Opas: Mikä on Skycoin?

skycoin

Skycoin on yksi kryptomarkkinoiden vanhimmista projekteista, jonka ensimmäiset askeleet on otettu jo 2010-luvun alussa. Projekti ylitti äskettäin uutiskynnyksen John McAfeen ansiosta, kun kryptomaailman ”paha poika” tatuoi Skycoin-logon selkäänsä. Miten McAfee liittyy kuvioon, ja mistä Skycoin-projektissa on oikein kyse? Tämä artikkeli kertoo lisää.

Coinmotion banneri

Skycoin on kolmannen sukupolven platform

Asetetaan Skycoin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä ei ole Bitcoinin, Litecoinin tai vastaavien kryptovaluuttojen kilpailija projektin nimestä huolimatta. Skycoin antaa helposti mielikuvan, että kyseessä olisi pelkästään virtuaalivaluutan roolissa toimiva token.

Skycoin asettuu kryptokartalla platform-kategoriaan, jossa sen seurana ovat projektit kuten Ethereum, EOS, Cardano ja NEO. Skycoin on ns. kolmannen sukupolven ekosysteemi. Tällä luokittelulla tarkoitetaan platformia, jossa on ratkaistu Ethereumin skaalautuvuusongelmat. Käytännössä kyse on silloin järjestelmistä, joka ei vaadi enää Bitcoinin ja Ethereumin kaltaista louhintatyötä.

Nimi Skycoin tarkoittaa siis kokonaista ekosysteemiä. Sen sisällä on myös oma natiivivaluutta, kuten muillakin vastaavilla projekteilla. Tätä tokenia käytetään esimerkiksi transaktiomaksuihin sekä muihin järjestelmän sisällä oleviin arvon siirtoihin.

Skycoinin natiivivaluutta on niin ikään nimeltään Skycoin (lyhenne: SKY). Tilanteesta riippuen, Skycoinilla voidaan siis viitata koko projektiin tai SKY-tokeniin.

Skycoin syntyi ratkaisuna Bitcoinin ongelmiin

Skycoinin ensimmäiset koodirivit on kirjoitettu jo vuonna 2013. Tämä tekee Skycoinista yhden alan vanhimmista projekteista. Tutkimustyö projektiin liittyen alkoi itse asiassa lähes neljä vuotta aikaisemmin, eli heti Bitcoinin syntymisen jälkeen.

Yksi Skycoinin perustajista on Brandon ”Synth” Smietana. Hän yksi ensimmäisistä Bitcoin-projektin kehittäjistä, joten mies on nähnyt läheltä koko alan kehityksen kuluneen kymmenen vuoden ajalta. Synth kertoo Crypto Potato -kanavan haastattelussa Bitcoinin rajoitteista, jotka johtivat Skycoinin sekä monien kilpailevien kryptovaluuttojen kehitykseen.

skycoin brandon smietana linkedin
Brandon Smietanan LinkedIN-profiili. Klikkaa kuvaa saadaksesi lisätietoja.

Synthin mielestä yksi suurimmista Bitcoinin ongelmista oli alusta asti Proof of Work -konsensusalgoritmi. PoW:ssa verkkoa kontrolloi se taho, jolla on hallussaan eniten tietokoneiden laskentatehoa. Sitä saa ostettua rahalla, mikä on johtanut verkon hallinnan keskittymiseen.

Bitcoinin privaattiominaisuudet olivat myös monien mielestä puutteellisia, samoin kuin transaktioiden prosessointikyky. Bitcoin käsittelee edelleen alle 10 transaktiota sekunnissa.

Teknisten puutteiden lisäksi Synth näkee Bitcoinissa (ja monissa muissa kryptovaluutoissa) laajemman ongelman, mikä on toimivan ekosysteemin puute. Kryptovaluuttoja ei voi vielä tälläkään hetkellä käyttää laajamittaisesti, joten suurin osa transaktioista liittyy niiden hintaspekulointiin.

Skycoin-projekti on syntynyt halusta korjata nämä molemmat ongelmat. Sen ideana on luoda ekosysteemi, jossa on palveluntarjoajia sekä -kuluttajia. Brandon Synth käyttää englanninkielistä nimitystä closed loop economy. Tämän lisäksi Skycoin vastaa teknisesti kolmannen sukupolven skaalautuvuustarpeisiin.

Skywire ja Skyminer

Skycoin on Ethereumin tavoin oman ohjelmointikielen sisältävä platform, joka tarjoaa raamit erilaisten applikaatioiden kehitykselle.

Skywire on perustaja Brandon Synthin mukaan vain yksi kymmenistä Skycoinin kehittämistä applikaatioista. Se on tällä hetkellä tunnetuin sovellus, ja Skywirea käytetään demonstroimaan Skycoin-ekosysteemin mahdollisuuksia.

Skywire on Skycoin-projektin yritys luoda hajautettu internet. Vastaavaa yrittävät luoda myös monet muut projektit, kuten mm. Elastos. Kilpailua riittää varmasti tällä sektorilla yhä enemmän myös tulevaisuudessa.

Skywire will develop to be a wireless mesh network (WMN). Users can earn both Skycoin and Coin Hours for running hardware nodes that provide both bandwidth and storage to the entire network. Users can then spend earned Coin Hours on content and other network resources, as they choose.

Skywire koostuu tuhansista nodeista. Jos kyseinen termi ei ole lukijalle tuttu, niin node tarkoittaa käytännössä palvelinkonetta. Myös Bitcoinin verkkoa pyörittävät nodet. Skywiressä näitä palvelinkoneita kutsutaan nimellä Skyminer.

Tämä on hieman harjaanjohtava nimitys, sillä Skyminer ei ole louhija sanan varsinaisessa merkityksessä. Kyseessä käytännössä Linux-palvelin, joka pyörittää VPN-ohjelmistoa. Näin luodaan suojattu meshnet, joka ei ole teleoperaattoreiden valvonnassa.

Skywire ja Skyminer ovat tärkeitä elementtejä Skycoin-projektin tavoitteiden kannalta. Skycoin haluaa luoda ekosysteemin, jossa on palveluiden käyttäjiä sekä tuottajia. Tuottajat (Skyminerin pyörittäjät) ylläpitävät verkkoa ja mahdollistavat erilaisten applikaatioiden toiminnan. He saavat palkkiona Skycoin-kryptovaluuttaa, jolla on näin ollen järkevää käyttöä.

Skyminer on myös mahdollista rakentaa itse. Voit katsoa lisätietoja esim. tästä videosta.

Yksi Skycoiniin liittyvistä väärinkäsityksestä koskee Skywirea. Monille on syntynyt kuva, että tämä projekti on yhtä kuin koko Skycoin. Kyse on vain yksi osa ekosysteemin tarjoamista mahdollisuuksista.

Skywiren testiverkko on käynnistetty toukokuussa 2018.

Obelisk konsensusalgoritmi

Skycoin-teknologian ytimessä on Obelisk-niminen konsensusalgoritmi. Käydään sen toimintaa läpi seuraavaksi.

Tunnetuin konsensusalgoritmi on Bitcoinin käyttämä Proof of Work. Se vaatii toimiakseen valtavan määrän tietokoneiden laskentatehoa, mikä on johtanut artikkelin alussa kuvattuihin ongelmiin. Bitcoinin verkko on tällä hetkellä vain muutaman eri louhintapoolin hallinnassa, ja tehokkaat ASIC-louhintakoneet maksavat tuhansia dollareita.

Proof of Workin vaihtoehdoksi on noussut monien Skycoinin kilpailijoiden käyttämä Proof of Stake. Siinä louhinta suoritetaan ohjelmallisesti. Verkkoa kontrolloivat ne tahot, joilla on eniten hallussaan kyseistä kryptovaluuttaa. PoS-algoritmissa on myös omat ongelmansa, mutta ei mennä niihin tarkemmin tässä artikkelissa.

Skycoinin ratkaisu on nimeltään Obelisk, ja se eroaa merkittävästi sekä PoW että PoS -algoritmeista.

skycoin obelisk
Obeliskin ominaisuuksia skycoin.net -sivulta.

Obelisk on hyvin skaalautuva, se kuluttaa vähän laskentatehoa ja verkko on immuuni erilaisille hyökkäyksille. Skycoinin teknologiasta käytetään myös nimeä Web of Trust – WoT.

WoT-järjestelmässä nodet (eli palvelimet) ovat linkittyneitä toisiinsa. Node on sitä luotettavampi, mitä useampi palvelin siihen linkittyy. Verkon nodet ovat jaettu kahteen eri tyyppiin: consensus node ja block-making node.

Lohkoketjun lohkoja luovat nodet keräävät kaikki verkkoon lähetetyt transaktiot, tarkistavat niiden oikeellisuuden Bitcoinista tutun UTXO-mallin avulla ja tallentavat informaation paikallisesti pakattuna uuteen lohkoon. Tämän jälkeen block-making nodet lähettävät nämä blokit eteenpäin verkkoon, jossa consensus nodet ottavat ne vastaan.

Konsensusta ylläpitävä nodet tallettavat vastaanottamansa paketit varsinaisesta lohkoketjusta erillään olevaan tietovarastoon. Kun konsensus node on saanut riittävästi blokkeja verkosta, se valitsee ”voittajalohkon” paikallisesti. Tämä on lohko, jonka tekemiseen on osallistunut mahdollisimman moni block-making node.

Lopulta konsensus nodet lähettävät oman ”voittajablokkinsa” verkkoon, jonka jälkeen ne muodostavat keskenään globaalin konsensuksen.

Kyseessä ei ole mikään maailman yksinkertaisin ratkaisu teknisesti. Jos haluat oppia aiheesta lisää, artikkelin lopussa on linkkejä laajempiin resursseihin.

Skycoin ja coin hours

Skycoinin ratkaisusta on oleellista ymmärtää seuraava: siinä ei ole lainkaan PoS tai PoW-järjestelmän kaltaista louhintaa. Uudet Skycoin-tokenit eivät synny maailmaan Bitcoinin tavoin lohkoketjun lohkojen yhteydessä. Rikollisilla on siten myös vähemmän motivaatiota hyökätä verkon kimppuun ja yrittää kontrolloida sitä.

Obelisk-teknologia mahdollistaa täysin kuluttomat transaktiot noin kolmessa sekunnissa, joten kyseessä on todella mielenkiintoinen ratkaisu. Tässä kohtaa moni asiantuntija nostaa ilmoille kysymyksen verkkospämmistä, mikä on ilmaisten transaktioiden kääntöpuoli. Jokaisella lukijalla on tästä taatusti omakohtaista kokemusta sähköpostin kautta.

Suurin osa kryptovaluutoista veloittaa maksun lähetyksen yhteydessä. Jos haluat lähettää kaverillesi yhden Bitcoinin, joudut lähettämään (hieman lompakosta riippuen) käytännössä 1,001 Bitcoinia.

Skycoin on poikkeus, ja sen toimintalogiikka muistuttaa NEO & gas -yhdistelmää. NEO-ekosysteemissä jokainen tokenin holdaaja kerryttää tililleen gas-nimistä valuuttaa, jota käytetään transaktiomaksuihin. Mitä suurempaa summaa ja mitä pidempään holdaat, sen enemmän kerrytät myös virtuaalista bensaa.

Skycoinin tapauksessa tilillesi kertyy Coin hours -nimisiä krediittejä. Yksi Coin hour jokaista Skycoinia kohden kerran tunnissa. Coin hours -järjestelmä eroaa kuitenkin virtuaalisesta bensasta, sillä kyseisiä krediittejä voidaan käyttää myös Skycoin-ekosysteemin muissa palveluissa.

skycoin coin hours

Kuten yllä oleva kuva (lähde) kertoo, Coin hours -krediittejä tuhotaan aina transaktion yhteydessä. Jos tililläsi on 100 Coin Hours -krediittiä ja lähetät yhden Skycoinin kaverillesi, sinulla on jäljellä 25 Coin Hours -krediittiä. Ja tunnin päästä niitä on taas x kappaletta enemmän.

Järjestelmä estää verkkoa sabotoiva henkilön spämmäämästä, koska hänen Coin hours -krediittinsä loppuvat kesken.

NEO:n gas-kryptovaluuttaa voidaan myös ostaa ja myydä kryptovaluuttapörssissä (esim. Binance). Coin hours -krediittejä voidaan käyttää esimerkiksi Skywire-verkon kapasiteetin hankintaan sekä erilaisiin peleihin ja applikaatioihin. Tulevaisuudessa on tarjolla myös erillinen takaisinosto-ohjelma Skycoinin toimesta.

Skycoin tulevaisuus ja John McAfee

Skycoin-projekti sai marraskuussa 2018 ylimääräistä julkisuutta, kun yksi kryptogenren suurimmista julkkiksista hyppäsi projektin kelkkaan. Kyseessä on tietysti mr. John McAfee. Hän kohahdutti kansaa ottamalla jopa Skycoin-tatuoinnin selkäänsä.

Monien mielestä McAfee on aiheuttanut kryptovaluuttojen piirissä enemmän harmia kuin hyvää. Hän toimi edellisen kryptobuumin aikana maksullisena ”shillaajana”, ja aiheutti twiiteillään satojen prosenttien nousut monille kryptovaluutoille. Alla olevalla videolla McAfee kertoo suhteestaan Skycoiniin tarkemmin.

McAfeen liittyminen Skycoiniin on herättänyt kysymyksiä monissa sijoittajissa, koska Skycoinin bisnesmallissa on vielä muutamia erittäin harmaita alueita.

Tässä artikkelissa on käyty läpi Skycoin-projektiin liittyviä epäselvyyksiä. Etenkin Skyminer-laitteen hankinta on yksi näistä.

When you sell someone a $600 cryptocurrency miner that isn’t for mining and only works on a network that doesn’t exist, and you charge them $10,000 for it — it looks like you’re peddling snake oil. Using existing bandwidth to power what’s essentially a hardware VPN isn’t creating a new internet, it’s just subletting your ISP bandwidth. And that’s not a sustainable business model at all.

Edellä mainitut Proof of Work ja Proof of Stake tarjoavat tienausmahdollisuuden louhinnan ja steikkauksen (engl. staking) avulla. Koska Skycoinissa ei ole lainkaan louhintaa, Skywire-ekosysteemi nojaa todelliseen tarpeeseen. Alkuvaiheessa palvelun ostajia ei vielä ole, joten Skycoin joutuu maksamaan Skyminerin pyörittäjille bounty-tyyppistä korvausta.

Skycoin-projekti on paljon muutakin kuin Skywire-verkko. Yksi elementeistä on nimeltään Fiber, joka on käytännössä alusta enterprise-tason yksityisille lohkoketjuille.

Skycoin tarjoaa jokaiselle projektille täysin oman ja kustomoidun lohkoketjunsa. Esimerkiksi Ethereumin tapauksessa tuhansien eri applikaatioiden ja tokeneiden transaktiot kuluttavat yhtä ja samaa lohkoketjua. Perustaja Brandon Synthin mukaan Skycoinilla on jonossa valtava määrä yrityksiä ja yhteisöjä, jotka haluaisivat Skycoinin rakentaman lohkoketjuteknologian käyttöönsä.

Kehitystyö on tällä hetkellä vahvasti Symbolic Analytics -yhtiön käsissä. Kyseessä on Brandon Smietanan perustama yritys, joka on käytännössä parin kymmenen fintech-firman muodostama konsortio. Jokaiselle on oma roolinsa Skycoin-platformin kehityksessä.

Skycoin osto ja sijoittaminen

Skycoin kilpailee siis samassa kategoriassa Ethereumin, Cardanon, EOS:n ja muiden kolmannen sukupolven platformien kanssa. Se tarjoaa todella nopean ja skaalautuvan verkon, jonka kapasiteetti riittää pitkälle.

Projekti on myös kehittänyt täysin oman ohjelmointikielensä, joka on heidän mukaansa seuraava evoluutioversio älysopimuksista. Voit lukea tarkempia speksejä CX-nimisestä skriptikielestä tästä artikkelista.

Skycoin tarjoaa erilaisen näkökulman lohkoketjuteknologiaan kilpailijoihinsa verrattuna. Tämä houkuttaa mukaan tietyn tyyppisiä kokeilijoita, mutta onko toimintamalli pitkässä juoksussa kestävä?

Monia arveluttaa tällä hetkellä myös Skycoin-kryptovaluutan julkaisu. SKY-lyhennettä käyttävällä tokenilla on 25 miljoonan kokonaismäärä Coinmarketcapissa, joista 10 miljoona on kierrossa. Käytännössä Skycoineja on luotu perustamisvaiheessa vuonna 2015 yhteensä 100 miljoonaa kappaletta.

Jäljellä olevien (75 miljoonaa) julkaisusta markkinoille ei ole vielä päätetty tarkkaan. Aiheesta löytyy todella yksityiskohtainen artikkeli englanniksi, joka kannattaa lukea: Skycoin distribution explained.

Skycoinin reaaliaikainen kurssi:

 

Skycoin on pudonnut monien muiden altcoinien tapaan yli 90 prosenttia sen kurssihuipusta. Suurin osa markkinoiden vaihdosta tapahtuu Binancessa, josta SKY-tokenit saa ostettua ja myytyä parhaaseen hintaan. Skycoinin ostaminen tapahtuu seuraavasti:

  1. Osta Bitcoineja euroilla (Suosittuja palveluita: Coinbase ja Coinmotion)
  2. Avaa tili Binancelle
  3. Siirrä ostamasi Bitcoinit Binanceen
  4. Osta Bitcoineilla SKY-tokenia Binancesta (Lisätietoja: Binance-opas)
  5. Siirrä SKY-tokenit Binancesta turvallisempaan lompakkoon

Jos päätät ostaa Skycoin-kryptovaluuttaa, ne kannattaa siirtää pitkäaikaista säilytystä varten pois pörssistä. Skycoinille on saatavilla Windows, MacOS, Linux sekä Android-lompakko osoitteessa skycoin.net/downloads.

Sijoittajan kannalta Skycoinin arvo ja suosio on sidottu kyseisen teknologian menestykseen. Tilanne on täysin sama myös kilpailevien vaihtoehtojen kannalta. Luodaanko seuraava ”killer-applikaatio” Ethereum, EOS, NEO vai Skycoin-platformille? Mikä verkko kerää eniten node-palvelimia, minkä platformin ohjelmointikieli miellyttää sovelluskehittäjiä jne. Näitä kysymyksiä kannattaa pohtia ennen sijoituspäätöksen tekemistä.

Sijoititpa mihin kryptovaluuttaan tahansa, on syytä seurata kyseisen projektin etenemistä sosiaalisen median kautta. Löydät Skycoinin Twitteristä handlella @Skycoinproject, ja Reddit-sivu on osoitteessa reddit.com/r/skycoin.

Bitcoinkeskus suosittelee alla olevaa haastattelua kaikille aiheesta kiinnostuneille. Perustaja Brandon Synth kertoo tällä 45 minuutin videolla yksityiskohtaisesti Skycoinin taustoista ja kehitystyöstä.

Löydät lisätietoa alla olevista lähteistä: Skycoin whitepaperSkycoin distributionSkycoin – Coin Hours, Skycoin – Obelisk, Skycoin.netSkycoin: Anatomy of a cryptocurrency scamBeginner’s Guide to Skycoin: A Blockchain to Fix The Internet ?, Skycoin – Beginner’s guide.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*