Uutiset
12
joulu
peter schiff bitcoin

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Peter Schiff: Blockchain-teknologia on lopulta Bitcoinin vihollinen

Peter Schiff on noussut yhdeksi finanssialan tunnetuimmista nimistä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Hän tuli suuren yleisön tietoisuuteen ennustamalla edellisen finanssikriisin täsmälleen oikein. Schiff varoitti sijoittajia vuosikausia eri mainstream-medioissa kuplan puhkeamisesta saaden vastaansa vain irvailua muilta finanssikanavien asiantuntijoilta. Lopulta kaikki hänen varoituksensa osuivat tismalleen maaliinsa, kun asuntokupla puhkesi tunnetuin seurauksin.

Schiffin kirja Crash-proof: How to Profit from the Coming Economic Collapse oli teos, joka sai allekirjoittaneen aikoinaan kiinnostumaan sijoittamisesta. Schiff on ollut aina itävaltalaisen taloustieteen edustaja ja puhunut kohta parikymmentä vuotta vallalla olevaa talouspolitiikkaa vastaan. Hän on ollut vahva kullan puolestapuhuja (kuten muutkin saman linjan miehet) ja varoitellut nykyisen talouskuplan puhkeamisesta jo vuosia.

Peter Schiffin sädekehä on alkanut himmentyä viimeisen viiden vuoden aikana. Kullan hinta on romahtanut sen huippuvuosista eikä ole jatkuvan manipuloinnin vuoksi päässyt kohoamaan oikeaan tasoonsa. Schiff on saanut asiantuntijoilta liikanimen broken clock johtuen hänen jatkuvista varoitteluistaan, jotka eivät ole toistaiseksi toteutuneet. Yhdysvaltain keskuspankki Fed on onnistunut monien yllätykseksi puhaltamaan kuplaa paljon ennakoitua suuremmaksi, mikä on ollut huono juttu Schiffin bisneksille ja kullan (sekä hopean) hinnalle.

Peter Schiff sekä muut ”gold bug” -kerhon jäsenet ovat saaneet viime vuosina lisää ongelmia kryptovaluuttojen nousun myötä. Bitcoinin digitaalinen kulta -status on saanut monet milleniaalit ja potentiaaliset kullan ostajat sijoittamaan rahansa kryptovaluuttoihin. Bitcoin on alun perin perustettu nimenomaan vastaiskuna keskuspankkien politiikalle sekä valuuttakontrollille.

Ei ole mikään ihme, että Peter Schiff on ollut Bitcoin-vastainen alusta asti. Hän on varoitellut jo vuosia sen olevan valtava kupla, jonka arvo ei perustu yhtään mihinkään. Tänään Schiff on omistanut uuden podcastinsa Bitcoinille, jonka väittämiä puretaan seuraavassa auki.

Hyvin perusteltuja kommentteja Bitcoinia vastaan on valtamediassa valitettavan vähän. Huuhaa-uutisten vastapainoksi on hyvä kuunnella perusteltuja vasta-argumentteja, jotka auttavat näkemään paremmin myös omat todelliset syyt kryptovaluuttoihin sijoittamisessa. Schiff on seurannut Bitcoinin kehitystä jo vuosikausia, eli kauan ennen kuin moni nykyisistä kriitikoista oli edes kuullut sen olevan olemassa.

Schiff aloittaa kertomalla Bitcoinin alkuperäisen idean, joka oli pankkijärjestelmän ohittaminen rahansiirroissa. Schiffin mukaan hän piti tästä Bitcoinin ominaisuudesta valtavasti, koska mies on ollut jatkuvasti yksi nykyisen pankkijärjestelmän suurimpia kriitikoita. Schiff ei kuitenkaan ole missään vaiheessa hyväksynyt sitä faktaa, että Bitcoin ei ole sidottu mihinkään todelliseen.

Wanhoina hyvinä aikoina dollarit oli sidottu kultaan, kunnes Yhdysvaltain presidenttinä ollut Richard Nixon ilmoitti ns. Bretton Woods-järjestelmän päättyvän vuonna 1971. Tämän jälkeen kaikkien planeetan valuuttojen kurssit ovat kelluneet ilman mitään takausta mihinkään todelliseen. Toisin sanoen, ne ovat ns. fiat-rahaa. Tämä on Schiffin ja muiden saman koulukunnan taloustieteilijöiden mielestä ongelma. Se on myös Bitcoinin ongelma, sillä kyseessä on Schiffin sanoin digital nothing.

Schiff nostaa seuraavaksi esille Bitcoinia viime aikoina riivanneet transaktio-ongelmat. Moni piensijoittaja on huomannut bittirahan liikuttamisen mahdottomaksi, koska siirtokustannukset ovat olleet usein itse Bitcoin-summaa korkeammat. Tämä johtaa Bitcoinin kannalta suureen ongelmaan; jos sitä ei voi siirtää henkilöltä toiselle, se ei voi toimia valuuttana. Jos Bitcoin ei voi toimia valuuttana, niin mitä jää jäljelle? Tämä sama kritiikki kuuluu myös Bitcoin Cash -leiristä, joten Schiff ei ole asiansa kanssa todellakaan yksin.

Bitcoinin käyttö valuuttana oli nimenomaan sen kantava alkuperäinen idea. Nyt monien puolustajien mielestä Bitcoinin ei tarvitsekaan soveltua kahvikupin maksamiseen, koska se on ”digitaalista kultaa”, mutta käytännössä parempaa kuin kulta. Schiff esittää kysymyksen: miksi kukaan haluaisi vain holdata abstraktia lompakkoa, joka on kokoelma transaktiota?

Schiffin mielestä Bitcoinin kannattajat ovat myös kadottaneet alkuperäisen ydinryhmänsä massa-adoption myötä. Bitcoinin perustajat olivat radikaaleja pankkijärjestelmän vastustajia, jotka loivat Bitcoinin vaihtoehdoksi dollarille. Nyt maniaan mukaan tulevat ihmiset eivät vastusta keskuspankkeja millään tavoin. Schiff heittää kysymyksen ilmoille; jos dollarissa ei kerran ole mielestäsi mitään vikaa, niin miksi haluaisit vaihtaa fiat-valuutat kryptovaluutoiksi? Lisäksi monet digitaalisen kullan kannattajat eivät koskaan ole edes nähneet oikeaa kultaa.

”I hear these guys like Brian Kelly on CNBC saying Bitcoin is a store of value. What value are you storing? There is nothing to store. I mean once you say that you are not going to be able to use it as currency, once you say it’s too slow, it’s too expensive, it can’t be actually used as a digital currency, but we’re just going to use it as a store of value, what is its value? What is its function? What does it do? Absolutely nothing.”

Entä sitten Bitcoinin jatkuvasti nouseva hinta? Se ei Schiffin mielestä validoi Bitcoinin asemaa rahana millään tavoin – korkea hinta vain houkuttaa yhä useamman sijoittajan mukaan tähän maniaan. Niin kauan kuin ihmiset uskovat Bitcionin toimivan ja suurin osa bittirahoista on ihmisten hallussa jotka eivät halua niitä myydä, arvo jatkaa nousuaan.

Peter Schiff ei vastusta blockchain-teknologiaa, mutta sanoo sen olevan toisaalta Bitcoinin suurin uhka. Jos lohkoketju valloittaa lopulta maailman, niin muutkin sijoitusinstrumentit siirtyvät blockchain-pohjaisiksi. Jokainen sijoittaja voisi ostaa suoraan esimerkiksi Nokian osakkeita lohkoketjun avulla ilman välittäjää, pankkia tai muuta vastaava kolmannen osapuolen palvelua.

Tämä (varsin todennäköinen kehityspolku) tarkoittaa toisaalta sitä, että Bitcoin menettäisi poikkeuksellisen teknologisen asemansa näihin instrumentteihin nähden. Schiff heittää ilmoille kysymyksen: jos sijoittaja voi valita tulevaisuudessa muiden instrumenttien, paremmin toimivien kryptovaluuttojen sekä Bitcoinin välillä, niin miksi kukaan valitsisi Bitcoinin? Jos vaihtoehtona on pitää varat blockchain-instrumenteissa, jotka ovat valtioiden tai kullan takaamia tai yritysten osakkeita, niin miksi Bitcoin voittaisi vaihtoehtona, jota ei takaa mikään reaalimaailman asia?

”Now Bitcoin is digital gold, store of value, but what value are we storing if it’s not used as digital money? People are buying it now because it’s going up. That is what it’s used for. That is the value of Bitcoin. It’s a speculative asset you can buy that will go up right after you buy it. And that’s why people are buying it and they want it, because they think it’ll make them rich. It’s a ticket to wealth, it’s a lottery ticket that can’t lose. But what happens when it starts to lose?”

Schiff nostaa esiin myös pointin mahdollisen hinnan romahdukseen liittyen. Bitcoinin ensimmäiset investoijat ovat tottuneet valuutan romahduksiin ja pitäneet siitä kiinni 1$, 10$ tai 100$ saakka. Jos Bitcoinin arvo tippuu esim. 20-30.000 dollarista 2000 dollariin, he ovat silti voitolla reilusti. Nyt mukaan tuleva porukka ei kuitenkaan ajattele näin. Monet eivät ole edes kuulleet Bitcoinista ennen kuin sen arvo ylitti 10.000. Jos kurssi alkaa romahtaa, niin nämä sopulit eivät jää pitämään arvotonta kolikkoa hallussaan, vaan heittävät sen paniikissa yli laidan.

Tämä sama tilanne voi hyvinkin olla edessä osakemarkkinoilla, joka vetää tällä hetkellä mukaan valtavasti uusia sijoittajia. Samaan aikaan instituutiot muuttavat osakkeitaan rahaksi kuplan huipulla, ja odottelevat parempia ostopaikkoja. Kurssiromahduksen sattuessa nyt mukaan lähteneet amatöörit kauppaavat paniikissa osakkeensa pois, jotka ammattilaiset ostavat mielellään taskuunsa.

“If it looks like a bubble, if it quacks like a bubble, if it walks like a bubble, it is a bubble.”

Schiff tuo podcastissaan esiin myös muita pointteja Bitcoiniin liittyen. Mielestäni kyseisen puolituntisen kuunteleminen on hyvä testi omasta tietämyksestä kryptovaluuttoihin liittyen. Jos et pysty löytämään toimivia vasta-argumentteja Peter Schiffin jokaiselle Bitcoin-väittämälle, niin sinun kannattaa miettiä vakavasti, mistä syystä olet ostamassa Bitcoineja (tai mitä tahansa muita kryptovaluuttoja).

Bitcoinkeskus.com haluaa tuoda esiin myös kryptovaluuttoja vastaan esitettyä perusteltua kritiikkiä. Mielestäni se auttaa aloittelevaa sijoittajaa punnitsemaan omaa tietotaitoaan asiaa kohtaan ja nostamaan esiin kysymyksen: olenko sijoittamassa maniaan vain ja ainoastaan siitä syystä, että uskon kurssin nousevan vieläkin korkeammalle lähitulevaisuudessa.

Jos haluat saada valtamediasta eroavan näkemyksen Yhdysvaltain taloudesta, niin suosittelen tilaamaan Peter Schiffin kanavan Youtubesta.

Image credit: screenshot from Peter Schiff Podcast Youtube page


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *