blogi
20
elo
trezor-front

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: Trezor Model T

Trezor Model T on yksi markkinoiden johtavista kryptovaluuttalompakoista. Kyseessä on kilpaileva vaihtoehto suositulle Ledger Nano X -laitteelle. Trezorin lippulaivamalli tarjoaa helppokäyttöisen, tyylikkään ja turvallisen lompakon bittirahoillesi. Tässä artikkelissa käydään läpi Trezor Model T asennus ja käyttö aloittelijoille sopivassa muodossa.

Yleistä Trezor Model T -lompakosta

Trezor Model T on tsekkiläisen SatoshiLabs -yhtiön valmistama kryptovaluuttalompakko. Trezor on ns. hardware-lompakko, eli kyseessä on USB-kaapelilla tietokoneeseen kytkettävä laite.

SatoshiLabs on monelle suomalaiselle varsin tuntematon nimi, mutta sen perustajajäsenet ovat olleet Bitcoin-skenessä jo 2010-luvun alusta alkaen. Marek Palatinus oli mm. perustamassa Slush Pool -nimistä louhintapoolia, joka on maailman vanhin Bitcoin-louhintasyndikaatti.

Marek alkoi myös pian kehittää kryptovaluuttalompakkoa, jonka ensimmäinen prototyyppi valmistui vuonna 2012. SatoshiLabs yhtiö perustettiin vuonna 2013, ja ensimmäiset toimitukset käynnistyivät vuonna 2014.

Yhtiön tunnetuin tuote on Trezor One -lompakko, joka tuli markkinoille vuonna 2016. Vuonna 2018 julkaistiin Trezor Model T, joka sisältää mm. värillisen kosketusnäytön sekä muita kehittyneempiä ominaisuuksia. Tässä artikkelissa esittelemme nimenomaan Model T -tuotteen.

>> Tutustu Trezoriin tästä linkistä

Tsekkiläinen Trezor ja ranskalainen Ledger ovat tällä hetkellä maailman johtavat hardware-lompakoiden valmistajat. Ledger on kaksikosta selvästi tunnetumpi laite Suomessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Trezorin vaihtoehto olisi millään tavalla heikompi – päinvastoin.

Trezor Model T asennus, vaihe 1: Trezor Bridge ja Firmware

Aloita käyttöönotto avaamalla Trezor Model T:n pakkaus ja purkamalla sen sisältö. Pakkauksen mukana tulee itse laitteen lisäksi USB-kaapeli, opaskirjanen sekä hyödyllinen magneettipidike. Voit kiinnittää lompakon sen avulla esimerkiksi pöydän alapinnalle tai muuhun vastaavaan piilopaikkaan.

Trezor Model T eroaa Ledger Nanosta siten, että Trezoria käsitellään värillisen, suuren, kosketusnäytön avulla. Tämä on varsin miellyttävä käyttäjäkokemus.

Trezor Model T:n sisältöä hallitaan erillisen ohjelmiston avulla, joka on asennettava tietokoneelle. Kytke Trezor ensin USB-kaapelilla tietokoneeseesi ja aloita asennus klikkaamalla osoitteeseen trezor.io/start/. Saat ruudulle seuraavan kuvan:

trezor-choose-device

Klikkaa Trezor Model T -kuvaa, jonka jälkeen ruudullesi ilmestyy popup. Siinä muistutetaan tarkistamaan, että lompakkosi USB-liitin on suojattu hologrammilla. Jos hologrammiteippi on jostain syystä revitty tai se on irronnut, älä jatka asennusta, vaan ota yhteyttä Trezorin käyttötukeen.

Seuraavaksi selaimeesi avautuu Trezor Bridge -ohjelmiston asennussivu. Sekä Windows, Mac OS X että Linux ovat tuettuja. Klikkaa latauslinkkiä ja asenna sen jälkeen ohjelmisto koneellesi.

Tämän jälkeen selaimessasi pitäisi näkyä tervetuliaisruutu, jonka keskellä on iso vihreä painike Firmwaren asennusta varten.

Klikkaa vihreää nappia, jonka jälkeen lompakkoosi asennetaan uusin ohjelmisto. Asennuksen aikana Trezorin ruudulla pitäisi näkyä teksti Installing firmware. Asennuksen ei pitäisi kestää 1-2 minuuttia pidempään.

Trezor Model T asennus, vaihe 2: Lompakon luominen

Jos firmware-asennus sujui läpi ilman ongelmia, selaimessa pitäisi nyt näkyä alla olevat vaihtoehdot:

trezor-start

Recover wallet on vaihtoehto, jos haluat palauttaa uudelle Trezor-laitteelle aiemmin luodun lompakon. Tarvitset tätä siinä tapauksessa, jos Trezorisi katoaa tai se varastetaan. Voit palauttaa lompakot uudelle laitteelle salasanojen avulla.

Koska nyt asennettaan täysin uutta lompakkoa, klikkaamme Create new -nappia.

Seuraavaksi Trezor pyytää sinulta käyttöehtojen vahvistusta. Klikkaa vihreää [v] -nappia ruudulta. Ja siinä kaikki! Selaimessasi pitäisi olla nyt Trezorin hallintanäkymä (alla oleva kuva).

trezor-hallinta

Trezor eroaa siis asennusvaiheessa merkittävästi Ledgeristä, jossa on ensin käytävä läpi backup-salasanojen syöttäminen. Trezorin käyttöönotto tapahtuu parissa minuutissa ilman tätä prosessia. Voit alkaa syöttää uusia tilejä ja siirtää lompakkoon kryptovaluuttaa myös ilman tätä.

On kuitenkin erittäin suositeltavaa, että luot backup-avaimet välittömästi. Käydään tämä vaihe läpi seuraavaksi.

Trezor Model T asennus, vaihe 3: Backup-avaimet ja PIN-koodi

Trezor Model T käyttää Ledger Nano -lompakon tapaan erillisiä turvasanoja, joiden avulla lompakon tiedot on mahdollista palauttaa uudelle laitteelle. Jos Trezor Model T esimerkiksi hajoaa, katoaa tai varastetaan – ei hätää! Voit ostaa tilalle uuden ja palauttaa lompakkosi turvasanojen avulla.

Kuten edellä tuli jo mainittua, emme suosittele missään nimessä laitteen käyttöä ennen backup-avaimien luomista. Klikkaa Trezorin hallintapaneelista painiketta [Create a backup in 3 minutes].

Saat seuraavaksi ruudulle muistutuksen siitä, että näitä turvasanoja ei pidä säilyttää missään nimessä esim. valokuvana puhelimessa tai tekstitiedostona tietokoneellasi. Jos joku rikollinen taho saa nämä avaimet haltuunsa, hän voi varastaa kaikki kryptovaluuttasi hetkessä.

Tämän jälkeen näet 12 turvasanaa Trezor-lompakkosi näytöllä. Voit scrollata listaa ylös tai alas pyyhkäisemällä näyttöä mobiililaitteen tavoin.

trezor-backup

Voit kirjoittaa turvasanat talteen esimerkiksi Trezorin mukana tulevalle paperinpalalle. Pidä huoli siitä, että saat 100% varmuudella omasta käsialastasi selvää! Klikkaa lopuksi Trezorista Hold to confirm – nappia.

Seuraavaksi laite kysyy sinulta joitain turvasanoja varmistaakseni, että olet kirjoittanut ne ylös oikein.

Selaimessa pitäisi nyt näkyä ilmoitus: You have successfully backed up your device! Klikkaa seuraavaksi vihreää [Continue] -nappia, joka aloittaa PIN-koodin asennuksen.

trezor-pin

Kuten kuvassa näkyy, PIN-koodin asennus suoritetaan Trezorin kautta. PIN-koodi toimii samalla tavalla kuin Ledger Nanossa tai puhelimessasi. Kyseessä on käytännössä salasana laitteen avaamiseksi.

Tärkeää! Käytä vain PIN-koodia, jonka muistat kaikissa tilanteissa.

Jos ihmettelet, niin Trezorin näytöllä olevat numerot ovat sekavassa järjestyksessä täysin tarkoituksella. Järjestys vaihtuu aina eri käyttökerroilla, ja sen tarkoitus on lisätä laitteen turvallisuutta.

Voit lopuksi myös antaa laitteelle yksilöllisen nimen. Tämä on hyödyllistä etenkin silloin, jos sinulla on useita lompakoita.

Asennuksen päätteeksi hallintapaneeli kehottaa tallentamaan sivun kirjanmerkkeihin, jotta käytät aina jatkossa 100% varmuudella oikeaa web-osoitetta.

Kryptovaluuttojen vastaanotto Trezorin avulla

Trezor Model T -lompakkosi on nyt alustettu käyttövalmiiksi, joten siirretään sinne seuraavaksi kryptovaluuttaa.

Trezorin sisältöä hallitaan wallet.trezor.io -paneelin kautta, josta myös asennus suoritettiin. Vasemmassa ylänurkassa on lista laitteessa natiivina tuetuista kryptovaluutoista. Trezor tukee Ledger Nanon tavoin satoja eri kryptovaluuttoja, mutta monien käyttöön tarvitaan erillistä apuohjelmaa tai lompakkoa. Voit katsoa koko listan osoitteesta trezor.io/coins/.

Siirretään esimerkissä lompakkoon Bitcoin Cash -kryptovaluuttaa. Kun olet valinnut vasemman ylänurkan valikosta Bitcoin Cashin, saat ruudulle ilmoituksen, että lompakkosi on vielä tyhjä.

trezor-bch

Klikkaa seuraavaksi [Receive] -nappia, niin saat ruudulle laitteesi osoitteen transaktioita varten. Siirry tämän jälkeen pörssiin (tai missä kryptovaluuttasi sijaitseekaan) ja suorita transaktio annettuun osoitteeseen.

Trezor ei ole sen nopeampi tai hitaampi kuin mikään muu lompakko, eli transaktion kesto riippuu a) käyttämästäsi kryptovaluutasta ja b) palveluntarjoajasta, joka lähettää kolikot Trezoriisi. Eri valuutat vaativat erilaisen määrän vahvistuksia (confirmations) verkolta, ennen kuin ne ovat käytettävissä.

Sinun ei tarvitse päivittää Trezorin hallintapaneelia, vaan siirto tulee näkyviin transaktiolistaukseen automaattisesti, kun se on perillä lompakossasi.

Kryptovaluuttojen lähetys Trezorin avulla

Seuraavaksi on vuoro testata kryptovaluuttojen lähetystä. Suosittelen tekemään nämä operaatiot aina, kun otat käyttöön uuden lompakon, pörssin tai muun vastaavan palvelun.

Tee ensin pieni testitalletus ja siirrä sen jälkeen osa talletuksesta takaisin. Näin varmistut, että transaktiot toimivat varmasti molempiin suuntiin.

Lähetetään nyt osa äsken talletetusta Bitcoin Cash -valuutasta takaisin. Tämä tapahtuu helposti valitsemalla hallintapaneelin päävalikosta Send.

trezor-bch-send

Saat ruudulle simppelin lomakkeen, johon syötät vastaanottajan osoitteen sekä haluamasi määrän. Voit jättää Fee -kohdan oletusasetuksiin, ja lopuksi transaktio vahvistetaan vielä Trezorin kautta.

Siirto kuulutetaan verkkoon saman tien. Transaktion aika riippuu käyttämästäsi kryptovaluutasta sekä vastaanottavasta lompakosta.

Trezor-lompakon palautus backup-sanojen avulla

Kuten edellä on jo kerrottu, Trezor-lompakon tiedot voidaan palauttaa kokonaan backup-koodisanojen avulla. Trezor Model T käyttää 12 sanan mittaista koodia, joka on siis syytä luoda heti lompakon käyttöönoton yhteydessä.

Tässä kohtaa on hyvä selventää eräs perustason asia kryptovaluutoista. Vaikka Trezor Model T on hardware-lompakko, se ei sisällä yhtään virtuaalista kolikkoa. Tiedot kryptovaluuttojen omistajista ja transaktioista on tallennettuna aina sen lohkoketjuun.

Trezoriin on tallennettuna sinun privaattiavaimesi, jonka voi ymmärtää olevan kuin salasana sähköpostin käyttöön. Hardware-lompakko on erittäin turvallinen siksi, koska laite ei ole jatkuvassa online-yhteydessä. Sen hakkerointi on käytännössä mahdotonta.

On kuitenkin mahdollista, että Trezor-lompakkosi varastetaan, se joutuu epäkuntoon tai katoaa muusta syystä. Tätä ei tarvitse pelätä, koska backup-avaimet ovat juuri sitä varten. Saat alustettua omat lompakkosi ja privaattiavaimesi niiden avulla mihin tahansa uuteen Trezor-laitteeseen.

Alla olevassa videossa on näytetty tämä prosessi, sekä kaikki muutkin tässä dokumentissa kuvatut asiat, jos haluat kerrata niitä. Palautus alkaa kohdasta 17:24.

Prosessi on hyvin suoraviivainen, eli laite kysyy sinulta asennusvaiheessa jokaisen sanan yksi kerrallaan. Kun backup-koodit on syötetty, lompakkoinformaatio palautetaan automaattisesti.

Jos haluat säilyttää backup-koodit mahdollisimman turvallisesti, tutustu Cryptosteel-tuotteeseen.

Huom. On suositeltavaa kokeilla palautustoimintoa ainakin kerran, ennen kuin siirrät Trezoriin suuria määriä kryptovaluuttaa. Näin voit olla varma siitä, että osaat suorittaa toiminnon oikein tiukan paikan tullen.

Trezor Model T vs Ledger Nano X

Model T on tsekkiläisen Trezorin lippulaivatuote. Se on toisen sukupolven hardware-lompakko ja merkittävä parannus vuonna 2016 julkaistuun Trezor One -lompakkoon. Käytännössä Model T on suositun Ledger Nano X -lompakon kilpailija.

Kumpi näistä lompakoista on sitten parempi vaihtoehto kryptovaluuttasijoittajalle? Vastaus riippuu hyvin pitkälti makuasioista.

Ledger Nano S on Trezorin tavoin USB-kaapelilla tietokoneeseen liitettävä laite. Nano X tukee sen sijaan Bluetooth-yhteyttä, jolloin sen käyttö onnistuu langattomasti mobiililaitteen avulla. Nano X on parempi vaihtoehto silloin, jos hallinnoi kryptojaan muutenkin mobiililaitteen avulla. Jos käyttää kryptovaluuttapörssejä, Coinbasea, Coinmotionia yms. palveluita lähinnä läppäriltä, USB-kaapeli toimii silloin ihan hyvin.

Alla olevassa kuvassa on Model T -pakkauksen sisältö.

trezor-box_content

 

Trezorin etuna on suurempi näyttö, joka tarjoaa paremman käytettävyyden kuin Ledger Nano. Lisäksi laitteen asennus on todella nopea prosessi. Jos halut ottaa uuden Trezorin pikaisesti käyttöön ja luoda backup-avaimet vasta myöhemmin, se onnistuu parissa minuutissa.

Molemmat tukevat kaikkia yleisimpiä kryptovaluuttoja, ja lista kasvaa koko ajan lompakoiden kehittyessä. Hallintapaneeli on todella selkeä kummassakin lompakossa, joten kryptovaluuttojen lähetys ja vastaanotto onnistuu todella näppärästi.

Hajautetut pörssit (DEX) ovat tulevaisuudessa yhä tärkeämpiä kauppapaikkoja monille. Trezor ja Ledger tukevat kumpikin hieman eri pörssejä, ja tilanne muuttuu tietysti koko ajan. Trezorin hallintapaneelista löytyy mm. ChangeNow sekä Changelly -pörssit, joissa voit vaihtaa eri kryptovaluuttoja toisiinsa todella näppärästi.

Trezor Model T tarjoaa turvallisen ja helppokäyttöisen lompakon, jota voi suositella varauksetta kaikille kryptovaluuttasijoittajille.

>> Tilaa oma Trezor Model T -lompakkosi tänään!

Entä sitten Trezor One? Vanhempi ja halvempi malli hoitaa myös hardware-lompakon tehtävät, mutta käytettävyys on hieman uudempaa versiota heikompi. Trezor One sopii säästäväiselle henkilölle sekä hyvin pienen portfolion omistajalle. Model T on parempi vaihtoehto aktiiviselle sijoittajalle.


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Bitcoinkeskus

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *