Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2020?

Bitcoin kurssikehitys - paras kryptovaluutta

Mikä on paras kryptovaluutta vuonna 2020? Tämä on kaikkia sijoittajia kiinnostava kysymys juuri. Oikea vastaus riippuu pitkälti sijoittajan kokemuksesta, riskiprofiilista, markkinatilanteesta sekä parista muustakin asiasta. Tässä artikkelissa käydään läpi hyviä vaihtoehtoja eri kategorioista.

Rekisteröidy Binancelle

Huom. artikkeli on kirjoitettu lokakuun puolivälissä sen hetkisellä tiedolla. Uusi versio tästä artikkelista pyritään julkaisemaan noin 2 kuukauden välein.

Paras kryptovaluutta – miten se määritellään?

Käydään ensin läpi pari perusasiaa, jotka etenkin aloittelevan sijoittajan on hyvä ymmärtää.

Kryptovaluuttoja ei voida arvottaa samalla tavalla kuin esimerkiksi osakkeita. Jos pohdit esim. Nokian osakkeen ostamista, käytössä on monia työkaluja arvioida yhtiön tilaa sekä osakkeen hintaa. Nokia julkaisee jatkuvasti raportteja yrityksen kehityksestä, mitkä kertovat faktaa sen tuloksentekokyvystä.

Osakkeen kurssille löytyy myös erilaisia arvostuskertoimia. Moni on varmasti kuullut P/E -luvusta. Voit myös verrata eri arvostuskertoimia saman alan muihin yhtiöihin ja tutkia, onko Nokia suhteessa kalliimpi kuin esimerkiksi Ericsson.

Kryptovaluuttojen kohdalla tämä ei ole mahdollista. Se johtuu siitä, että sijoitat yhtiön sijasta teknologiaan. Monien kryptovaluuttojen takana on kyllä teknologiayhtiö tai muu yhteisö, mutta kryptovaluutan kurssikehitys ei riipu sen taustayhtiön tilinpäätöksestä.

Keväällä 2019 esitelty Stock-to-Flow -malli eli varanto-virtaussuhde on ensimmäinen hyvä yritys mallintaa Bitcoinin kurssia. Alla olevassa kuvassa on S2F-mallin tilanne elokuussa 2020 – löydät ajantasaisen grafiikan osoitteesta digitalik.net.

Paras kryptovaluutta - S2F

Tämän lisäksi voit käyttää esimerkiksi Mayer Multiplea (kurssi suhteessa 200 päivän keskiarvoon) arvioimaan kurssin hintatasoa tai käyttää teknisen analyysin apuvälineitä.

Suurin ongelma jää silti voimaan: ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyjä menetelmiä kryptovaluuttojen analysointiin. Tämän lisäksi markkinoilta puuttuu valvontaa ja pelisääntöjä, minkä johdosta kurssimanipulointi onnistuu kryptomarkkinoilla osakemarkkinoita helpommin.

Kaikista suurin tekijä on silti markkinan koko. Kun kryptomarkkina saavutti tämänhetkisen huippunsa tammikuussa 2018, se oli silti kooltaan hieman yli 10% kullan markkina-arvosta. Applen tai Amazonin markkina-arvo voi kasvaa viikossa enemmän kuin koko kryptovaluuttamarkkina.

Tämän esipuheen tarkoitus on saada lukija ymmärtämään, millainen villi länsi kryptovaluuttojen markkina on. On mahdoton asettaa rajoja sille, mihin yksittäinen kryptovaluutta voi nousta. Ainoa järkevä tapa on verrata tietyn tyyppisiä kryptovaluuttoja toisiinsa. Sekin on teknologian osalta varsin haastavaa puuhaa!

Kategoria: valuutat

Valuutat muodostavat ensimmäisen selkeän kategorian. Periaatteessa, mitä tahansa kryptovaluuttaa voidaan käyttää arvonsiirtoon. Tietyt kolikot ovat kuitenkin suunniteltu P2P digitaalisen rahan rooliin selvästi enemmän kuin muut.

Valuutat ovat myös kategoriana vanhin, ja suurin osa ”old school” kolikoista kuuluu tähän kategoriaan. Käydään seuraavaksi läpi parhaimpia vaihtoehtoja valuutan rooliin tarkoitetuista kolikoista.

Paras kryptovaluutta: Bitcoin (BTC)

Bitcoin on valuuttakategorian kuningas. Sen arvo on edelleen noin 60% koko kryptomarkkinasta, ja brändinä Bitcoin on aivan omaa luokkaansa.

Bitcoin on paras kryptovaluutta aloittelevalle sijoittajalle. Se on todistanut toimivuutensa ja turvallisuutensa pitkän historiansa aikana. Bitcoin on myös perinteisesti säilyttänyt arvonsa muita paremmin erilaisten romahdusten aikana.

Maailman tunnetuin kryptovaluutta on helppo ostaa ja tallettaa turvallisesti, mikä tekee siitä myös erinomaisen valinnan aloittelijoille. Bitcoinin kohdalla tiedät mihin sijoitat. Jos haluat ymmärtää Bitcoinin paremmin, tarjolla on myös paljon suomenkielistä materiaalia.

Parhaat Bitcoin-kauppapaikat aloittelijoille:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
BTC / EUR Osta bitcoinia
BTC / EUR, BTC / USDT, BTC / USDC, BTC / BNB, BTC / ETH jne. Osta bitcoinia
BTC / EUR Osta bitcoinia

Bitcoinin etuna on sen ylivoimainen asema myös ammattisijoittajien keskuudessa. Vuodesta 2019 alkanut institutionaalisen rahan tulo markkinoille suuntautuu lähes 100-prosenttisesti Bitcoiniin. Tämä kehitys on vain kiihtynyt syksyllä 2020, jolloin Bitcoiniin on virrannut satoja miljoonia dollareita.

Yhdysvaltalainen pörssiyhtiö MicroStrategy osti 38250 bitcoinia yli 400 miljoonalla dollarilla. Maksupalvelu Square hankki 50 miljoonalla dollarilla bitcoineja. Yli 10 miljardin dollarin varallisuutta hallinnoiva Stone Ridge Holdings osti puolestaan yli 120 miljoonalla dollarilla bitcoineja. Tämä virta on vasta alkua – voit katsoa alla olevan video, jos aihe kiinnostaa lisää.

Moni sijoittaja hakee suurempia tuottoja altcoinien puolelta. Ne tarjoavat asiansa osaavalle henkilölle paljon mahdollisuuksia, mutta ahneus iskee helposti. Fakta on kuitenkin se, että suurin osa altcoineista häviää pitkässä juoksussa Bitcoinin kurssikehitykselle.

Tutustu tarkemmin aiheeseen Bitcoin-oppaan avulla. Tsekkaa myös Bitcoin-standardi -kirja.

Privaattikryptojen ykkönen: Monero (XMR)

Monero on ollut markkinoilla jo vuodesta 2014 lähtien. Tämä kolikko on dominoinut privaattikryptojen kategoriaa vakuuttavasti jo monta vuotta. Sen kilpailijoista ainoastaan Zcash mahtuu kryptovaluuttojen top 100 -listalle.

Moni Bitcoinin ystävä on myös Monero-fani kahdesta syystä. Monero on Bitcoinin tavoin täysin yhteisövetoinen projekti, eli taustalla ei ole teknologiayhtiötä tai ICO:ta. Monero-projekti lähti aikoinaan liikkeelle Bitcointalk-foorumilta. Toinen syy on Moneron perustaja, jonka henkilöllisyys ei ole tiedossa, aivan kuten Satoshi Nakamotonkaan.

Monero kuuluu siis privaattikolikoiden alakategoriaan. Tällaisten kryptovaluuttojen ideana on suojata transaktiot siten, että ulkopuolinen ei näe niiden lähettäjää ja/tai sisältöä. Eri privaattikryptot tarjoavat erilaista suojausta. Lisäksi osa kolikoista mahdollistaa yksityisasetukset valinnaisena, mutta Monerossa ne ovat aina päällä.

Monero on teknisesti edellä kilpailijoitaan ja tarjoaa aina 100-prosenttista suojausta sekä lähettäjälle, vastaanottajalle että transaktion summalle. Mitään näistä tiedoista ei ole mahdollista selvittää jälkikäteen.

Parhaat kauppapaikat Moneron ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Tähdet Linkki
XMR / USDT, XMR / BTC, XMR / ETH, XMR / BUSD, XMR / BNB Osta Monero
XMR / EUR, XMR / USD, XMR / BTC Osta Monero
XMR / BTC, XMR / USDT, XMR / ETH Osta Monero

Moneron huono puoli on sen maine rikollisten keskuudessa. Tämä johtuu sen ylivertaisesta teknologiasta, eli monet haittaohjelmia luoneet verkkorikolliset ovat kiristäneet uhreiltaan varoja nimenomaan Moneron XMR-tokenilla.

Toinen huono puoli on joidenkin pörssien suhtautuminen Moneroon johtuen alati kiristyvästä AML/KYC-lainsäädännöstä. Koska Moneron transaktioiden kohteita ei voida selvittää, jotkut pörssit eivät halua listata tokenia lainkaan.

Näistä pointeista huolimatta, Moneron on pärjännyt vuonna 2020 hyvin verrattuna moniin muihin kolikoihin. Sillä on pitkä historia ja todella vankka kannattajajoukko, jotka haluavat pitää omat finanssiasiansa piilossa muulta maailmalta. Monerolle löytyy aina kysyntää, ja sen asema privaattikryptojen kategoriassa on todella vankka.

Tutustu tarkemmin: Monero-opas

Halpa ja potentiaalinen kolikko: DigiByte (DGB)

Edellä mainitut Bitcoin ja Monero ovat varsin konservatiivisia vaihtoehtoja, jos valuuttakategoriasta puhutaan. Ne ovat pitkäikäisiä, tunnettuja ja ”turvallisia” siinä mielessä, kun turvallisuutta voi nyt kryptomarkkinoilla koskaan olla.

DigiByte on markkina-arvoltaan selvästi pienempi vaihtoehto, mutta erittäin mielenkiintoinen tapaus. DigiByten vahvuutena on myös pitkä ikä: projekti alkoi jo vuonna 2013, mikä on tuonut DigiBytelle paljon uskottavuutta ja faneja vuosien mittaan.

DGB ei löydy vielä aloittelijoiden suosikkipaikoista, mutta vuoden 2020 aikana se on päässyt vihdoin Binancen listoille, joka oli todella merkittävä asia.

Parhaat kauppapaikat DigiByten ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
DGB / BTC, DGB / USDT, DGB / BNB, DGB / BUSD, Osta DigiByte
DGB / BTC, DGB / USD, DGB / USDT, DGB / ETH Osta DigiByte
DGB / BTC, DGB / USDT, DGB / ETH Osta DigiByte

DigiByte on monien mielestä teknisesti jopa Litecoinia ja Bitcoinia parempi valuutta. Sen lohkoja syntyy 15 sekunnin välein, kun Bitcoinilla aika on 10 minuuttia ja Litecoinilla 2,5 minuuttia. DigiByten kapasiteetti on siis erinomainen ilman salamaverkkoa tai muuta off-chain -skaalausta.

Tällä kryptovaluutalla on myös viisi eri louhinta-algoritmia, mikä tekee sen lohkoketjuun hyökkäämisestä lähes mahdotonta.

DigiByte on viime vuosina laajentunut myös hieman platform-kategorian puolelle. DigiAssets ja Digi-ID tekevät siitä enemmän kuin puhtaan valuutan. Tästä huolimatta, DGB on teknisesti erittäin pätevä ratkaisu myös puhtaan valuutan roolissa.

Lue lisää: DigiByte-opas

Kategoria: platformit

Platform-kategoriasta on tullut viime vuosina erittäin suosittu. Vuonna 2019 alkanut DeFi-buumi on nostanut Ethereumin päivittäiseksi puheenaiheeksi. Sen lisäksi monet steikkausta tukevat platformit ovat saaneet hurjan suosion ja nousseet jopa tuhansia prosentteja parin viime vuoden aikana.

Platformeja voidaan myös kutsua nimellä ekosysteemi, framework, käyttöjärjestelmä ja niin edelleen. On helpoin ajatella niiden olevan kuin iOS tai Android. Platformit tarjoavat alustan sovelluskehittäjille koodata älysopimuksia ja Dapp-sovelluksia.

Lopulta platformeista menestyy parhaiten se, joka on teknisesti toimiva ja onnistuu houkuttelemaan eniten sovelluskehittäjiä luomaan kiinnostavia appeja. Seuraavassa kolme vaihtoehtoa, joista yksi voi hyvinkin olla paras kryptovaluutta platform-kategoriassa.

Paras kryptovaluutta platformeista: Ethereum (ETH)

Ethereum on markkinoiden toiseksi suurin kryptovaluutta ja ainoa projekti, jolla on todella merkittävää statusta Bitcoinin lisäksi. Ethereum on Bitcoinin tavoin arvokkaampi kuin kaikki sen kilpailijat yhteensä.

Ethereum aloitti laajemmin katsottuna kryptovaluuttojen toisen sukupolven. Ethereum on ollut koko historian ajan selvästi tunnetuin ja suosituin platform älysopimuksille. Tämä asema ei ole horjunut millään tavoin vuonna 2020 alkaneen DeFi-buumin myötä, päinvastoin.

Vuoden 2020 DeFi-buumi on osoittanut sen, miten ylivoimainen Ethereumin asema on kilpailijoihin verrattuna. Tämän lisäksi seuraava megatrendi NFT (Non-Fungible Token) on myös Ethereum-pohjaisten kolikoiden dominointia. Näyttää siltä, että Ethereumin asema vain vahvistuu vuoden 2021 aikana.

Pitkä ikä ja vahva historia tarkoittavat myös sitä, että Ethereumille löytyy laaja tuki markkinoilta. Voit ostaa ETH-kolikoita käytännössä jokaisesta tunnetusta pörssistä. Etheriä löytyy myös aloittelijoille sopivista kauppapakoista.

Parhaat kauppapaikat Etherin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
ETH / EUR Osta Ethereumia
ETH / EUR ja voit myös vaihtaa kuluitta minkä tahansa kryptovaluutan Etheriksi. Osta Ethereumia
ETH / EUR Avaa tili

Ethereumin ongelmana on yhä (elokuu 2020) sen vanhentunut teknologia, joka ei kykene vastaamaan alati kasvavaan kysyntään. Projekti on edennyt kohti Ethereum 2.0 -versiota jo parin vuoden ajan. Sen myötä Ethereum nousee teknisesti myös kilpailevien platformien tasolle.

Ethereum 2.0 -versiota voidaan odottaa käyttöön vuosien 2020-2022 aikana. Tämä prosessi määrittelee lopulta myös Ethereumin kohtalon: jos 2.0 -versiota ei saada lähivuosina käyttöön, Ethereum menettää varmasti markkinaa kilpaileville vaihtoehdoille.

Toistaiseksi Ethereum saa yhä markkinoiden valtavan tuen. Mitä enemmän appeja platformille luodaan, sen enemmän sen natiivitokenia tarvitaan transaktioihin sekä älysopimusten suorittamiseen. Ethereumin jatkuvasti kasvava suosio luo siis vankan pohjan ETH-kolikon kurssinousulle.

Tutustu tarkemmin: Ethereum-opas. Ota myös uusi Ethereumin megatrendi NFT haltuun alla olevan videon avulla.

Kova haastaja: Cardano (ADA)

Cardano oli yksi vuoden 2017/2018 altcoin-rallin suurimpia voittajia. Sijoittajat ihastuivat projektin suunnitelmiin ja tavoitteisiin, mikä johti Cardanon ADA-tokenin hurjaan kurssiralliin. Tuolloin kyse oli vain kuplasta ja spekuloinnista, sillä projekti oli vielä kaukana valmiista.

Cardano erottuu muista platformeista siten, että se on valinnut pitkän ja vaativat tien. Taustalla on erittäin raskas ja akateeminen lähestymistapa, joka on ottanut oman aikansa. Jo valmiiksi pitkä roadmap on myös venynyt hieman aikatauluistaan.

Vuonna 2020 Cardano otti tärkeän kehitysvaiheen lanseeraamalla Shelley-version lohkoketjustaan, mikä toi mukanaan kauan odotetun steikkauksen. Tämä on nostanut Cardanon kurssia ja tuo ADA-tokenille luonnollista kysyntää myös jatkossa. Seuraava askel ovat älysopimukset vuoden 2020 lopulla.

Parhaat kauppapaikat Cardanon ADA-tokenin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
ADA / BTC, ADA / USDT, ADA / ETH, ADA / BUSD, ADA / BNB Osta Cardanoa
ADA / USD, ADA / EUR, ADA / BTC, ADA / ETH Avaa tili
ADA / BTC, ADA / USD, ADA / USDT, ADA / ETH Avaa tili

Cardanoa ei voi vielä toistaiseksi hankkia aloittelijoiden suosimista kauppapaikoista. Se on ollut kuitenkin markkinajohtaja Binancen listoilla jo pitkään, minkä lisäksi moni muukin tunnettu pörssi tukee nykyisin projektia.

Charles Hoskinsonin vetämä Cardano eroaa Ethereumista siten, että kyseessä on 3. sukupolven platform. Cardano on siis ratkaissut Ethereumia vaivaavat skaalautuvuusongelmat ja taipuu teknisesti jopa tuhansiin transaktioihin sekunnissa.

Pitkä kehitystyö on kuitenkin yhä kesken, joten Cardano on antanut Ethereumille ja muille kilpailijoille paljon etumatkaa. Sillä on kuitenkin valtavasti faneja, mikä on tullut hyvin esiin pitkän kehitystyön aikana.

Cardano on hyvä hajautus platformeista kiinnostuneelle sijoittajalle. Se oli vielä vuosi sitten turhan paljon vaiheessa, mutta nyt projekti on teknisesti jo varsin pitkällä. Jos Ethereum 2.0 ei etene maaliin riittävän nopeasti, Cardano on kenties suurin hyötyjä.

Tutustu lisää: Cardano-opas

Esineiden internet haltuun: IOTA (MIOTA)

Kryptovaluuttojen edellinen buumi huipentui joulukuun 2017 ja tammikuun 2018 väliselle jaksolle. Yksi markkinoiden kohutuimmista kolikoista oli tuolloin MIOTA, joka sai sijoittajat sekaisin. Monet innostuivat IOT-sektorin mahdollisuuksista, mikä sai MIOTA:n raketoimaan hurjasti.

Tämän jälkeen MIOTA-token romahti muiden altcoinien tapaan ja poistui parrasvaloista. Sijoittajat ovat unohtaneet IOTAn mahdollisuudet, ja moni tappiota tehnyt sijoittaja on myös katkeroitunut tähän projektiin.

Taustalla kuitenkin tapahtuu koko ajan. IOTA on rakentanut vuosien mittaan yhden koko skenen vaikuttavimmista partnerilistoista, joka on täynnä globaaleja jättiläisiä. Tämän lisäksi IoT, Internet of Things eli Esineiden internet on todennäköisesti 2020-luvun kuumin teknologiatrendi.

Parhaat kauppapaikat MIOTA-tokenin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Tähdet Linkki
MIOTA / USDT, MIOTA / BTC, MIOTA / BNB, MIOTA / ETH, Osta IOTA
MIOTA / EUR, voit lisäksi vaihtaa minkä tahansa tuetun krypotvalutan MIOTA-tokeniin maksutta. Osta IOTA
MIOTA / BTC Osta IOTA

IOTA on lähes ainoa kryptovaluuttaprojekti, jonka 100-prosenttinen fokus on IoT-sektoriin. Tästä johtuen, sen asema on erittäin hyvä. Projekti on myös teknisesti todella vahva, kunhan se saadaan lopulliseen muotoonsa.

IOTA:lla on ollut myös omat ongelmansa matkan varrella, minkä lisäksi moni odotti sen lohkoketjun kehittyvän teknisesti todellisuutta nopeammin. IOTAn erikoisuutena on sen selkärankana oleva Tangle-verkko, joka ei ole perinteinen lohkoketju vaan suunnattu syklitön verkko (englanniksi: DAG – Directed Acyclig Graph). Tämä teknologia mahdollistaa hurjan suorituskyvyn vaihtoehtoisiin ratkaisuihin verrattuna.

Mielenkiintoista IOTA:ssa on juuri sen potentiaali. IoT on tullut jäädäkseen, ja sen käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat lähtien itseajavista autoista kaikkiin kodin teknisiin laitteisiin. IOTA osoitti myös vuoden 2017 buumissa, että sille löytyy valtava fanijoukko ja potentiaali.

Tutustu tarkemmin: IOTA-opas. Saat tämän oppaan informaation myös haltuun alla olevan Youtube-videon avulla.

Kategoria: tokenit

Bitcoinkeskus käyttää kryptovaluuttaoppaissa jakoa valuutat, platformit ja tokenit. Viimeiseksi mainittu ryhmä tarkoittaa kolikoita, jotka on luotu platformien sisälle. Niillä ei siis ole omaa lohkoketjua.

Tokenit ovat usein joko hyödyketokeneita (utility token) tai hallintotokeneita (governance token). Molemmissa idea on siinä, että tällaisella kolikolla on käyttöä rajatun ohjelmiston sisällä. Suurin osa tokeneista on Ethereum-alustalle luotuja.

Käydään seuraavaksi läpi mielenkiintoisia tokeneita. Paras kryptovaluutta on tästä kategoriasta mahdoton nimetä, sillä tokeneita löytyy niin eri käyttötarkoituksiin. Listaamme tässä kolme eri sektorissa kilpailevaa vaihtoehtoa.

Supersuosittu token: Chainlink (LINK)

Bitcoinkeskus on kirjoittanut Chainlinkista positiiviseen sävyyn kesästä 2019 lähtien. Tuolloin LINK-tokenin kurssi oli noin 2 dollaria. Tällä hetkellä (elokuu 2020) kurssi on 20 taalaa. Chainlink on siis kymmenkertaistanut arvonsa ja noussut jo markkinoiden top 5 -sijoille.

Kyseessä on Ethereum-alustalle luotu token. Chainlinkin suosio on kulkenut käsi kädessä DeFi-buumin kanssa, sillä projekti tarjoaa käytännössä jokaisen DeFi-palvelun tarvitsemaa informaatiota. Chainlink linkittää nimensä mukaisesti lohkoketjun ulkopuolisen datan älysopimusten käyttöön.

Useimmin tämä tarkoittaa kryptovaluuttojen kurssidataa, mutta se voi olla mitä tahansa netistä löytyvää informaatiota. Tällaisia datakomponentteja kutsutaan oraakkeleiksi. Chainlink on luonut hajautetun verkon oraakkeleita, minkä avulla hajautetut sovellukset voivat säilyttää integriteettinsä.

Parhaat kauppapaikat Chainlinkin ostoon:

Kauppapaikka Vaihtoparit Arvosana Linkki
LINK / BTC, LINK / USDT, LINK / ETH, LINK / BUSD, LINK / BNB Osta Chainlink
LINK / EUR ja voit myös vaihtaa kuluitta minkä tahansa kryptovaluutan Chainlinkiksi. Osta Chainlink
LINK / EUR, LINK / BTC, LINK / ETH Osta Chainlink

Chainlinkin suosio on räjähtänyt vuoden 2020 aikana kaikin mahdollisin tavoin. Sillä on somessa valtava fanijoukko nimeltään Link Marines. LINK-token on myös lähes jokaisen merkittävän some-vaikuttavan suosittelema.

Chainlinkin käyttökohteet eivät rajoitu vain DeFi-buumiin, vaan dataa tarvitsevat jokseenkin kaikki maailman älysopimukset. Se ei ole myöskään sidottu Ethereumiin, vaan Chainlink on jo nyt integroitu lukemattomien eri projektien käyttöön.

Mikä parasta, Chainlinkin staking ei ole vielä edes alkanut, joka antaa tokenin kurssille nostetta entisestään.

Chainlinkille on pikkuhiljaa alkanut tulla myös kilpailijoita, kuten Band-protokolla. Chainlinkin asema on kuitenkin todella vahva vielä nyt, hieman kuin Ethereumin asema platform-kategoriassa. LINK-tokenilla voi hyvinkin olla vielä valtavasti nousupotentiaalia jäljellä.

Tutustu tarkemmin: Chainlink-opas

Pörssien markkinajohtaja: Binance Coin (BNB)

Binance Coin on mielenkiintoinen tapaus, sillä se aloitti puhtaana hyödyketokenina vuonna 2017. Kyseessä on nimensä mukaisesti Binance-pörssin oma token, joka luotiin Binancen ICO:n yhteydessä. Aluksi Binance Coinia tarjosi simppelin käyttökohteen: saat kymmenien prosenttien alennuksen treidauskuluista.

Binance on laajentanut toimintaansa vuodesta 2019 lähtien. Se julkaisi tuolloin oman Binance Chain -lohkoketjun, jolloin BNB:stä tuli sen natiivivaluutta. Sen rooli pörssin hyödyketokenina jäi toki voimaan. Binance Coinin holdausta vaaditaan myös Binancen oman IEO LaunchPadin käyttöön.

Keväällä 2020 julkaistu Binance Smart Chain tuo Binancea yhä laajemmin myös platform-kategorian peluriksi. Tämän myötä Binance Coinin käyttökohteet vain laajenevat entisestään.

Binance Coin on todella tunnettu kolikko, mutta muut pörssit eivät toki halua kilpailevaa kolikkoa tukea. BNB-ostokset kannattaa suosiolla tehdä Binancesta.

Paras kryptovaluutta pörssi - Binance
Binance-pörssin etusivu kesällä 2020.

Nykyisin monilla pörsseillä ja palveluilla on oma hyödyketokeninsa, jonka holdaus tuo käyttäjälleen erilaisia etuja. Binancen vahvuutena on sen todella hyvä markkina-asema. Pörssi on ottanut ykköspaikan viime vuosina, eikä se näytä siitä helposti luopuvan.

Binance etenee myös kilpailijoihinsa nähden kovaa vauhtia. Tarjontaan lisätyt futuurit, steikkaus, louhinta, IEO platform ja monet muut oheispalvelut kasvavat vauhdilla. Näyttää vahvasti siltä, että Binance menestyy myös jatkossa, mikä on hyvä juttu Binance Coinin kannalta.

Sijoittajia miellyttää myös kvartaaleittain jatkuva ”coin burning”, eli Binance tuhoaa BNB-tokeneita neljä kertaa vuodessa. Tämä pienentää jatkuvasti tarjontaa alemmas, jolla on pitkässä juoksussa kurssia nostava vaikutus.

Binance Coinin voi nykyisin nähdä myös platform-kategorian pelinä, mutta listataan se nyt historiansa vuoksi tänne. BNB eroaa kuitenkin perinteisistä platform-kolikoista historiansa vuoksi.

Tutustu tarkemmin. Binance Coin -opas

Suomalaistaustainen menestystarina: Aave (LEND)

Artikkelissa on jo aiemmin sivuttu DeFi-sektoria, joka on räjähtänyt vuoden 2020 aikana. Artikkelin kirjoitushetkellä (elokuu 2020) eri DeFi-projekteihin on sidottu rahaa yli viisi miljardia dollaria. Kasvua on kolmessa kuukaudessa 5x ja vuodessa 10x.

DeFi tulee sanoista Decentralized Finance, eli kyseessä on hajautettu talous. Jos koko sektori on sinulle täysin vieras, kannattaa tutustua tähän Bitcoinkeskuksen Youtube-videoon. Lyhyesti sanottuna DeFi on terminä sateenvarjo sadoille eri älysopimuksiin pohjautuville applikaatioille.

Lähes koko DeFi pyörii nyt Ethereum-alustalla, mutta muutkin platformit haluavat siitä omansa. DeFi appsit voidaan jakaa kolmeen pääkategoriaan: stablecoinit, hajautetut pörssit ja lainapalvelut. Jälkimmäisen kategorian suurin menestystarina on suomalaistaustainen Aave.

Kyseessä on palvelu, joka tarjoaa hajautettuja lainapalveluita. Voit tallettaa Ethereum-pohjaisia tokeneita ja saada niiden avulla itsellesi lainan tai nauttia jopa yli 10% nousevista vuosituotoista talletuksen muodossa.

aavecom
Aave-palvelun etusivu kesällä 2020.

DeFi-tokeneiden kaupankäynti tapahtuu jo paljon hajautetuissa DeFi-pörsseissä. Perinteisistä kauppapaikoista Aave-tokenia tukee markkinajohtaja Binance, josta kolikot kannattaa hankkia.

Aave on erottunut kilpailijoistaan kahdessa asiassa. LEND-token on raketoinut vuodessa tuhansia prosentteja, minkä lisäksi projekti kehittää koko ajan uusia ominaisuuksia. Kesällä 2020 on nähty mm. Credit Delegation ominaisuus, ja Aave pyrkii tuomaan seuraavaksi myös kiinteistöt lohkoketjuun.

Markkinoille tulee jatkuvasti uusia DeFi-protokollia, mutta Aave erottuu tästä kentästä vahvasti edukseen. Voidaan hyvin sanoa sen olevan paras kryptovaluutta DeFi-sektorissa juuri nyt. On myös hyvä muistaa, että projektin johdosta löytyy suomalaisia, joten Aaveen voi nähdä myös tietynlaisena ”kryptomaailman Nokiana”.

Kannattaa myös tutustua seuraavaan videoon, joilla käydään läpi tämän artikkelin aiheita. Video on tehty 19.10.2020, joten huomio mahdolliset muutokset sen jälkeen.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

4 Comments

  1. Uskon että Tellor on seuraava 2020 kurssiraketti. Binance lab ja maker on sijoittanut siihen. Sama idea kuin Chainlink mutta aidosti hajautettu sekä tuote on jo olemassa.

    • Kiitos kommentista, Jj! Tellor ei ole Bitcoinkeskukselle lainkaan tuttu. Laitetaanpa tarkempaan seurantaan!

    • Kiitos palautteestasi, Anhis! Tehdään tähän loka-marraskuussa päivitys ja lisätään sitten myös DeFi-kategoria erikseen.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*