Opas: mikä on Digibyte?

digibyte DGB

Digibyte on yksi vähemmän tunnetuista kryptovaluutoista, vaikka projektilla on ikää jo reilut neljä vuotta. Tässä artikkelissa käydään läpi Digibyten historiaa sekä eroja kilpaileviin vaihtoehtoihin.

Digibyte on klassinen kryptovaluutta

Yllä olevaa otsikkoa myötäillen, Digibyte on ns. klassinen kryptovaluutta. Nykyisin suurin osa kryptovaluutta-otsikon alla listattavista projekteista on erilaisia tokeneita tai kokonaisia ekosysteemejä, kuten NEO tai EOS. Jos sanojen kryptovaluutta ja token ero ei ole selvillä, niin tässä artikkelissa selvitetään aihetta vielä tarkemmin.

Digibyte on siis ”puhdas kryptovaluutta”, eli kyseessä ei ole mikään Ethereum-lohkoketjun token. Digibyte sijaitsee omassa lohkoketjussaan, ja siinä on omat louhintamekanisminsa. Tämä virtuaalivaluutta on perustettu alun perin kilpailijaksi Bitcoinille ja Litecoinille. Pitkästä iästä huolimatta Digibyte on jäänyt kryptovaluuttojen marginaaliin etenkin maailmaa ravisuttaneen ICO-buumin aikana.

Artikkelin kirjoitushetkellä valuutta löytyy vasta sijalta 64 hyvin vaatimattomalla 180 miljoonan dollarin markkina-arvolla.

Ylla oleva kuva: DigiByte on (vähemmän yllättäen) lyhenne sanoista digital + byte. Se tukee nykyisin myös Ethereum-platformista tuttuja älysopimuksia.

Käydään seuraavaksi läpi hieman valuutan historiaa sekä teknologiaa.

Digibyte on saanut alkunsa jo vuonna 2013

Digibyte on yksi markkinoiden vanhimmista kryptovaluutoista. Sen perustajana on Jared Tate, ja valuutta otti ensimmäiset kehitysaskeleensa jo vuoden 2013 puolella. Digibyten genesis block louhittiin 10. tammikuuta vuonna 2014. Tuohon aikaan niin sanotut ICO:t eivät olleet vielä olemassa.

Jared Tate perusti Digibyten samasta syystä, kun monet muutkin virtuaalivaluutat on perustettu. Hän halusi luoda nopeamman version Bitcoinista. Digibyte on ollut alusta asti open source -projekti, ja sille on muodostunut vuosien myötä todella laaja kannatuspohja. Valuutta henkilöityy silti Jared Taten hahmoon – erityisesti historiansa osalta.

Yllä oleva twiitti: Tate on aktiivinen Twitterissä ja kommentoi usein kriittiseen sävyyn mm. markkinoilla olevia tokeneita.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta liittyen Digibyten historiaan: projekti ei ole koskaan julkaissut whitepaperia. Tämä voi kuulostaa oudolta nykyisessä ICO-maailmassa, mutta vastauksena voi toimia hyvin seuraava Reddit-viesti:

”So whitepapers are specifically something that ICO’s peddle, because they have no product 99% of the time. In fact if you look at many of them on coinmarketcap.com some of them don’t even have a functioning testnet, so you’re relying on the whitepaper as a ”measuring stick” to gauge where they see their future.

With ICO’s you’re often literally buying the hopes and dreams of a team, hence the need for a whitepaper.

DigiByte is not an ICO! DigiByte is a fully functioning Blockchain, the longest in the world to my knowledge (We’ve just broken the 6 million block mark as of a few minutes ago), and so what would a ”whitepaper” actually contain that would be of any benefit, that cannot be found within the roadmap on the website? ”

Digibyte on saanut myös pitkän historiansa myötä mielenkiintoisen tittelin. Sen lohkoketju on nimittäin maailman pisin – jopa pidempi kuin Bitcoinin. Tämä johtuu siitä, että Digibyten blockchain saa uuden lohkon noin kerran 15-18 sekunnissa. Kun tällainen lohkoketju on raksuttanut yli neljä vuotta, niin lohkoja on ehtinyt muodostua pitkä lista.

Johtuen pitkästä historiasta sen verkko on myös kasvanut erittäin laajaksi, ja sisältää tällä hetkellä noin 100.000 nodea eli palvelinkonetta. Miten Digibyte eroaa sitten muista kryptovaluutoista? Siitä seuraavassa.

DigiShield on Digibyten kehittämä

Yksi Digibyteen liittyvä merkittävä teknologia on nimeltään DigiShield. Se on sittemmin otettu käyttöön myös monissa muissa kryptovaluutoissa. DigiShield on esitelty seikkaperäisesti tässä Reddit-viestissä.

DigiShield on lyhyesti ilmaistuna suuria louhintapooleja vastaan kehitetty teknologia. Uuden kryptovaluutan syntyessä isot louhintapoolit voisivat keskittää koneensa sen louhimiseen. Ne saisivat ison kasan valuuttaa itselleen, joka dumpattaisiin sen jälkeen markkinoille aiheuttaen kurssiromahduksen.

Kun louhintapooli siirtyisi tämän jälkeen seuraavan valuutan kimppuun, se veisi valtavan määrän hashratea mukanaan, jolloin lopuilla louhijoilla olisi tuskaa saada blokit validoitua. DigiShieldin avulla kryptovaluutan vaikeustasoa voidaan säädä.

“So DigiByte comes up with DigiShield in Feb 2014, which retargets after each individual block, so the difficulty can go up and down a lot faster, and any drop in hashrate on the network is minimized by an order of magnitude when compared to traditional difficulty retargeting as we see in Bitcoin etc.” (Lähde)

DigiByte otti DigiShieldin käyttöönsä hard forkin kautta vain kuukausi lohkoketjun perustamisen jälkeen. Jos kyseinen teknologia tulee vastaan muiden kryptovaluuttojen kohdalla, niin se on siis alun perin DigiByte-tiimin kehittämä. Sen kehittyneempi versio on MultiShield, jonka avulla sama suojaus saadaan kaikille viidelle DigiByten käyttämälle tiivistealgoritmille (tästä lisää seuraavassa kappaleessa).

Digibytellä on viisi tiivistealgoritmia

Kuten aiemmin tuli mainittua, Digibyte on perustettu alun perin Bitcoinin nopeammaksi versioksi. Tämä sama lähtökohta on sittemmin myös monien muiden kryptovaluuttojen perustana.

DigiByten kohdalla haluttiin myös saada aikaan Bitcoinia hajautetumpi louhinta. Kaikki tietävät ASIC-koneiden dominoivan louhintamarkkinoilta, ja tällä hetkellä lähes jokainen laite tulee vielä yhdeltä kiinalaiselta toimittajalta (BitMain).

DigiByten ideana ei ollut muuttaa konsensusalgoritmia esim. yleiseen Proof of Stake -versioon. Se käyttää kyllä Bitcoinista tuttua Proof of Workia, mutta SHA256:n sijaan DigiByte käyttää viittä eri tiivistealgoritmia: Scrypt, SHA256, Qubit, Skein ja Groestl. Tämän ratkaisun avulla valuuttaa tukee ASIC-laitteiden lisäksi myös CPU ja GPU-louhintaa.

digibyte hajautusalgoritmi

Tiivistealgoritmin lisäksi teknisesti suurin ero Bitcoiniin on nopeus. Lohkoketjuun luodaan uusi blokki noin 15 sekunnin välein. DigiByte tukee jo tällä hetkellä satoja transaktioita per sekunnissa, ja vuoteen 2020 mennessä määrän pitäisi olla jo 2000. Kasvu johtuu siitä, että DigiSpeed-niminen teknologia mahdollistaa lohkoketjun lohkon asteittaisen kasvun aina 10 megatavuun asti.

Bitcoinin 21 miljoonan kolikon sijasta Digibyte-valuuttaa tullaan laskemaan liikkeelle 21 miljardia kappaletta.

Digibyte on Bitcoinin tavoin UTXO-teknologiaan perustuva kryptovaluutta. UTXO on lyhenne sanoista Unspent Transaction Output. UTXO-järjestelmässä DigiByte-osoitteessasi olevat varat ovat käytännössä vain lista sisään ja ulos tulevia transaktioita, jotka käyttämäsi lompakko (GUI) kokoaa yhdeksi loppusummaksi. Kyseessä on kirjanpitojärjestelmä, joka on selitetty tarkemmin tässä artikkelissa.

DigiByten historiasta voidaan nostaa vielä yksi knoppitieto: kyseessä oli historian toinen kryptovaluutta, joka aktivoi SegWit-päivityksen huhtikuussa 2017.

Digibyten tulevaisuus

DigiByte kehittyy jatkuvasti, ja yksi mielenkiintoisista teknologioista on DiguSign. Sen avulla esim. PDF-dokumentteja voidaan tallettaa ja allekirjoittaa digitaalisesti lohkoketjuun. Tämän avulla voidaan luoda esimerkiksi viranomaisdokumentteja, joissa eri osapuolten allekirjoituksia voidaan valvoa.

Atomic Swaps eli kryptovaluuttojen vaihto ilman välissä olevaa pörssiä on osa myös DigiByten tulevaisuutta. Teknologian avulla esim. Litecoinia tai Bitcoinia voidaan vaihtaa salamannopeasti DigiByteen.

Tällä hetkellä DigiByten tulevaisuus ei näytä erityisen valoisalta juuri nyt. Se näyttää jäävä reaalimaailman adoptiossa selkeästi esim. Litecoinin varjoon. Maailmaan mahtuu kyllä kryptovaluuttoja, ja DigiByten tekniset ominaisuudet ovat vähintäänkin kelvolliset myös mikromaksuihin.

DigiByten virallinen kurssi:

 

Jos haluat ostaa DigiByte-kryptovaluutta, se tapahtuu tällä hetkellä helpoiten KuCoin ja Bittrex-pörsseistä.

DigiByten kohdalla on syytä mainita eräs asia. Tunnettu analyytikko ja predictive linguistics -kentän kuningas, Clif High, on kirjoittanut edellisessä raportissaan DigiBytestä seuraavasti: datasetit ennustavat ’pientä maniaa’, johtuen kolikkoon liitetyistä huhuista loppukesällä 2018. Raportti ennustaa DigiBytelle varsin valoisaa tulevaisuutta vuosien 2018-2019 aikana.

DigiByten kurssi lähti lentoon viime joulukuussa sen saatua tukea John McAfeen twiitissä:

McAfee on kertonut haastatteluissa näiden twiittien olevan maksettuja mainoksia, joten hänen näkemykseensä kannattaa suhtautua tietyllä varauksella. DigiBytellä on joka tapauksessa omat tukijansa, joita kiehtoo etenkin valuutan hajautettu louhinta. Aika näyttää, kantaako tuo tekninen ominaisuus miten pitkälle reaalimaailman adoptiossa.

Jos hankit DigiByte-kryptovaluuttaa, voit säilyttää sitä monissa eri lompakoissa. Löydät latauslinkit projektin Reddit-sivulta (sivun oikeassa laidassa kohta DigiByte Wallets). Laita Twitterissä seurantaan handlet @jaredctate sekä @DigiByteCoin. Projektin viralliset sivut löydät osoitteesta digibyte.io.

  • Päivitys 12.4.2018: suosittuun Exodus-lompakkoon on lisätty tuki DigiBytelle

Löydät lisätietoa mm. seuraavista lähteistä: why DGB, what is DigiByte, What is Digibyte – Coincentral.com,


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*