Grin on tammikuussa 2019 suureen julkisuuteen noussut kryptovaluutta. Sen ympärillä on nähty enemmän kohua ja hehkutusta kuin pitkään aikaan. Miksi Grin kiinnostaa alan guruja ja mikä ihme on siihen liittyvä sanahirviö MimbleWimble? Tämä artikkeli kertoo kaiken.
Grin on uusi tulokas privacy coin -sektoriin
Asetetaan Grin ensin oikeaan paikkaan kryptovaluuttojen maailmassa.
Kryptot voidaan jakaa karkeasti kolmeen eri luokkaan: platformit, tokenit sekä valuutat. Platform-kategoriassa ovat kokonaiset ekosysteemit, kuten Ethereum ja EOS. Tokenit liittyvät usein yhteen tiettyyn ohjelmistoon, ja ne luodaan jonkun olemassa olevan ekosysteemin sisään. Esimerkkejä tokeneista ovat Pundi X ja Basic Attention Token.
Puhtaasti valuutan roolissa toimivista kryptoista on tunnetuin totta kai Bitcoin. Kryptovaluutalla on aina oma lohkoketjunsa ja se toimii yksinkertaisesti digitaalisen rahan roolissa.
Kryptovaluuttojen sisältä löytyy oma alakategoriansa, joka tunnetaan nimellä privacy coins. Nämä privaattikryptot tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden suojata transaktioiden sisältö (lähettäjä, vastaanottaja ja summa). Monero ja Zcash ovat tällä hetkellä tunnetuimmat privaattikryptot.
Grin on kilpailija edellä mainitulle kaksikolle. Kyseessä on implementaatio kohutusta protokollasta nimeltään MimbleWimble. Tämän ansiosta Grin tarjoaa poikkeavia ominaisuuksia kilpailijoihinsa verrattuna.
Grin coin on yhtä kuin MimbleWimble
Grin on monin tavoin poikkeuksellinen projekti. Sen historia kulkee käytännössä käsi kädessä MimbleWimble-protokollan kanssa, ja tarinaan liittyy muitakin viittauksia supersuosittuun Harry Potter -maailmaan. Kyllä, luit aivan oikein. Tämän hetken puhutuin teknologia on saanut nimensä lastenkirjoista.
MimbleWimble tarkoittaa Harry Potter -maailmassa suomennettuna änkytysloitsua. On vaikea sanoa, miksi juuri tämä on valittu teknologian nimeksi. Potter-viittaus ei ole kuitenkaan sattumaa, sillä kyseisen teknologian esitteli vuonna 2016 nimimerkki Tom Elvis Jedusor. Kyseessä on Potter-kirjoista tuttu pahis Voldemort, jota kutsutaan tuolla nimellä ranskankielisessä versiossa.
– Protocol: MimbleWimble (tongue tying curse)
– MimbleWimble creator: Tom Elvis Jedusor (French name of Voldemort)
– Grin founder: Ignotus Peverell (invisibility cloak owner)
– Grin infrastructure: Vault713 (high-security vault at Gringotts)What else am I missing? https://t.co/ZfEuO1lmoz
— Linda Xie (@ljxie) January 18, 2019
Kyseinen nimimerkki esitteli MimbleWimble white paperin Bitcoin-yhteisölle elokuussa 2016 IRC-kanavalla. Kyseessä oli ehdotus Bitcoinin skaalautuvuusongelmaan, minkä lisäksi MimbleWimble toisi mukanaan myös privaattiominaisuudet.
Tom Elvis Jedusor teki seuraavaksi vastaavan tempun kuin Satoshi Nakamoto vuosia aiemmin, eli katosi. Bitcoinin perustaja Nakamoto katosi vuonna 2010 jättäen projektin muiden henkilöiden haltuun. Tämän on sanottu olleen Nakamoton tärkein päätös Bitcoinin hajauttamisen kannalta.
MimbleWimble-teknologia alkoi kiehtoa monia alan guruja välittömästi. Blockstreamin sovelluskehittäjä Andrew Poelstra kirjoitti lokakuussa 2016 laajemman white paperin. Vain pari päivää myöhemmin Harry Potter -maailmasta tuttu nimimerkki Ignotus Peverell käynnisti GitHubiin Grin-projektin.
Nimi Grin on myös peräisin Harry Potter -maailmasta ja viittaa Gringotts -nimiseen velhopankkiin.

Käytännössä Grin ja MimbleWimble -teknologia ovat kehittyneet käsi kädessä. Kyseessä on täysin hajautettu ja yhteisövetoinen projekti, minkä vuoksi se on saanut monien Bitcoin-maksimalistien kiinnostuksen. Grin ei ole koskaan järjestänyt ICO:ta, ja monet kehittäjistä ovat myös anonyymeja.
Projekti nousi suureen julkisuuteen tammikuun 15. päivänä vuonna 2019, jolloin sen MainNet käynnistyi.
MimbleWimble tiivistää lohkoketjun pieneen osaan
Grin -kryptovaluutan aikaansaama kohu johtuu sen käyttämästä teknologiasta, eli MimbleWimblesta. Käydään seuraavaksi läpi, mikä tekee tästä protokollasta niin mielenkiintoisen.
MimbleWimblen hienous on sen tapa korvata Bitcoinissa käytetty teknologia kevyemmällä versiolla. Bitcoin käyttää niin sanottua UTXO-kirjanpitomallia. UTXO-järjestelmän haittapuolena on sen vaatima datamäärä, joka kasvaa merkittävästi transaktioiden lisääntyessä. Bitcoinin lohkoketjuun on tallennettava sen historian jokainen transaktio.
Tämän lisäksi transaktiot ovat käytännössä monimutkaisempia, kuin ne näkyvät käyttäjälle. Jos lähetät lompakostasi 10 Bitcoinia ystävällesi, tuo siirto voi koostua käytännössä kymmenestä eri outputista. Ajattele asiaa siten, että antaisit ystävällesi 10 euroa käyttäen 10, 20 ja 50 sentin kolikoita.
Jokainen näistä transaktion palasista sisältää vielä oman digitaalisen allekirjoituksensa, jota käytetään niiden validointiin. Järjestelmän on pystyttävä tarkistamaan jokaisen transaktion kohdalla, että sen suorittavalla taholla on todella kyseiset varat hallussaan. Tähän tarvitaan koko lohkoketjun dataa, joka on Bitcoinin tapauksessa jo nyt 240 gigatavun kokoinen.
MimbleWimble ratkaisee ongelman ikään kuin jättämällä turhan transaktiodatan pois ja tiivistämällä monta outputia ja inputia yhdeksi avaimeksi. Lopputuloksena syntyy lohkoketju, joka on huomattavasti Bitcoinia pienempi ja vie vain noin 10% samasta tilasta kuin kilpailija Moneron lohkoketju.
Katso lisätietoa alla olevasta videosta (pitäisi alkaa kohdasta 6m 15s):
Transaktiodatan tiivistäminen tarjoaa ratkaisun skaalautuvuuteen, mutta MimbleWimble mahdollistaa myös paljon muuta.
MimbleWimblen privaattiominaisuudet
MimbleWimble tarjoaa mahdollisuuden myös salata käytössä olevat transaktiot. Tässä mukaan astuu teknologia, joka tunnetaan nimellä Confidential Transactions. Sen avulla MimbleWimblen lohkoketjusta katoavat Bitcoinista tutut lähettäjän ja vastaanottajan osoitteet. Tämä onkin eräs Grin coinin (sekä muiden MimbleWimble-implementaatioiden) ominaisuus. Käyttäjillä ei ole lainkaan muista kryptovaluutoista tuttuja julkisia osoitteita.
Kun kaksi Grin-lompakkoa haluaa suorittaa keskenään transaktion, vastaanottaja muodostaa blinding factors -nimisiä avaimia. Käytännössä blinding factor on satunnainen merkkijono (hieman kuin Bitcoin-osoite), jonka avulla transaktion data voidaan validoida.
Input- ja output-avaimen lisäksi blinding factor sisältää Excess-avaimen, joka on käytännössä vastaanottajan saama määrä Grin-kolikoita. Tämä avain varmistaa sen, että kyseisellä taholla on oikeus näiden varojen hallintaan.
Confidential Transactions -teknologia tarkoittaa käytännössä sitä, että Grin pystyy tarjoamaan lähes vastaavat privaattiominaisuudet kuin Monero, Zcash tai muutkin kilpailijat. MimbleWimblen avulla koko järjestelmä on silti kevyt ylläpitää, eikä suojatun transaktion rakentaminen ole suurta laskentatehoa vaativa operaatio. Samaan aikaan jokainen transaktio voidaan todeta matemaattisesti oikeaksi ja varmistua siitä, ettei kukaan pysty luomaan uusia kolikoita tyhjästä.
MimbleWimble ja CT -teknologiat joutuivat syksyllä 2019 hyökkäyksen kohteeksi, jolloin niiden privaattiominaisuudet kyseenalaistettiin. Eräs Grin-kehittäjistä kommentoi aihetta näin:
”What’s Mimblewimble’s privacy model? Mimblewimble hides transaction amounts but does not provide anonymity. If you expect it to provide anonymity, you should adopt your expectations instead of claiming an ”attack”.
The original document that describes Mimblewimble can be found here: . scalingbitcoin.org/papers/mimblew The word anonymity is not mentioned therein.”
Grin coin ei siis ole suora kilpailija esimerkiksi Monerolle, joka tarjoaa täydellisen anonymiteetin. Grin Coinin teknologia pysyy lähes samaan, mutta kyseessä on kuitenkin merkittävä ero. Grin joutuu maksamaan tämän hinnan saadakseen aikaan riittävän kevyen ratkaisun.
Grin on louhittava kryptovaluutta
Grin on herättänyt monen Bitcoin OG:n kiinnostuksen viimeisen vuoden aikana. Hajautettu hallinto, ei ICO:ta eikä esilouhittuja kolikoita perustajille, uusi ja lupaava teknologia sekä louhinta.
Kyseessä on siis perinteinen Proof of Work -konsensusalgoritmia käyttävä kryptovaluutta. Proof of Work tarkoittaa uusien lohkojen generointia fyysisillä laitteilla, eli Grin-kolikoita louhitaan esiin jokaisen lohkon yhteydessä Bitcoinin tavoin. PoW-pohjaiset kryptovaluutat käyttävät tämän lisäksi toisistaan eroavaa tiivistealgoritmia (hash algoritm), mikä vaikuttaa olennaisesti itse louhintatyöhön.
Bitcoinin käyttämä algoritmi on SHA-256, jota käyttää myös Bitcoin Cash. Käytännössä voit siis louhia samalla ASIC-koneella kumpaa tahansa. Muita tunnettuja ovat Equihash (Zcash), Scrypt (Litecoin) ja Ethash (Ethereum).
Grin käyttää kahta eri tiivistealgoritmia nimeltään cuckatoo31 ja cuckaroo29. Louhintaa voi suorittaa kummalla tahansa, riippuen siitä, mikä on omalla laitteistolla kannattavampaa. Grin on herättänyt mielenkiintoa louhijoiden keskuudessa siksi, koska sitä voidaan louhia näytönohjaimilla (GPU).

Monilla on tällä hetkellä GPU-rigejä, joiden tuotto on todella huono perinteisiä kryptovaluuttoja louhittaessa markkinan romahtamisen jälkeen. Grin-verkon louhintakapasiteetti on lähtenyt nopeaan kasvuun, eli kiinnostus on toistaiseksi vahvaa.
Grin vs Beam
Grin coin oli ensimmäinen MimbleWimble-protokollaan hyödyntävä kryptovaluuttaprojekti. Sen lohkoketju käynnistyi 15. tammikuuta 2019. Grinin lisäksi markkinoilla on toinen MimbleWimble-implementaatio, jota kutsutaan nimellä Beam.
Beamin lohkoketju käynnistyi 3. tammikuuta 2019 eli hieman kilpailevaa vaihtoehtoa aiemmin. Se on jäänyt sosiaalisessa mediassa selvästi Grinin jalkoihin, mitä tulee julkisuuteen. Tämä johtuu siitä, että Grin on näistä kahdesta Bitcoin-yhteisön suosiossa oleva projekti. Se haluaa olla kevyt ja simppeli implementaatio MimbleWimble-protokollasta.
Beam on sen sijaan fintech-yhtiön kehitysprojekti, joka tähtää enemmän yritysmaailman ratkaisuksi. Etuna Grin coiniin verrattuna on auditointimahdollisuus, minkä avulla transaktioita voidaan avata esimerkiksi verottajan tai muun auditoijan tarpeisiin. Beamin transaktiot ovat oletuksena myös täysin privaatteja.

Projektien välillä on myös muita eroja. Grin on koodattu Rust-ohjelmointikielellä, kun taas Beam käyttää testattua ja tunnettua C++:aa.
Louhinnassa käytettävä tiivistealgoritmi on Beamissa Equihash, jota myös Zcash käyttää. Beamilla on myös toinen yhtäläisyys Zcashiin, sillä molemmat projektit ottavat tietyn prosenttiosuuden louhintapalkkioista itselleen. Beamin tapauksessa lukema on 20%.
Tästä 20% siivusta 9% menee kehitystiimille, 7% projektiin alkuvaiheessa panostaneille sijoittajille sekä 4% yhdistykselle, jonka tavoitteena on siirtää jatkossa hallinnointi pois nykyiseltä kehitysyhtiöltä. Tulevaisuudessa tämän yhdistkysen on tarkoitus ottaa projektin vetovastuu itselleen.
Beam ja Grin ovat kaksi hyvin eri tavoin johdettua ja hieman eri maailmaan suuntautuvaa projektia. Grin on etenkin Bitcoin-gurujen suosima avoin yhteisö, kun taas Beam on sijoittajien sponsoroima ja startup-yhtiön rakentama projekti.
Beamin keskitetty hallinto tarjoa toisaalta tiettyjä etuja etenkin kehitystyön alkuvaiheessa. Projekti todennäköisesti etenee hajautettua mallia nopeammin ja tehokkaammin. Anonyymi ja hajautettu hallinto ei ole optimaalisin ratkaisu, jos halutaan saada tuloksia aikaan. Tämä on nähty myös Bitcoinin kohdalla.
Grin sijoittaminen ja huomioita
Grin MainNet käynnistyi 15. tammikuuta 2019, eli tuolloin louhittiin sen ensimmäinen lohkoketjun lohko. Grin-lohkoketju kasvaa nopeaa tahtia, sillä uusia lohkoja syntyy maailmaan kerran sekunnissa. Sijoittajan kannalta tämä on merkittävä tieto, sillä jokaisen lohkon yhteydessä lasketaan liikkeelle myös yksi uusi Grin-kolikko.
Tämä ei sinänsä eroa muista louhittavista kryptovaluutoista millään tavalla. Ero tulee kuitenkin siinä, että Grin käynnistyi Bitcoinin tavoin täysin nollasta ja ilman ICO:ta. Ensimmäisen lohkon jälkeen markkinoilla oli siis tasan yksi Grin, sekuntia myöhemmin kaksi jne.
Ensimmäisen päivän jälkeen markkinoilla oli 60*60*24 eli 87600 Grin-kolikkoa ja kahden päivän jälkeen 175.200 kappaletta. Fiksu sijoittaja ymmärtää, että kolikon inflaatio on prosentuaalisesti todella kovaa luokkaa alkuvaiheessa. Mitä pidemmälle projekti etenee, sen pienemmäksi inflaatio muuttuu. Grin coinin arvo on toistaiseksi lähinnä laskenut osittain tästä inflaatiosta johtuen.
Jos Grin-kryptovaluuttaan haluaa sijoittaa, se kannattaa tehdä tällä hetkellä seuraavista pörsseistä: BitForex, Gate.io tai KuCoin.
—
Grin on ensimmäinen kryptovaluutta pariin vuoteen, joka on todella herättänyt Bitcoin-gurujen mielenkiinnon itse Bitcoinin lisäksi. Grin toimii tällä hetkellä osittain testialustana myös Bitcoinin tulevaisuutta ajatellen. MimbleWimble-protokolla voi hyvinkin olla yksi lähivuosien päivityksestä myös Bitcoinin ohjelmistoon.
Aika näyttää, nouseeko markkinoille myös muita MimbleWimble -projekteja vuoden 2019 aikana. Tällä hetkellä Grinillä vaikuttaisi olevan hyvä asema ja vahva tukijoukko. Jotkut sijoittajista spekuloivat varmasti myös Grinin mahdollisella Binanceen listautumisella. Projektin saama hehkutus voi nostaa sen todella korkeisiin kurssilukemiin seuraavassa altcoin-rallissa, jos Grin saa massojen suosion taakseen.
Grin on ehdottomasti projekti, jonka kehitystä ja uutisointia kannattaa pitää silmällä. Twitter-handle on @grinMW ja Reddit-sivu löytyy osoitteesta reddit.com/r/grincoin/. Projektin virallinen sivusto on grin-tech.org.
Projekti on herättänyt myös Konsensus Ry:n mielenkiinnon. Alla olevassa videossa on hyvä yhteenveto artikkelin sisällöstä (+ paljon muuta) suomeksi. Kannattaa katsoa!
Oletko jo tilannut Bitcoinkeskuksen uutiskirjeen? Jos et, niin klikkaa tästä ja liity postituslistalle! Tarjolla on joka viikko teknistä analyysia sekä katsauksia tärkeimpiin tapahtumiin!
Ei kommentteja