Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2020?

Bitcoin kurssikehitys

Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2020? Tämä on kaikkia sijoittajia kiinnostava kysymys juuri. Oikea vastaus riippuu pitkälti sijoittajan kokemuksesta, riskiprofiilista, markkinatilanteesta sekä parista muustakin asiasta. Tässä artikkelissa käydään läpi markkinoiden suurimmat kryptovaluutat sekä erilaisia portfoliomalleja.

Coinmotion banneri

Kryptovaluutta markkinakatsaus viime vuosilta

Huom. Tämä artikkeli on kirjoitettu joulukuussa 2019. Tapahtumat muuttuvat kryptomaailmassa nopeasti, joten kannattaa seura Bitcoinkeskuksen uutisia sekä päivitettyjä kryptovaluuttaoppaita tasaisin väliajoin. Alla oleva informaatio voi olla vanhentunutta, jos luet tämän artikkelin kuukausia myöhemmin.

Jos haluat tietää kolikoiden sijaan, mikä on mielestämme paras kryptovaluuttapörssi, niin tsekkaa tämä listaus: paras kryptovaluuttapörssi (top -lista).

Kryptovaluuttojen markkinoilla on nähty nyt kolme hyvin erilaista vuotta peräkkäin. Vuosi 2017 oli valtava nousumarkkina, joka huipentui Bitcoinin osalta 20x (ja altcoinien osalta vieläkin korkeampaan) kurssinousuun. Valtavaksi paisunut Bitcoin-kupla puhkesi joulukuussa 2017, ja sitä seurannut altcoin-ralli puolestaan tammikuun alussa vuonna 2018.

Tämän jälkeen alkoi pitkä laskumarkkina, jonka pohja nähtiin joulukuussa 2018. Bitcoinin arvo romahti 20.000 dollarin huipuista aina 3000 taalaan eli 85%. Käytännössä kaikki muut kryptovaluutat kärsivät 90-99% laskun, josta ne eivät ole toipuneet kunnolla vielä tänäkään päivänä.

Vuosi 2019 on ollut jonkinlainen välimalli näistä kahdesta. Uusi positiivinen sykli saatiin käyntiin, joka huipentui juhannuksen tienoilla nähtyyn Facebookin Libra -buumiin. Bitcoin ja monet altcoinit nousivat alkuvuonna satoja prosentteja.

Lopulta suurin osa kurssinousuista menetettiin heinä-joulukuun aikana jatkuneessa laskukaudessa. Kryptovaluuttojen markkina on artikkelin kirjoitushetkellä (17.12.2019) suurin piirtein samassa tilanteessa kuin toukokuun alussa.

Käydään seuraavaksi läpi tunnetuimpia kryptovaluuttoja. Miten ne ovat pärjänneet vuonna 2019 ja mitä odotuksia voidaan asettaa tulevalle vuodelle?

Huom. Tässä artikkelissa ei käydä läpi tarkemmin kryptovaluuttojen ostoon liittyviä asioita. Aiheesta löytyy paljon materiaalia Bitcoinkeskuksesta – kannattaa aloittaa esimerkiksi tästä artikkelista: Näin aloitat kryptovaluutan ostamisen. Siinä käydään läpi myös muita oleellisia asioita mm. taustatiedoista, joita on hyvä hallita.

Tunnetuimmat kryptovaluutat

Seuraavassa käydään läpi markkina-arvoltaan suurimpia kryptovaluuttoja. Löydät jokaisesta kryptovaluutasta laajemman esittelyn Bitcoinkeskuksen kryptovaluutta -osiosta. Kannattaa käydä oppaat läpi jokaisen sijoitetuskohteen osalta, ja netti on täynnä myös lisäinformaatiota englanniksi. Seuraavassa muutamia pointteja kryptovaluutoista aloittelevan sijoittajan kannalta.

Yleisesti ottaen on mahdotonta tietää, mikä kryptovaluutta nousee eniten tietyllä ajanhetkellä. Siihen vaikuttaa todella monta asiaa, eikä vähiten markkinoiden mahdollinen manipulointi. Yksittäisen kryptovaluutan kasvupotentiaalia voi arvioida tutkimalla mm. projektin tilaa, eli onko lähitulevaisuudessa tulossa jotain päivityksiä roadmapin perusteella.

Tekninen analyysi on sitten kokonaan oma maailmansa. Toiset uskovat siihen vakaasti, mutta monien treidaajien mielestä trendilinjoilla ei ole mitään merkitystä kryptovaluuttojen markkinoilla.

Yleisellä tasolla on ymmärrettävä, että markkina etenee vahvasti Bitcoin-vetoisesti. Kaikkien tunnettujen kryptovaluuttojen suunta on isossa kuvassa enemmän tai vähemmän sama. Kyse on siitä, nouseeko joku kolikko esim. buumin aikana 2-3x enemmän kuin kilpaileva vaihtoehto. Ja nouseeko (tai laskeeko) joku altcoin enemmän kuin Bitcoin?

Kryptovaluutat käydään läpi niiden markkina-arvon perusteella. Jokaisen valuutan perässä on sen kurssikehitys kuluneen vuoden aikana.

Bitcoin (+100,36%)

Bitcoin on yleisen mielipiteen mukaan turvallisin kryptosijoitus, jos mikään kryptovaluutta voi olla sellainen. Vuosi 2019 on ollut ehdottomasti Bitcoinin näytöstä – sen markkinaosuus kohosi noin 50 prosentista aina 70 prosenttiin, josta lukema on tasaantunut vuoden 2019 lopulla 65-68% maastoon.

Kurssihuippu nähtiin juhannuksen tienoilla, jolloin Facebookin Libra -valuutta nousi toden teolla puheenaiheeksi. Lopulta tämä ralli hyytyi, ja Bitcoin on lasketellut alas päin koko loppuvuoden vieden samalla mukanaan myös altcoin-markkinan.

Bitcoinin asema on siis kokonaisuutena vahvistunut. Se on alati lisääntyvien institutionaalisten sijoittajien ykköskohde, tai käytännössä lähes ainoa kohde. Bitcoinin louhintaan panostetaan myös jatkuvasti enemmän, ja taustalla myös tärkeä salamaverkkoteknologia kehittyy. Samalla kurssi on tuplaantunut vuoden takaisesta.

Vuosi 2020 tuo tulleessaan erittäin tärkeän tapahtuman: halving eli puoliintuminen. Uudet bitcoinit syntyvät maailmaan louhinnan seurauksena – tällä hetkellä 12,5 bitcoinia keskimäärin 10 minuutin välein. Toukokuussa 2020 tuo määrä puoliintuu 6,25 bitcoiniin. Miksi tämä on tärkeää? Historiallisesti katsottuna, uudet nousukaudet ovat alkaneet aina puoliintumisen jälkeen.

Kyse on yksinkertaisesta kysynnän ja tarjonna laista. Louhijat joutuvat hyvin pitkälti myymään louhimansa bitcoinit markkinoille kattaakseen louhinnan kustannukset. Kun uusia bitcoineja louhitaan esiin 50% vähemmän, se tarkoittaa seuraavaa: kannattamattomaksi muuttuneita louhijoita putoaa pelistä, ja markkinoille tuleva tarjonta putoaa myös merkittävästi.

Jos kysyntä pysyy suurin piirtein samana, se tarkoitaa väistämättä painetta kurssiin. Tämä aihe on käsitelty tarkemmin seuraavassa artikkelissa: Suosittu malli ennustaa Bitcoinin nousevan yli 50 000 dollariin 95% todennäköisyydellä! Tähän Stock-To-Flow -malliin perustuva ennuste on saanut todella paljon kannatusta. Monet asiantuntijat odottavat kurssin kehittyvän sen mukaisesti.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, se tarkoittaisi Bitcoinin osalta todella vahvaa loppuvuotta 2020 ja uuden kryptorallin alkua. Kyseisen nousumarkkinan huippu asettuisi vuoden 2021 lopulle, eli noin neljä vuotta edellisestä piikistä.

Kyseinen Stock-To-Flow -malli on toistaiseksi ylivoimaisesti osuvin ennuste Bitcoinin kurssikehityksestä. Se julkaistiin vasta keväällä 2019, mutta malli on pitänyt historallisesti paikkaansa hämmästyttävällä tarkkudella.

Ethereum (+45,58%)

Ethereum on kurssiltaan viidenneksi eniten noussut top 15 kryptovaluutta, joten kulunut vuosi on ollut sen osalta vähintään kohtalainen. Kyseessä on platform-kategorian ykkönen, eli Ethereum on ekosysteemi / käyttöjärjestelmä älysopimuksille, ICO:lle ja hajautetuille sovelluksille (dApp).

Ethereumin tilanne ei ole muuttunut merkittävästi vuoden 2019 aikana. Se kärsii kilpailijoihinsa verrattuna vanhentuneesta teknologiasta ja fyysisiä louhintalaitteita vaativasta lohkoketjun ylläpidosta. Yli viisi vuotta vanha ”konehuone” ei ole kestävällä pohjalla, joten Ethereum käy jatkuvaa kilpajuoksua uudistustensa kanssa.

Vitalik Buterin
Kuvassa Ethereumin perustaja, Vitalik Buterin.

Vuonna 2019 on nähty useita kriittisiä päivityksiä Ethereumin lohkoketjuun, joista viimeisin oli hard fork nimeltään Istanbul. Kaikki päivitykset vievät ekosysteemiä kohti Ethereum 2.0 -versiota, jolloin alusta muuttuu Proof of Stake -konsensukseen ja skaalautuu vihdoin nykyajan vaatimusten mukaisesti.

Ethereumin etuna on Bitcoinin tavoin sen tunnettuus ja pitkä ikä. Sillä on takanaan valtavasti sovelluskehittäjiä ja tukijoita verrattuna kilpaileviin tuotteisiin. Etherumia ajaa vuonna 2020 vahvasti eteenpäin myös DeFi eli Decentralized Finance, joka tarkoittaa hajautettuja finanssipalveluita. Monet niistä on rakennettu nimenomaan Ethereum-alustalle. Jos Ethereum & DeFi -yhdistelmä kiinnostaa, tsekkaa Chico Crypto -kanavan videot.

Tällä hetkellä Ethereumin valta-asema näyttää vakaalta. Vuosi 2020 näyttää myös positiiviselta DeFi:n tukemana. Jos hajautettu finanssimaailma lähtee toden teolla laukalle, Ethereum voi toimia jopa altcoinien veturina.

Ethereumin riskinä on sen vanhentunut teknologia, joka on saatava päivitettyä. Ethereum 2.0 on ollut tulossa jo pitkän aikaa, ja olemme nähneet aivan liikaa lupauksia. Onnistuuko Vitalik Buterin toimittamaan lopulta markkinoille toimivan tuotteen? Se ratkaisee lopulta Ethereumin kohtalon.

XRP (-34,93%)

Vuosi 2019 oli Ripplen XRP-tokenille erittäin huono – kärkipään kolikoista ainoastaan Stellar Lumens kryptovaluutta romahti enemmän. XRP:n dollarikurssista suli lähes kolmannes, kun samaan aikaan Bitcoin tuplasi kurssinsa. Tämä ei ole vaikuttanut millään tavalla XRP:n fanijoukkoon, joka on ehdottomasti yksi somen suurimpia.

Moni amatöörisijoittaja ei välttämättä ymmärrä XRP-tokenin omistusrakennetta. Se on edelleen valtaosin Ripplen avainhenkilöiden hallussa, jotka aiheuttavat osaltaan laskupainetta tokenille jatkuvilla myynneillään. Aiheesta on tehty jopa online-vetoomus, jonka on allekirjoittanut vajaat 4000 henkilöä.

Ripple on siis fintech-yhtiö, joka kehittää sovelluksia pankkimaailmaan. Tämä puoli toimii ilmeisesti hyvin, sillä Ripple solmii jatkuvasti uusia sopimuksia eri finanssialan toimijoiden kanssa. Niitä on kasassa jo nyt pari sataa. XRP-tokenia käyttö lisääntyy kuitenkin todella hitaasti, eikä kysyntää ole ollut riittävästi vastustamaan jatkuvaa myyntipainetta.

ripple - brad garlinghouse - bloomberg

Yllä olevassa kuvassa on Ripplen toimitusjohtaja Brad Garlinghouse. Kyseessä on kaappaus Youtubesta kesäkuulta 2019, jolloin Ripple ilmoitti yhteistyöstään Moneygram-rahansiirtopalvelun kanssa. Marraskuussa 2019 yhtiö sijoitti Moneygramiin 50 miljoonaa dollaria. Tämä yhteistyö tuo myös mahdollisia käyttökohteita XRP-tokenille.

XRP-tokenin hyvänä puolena on sen valtava fanijoukko, jotka ovat uskollisia hodlaajia. Somessa tulee lähes päivittäin vastaan tviittejä XRP 10$ tai XRP 100$ -aiheesta. Juuri tällä hetkellä mikään ei kuitenkaan viittaa XRP:n olevan erityisen hyvä sijoitus muihin altcoineihin verrattuna lähitulevaisuudessa.

Moni haluaisi ennemmin sijoittaa Ripple-yhtiön osakkeisiin kuin XRP-tokeniin, sillä Ripplen menestys yhtiönä on ehkä helpommin arvioitavissa. On erittäin vaikea (lue: mahdoton) arvioida sitä, millaisia diilejä Ripple saa jatkossa aikaan XRP:n kysynnän kasvattamiseksi.

Bitcoin Cash (+118,11%)

Bitcoin Cash kryptovaluutta lähti vuoteen 2019 kovassa myllerryksessä. Kyseinen valuutta jakautui kahteen osaan marraskuussa 2018 tapahtuneen hard forkin myötä, joka aiheutti osaltaan noin 50% romahduksen koko kryptomarkkinaan. Tämän seurauksena Bitcoin Cashin rinnalle syntyi Bitcoin SV, jonka menestys on ollut toistaiseksi kaksikosta huomattavasti heikompaa.

Bitcoin Cashilla on kenties enemmän vihamiehiä kuin millään muulla kryptovaluutalla – etenkin Bitcoinin kannattajien joukossa. Yksi syypää tähän on projektin keulahamo Roger Ver, joka on yksi kiistellyimmistä henkilöistä kryptoskenessä. Ver hallinnoi mm. Bitcoin.com -domainia ja perusti kesällä suomalaisen localbitcoins.com -palvelun kilpailijaksi local.bitcoin.comin, joka ei rajoita KYC:n kautta esimerkiksi Iranin tai Ukrainan kansalaisia.

Bitcoin Cash näyttäisi etenevän tällä hetkellä varsin tasaisesti ja pitävän pintansa helposti kryptovaluuttojen top kympissä. Sen suurin kilpailija on Litecoin, jonka markkina-arvo on tällä hetkellä noin 30% pienempi. Bitcoin SV on puolestaan lähes 60% pienempi kolikko.

Projekti hyötyy valtavasti Roger Verin näkyvyydestä ja suhteista, minkä vuoksi se on valtavasti suurempi ja tunnetumpi kuin teknisesti paremmat vaihtoehdot (esim. Digibyte).

Bitcoin Cashin lähitulevaisuus näyttää muihin altcoineihin verrattuna aika neutraalilta. Sen adoptio on hyvällä tasolla kilpailijoihinsa nähden, ja Roger Verin markkinointikoneisto pitää huolen näkyvyydestä myös jatkossa. Tällä hetkellä ei ole näkyvissä mitään merkittävää muutosta Bitcoin Cashin markkina-asemaan.

Litecoin (+39,10%)

Litecoin on yksi vanhimmista kryptovaluutoista, jonka tunnuslauseena on ollut pitkään: ”If Bitcoin is digital gold, Litecoin is digital silver”. Monet pitävät Bitcoinin koodiin pohjautuvaa Litecoinia Bitcoinin pikkuveljenä sekä testialustana. Käytännössä kyse on transaktiot hieman nopeammin suorittava versio Bitcoinista.

Litecoinin perustaja Charlie Lee on yksi kryptomaailman pidetyimmistä henkilöistä. Tai oli ainakin joulukuuhun 2017 asti, jolloin hän luopui Litecoin-omistuksistaan ja möi ison kasan kolikoita sopivasti kurssihuipussa. Tästä seurasi valtava julkinen ryöpytys sosiaalisessa mediassa, ja Leetä on syytetty jopa pump & dump -operaatiosta.

Tällä valuutalla on vuosien historian myötä valtava kannattajajoukko. Youtubesta löytyy myös paljon influencereita (etenkin vanhemmasta kaartista), jotka sijoittavat Litecoiniin. Yksi heistä on alla olevalla videolla näkyvä Bix Weir.

Kryptovaluutta Litecoinin vuosi 2019 oli todella kova vuoristorata. LTC:n dollarikurssi nousi parhaimmillaan yli 140 taalaan, jonka jälkeen se on romahti loppuvuodesta yli 70% muun markkinan jatkona. Rallin taustalla oli todennäköisesti Litecoinin oma puoliintumisoperaatio, joka tapahtui syksyllä 2019. Ilmeisesti kurssia pumpattiin ennen puoliintumista, mutta sen jälkeen ei ole nähty Bitcoinin historiasta tuttua nousukehitystä.

Itse teknologian kehityksessä otetaan tällä hetkellä askeleita privaattikryptojen suuntaan. Lisätietoa aiheesta löytyy Litecoin-oppaasta (linkki alla).

Litecoinin tilanne on markkinoilla jokseenkin vakaa. Sen tärkein kilpailija on edellä mainittu Bitcoin Cash, ja kaksikko on vaihdellut paikkaa tasaisin väliajoin. Alkuvuodesta Litecoinin markkina-arvo jopa ohitti hetkellisesti Bitcoin Cashin. Litecoinilla on vakaa fanijoukkonsa ja pitkä historia.

Litecoinin vuosi 2020 vaikuttaa tässä vaiheessa Bitcoin Cashin tapaan varsin neutraalilta. Jos privaattiominaisuudet saadaan ulos ensi vuonna, se voi lisätä Litecoinin suosiota merkittävästi. Tämän hetken arvaus on kuitenkin se, että Litecoinin kehitys noudattaa suurin piirtein muiden tunnettujen altcoinien kehitystä.

EOS (+8,99%)

EOS on yksi ns. kolmannen sukupolven kryptovaluutta (platform), eli kyseessä on uudempi painos Ethereumista. EOS tarjoaa skaalautuvuutta aivan eri malliin, ja kyseessä on myös historian suurimman ICO-potin kerännyt projekti.

EOS jakaa XRP:n tavoin todella paljon mielipiteitä. Projektin taustajoukoissa oleva Brock Pierce on joidenkin mielestä Bitcoin-Jeesus ja toisten mielestä alan suurimpia huijareita. Jokainen tehköön omat tutkimuksensa asiasta – materiaalia Piercen seikkailuista löytyy kyllä netin täydeltä.

EOS on ollut alusta asti edellä muita 3. sukupolven platformeja, mitä tulee julkisuuteen, fanijoukkoihin jne. Tästä kertoo myös aivan älytön potti rahaa ICO:ssa. Lisäksi aiemmin Steemin ja BitSharesin perustanut Dan Larimer on monien fanittajien mielestä alan suurin guru.

Vuosi 2019 on ollut varsin hiljainen EOS:n osalta. Suurimmat kohut nähtiin 2017-2018 kestäneen ICO:n ja sitä seuranneen MainNet-julkaisun myötä. EOS on jäänyt myös kurssinousussa selkeästi parhaista altcoineista jälkeen, eikä siitä ole revitelty otsikoita sosiaalisessa mediassa.

EOS:n asema markkinoiden top 3 -platformina vaikuttaa varsin vakaalta. Juuri nyt ei näytä todennäköiseltä, että EOS haukkaisi valtavaa markkinaosuutta Ethereumilta, kun huomioi Ethereumin nykytilan (DeFi ja Ethereum 2.0).

Projekti ei vaikuta tällä hetkellä erityisen kiinnostavalta sijoitukselta. Jos koko kryptovaluutta markkina lähtee suurempaan nousuun, EOS:n takaa löytyy todella paljon suosiota ja shillaajia sosiaalisessa mediassa, jotka piiskaavat kurssia. EOS on valtavan suosittu projekti etenkin Aasiassa.

Binance Coin (+165,29%)

Binance Coin oli etenkin vuoden 2019 alkupuolen komeetta. BNB on Binance-pörssin oma kryptovaluutta, jonka käyttö kasvoi keväällä vallinneen IEO-buumin aikana. Kyseessä oli hieman ICO-rallia muistuttanut lyhyt jakso, jota Binance-pörssi pääsi hyödyntämään maksimaalisesti.

Kolikon käyttötarkoitukset lisääntyivät entisestään, kun Binance-pörssi julkaisi oman lohkoketjunsa tuotantoversion eli MainNetin. Binance Coinista tuli tuolloin kyseisen lohkoketjun natiivivaluutta. Kurssi nousi vuoden alussa kuudesta dollarista lähes 40 taalaan. Loppuvuonna onkin nähty sitten todella reipas lasku.

binance etusivu 7/19
Binancen etusivu heinäkuussa 2019.

Binance Coinin tulevaisuus näyttää hyvältä. Binance on alan johtava pörssi, joka on laajentanut äskettäin myös futuureihin sekä lainapalveluihin. Lisäksi Binancen lohkoketjun käyttö kasvaa, ja pörssi tekee valtavasti rahaa. Se on myös jatkuvasti julkisuuden valokeilassa perustaja Changpeng Zhaon myötä.

Binancella on myös jatkuvasti käynnissä oleva ohjelma, jonka myötä se käyttää pörssin tekemiä tuottoja BNB-kolikoiden tuhoamiseksi. Käytännössä Binance Coineja poistuu siis jatkuvasti markkinoilta, millä on pitkässä juoksussa tarjontaa pienentävä eli kurssia nostava vaikutus.

Binance Coin on ”pörssikolikkona” hieman erilainen perinteisestä altcoinista, ja sen kurssi voi kulkea hyvinkin eri suuntaan muun markkinan kanssa. Binance Coinin menestys kulkee väistämättä käsi kädessä koko Binance-pörssin suuntaisesti. Tällä hetkellä se vaikuttaa keskimääräistä houkuttelevammalta valinnalta portfolioon.

Top 20 kryptovaluutta – kommentit myös muista 

Kryptomarkkinan 9. suurin kolikko on Bitcoin SV, joka haarautui siis Bitcoin Cashista marraskuussa 2018. Suurimmat kohut ovat liittyneet lähinnä perustaja Craig Wrightin oikeudenkäynteihin, eikä BSV näytä erityisen houkuttelevalta sijoitukselta juuri nyt. Lisäksi kolikon saatavuus on heikko maailman suurimmista pörsseistä.

Sijalla 10 oleva Tezos on noussut vuoden 2019 lopulla vastoin muun markkinan liikettä. Taustalla on etenkin Coinbasen tuoma ’steikkaus’ (staking) -tuki, eli XTZ-tokenin säilyttäjät saavat automaattisesti jopa 5% vuosikorkoa talletuksilleen. Kyseessä on yksi 3. sukupolven platform-vaihtoehdoista, jolla on myös vahva taloudellinen tuki. Tezos voi hyvinkin kuulua tulevan vuoden yllättäjiin. XTZ token on noussut vuodessa lähes 300% ollen ylivoimaisesti paras sijoitus top 10 kryptovaluutta -listalla.

Stellar Lumens on menettänyt merkittävästi asemiaan vuoden 2019 aikana. Kyseinen projekti on kadonnut pahasti parrasvaloista, ja XLM on ollut surkein sijoitus kaikista top 50 -kryptovaluutoista. Tämä siitäkin huolimatta, että Stellar Foundation tuhosi marraskuussa 2019 peräti 55 miljardia tokenia (4,7 miljardin dollarin arvosta) eli reilu puolet kaikista olemassa olevista XLM-tokeneista. Edes tämä deflatorinen operaatio ei juuri auttanut. On vaikea nähdä Stellaria hyvänä sijoituksena tällä hetkellä.

Sijalla 12 oleva TRON on tällä hetkellä yksi Ethereumin ja EOS:n suurimmista haastajista platform-kisassa. Projektin keulahahmo Justin Sun pitää huolen TRONin näkyvyydestä, ja viimeisen vuoden sisällä tehdyt kaupat BitTorrentista ja Poloniex-pörssistä ovat erittäin mielenkiintoisia. Moni analyytikko on epäillyt TRON-lohkoketjua ja projektia alusta asti, mutta se näyttää pysyvän kartalla ja keräävän koko ajan myös lisää sovelluskehittäjiä.

tron justin sun
Kuvassa TRON-projektin perustaja Justin Sun.

TRONin erittäin halpa yksikköhinta houkuttaa myös piensijoittajia mahdollisessa buumissa, kuten nähtiin 2017/2018. TRON vaikuttaa juuri nyt hieman potentiaalisemmalta sijoituskohteelta kuin EOS.

UNUS SED LEO on Bitfinex-pörssin luoma kryptovaluutta, jota ei voi suositella amatöörisijoittajille. Sen taustalla on Bitfinex-pörssille tullut peräti miljardin taalan suuruinen budjettivaje, joka sai alkunsa keväällä 2019 uutisoidusta Tether-kohusta (kannattaa googlata, tarina on aika pitkä). Bitfinex laski liikkeelle LEO-tokenia kerätäkseen puuttuvat rahat, ja se on sitoutunut ostamaan ne takaisin tietyllä hinnalla. Riskinä on pörssin joutuminen ongelmiin Yhdysvaltain syyttäjänviraston kanssa, jolloin sijoittajat voivat menettää rahansa.

Sijalla 14 oleva Cardano on menettänyt asemiaan vuoden 2019 aikana top 10 -sijojen ulkopuolelle. Kyseessä on platform-kategorian kilpailija, jonka ongelmana on pitkä roadmap ja puuttuva, valmis, tuote. Cardano on valinnut projektilleen hieman erilaisen lähestymistavan kuin sen kilpailijat. Se on pari vuotta jäljessä EOS:n ja TRONin MainNet-julkaisuja, joten Cardanon todelliset kyvyt ja suosio mitataan 2020-luvun alkupuolella. Projektin arviointi juuri nyt on erittäin haastavaa.

Top 15 -listauksen päättää Monero, jonka suosio näyttää pysyvän suhteellisen vakaana vuodesta toiseen. Tämä kryptovaluutta on privaattikryptojen kuningas, jonka suurimmat uhkaajat ZCash ja Dash ovat menettäneet rajusti asemiaan. Moneron ja muiden privaattikryptojen ongelmana on alati kasvava regulaatio, minkä vuoksi niillä on todellinen riski joutua ulos tunnetuimpien pörssien listoilta. Privaattikryptoilla tulee olemaan aina tärkeä rooli, mutta kannattaa miettiä tarkasti niiden potentiaali sijoituskohteena.

Mainitaan vielä top 15 -listan ulkopuolelta yksi kolikko, nimittäin Chainlink. Kyseessä on ollut ylivoimaisesti paras sijoitus tunnetuimmista kryptovaluutoista. LINK-tokenin arvo on noussut vuoden takaisesti pitkälti päälle 600%. Sillä on myös todella paljon tukijoita sosiaalisen median vaikuttajissa – esimerkiksi Data Dash nimesi Chainlinkin vuoden 2020 kiinnostavimmaksi altcoiniksi alla olevalla videollaan. Kannattaa tutustua tarkemmin Bitcoinkeskuksen oppaan kautta ja laittaa tämä token seurantaan. Projektilla on myös merkittäviä yhteistyökumppaneita, ja se tuntuu menevän mukavasti eteenpäin. LINK-token lisättiin myös vuonna 2019 Coinbasen valikoimiin.

Erilaisia kryptovaluutta sijoitusportfolioita

Käydään seuraavaksi läpi muutamia esimerkkiportfolioita, jotka sopivat hieman erilaisille sijoittajille.

Vaihtoehto 1: Bitcoin-portfolio

Yleisin tapa aloittaa kryptosijoittaminen on hankkia Bitcoinia. Sitä on helppoa ja turvallista ostaa, minkä lisäksi lompakkovaihtoehtoja riittää vaikka millä mitalla. Suomalaisille on myös tarjolla Coinmotionin ja Northcrypton kautta käyttötukea kotimaisella kielellä ja helpot pankkisiirrot.

Koko kryptomarkkina etenee enemmän tai vähemmän Bitcoin-vetoisesti. Jos kryptot ovat nousussa, tämä portfolio kasvaa. Jos kryptot laskevat, niin Bitcoin säilyttää todennäköisesti arvonsa altcoineja paremmin. Bitcoin on yksinkertainen tapa ottaa ensimmäinen askel kryptovaluutta maailmassa. Myös maailman suurimmat sijoittajat ostavat portfolioonsa lähes 100-prosenttisesti Bitcoinia.

Vaihtoehto 2: Wanhat ja tunnetut valuutat

Seuraava askel on yleensä portfolion laajentaminen muutamiin tunnettuihin kryptovaluuttoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä usein Ethereumia sekä Litecoinia. Ei ole sattumaa, että suomalainen Coinmotion on lisännyt juuri nämä kaksi altcoinia valikoimiinsa.

Ethereum ja Litecoin ovat todistaneet paikkansa markkinoilla jo todella pitkään. Lisäksi niitä on helppo ostaa euroilla, ja käytännössä kaikki lompakot tukevat kyseisiä kryptoja. Monet lisäävät tähän kastiin myös XRP:n (Ripple) sekä Bitcoin Cashin.

Saat rakennettua jo suomalaisen Coinmotionin valikoimalla esimerkiksi tällaisen portfolion: 60% Bitcoin, 20% Ether, 10% Litecoin ja 10% XRP. Kyseessä on varsin konservatiivinen portfolio, joka tarjoaa kuitenkin pientä lisävipua Bitcoinin kurssinousun lisäksi. Säilyttäminen onnistuu myös helposti Coinmotionin holvissa tai esim. Ledger Nano X -kylmälompakossa.

Vaihtoehto 3: Mahdollisimman suuri markkinaosuus

Kolmas askel noin 3-5 eri krypton portfoliosta on laajentaminen tusinaan eri kryptovaluuttaan. Tämän laajennuksen ideana on pyrkiä saamaan mahdollisimman suuri siivu koko kryptovaluuttojen markkinasta.

Esim. kymmenen suurimman kryptovaluutan markkinaosuus on tällä hetkellä noin 88% koko kryptomarkkinasta. Jos portfoliosi sisältää nämä kryptovaluutat karkeasti markkinaosuuksien mukaisessa suhteessa, sen arvo liikkuu lähes 1:1 suhteessa ylös ja alas koko kryptomarkkinan kanssa.

Pääset tällaiseen portoflioon käsiksi avaamalla tilin Coinbaseen, josta on mahdollista ostaa kaikkia top 10 -kryptovaluuttoja Bitcoin SV:tä lukuun ottamatta (voit korvata sen osuuden esim. Chainlinkilla).

Tämän portfolion idea on seuraava: uskot koko että kryptovaluutta koko markkinana nousee, mutta et halua veikata, mikä suurista kolikoista nousevat parhaiten. Kun sijoitat sopivassa suhteessa top 10 tai top 15 -kryptovaluuttoihin, portfoliosi etenee aika pitkälti koko markkinan mukaan.

Tämä portfolio vaatii suht. aktiivista hoitamista, jotta siitä saa parhaan tuoton irti.

Jos portfoliosta haluaa konservatiivisen, Bitcoinin voi pitää sen sisällä samassa suhteessa, kuin se on koko kryptomarkkinaan (tällä hetkellä noin 66%). Jos haluaa enemmän painotusta altcoineihin, tuota suhdetta voi pudottaa alemmas.

Vaihtoehto 4: Ammattimainen portfolio

Viimeinen vaihtoehto on sitten ammattimaisesti tehty portfolio, joka sisältää käsin poimittuja kryptovaluuttoja itse valituissa suhteissa. Tietyt tunnetut kryptovaluutat on skipattu kokonaan, ja mukana voi olla myös top 50 tai top 100 ulkopuolella oleva kryptovaluutta (tai useita sellaisia).

Tämä portfolio vaatii jatkuvaa huolenpitoa, eikä sitä voi rakentaa, ennen kuin eri kryptovaluutoista on riittävät tiedot. Tämän portfolion rakenne voi olla käytännössä mitä vain. Monilla ammattilaisilla ei ole esim. Bitcoinia lainkaan, jos he uskovat nousumarkkina alkavan. Mukana voi myös olla todella kovia gämbläyksiä ja ICO-sijoituksia.

Loppusanat

Mikä on paras kryptovaluutta juuri nyt, kun vuosi 2020 lähestyy? Tämä artikkeli on yleiskatsaus markkinoiden tunnetuimpiin kryptovaluuttoihin sekä niiden potentiaaliin. Suurimmat voitot tehdään aina pienillä ja tuntemattomilla kolikoilla, mutta näissä sijoittajalla on myös valtavat riskit osua huijauksiin ja markkinamanipulointeihin. Top 15 -kryptovaluutat kattavat tällä hetkellä noin 92% koko kryptovaluuttamarkkinasta. Jos laitat sijoituksia suht tasaisesti tämän luokan sisälle, pääset hyvin kyytiin koko kryptomarkkinan nousuun – jos sellainen on ensi vuonna luvassa.

Kannattaa muistaa, että kryptovaluuttojen omistamiseen liittyy aina riskejä. Säilytitpä kolikkosi sitten pörssissä, mobiililompakossa tai omassa kylmälompakossa. Voit nykyisin sijoittaa esim. Bitcoin ja Ethereum-trackeriin myös Nordnetin kautta. Tuolloin myös verotus on huomattavasti helpompaa. Jatkuvasti suosiotaan kasvava eToro tarjoaa myös valtavan valikoiman. Pääset mukaan kryptovaluuttojen kurssinousuun, voit lisäksi shortata kursseja (eli tienata laskumarkkinassa), eikä sinun tarvitse murehtia kryptovaluuttojen säilytyksestä.

Mieti, miksi kryptovaluutta olisi sijoituskohde juuri sinulle? Haluatko omaisuutesi turvaan perinteisen finanssimaailman ulkopuolelle? Haluatko kenties oppia käyttämään kryptovaluuttoja? Vai haluatko vain tehdä rahaa Bitcoinin kurssinousulla välittämättä itse teknologiasta yhtään mitään? Kaikille sijoittajille löytyy nykyisin oma vaihtoehtonsa.

Isossa kuvassa suurimmat odotukset kohdistuvat artikkelin alussa mainittuun Stock-To-Flow -malliin ja Bitcoinin lohkopalkkioiden puoliintumiseen, joka tapahtuu toukokuussa 2020. Toistaako historia itseään, eli aloittaako tämä tapahtuma uuden kryptorallin?

Maailman talous on myös täysin oma lukunsa ja kirjoittamaton kortti. Emme ole nähneet vielä yhtään finanssikriisiä Bitcoinin syntymän jälkeen. Pörssikurssien romahdusta on odotettu jo monta vuotta, mutta turhaan. Jos maailman finanssimarkkinat vihdoin romahtavat vuonna 2020, niin miten kryptovaluutoille käy? Tähän ei kenelläkään ole oikeaa vastausta.

Kuvat: PexelsFlickr / techcrunch , Pexel

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

2 Comments

  1. Uskon että Tellor on seuraava 2020 kurssiraketti. Binance lab ja maker on sijoittanut siihen. Sama idea kuin Chainlink mutta aidosti hajautettu sekä tuote on jo olemassa.

    • Kiitos kommentista, Jj! Tellor ei ole Bitcoinkeskukselle lainkaan tuttu. Laitetaanpa tarkempaan seurantaan!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*