Opas: mikä on PIVX?

pivx

PIVX on yksi monista privaatti-kategorian kryptovaluutoista. Kyseessä on jo vuonna 2015 käynnistetty projekti, jolla on takanaan vahva maailmanlaajuinen yhteisö. Tässä artikkelissa tutustutaan PIVX-projektiin pintaa syvemmältä.

Rekisteröidy Binancelle

PIVX kuuluu privaattikryptojen kategoriaan

Asetetaan PIVX ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen kentässä. Nykyisin termin kryptovaluutta (cryptocurrency) alle asetetaan varsinaisten valuuttojen lisäksi platformit/ekosysteemit kuten NEO, Ethereum tai EOS. Tämän lisäksi joukkoon mahtuu satoja tokeneita, jotka eivät toimi varsinaisesti rahan/valuutan roolissa.

PIVX on sen sijaan kryptovaluutta sanan varsinaisessa merkityksessä, eli se kuuluu samaan kategoriaan kuin esimerkiksi Bitcoin ja Litecoin. Tämän kategorian sisällä ovat ns. privaattikryptot (privacy coins), jotka tarjoavat nimensä mukaisesti anonymiteettia. Bitcoinin ja Litecoinin lohkoketjuhan on julkinen, eli kuka tahansa voi seurata lohkoketjun transaktioita block explorer -työkalun avulla.

Privaattikolikot ratkaisevat tämän ongelman – jokainen hieman erilaista teknologiaa käyttäen. Suurin ja tunnetuin privaattikrypto on tällä hetkellä Monero. Muita PIVX:n tunnetuimpia kilpailijoita ovat Verge, Zcash, Bitcoin Private sekä joissain määrin myös Dash. Näistä viimeisin mainittu liittyy olennaisesti myös PIVX:n historiaan, jota käydään läpi seuraavassa.

PIVX on forkattu Dash-kryptovaluutasta

PIVX on saanut alkunsa marraskuussa vuonna 2015, mutta projekti lähti toden teolla käyntiin pari kuukautta myöhemmin vuoden 2016 puolella. PIVX on alun perin Dash-kryptovaluutan fork, ja sen perustajajäsenet ovat Dashin kehitystiimistä. Dash pohjautuu puolestaan pitkälti Bitcoinin koodiin, joten PIVX:n juuret ovat Dashin lisäksi myös Bitcoinissa.

Projekti lähti alun perin liikkeelle nimellä Darknet, mutta yhteisö halusi suorittaa uudelleenbrändäyksen noin vuosi sitten. Darknet-nimellä on kieltämättä hieman negatiivinen sointu. Näin syntyi PIVX, joka on lyhenne sanoista Private Instant Verified Transaction.

PIVX on tunnettu vahvasta yhteisöstään. Jotain kertoo se, että pivx.org -nettisivusto on käännetty 30:lle kielelle! Kyseessä on yksi harvoista kryptovaluuttaprojekteista, josta on olemassa myös todella laajalti käännetty suomenkielinen versio. Tämä löytyy osoitteesta pivx.org/fi/home_fi.

PIVX:n yhteisöllisyys korostuu myös sen hallinnossa, sillä kyseessä on Bitcoinin tavoin DAO – Decentralized Autonomous Organization. Alla oleva kuva selvittää eroa perinteiseen hierarkiaan:

Kuva: blockchainhub.net

Suomennettuna sen hallinta on hajautettu Bitcoinin tavoin, eli PIVX-projektia ei hallinnoi mikään teknologia-alan startup-yritys eikä sillä ole toimitusjohtajaa. Työ etenee erilaisten ehdotusten kautta, joita voi tehdä kuka tahansa PIVX-yhteisön jäsen. Tämän jälkeen niiden toteuttamisesta äänestetään.

Seuraavaksi tutustutaan hieman PIVX-kryptovaluutan ominaisuuksiin, eli miten se eroaa kilpailevista vaihtoehdoista?

PIVX on Proof of Stake -pohjainen kryptovaluutta

Kenties merkittävin PIVX:n ero sen kilpailijoihin verrattuna on konsensusalgoritmi. Monero, Verge, Bitcoin Private ja Zcash on rakennettu Bitcoinin tavoin Proof of Work (PoW)-konsensusalgoritmin päälle. PoW-ratkaisu tarkoittaa sitä, että lohkoketjun uudet lohkot luodaan fyysisten louhintalaitteiden avulla.

ASIC - Bitmain Antminer S9

Yllä olevassa kuvassa on kiinalaisen Bitmain-yhtiön ASIC-louhija, joka on juuri tähän työhön suunniteltu tietokone. Proof of Work-mallissa tietokoneet tekevät raakaa laskentatyötä, joka vaatii tehoa ja sähköä. Lisäksi Proof of Work -pohjainen kryptovaluutta on altis 51%-hyökkäyksille, jos se käyttää samaa tiivistealgoritmia monien muiden kanssa (katso lisää tältä sivulta)

PIVX on siis forkattu Dash-kryptovaluutasta, joka on myös Proof of Work -pohjainen. PIVX-fork suoritettiin juuri tästä syystä, eli valuutta haluttiin siirtää Proof of Stake (PoS) -pohjaiseksi. PoS-vaihtoehdossa transaktioiden validoinnin suorittavat masternodet, jotka holdaavat kyseistä kryptovaluuttaa.

PIVX:n tapauksessa masternodeksi pääsee pyörittämällä palvelinta, jolla on dedikoitu ip-osoite. Tämän lisäksi henkilön on lukittava lompakkoonsa 10.000 kpl PIVX-kryptovaluuttaa, joka on nykykurssilla noin 40.000 dollaria. Juuri tähän ideaan perustuu Proof of Stake, eli verkon ylläpitäjällä on motivaatio hoitaa työnsä hyvin, koska hänellä itsellään on siinä rahallinen panos.

Proof of Stake -konseptissa henkilö voi osallistua verkon ylläpitoon (staking) myös pienemmällä panoksella. Silloin palkkiot ovat myös pienempiä, ja masternodet saavat oikeuden Dash-projektin tavoin äänestää teknisistä kehitysaskeleista.

Viritetty Zerocoin-protokolla

Privaattikryptojen kategoria jakautuu kahteen osaan salausmetodin perusteella. Monero on esimerkki valuutasta, jonka liikenne on aina salattu. PIVX (ja monet muut) tarjoavat mahdollisuuden valita, haluaako käyttäjä salata oman liikenteensä vai ei.

PIVX perustuu teknisesti Zerocoin-nimiseen protokollaan, jota hyödyntää myös mm. Zcash. PIVX:n tiimi on tehnyt protokollasta in-house -version, jossa teknologiaa on parannettu ja muokattu PIVX:n tarpeisiin sopivaksi.

Salattu lähettäminen eroaa myös kilpailevista vaihtoehdoista. Käyttäjä voi konvertoida haluamansa määrän PIVX-kolikoista zPIV-tokeneiksi ja lähettää ne sitten tavalliseen PIVX-osoitteeseen. Vastaanottaja saa lompakkoonsa PIVX-kryptovaluuttaa, mutta lähetys on suojattu ulkopuolisten katseilta.

pivx zpiv zerocoin

Yllä olevassa kaavio näyttää Zerocoin-protokollalla salatun lähetyksen. Tarkka kuvaus löytyy suomeksi tältä sivulta.

PIVX-kryptovaluutan konvertointia salattuun zPIV-formaattiin kutsutaan termillä minting.

Mielenkiintoista on myös se, että PIVX tarjoaa mahdollisuuden osallistua edellä kuvattuun verkon ylläpitoon anonyymisti. Voit siis konvertoida itsellesi zPIV-tokeneita ja ”steikata” myös niitä.

PIVX on vahva vaihtoehto privaattikryptojen kentässä

PIVX on varsin mielenkiintoinen projekti, joka tarjoaa varteenotettavan vaihtoehdon privaattikryptojen kentässä. Monien mielestä tämä sektori on yksi tulevan 1-2 vuoden merkittävimpiä. Yhä useampi henkilö alkaa olla huolissaan yksityisyydestään verkossa.

Monet aloittelijat kuvittelevat esim. Bitcoinin olevan anonyymi, mutta monissa tilanteissa tarvitaan transaktioiden suojaamista. Tämä ei tarkoita rikollista toimintaa, mutta jokainen yritys haluaa esim. suojata oman rahaliikenteensä ulkopuolisilta.

PIVX on toimiva vaihtoehto privaattikryptoista kiinnostuneelle. Edellä kuvatun zPIV-tokenin transaktio kestää vain muutamia sekunteja, ja lohkoketjussa uusi lohko syntyy kerran minuutissa. Transaktiot ovat siten todella nopeita ja kustannuksiltaan minimaalisia.

PIVX eroaa kilpailijoistaan inflaation osalta. Kryptovaluuttaa luodaan 2,6 miljoonaa kappaletta joka vuosi, mikä tarkoittaa noin 4% lisäystä. Mielenkiintoista on kuitenkin se, että transaktioiden lisääntyessä siirtomaksuja aletaan tuhota – englanniksi tätä toimenpidettä kutsutaan termillä burning. Tämä tulee aikanaan pienentämään inflaatiota ja jopa aiheuttamaan deflaatiota. Yhteisö voi myös itse asettaa rajoitteita tulevaisuudessa.

Yksi vuoden 2018 suurimmista askeleista tulee olemaan zDEX, eli anonyymi P2P-pörssi. Se tarjoaa mahdollisuuden ostaa muita kryptovaluuttoja täysin anonyymisti zPIV-tokenin avulla. Voit tutustua muuhun kehitystyöhön PIVX:n roadmapin avulla.

PIVX sijoittaminen / ostaminen

Markkina-arvolla mitattuna PIVX on selkeästi perässä sen suurimpia kilpailijoita. Monero on 2,6 miljardia, Zcash hieman alle miljardi, Verge 607 miljoonaa ja Bitcoin Private reilut 470 miljoonaa. PIVX:n lukema on tällä hetkellä 217 miljoonaa. Reaaliaikainen kurssi:

 

PIVX ei ole erityisen mediaseksikäs kolikko – siitä ei juuri sosiaalisessa mediassa puhuta esim. Moneron tai Vergen tavoin. Viime aikoina John McAfee on lähtenyt puolestaan Bitcoin Privaten tukijaksi tuoden ko. valuutalle valtavasti julkisuutta. Tosin ei myöskään negatiivisesti, kuten esimerkiksi kohusta toiseen etenevän Vergen kohdalla.

PIVX tarjoaa privaattikryptojen kenttään jotain sen kilpailijoista poikkeavaa. Proof of Stake -pohjainen lohkoketju on käytännössä mahdoton ottaa haltuun 51%-hyökkäyksellä, joita Verge on kärsinyt jo lähiaikoina kaksi kertaa. PIVX:llä on myös takanaan todella aktiivinen ja globaali yhteisö, ja kaiken lisäksi kyseessä on aidosti hajautettu kryptovaluutta. Moni sijoittaja arvostaa varmasti näitä ominaisuuksia.

Suurin osa PIVX:n volyymista on tällä hetkellä Binancessa. Jos tämä kryptovaluutta kiinnostaa, on suositeltavaa ostaa se sieltä parhaan hinnan saamiseksi. Polku etenee seuraavasti:

  • Osta Bitcoinia euroilla esim. Coinmotion tai Coinbase-palvelusta
  • Avaa tili Binanceen
  • Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  • Osta Bitcoineilla PIVX-kryptovaluuttaa

Toinen vaihtoehto on Bittrex-pörssi, johon on mahdollista tallettaa suoraan myös euroja.

Kolikot pysyvät turvassa PIVX:n omassa lompakossa, joka löytyy tältä sivulta: pivx.org/wallet. Tarjolla on Windows, Mac ja Linux -pohjaiset desktop-lompakot sekä mobiililompakko Androidille. Myös iOS-versio on tulossa.

Katso ennen mahdollista ostoa myös PIVX:n sijoitus Bitcoinkeskuksen kryptovaluuttarankingissa. Artikkelin kirjoitushetkellä PIVX saa selvästi keskitasoa paremman rankingin C+ (arvo 2,7 asteikolla 0-5). Kurssi saa peräti rankingin A, eli PIVX on tällä hetkellä historiaansa nähden mainio sijoituskohde.

PIVX:n some-tilit löytyvät seuraavista osoitteista: facebook.com/PIVxCryptotwitter.com/_pivx, reddit.com/r/pivx. Virallinen nettisivu on osoitteessa pivx.org ja virallinen Youtube-kanava löytyy tästä linkistä.

Kuten aiemmin on jo mainittu, pivx.org -sivusto on käännetty myös suomeksi. Tämä ei tarkoita vain pientä osaa, vaan materiaalia löytyy valtavasti kotimaisella kielellä. Jopa PIVX whitepaper on käännetty suomeksi (löytyy täältä).

Youtube-haastattelut ovat aina loistavia tietolähteitä. Suosittelen katsomaan/kuuntelemaan Crypto Lark -kanavan videot, joiden avulla saat todella paljon tietoa projektista. Katso ensin tämä video (julkaistu 5kk sitten), ja sen jälkeen tämä uudempi video (julkaistu viikko sitten). Löydät lisätietoa myös näistä lähteistä: Coincentral – What is PIVX cryptocurrencyPIVX rebranding, PIVX knowledge base

Kuva: kuvakaappaus tästä videosta, blockchainhub.net, pivx.org

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*