Opas: mikä on Cindicator?

cindicator cnd

Cindicator on yksi monista vuoden 2017 ICO-huuman tuotteista. Venäläistaustainen projekti on ollut markkinoilla lokakuun alusta asti. Joukkoälyn sekä tekoälyn muodostama kokonaisuus on saanut viime aikoina kasvavaa huomiota. Tässä artikkelissa selvitetään, mistä Cindicatorissa on oikein kyse.

Rekisteröidy Binancelle

Cindicator on venäläistaustainen startup

Nimi Cindicator on yhdistelmä englanninkielisiä sanoja crowd + indicator, eli kyseessä on suomennettuna ”joukkoindikaattori”. Cindicator on vuonna 2015 perustettu startup, jonka tiimi on yhdistelmä matemaatikkoja, data-analyytikkoja, treidaajia sekä tuotekehitystä. Yrityksen päämaja sijaitsee New Yorkissa, mutta sen tiimi on lähes täysin venäläistaustainen. Toimitusjohtajana toimii tällä hetkellä Mike Brusov.

Cindicatorin advisor & partner -osastolle on saatu mukaan yksi kryptomaailman tunnetuimmista henkilöistä, Bitcoin Foundationin perustaja, Charlie Shrem. Cindicator vaikuttaa varsin tyypilliseltä IT-alan startupilta, jossa nuorista analyytikoista koostuva tiimi hakee rahoitusta kehittämälleen tuotteelle. Cindicatorin ICO järjestettiin vuoden 2017 syksyllä, jossa sen hard cap oli varsin maltillinen 15 miljoonaa dollaria.

Mitä Cindicator sitten tarjoaa, ja mikä on CND? Cindicator on startup-yrityksen sekä projektin nimi. Sen ekosysteemissä käytettävä Cindicator token on lyhenteeltään CND. ERC20-standardin mukainen token toimii Cindicator-platformin sisäisenä hyödykkeenä eli kyseessä on ns. utility token.

Joukkoäly + tekoäly = hybrid intelligence

Projektin nimi (crowd + indicator) viittaa vahvasti sen toimintaperiaatteeseen. Cindicator pyrkii tuottamaan markkinainformaatiota joukkoälyn avulla. Tässä kohtaa yhtiö haluaa tehdä selkeän eron perinteisiin prediction market -tuotteisiin. Cindicator haluaa luoda joukkoälyn sekä tekoälyn yhdistelmän, josta se käyttää nimitystä hybrid intelligence.

“Cindicator is not a prediction market. We differ in infrastructure, goals and our business model: we enhance the collective intelligence of our forecasters with artificial intelligence. Prediction markets usually just gather opinions. We aim to create Hybrid Intelligence – an effective combination of the human mind and machine intelligence.

We create products for financial markets – not only forecasts and signals, but also strategies, indices, sentiments, trading bots and tools, and SaaS products.” (Cindicator.com)

Kuten artikkelissa mainittiin jo aiemmin, Cindicator on perustettu vuonna 2015. Kyseessä ei siis ole pelkkä idea white paperilla, vaan toimiva platform on jo olemassa. Cindicatorin hybridi-tekoälyä on testattu jo yli vuoden ajan, ja toistaiseksi se on pystynyt ennustamaan markkinoiden liikkeitä positiivisin tuloksin.

Cindicator-platform löytyy sekä Android että iOS-versiona. Voit myös kirjautua palveluun osoitteessa app.cindicator.com ja tulla osaksi järjestelmää saman tien.

Cindicatorin käyttäjät tekevät ennustuksia

Miten Cindicator-platform sitten toimii käytännössä? Joukkoälyn idea on siinä, että suuren massan arvauksista muodostettu ennustus on yllättävän tarkka. Yksinkertainen esimerkki kryptomaailmasta voisi olla kysymys: ennusta Bitcoinin kurssi 24 tunnin päästä. Jotkut arvaukset olisivat pahasti pielessä, ja suurin osa vastaajista ennustaisi kurssin vähän yli tai alle toteutuneen. Mutta, jos kysymys esitetään esim. 5000 henkilölle, niin keskiarvona oleva lukema vastaisi hämmästyttävän tarkasti Bitcoinin kurssia.

Cindicator toteuttaa tätä ajatusta seuraavasti. Jokainen palveluun liittyvä käyttäjä on analyytikko, joka esittää näkemyksensä ennalta määriteltyihin kysymyksiin. Nämä ovat käytännössä arvioita osakkeiden, kryptovaluuttojen tai muiden vastaavien tuotteiden tulevista kursseista.

Cindicator Bitcoin Cash

Kuvassa on Cindicatorin kysymys liittyen Bitcoin Cashin kurssiin. Käyttäjän tehtävänä on antaa todennäköisyys (0-100%) ilmoitetulle tapahtumalle. Tämän jälkeen analyysit yhdistetään tekoälyn avulla markkinaliikkeiden ennustuksiksi. Analyytikot luokitellaan heidän menestyksensä perusteella erilaisiin ryhmiin, joiden antamia lukuja painotetaan algoritmissa eri tavalla.

Tällaisessa järjestelmässä on oleellista, että käyttäjä on motivoitunut antamaan laadukkaita arvauksia. Laatu on tietysti häilyvä käsite, mutta Cindicatorin käyttäjien pitäisi ainakin teoriassa pyrkiä laadukkaaseen analyysiin. Tämä varmistetaan taloudellisten motivaattoreiden avulla. Parhaat analyytikot saavat kryptovaluuttaa tai dollareita palkinnoksi onnistuneista analyyseistaan.

CND-tokenin rooli on siis toimia Cindicator-ekosysteemin sisäisenä valuuttana. Järjestelmän tuottama markkina-analyysi on tarjolla loppuasiakkaille, joita voivat olla esim. finanssialan instituutiot tai yksityiset sijoittajat. Tässä kohtaa kuvaan tulee CND-tokenin hankinta, sillä Cindicatorin analyyseihin pääsee käsiksi vain riittävän suuren CND-pinon avulla. Beginner-taso alkaa 5000 CND-tokenista, Trader-levelin analyysit saa 200.000 tokenilla ja Expert-tasolle vaaditan 700.000 CND:n saldo.

Järjestelmän analyysit toimitetaan loppukäyttäjälle Cindicator Bot -nimisen botin avulla. Tämän lisäksi Cindicator on luonut myös toisen botin, joka on nimeltään The Cryptometer. Se keskittyy vain kryptovaluuttamarkkinoihin ja informoi käyttäjiä mm. arbitraasimahdollisuuksista. Lue lisää tästä Cincdicatorin medium.com -postauksesta.

Onko Cindicator todella blockchain-projekti?

Cindicator vaikuttaa aika tyypilliseltä IT-alan startupilta, jolla on mielenkiintoinen tuote, riskirahoitusta sekä nuori & innovatiivinen tiimi. Cindicatoria ei kannata verrata projektina suuriin platformeihin kuten ICON, Ethereum ja niin edelleen. Kyseessä on mielestäni enemmän ohjelmisto sen perinteisessä merkityksessä. Cindicatorista voi hyvin käyttää termiä trading platform.

Cindicatorin kohdalla herää kysymys: mihin se tarvitsee lohkoketjuteknologiaa? Miksi tätä samaa konseptia ei voida toteuttaa perinteisellä, keskitetyllä mallilla? Käytännössä järjestelmän ytimessä on Cindicator-tiimin kehittämä hybridi tekoäly, joka on keskitetty komponentti. Palvelun ostajien on siis käytännössä luotettava Cindicator-tiimin rakentamaan algoritmiin, ja lohkoketjun tuoma merkittävä lisäarvo jäi ainakin itselleni hieman epäselväksi.

CND-token on ns. utility token, jolla ei ole mitään käyttöä tai arvoa järjestelmän ulkopuolella. Olisiko Cindicatorin pitänyt käyttää jo olemassa olevaa kryptovaluuttaa (tai fiat-rahaa), jolla voitaisiin ostaa kuukausi- tai vuosijäsenyys järjestelmään?

Cindicatorin tuottaman informaation arvo voidaan myös kyseenalaistaa. Jos järjestelmästä tulee suosittu, niin esimerkiksi arbitraasi-informaation hyödyllisyys katoaa nopeasti. Mallin kyky biitata markkinat perustuu myös varsin pieneen aineistoon. Voiko Cindicatorin kaltainen järjestelmä koskaan tuottaa yhtä hyvää informaatiota kuin olemassa olevat kaupalliset ratkaisut?

Cindicatoria on kuitenkin syytä tarkastella projektin koko ja status huomioiden. Vuodelle 2018 on luvassa paljon uusia ominaisuuksia ja päivityksiä. Tässä medium.com -artikkelissa käydään yksityiskohtaisesti läpi, mitä Cindicator-tiimi aikoo tulevan vuoden aikana toteuttaa. Kyseisen artikkelin mukaan järjestelmässä on nyt yli 30.000 analyytikkoa, jotka ovat tehneet yli 600.000 ennustusta.

Cindicator vaikuttaa kunnianhimoiselta projektilta, jonka yläpuolella leijuu vielä tässä vaiheessa suuri kysymysmerkki. Mikä Cindicatorin tuottaman informaation arvo todellisuudessa on? Onko projekti toteutettu lohkoketjuteknologialla vain siksi, että se saadaan osaksi kryptovaluuttahypeä? Projektin whitepaperissa ei käytännössä puhuta taustalla olevasta blockchainista yhtään mitään.

Mistä ostan Cindicator -tokenia?

Cindicatorin perusidea on sinänsä mielenkiintoinen. Tällaisella analyysilla on teoriassa lukemattomia eri käyttötapoja. Aika näyttää, kasvattaako Cindicator suosiotaan analyytikkojen sekä loppukäyttäjien keskuudessa. CND-tokenin voi nähdä kasvattavaan arvoaan siinä tapauksessa, jos uskoo näille markkina-analyyseille löytyvän ostajia.

Cindicator-token on helpointa hankkia Binancesta. Se on artikkelin kirjoitushetkellä kaupan vain kolmessa pörssissä, joten kyseessä on pienen markkina-arvon token. Tämä tarkoittaa sitä, että CND on altis markkinamanipulaatioille.

Jos haluat pysyä kärryillä Cindicatorin tapahtumista, laita Twitter-tili sekä Reddit-sivu seurantaan. Löydät lisää materiaalia myös Youtubesta.

Lisätietoa näistä lähteistä: Cindicator.com, Cindicator white paper, Cindicator mediummedium.com/@grantredmond, crushcrypto.commedium.com/@hasyimasari

Kuva: kuvakaappaus Cindicator.com -sivulta.

Alec Baldwin eToro


Disclaimer: Bitcoinkeskus ei anna sijoitusvinkkejä eikä suosittele ostamaan mitään tiettyä kryptovaluuttaa. Kryptovaluutat sisältävät suuren riskin sijoituksen menettämisestä. Vuoden 2018 aikana suurin osa tunnetuista kryptovaluutoista on pudonnut yli 90% kurssihuipustaan. Lue lisää info-sivulta.

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*