Perustiedot
26
heinä
bitcoin ja kryptovaluutat

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Mikä on paras kryptovaluutta

Mikä on paras kryptovaluutta? Entä miten löydät parhaat kryptovaluutat 2022 vuodelle? Oikea vastaus riippuu pitkälti sijoittajan kokemuksesta, riskiprofiilista, markkinatilanteesta sekä parista muustakin asiasta. Tässä artikkelissa käydään läpi hyviä vaihtoehtoja.

Rekisteröidy Binancelle

Mikä on paras kryptovaluutta

Tämä kysymys on jokaisen kryptosijoittajan mielessä lähes päivittäin: mikä on paras kryptovaluutta? Kysymykseen on olemassa monia näkökulmia eikä yhtä aukotonta ja kaikille sopivaa vastausta. Käydään seuraavaksi läpi muutamia periaatteita.

Mikä on paras kryptovaluutta karhu- eli laskumarkkinassa? Entä bull- eli nousumarkkinassa? Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa. Vuosi 2022 on ollut todella rajua laskua kryptosektorissa ja muistuttanut paljon vuodesta 2018. Mitä pidempi laskutrendi, sitä varmemmin Bitcoin on paras sijoituskohde.

Bitcoin on todistanut jo vuosien ajan pitävänsä kurssinsa paremmin kuin muut kryptovaluutat. Mitä syvempi laskumarkkina ja mitä pienemmän markkina-arvon kolikko, sitä rajumpi kurssilasku. Nousumarkkinassa taas parhaat nousut tehdään pienten markkina-arvojen sijoituksilla.

Tämän lisäksi voidaan kysyä, että mikä on paras kryptovaluutta aloittelijalle tai ammattilaiselle. Mitä vähemmän kryptovaluutoista ymmärtää, sitä parempi on pysyä Bitcoinissa. Kun tiedot ja taidot lisääntyvät ja ymmärrys markkinoista kasvaa, voi siirtyä pikkuhiljaa ns. altcoineihin.

Suomalaiset kauppapaikat ovat parhaimpia vaihtoehtoja aloitteleville kryptosijoittajille. Niiden tarjonnasta ei kuitenkaan löydy esim. meemikolikoita. Näiden ostaminen vaatii hieman enemmän vaivaa ja osaamista. Niiden volatiliteetti on myös todella rajua, ja riski hävitä paljon rahaa on suuri.

Kaikki kryptot eivät sovellu kaikille sijoituskohteeksi. Paras kryptovaluutta riippuu sijoittajan kokemuksesta, riskinottohalukkuudesta sekä markkinan tilanteesta.

Paras kryptovaluutta alusta

Pohditaan sitten, mikä olisi markkinoiden paras kryptovaluutta alusta. Mitä tällä termillä ”alusta” edes tarkoitetaan? Se viittaa englanninkieliseen sanaan platform. Tällaisia ovat älysopimusalustat eli käyttöjärjestelmät hajautetuille sovelluksille.

Tämän sektorin tunnetuin kryptovaluutta on Ethereum. Sen suurimmat kilpailijat ovat BNB, Cardano, Solana sekä Avalanche. Nämä ovat kaikki kryptovaluutta alustoja eli platformeja eli käyttöjärjestelmiä. Niillä ei ole yhtä ja vakiintunutta nimeä.

Miten paras kryptovaluutta alusta sitten löydetään? Tähän on muutamia eri tapoja. Koska kyse on käyttöjärjestelmistä, voit ajatella niiden olevan kuin mobiilimaailmasta tutut Android sekä iOS. Miten arvioisit itse näiden kahden paremmuutta?

Mitä enemmän ja mitä parempia sovelluksia, sitä parempi käyttöjärjestelmä. Jos platformilla ei ole käyttäjiä, se ei kerää likviditeettiä eikä myöskään sijoittajien rahaa. Yksi hyvä tapa on tutkia alustojen suosiota DeFi-sektorissa. Alla oleva ranking löytyy defillama.com-sivustolta.

paras kryptovaluutta alusta

Kuten kuvasta näkyy, Ethereum dominoi DeFi-markkinaa selvästi. Sinne on tallennettuna enemmän likviditeettiä kuin muille alustoille yhteensä. Voit yrittää löytää aliarvostettuja alustoja siten, että vertaat minkä platformin kolikko on matalalla markkina-arvossa mutta korkealla DeFi-sektorissa.

Tämä ei vielä yksin takaa menestystä, mutta se on hyvä lähtökohta. Protokollien määrä kertoo paljon kyseiselle alustalle tehdystä kehitystyöstä.

Eli yhteenvetona: mikä on paras kryptovaluutta alusta? Se on alusta, jolle kehitetään jatkuvasti uusia sovelluksia ja joka saa sijoittajien likviditeettiä enemmän kuin kilpailijansa. Ethereum on kiistatta paras alusta juuri nyt, mutta onko se myös paras sijoituskohde? Eli sijoittajan on vielä arvioitava kyseisen kolikon kasvupotentiaali erikseen.

Parhaat kryptovaluutat tokeneista

Kävimme aiemmassa kappaleessa läpi platformeja. Mutta mitkä ovat parhaat kryptovaluutat token-kategoriasta? Määritellään ensin tarkemmin, mistä tokeneissa on kyse.

Bitcoinkeskus jakaa kryptovaluutat kolmeen selkeään kategoriaan: valuutat, platformit ja tokenit. Valuutoilla tarkoitetaan valuutan rooliin luotuja kolikoita, kuten Bitcoin, Litecoin tai Monero. Tokenit luodaan puolestaan edellä mainituille platformeille erilaiseen rooliin.

Tokenit ovat usein joko käyttötokeneita tai hallintotokeneita. Käyttötoken tarkoittaa kolikkoa, jota tarvitaan tietyn hajautetun palvelun käyttöön. Esimerkiksi transaktioiden maksamiseen tai muuhun vastaavaan.

Mainitsimme edellä DeFi-sektorin. Kaikki DeFi-kryptot ovat hallintotokeneita. Niiden pääasiallinen tarkoitus on antaa omistajilleen äänivaltaa protokollan kehityksessä.

Jos haluaa löytää parhaat kryptovaluutat tokeneista, on syytä ensin tutustua eri kategorioihin. DeFin lisäksi markkinoilla on metaversumien tokeneita, peleihin liittyviä jne. Emme voi tässä nostaa esiin mitään yksittäistä kolikkoa, sillä lista on aivan liian pitkä.

Yleisenä nyrkkisääntönä voidaan todeta sen, että selvitä tarkkaan onko tokenilla todellista käyttöä ja kysyntää! Markkinoille luodaan tyhjästä uusia tokeneita joka päivä, koska ne eivät vaadi oman lohkoketjun rakentamista. Monia tokeneita yritetään markkinoida erilaisilla bonuksilla ja lyhytaikaisilla eduilla, jotka eivät luo kuitenkaan pitkäaikaista kysyntää.

Paras kryptovaluutta pörssi

Monia sijoittajia kiinnostaa kryptovaluutan lisäksi myös paras kryptovaluutta pörssi. Tämä on varsin loogista, sillä pörssin eli kauppapaikan valinta on tehtävä ennen kuin itse kolikon ostopuuhiin voi ryhtyä.

Bitcoinkeskuksen kauppapaikat-kategoriasta löytyy kattavat aloittelijan oppaat kaikista suosituimmista pörsseistä. Kryptopörssien rankingsivulla on myös käyty tarkemmin läpi eri vaihtoehtoja.

Käytännössä paras kryptovaluuttapörssi riippuu sijoittajan kokemuksesta ja tarpeista. Aloittelevat käyttäjät kaipaavat enemmän simppeliä käyttöliittymää sekä usein myös suomen kieltä. Vaikka englanti olisikin hallussa, niin kryptomaailmassa on aivan oma termistönsä.

Kuvassa on kotimaisen Coinmotion-palvelun etusivu. Se on kymmenien tuhansien suomalaisten suosikki.

coinmotion kokemuksia arvostelu käyttöopas

Suomen kieli tulee usein tarpeen siinä vaiheessa, jos palvelun käytössä on ongelmia. Tuolloin on hyvä osata kommunikoida riittävän hyvin.

Ammattilaiset kaipaavat enemmän laajaa tarjontaa sekä mahdollisuuksia esimerkiksi johdannaiskauppaan. Mitä aktiivisempi sijoittaja, sitä tärkeämpää on myös riittävän matala kulutaso. Harvoin kauppoja tekevälle piensijoittajalle on kuluja tärkeämpää usein kotimaisuus ja helppous.

Suosittelemme lukemaan huolellisesti Bitcoinkeskuksen oppaat läpi niin löydät varmasti juuri sinulle sopivan kauppapaikan!

Paras kryptovaluutta 2022 suomalaisista pörsseistä

Jatketaan vielä pörsseihin liittyen; mikä on paras kryptovaluutta 2022 suomalaisista kauppapaikoista? Tällä viitataan siis kotimaisiin Coinmotioniin sekä Northcryptoon. Molemmat ovat suosittuja, luotettavia ja helppokäyttöisiä palveluita.

Coinmotionin ja Northcrypton tarjonta riittää nykyisin jo hyvin aloittelijan tarpeisiin. Bitcoinin ja Ethereumin lisäksi molemmista löytyy myös USDC, Chainlink, Aave sekä Litecoin. Northcryptossa on lisäksi Polygon ja Coinmotionissa Stellar Lumens ja Ripplen XRP. Kuvassa näkymää Northcrypton etusivulta.

paras kryptovaluutta 2022

Paras kryptovaluutta 2022 riippuu paljon siitä, nähdäänkö vuoden lopulla paluu nousumarkkinaan vai ei. Jos arvelee markkinan jatkavan alamäkeen, on syytä pitää portfolio pääosin euroissa, USDC-stablecoinissa sekä Bitcoinissa.

Huomaa, että euro on myös hävinnyt paljon arvoaan Yhdysvaltain dollarille. Vuodessa eroa on tullut jo huimat 15 prosenttia. Myös stablecoin voi siis olla sijoituskohde!

Jos vuoden 2022 lopulla nähdään nousua, paras sijoituskohde voi hyvinkin olla Ethereum. Se saa syksyn aikana The Merge -päivityksen, joka tulee parantamaan Ethereumin fundamentteja merkittävästi. Energiankulutuksen väheneminen, inflaation putoaminen 90 % sekä parempi steikkaustuotto näin esimerkiksi.

Ethereum on kerännyt paljon kiinnostusta instituutioilta. Moni kuitenkin odottaa The Mergen valmistumista ennen sijoituspäätöstä. Jos päivitys saadaan läpi suunnitelmien mukaan, Ether voi olla paras kryptovaluutta 2022 suomalaisten kauppapaikkojen valikoimista.

Parhaat kryptovaluutat 2022

Otetaan lopuksi yhteenveto artikkelin aiheesta eli mitkä ovat parhaat kryptovaluutat 2022? Nostetaan esiin muutamia esimerkkejä ja skenaarioita.

Artikkelin kirjoitushetkellä eletään siis synkkää karhumarkkinaa. Kurssit ovat laskeneet marraskuusta 2021 lähtien eikä pohjaa ole vielä näkyvissä. Jos uskot tämän trendin jatkuvan, niin pidä portfoliosi Bitcoin-painotteisena. Sen lisäksi on syytä olla ns. kuivaa ruutia eli euroja kauppoja varten.

On vaikea nähdä, että vuoden 2022 aikana saavutettaisiin mitään euforiavaihetta markkinoilla. Tämä tarkoittaa jaksoja kuten marras-joulukuussa 2017 sekä maalis-huhtikuussa 2021. Tuolloin paras tili tehtiin meemikolikoilla ja hyvin spekulatiivisilla sijoituksilla.

Ethereum tarjoaa Bitcoinin lisäksi hyvän riski/tuotto -potentiaalin. Kuten edellisessä kappaleessa mainitsimme, syksyllä saatava The Merge -päivitys on todella iso juttu. Millään muulla kryptovaluutalla ei ole edessään vastaavaa operaatiota.

Näiden kahden jälkeen kenttä näyttää hyvin sekavalta tällä hetkellä. Vuosi 2021 toi markkinoille metaversumit sekä NFT-buumin. Nämä osa-alueet vaativat paljon perehtymistä kokeneen sijoittajan. On vaikea nostaa sieltä esiin yksittäisiä tekijöitä.

Todennäköisesti platformien eli alustojen kehitys jatkuu vahvana myös tulevaisuudessa. Käsittelimme tätä sektoria jo avauskappaleessa. Ethereumin kovimmat kilpailijat ovat tällä hetkellä BNB, Solana sekä Avalanche. Sijoitusten hajauttaminen myös näiden pelureiden suuntaan voi olla fiksua.

Suosittelemme vahvasti seuraamaan Bitcoinkeskusen Youtube-kanavaa sekä viikottaisia markkinakatsauksia. Pysyt näiden avulla kärryillä markkinoista, sillä nostamme joka viikko esiin top 100 -listan parhaat kryptovaluutat 2022 sekä myös tulevina vuosina!

Photo by Roger Brown from Pexels


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

4 kommenttia

  1. Uskon että Tellor on seuraava 2020 kurssiraketti. Binance lab ja maker on sijoittanut siihen. Sama idea kuin Chainlink mutta aidosti hajautettu sekä tuote on jo olemassa.

    1. Kiitos kommentista, Jj! Tellor ei ole Bitcoinkeskukselle lainkaan tuttu. Laitetaanpa tarkempaan seurantaan!

    1. Kiitos palautteestasi, Anhis! Tehdään tähän loka-marraskuussa päivitys ja lisätään sitten myös DeFi-kategoria erikseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.