Kryptovaluutat
08
joulu
komodo

Sivusto sisältää affiliate-linkkejä. Bitcoinkeskus voi olla oikeutettu kompensaatioon, jos vierailet yhteistyökumppaneiden sivuilla linkkiemme kautta. Saat lisätietoja mainoksista info-sivulta.

Opas: Mikä on Komodo?

Komodo on mielenkiintoinen ekosysteemi, joka tarjoaa monia uniikkeja ratkaisuja verrattuna perinteisiin platformeihin. Kyseessä on myös yksi harvoista anonyymin nimimerkin perustamista projekteista. Tässä artikkelissa esitellään Komodo kryptovaluutta ja käydään läpi sen mielenkiintoisia teknisiä ratkaisuja.

Rekisteröidy Binancelle

Komodo on ZCashin ensimmäinen fork

Asetetaan Komodo ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa. Kyseessä ei ole aivan suoraviivainen linjanveto, sillä projekti on kasvanut matkan varrella merkittävästi.

Komodo on ZCash-kryptovaluutan ensimmäinen fork. Vuosien aikana ZCashista on tehty useita eri forkkeja, joista tunnetuimmat ovat ZClassic sekä Bitcoin Private.

Tämä tausta ei tarkoita kuitenkaan sitä, että Komodo olisi vain yksi monista privaattikryptoista. Kyseessä on nykyään kokonainen ekosysteemi, hajautettu pörssi sekä alusta ICO:lle. Komodo kuuluu siis samaan kategoriaan kuin Ethereum, NEO, EOS sekä monet muut ns. platform-tuotteet.

KMD-lyhenteellä tunnettu kryptovaluutta toimii järjestelmän virtuaalisena bensana. Sama idea on muissakin platformeissa, eli KMD-kryptovaluuttaa käytetään mm. louhijoiden palkitsemiseen, transaktiomaksuihin jne. ZCash-historia tuo mukaan myös privaattiominaisuuksia, joita avataan tarkemmin seuraavissa kappaleissa.

Komodolla voidaan tarkoittaa siis tilanteesta riippuen joko ekosysteemiä tai sen sisällä toimivaa kryptovaluuttaa (KMD).

Komodon itsenäisyysjulistus

Komodon historia alkaa virallisesti vuodesta 2016, mutta ensimmäiset askeleet sen on otettu jo vuoden 2014 puolella.

Projektin perustaja on poikkeuksellisesti anonyymi henkilö, joka tunnetaan nimimerkillä jl777c ja ”nimellä” James Lee. Kyseinen nimimerkki työskenteli vuodesta 2014 alkaen SuperNet-nimisen projektin parissa. Kyseessä oli NXT-alustalle rakennettu sovellus.

komodo jl777c james lee
Komodon perustaja sekä osa kehitystiimistä ovat anonyymeja.

NXT-platformin kehittäjät tekivät vuoden 2016 alussa isoja muutoksia konsultoimatta SuperNetin, tai minkään muunkaan sen teknologiaa käyttävän projektin, kanssa. Muutokset rikkoivat SuperNetin ja aiheuttivat valtavat määrät uudelleenkoodausta. Tässä vaiheessa SuperNet -tiimi sai tarpeekseen, ja halusi luoda oman platforminsa.

Nimimerkki jl777c kirjoitti helmikuussa 2016 itsenäisyysjulistuksen, joka alkaa seuraavasti:

Declaration of Independence

We the asset holders hereby declare our independence from any single blockchain.

An open and jointly developed specification on cross chain atomic asset transfers will be developed. Any current or future blockchain is invited to join.

Each blockchain will need to not only promise protections for asset holder interests, they need to live up to them. Otherwise, all the assets will simply move to blockchains that do.

Voit lukea koko julistuksen ja sitä seuranneen keskustelun Bitcointalk.org -foorumilta. Komodo-projektin sanotaan virallisesti alkaneen tästä viestistä.

Komodo järjesti myös ICO:n vuoden 2016 lopussa. Se keräsi nykysummiin verrattuna hyvin vaatimattoman 1,9 miljoonan dollarin potin. Tämän lisäksi Bitcoin Dark -kryptovaluuttaa oli mahdollista vaihtaa Komodo-tokeniin. Bitcoin Dark -kryptovaluutan kehittäjätiimi siirtyi vuonna 2018 kokonaan Komodo-leiriin.

Komodo-projekti on edennyt parissa vuodessa pitkälle. Sen MainNet käynnistyi tammikuussa 2017, ja tärkeimmät askeleet on otettu tämän jälkeen. Käydään seuraavaksi läpi sen teknisiä ratkaisuja, eli miten Komodo eroaa kilpailijoistaan.

Komodon konsensusalgoritmi: delayed Proof of Work

Yksi Komodo-platformin erikoisuuksista on dPoW eli delayed Proof of Work -konsensusalgoritmi. Mistä on oikein kyse?

Proof of Work -konsensusalgoritmi on tuttu kaikille kryptomaailmaa seuraaville Bitcoinista. Sama protokolla on käytössä myös Litecoinissa sekä monissa muissa puhtaasti kryptovaluutan roolissa toimivissa projekteissa.

Komodon kilpailijat, ns. kolmannen sukupolven ohjelmointialustat, perustuvat Proof of Stake -konsensukseen. Tämä eroaa PoW:sta siten, että louhinta suoritetaan ohjelmallisesti. Eli fyysisiä louhintalaitteita ei tarvita, ja transaktiokapasiteetti on tuhansia (tai jopa kymmeniä tuhansia) transaktioita sekunnissa. Ethereum on poikkeus sääntöön, mutta sekin on siirtymässä pois PoW-algoritmista.

Komodo on Proof of Work -pohjainen järjestelmä, jonka tiivistealgoritmi on Equihash. Bitcoin käyttää SHA-256 -nimistä tiivistealgoritmia, eli Bitcoin-louhijoilla ei voida louhia KMD-kryptovaluuttaa. Equihashia käyttää myös Zcash-privaattikrypto, johon Komodo siis pohjautuu.

Edellä mainittu dPoW-teknologia ei itse asiassa liity louhintaan, vaan kyseessä on Komodon rakentama turvallisuuskomponentti. Komodo hyödyntää Bitcoinin lohkoketjua suojatakseen oman lohkoketjunsa.

Tämä tapahtuu yksinkertaistettuna seuraavasti. Komodon alusta sisältää tavallisia node-palvelimia sekä notary node -palvelimia. Tavalliset nodet välittävät transaktioita ja toimivat verkon ylläpitäjinä Bitcoinissa ja muissakin kryptovaluutoissa.

Kun Komodon lohkoketjuun syntyy uusi lohko, notaarinodet kirjaavat sen hajautusarvon (engl. hash) ja lähettävät transaktiona Bitcoinin-lohkoketjuun.

komodo dpow

Kyseessä on nerokas järjestelmä, joka voidaan kytkeä mihin tahansa PoW-lohkoketjuun. Koska Bitcoin on markkinoiden ylivoimaisesti turvallisin lohkoketju, Komodo hyödyntää sitä. Jos joku taho haluaisi hyökätä Komodo-lohkoketjun kimppuun, sen täytyisi murtaa myös Bitcoinin lohkoketju.

Komodo pystyy suojaamaan dPoW-algoritmin avulla myös sen asiakasprojektien lohkoketjut, jotka olisivat muuten varsin haavoittuvia. Kyseinen teknologia voidaan liittää myös tuomaan lisäturvaa PoS-pohjaisen lohkoketjuun.

Löydät lisätietoa dPoW -konsensusalgoritmista tästä artikkelista.

BarterDEX

Yksi Komodo-projektin suurimmista saavutuksista on BarterDEX, joka on hajautettu pörssi. Jos termi DEX (decentralized exchange) ei ole lukijalle yleisellä tasolla tuttu, niin kyse on käytännössä P2P (peer-to-peer) kaupankäynnistä ilman keskitettyä tahoa.

Maailman suosituimmat pörssit (esim. Binance) ovat CEX-kategoriaa, eli kyseessä on centralized exchange. Käyttäjä tallettaa pörssiin joko fiat-rahaa tai kryptovaluuttoja, jonka jälkeen kaupankäynti suoritetaan pörssin sisällä.

Käytännössä kryptovaluutat eivät liiku yhdestä lompakosta toiseen, vaan treidit tapahtuvat ainoastaan pörssin softan sisällä. Käyttäjä ei myöskään hallitse omia privaattiavaimiaan, eli kryptovaluutat ovat täysin pörssin hallussa. Kotituttamalla kryptot esim. Ledger Nanoon tai vastaavaan lompakkoon, saat niiden hallinnan itsellesi.

Entä jos pystyisit ostamaan suoraan Ledger Nanossa olevilla Bitcoineilla esim. Litecoineja? Tämä on DEX-pörssin idea. Kyseessä on ohjelmisto, joka mahdollistaa kahden käyttäjän kaupankäynnin suoraan kryptolompakosta toiseen.

komodo barterdex
Kuvakaappaus Komodon BarterDEX-ohjelmasta

Hajautetun pörssin etuna on myös oman kryptovaluutan saaminen nopeasti treidattavaksi. Keskitetyt pörssit pyytävät tapauksesta riippuen huimia summia, ennen kuin ne hyväksyvät tietyn kryptovaluutan omalle alustalleen.

Komodon BarterDEX hyödyntää ”puhtaasti” Atomic Swap -teknologiaa. Moni muu DEX ratkaisee kryptojen vaihdon hyödyntämällä ns. proxy tokenia. Eli käyttäjä A ei vaihda Bitcoinejaan suoraan käyttäjän B Ethereumiin, vaan toimenpide suoritetaan kolmannen tokenin avulla. Tämä lisää prosessiin yhden keskitetyn osapuolen.

BarterDEX suorittaa vaihdon Atomic Swapin avulla, ja kryptovaluutat vaihdetaan suoraan lompakosta ja lohkoketjusta toiseen. Atomic Swap voidaan tehdä myös ns. off-chain -vaihtona, jota mm. salamaverkkoteknologia hyödyntää. Eli vaihtoa ei kirjata suoraan lohkoketjuun.

Teknologia sai kuuluisuutta syksyllä 2017, kun Litecoinin perustaja Charlie Lee twiittasi onnistuneesta Atomic Swapista Litecoinin ja Bitcoinin välillä:

Komodo-projekti on Atomic Swap -teknologian edelläkävijä. Sen BarterDEX-alustalla on suoritettu artikkelin kirjoitushetkellä yli 110.000 swappia. Komodo suoritti myös ensimmäisenä Bitcoinin ja Ethereumin vaihdon.

Nykyään Atomic Swap on mahdollista suorittaa yli 95% tunnetuista kryptovaluutoista.

Jos haluat tutustua BarterDEX-pörssiin, löydät latauslinkit Komodon GitHubista. Komodon Youtube-kanavalta löytyy käyttöohjeita BarterDEXiin.

Oma lohkoketju, Jumblr ja dICO

Komodo-platform pyrkii paketoimaan lohkoketjuteknologian helposti lähestyttävään muotoon. Komodon sivuilta löytyy oma Blockchain Starter Kit, jonka avulla sovelluskehittäjät saavat käyttöön erilaisia komponentteja Plug’n’Play -tyylisesti.

Komodo tarjoaa jokaiselle projektille mahdollisuuden omaan, yksityiseen, lohkoketjuun. Esimerkiksi kaikki Ethereumin sovellukset (ja tuhannet kryptovaluutat) pyörivät yhdessä ja samassa lohkoketjussa. Komodon edellä kuvattu dPoW-turvallisuuselementti suojaa näitä pienempiä lohkoketjuja hyökkäyksiltä.

Kuten aiemmin on jo mainittu, Komodo on forkattu ZCash-kryptovaluutasta ja käyttää myös samaa tiivistealgoritmia. Tämä tarkoittaa sitä, että Komodo-kryptovaluutassa (KMD) on privaattiominaisuuksia.

Tässä kohtaa kuvaan tulee termi Jumblr. Kyseessä on Komodon kehittämä open-source -teknologia, joka hyödyntää ZCashista tuttua zk-SNARK -protokollaa. Jumblrin avulla on mahdollista suorittaa täysin anonyymi transaktio.

Kun lähetät Komodo-kryptovaluuttaa julkisesta osoitteestasi, se pilkotaan useaan zk-SNARKin avulla ”koodattuun” anonyymiin osoitteeseen. Tämän jälkeen transaktio lähetetään eteenpäin lopulliseen päämääräänsä. Toimenpiteen avulla vastaanottaja ei näe transaktion alkuperäistä lähdettä.

Privaattiominaisuuden käyttämisessä joutuu maksamaan pienen kulun (0,3%), joka on yksi käyttökohde Komodo-kryptovaluutalle.

Kolmas tärkeä aihe on dICO, eli kyseessä on hajautettu (decentralized) ICO. Komodo-platformin avulla järjestetty dICO tarjoaa monia merkittäviä etuja perinteiseen malliin verrattuna. Alla olevassa videossa käydään kymmenessä minuutissa läpi dICO:n ja ICO:n merkittävät erot.

dICO on ensinnäkin hajautettu jopa 100 eri serverille. Ethereum-pohjaisten ICO:jen käsittelyajat voivat olla todella pitkiä etenkin kovan trafiikin aikaan. Tämän lisäksi varat ovat alttiita hakkeroinneille ym. verkkohyökkäyksille.

Perinteisen ICO:n kohdalla valaiden on helpompi rakentaa botteja, jotka ostavat ICO:n kaikki tarjolla olevat varat jopa parissa minuutissa. Moni suosittu ICO on sulkeutunut osittain tästä syystä todella nopeasti.

Hajautettu ICO ratkaisee kaikki nämä ongelmat. Komodon edellä kuvattu Jumblr-teknologia tarjoaa myös kaupan päälle privaattiominaisuudet. Katso lisää infoa yllä olevasta videosta.

Komodo kurssi ja ostaminen

Komodo nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 loppupuolella. Sen kurssi kohosi muun markkinan tavoin ennätyslukemiin joulukuussa, ja tällä hetkellä yhden KMD-kolikon arvo on yli 90% ATH-lukemaa matalampi. KMD-kryptovaluutan reaaliaikainen kurssi:

Komodoa täytyy arvioida sijoituskohteena muiden platformien tavoin. Ethereum, NEO, EOS, ICON sekä monet muut kilpailevat osittain samoista markkinoista. Komodon etuna ovat muutamat uniikit ominaisuudet sekä edelläkävijän status Atomic Swap -teknologiassa.

Projekti tarvitsee menestyäkseen sovelluskehittäjiä, yrittäjiä ja yhteisöjä, jotka haluavat rakentaa palveluita Komodon tarjoaman teknologian avulla. Samat sanat voidaan sanoa myös kilpailevista ratkaisuista. Sijoittajan täytyy punnita Komodon teknologiaa ja roadmappia suhteessa muihin platform-kategorian tuotteisiin.

Jos haluat sijoittaa Komodo-kryptovaluuttaan, se kannattaa tehdä Binancesta. Maailman suosituimmassa pörssissä on tällä hetkellä valtaosa koko markkinan likviditeetistä.

Osta Komodo Binancesta

Komodo tarjoaa myös mielenkiintoisen bonuksen, joka on noin 5,1% vuosikorko talletuksellesi. Pääset tähän bonukseen käsiksi holdaamalla vähintään 10 KMD-kolikkoa omassa lompakossasi ja liikuttamalla ne kerran kuukaudessa. Jos säilytät kryptovaluuttaa pörssissä, bonusta ei tule tilillesi. Paras säilytyspaikka onkin Komodon oma desktop- tai mobiililompakko on nimeltään Agama Wallet. Löydät sen osoitteesta komodoplatform.com/komodo-wallets/.  Lue lisää vuosikorosta Komodon sivuilta.

Komodo on monin tavoin varsin vaikuttava projekti. Jo pikainen vilkaisu projektin henkilöstö-sivulle kertoo siitä, että kyseessä ei ole mikään pieni viritys.  Mukana on myös todella raskaan sarjan kehittäjiä kryptovaluuttojen maailmasta. Kannattaa myös käydä läpi uutisosiota, jossa projektin viimeisimmät tapahtumat ovat hyvin esillä.

Seuraa myös Komodoa sosiaalisessa mediassa: Twitter-handle on @KomodoPlatform, ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/komodoplatform.

Pääset hyvin sisälle Komodo-platformiin katsomalla/kuuntelemalla alla olevan haastattelun. Colin Andrewsin vieraana on Ben O’Hanlon, joka käy yksityiskohtaisesti läpi tässäkin artikkelissa kuvattuja asioita. O’Hanlonin aksentti on paikoin hieman haastava, mutta videota voi suositella englantia hyvin ymmärtäville.

Löydät lisätietoa seuraavista lähteistä: Komodo Steemit, Komodoplatform.com, Komodo Platform Beginners Guide, Komodo Whitepaper, What is Komodo Barterdex,

Kuvat: Komodo Youtube, Komodo Steemit, Pexels,


Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!

Disclaimer: Kryptovaluutat ovat korkean riskin sijoituskohde. Tutustu huolella riskeihin ja verotukseen ennen sijoittamista. Bitcoinkeskus.comin informaatiota ei pidä tulkita sijoitusneuvoksi. Lue lisää info-sivulta.

Bitcoinkeskus-käyttäjän artikkelit ovat sivuston taustalla olevan tiimin tuottamia. Bitcoinkeskuksen parissa työskentelee useita kryptovaluutoista kiinnostuneita henkilöitä. Mukana on myös vierailevia kirjoittajia, jotka eivät halua esiintyä omalla nimellään. Bitcoinkeskuksen pääanalyytikko on Antti Hyppänen.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
28
touko
Privaattikolikot sijoituskohteena

Privaattikolikot sijoituskohteena

Tässä artikkelissa tutustutaan markkinoiden suosituimpiin privaattikolikoihin. Miksi ne ovat olemassa, miten niiden teknologia toimii ja […]

Lue lisää
01
loka
Uniswap käyttöopas

Uniswap käyttöopas

Uniswap on hajautettu pörssi eli DEX. Se on yksi DeFi-markkinan suosituimmista sovelluksista. Tämä artikkeli on […]

Lue lisää
08
elo
Opas: mikä on ICON?

Opas: mikä on ICON?

ICON nousi laajaan tietoisuuteen kevään 2018 altcoin-huumassa. Etelä-Korean Ethereumiksi nimetty projekti jäi kuitenkin unholaan kuplan […]

Lue lisää

Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.