Polkadotin kurssissa nähtiin myös satojen prosenttien nousu tänä aikana. DOT-tokenin kurssi nousi 4.11.2021 jopa 55 dollariin saakka, joka on Polkadotin kaikkien aikojen korkein noteeraus.

Vuonna 2022 Polkadotin kurssi romahti muun kryptomarkkinan mukana. DOT-tokenin kurssi kävi alimmillaan 4,24 dollarissa, mikä tarkoittaa yli 92 prosentin pudotusta kurssihuipusta. Pudotus oli todella raju, mutta lähes kaikki saman kokoluokan kryptovaluutat romahtivat myös yli 90 prosenttia.

Vuosi 2023 ei ollut Polkadotille hyvä vuosi. Sen kurssi nousi lähes 100 prosenttia tammi-helmikuun aikana, mutta helmikuun alusta alkoi lähes yhdeksän kuukautta kestänyt alamäki lokakuun loppuun. Sen aikana Polkadotin kurssi putosi lähes samall tasolla kuin vuoden ensimmäisenä päivänä. Lopulta marras-joulukuussa nähty kurssiralli nosti Polkadotin kurssin jopa 9,5 dollariin. Vuosi päättyi 8,2 dollarin tasolle mikä tarkoittaa 90 prosentin nousua.

Polkadotin kurssi on jatkanut nousuaan vuoden 2024 alussa. Jos uskot Polkadotin vahvaan kurssinousuun jatkossa, tutustu tähän artikkeliin: Näin ostat Polkadotia. Saat siitä ohjeet DOT-tokenin ostamiseksi Binance-pörssistä.

Mikä on Polkadot?

Polkadot on projekti, joka on rakentanut lohkoketjuja yhdistävän arkkitehtuurin. Projektin taustalla on Gavin Wood, yksi kryptomaailman tunnetuimmista henkilöistä, joka oli myös yksi Ethereumin perustajista. Wood on kehittänyt mm. Ethereumin hyödyntämän Solidity-ohjelmointikielen, joten kyse on kovasta kaverista.

Woodin ja Ethereumin tiet erkanivat vuonna 2016 ja Wood alkoi kehittää omaa alustaprojektiaan. Vuonna 2017 perustettiin Web3 Foundation, jonka tarkoituksena on johtaa Polkadotin kehitystä. Web3 Foundation oli myös vuoden 2017 ICO:n takana. Vaikeuksista huolimatta Polkadot-projekti sai kerättyä sijoittajilta hyvin rahaa. Polkadot kurssi ei tästä vielä paljon liikahtanut.

polkadot

Polkadot kuuluu platformien kategoriaan, mutta se ei ole suora kilpailija esimerkiksi Ethereumille. Polkadotin keskeinen tavoite on rakentaa ympäristö, joka mahdollistaa erilaisten lohkoketjujen yhdistämisen toisiinsa. Vastaavia projekteja on markkinoilla myös muita, kuten AION, ICON ja Cosmos. Polkadot ei siis ole kunnianhimoisen ideansa kanssa yksin.

Polkadotin koostumus on varsin monimutkainen. Lyhykäisyydessään Polkadotin arkkitehtuuri koostuu Relay Chaineista eli master-lohkoista sekä Parachaineista. Kokonaisjärjestelmä on jaettu pieniin sirpaleisiin, minkä ansiosta transaktioiden käsittely on samaan aikaan mahdollista useissa eri lohkoissa. Polkadotissa jokainen sirpale on käytännössä oma lohkoketjunsa.

DOT-tickerillä tunnettu Polkadotin natiivitoken toimii järjestelmän bensana. Sillä maksetaan järjestelmän sisäiset transaktiot, minkä lisäksi se toimii myös hallinnointivälineenä. PoS-konsensusalgoritmin ansiosta DOT-tokenia on mahdollista myös steikata.

Steikkauksen lisäksi DOT-tokenia on lukittuna poissa markkinoilta siksi, että parachainin perustaminen vaatii tietyn DOT-määrän lukitsemista. Suuri osa tokeneista on siis jatkuvasti lukittuina, minkä ansiosta tarjonta markkinoilla on vähäisempää ja Polkadot kurssi oletusarvoisesti korkeampi.

Jos haluat lukea lisää projektin historiasta ja teknologiasta, tutustu Bitcoinkeskuksen Polkadot-oppaaseen.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!