Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2021?

bitcoin ja kryptovaluutat

Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2021? Tämä on kaikkia sijoittajia kiinnostava kysymys juuri. Oikea vastaus riippuu pitkälti sijoittajan kokemuksesta, riskiprofiilista, markkinatilanteesta sekä parista muustakin asiasta. Tässä artikkelissa käydään läpi hyviä vaihtoehtoja eri kategorioista.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. artikkeli on kirjoitettu 18.8.2021 sen hetkisellä tiedolla. Seuraa Bitcoinkeskuksen Youtube-kanavaa, jossa käydään läpi parhaimmat sijoituskohteet aina parin kuukauden välein. Alla on esimerkiksi 17.8.2021 julkaistu video.

Paras kryptovaluutta – miten se määritellään?

Käydään ensin läpi pari perusasiaa, jotka etenkin aloittelevan sijoittajan on hyvä ymmärtää.

Kryptovaluuttoja ei voida arvottaa samalla tavalla kuin esimerkiksi osakkeita. Jos pohdit tietyn osakkeen ostamista, käytössäsi on monia työkaluja yhtiön tilan sekæ osakkeen kurssin arvioimiseen. Pörssiyhtiö julkaisee jatkuvasti raportteja mm. yrityksen myynnistä ja kehityksestä, mitkä kertovat faktaa sen tuloksentekokyvystä.

Osakkeen kurssille löytyy myös erilaisia arvostuskertoimia. Moni on varmasti kuullut P/E -luvusta. Voit myös verrata eri arvostuskertoimia saman alan muihin yhtiöihin ja tutkia, onko esimerkiksi Nokia kalliimpi kuin Ericsson.

Kryptovaluuttojen kohdalla tämä ei ole mahdollista. Se johtuu siitä, että sijoitat yhtiön sijasta teknologiaan. Monien kryptovaluuttojen takana on kyllä teknologiayhtiö tai säätiö, mutta kryptovaluutan kurssikehitys ei riipu sen taustayhtiön tilinpäätöksestä.

Keväällä 2019 esitelty Stock-to-Flow -malli eli varanto-virtaussuhde on ensimmäinen hyvä yritys mallintaa Bitcoinin kurssia. Alla olevassa kuvassa on S2F-mallin tilanne elokuussa 2020 – löydät ajantasaisen grafiikan täältä.

s2f-graafi

Tämän lisäksi voit käyttää Mayer Multiple -lukua. Se kertoo Bitcoinin kurssin suhteesta 200 päivän keskiarvoon. Treidaajilla on tämän lisäksi käytössään erilaisia teknisen analyysein työkaluja.

Suurinta ongelmaa ei ole silti ratkaistu. Ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä menetelmää ns. oikean kurssin arvioimiseksi. Tämä koskee myös Bitcoinia, altcoineista puhumattakaan. Tämän lisäksi markkinoilta puuttuu valvontaa ja pelisääntöjä, minkä johdosta kurssimanipulointi onnistuu kryptomarkkinoilla helpommin.

Kaikista suurin tekijä on silti markkinan koko. Kryptomarkkina on artikkelin kirjoitushetkellä kahden biljoonan dollarin kokoinen. Se on jo varsin kunnioitettava lukema, mutta edelleen vain samassa mittakaavassa kuin esimerkiksi hopea. Tämä on kooltaan globaalilla sijoituskentällä mikroskooppisen pieni markkina.

Tämän esipuheen tarkoitus on saada lukija ymmärtämään, millainen villi länsi kryptovaluuttojen markkina vielä on. On oikeastaan mahdoton asettaa rajoja sille, mihin yksittäisen valuutan kurssi voi nousta. Ainoa järkevä tapa on verrata tietyn tyyppisiä kryptovaluuttoja toisiinsa. Sekin on teknologian osalta varsin haastavaa puuhaa!

Kategoria: valuutat

Valuutat muodostavat ensimmäisen selkeän kategorian. Periaatteessa, mitä tahansa kryptovaluuttaa voidaan käyttää arvonsiirtoon. Tietyt kolikot ovat kuitenkin suunniteltu P2P digitaalisen rahan rooliin selvästi enemmän kuin muut.

Valuutat ovat myös kategoriana vanhin, ja suurin osa ”old school” kolikoista kuuluu tähän kategoriaan. Käydään seuraavaksi läpi parhaimpia vaihtoehtoja valuutan rooliin tarkoitetuista kolikoista.

Paras kryptovaluutta: Bitcoin (BTC)

Bitcoin on valuuttakategorian kuningas. Sen markkina- sekä brändiarvo on aivan omaa luokkaansa.

Vuosi 2020 on kuitenkin muuttanut Bitcoinin narratiiviia. Kyseessä oli vuosi, jolloin instituutiot ryntäsivät markkinoille. Ammattisijoittajat näkevät Bitcoinin yhä vahvemmin digitaalisena kultana eli ultimaattisena arvon säilyttäjänä sekä suojana inflaatioita vastaan. Tunnettu Bitcoin-holdaaja Michael Saylor käyttää jopa termiä digital property.

Bitcoiniin ei sijoiteta niinkään sen valuutta-ominaisuuksien vuoksi. Valuuttakategoria on kuitenkin se, johon Bitcoin on historiallisesti kuulunut ja johon se on fiksuinta sijoittaa.

Bitcoin on paras kryptovaluutta aloittelevalle sijoittajalle. Se on todistanut toimivuutensa ja turvallisuutensa pitkän historiansa aikana. Bitcoin on myös säilyttänyt arvonsa muita kryptovaluuttoja paremmin erilaisten romahdusten aikana.

Maailman tunnetuin kryptovaluutta on helppo ostaa ja tallettaa turvallisesti, mikä tekee siitä myös erinomaisen valinnan aloittelijoille. Bitcoinin kohdalla tiedät mihin sijoitat. Jos haluat ymmärtää Bitcoinin paremmin, tarjolla on myös paljon suomenkielistä materiaalia.

Parhaat Bitcoin-kauppapaikat:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) bitcoineiksi. Osta bitcoinia

Bitcoinin etuna on sen ylivoimainen asema myös ammattilaisten keskuudessa. Vuonna 2020 institutionaalisen rahan määrä suorastaan räjähti markkinoilla, ja se suuntautuu lähes 100-prosenttisesti Bitcoiniin. Tämä kehitys on vain kiihtynyt vuoden 2021 aikana.

Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö MicroStrategy on sijoittanut jo miljardeja dollareita Bitcoiniin ja hankkinut niitä yli 100.000 kappaletta. Tesla räjäytti uutismedian keväällä 2021 ilmoittamalla 1,5 miljardin Bitcoin-ostoista. Maksupalvelu Square hankki puolestaan 50 miljoonalla dollarilla bitcoineja. Tämä virta on vasta alkua.

Moni sijoittaja hakee suurempia tuottoja altcoinien puolelta. Ne tarjoavat asiansa osaavalle henkilölle paljon mahdollisuuksia, mutta ahneus iskee helposti. Fakta on kuitenkin se, että suurin osa altcoineista häviää pitkässä juoksussa Bitcoinin kurssikehitykselle.

Tutustu tarkemmin aiheeseen Bitcoin-oppaan avulla.

Privaattikryptojen ykkönen: Monero (XMR)

Monero on ollut markkinoilla jo vuodesta 2014 lähtien. Tämä kolikko on dominoinut privaattikryptojen kategoriaa vakuuttavasti jo monta vuotta. Sen kilpailijoista ainoastaan Zcash mahtuu kryptovaluuttojen top 100 -listalle.

Moni Bitcoinin ystävä on myös Monero-fani kahdesta syystä. Monero on Bitcoinin tavoin täysin yhteisövetoinen projekti, eli taustalla ei ole teknologiayhtiötä tai ICO:ta. Monero-projekti lähti aikoinaan liikkeelle Bitcointalk-foorumilta. Toinen syy on Moneron perustaja, jonka henkilöllisyys ei ole tiedossa, aivan kuten Satoshi Nakamoton tapauksessa.

Monero kuuluu siis privaattikolikoiden alakategoriaan. Tällaisten kryptovaluuttojen ideana on suojata transaktiot siten, että ulkopuolinen ei näe niiden lähettäjää ja/tai sisältöä. Eri privaattikryptot tarjoavat erilaista suojausta. Lisäksi osa kolikoista mahdollistaa yksityisasetukset valinnaisena, mutta Monerossa ne ovat aina päällä.

Monero on teknisesti edellä kilpailijoitaan ja tarjoaa aina 100-prosenttista suojausta sekä lähettäjälle, vastaanottajalle että transaktion summalle. Mitään näistä tiedoista ei ole mahdollista selvittää jälkikäteen.

Parhaat kauppapaikat Moneron ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Tähdet Linkki
XMR / USDT, XMR / BTC, XMR / ETH, XMR / BUSD, XMR / BNB Osta Monero
XMR / EUR, XMR / USD, XMR / BTC Osta Monero
XMR / BTC, XMR / USDT, XMR / ETH Osta Monero

Moneron huono puoli on sen maine rikollisten keskuudessa. Tämä johtuu sen ylivertaisesta teknologiasta, eli monet haittaohjelmia luoneet verkkorikolliset ovat kiristäneet uhreiltaan varoja nimenomaan Moneron XMR-tokenilla.

Toinen huono puoli on joidenkin pörssien suhtautuminen Moneroon johtuen alati kiristyvästä AML/KYC-lainsäädännöstä. Koska Moneron transaktioiden kohteita ei voida selvittää, jotkut pörssit eivät halua listata tokenia lainkaan.

Näistä pointeista huolimatta, Moneron on pärjännyt viime aikoina hyvin verrattuna moniin muihin kolikoihin. Sillä on pitkä historia ja todella vankka kannattajajoukko, jotka haluavat pitää omat finanssiasiansa piilossa muulta maailmalta. Monerolle löytyy aina kysyntää, ja sen asema privaattikryptojen kategoriassa on todella vankka.

Tutustu tarkemmin: Monero-opas

Litecoin on yhä voimissaan

Vuoden 2020 lopulla alkanut Bitcoin-ralli oli paikoin todella raaka altcoin-sijoittajia kohtaan. Kurssinousu oli niin väkevää, että harva altcoin on pysynyt Bitcoinin kyydissä edeltävät kuusi kuukautta. Monien yllätykseksi, “vanha konkari” Litecoin säilytti asemansa todella hyvin.

Kyseessä on jo vuonna 2011 perustettu kryptovaluutta. Litecoinin takana on entinen Googlen insinööri Charlie Lee, joka oli todella paljon esillä vuosien 2017-2018 kryptohuuman aikana. Sittemmin Lee on keskittynyt Litecoinin kehitykseen ja siirtynyt enemmän taka-alalle.

Litecoin pohjautuu lähes täysin Bitcoinin koodiin. Merkittävin ero tulee louhintaan liittyen, jossa Litecoin käyttää scrypt-nimistä algoritmia. Tämän lisäksi Litecoinien kokonaismäärä on neljä kertaa suurempi (84 vs 21 miljoonaa), ja lohkoja louhintaan neljä kertaa nopeammin (2,5 min. vs 10 min.).

Parhaat kauppapaikat Litecoinin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Litecoineiksi. Osta Litecoinia
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Litecoineiksi. Osta Litecoinia
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Litecoineiksi. Osta Litecoinia

Litecoinia on helppo hankkia suomalaisista Coinmotion & Northcrypto palveluista!

Olemme kommentoineet Youtube-kanavamme altcoin-katsauksissa, että valuuttakategorian kolikot kuten Litecoin ja Bitcoin Cash eivät vaikuta hyviltä pitkäaikaisilta sijoituskohteilta. Keskuspankkien digivaluutat (CBDC) uhkaavat niiden funktiota lähivuosina. Lisäksi nopeat siirrot onnistuvat lähes kaikilla valuutoilla pl. Bitcoin, joten Litecoin tai Bitcoin Cash eivät saa tästä enää merkittävää etua.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Litecoinilla on yhä valtavasti tukijoita etenkin ns. old school -sijoittajissa. Jos haluat hajauttaa sijoituksiasi suurimpiin altcoineihin, Litecoin on kenties parempi valinta kuin sen kilpailijat. Yleisellä tasolla, parhaat sijoituskohteet altcoineissa ovat kuitenkin tällä hetkellä platform- ja token-kategorioissa.

Lue lisää: Litecoin-opas

Kategoria: platformit

Platform-kategoriasta on tullut viime vuosina erittäin suosittu. Vuonna 2020 räjähtänyt DeFi-markkina on nostanut Ethereumin päivittäiseksi puheenaiheeksi. Sen lisäksi monet steikkausta tukevat platformit ovat saaneet kovan suosion ja nousseet jopa tuhansia prosentteja parin viime vuoden aikana.

Platformeja voidaan myös kutsua nimellä ekosysteemi, framework, käyttöjärjestelmä ja niin edelleen. On helpoin ajatella niiden olevan kuin iOS tai Android. Platformit tarjoavat alustan sovelluskehittäjille koodata älysopimuksia ja Dapp-sovelluksia.

Lopulta platformeista menestyy parhaiten se, joka on teknisesti toimiva ja onnistuu houkuttelemaan eniten sovelluskehittäjiä luomaan kiinnostavia appeja. Seuraavassa kolme vaihtoehtoa, joista yksi voi hyvinkin olla paras kryptovaluutta platform-kategoriassa.

Paras kryptovaluutta platformeista: Ethereum (ETH)

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta, ja ainoa projekti, jolla on todella merkittävää statusta Bitcoinin lisäksi. Ethereum on Bitcoinin tavoin arvokkaampi kuin kaikki sen kilpailijat yhteensä.

Ethereum aloitti laajemmin katsottuna kryptovaluuttojen toisen sukupolven. Ethereum on ollut koko historian ajan selvästi tunnetuin ja suosituin platform älysopimuksille. Tämä asema ei ole horjunut millään tavoin vuonna 2020 alkaneen DeFi-buumin myötä, päinvastoin.

Vuoden 2020 DeFi-buumi on osoittanut sen, miten ylivoimainen Ethereumin asema on kilpailijoihin verrattuna. Tämän lisäksi seuraava megatrendi NFT (Non-Fungible Token) on myös Ethereum-pohjaisten kolikoiden dominointia. Näyttää siltä, että Ethereumin asema vain vahvistuu vuoden 2021 aikana.

Pitkä ikä ja vahva historia tarkoittavat myös sitä, että Ethereumille löytyy laaja tuki markkinoilta. Voit ostaa ETH-kolikoita käytännössä jokaisesta tunnetusta pörssistä. Etheriä löytyy myös aloittelijoille sopivista kauppapakoista.

Parhaat kauppapaikat Etherin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria
Voit vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) Etheriksi. Osta Etheria

Ethereumin ongelmana on yhä sen vanhentunut teknologia, joka ei kykene vastaamaan alati kasvavaan kysyntään. Joulukuussa 2020 käynnistynyt Ethereum 2.0 ratkaisee kuitenkin tämän ongelman. Uuden version steikkaus ja sen saama suosio kertoo omaa kieltään markkinoiden tuesta Ethereumille.

Ethereum 2.0 -versiota voidaan odottaa käyttöön vuosien 2020-2022 aikana. Tämä prosessi määrittelee lopulta myös Ethereumin kohtalon: jos 2.0 -versiota ei saada lähivuosina käyttöön, Ethereum menettää varmasti markkinaa kilpaileville vaihtoehdoille.

Toistaiseksi Ethereum saa yhä markkinoiden valtavan tuen. Mitä enemmän appeja platformille luodaan, sen enemmän sen natiivitokenia tarvitaan transaktioihin sekä älysopimusten suorittamiseen. Ethereumin jatkuvasti kasvava suosio luo siis vankan pohjan ETH-kolikon kurssinousulle.

Tutustu tarkemmin: Ethereum-opas. Alla oleva video käy läpi asetelmat vuodelle 2021 Ethereumin osalta.

Kova haastaja: Cardano (ADA)

Cardano oli yksi vuoden 2017/2018 altcoin-rallin suurimpia voittajia. Sijoittajat ihastuivat projektin suunnitelmiin ja tavoitteisiin, mikä johti Cardanon ADA-tokenin hurjaan kurssiralliin. Tuolloin kyse oli vain kuplasta ja spekuloinnista, sillä projekti oli vielä kaukana valmiista.

Cardano erottuu muista platformeista siten, että se on valinnut pitkän ja vaativat tien. Taustalla on erittäin raskas ja akateeminen lähestymistapa, joka on ottanut oman aikansa. Jo valmiiksi pitkä roadmap on myös venynyt hieman aikatauluistaan.

Vuonna 2020 Cardano otti tärkeän kehitysvaiheen lanseeraamalla Shelley-version lohkoketjustaan, mikä toi mukanaan kauan odotetun steikkauksen. Tämä on nostanut Cardanon kurssia ja tuo ADA-tokenille luonnollista kysyntää myös jatkossa. Seuraava askel ovat älysopimukset, jotka tulevat Alonzo hard forkin myötä syksyllä 2021.

Parhaat kauppapaikat Cardanon ADA-tokenin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
ADA / BTC, ADA / USDT, ADA / ETH, ADA / BUSD, ADA / BNB Osta Cardano (ADA)
ADA / USD, ADA / EUR, ADA / BTC, ADA / ETH Osta Cardano (ADA)
ADA / BTC, ADA / USD, ADA / USDT, ADA / ETH Osta Cardano (ADA)

Cardanoa ei voi vielä toistaiseksi hankkia aloittelijoiden suosimista kauppapaikoista. Se on ollut kuitenkin markkinajohtaja Binancen listoilla jo pitkään, minkä lisäksi moni muukin tunnettu pörssi tukee nykyisin projektia.

Charles Hoskinsonin vetämä Cardano eroaa Ethereumista siten, että kyseessä on 3. sukupolven platform. Cardano on siis ratkaissut Ethereumia vaivaavat skaalautuvuusongelmat ja taipuu teknisesti jopa tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Pitkä kehitystyö on kuitenkin yhä kesken, joten Cardano on antanut Ethereumille ja muille kilpailijoille paljon etumatkaa. Sillä on kuitenkin valtavasti faneja, mikä on tullut hyvin esiin pitkän kehitystyön aikana.

Cardano on hyvä hajautus platformeista kiinnostuneelle sijoittajalle. Se oli vielä vuosi sitten turhan paljon vaiheessa, mutta nyt projekti on teknisesti jo varsin pitkällä. Jos Ethereum 2.0 ei etene maaliin riittävän nopeasti, Cardano on kenties suurin hyötyjä.

Tutustu lisää: Cardano-opas

Esineiden internet haltuun: IOTA (MIOTA)

Kryptovaluuttojen edellinen buumi huipentui joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 väliselle jaksolle. Yksi markkinoiden kohutuimmista kolikoista oli tuolloin MIOTA, joka sai sijoittajat sekaisin. Monet innostuivat IOT-sektorin mahdollisuuksista, mikä sai MIOTA:n raketoimaan hurjasti.

Tämän jälkeen MIOTA-token romahti muiden altcoinien tapaan ja poistui parrasvaloista. Sijoittajat ovat unohtaneet IOTAn mahdollisuudet, ja moni tappiota tehnyt sijoittaja on myös katkeroitunut tähän projektiin.

Taustalla kuitenkin tapahtuu koko ajan. IOTA on rakentanut vuosien mittaan yhden koko skenen vaikuttavimmista partnerilistoista, joka on täynnä globaaleja jättiläisiä. Tämän lisäksi IoT, Internet of Things eli Esineiden internet on todennäköisesti 2020-luvun kuumin teknologiatrendi.

Parhaat kauppapaikat MIOTA-tokenin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Tähdet Linkki
MIOTA / USDT, MIOTA / BTC, MIOTA / BNB, MIOTA / ETH, Osta IOTA
Voit myös vaihtaa minkä tahansa palvelun tukeman kryptovaluutan (ja eurot) MIOTA:ksi. Osta IOTA
MIOTA / BTC Osta IOTA

IOTA on lähes ainoa kryptovaluuttaprojekti, jonka 100-prosenttinen fokus on IoT-sektoriin. Tästä johtuen, sen asema on erittäin hyvä. Projekti on myös teknisesti todella vahva, kunhan se saadaan lopulliseen muotoonsa.

IOTA:lla on ollut myös omat ongelmansa matkan varrella, minkä lisäksi moni odotti sen lohkoketjun kehittyvän teknisesti todellisuutta nopeammin. IOTAn erikoisuutena on sen selkärankana oleva Tangle-verkko, joka ei ole perinteinen lohkoketju vaan suunnattu syklitön verkko (englanniksi: DAG – Directed Acyclig Graph). Tämä teknologia mahdollistaa hurjan suorituskyvyn vaihtoehtoisiin ratkaisuihin verrattuna.

Mielenkiintoista IOTA:ssa on juuri sen potentiaali. IoT on tullut jäädäkseen, ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat lähtien itseajavista autoista kaikkiin kodin teknisiin laitteisiin. IOTA osoitti myös vuoden 2017 buumissa, että sille löytyy valtava fanijoukko ja potentiaali.

Tutustu tarkemmin: IOTA-opas. Saat tämän oppaan informaation myös haltuun alla olevan Youtube-videon avulla.

Kategoria: tokenit

Bitcoinkeskus käyttää kryptovaluuttaoppaissa jakoa valuutat, platformit ja tokenit. Viimeiseksi mainittu ryhmä tarkoittaa kolikoita, jotka on luotu platformien sisälle. Niillä ei siis ole omaa lohkoketjua.

Tokenit ovat usein joko hyödyketokeneita (utility token) tai hallintotokeneita (governance token). Molemmissa idea on siinä, että tällaisella kolikolla on käyttöä rajatun ohjelmiston sisällä. Suurin osa tokeneista on Ethereum-alustalle luotuja.

Käydään seuraavaksi läpi mielenkiintoisia tokeneita. Paras kryptovaluutta on tästä kategoriasta mahdoton nimetä, sillä tokeneita löytyy niin eri käyttötarkoituksiin. Listaamme tässä kolme eri sektorissa kilpailevaa vaihtoehtoa.

Supersuosittu token: Chainlink (LINK)

Bitcoinkeskus on kirjoittanut Chainlinkista positiiviseen sävyyn kesästä 2019 lähtien. Tuolloin LINK-tokenin kurssi oli noin 2 dollaria. Tällä hetkellä (elokuussa 2021) kurssi on lähes 30 dollaria! Chainlink on siis kymmenkertaistanut arvonsa ja noussut jo markkinoiden top 10 -sijoille.

Kyseessä on Ethereum-alustalle luotu token. Chainlinkin suosio on kulkenut käsi kädessä DeFi-buumin kanssa, sillä projekti tarjoaa käytännössä jokaisen DeFi-palvelun tarvitsemaa informaatiota. Chainlink linkittää nimensä mukaisesti lohkoketjun ulkopuolisen datan älysopimusten käyttöön.

Useimmin tämä tarkoittaa kryptovaluuttojen kurssidataa, mutta se voi olla mitä tahansa netistä löytyvää informaatiota. Tällaisia datakomponentteja kutsutaan oraakkeleiksi. Chainlink on luonut hajautetun verkon oraakkeleita, minkä avulla hajautetut sovellukset voivat säilyttää integriteettinsä.

Parhaat kauppapaikat Chainlinkin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
LINK / BTC, LINK / USDT, LINK / ETH, LINK / BUSD, LINK / BNB Osta Chainlink
LINK / EUR, LINK / BTC, LINK / ETH, LINK / AAVE Osta Chainlink
LINK / EUR ja voit myös vaihtaa kuluitta minkä tahansa kryptovaluutan Chainlinkiksi. Osta Chainlink

Chainlinkin suosio on räjähtänyt vuoden 2020 aikana kaikin mahdollisin tavoin. Sen asemaa ovat vain vahvistaneet erilaiset verkkohyökkäykset DeFi-palveluihin. Moni hyökkäys on onnistunut siksi, koska DeFi-palvelu on käyttänyt vain yhden tietolähteen tarjoamaa kurssidataa, jota on mahdollita manipuloida. Chainlinkin hajautetut oraakkelit olisivat estäneet iskun.

Chainlinkillä on nykyään valtava fanijoukko nimeltään Link Marines. LINK-token on myös lähes jokaisen merkittävän some-vaikuttavan suosittelema.

Chainlinkin käyttökohteet eivät rajoitu vain DeFi-buumiin, vaan dataa tarvitsevat jokseenkin kaikki maailman älysopimukset. Se ei ole myöskään sidottu Ethereumiin, vaan Chainlink on jo nyt integroitu lukemattomien eri projektien käyttöön.

Chainlinkille on pikkuhiljaa alkanut tulla myös kilpailijoita, kuten Band-protokolla. Chainlinkin asema on kuitenkin todella vahva vielä nyt, hieman kuin Ethereumin asema platform-kategoriassa. LINK-tokenilla voi hyvinkin olla vielä valtavasti nousupotentiaalia jäljellä.

Tutustu tarkemmin: Chainlink-opas

Suomalaistaustainen menestystarina: Aave (LEND)

Artikkelissa on jo aiemmin sivuttu DeFi-sektoria, joka on räjähtänyt vuoden 2020 aikana. Artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2020) eri DeFi-projekteihin on sidottu rahaa yli viisi miljardia dollaria. Kasvua on kolmessa kuukaudessa 5x ja vuodessa 10x.

DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, eli kyseessä on hajautettu talous. Jos koko sektori on sinulle täysin vieras, kannattaa tutustua tähän Bitcoinkeskuksen Youtube-videoon ja DeFi-palveluista kertovaan artikkeliin. Lyhyesti sanottuna DeFi on terminä sateenvarjo sadoille eri älysopimuksiin pohjautuville applikaatioille.

Lähes koko DeFi pyörii nyt Ethereum-alustalla, mutta muutkin platformit haluavat siitä omansa. DeFi appsit voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan: stablecoinit, hajautetut pörssit ja lainapalvelut. Jälkimmäisen kategorian suurin menestystarina on suomalaistaustainen Aave.

Kyseessä on palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Voit tallettaa Ethereum-pohjaisia tokeneita ja saada niiden avulla itsellesi lainan tai nauttia jopa yli 10% nousevista vuosituotoista talletuksen muodossa.

Aave on erottunut kilpailijoistaan kahdessa asiassa. LEND-token on raketoinut vuodessa tuhansia prosentteja, minkä lisäksi projekti kehittää koko ajan uusia ominaisuuksia. Kesällä 2020 on nähty mm. Credit Delegation ominaisuus, ja Aave pyrkii tuomaan seuraavaksi myös kiinteistöt lohkoketjuun.

Parhaat kauppapaikat Aave-tokenin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
AAVE / USDT, AAVE / BTC, AAVE / ETH, AAVE / BUSD Osta Aave
AAVE / EUR, AAVE / BTC, AAVE / ETH, AAVE / LINK Osta Aave
AAVE / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Coinbasen tukeman tokenin AAVE-tokeniin kuluitta. Osta Aave

Aave-token on nykyisin tarjolla on monissa suosituissa kauppapaikoissa!

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia DeFi-protokollia, mutta Aave erottuu tästä kentästä vahvasti edukseen. Voidaan hyvin sanoa sen olevan paras kryptovaluutta DeFi-sektorissa juuri nyt. On myös hyvä muistaa, että projektin johdosta löytyy suomalaisia, joten Aaveen voi nähdä myös tietynlaisena ”kryptomaailman Nokiana”.

Lohkoketjujen Google: The Graph (GRT)

Jos artikkelissa mainitut Ethereum ja Chainlink kiinnostavat sinua, suosittelemme tsekkaamaan myös tämän projektin. Kyseessä on The Graph, joka nousi suuren yleisön tietoisuuteen vasta joulukuussa 2020. Tuolloin sen natiivitoken GRT tuli markkinoille vapaasti treidattavaksi.

The Graphin voisi sanoa kuuluvan Chainlinkin kanssa samaan perheeseen. Molemmat projektit ovat kriittisessä asemassa Ethereum-ekosysteemin ytimessä. Siinä missä Chainlink tuo sovelluksille lohkoketjun ulkopuolista dataa, The Graph tarjoaa ikkunan Ethereum-lohkoketjun sisällä olevaan informaatioon.

Ongelma on tällä hetkellä se, että tiedon haku Ethereum-lohkoketjusta on tavattoman hidasta. Palvelut kuten Etherescan.io skannaavat jatkuvasti verkon dataa ja tallettavat sen omaan tietokantaansa, josta se haetaan loppukäyttäjille. Tämä ei ole skaalautuva ratkaisu ja luo datasiiloja, joita pienempien toimijoiden on pakko käyttää.

The Graph on indeksointiprotokolla. Se on luonut Chainlinkin tavoin markkinapaikan informaatiolle, jota tarjoavat verkon nodet eli hajautetut toimijat.

Suositut ostopaikat The Graphin GRT-tokenille:

GRT / USDT, GRT / EUR, GRT / ETH, Osta GRT
GRT / EUR, ja voit vaihtaa minkä tahansa Bitpandan tukeman tokenin GRT-tokeniin kuluitta. Osta GRT
GRT / EUR, GRT / USD, GRT / ETH, GRT / BTC Osta GRT

Vaikka The Graph on noussut julkisuuteen vasta joulukuussa 2020, projekti on ollut työn alla jo vuosia. Se käynnistyi vuonna 2017, ja protokolla on saanut viime vuosina myös taakseen kryptoskenen suurimmat riskisijoittajat ml. Coinbase Ventures.

The Graphin ekosysteemi on myös kasvanut valtavasti vuoden 2020 aikana; päivittäisiä kyselyitä suoritetaan jo lähes puoli miljardia kappaletta (joulukuu 2020 tilanne). Moni analyytikko uskoo, että The Graph muodostaa Chainlinkin ja IPFS-järjestelmän kanssa Ethereum-ekosysteemin tärkeimmät pilarit sovelluskehittäjien näkökulmasta.

The Graph on puuttuva palanen, joka on tähän asti ollut poissa lohkoketjun ja hajautettujen sovellusten välistä. Se auttaa sovelluskehittäjien työtä valtavasti, ja lisäksi järjestelmä on täysin hajautettu. GRT-tokenia tarvitaan myös monissa eri rooleissa, mm. datan käytöstä maksamiseen, steikkaukseen jne.

Lue lisää The Graph oppaasta.

Photo by Roger Brown from Pexels

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

4 Comments

  1. Uskon että Tellor on seuraava 2020 kurssiraketti. Binance lab ja maker on sijoittanut siihen. Sama idea kuin Chainlink mutta aidosti hajautettu sekä tuote on jo olemassa.

    • Kiitos kommentista, Jj! Tellor ei ole Bitcoinkeskukselle lainkaan tuttu. Laitetaanpa tarkempaan seurantaan!

    • Kiitos palautteestasi, Anhis! Tehdään tähän loka-marraskuussa päivitys ja lisätään sitten myös DeFi-kategoria erikseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*