Opas: mikä on stablecoin?

stablecoin

Stablecoin on yleistermi erikoislaatuisille kryptovaluutoille, joiden arvo pyritään pitämään mahdollisimman lähellä yhtä dollaria. Paras esimerkki stablecoin-kategorian kryptovaluutasta on paljon kohua aiheuttanut Tether. Tässä artikkelissa käydään tarkemmin läpi stablecoin-kryptovaluuttoja.

Rekisteröidy Binancelle

Miksi stablecoin-kryptovaluutat ovat olemassa

Kuten edellä tuli jo mainittua, stablecoin on yksi kryptovaluuttojen alaluokka. Kyseessä ei ole mikään yksittäinen virtuaalivaluutta, vaan joukko kolikoita. Niiden tavoitteena on mahdollisimman pieni volatililteetti, joka on etenkin suursijoittajien kovasti kaipaama ominaisuus kryptojen maailmassa.

Tunnetuin stablecoin on Tether, jonka arvo on sidottu 1:1 suhteessa Yhdysvaltain dollariin. Fiat-valuutta ei ole kuitenkaan edellytys stablecoin-statukselle. MakerDAO DAI on esimerkkivaluutta, jonka vakuutena on toisia kryptovaluuttoja. DigixDAO on puolestaan projekti, joka pyrkii luomaan kultaan sidotun kryptovaluutan.

Mihin stablecoin-valuuttoja oikein tarvitaan? MakerDAO-projektin Gregory DiPriscio kertoo:

“Stablecoins are what allow us to fully realize the promise of blockchain technology. Any application which requires a low threshold of volatility to be viable on a blockchain, consumer loans for example, simply cannot be denominated in a currency which fluctuates 10–20% in a day, like bitcoin and ether.

If you’re using bitcoin to send a remittance from one country to another, there’s a good chance that the price movement over the period of one block confirmation (how long it takes the blockchain to include your transaction) will be larger than the fees charged by Western Union or PayPal.

If you’re betting on the outcome of a presidential election on Augur and the election isn’t for six months, you don’t want to denominate that bet in ether.”

Edellä kuvattujen esimerkkien lisäksi stablecoin-kryptovaluutta Tether on elintärkeä monille maailman tunnetuimmista kryptovaluuttapörsseistä. Esimerkiksi Binance ja KuCoin eivät tarjoa tällä hetkellä fiat-talletuksia asiakkailleen. Kun pörssissä kauppaa käyvä henkilö haluaa siirtää kryptovaluuttansa pois markkinoilta treidauspäivän päätteeksi, hän voi vaihtaa ne Tetheriksi ja olla turvassa rajuilta valuuttamuutoksilta.

Stablecoineja on myös helppo liikuttaa pörssistä toiseen ja vaihtaa milloin tahansa kryptovaluutoiksi ilman ongelmia.

Kryptovaluuttamarkkinoiden volatiliteetti on todella rajua verrattuna perinteisiin sijoitusinstrumentteihin. Vakaan valuutan tarve on tällaisessa ympäristössä erittäin suuri. Yhdysvaltain dollari (tai muut fiat-valuutat) ei ole aina käytettävissä oleva vaihtoehto. Silloin stablecoinit astuvat esiin.

Erilaiset stablecoinit

Markkinoilla on tällä hetkellä jo puoli tusinaa suht tunnettua stablecoin-valuuttaa. Miten nämä kolikot oikein eroavat toisistaan?

Stablecoin-kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen selkeään alaluokkaan perustuen niiden tapaan säilyttää arvonsa. Englanniksi käytettävät termit ovat fiat-collateralized, crypto-collateralized ja non-collateralized. Suomennettuna stablecoinin arvon takaajana voi olla joko fiat-rahaa, kryptovaluuttoja tai kolmantena vaihtoehtona ei mitään.

Käydään seuraavaksi läpi näitä vaihtoehtoja. Alla olevassa kuvassa on lista tämän hetken stablecoin-kryptovaluutoista.

Fiat-collateralized coin

Kaikille tuttu Tether on esimerkki fiat-rahaan pohjautuvasta stablecoinista. Tetherin idea on siinä, että jokaista USDT-kryptovaluuttaa kohden löytyy yksi Yhdysvaltain dollari Tether-yhtiön pankkitililtä. Tämä on teoriassa hyvin toimiva ratkaisu, mutta siinä on omat ongelmansa.

Ensimmäinen ongelma on luottamus yhteen, keskitettyyn, toimijaan. Tetherin kohdalla tämä luottamus on rakoillut rajusti viimeisen vuoden aikana, mutta USDT on kaikista kohuista huolimatta pitänyt arvonsa todella hyvin dollariin nähden.

Epäluottamus Tetheriä kohtaan johtuu siitä, että yhtiö ei ole lupauksista huolimatta tehnyt yhtään onnistunutta auditointia. Kukaan ei todellisuudessa tiedä, kuinka paljon dollareita Tetherin pankkitililtä löytyy. Noin teoriassa fiat-valuutan takaama stablecoin on yksinkertaisin ja fiksuin vaihtoehto, jos takauksesta vastaava osapuoli on luotettava ja riittävän avoin taho.

USDT-tokenissa on myös yksi ikävä ongelma: sitä ei voi vaihtaa takaisin dollareiksi. Tähän on kuitenkin tulossa ratkaisu hieman yllättävästä lähteestä, josta kerrotaan tarkemmin artikkelin lopussa.

Tällä hetkellä on suunnitteilla myös muihin hyödykkeisiin pohjautuvia stablecoineja. Yksi tällainen ratkaisu on DigixDAO, jossa fiat-raha on korvattu kullalla. Lue lisää tästä artikkelista: mikä on DigixDAO?

Crypto-collateralized coin

Stablecoin-status voidaan saavuttaa myös ilman fiat-valuuttaa. MakerDAO Dai on yksi esimerkki tällaisesta kryptovaluusta. Kuten alla oleva kuva osoittaa, Dain arvo on pysynyt varsin hyvin sidottuna yhteen dollariin.

Kryptovaluuttaan perustuva stablecoin toimii hieman Tetherin tapaan, mutta vakuutena käytetään huomattavasti enemmän kryptovaluuttaa. Jos vakuusprosentti on esimerkiksi 150%, niin 100 dollarilla Etheriä saisi 66 dollarin edestä Dai-stablecoineja.

Seuraavassa esimerkki MakerDAO:n blogista:

“Let’s say ether is worth $100 right now and the collateralization ratio is 150%. If I send 1 ether ($100) into the CDP smart contract, then I am now able to create 66 Dai. This means that, at the current value of ether, each 100 Dai that I’ve created is backed by 1.5 ether collateral. In the Maker system, you don’t lose your ether, but you also no longer control it. The ether that you sent to the CDP is stuck there until you pay back the 66 Dai (this destroys the Dai).

The following diagram helps to visualize how you can open and close a CDP. Try to follow along with “your wallet” as actions are performed above.”

Kaavio on käytännön syistä yksinkertaistettu, mutta perusidea on tämä.

Crypto-collateralized -vaihtoehdossa ei päästä koskaan täysin eroon kryptovaluuttojen volatiliteetista. Niin kauan, kun kurssit ovat nousussa, vakuusarvo kasvaa ja stablecoin vahvistuu. Jos vakuutena oleva kryptovaluutta menettää liian nopeasti arvonsa, koko rakennelma uhkaa sortua.

Kolmas vaihtoehto: ei takausta (algorithm-backed)

Fiat-takauksen ja kryptovaluuttapohjaisen takauksen lisäksi on myös kolmas, erittäin mielenkiintoinen, vaihtoehto. Entä jos stablecoin ei tarvitsisi takausta lainkaan?

Jos monetary history on artikkelin lukijalle tuttu aihe, niin edellä kuvattu idea ei kuulosta kovin radikaalilta. Tilanne on tällä hetkellä se, että yhdelläkään planeettamme valuutoista ei ole minkäänlaista takausta. Toisin oli vielä reilut 100 vuotta sitten, jolloin esimerkiksi Yhdysvaltain dollari oli monien muiden valuuttojen tapaan fyysisen kullan takaama.

Ensimmäinen ja toinen maailmansota muuttivat kuitenkin markkinoita rajusti. Valtiot alkoivat painaa seteleitä rahoittaakseen sotaponnistelut. Toisen maailmansodan jälkimainingeissa luotiin kuuluisa Bretton Woods -järjestelmä, jossa Yhdysvaltain dollari sidottiin kultaan kiinteällä hinnalla. USD toimi ankkurina takauksena jalometalliin, ja muiden fiat-valuuttojen arvo oli myös sen kautta sidottu kultaan.

Yhdysvallat alkoi kuitenkin rahoittaa Vietnamin sotaa sekä muita valtion ohjelmia painamalla dollareita, joille ei todellisuudessa löytynyt takausta. Muut valtiot alkoivat haistaa tämän dollari:kulta -suhteen olevan todellisuudessa aivan jotain muuta kuin luvattu, minkä seurauksena syntyi rajua liikennettä dollareitaan kultaan. Lopulta Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon oli pakotettu lopettamaan Bretton Woods-järjestelmän 15. elokuuta vuonna 1970 (katso alla oleva Youtube-video). Muussa tapauksessa koko valuuttajärjestelmä olisi romahtanut.

Maailman valuutat ovat olleet Nixonin ilmoituksesta lähtien arvottomia paperinpaloja, joita kutsutaan fiat-rahaksi. Kyseisen valuutan arvo perustuu mm. siihen, että valtiovalta vaatii niiden käyttöä maksuliikenteessä. Esimerkiksi veronmaksua ei voi suorittaa Bitcoineilla tai hopeakolikoilla. Jos tällainen järjestelmä on ollut pystyssä jo pian 50 vuotta, niin miksei sama toimisi myös kryptovaluuttojen maailmassa?

Stablecoinin liikkellelaskija toimiikin hieman keskuspankin tavoin. Jos valuutan arvo alkaa nousta yli yhden dollarin, markkinoille voidaan luoda tokeneita tyhjästä. Tätä toimenpidettä kutsutaan inflaatioksi, eli valuuttavarannon laajentamiseksi. Sen seurauksena on reaalimaailmassa mm. kuluttajahintojen sekä raaka-aineiden nousu.

Tämän toimenpiteen vastakohtana on deflaatio, eli valuuttavarannon supistaminen. Yhdysvalloissa tämä tapahtuu mm. siten, että Yhdysvaltain valtionvarainministeriö maksaa keskuspankki Fed:lle sen tyhjästä luodun valuutan (bondi) takaisin. Käytännössä nämä dollarit katoavat sen jälkeen kierrosta. Vastaava toimenpide tapahtuu myös yksilötasolla silloin, kun henkilö maksaa esimerkiksi luottokorttivelan pois.

Kryptopankki voi myös yrittää samaa toimenpidettä, jota mm. Binance suorittaa Binance Coininsa kanssa. Tälle on olemassa termi burning, eli valuutan virtuaalinen polttaminen. Käytännössä kryptorahat voidaan lähettää virtuaaliseen ”mustaan aukkoon”, eli sellaiseen osoitteeseen, josta niitä ei voida enää käyttää. Kyseessä on deflatorinen toimenpide, joka nostaa siten jäljellä olevien kolikoiden arvoa.

Jos stablecoinin arvo on laskenut liian alas, kryptopankki voi myös käyttää ICO:ssa saatuja varoja ja ostaa markkinoilta kolikoita pois, mikä nostaa hintoja.

Tämän lisäksi kryptopankki voi yrittää saada aikaan deflaatiota laskemalla liikkeelle lainapapereita esimerkiksi 0,8$ per kappale, jotka voi vaihtaa 1$ arvoiseksi stablecoiniksi tulevaisuudessa.

Tässä vaihtoehdossa on luonnollisesti omat riskinsä. Kukaan ei tiedä varmasti, miten alas stablecoin voi laskea, ennen kuin markkinan luottamus romahtaa. Arvonlaskusta voi muodostua todella nopeasti spiraali, joka räjäyttää koko markkinan.

Uusi vaihtoehto: Gemini dollar (GUSD)

Tällä viikolla stablecoin-kenttää on saatu mielenkiintoinen lisäys. Kyseessä on GUSD-lyhennettä käyttävä Gemini dollar. Jos Gemini ei ole tuttu nimi, niin kyseessä on yhdysvaltalainen kryptovaluuttapörssi. Sen ovat perustaneet kuuluisat Winklevoss-veljekset (kuvassa), jotka ovat yrittäneet saada viimeiset pari vuotta myös Bitcoin ETF-tuotetta markkinoille.

Embed from Getty Images

Miten GUSD eroaa sitten edellä mainituista stablecoineista? Kyseessä on kilpailija Tetherille, eli Gemini dollarin takauksena on 1:1 suhteessa Yhdysvaltain dollareita.

Cameron Winklevoss kertoo Geminin blogissa seuraavaa:

“To date, there has been no trusted and regulated digital representation of the U.S. dollar that moves in an open, decentralized manner like cryptocurrencies. Enter the Gemini dollar — a stable value coin (often called a “stablecoin”) that is (i) issued by Gemini, a New York trust company, (ii) strictly pegged 1:1 to the U.S. dollar, and (iii) built on the Ethereum network according to the ERC20 standard for tokens.

The Gemini dollar (ticker symbol: GUSD) combines the creditworthiness and price stability of the U.S. dollar with blockchain technology and the oversight of U.S. regulators, namely, the New York State Department of Financial Services (NYDFS). You can read more about the Gemini dollar — the world’s first regulated stablecoin — in our white paper here.”

Cameron Winklevossin kuvauksesta tulee heti selville GUSD:n olennainen ero Tetheriin. Kyseessä on Yhdysvaltain finanssialan viranomaisten hyväksymä ja valvoma kryptovaluutta. Tether ei missään nimessä kuulu tähän kategoriaan.

Toiseksi, Gemini dollarissa on toinen merkittävä etu: se voidaan milloin tahansa konvertoida takaisin Yhdysvaltain dollareiksi Gemini-pörssissä.

Joidenkin analyytikoiden mielestä Gemini dollar on vuoden 2018 merkittävin uutinen kryptovaluuttojen maailmassa – jopa suurempi kuin mahdollinen Bitcoin ETF. Aika näyttää, kuinka suurta suosiota GUSD-token oikein saavuttaa. Tilanteen kehitystä seurataan varmasti suurella mielenkiinnolla.

Kuva: iStockPhoto/Bodnarchuk

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*